Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 30 от 5.IV

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 85 ОТ 3 АПРИЛ 2024 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 44 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2019 Г. ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ПРЕПОДАВАТЕЛИ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА В ЧУЖДЕСТРАННИ ВИСШИ УЧИЛИЩА (ДВ, БР. 24 ОТ 2019 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 85 ОТ 3 АПРИЛ 2024 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 44 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2019 Г. ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ПРЕПОДАВАТЕЛИ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА В ЧУЖДЕСТРАННИ ВИСШИ УЧИЛИЩА (ДВ, БР. 24 ОТ 2019 Г.)

В сила от 05.04.2024 г.

Обн. ДВ. бр.30 от 5 Април 2024г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. Член 2 се изменя така:

"Чл. 2. Държавните висши училища в Република България и научните институти на Българската академия на науките, които имат акредитация в професионално направление "Филология" от област на висшето образование "Хуманитарни науки", и държавните висши училища, в които се преподава български език като чужд, могат да командироват преподаватели по български език и литература в чуждестранни висши училища, след като сключат споразумение с Министерството на образованието и науката."

§ 2. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 след думите "академична длъжност" се добавят думите "по реда на Закона за развитието на академичния състав в Република България или преподавателска длъжност по реда на Закона за висшето образование".

2. В т. 3 думата "три" се заменя с "две" и думите "(през последните пет години)" се заличават.

§ 3. В чл. 6 се създава т. 4:

"4. реализирани дейности, свързани с популяризиране на българския език, литература, традиции и култура."

§ 4. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 накрая се добавя "с акредитация в професионално направление "Филология" от област на висшето образование "Хуманитарни науки".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Правилата за работа на комисията по ал. 1 се определят със заповед на министъра на образованието и науката."

§ 5. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Одобрен кандидат може да бъде командирован отново за максимален срок до шест години без извършване на процедура за подбор по чл. 4 за всяка следваща учебна година при изпълнение на следните условия:

1. съгласие на преподавателя;

2. съгласие на държавното висше училище или институт към БАН по чл. 2;

3. съгласие от чуждестранното висше училище за продължаване на дейността за съответната учебна година;

4. изразено становище от държавното висше училище или научен институт на БАН по чл. 2 за постигнати високи резултати по показателите по чл. 6."

2. Създава се ал. 4:

"(4) Учебната натовареност и развиваната академична дейност в рамките на срока на командироване се признават за целите на академичното развитие в България."

§ 6. В преходните и заключителните разпоредби се създава § 1а:

"§ 1а. Преподавателите по български език и литература в чуждестранни висши училища, командировани без прекъсване от учебната 2019/2020 година, преминали процедурата за подбор по чл. 4 за учебната 2023/2024 година, имат право да бъдат командировани за още една учебна година при изпълнение на условията по чл. 10, ал. 2."

Заключителни разпоредби

§ 7. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките