Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 14 от 16.II

НАРЕДБА № Н-1 ОТ 31 ЯНУАРИ 2024 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПОДПОМАГАНЕ С ПАРИЧНИ СРЕДСТВА НА ЛИЦАТА ПО ЧЛ. 226З И ЧЛ. 298А, АЛ. 1 ОТ ЗАКОНА ЗА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

НАРЕДБА № Н-1 ОТ 31 ЯНУАРИ 2024 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПОДПОМАГАНЕ С ПАРИЧНИ СРЕДСТВА НА ЛИЦАТА ПО ЧЛ. 226З И ЧЛ. 298А, АЛ. 1 ОТ ЗАКОНА ЗА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

В сила от 16.02.2024 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.14 от 16 Февруари 2024г.

Глава първа.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за подпомагане с парични средства на лицата по чл. 226з и чл. 298а, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ).

Чл. 2. Право на подпомагане с парични средства имат изпадналите в тежко материално положение по смисъла на § 1, т. 2 от допълнителните разпоредби на ЗОВСРБ:

1. военнослужещи от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия;

2. цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия;

3. български граждани - военнослужещи в състава на многонационални формирования или които заемат длъжности в задгранично представителство на Република България, в международни организации или в други международни инициативи на територията на страната и извън нея;

4. курсанти, обучавани за нуждите на Министерството на отбраната;

5. пенсионирани военнослужещи;

6. ветерани от войните;

7. военноинвалиди и военнопострадали;

8. български граждани, участвали в мисии и операции на въоръжените сили на Република България извън територията на страната.

Чл. 3. Подпомагане по реда на тази наредба се осъществява чрез отпускане на еднократни помощи с парични средства по един от следните критерии:

1. средноаритметичният месечен доход на всеки член на семейството на правоимащия за последните 6 месеца е по-нисък или равен на линията на бедност, определена с акт на Министерския съвет;

2. по-високи разполагаеми доходи от тези по т. 1, които поради трайно увреждане или трайно установено влошаване на здравословното състояние на правоимащия, на член на семейството му или на други лица, за които правоимащият следва да полага грижи по закон, не му позволяват да задоволява основните си жизнени потребности по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на Закона за социалното подпомагане;

3. по-високи разполагаеми доходи от тези по т. 1, които поради други независещи от правоимащия обстоятелства, не му позволяват сам или с помощта на лицата, задължени да се грижат за него по закон, да задоволява основните си жизнени потребности по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на Закона за социалното подпомагане.

Глава втора.
КОМИСИЯ ПО МАТЕРИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ

Чл. 4. Дейността по подпомагането с парични средства в Министерството на отбраната се осъществява от Комисията по материално подпомагане (комисията).

Чл. 5. (1) Комисията се назначава със заповед на министъра на отбраната и се състои от нечетен брой членове, в т. ч. председател, заместник-председател, секретар и членове. В състава на комисията могат да участват представители на юридическите лица по чл. 60д от ЗОВСРБ и на структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, като задължително се включват юрист и финансист.

(2) В заповедта задължително се посочва съответният брой резервни членове на комисията, които участват при отсъствие на съответния основен член, когото заместват.

Чл. 6. Комисията по чл. 5 има следните функции:

1. приема заявления-декларации за отпускане на помощи;

2. разглежда постъпилите заявления-декларации;

3. изяснява фактите, посочени в заявленията-декларации и анкетния лист по чл. 14;

4. взема решение за отпускане на помощи в рамките на утвърдените финансови средства;

5. обсъжда и гласува размера на помощите.

Чл. 7. Председателят на комисията организира провеждането на заседанията, като за целта уведомява писмено членовете ѝ в срок не по-малко от 7 дни преди заседанието.

Чл. 8. (1) Комисията заседава при наличие на квалифицирано мнозинство 2/3 от състава ѝ, като заседанията ѝ могат да бъдат провеждани и дистанционно чрез видеоконферентна връзка.

(2) За заседанията се съставят протоколи, които се подписват от присъстващите членове от състава на комисията. При дистанционно участие в заседание на някой от членовете подписът му върху протокола се удостоверява със съобщение, изпратено на електронната поща на секретаря на комисията. Протоколите се утвърждават от ресорния заместник-министър на отбраната с възложени функции във връзка със социалната политика в Министерството на отбраната.

(3) Решенията се вземат с обикновено мнозинство при явно гласуване.

(4) Ако член на комисията кандидатства за подпомагане с парични средства, същият не участва в провеждането на заседанието, като се замества от резервния член, посочен в заповедта по чл. 5.

Чл. 9. Техническата работа по подготовката и провеждането на заседанията и по информиране на нуждаещите се от помощи лица за взетите решения се извършва от дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание" - МО.

Глава трета.
ВИДОВЕ ПОДПОМАГАНЕ С ПАРИЧНИ СРЕДСТВА

Чл. 10. (1) На лицата по чл. 2, които отговарят на изискванията по чл. 3, може да се отпуска еднократна парична помощ веднъж годишно за задоволяване на епизодични или сезонни потребности, както и за посрещане на разходи при болест, смърт, злополука, при стихийни бедствия и аварии, довели до загуба на имущество, и др.

(2) Размерът на помощта по ал. 1 не може да надвишава 2500 лв.

(3) При доказана нужда комисията може да вземе решение за отпускане на помощта над посочения размер по ал. 2 само след писмено разрешение на министъра на отбраната или оправомощено от него лице.

Чл. 11. (1) Лицата по чл. 2, които отговарят на изискванията на чл. 3 и имат предварително разрешение за трансгранично здравно обслужване, могат да получат еднократна парична помощ за медицински услуги, пътни разноски, застраховка "Злополука" и лични нужди за тях, доколкото тези разходи не са възстановени при условията и по реда на чл. 80ж от Закона за здравното осигуряване, а тези, които имат заповед за лечение в чужбина, издадена от управителя на НЗОК или оправомощено от него длъжностно лице, могат да получат еднократна помощ за медицински услуги, паспортни такси и визи, пътни разноски, застраховка "Злополука" и лични нужди за тях, доколкото тези разходи не се възстановяват от НЗОК.

(2) С помощта по ал. 1 могат да се отпуснат и средства за покриване на разходите за придружителите на посочените лица при наличие на финансови средства.

(3) Размерът на помощта се определя от комисията след преценка на всички данни и обстоятелства, констатирани от предоставените документи, и се предлага за утвърждаване от министъра на отбраната или оправомощено от него длъжностно лице.

(4) Помощта по ал. 1 подлежи на отчитане пред финансовия орган, извършил плащането, в четиринадесетдневен срок от завръщането в страната, като неусвоената сума се възстановява по реда, определен в бюджетните указания по изпълнението на бюджета на Министерството на отбраната за съответната година.

(5) Копие от разходооправдателните документи за отчитането на извършените разходи се представя на комисията в срока по ал. 4.

(6) Помощта по ал. 1 се отпуска независимо от помощта по чл. 10.

Чл. 12. При смърт на военноинвалид или военнопострадал по смисъла на чл. 3 и 4 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите на наследниците се отпуска еднократна целева парична помощ за погребение в размер 500 лв. съгласно чл. 22 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

Чл. 13. (1). На военнопострадалите по смисъла на чл. 4, т. 1 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите - деца на военнослужещи, загинали при или по повод изпълнение на военната служба, по решение на министъра на отбраната могат да се отпускат допълнително еднократни парични помощи по време на коледните и/или великденските празници и/или при откриване на учебната година въз основа на изготвен от комисията поименен списък.

(2) На военноинвалидите с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто и на военнопострадалите по смисъла на чл. 4, т. 1 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите - родители и преживял съпруг (съпруга) на български граждани, загинали при или по повод изпълнение на военната служба по смисъла на § 1, т. 2 от допълнителната разпоредба на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, по решение на министъра на отбраната могат да се отпускат допълнително еднократни парични помощи по време на коледните празници въз основа на изготвен от комисията поименен списък.

(3) Поименните списъци по ал. 1 и 2 ведно с предложената от комисията допълнителна еднократна парична помощ се утвърждават от министъра на отбраната.

(4) Предоставената парична помощ на лицата по ал. 1 се изплаща лично или чрез законния им представител от дирекция "Финанси" - МО.

(5) Списъците на лицата по ал. 2 ведно с размера на утвърдената от министъра на отбраната сума се изпращат на съответните военни окръжия за изплащане на предоставената парична помощ.

Глава четвърта.
РЕД ЗА ПОДПОМАГАНЕ С ПАРИЧНИ СРЕДСТВА

Чл. 14. (1) Паричните помощи, с изключение на тези по чл. 13, се отпускат въз основа на заявление-декларация по образец (приложение № 1), подадена от нуждаещото се лице лично, чрез законен представител или пълнолетен член на семейството до комисията, но не по-късно от 15 ноември на съответната година.

(2) Лицата по чл. 2, т. 1, 2 и 3 подават заявлението по ал. 1 до комисията чрез командира (началника) на военното формирование по местослужене или ръководителя на административна структура в Министерството на отбраната или на структура на пряко подчинение на министъра на отбраната, а лицата по чл. 2, т. 4 чрез началника на висшето военно училище, в което се обучават, придружено с попълнен от съответния командир/ръководител анкетен лист по образец (приложение № 2).

(3) Лицата по чл. 12 подават лично или чрез упълномощено от тях лице заявление в свободен текст до комисията.

(4) Заявленията-декларации, подадени след срока по ал. 1, се разглеждат от комисията на първото заседание през следващата календарна година.

Чл. 15. (1) Към заявлението-декларация се прилагат следните документи в зависимост от вида на исканата парична помощ:

1. документи за удостоверяване на декларираните в заявлението-декларация доходи на семейството за предходните шест месеца от:

а) трудови правоотношения и/или приравнени на тях правоотношения;

б) извършване на услуги с личен труд;

в) дейности в областта на селското, горското и водното стопанство;

г) стипендии - за обучаемите във висши училища;

2. удостоверение за граждански брак;

3. актуално удостоверение за семейно положение съпруг/съпруга и деца;

4. актуално удостоверение образец УП-7 за размер и вид на пенсия/пенсии и добавка/добавки;

5. актуално удостоверение образец УП-8 за доход от пенсия/пенсии и добавка/добавки;

6. актуално удостоверение за съпруг/а и родствени връзки;

7. бракоразводно решение;

8. препис-извлечение от акт за смърт;

9. заповед за лечение в чужбина, издадена от управителя на НЗОК или оправомощено от него длъжностно лице;

10. документи, удостоверяващи направени разходи за лечение в чужбина, в четиринадесетдневен срок от завръщането в страната;

11. актуално експертно решение на ТЕЛК (НЕЛК) или медицинско удостоверение от военномедицинска комисия;

12. документ за регистрация като безработен от Агенцията по заетостта;

13. удостоверение за ветеран от войните;

14. уверение, от което да е видно, че курсантът се обучава за нуждите на Министерството на отбраната;

15. предварително разрешение за трансгранично здравно обслужване;

16. копие от документ, удостоверяващ участие в мисии, издаден от Държавния военноисторически архив или Оперативен архив на БА;

17. актуално удостоверение за банкова сметка - при заявено получаване на паричните средства по банков път;

18. актуално удостоверение за настоящ адрес.

(2) Към заявлението лицата по чл. 12 прилагат копие на препис-извлечение от акт за смърт на военноинвалида или на военнопострадалия и удостоверение за наследници.

(3) При необходимост може да се изисква и допълнителна информация по служебен ред при наличие на нормативна възможност за това.

Чл. 16. (1) Въз основа на утвърдения протокол по чл. 8, ал. 2 комисията се произнася с мотивирано решение по заявленията на лицата, което се подписва от председателя на комисията.

(2) В четиринадесетдневен срок от вземане на решението комисията уведомява писмено лицата, подали заявление за парична помощ, като при отказ се посочват мотивите за това.

(3) В срока по ал. 2 решението на комисията за лицата по чл. 2, т. 1, 2, 3 и 4 се изпраща до структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

(4) За лицата по чл. 2, т. 5, 6, 7 и 8 комисията уведомява в срока по ал. 2 и военните окръжия по местоживеенето им, като им изпраща решението си по ал. 1.

(5) Комисията изпраща решението си по ал. 1 и на дирекциите в Министерството на отбраната, на които са възложени права за осигуряване функциите на министъра като първостепенен разпоредител с бюджет по организиране процесите на планиране, програмиране, годишното управление на разходите за отбрана, изпълнението на бюджета и извършването на плащанията.

Глава пета.
РЕД ЗА ЗАЯВЯВАНЕ НА СРЕДСТВАТА И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ПОМОЩИ

Чл. 17. Размерът на средствата за осъществяване на дейността по тази наредба се утвърждава от министъра на отбраната ежегодно в рамките на бюджета на Министерството на отбраната по съответната основна програма/програма от програмната структура на Министерството на отбраната за текущата година, свързана с извършването на разходите за подпомагане с парични средства.

Чл. 18. (1) Заявяването на необходимите финансови средства за изплащане на паричните помощи се извършва, като заявките се представят в дирекцията в Министерството на отбраната, на която са възложени права за осигуряване функциите на министъра като първостепенен разпоредител с бюджет по организиране процесите на планиране, програмиране и годишното управление на разходите за отбрана.

(2) Одобряването на инициираните платежни документи в СЕБРА се извършва от дирекцията в Министерството на отбраната, на която са възложени права за осигуряване функциите на министъра като първостепенен разпоредител с бюджет по изпълнението на бюджета и извършването на плащанията. Същите се одобряват в рамките на базата на осигурения лимит и инициираните бюджетни платежни нареждания от съответните разпоредители с бюджет.

Чл. 19. (1) Паричните помощи се изплащат с пощенски запис или по банков път според посоченото в заявлението на правоимащото лице.

(2) Паричните помощи на лицата по чл. 2, т. 1, 2 и 3 се изплащат от финансовите служби в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, в които те служат (работят), на лицата по чл. 2, т. 4 - от финансовите служби на съответното висше военно училище, на лицата по чл. 2, т. 5, 6, 7 и 8 - от финансовите служби на военните окръжия, а на тези по чл. 12 - от финансовите служби на военните окръжия по адреса на наследниците.

(3) След изплащане на паричните помощи съответната финансова служба по ал. 2 задължително изпраща в 7-дневен срок справка за изплатената парична помощ съгласно решението по чл. 16, ал. 1 в дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание" - МО, а за лицата по чл. 2, т. 1, 2, 3 и 4 - декларация за изплатена помощ по образец (приложение № 3).

(4) Справката и декларацията надлежно се оформят и заверяват от финансовия орган и от началника на военното окръжие.

(5) В случай на отпусната и непотърсена парична помощ правоимащото лице не може да кандидатства повторно в съответната бюджетна година. При доказано независеща от лицето причина се допуска изплащането и през следващата бюджетна година.

Глава седма.
ОТЧЕТНОСТ И КОНТРОЛ

Чл. 20. (1) Комисията води отчетност на документите, посочени в чл. 14 и 15.

(2) Документите по ал. 1 се съхраняват в деловодството на Министерството на отбраната за срок 5 години считано от датата на вземане на решение за отпускане на помощта.

Чл. 21. Отчетът и отчетността на изплатените парични помощи се извършва съгласно бюджетните указания по изпълнението на бюджета на Министерството на отбраната и други указания, утвърдени за текущата година от съответната дирекция в Министерството на отбраната, на която са предоставени права за тази дейност съгласно Устройствения правилник на Министерството на отбраната.

Чл. 22. Контролът по разходване на средствата за подпомагането с парични помощи се извършва от контролните органи на министъра на отбраната.

Чл. 23. Парични помощи, които са надвзети по тази наредба в резултат на счетоводно-техническа грешка, подлежат на възстановяване без лихва от получателя.

Чл. 24. (1) Неправомерно изплатени или недобросъвестно получени парични помощи по реда на тази наредба подлежат на възстановяване от виновните лица заедно с лихвата, определена за държавните вземания.

(2) Лицата, недобросъвестно получили парични помощи по тази наредба, се лишават от последващо подпомагане до възстановяване на дължимите суми.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1 "Членове на семейство" са съпрузите, ненавършилите пълнолетие деца на правоимащия, както и навършилите пълнолетие негови деца, ако продължават образованието си (редовна форма на обучение) до 26-годишна възраст (родени, припознати, осиновени, с изключение на сключилите брак), регистрирани на един постоянен или настоящ адрес.

2. "Доходи" са всички приходи с изключение на:

а) помощите, отпуснати по реда на тази наредба;

б) помощите, отпуснати по реда на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане и на Наредба № РД-07-5 от 2008 г. за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление, издадена от министъра на труда и социалната политика;

в) добавката за чужда помощ на хората с увреждания с намалена работоспособност над 90 на сто с определена чужда помощ;

г) помощите, отпуснати на основание чл. 6, 8г и 10а от Закона за семейните помощи за деца, и помощите, предоставяни от Фонд "Социална закрила" по реда на чл. 27, ал. 1, т. 1 от Закона за социално подпомагане;

д) еднократните компенсации към пенсиите или извънредните пенсии;

е) добавките към пенсията на ветераните, доброволците и пострадалите, взели участие в Отечествената война, и на пострадалите при изпълнение на мисии във военни контингенти на Организацията на обединените нации;

ж) хуманитарните помощи;

з) помощите, определени с акт на Министерския съвет;

и) доходите, получени в резултат на обработване на земеделска земя от Държавния поземлен фонд и от общинския поземлен фонд за срок една година от предоставянето ѝ;

й) трудовото възнаграждение, получено за последния месец от участие в програми и мерки за заетост, реализирани при условията и по реда на Закона за насърчаване на заетостта и на Националния план за действие по заетостта за съответната година;

к) стипендиите по чл. 171, ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование, по реда на Закона за насърчаване на заетостта и по Националния план за действие по заетостта;

л) финансовата подкрепа по чл. 69 от Закона за хората с увреждания;

м) еднократни помощи при смърт на член от семейството или на роднини по възходяща или низходяща линия до втора степен;

н) целева помощ по чл. 18 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите;

о) трудовото възнаграждение, получено по реда на чл. 114а от Кодекса на труда, и свързаните с него плащания;

п) възнагражденията и свързаните с тях плащания на учениците, включени в дуалната система на обучение по Закона за предучилищното и училищното образование;

р) застрахователни обезщетения.

3. "Военноинвалиди" са лицата по чл. 3, ал. 1 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

4. "Военнопострадали" са лицата по чл. 4 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

5. "Ветеран от войните" е лице, което като военнослужещ е взел непосредствено участие в бойни действия по време на война, водена от българската държава в защита на националните интереси и териториалната цялост на България.

Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 226з и чл. 298а, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Приложение № 1 към чл. 14, ал. 2


ЗАЯВЛЕНИЕ-ДЕКЛАРАЦИЯ

От .....................................................................................................................................................................

(звание, собствено, бащино и фамилно име)

с месторабота ..................................................................................................................................................

Постоянен адрес:

гр. (с.) ..............................................................................................................................................................., област ...............................................................................................................................................................,

ул. ............................................................................................................ № ...., бл. ...., вх. ...., ет. ...., ап. ....,

Настоящ адрес:

гр. (с.) ..............................................................................................................................................................., област ...............................................................................................................................................................,

ул. ............................................................................................................ № ...., бл. ...., вх. ...., ет. ...., ап. ....,

тел: ...................................................................................................................................................................,

документ за самоличност: л.к. № ..................................................................................................................,

издадена от .................................................................................................................... на ............ 20 ...... г., ЕГН ..................................................................................................................................................................,

№ на книжка военноинвалид/военнопострадал .........................................................................................

Моля да

...........................................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................................

(излагат се в свободен текст мотивите за исканата помощ и видът ѝ)

ДЕКЛАРИРАМ:

I. СЕМЕЙНО ПОЛОЖЕНИЕ:

Семейството ми се състои от:

1. .......................................................................................................................................................................

(собствено, бащино и фамилно име)

съпруг(а) - ЕГН ................................................................................................................................................

Постоянен адрес:

гр. (с.) ..............................................................................................................................................................., област ...............................................................................................................................................................,

ул. ............................................................................................................ № ...., бл. ...., вх. ...., ет. ...., ап. ....,

Настоящ адрес:

гр. (с.) ..............................................................................................................................................................., област ...............................................................................................................................................................,

ул. ............................................................................................................ № ...., бл. ...., вх. ...., ет. ...., ап. ....,

тел: ...................................................................................................................................................................,

документ за самоличност: л.к. № ..................................................................................................................,

издадена от .................................................................................................................... на ............ 20 ...... г.,

ЕГН ...................................................................................................................................................................,

професия/дейност ............................................................................................................................................,

здравословно състояние .................................................................................................................................

2. ........................................................................................................................................................................

(собствено, бащино и фамилно име)

дете - ЕГН ........................................................................................................................................................

Постоянен адрес:

гр. (с.) ..............................................................................................................................................................., област ...............................................................................................................................................................,

ул. ............................................................................................................ № ...., бл. ...., вх. ...., ет. ...., ап. ....,

Настоящ адрес:

гр. (с.) ..............................................................................................................................................................., област ...............................................................................................................................................................,

ул. ............................................................................................................ № ...., бл. ...., вх. ...., ет. ...., ап. ....,

тел: ...................................................................................................................................................................,

документ за самоличност: л.к. № ..................................................................................................................,

издадена от .................................................................................................................... на ............ 20 ...... г.,

ЕГН ...................................................................................................................................................................,

професия/дейност ............................................................................................................................................,

здравословно състояние .................................................................................................................................

3. ........................................................................................................................................................................

(собствено, бащино и фамилно име)

дете - ЕГН ........................................................................................................................................................,

Постоянен адрес:

гр. (с.) ..............................................................................................................................................................., област ...............................................................................................................................................................,

ул. ............................................................................................................ № ...., бл. ...., вх. ...., ет. ...., ап. ....,

Настоящ адрес:

гр. (с.) ..............................................................................................................................................................., област ...............................................................................................................................................................,

ул. ............................................................................................................ № ...., бл. ...., вх. ...., ет. ...., ап. ....,

тел: ...................................................................................................................................................................,

документ за самоличност: л.к. № ..................................................................................................................,

издадена от .................................................................................................................... на ............ 20 ...... г.,

ЕГН ...................................................................................................................................................................,

професия/дейност ............................................................................................................................................,

здравословно състояние .................................................................................................................................

4. ........................................................................................................................................................................

(собствено, бащино и фамилно име)

дете - ЕГН ........................................................................................................................................................

Постоянен адрес:

гр. (с.) ..............................................................................................................................................................., област ...............................................................................................................................................................,

ул. ............................................................................................................ № ...., бл. ...., вх. ...., ет. ...., ап. ....,

Настоящ адрес:

гр. (с.) ..............................................................................................................................................................., област ...............................................................................................................................................................,

ул. ............................................................................................................ № ...., бл. ...., вх. ...., ет. ...., ап. ....,

тел: ...................................................................................................................................................................,

документ за самоличност: л.к. № ..................................................................................................................,

издадена от .................................................................................................................... на ............ 20 ...... г.,

ЕГН ...................................................................................................................................................................,

професия/дейност ............................................................................................................................................,

здравословно състояние .................................................................................................................................

5. ........................................................................................................................................................................

(собствено, бащино и фамилно име)

дете - ЕГН .........................................................................................................................................................

Постоянен адрес:

гр. (с.) ..............................................................................................................................................................., област ...............................................................................................................................................................,

ул. ............................................................................................................ № ...., бл. ...., вх. ...., ет. ...., ап. ....,

Настоящ адрес:

гр. (с.) ..............................................................................................................................................................., област ...............................................................................................................................................................,

ул. ............................................................................................................ № ...., бл. ...., вх. ...., ет. ...., ап. ....,

тел: ...................................................................................................................................................................,

документ за самоличност: л.к. № ..................................................................................................................,

издадена от .................................................................................................................... на ............ 20 ...... г.,

ЕГН ...................................................................................................................................................................,

професия/дейност ............................................................................................................................................,

здравословно състояние .................................................................................................................................

II. МАТЕРИАЛНО И ИМОТНО ПОЛОЖЕНИЕ:

1. Личните ми доходи са:

- от трудово възнаграждение .................................................................. лв. месечно

- от пенсия .................................................................................................. лв. месечно

- други ........................................................................................................... лв.

ОБЩО: .................................................................................................. лв. месечно

2. Доходите на другите членове на семейството ми са следните:

- от трудово възнаграждение .................................................................. лв. месечно

- от пенсии ..................................................................................................... лв. месечно

- други ........................................................................................................... лв.

ОБЩО: .................................................................................................. лв. месечно

3. Вземания, спестявания, ценни книжа - лични, както и на членовете на семейството ми са:

ОБЩО: .................................................................................................. лв. месечно

4. Аз, членовете на семейството ми притежавам/т следните недвижими имоти и движими вещи:

...............................................................................................................................................................................

От тях източник на доходи са следните имоти/вещи:     

в размер на ................................................... лв. (месечно, годишно).

Жилището ми (ни) се състои от ............ стаи, собственост на

...............................................................................................................................................................................

(собствено, бащино и фамилно име)

III. Аз, членовете на семейството ми съм(са)/не съм(не са) вписан(и) в търговския регистър като едноличен търговец

...............................................................................................................................................................................

(ако има регистрация - посочват се наименованието и седалището на фирмата)

IV. При промяна на условията, при които е отпусната материалната помощ, се задължавам в десетдневен срок да уведомя комисията.

V. Желая да получа паричната помощ по:

1. банкова сметка ............................................................................................................................................

2. пощенски запис ..........................................................................................................................................

Получената неправомерно помощ подлежи на връщане с лихвата, определена за държавните вземания, и ще бъда лишен от последващо подпомагане с парични помощи до възстановяване на дължимите суми.

Забележка. При попълване на заявлението-декларация ненужният текст се зачертава.

Прилагам:

1 ...........................................................................................................................................................................

2 ...........................................................................................................................................................................

3 ...........................................................................................................................................................................

4 ...........................................................................................................................................................................

5 ...........................................................................................................................................................................

Гр. (с.) ...............................................................................................................................................................

Област ..................................................................................................................................................................

 

Дата ..................................................

Декларатор ...............................................




Приложение № 2 към чл. 14, ал. 2


АНКЕТЕН ЛИСТ

По молбата на ...............................................................................................,

военнослужещ/цивилен служител във военно формирование/административна структура в структура в Министерството на отбраната или структура на пряко подчинение на министъра на отбраната, или курсант, обучаван за нуждите на Министерството на отбраната,

гр. (с.) .............................................., обл. ....................................................,

с постоянен адрес в гр. (с.)..........................................................................,

обл. .................................................................................................................

Семейно положение

0 Омъжена/женен

0 Вдовец/вдовица

0 Разведен/разведена

0 Самотен родител

(отбележете с х)

Здравословно състояние .............................................................................

Преценка (мнение) на анкетиращия:...........................................................

Предложение:.................................................................................................

Извършил анкетата:........................................................................................

Военно формирование/структура

.......................................

Командир/Началник/Ръководител:

.......................................

Гр. (с.) ........................

.......................................

Военно формирование/структура

(подпис и печат)

(където се намира фин. служба)

Гр. (с.) .........................................................................................................

Област ........................................................................................................

Изх. № .............................................................................../20 ................. г.

 




Приложение № 3 към чл. 19, ал. 3


ДЕКЛАРАЦИЯ

 

Подписаният .............................................................................................................................

Военно формирование/структура ...........................................................................................,

гр. (с.) ........................................................................................................................................,

обл. ............................................................... ЕГН.....................................................................,

документ за самоличност: л.к. № .................................. от ....................................................,

постоянен адрес:

гр. (с.) .................................................., обл. ............................................................................,

ул. ................................................................... № ...., бл. ......, вход ......, етаж ......, ап. .........,

тел.: ...........................................................................................................................................,

декларирам, че получих сумата в размер на ............... лв., отпусната ми като еднократна парична помощ по решение на Комисията по материално подпомагане съгласно протокол № .........../........ 20 ..... г.

писмо изх. № ........../........... 20..... г.

Подпис: ..................................

                  (на лицето)

Удостоверявам, че сумата в размер на .................. лв. е изплатена на ...............................

Началник на финансова служба: ............................................................................................

...................................................................................................................................................

(подпис, печат)

Изх. № .........../........... 20..... г.

 



Промени настройката на бисквитките