Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 35 от 19.IV

РЕШЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ (ДВ, БР. 39 ОТ 2023 Г.)

 

РЕШЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ (ДВ, БР. 39 ОТ 2023 Г.)

Издадено от Народното събрание

Обн. ДВ. бр.35 от 19 Април 2024г.

Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и § 1, ал. 1 от допълнителните разпоредби на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание


РЕШИ:


§ 1. В чл. 8, т. 12 думите "Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество" се заменят със "Закона за противодействие на корупцията".

§ 2. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. на всяко шестмесечие изисква доклад от Комисията за противодействие на корупцията и от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и провежда изслушвания на председателите и членовете им;".

2. Точка 6 се изменя така:

"6. изпълнява функциите по чл. 56, ал. 1 от Закона за противодействие на корупцията и поддържа публичния регистър за тях;".

3. Създава се т. 7:

"7. изпълнява задълженията си по чл. 9 от Закона за противодействие на корупцията и чл. 9 от Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество."

§ 3. В чл. 33, ал. 2 изречение второ се заличава.

§ 4. В чл. 40 се създава ал. 5:

"(5) За времето от откриване на предизборна кампания за избори за народни представители за Народно събрание до свикване на новоизбраното Народно събрание не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите. В този случай сроковете по този правилник спират да текат, с изключение на сроковете за писмени отговори по глава девета, раздел I и по чл. 139."

§ 5. В чл. 90 се правят следните изменения:

1. Алинея 6 се отменя.

2. Досегашните ал. 7, 8 и 9 стават съответно ал. 6, 7 и 8.

§ 6. В чл. 143, ал. 2 думите "Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество" се заменят със "Закона за противодействие на корупцията".

§ 7. В чл. 144 думите "Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество" се заменят със "Закона за противодействие на корупцията".

§ 8. В чл. 145 думите "Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество" се заменят със "Закона за противодействие на корупцията".

§ 9. В § 7 от допълнителните разпоредби ал. 4 се изменя така:

"(4) Главният секретар на Народното събрание осъществява неотложни административни функции на председателя на Народното събрание по този правилник и по закон в случаите по чл. 40, ал. 5."

§ 10. В приложение към Правилника "Финансови правила по бюджета на Народното събрание" чл. 15 се изменя така:

"Чл. 15. (1) Възнагражденията по чл. 5 и 7 се начисляват от деня на полагане на клетва от народните представители до деня, предхождащ деня на полагането на клетва на народните представители, избрани в следващото Народно събрание. При предсрочно прекратяване на пълномощията на народен представител по реда на чл. 72, ал. 1 от Конституцията на Република България възнаграждението се дължи до датата на постановяване на решението на органа по чл. 72, ал. 2 от Конституцията на Република България.

(2) По чл. 6 възнагражденията се начисляват от датата на избирането на народните представители на съответните длъжности и за членове на комисии.

(3) Министри, избрани за народни представители в следващо Народно събрание, декларират от кой държавен орган желаят да получават полагащото им се възнаграждение за периода до избор на нов Министерски съвет."

-------------------------

Решението е прието от 49-ото Народно събрание на 18 април 2024 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.

Промени настройката на бисквитките