Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 35 от 19.IV

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 22 ОТ 16 ЮЛИ 2009 Г. ЗА ЦЕНТРАЛНИЯ КРЕДИТЕН РЕГИСТЪР (ДВ, БР. 62 ОТ 2009 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 22 ОТ 16 ЮЛИ 2009 Г. ЗА ЦЕНТРАЛНИЯ КРЕДИТЕН РЕГИСТЪР (ДВ, БР. 62 ОТ 2009 Г.)

В сила от 01.05.2024 г.
Издадена от Управителния съвет на Българската народна банка

Обн. ДВ. бр.35 от 19 Април 2024г.

§ 1. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "писмено заявление" се добавя "по образец".

2. В ал. 2:

а) точка 1 се отменя;

б) в т. 2 след думите "Централния кредитен регистър" думите "както и" се заличават; след думите "тази информация" се поставя запетая и се добавя "както и контролът над тях"; думите "създаване и поддържане" се заменят със "създаване, поддържане и контрол";

в) в т. 3 и 4 след думата "регистър" се добавя "по образец";

г) създава се т. 5:

"5. документ за платена такса съгласно тарифата по чл. 28."

3. В ал. 4:

а) в т. 1 след думата "регистъра" се добавя "по образец";

б) в т. 2 след думата "регистъра", както и след думата "проверки" думите "както и" се заличават; думите "създаване и поддържане" се заменят със "създаване, поддържане и контрол";

в) в т. 3 след думата "регистър" се добавя "по образец".

§ 2. В чл. 8, ал. 1, т. 5 след думите "от 12 месеца" се добавя "или при прекратяване на дейността в резултат на преобразуване".

§ 3. В чл. 16, ал. 1 т. 3 се изменя така:

"3. за клиентите - чуждестранни физически лица, които не са получили единен граждански номер по установения за това ред от компетентните български органи, идентификационният код в Централния кредитен регистър се определя въз основа на личен номер (ЛН), личен номер на чужденец (ЛНЧ) или други данни от документ за самоличност - дата на раждане, държава по месторождение, гражданство и държава на пребиваване, а за чуждестранните юридически лица, които не са регистрирани в страната - с данъчен номер за чуждестранните лица от Европейския съюз или с регистрационен код в съответната държава по седалище на лицето."

§ 4. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 след думата "верността" се поставя запетая и се добавя "пълнотата".

2. Създава се ал. 3:

"(3) Подаваната от институциите по чл. 4, ал. 1 информация в регистъра следва да съответства на данните, поддържани в информационните им системи."

§ 5. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "Банка" се добавя "със седалище в Република България".

2. Създават се ал. 3 - 5:

"(3) Банка в несъстоятелност или ликвидация има ограничен достъп до информацията в регистъра.

(4) При преобразуване на банка по реда на ЗКИ се подава информация към регистъра до датата на завършване на процеса по прехвърляне на данни съгласно указания към наредбата.

(5) При преобразуване на платежна институция или на дружество за електроннни пари по чл. 16а от ЗПУПС се подава информация към регистъра до датата на завършване на процеса по прехвърляне на данни съгласно указания към наредбата."

§ 6. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "такса" се поставя запетая и се добавя "съгласно тарифата по чл. 28".

2. В ал. 5 думата "само" се заличава.

§ 7. В чл. 19а, ал. 1 след думата "такса" се поставя запетая и се добавя "съгласно тарифата". Създава се изречение трето: "Органите по чл. 4, ал. 2 могат да изпращат на електронен адрес на БНБ искания за информация от регистъра, подписани с квалифициран електронен подпис съгласно Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги (ЗЕДЕУУ)."

§ 8. В чл. 21 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "а в останалите случаи - срещу заплащане на такса" се заличават и се създава изречение второ: "Информацията по ал. 1 се предоставя на физически и юридически лица и в срок до 7 работни дни, до 24 часа или до 4 работни часа срещу заплащане на такса съгласно тарифата по чл. 28."

2. В ал. 3 след думите "подала информация" се добавя "за него".

§ 9. В чл. 21а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "чл. 21, ал. 2," и думите "чл. 23 и чл. 28, ал. 1, т. 10, ал. 2 и 4" се заличават.

2. Създава се ал. 3:

"(3) Информацията по ал. 1 се предоставя безплатно на физически лица в 14-дневен срок. По искания за предоставяне на информация в срок до 7 работни дни се прилага съответно и чл. 28 и се заплаща таксата от тарифата по този член."

§ 10. В чл. 22 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след изречение първо се добавя следното изречение: "Заявлението може да бъде подписано с квалифициран електронен подпис съгласно ЗЕДЕУУ от заявителя и изпратено по електронна поща."

2. В ал. 3 т. 1 се изменя така:

"1. копие на актуално удостоверение за регистрация или се посочва ЕИК на заявителя;".

3. Алинея 8 се изменя така:

"(8) Дължимата такса за заявление по ал. 7 се заплаща чрез виртуален ПОС терминал съгласно тарифата по чл. 28."

§ 11. В чл. 23 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, в изречение първо след думите "Информацията по чл. 21, ал. 1" се добавя "и чл. 21а, ал. 1", а в изречение второ думите "за кредитна задлъжнялост" се заличават.

2. В ал. 2 след думите "Информацията по чл. 21, ал. 1" се добавя "и чл. 21а, ал. 1".

3. В ал. 4 след думите "в чл. 21, ал. 2" се добавя "и в чл. 21а, ал. 3", а думите "или в чл. 28, ал. 1, т. 7 - 10" се заличават.

§ 12. В чл. 25 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "Централния кредитен регистър" се поставя запетая и се добавя "както и за създаване и поддържане на специален регистър по чл.19а, ал. 2 от институциите и органите по чл. 4, ал. 1 и 2".

2. Създава се ал. 5:

"(5) Институциите и органите по чл. 4, ал. 1 и 2 приемат и прилагат вътрешни правила за ефективен контрол върху оправомощените лица с право на достъп до информацията от регистъра и за въвеждане на вътрешна организация за спазване на изискванията по чл. 56, ал. 12 - 14 от ЗКИ."

§ 13. (В сила от 01.07.2024 г.) В чл. 26 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Ако институция по чл. 4, ал. 1 не заплати фактура в срока по чл. 19, ал. 3, БНБ преустановява достъпа ѝ до Централния кредитен регистър за извършване на справки за кредитна задлъжнялост на клиентите до заплащане на дължимата сума и на такса за възстановяване на достъпа до регистъра съгласно тарифата по чл. 28."

§ 14. Член 27 се изменя така:

"Чл. 27. При установяване на нарушения на чл. 56 от ЗКИ или на тази наредба се налагат предвидените в ЗКИ глоби и имуществени санкции."

§ 15. В чл. 28 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) За справки и услуги по тази наредба БНБ събира такси съгласно тарифа, публикувана на интернет страницата на БНБ и в местата за обслужване на клиенти."

2. В ал. 4 се създава изречение второ: "В срока за извършване на справката не се включва времето за доставката ѝ по пощата."

3. В ал. 5 думите "по ал. 1, т. 4 и 5" се заменят със "за срок от 24 часа и 4 работни часа", а думите "от 8 лв." се заменят със "съгласно тарифата по ал. 1".

4. Създава се ал. 6:

"(6) За включване на институции по чл. 4, ал. 1 с електронен достъп до регистъра, както и за възстановяване на достъпа на институции по чл. 4, ал. 1 по електронен път до регистъра, се събира съответна такса съгласно тарифата по ал. 1."

§ 16. В чл. 29 след думата "Таксите" се добавя "съгласно тарифата".

§ 17. В приложението към чл. 29 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 след думата "таксите" се добавя "съгласно тарифата" и се създава изречение второ: "Методиката е разходоориентирана."

2. Точка 2 се изменя така:

"2. Прогнозните разходи за дейността и поддръжка на регистъра се изчисляват на годишна база и включват разходите, свързани с дейността на регистъра, като се отчита и прогнозната инфлация;".

3. В т. 4 думите "първия знак след десетичната запетая" се заменят с "най-близкото по-голямо цяло число".

4. Създава се т. 14:

"14. Размерът на таксата за извършване на справка за информация по чл. 21а, ал. 1 в срок до 7 работни дни се определя на база размера на таксата по т. 7."

Заключителни разпоредби

§ 18. Тази наредба се издава на основание чл. 56, ал. 4 от Закона за кредитните институции, приета е с Решение № 138 от 28 март 2024 г. на Управителния съвет на Българската народна банка и влиза в сила от 1 май 2024 г., с изключение на параграф 13, който влиза в сила от 1 юли 2024 г.

Промени настройката на бисквитките