Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 40 от 7.V

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 158 ОТ 2 МАЙ 2024 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ", ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 23 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2008 Г. (ДВ, БР. 17 ОТ 2008 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 158 ОТ 2 МАЙ 2024 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ", ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 23 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2008 Г. (ДВ, БР. 17 ОТ 2008 Г.)

В сила от 07.05.2024 г.

Обн. ДВ. бр.40 от 7 Май 2024г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 32г се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 7 след думите "служители от агенцията" се поставя запетая, добавя се "включително сигналите по Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения" и се поставя запетая.

2. Навсякъде в текста думите "и за отнемане на незаконно придобитото имущество" се заличават.

§ 2. В чл. 32д навсякъде в текста думите "чл. 16, ал. 2 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ)" и "чл. 16, ал. 2 от ЗПКОНПИ" се заменят с "чл. 15, ал. 1, т. 1 от Закона за противодействие на корупцията".

§ 3. В чл. 41 се създава ал. 4:

"(4) Ръководителите на стратегически обекти и възлагащите или извършващите стратегически дейности определят със заповед служител с ръководни функции като точка за контакт с органите на агенцията при осъществяване на дейностите по чл. 40, ал. 1, т. 2 и чл. 41, ал. 2, т. 1, както и в случаите на настъпили бедствие, инцидент, авария или промишлена авария по смисъла на Закона за защита при бедствия."

§ 4. В чл. 43, ал. 6 думите "непоследователни работни" се заличават.

§ 5. Създава се чл. 43а:

"Чл. 43а. (1) В случай на настъпили бедствие, инцидент, авария или промишлена авария ръководителят на стратегическия обект или възлагащият или извършващият стратегическа дейност създава организация за допускане в стратегическите зони на стратегическия обект или в зоните, свързани с изпълнението на стратегическа дейност, на органите на наказателното производство, органите на Министерството на вътрешните работи, медицински специалисти и друг персонал от центровете за спешна медицинска помощ. В тези случаи чл. 43 не се прилага.

(2) Служителят по чл. 41, ал. 4 незабавно информира председателя на агенцията в случай на настъпили бедствие, инцидент, авария или промишлена авария.

(3) В най-кратък срок, но не по-късно от 24 часа след настъпили бедствие, инцидент, авария или промишлена авария, ръководителят на стратегическия обект и възлагащият или извършващият стратегическа дейност изготвя доклад до председателя на агенцията, в който се отразяват предварителна оценка на нанесените щети и предприетите действия за възстановяване на функционирането на стратегическия обект или извършването на стратегическата дейност, в случай че същите са затруднени или прекратени.

(4) В доклада по ал. 3 се включва информация за това представители на кои компетентни органи са били допуснати в стратегическите зони и в зоните, свързани с изпълнението на стратегическите дейности."

§ 6. В чл. 44 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създават се нови ал. 2 и 3:

"(2) В случаите, когато кандидатът притежава разрешение за достъп до класифицирана информация, издадено при условията и по реда на ЗЗКИ и със срок на валидност не по-малко от една година, към искането по ал. 1 се прилага единствено копие на разрешението за достъп до класифицирана информация.

(3) В случаите, когато кандидатът притежава разрешение по чл. 40, ал. 1, т. 2 за конкретно възложена задача и по силата на договор му бъде възложено извършването на задача в стратегическите зони на друг стратегически обект или в стратегическите зони, свързани с изпълнението на стратегическа дейност, за които не му е издадено разрешение, се изпраща само искането по ал. 1."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 4 и в нея думата "Разрешенията" се заменя с "В случаите по ал. 1 разрешенията".

3. Създават се ал. 5 и 6:

"(5) В случаите по ал. 2 разрешенията по чл. 40, ал. 1, т. 2 важат за срока на заемане на съответната длъжност, но за не повече от срока на разрешението за достъп до класифицирана информация.

(6) В случаите по ал. 3 разрешенията важат за срока на изпълнение на конкретната задача, но за не повече от срока на първото разрешение по чл. 40, ал. 1, т. 2."

4. Досегашната ал. 3 става ал. 7.

§ 7. В чл. 46 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) В случаите по чл. 44, ал. 2 издадените разрешения по чл. 40, ал. 1, т. 2 се отнемат при отнемане на разрешението за достъп до класифицирана информация."

§ 8. В чл. 46а се създава ал. 4:

"(4) Най-малко 2 месеца преди изтичането на срока на разрешението по чл. 40, ал. 1, т. 2 на лица, които продължават да заемат длъжност или да изпълняват конкретно възложена задача, за която се изисква достъп до стратегическите зони на стратегически обект или до зоните, свързани с изпълнението на стратегическа дейност, ръководителят на стратегическия обект или възлагащият или извършващият стратегическа дейност създават организация за подготовка и подаване на документите по чл. 44, ал. 1."

§ 9. В приложение № 4 към чл. 47, ал. 1 след думите "чл. 46" се поставя запетая и се добавя "ал. 1".

§ 10. В приложение № 5 към чл. 47, ал. 1 думите "чл. 46 във връзка с чл. 45, ал. 1, т. ....../чл. 45, ал. 5 във връзка с ал. 1, т. ...... от Правилника за прилагане на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" се заменят с "чл. 46, ал. ... във връзка с чл. 45, ал. 1, т. ....../чл. 45, ал. 5 във връзка с ал. 1, т. ....../чл. 44, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

§ 11. Приложение № 6 към чл. 44, ал. 1 се изменя така:

"Приложение № 6 към чл. 44, ал. 1



"

Заключителни разпоредби

§ 12. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките