Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 21 от 12.III

ДЪРЖАВНИ ВЕДОМСТВА, УЧРЕЖДЕНИЯ, ОБЩИНИ И СЪДИЛИЩА

 

АГЕНЦИЯ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ КЪМ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

ЗАПОВЕД № 0023-1818 от 29 февруари 2024 г.

На основание чл. 5, ал. 1, т. 9 от Устройствения правилник на Агенцията за хората с увреждания и чл. 37, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания утвърждавам:

I. Методика за финансиране на целеви проекти на специализирани предприятия и кооперации на хората с увреждания по чл. 49 от Закона за хората с увреждания (Методика) и приложенията към нея:

1. Формуляр за кандидатстване по Методика за финансиране на целеви проекти на специализирани предприятия и кооперации на хората с увреждания по чл. 49 от ЗХУ, Глава втора. Проекти със социална насоченост – приложение № 1;

2. Бюджет на проектно предложение по Глава втора. Проекти със социална насоченост – приложение № 2;

3. Структура и съдържание на инвестиционния бизнес проект по Глава трета – приложение № 3;

4. Формуляр за кандидатстване по Методика за финансиране на целеви проекти на специализирани предприятия и кооперации на хората с увреждания по чл. 49 от ЗХУ, Глава трета. Проекти със стопанска насоченост – приложение № 4;

5. Бюджет на проектно предложение по Глава трета. Проекти със стопанска насоченост – приложение № 5;

6. Декларация за липса на обстоятелства по чл. 9, ал. 1, т. 2, 3, 4 и 6 – приложение № 6;

7. Декларация за наличие на собственост върху сградата или на части от нея – приложение № 7.

II. С настоящата заповед се отменя Заповед № 0023-2511 от 11.06.2019 г. на изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания.

Настоящата заповед да се сведе до знанието на отговорните служители и заинтересованите лица за сведение и изпълнение.

Изпълнителен директор: Г. Йорданов

МЕТОДИКА

за финансиране на целеви проекти на специализирани предприятия и кооперации на хората с увреждания по чл. 49 от Закона за хората с увреждания

Глава първа

ОБЩИ ПРАВИЛА

Раздел I

Основни положения

Чл. 1. Тази Методика има за цел:

1. създаване на необходимата организация за провеждане на конкурси за предоставяне на целево финансиране от Агенцията за хората с увреждания (АХУ) на специализирани предприятия и кооперации на хората с увреждания, отговарящи на изискванията на чл. 49 от Закона за хората с увреждания (ЗХУ);

2. изграждане на цялостна система за оценка и класиране на конкурсни предложения, представяни от специализираните предприятия и кооперации на хората с увреждания и в съответствие с разпоредбите на чл. 49 от ЗХУ.

Чл. 2. (1) Кандидатстващите с проектни предложения по тази Методика специализирани предприятия и кооперации на хората с увреждания, които по-нататък за краткост се наричат „специализирани предприятия“, трябва да са вписани в регистъра по чл. 83, ал. 1 от ЗХУ.

(2) Кандидатът трябва да има приключени минимум три пълни календарни месеца като регистрирано в АХУ специализирано предприятие по чл. 83, ал. 1 от ЗХУ.

(3) Когато едно специализирано предприятие е било заличено от Регистъра на специализираните предприятия и кооперации на хората с увреждания, след което то отново бъде вписано в него, се прилагат разпоредбите на ал. 2.

Чл. 3. (1) Кандидатите могат да кандидатстват с едно проектно предложение по Глава втора. Проекти със социална насоченост, и/или с едно предложение по Глава трета. Проекти със стопанска насоченост, в рамките на един обявен от АХУ конкурсен кръг.

(2) В рамките на една календарна година може да бъде финансирано само по едно проектно предложение по Глава втора и по Глава трета.

(3) Участието в конкурса е индивидуално. Съвместни предложения на две и повече специализирани предприятия не се допускат до участие в конкурса.

Чл. 4. Когато конкурсно предложение се представя за оценка на дата и час, в т.ч. и датата и часа на пощенското клеймо на подателя, по-късна от датата и часа, обявени за крайни за съответния конкурс, то не се допуска до участие в конкурса.

Чл. 5. Специализираните предприятия, реализирали и/или реализиращи проекти, финансирани от АХУ, могат да участват в последващи конкурси при изпълнение на следните условия:

1. предходните проекти са приключени успешно или неприключените все още не се оценяват като рискови по отношение на окончателното им завършване съгласно издадените констативни протоколи;

2. придобитите по предходни проекти дълготрайни активи, както и лицата, на които са повишени квалификационните умения, активно и ефективно се използват в текущата дейност на кандидатстващото специализирано предприятие;

3. с новия проект не се иска финансиране за постигане на резултати, които е трябвало да се постигнат с реализацията на предходен проект.

Чл. 6. (1) При изготвяне на конкурсните предложения се спазват изискванията за максимален размер на отпусканото от АХУ финансиране. Неспазването на това изискване в конкурсното предложение може да доведе до намаляване на исканото от кандидата финансиране за сметка на негово собствено участие.

(2) При изготвяне на конкурсните предложения се спазват изискванията за минимално задължително собствено участие на кандидатите, което представлява процентен дял от общата стойност на предвидените средства за реализация на цялото конкурсно предложение:

1. за проектите по Глава втора минималното изискване за собствено участие е 5 %;

2. за проектите по Глава трета минималното изискване за собствено участие е 10 %.

(3) Финансирането на конкурсните предложения се коригира служебно от комисията до размера на минималното изискване по ал. 2, когато предвиденото собствено участие е по-малко от минимално изискуемото.

(4) В случай че след корекция на исканото финансиране от определената обща стойност на конкурсното предложение остане непокрита сума, тя се осигурява от кандидата като допълнително собствено участие.

(5) Собственото участие по предходната алинея не може да се използва за покриване на недопустими разходи и/или за дейности, които нямат връзка с проектната цел и проектните резултати.

(6) Собственото участие се осигурява само в парична форма.

(7) При изпълнение и последващо отчитане на проектните разходи собственото участие, изразено в процент, не може да бъде по-малко от минималното изискване по ал. 2.

Чл. 7. (1) Максималният размер за финансиране на проектни предложения по Глава втора и Глава трета на настоящата Методика се определя ежегодно със заповед на изпълнителния директор на АХУ.

(2) Агенцията за хората с увреждания отпуска финансирането по ал. 1 за покриване само на инвестиционни, еднократни разходи, насочени към:

1. създаване на дълготрайни активи;

2. възстановяване или повишаване стойността на съществуващи дълготрайни активи;

3. повишаване на квалификационните умения на персонала;

4. подобряване на условията на труд в специализираното предприятие;

5. подобряване на управлението на специализираното предприятие.

Чл. 8. (1) Срокът за изпълнение на инвестиционните дейности на проектните предложения със социална насоченост по Глава втора не може да бъде по-дълъг от шест месеца, а този със стопанска насоченост по Глава трета не може да бъде по-дълъг от четири месеца.

(2) При реализиране на проекта специализираното предприятие може да поиска увеличаване на срока на изпълнение на инвестиционните дейности, като предостави необходимата обосновка за това.

Чл. 9. (1) Не се допускат до участие в конкурса кандидати:

1. които не представят попълнен формуляр и/или бюджет;

2. които са получили държавни помощи, надхвърлящи левовата равностойност на определения в евро таван за минималните държавни помощи, определен в действащия Регламент на ЕС относно прилагането на членове 107 и 108 от Договора за функционирането на Европейския съюз към помощта de minimis. При надвишаване на този таван АХУ в консултация със специализираното предприятие или отхвърля изцяло проектното предложение, или редуцира исканата от специализираното предприятие субсидия за сметка на негово собствено участие, така че общата сума на минимална държавна помощ да не надхвърли съответния таван;

3. чиито предложения са в обхвата на изключенията, посочени в чл. 1 от Регламент (ЕС) № 2023/2831 от 13.12.2023 г.;

4. които имат изискуеми публични задължения;

5. на които са предявени за доброволно плащане санкции по издадени констативни протоколи и същите не са платени;

6. които са получили средства от други източници на финансиране за същите допустими разходи и за същата цел;

7. чиито предложения са насочени към създаване или подобряване на качествените характеристики или повишаване на стойността на дълготрайни активи, които се отдават или ще се отдават под наем;

8. чиито предложения по Глава трета не са свързани с разкриване и/или преоборудване на работни места, на които работят лица с трайни увреждания по чл. 23 и 24;

9. чиито предложения за преоборудване на работни места съгласно чл. 24 са вече финансирани през последните две години;

10. чиито предложения със социална насоченост (Глава втора) са получили финансиране през предходната година;

11. чиито предложения със стопанска насоченост (Глава трета) са получили финансиране през предходната година.

(2) Не се представят на комисията за оценка Проекти със социална насоченост по Глава втора и Проекти със стопанска насоченост по Глава трета, които имат просрочия по сключени договори с АХУ за финансиране повече от 12 месеца преди датата на обявяване на конкурса.

Чл. 10. (1) Когато кандидатстващо специализирано предприятие има списъчен брой на персонала не повече от 10 души към 30-о число на месеца, предхождащ месеца на обявяване на процедурата за кандидатстване, размерът на отпусканата субсидия се определя пропорционално на броя на лицата, влизащи в списъчния брой на персонала. За всяко наето лице отпусканата субсидия не може да превишава 9,09 на сто от максимално определената величина на субсидията за конкурсния кръг.

(2) Изчисляването на списъчния брой на персонала по ал. 1 се извършва съгласно Методиката за изчисляване на списъчния и средния списъчен брой на персонала на Националния статистически институт.

Раздел ІІ

Механизъм за оценка и класиране на проектните предложения

Чл. 11. (1) Проектните предложения се оценяват от комисия, назначена от изпълнителния директор на АХУ. За проектите със социална насоченост и за проектите със стопанска насоченост може да се назначават различни оценъчни комисии.

(2) При оценяване на проектните предложения се отчитат целите, приоритетите и разпоредбите на ЗХУ, както и процедурите, заложени в тази Методика.

(3) Оценените от комисията проектни предложения се отразяват в специално изготвен протокол заедно с приложено към него класиране, които се предлагат за утвърждаване от изпълнителния директор на АХУ. Одобрените от комисията предложения се посочват в протокола и класирането заедно с определеното им финансиране.

Чл. 12. Проектните предложения се оценяват и класират при спазване на следната последователна процедура:

1. всеки член на комисията определя индивидуална оценка за всяко проектно предложение;

2. въз основа на индивидуалните оценки на всички членове на комисията се определя обща оценка за всяко проектно предложение като средна величина от всички индивидуални оценки;

3. от класиране се изключват предложенията, чиято окончателна оценка е под минимално допустимата сумарна оценка, определена поотделно за предложенията със социална и стопанска насоченост;

4. проектните предложения, останали след изключване на предложенията по т. 3, се подреждат по окончателни оценки в низходящ ред;

5. определеното за конкурсния кръг финансиране се разпределя между проектните предложения по т. 4, като се спазват допълнителните разпоредби за начина на разпределяне по Глава втора. Проекти със социална насоченост и Глава трета, Проекти със стопанска насоченост.

Чл. 13. (1) Индивидуалната оценка на конкурсното предложение се изчислява като сбор от точките, определени по специфични показатели за оценка, за проектите със социална насоченост в Глава втора и за проектите със стопанска насоченост в Глава трета.

(2) Всеки член на комисията обосновава присъдените от него точки по ал. 1. Обосновката се представя за всеки показател в „Коментар“ в таблици за финансово-техническа оценка по чл. 18, ал. 1 и чл. 32, ал. 1.

Глава втора

ПРОЕКТИ СЪС СОЦИАЛНА НАСОЧЕНОСТ

Раздел I

Предназначение на финансирането за проектите със социална насоченост

Чл. 14. (1) Финансирането на проектни предложения със социална насоченост се отпуска за развитието на дейности по пет компонента. Всеки компонент се състои от елементи.

(2) Дейностите по Компонент 1 са насочени към създаване на безопасни и здравословни условия на труд. Компонент 1 включва следните елементи:

1. създаване и инсталиране на подходящи приспособления за адаптиране, облекчаване, ускоряване и интензифициране на изпълняваните от лица с трайни увреждания дейности и операции;

2. създаване и поддържане в производствени, складови, административни и други работни помещения на здравословни и безопасни условия за труд в съответствие с разпоредбите на действащите специализирани нормативни актове, на специфичните разпоредби и предписания на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, специализирани институции и лицензирани организации, в т.ч. по трудова медицина или други експертни организации.

(3) Дейностите по Компонент 2 са насочени към създаване на подходящ архитектурен достъп за хора с трайни увреждания до различни обекти в специализираното предприятие. Компонент 2 включва следните елементи:

1. осигуряване на достъп до работни места за лица с трайни увреждания;

2. осигуряване на достъп до санитарни помещения и помещения за отдих за лица с трайни увреждания;

3. осигуряване на достъп за лица с трайни увреждания до помещенията на територията на специализираното предприятие, в които се извършва организирано хранене на персонала, както и до здравната служба на територията на специализираното предприятие.

(4) Дейностите по Компонент 3 са насочени към създаване на обща хигиенна среда и здравословен микроклимат на територията на специализираното предприятие. Компонент 3 включва следните елементи:

1. извършване на ремонт на преходни помещения, коридори и стълбища;

2. създаване и поддържане на съвременна обща хигиенна среда в санитарните помещения и помещенията за отдих на персонала;

3. създаване и поддържане на подходяща среда и условия в помещенията, предназначени за хранене, на територията на специализираното предприятие.

(5) Всички дейности в рамките на компоненти 1, 2 и 3 засягат цялата изградена инфраструктура на специализираните предприятия (вкл. вътрешни помещения, фасади и покриви на сгради, външни зони, които се използват за целите на администрацията, производството, складирането, обработката и транспорта на товари, отдих и почивка и други).

(6) Дейностите по Компонент 4 са насочени към повишаване на социалния капитал и създаване на благоприятен социален климат за упражняване на производителен труд в специализираното предприятие. Компонент 4 включва провеждане на обучителни курсове за повишаване на професионалната квалификация, уменията и компетентностите на наетите в специализираното предприятие лица с трайни увреждания и други заети във връзка с качественото изпълнение на определената им длъжност.

(7) Дейностите по Компонент 5 са насочени към създаване на условия за сертифициране на специализираното предприятие за въведена и реално работеща стандартизирана система за управление, като ISO 9001; ISO 14001; ISO 22000; ISO 13485; ISO/IEC 27001; BS OHSAS 18001; ISO 45001 и други, за които е обосновано, че засягат общото управление на предприятието, условията на труд и качеството на работната сила в специализираното предприятие. Компонент 5 включва извършване на необходимите подготвителни операции за сертифициране на специализираното предприятие по съответния стандарт и получаване на сертификат от сертифициращата организация.

(8) Обученията по ал. 6 трябва да се провеждат от лицензирани от Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) обучители. Допуска се обученията да бъдат извършени и от организации, които нямат лиценз от НАПОО, но при условие, че специализираното предприятие докаже (обоснове), че за съответната тема на обучение няма лицензирани в НАПОО обучителни организации и предлаганата от специализираното предприятие обучителна организация има богат опит по съответната тема на обучение. След завършване на обучителните курсове обучителите трябва да издадат удостоверение за професионално обучение, свидетелство за професионална квалификация или други документи, удостоверяващи успешно приключено обучение.

Раздел ІІ

Специфични изисквания при изготвяне и изпълнение на проектните предложения със социална насоченост

Чл. 15. При изготвяне на бюджета на конкурсното предложение със социална насоченост максималната сума, за която може да се кандидатства по Компонент 4, е до 240 лв. на човек на ден, включваща разходите за обучение, материали, транспорт и пансион.

Чл. 16. (1) При изпълнение на проектното предложение прехвърляне на средства от един компонент в друг компонент е напълно недопустимо.

(2) Прехвърляне на средства от един елемент в друг елемент на един и същ компонент може да стане само след изричното писмено съгласие на АХУ.

(3) Кандидатът писмено уведомява АХУ за възникнала потребност от преструктуриране на средствата в един елемент, като посочва причината за това, както и величината на кой разход ще се увеличи и за сметка на кой друг разход или разходи ще стане това.

(4) Когато степента на изменението на разход по ал. 3 е повече от 10 % от първоначалната му стойност, за извършване на промяната трябва да се получи предварително писмено съгласие от АХУ.

(5) Взаимнокомпенсиращите се разходи по ал. 3 и 4 се представят в Заменителна таблица по образец.

Раздел ІІI

Специфични показатели за оценка, оценяване и класиране на проектните предложения със социална насоченост

Чл. 17. (1) Проектните предложения, представяни от кандидатстващите специализирани предприятия, трябва да съдържат подробно попълнени формуляр и бюджет, надлежно изготвени, оформени и подписани документи, други доказателствени материали съгласно приложението.

(2) Когато изискваната доказателствена информация не е посочена в конкретните точки и подточки на формуляра, а в приложения, които не са регламентирани в Методиката, тази информация може да не се отчита при оценяване на предложението от комисията.

Чл. 18. (1) За определяне на оценката по чл. 13 се използва следната таблица за финансово-техническа оценка:

Поради технически причини приложенията не могат да бъдат визуализирани в програмата.

(2) Максималният брой точки, който може да се присъди на едно проектно предложение, е 72 точки.

Чл. 19. До класиране се допускат само предложенията, които отговарят едновременно на следните изисквания:

1. общата оценка на предложението е не по-малка от 36 точки средна оценка от оценката на всички оценители;

2. по група критерии „Релевантност“ – не по-малка от 7 точки средна оценка от оценката на всички оценители;

3. по група критерии „Качество на проекта“ – не по-малка от 29 точки средна оценка от оценката на всички оценители.

Чл. 20. (1) Допуснатите до класиране конкурсни предложения, за които е получена окончателна оценка, се подреждат по низходящ ред по величината на окончателната оценка.

(2) За класираните предложения специализираните предприятия получават исканото финансиране в пълен размер до изчерпване на финансирането, определено за конкурсния кръг.

(3) При наличие на кандидати с еднакъв брой точки се извършва допълнително класиране по брой лица с трайни увреждания, които ще бъдат засегнати, като по-високо се оценява проектът с по-голям брой засегнати лица с увреждане.

(4) Ако за последния класиран кандидат, за когото има финансиране, това финансиране е по-малко от исканата от него субсидия и нейният размер не е по-малък от половината от исканото финансиране, на него му се предлага да изготви нов бюджет съобразно получаваното финансиране. При изявено писмено съгласие специализираното предприятие представя коригирано предложение в седемдневен срок.

(5) При изготвяне на коригирания бюджет специализираните предприятия използват нормативната база на първоначалния си бюджет. При наличието на оферти с по-благоприятни условия те могат да се използват при изготвяне на коригирания бюджет.

Чл. 21. Ако след разпределяне на определеното за конкурсния кръг финансиране остане неизползвана сума и нейният размер е достатъчно голям, АХУ може да организира следващ конкурсен кръг за годината.

Глава трета

ПРОЕКТИ СЪС СТОПАНСКА НАСОЧЕНОСТ

Раздел І

Предназначение на финансирането за проекти със стопанска насоченост

Чл. 22. (1) Финансирането на проектни предложения със стопанска насоченост се отпуска на кандидатстващите специализирани предприятия за осъществяване на инвестиционни проекти, които водят до:

1. оборудване и разкриване на нови работни места;

2. преоборудване на действащи работни места;

3. подобряване на конкурентните възможности;

4. финансово стабилизиране;

5. завоюване на нови пазарни позиции;

6. технологичното обновяване и организационното усъвършенстване на стопанската дейност на специализираното предприятие.

(2) Когато се разкриват и оборудват работни места, трябва да се имат предвид следните определения и разяснения:

1. работно място е помещение, цех или съоръжение в предприятието, където работникът или служителят полага труда си в изпълнение на задълженията по трудовото правоотношение;

2. разкриване и оборудване на ново работно място е налице, когато работното място се обособява с оборудване, което допълва и надгражда съществуващата материално-техническа база, независимо от това дали се внедрява нова, или се използва от специализираното предприятие съществуваща вече технология;

3. преоборудване на действащо работно място е налице, когато оборудването на действащото работно място се демонтира и замества с ново, по-производително, по-качествено, без да се променя предназначението на работното място, технологичният процес и произвежданият продукт;

4. когато оборудването на действащо работно място се демонтира и замества с ново оборудване, с помощта на което ще се произвежда нов продукт или ще се предлага нова услуга, в резултат на което ще се промени неговото предназначение, се приема, че се разкрива ново работно място, водещо до подмяна на стара материално-техническа база с нова;

5. подмяната на отделни части от оборудването на действащо работно място, с което не се нарушава неговата системна цялост, но се подобряват определени качествени и/или количествени характеристики на използваната технология или на получаваните резултати, не се счита за преоборудване на действащо работно място;

6. новонаето лице с трайни увреждания за целите на проекта е такова, което към датата на неговото наемане не е било включено в списъчния състав на кандидата за последните 12 месеца.

(3) Реализацията на инвестиционните проекти по ал. 1 трябва да е насочена към подобряване на съществуващата или създаване на нова производствена материално-техническа база, в т.ч. и чрез изграждане на нови производствени линии, чрез подобряване на производствената инфраструктура, на вътрешнозаводския транспорт и комуникациите, с което да се осигури повишаване на производителността на труда и/или намаляване на себестойността, и/или повишаване на качеството на произвежданата продукция и предлаганите услуги.

Чл. 23. При осъществяване на инвестиционен проект, свързан с оборудване и разкриване на нови работни места исканото от специализираното предприятие финансиране може да се увеличи с 6 на сто от размера на обявената максимална стойност на финансирането за конкурсния кръг за всяко новонаето лице с трайни увреждания на разкрито работно място след първото.

Чл. 24. (1) При изпълнение на инвестиционен проект, свързан с преоборудване на действащо работно място по смисъла на чл. 22, ал. 2, т. 3, кандидатът трябва еднозначно да докаже, че всичките активи (без обзавеждането) на това действащо работно място са напълно счетоводно амортизирани.

(2) Преоборудването на действащи работни места засяга само хора с трайни увреждания независимо дали те вече работят на преоборудванато работно място, преназначени са от друго работно място или са нови за списъчния състав на кандидата.

(3) При назначаване на лице с трайни увреждания извън списъчния състав на преоборудвано работно място исканото финансиране може да се увеличи с 6 на сто от размера на обявената максимална стойност на финансирането за конкурсния кръг за всяко преоборудвано работно място след първото. В този случай новонаетото лице не трябва да е било включено в списъчния състав на кандидата за последните 12 месеца.

Чл. 25. (1) Кандидатът трябва да осигури заетост на работните места по чл. 23 и 24 най-малко за период от две години при нормална продължителност на работното време. Изпълнението на това задължение се удостоверява чрез сключен трудов договор с приложена длъжностна характеристика за работното място.

(2) Ако продължителността на работното време на наетите лица е по-малка от 8 часа, времето на заетостта на работните места се увеличава до образуването на общ фонд работно време, който би възникнал при нормална продължителност на работното време.

(3) Ако осигуряването на заетост е прекъсната поради някаква причина, то периодът на прекъсване се компенсира, след като заетостта е възобновена.

(4) На работните места, които са разкрити за наемане на лица с трайни увреждания, на мястото на първоначално наетите лица с трайни увреждания впоследствие може да се назначат други лица с трайни увреждания след уведомяване в АХУ.

Раздел II

Специфични изисквания при изготвяне и изпълнение на проектните предложения със стопанска насоченост

Чл. 26. (1) Предложението със стопанска насоченост се състои от две съставни части: инвестиционен бизнес проект и конкурсен формуляр.

(2) Инвестиционният бизнес проект позволява да се разкрие целесъобразността, ефективността и перспективността на инвестиционните намерения на кандидата. Той се основава на дейности, които се извършват на два етапа: инвестиционна фаза и слединвестиционна фаза.

(3) В конкурсния формуляр освен общата информация относно кандидатстващото специализирано предприятие се представят резултатите, процедурите и инвестиционните дейности, с които се проследява и осигурява осъществяването на инвестиционния процес.

Чл. 27. Инвестиционният бизнес проект се разработва съобразно приложение № 3, като се спазва задължително представената в него структура.

Чл. 28. Неразделна част от проектното предложение е бюджетът, който се изготвя по образец – приложение № 5.

Чл. 29. (1) При възникнало обстоятелство, изискващо промяна във величината на един разход за сметка на друг разход по време на изпълнение на инвестиционните дейности, бенефициентът писмено уведомява АХУ и посочва причината за промяната.

(2) Когато стойността на изменението на един разход по ал. 1 е повече от 10 %, за извършването му трябва да се получи предварително писмено съгласие от АХУ.

(3) Взаимнокомпенсиращите се разходи по ал. 1 и 2 се представят в Заменителна таблица по образец.

Раздел ІІІ

Специфични показатели за оценка и класиране на проектните предложения със стопанска насоченост

Чл. 30. Проектните предложения, представяни от кандидатстващите специализирани предприятия, трябва да съдържат подробно попълнени инвестиционен проект, формуляр и бюджет, надлежно изготвени, оформени и подписани документи и други доказателствени материали съгласно приложението.

Чл. 31. (1) Формулярът и инвестиционният проект са основните информационни документи на конкурсното предложение, които трябва да дават ясна и точна представа за инвестиционните намерения на кандидата. Те трябва да съдържат изцяло попълнени точки и подточки при спазване на изискванията за попълване вътре в самите приложения на двата документа.

(2) Когато изискваната доказателствена информация не е посочена в конкретните точки и подточки на формуляра и инвестиционния проект, а в приложения, които не са регламентирани в Методиката, тази информация може да не се отчете при оценяване на проектното предложение от експертната комисия.

Чл. 32. (1) За определяне на оценката по чл. 13 се използва следната таблица за финансово-техническа оценка:

Поради технически причини приложенията не могат да бъдат визуализирани в програмата.

(2) Максималният брой точки, който може да се присъди на едно предложение, е 95 точки.

Чл. 33. До класиране се допускат само проектните предложения, които отговарят едновременно на следните изисквания:

1. общата оценка на предложението е не по-малка от 44 точки от средната оценка от оценката на всички оценители;

2. по група критерии „Релевантност“ – не по-малка от 4 точки средна оценка от оценката на всички оценители;

3. по група критерии „Качество на проекта“ – не по-малка от 20 точки средна оценка от оценката на всички оценители;

4. по група критерии „Качество на Инвестиционния (бизнес) проект“ – не по-малка от 20 точки средна оценка от оценката на всички оценители;

5. кумулативните положителни парични потоци от инвестиционния (бизнес) проект превишават отрицателните в рамките на 5-годишния инвестиционен срок, за който се правят изчисленията.

Чл. 34. (1) Допуснатите до класиране конкурсни предложения, за които е получена окончателна оценка, се подреждат по низходящ ред по величината на окончателната оценка.

(2) За класираните предложения специализираните предприятия получават исканото финансиране в пълен размер до изчерпване на финансирането, определено за конкурсния кръг.

(3) При наличие на кандидати с еднакъв брой точки се извършва допълнително класиране, като по-високо се оценява проектът с по-голям брой заявени новонаети лица с трайни увреждания.

(4) Ако имаме равенство на кандидатите по ал. 3, то тогава по-високо се оценява проектът на предприятието с по-малък списъчен състав.

(5) Ако за последния класиран кандидат, за когото има финансиране, това финансиране е по-малко от исканата от него субсидия и нейният размер не е по-малък от половината от исканото финансиране, на него му се предлага да изготви нов бюджет съобразно получаваното финансиране. При изявено писмено съгласие специализираното предприятие представя коригирано предложение в седемдневен срок.

(6) При изготвяне на коригирания бюджет по предходната алинея се използва нормативната база, стояща в основата на първоначалния бюджет. При наличието на оферти или други източници на уместна информация с по-благоприятни условия за кандидата те могат да се използват при изготвяне на коригирания бюджет, което се оповестява в обяснението към него.

Чл. 35. Ако след разпределяне на определеното за конкурсния кръг финансиране остане неизползвана сума и нейният размер е достатъчно голям, АХУ може да организира следващ конкурсен кръг за годината.

Глава четвърта

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ПРИ КАНДИДАТСТВАНЕ

Чл. 36. (1) Всеки участник в конкурса по Глава втора. Проекти със социална насоченост представя:

1. попълнен конкурсен формуляр по образец (приложение № 1);

2. попълнен подробен бюджет на конкурсното предложение по образец (приложение № 2).

(2) Всеки участник в конкурса по Глава трета. Проекти със стопанска насоченост представя:

1. разработен инвестиционен (бизнес) проект по образец (приложение № 3);

2. попълнен конкурсен формуляр по образец (приложение № 4);

3. попълнен подробен бюджет на конкурсното предложение по образец (приложение № 5).

Чл. 37. (1) Всички кандидати представят:

1. декларация по образец (приложение № 6) за липса на обстоятелствата по чл. 9, ал. 1, т. 2, 3, 4 и 6;

2. отчет за приходите и разходите и отчетен баланс за последната финансова година преди обявяването на конкурса само в случай, че кандидатът не ги е представил или няма задължение да ги представи в Агенцията по вписванията в сроковете на представяне на конкурсното предложение; в случай че предприятието няма финансов отчет за последната година, то представя временни ОПР и Счетоводен баланс към месеца, предхождащ датата на обявяване на процедурата; отчетите трябва да са надлежно подписани от упълномощените лица;

3. минимум по три актуални оферти за всеки от придобиваните активи и всяка от получаваните услуги, включени в бюджета на предложението; офертите трябва да са издадени не по-рано от 2 месеца преди датата на кандидатстване и да са с валидност най-малко 3 месеца след датата на кандидатстване;

4. декларация за наличието на собственост върху сградата или на части от нея по образец (приложение № 7) и/или копие на договора за наем за минимум 5 години от датата на кандидатстване, когато е приложимо;

5. писмено съгласие от собственика за извършване на предвидените строително-монтажни работи, когато обектът – предмет на инвестицията по Глава втора, е под наем;

6. план-сметки, когато се предвижда извършване на дейности по стопански начин;

7. актове или предписания, съставени от компетентни органи, изискващи извършването на дейности по чл. 14, ал. 2, 3 и 4;

8. списък с имена на лицата с трайни увреждания, които ще бъдат преназначени на работните места, разкривани по инвестиционния бизнес проект по Глава трета. Проекти със стопанска насоченост;

9. снимков материал на обектите, в които се предвижда да бъдат извършени строително-монтажни работи, отразяващ тяхното състояние към момента на кандидатстване; снимките трябва да са номерирани и да съдържат наименованието на отразения върху тях обект.

(2) Във връзка с осъществяването на своята работа комисията може да изиска от кандидатите и други допълнителни документи, доказващи и изясняващи конкретни обстоятелства, които се отнасят до целесъобразността, изпълнимостта и устойчивостта на дейностите, предвидени в конкурсното предложение.

(3) Проектното предложение, включително всички придружаващи документи, се представят по един от следните начини:

1. на място, в офиса на Агенцията за хората с увреждания;

2. чрез лицензиран пощенски оператор на адрес;

3. по електронен път.

Глава пета

СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР, НАБЛЮДЕНИЕ, ОТЧЕТНОСТ И КОНТРОЛ НА ФИНАНСИРАНИТЕ ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Чл. 38. (1) Утвърдените кандидати сключват договор с изпълнителния директор на АХУ, в който се посочват:

1. размерът и сроковете на усвояване на отпуснатите финансови средства;

2. броят на разкритите работни места по видове и характер на лицата, които предстои да бъдат наети на тях;

3. показателите и периодичност за извършване на контрола;

4. санкциите при неизпълнение на договорните условия;

5. сроковете за представяне и съдържанието на отчетите за изпълнение на инвестиционните дейности и изискуемите документи по отчитането им;

6. други необходими клаузи.

(2) Използваните при разчетите технически и икономически нормативи, единични цени и себестойности, количества, такси и други базови единици, включени в конкурсното предложение, се разглеждат като рамкови условия при сключване на договора за финансиране между АХУ и класираното специализирано предприятие.

Чл. 39. (1) Утвърдената в договора сума се изплаща на четири транша:

1. 30% след сключване на договора с АХУ;

2. 40% след представяне в АХУ на всички договори, сключени с изпълнителите по проекта, а при изпълнение по стопански начин – след издаване на заповед за изпълнение от ръководителя на специализираното предприятие, в която задължително се посочват видовете дейности, срокът за тяхното изпълнение и лицата, които ще ги извършват;

3. 20% след представяне в АХУ на отчетите за изпълнение на инвестиционните дейности, включващ документите, удостоверяващи и доказващи изпълнението на утвърдения бюджет, както и застрахователната полица за сумата, придобита с финансирането (не се прилага при реализирани дейности по чл. 14, ал. 6 и 7);

4. 10% след приемане и утвърждаване от АХУ на отчетите за изпълнение на конкурсното предложение и представяне на сключените трудови договори, графици за работното време и длъжностни характеристики на лицата, наети на разкритите нови работни места и/или преоборудваните действащи работни места.

(2) При извършване на процедура по Закона за обществените поръчки изплащането на сумите по договора се извършва на три транша:

1. 70% след представяне в АХУ на всички документи от обществена поръчка, които доказват заложените в проекта параметри – стойност, количества и сключените договори с подизпълнителите/доставчиците по проекта и подробна спецификация;

2. 20% след представяне в АХУ на отчетите за изпълнение на инвестиционните дейности, включващ документите, удостоверяващи и доказващи изпълнението на утвърдения бюджет, описание на процедурата по проведената обществена поръчка и резултата (реализираните дейности) от нея, както и застрахователната полица за сумата, придобита с финансирането (не се прилага при реализирани дейности по чл. 14, ал. 6 и 7);

3. 10% след приемане и утвърждаване от АХУ на отчетите за изпълнение на проектното предложение и представяне на сключените трудови договори, графици за работното време и длъжностни характеристики на лицата, наети на разкритите нови работни места и/или преоборудваните действащи работни места.

Чл. 40. (1) Във връзка с усвояване на предоставяното финансиране АХУ извършва периодичен контрол за срока на сключения договор.

(2) Периодичността на контрола се вписва в договора за финансиране и зависи от спецификата и продължителността на финансираното конкурсно предложение.

(3) Когато се прилагат разпоредбите на чл. 25, ал. 2, продължителността на контрола се определя от продължителността, за която е поето задължение да се разкрият работните места, като се отчита и удължението, което би възникнало при работа с непълна продължителност на работното време или при временно вакантно работно място.

(4) Контролът започва от момента на сключване на договора за финансиране, включва периода на инвестиционната фаза и периода на слединвестиционната фаза, когато се ползват резултатите от направената инвестиция, и приключва с изтичане на срока на договора.

(5) Извършването на контрол от страна на АХУ може да се възстанови и след приключване на срока на договора за финансиране при наличието на жалби и сигнали, отнасящи се до начина на неговото изпълнение, в рамките на законоустановения давностен срок.

(6) След извършване на контрол се изготвя констативен протокол, който се съхранява в АХУ и служи като база за оценка на напредъка в реализацията на финансираното конкурсно предложение.

Чл. 41. (1) Когато в резултат на извършен контрол бъде констатирано неизпълнение на договорените резултати, АХУ:

1. дава предписание на изпълнителя да отстрани отчетените несъответствия с определен в констативния протокол срок;

2. в случай че финансирането още не е приключило окончателно, то се спира до отстраняване на констатираните несъответствия.

(2) Когато кандидат, получил финансиране от АХУ, закупи дълготрайни активи втора употреба, без да е заложил и обосновал това, възстановява отпуснатите средства.

(3) Специализираното предприятие възстановява цялото получено финансиране или частта от него, съответстваща на констатираното неизпълнение, ведно със законната лихва при установено неизпълнение на договорни задължения и/или установено неизпълнение на дадено с констативен протокол предписание.

Чл. 42. (1) Цялостната отчетност по реализацията на конкурсните предложения, получили финансиране, се осъществява съгласно действащото национално законодателство.

(2) След приключване на инвестиционния период специализираното предприятие изготвя финансов и технически отчет за изпълнението на проектното предложение.

(3) Използването и отчетността на собственото участие става по реда, определен за отчитане на ползваното финансиране.

Чл. 43. (1) Във финансовия отчет последователно се отразява изпълнението на предвидените в проекта инвестиционни дейности, документално се удостоверява законосъобразността и целесъобразността на използваното финансиране и собственото участие, като се сравняват заложените в бюджета разходни пера с фактически постигнатите. Заедно с него се представя и технически отчет. В него бенефициентът отбелязва начина на усвояване на полученото финансиране и собственото участие, възникналите трудности в този процес. Отчетът се представя в срок до 2 седмици след приключване на инвестиционните дейности.

(2) Неразделна част от отчетите по ал. 1 са заверените от отчитащото се предприятие документи, регламентирани в договора за финансиране, върху които се изписва изразът „Вярно с оригинала“, полага се подписът от ръководителя, освен ако представеният документ не е оригинал.

Приложение № 1

Поради технически причини приложенията не могат да бъдат визуализирани в програмата.

 

Приложение № 2

Поради технически причини приложенията не могат да бъдат визуализирани в програмата.

 

Приложение № 3

Изисквания към структура и съдържание на бизнес проекта по Глава трета

1. Заглавна страница на инвестиционния бизнес проект

2. Обосновка на потребността от реализацията на инвестиционен бизнес проект

3. Маркетингово проучване

4. Производствена програма

5. Оценка на възможните рискове

6. Финансова оценка

7. Приложения

Общи изисквания

• Шрифт – Times New Roman – 12

• Междуредие – Multiple 1.2

• Полета на страницата – Normal

• Общ обем на бизнес плана – максимум 20 страници (без евентуални приложения по т. 7)

Структура и съдържание

1. Заглавна страница на инвестиционния бизнес проект

На нея се посочват наименованието на проекта, общата стойност на проекта, размерът на исканото финансиране и собственото участие.

2. Обосновка на потребността от реализацията на инвестиционен бизнес проект (не повече от 2 страници)

Основава се на анализ на икономическото и финансовото състояние на специализираното предприятие или кооперация. Въз основа на този анализ трябва да се определи проблем/потребност в текущата дейност, да се разкрият възможните резерви за нейното подобряване и управлението, да се определят възможните пътища и начини за преодоляване на съществуващите трудности.

Друга важна насока на анализа може да бъде разкриването на положителни тенденции в развитието на специализираното предприятие или кооперация с потенциални възможности да се извлекат по-големи изгоди, ако получат допълнителен тласък за разширение и развитие.

От посоченото произтича, че извършването на анализа в крайна сметка трябва да разкрие наличието на някакви ресурсни ограничения, с които се сблъсква даденият кандидат. Като основно средство за преодоляване на този тип ограничения трябва да се разглежда реализацията на инвестиционната фаза на инвестиционен бизнес проект.

В тази част приблизително би трябвало да се намери информация по следните въпроси:

a. дефиниране и описание на дейността/продукта/услугата/звеното на фирмата, която ще бъде засегната от проекта;

b. посочване и описание на проблемите/предизвикателствата/потенциалните възможности, които този проект иска да реши;

c. инвестициите, които се планират, за да се адресират посочените проблеми/предизвикателства/проблеми;

d. резултатите/ефектите, които ще бъдат постигнати в резултат на инвестициите в слединвестиционната фаза. Препоръчително е резултатите/ефектите да бъдат количествено представени.

3. Маркетингово проучване на възможностите на предприятието да реализира поставената цел чрез разработения инвестиционен бизнес проект

Главното в тази част на инвестиционния проект е да се посочат пазарните позиции, които има специализираното предприятие или кооперация относно продуктите/услугите преди реализацията на инвестиционната фаза на проекта и очакваното положение след нейната реализация. Анализът трябва да бъде насочен към определяне на пазарните обеми на продажбите на специализираното предприятие и цените на продуктите или услугите, които то ще предлага на пазара.

Въз основа на данните от този раздел трябва да се определят очакваните допълнителни положителни парични потоци, които ще бъдат генерирани след реализацията на инвестиционната фаза на проекта. Тази информация трябва да обхваща продажбите за целия срок на ефективно използване на придобивания дълготраен актив, който не трябва да бъде по-дълъг от 5 години. Прогнозните резултати трябва да се основават на аргументи за икономическата конюнктура, конкурентните предимства на предприятието и други.

При изготвяне на инвестиционния бизнес проект трябва да се прави строго разграничаване между дейностите, които специализираното предприятие извършва и ще продължава да извършва и без реализацията на инвестиционната фаза на проекта, и тези, които ще извършва в бъдеще само като следствие от изпълнението на инвестиционната фаза на проект. Оценка на целесъобразността на инвестиционния бизнес проект се прави само въз основа на резултатите, които ще се постигнат след изпълнение на инвестиционната фаза на проекта. В този смисъл положителните парични потоци трябва да са резултат само от реализацията на инвестиционната фаза на проекта, а не от друга или цялата дейност на предприятието, което ще продължава да функционира и без да се изпълни разработваното конкурсно предложение. Когато положителните парични потоци засягат и други дейности на предприятието, които не са резултат от инвестицията по проекта, то това означава, че те са сметнати погрешно и това може да доведе до намаляване на оценката на проектното предложение от страна на комисията.

В тази част приблизително би трябвало да се намери информация по следните въпроси:

1. Ситуация преди проекта относно засегнатите продукти/услуги/дейности:

a. видове продукти/услуги в резултат на инвестиционния проект;

b. абсолютни стойности на приходите и дялове на отделните продукти и услуги – физически количества, цени, приходи в рамките на предприятието;

c. пазари;

d. клиенти – видове, дялове, абсолютни стойности;

e. отличителни черти на продуктите/услугите – качество, дистрибуция и т.н.

2. Ситуация след проекта относно засегнатите продукти/услуги/дейности:

a. нови видове продукти/услуги или увеличени обеми на съществуващи;

b. промени в абсолютните стойности на приходите и дялове на отделните продукти и услуги – промени във физически количества, цени и приходи;

c. нови или разширени пазари;

d. нови клиенти – видове, дялове, абсолютни стойности;

e. допълнителна диференциация на продуктите/услугите – качество, технически характеристики, дистрибуция и т.н.

3. Прогнозни данни за приходите в резултат на проекта, които засягат само резултата от инвестицията. Те могат да бъдат в резултат на:

a. нови/допълнителни продажби;

b. разлика в продажните цени в резултат на подобрено качество, технически характеристики и други.

4. Производствена програма, която е свързана с определяне на всички разходи, имащи отношение към изпълнението на инвестиционния бизнес проект.

Разходите се делят на еднократни (инвестиционни) и текущи (слединвестиционни).

Еднократните разходи определят общата стойност на проекта в рамките на неговата инвестиционна фаза, която се покрива от исканото финансиране и собственото участие. Към тях се отнасят плащанията, свързани с придобиването на дълготрайни активи, с техния монтаж, в т.ч. строително-монтажните работи и пускането в експлоатация.

Текущите разходи са свързани с продукцията или услугите, чието производство се предвижда да се извърши в слединвестиционната фаза с придобитите активи след реализацията на инвестиционната фаза на проекта. (При продажбата на тези продукти или услуги се формират положителните парични потоци по т. 3.)

Тези разходи включват разходи за материали, заплати и осигуровки за сметка на работодателя, разходи за услуги, други разходи. На тяхна основа се определя единичната себестойност на продукцията или услугата, която може да се сравнява с продажната цена, определена в раздела за маркетинговото проучване.

Когато инвестиционният бизнес проект е насочен към реализиране на икономии от намаляване на себестойността, не се прави сравнение с продажната цена, а с изходната (съществуващата) себестойност преди инвестиционния проект.

Въз основа на еднократните разходи и текущите разходи се определят отрицателните парични потоци, които трябва да са съпоставими и съизмерими, в т.ч. и по години, с положителните парични потоци.

Отрицателните парични потоци също са бъдещи (предстоящи). Определят се, без да се прилага счетоводният принцип за текущо начисляване. С оглед на това начислените разходи за материали, заплати, осигуровки и т.н. се приема, че се плащат в момента на начисляването им. Разходи за амортизация не се отчитат, защото като отчитани разходи те не са свързани с движение на парични потоци.

В резултат на сравнение между себестойността след и преди инвестицията по проекта могат да бъдат калкулирани положителни икономии, които да бъдат добавени към положителните парични потоци от т. 3.

Отрицателните парични потоци трябва да се обвържат само с осъществяването на дейностите по проекта, а не на всички дейности на предприятието, което ще продължава да функционира и без да се изпълни разработеният инвестиционен бизнес проект. Когато отрицателните парични потоци се калкулират и за други дейности на предприятието, които не са резултат от инвестиционния проект, се приема, че калкулациите са некоректни и това може да доведе до по-ниска оценка на проектопредложението.

Обща бележка по т. 3 и 4: Положителните и отрицателните парични потоци трябва да се определят общо по години, а вътре в годините може да има разбивки по месеци или по тримесечия, за да се отрази динамиката в развитието на проекта в слединвестиционната фаза. Всеки от потоците се приема, че възниква към края на периода – месеца, тримесечието, годината.

В тази част приблизително би трябвало да се намери информация по следните въпроси:

А. Представяне на еднократните разходи от инвестиционната фаза, които съвпадат с общия бюджет на проекта.

Б. Структура на текущите разходи преди инвестицията на засегнатите продукти/услуги:

a. описание на разходите по продукти/услуги;

b. изчисляване на единични себестойности по продукти/услуги;

c. изчисляване на общи количества и текущи разходи по продукти/услуги;

d. показване на структурата на разходите по продукти и услуги.

В. Структура на текущите разходи след инвестицията на засегнатите продукти/услуги:

e. описание на разходите по продукти/услуги;

f. изчисляване на единични себестойности по продукти/услуги;

g. изчисляване на общи количества и текущи разходи по продукти/услуги;

h. показване на промените в структурата на разходите по продукти и услуги в резултат на инвестицията.

Г. Изчисляване на текущи разходи за производство на засегнатите продукти/услуги след инвестицията на базата на себестойността след инвестицията.

Д. Изчисляване на единични и общи икономии в резултат на разлика в себестойностите преди и след инвестицията (само за съществуващи продукти, и то ако има разлики в себестойностите).

5. Оценка на възможните рискове, които биха могли да възникнат във връзка със слединвестиционната фаза

Заплахите, отнасящи се до реализация на предвидените дейности в слединвестиционната фаза; в тази част се анализират заплахите, които могат да възпрепятстват получаването на прогнозните парични потоци, в резултат на което срокът на откупуване на инвестицията би се оказал по-неблагоприятен.

При оценката на всеки риск е важно да се определи вероятността от неговото възникване и неговото влияние върху положителните и отрицателните парични потоци на проекта посредством търсенето на продуктите и услугите, продажните цени, непрекъсваемостта на доставките, цените на доставките на ключови суровини, цената на труда, както и намирането на подходяща работна сила. За всеки риск е добре да бъде представена и потенциална мярка или за ограничаване на вероятността от неговото възникване, или за редуциране на евентуални отрицателни ефекти.

Важно! Рисковете по време на инвестиционната фаза са представени във Формуляра на проекта, затова тук не е необходимо да се анализират.

6. Финансова оценка на целесъобразността и ефективността на изготвяния инвестиционен проект. Тя се определя чрез изчисляването на показателя срок на откупуване на инвестицията.

Изчисляване срока на откупуване

Таблица 1

Год.

Полож. парични потоци

Отриц. парични потоци

Нетен паричен поток

(1-2)

Непогасена главница от инвестицията

(4-3)

ДА

28 000

- 28 000

I

40 000

34 000

6 000

28 000

II

46 000

38 000

8 000

22 000

III

44 000

33 000

11 000

14 000

IV

41 000

29 000

12 000

3 000

V

38 000

27 000

11 000

Срокът на откупуване се получава, като от непогасената главница (к. 4) се изважда поредният нетен паричен поток от колонка 3 на таблицата по-горе. Например за период 1 (0-(-28 000)) = 28 000 лв., за период 2 (28 000-6000) = 22 000 лв., период 3 – (22 000-8000) = 14 000 лв., за период 4 – (четвъртата година) непогасена остава главница в размер на 3000 лв. За да се определят месеците от последната година, непогасената главница се дели на нетния паричен поток за четвъртата година, а частното се умножава по 12 месеца, т.е. (3000/12 000 х 12) = 3 месеца. Така се получава, че срокът на откупуване е 3 години и 3 месеца.

Допълнителни бележки към критерия срок на откупуване

• Положителните парични потоци се вземат от раздела за маркетингово проучване; отрицателните – от раздела за производствената програма. (Използваните величини в таблицата по-горе са примерни!)

• Еднократните отрицателни парични потоци се определят от размера на средствата, които ще се инвестират в придобиването на дълготрайния актив. В таблицата те са посочени в колона 2 на реда „ДА“ – дълготрайни активи.

• При един стандартен инвестиционен проект срокът на откупуване би трябвало да бъде в рамките на 5 години, за които се правят и прогнозните изчисления. Срокът на откупуване над 5 години е индикатор за това, че проектът не е достатъчно рентабилен, което може да постави под риск и устойчивостта на работните места, свързани с него.

• От друга страна, много кратките срокове на откупуване, например под 2 години, може да бъде индикатор за прекалено оптимистична прогноза за нетните парични потоци, което може да предизвика допълнителни въпроси от страна на комисията за оценка.

7. Приложения: Прилагат се копия от сключени договори (ако такива могат да се предоставят), осигуряващи изпълнението на дейностите от слединвестиционната фаза, т.е. подкрепящи изчислените парични потоци, както и друга доказателствена документация.

Приложение № 4

Поради технически причини приложенията не могат да бъдат визуализирани в програмата.

 

Приложение № 5

Поради технически причини приложенията не могат да бъдат визуализирани в програмата.

 

Приложение № 6

Поради технически причини приложенията не могат да бъдат визуализирани в програмата.

1870

 

ЗАПОВЕД № 0023-1819 от 29 февруари 2024 г.

На основание чл. 5, ал. 1, т. 9 от Устройствения правилник на Агенцията за хората с увреждания (АХУ) във връзка с чл. 64, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания нареждам:

Изменям утвърдената със Заповед № 0023-2512 от 11.06.2019 г. (ДВ, бр. 50 от 2019 г.) на изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания Методика за финансиране на проекти за изграждане на достъпна архитектурна среда за хората с увреждания на културни, исторически, спортни обекти, както следва:

§ 1. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1 думите „с национално и областно значение“ се заличават;

б) създава се т. 3:

„3. морски плажове.“

2. Алинеи 2 – 6 се отменят.

§ 2. В чл. 4 думите „проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания“ се заменят с „определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията“.

§ 3. В чл. 6 т. 3 се изменя така:

„3. които са получили държавни помощи, надхвърлящи левовата равностойност на определения в евро таван за минималните държавни помощи, определен в действащия Регламент на ЕС относно прилагането на членове 107 и 108 от Договора за функционирането на Европейския съюз към помощта de minimis;“.

§ 4. В чл. 8 ал. 2 – 5 се отменят.

§ 5. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 се създава изречение трето: „При извършване на дейности по чл. 15, ал. 1, т. 2 кандидатът представя посочените документи, когато е приложимо.“

2. Алинея 6 се изменя така:

„(6) На кандидати, чиито конкурсни предложения се класират и с тях се сключи договор за финансиране с АХУ, се признават разходи за разработка на изискуемия инвестиционен проект/проекти, както и за възнаграждение на ръководителя (техническо лице) за управление на дейностите, предвидени за извършване в инвестиционния проект/проекти. Отпусканите средства за покриване на разходите по предходното изречение не могат да бъдат повече от 8 на сто от стойността на разходите по компоненти.“

3. В ал. 8 след думата „предложение“ се поставя точка и думите до края на изречението се заличават.

§ 6. В чл. 15 ал. 1 се изменя така:

„(1) Размерът на средствата, за които може да се кандидатства по отделните компоненти, са, както следва:

1. компонент 1 за осигуряване на външен достъп до обект – до 20 000 лв.; средствата могат да се използват за:

а) изграждане на рампи;

б) изграждане на пътеки (подходи към обекта) за хора със зрителни увреждания;

в) извършване на ремонти, осигуряващи адаптиране на входове-изходи на обекта;

г) изграждане на външни преходи;

д) изграждане на сигнализации за хора със зрителни и слухови увреждания;

е) изпълнение на други мероприятия, осигуряващи подходящ външен достъп за хора от целевата група;

2. компонент 2 за приспособяване на вътрешната среда на обект – до 20 000 лв.; средствата по този компонент могат да се използват за строително-монтажни работи, придобиване и монтиране на различни съоръжения с цел създаване на:

а) адаптирани места за трайно пребиваване на хората от целевата група в обекта като зрител и участник;

б) вътрешни преходи, специални пътеки и други подобни, осигуряващи достъп до местата за наблюдение и/или активно участие в провеждани в обекта мероприятия от страна на хора от целевата група;

в) адаптирани санитарни помещения, както и съблекални в спортни обекти за хора от целевата група;

г) изграждане на сигнализации за ориентация вътре в обекта за хора със зрителни и слухови увреждания;

д) други мероприятия, осигуряващи подходящ интериор за трайно пребиваване и самостоятелно придвижване на хора от целевата група в даден обект;

3. компонент 3 за изграждане на нови и преустройство на съществуващи повдигателни съоръжения (асансьори или лифтови платформи) за ползване от лица от целевата група, както следва:

а) до 50 000 лв. за лифтови платформи;

б) до 100 000 лв. за асансьори.“

§ 7. В чл. 20 се правят следните изменения:

1. Навсякъде в текста се заличават думите „базова“ и „базови“.

2. Точка 4 се отменя.

§ 8. В чл. 21 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата „базова“ се заличава.

2. В ал. 2 се правят следните изменения:

а) в т. 4 думите „от специализирани справочници и/или други източници на уместна информация“ се заличават;

б) в т. 5 думите „които съответстват по размер и структура на утвърдените в чл. 13 ограничения“ се заличават.

§ 9. В чл. 23 думата „базова“ се заличава.

§ 10. Членове 24 – 27 се отменят.

§ 11. В чл. 29 думите „по предходния член“ се заличават.

§ 12. В чл. 30, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точки 3, 4 и 12 се отменят.

2. Точка 9 се изменя така:

„9. декларация, че общият размер на получените държавни помощи не надхвърля левовата равностойност на определения в евро таван за минималните държавни помощи, определен в действащия Регламент на ЕС относно прилагането на членове 107 и 108 от Договора за функционирането на Европейския съюз към помощта de minimis (приложение № 4);“.

3. В т. 13 думите „по компонент 1 и/или 3“ се заличават.

4. В т. 15 навсякъде в текста думите „или други носители на обективна техническа информация“ се заличават.

5. В т. 16 след думата „ръководителя“ се добавя в скоби „техническо лице“.

§ 13. В чл. 34, ал. 1 думите „който не може да бъде по-дълъг от 20 дни“ се заличават.

§ 14. В приложенията към Методиката се правят следните изменения:

1. Утвърждава се нов образец на приложение № 1 „Формуляр за кандидатстване за отпускане на финансиране от Агенцията за хората с увреждания за изграждане на достъпна архитектурна среда за хората с увреждания на културни, исторически, спортни обекти“.

2. В приложение № 2 „Бюджет на проектното предложение“ контролните числа се заличават.

3. В приложение № 3 „Таблица за оценка на административното съответствие“ се отменя.

4. В приложение № 4 „Декларация“ т. 1 се изменя така:

„1. Общият размер на получените държавни помощи не надхвърля левовата равностойност на определения в евро таван за минималните държавни помощи, определен в действащия Регламент на ЕС относно прилагането на членове 107 и 108 от Договора за функционирането на Европейския съюз към помощта de minimis.“

Контрол по изпълнението на заповедта възлагам на главния секретар на Агенцията за хората с увреждания.

Настоящата заповед да се доведе до знанието на отговорните служители за сведение и изпълнение и да се публикува на страницата на Агенцията за хората с увреждания.

Изпълнителен директор: Г. Йорданов

„Приложение № 1

Поради технически причини приложенията не могат да бъдат визуализирани в програмата.

 

1871

ЗАПОВЕД № 0023-1820 от 29 февруари 2024 г.

На основание чл. 5, ал. 1, т. 9 от Устройствения правилник на Агенцията за хората с увреждания (АХУ) във връзка с чл. 21, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания нареждам:

Изменям утвърдената със Заповед № 0023-2513 от 11.06.2019 г. (ДВ, бр. 51 от 2019 г.) на изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания Методика за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хората с увреждания, както следва:

§ 1. В чл. 8 т. 4 се отменя.

§ 2. В чл. 9 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

1.1. Точка 3 се изменя така:

„3. които са получили държавни помощи, надхвърлящи левовата равностойност на определения в евро таван за минималните държавни помощи, определен в действащия Регламент на ЕС относно прилагането на членове 107 и 108 от Договора за функционирането на Европейския съюз към помощта de minimis;“.

1.2. Точка 7 се отменя.

2. В ал. 2 след думата „декларация“ се слага точка и думите до края на изречението се заличават.

§ 3. В чл. 11 алинеи 2, 6, 7 и 8 се отменят.

§ 4. В чл. 13 след думата „характер“ се поставя запетая и се добавя „съгласно чл. 15, т. 3“.

§ 5. В чл. 14 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

„(1) Собствено участие за реализация на конкурсното предложение от страна на кандидата не се изисква. Собствено участие може да се предвиди, когато за покриване на разходите, определени за реализацията в конкурсните дейности, максимално възможната за отпускане от АХУ субсидия не е достатъчна.“

2. Алинеи 2, 3, 4 и 5 се отменят.

§ 6. В чл. 15 се правят следните изменения:

1. В т. 2 изречение трето се заличава.

2. Точка 3 се изменя така:

„3. разходи с инвестиционен характер – помагала, съоръжения и приспособления, костюми, спортни уреди, игри и други такива, които биха способствали извършването на непосредствената работа с преките бенефициенти при изпълнение на предложението и биха могли да се използват целево за нуждите на кандидата и след изпълнението на проекта, които не трябва да са повече от 18% от общата стойност на проекта;“.

3. Точка 5 се изменя така:

„5. при представяне на преките разходи трябва да се спазва следната последователност:

а) разходи за възнаграждения (в т.ч. и дължимите осигуровки за сметка на работодателя) на ключови специалисти, лектори, консултанти, треньори, външни сътрудници, които се определят в размери, съответстващи на ползваните от организацията за същите дейности ставки, в т.ч. и почасови ставки, или обосновани ставки, обичайни за конкретната длъжност/дейност за страната за периода на кандидатстване;

б) разходи за командировки на ключови специалисти, лектори, консултанти, външни сътрудници, определени в съответствие с разпоредбите на Наредбата за командировките в страната;

в) разходи за консумативи за изпълнение на дейностите по проекта;

г) разходи за учебни, помощни и информационни материали за преките бенефициенти;

д) разходи за храна и напитки, необходими при провеждане на мероприятия с преките бенефициенти;

е) разходи за други материали, осигуряващи активното включване на преките бенефициенти в реализацията на проекта;

ж) разходи за транспортиране на преките бенефициенти при изпълнение на предвидените мероприятия;

з) разходи за билети за културни, спортни и други мероприятия;

и) разходи за наеми на зали, помещения, учебни, спортни и други съоръжения и движимо имущество, необходими за работата с преките бенефициенти;

й) разходи за отопление, осветление, вода във връзка с осъществяване на дейностите, в които участват преките бенефициенти;

к) разходи за други външни услуги, осигуряващи активното включване на преките бенефициенти в реализацията на проекта;“.

4. Точка 6 се изменя така:

„6. когато в конкурсното предложение като преки бенефициенти са включени лица, ползващи чужда помощ, или деца до 16-годишна възраст с 50% и повече от 50% определен вид и степен на увреждане, се допуска поемането и на разходите във връзка с издръжката на придружителите:

а) за лицата, имащи право на чужда помощ, се допуска поемането на разходи за придружителя на всяко такова лице;

б) в случаите на лица (вкл. деца) със зрителни увреждания, увреждания на опорно-двигателния апарат или интелектуални затруднения, които са с над 90 на сто намалена трудоспособност/вид и степен на увреждане без право на чужда помощ, се допуска поемането на разходи за използване на един придружител за две лица с увреждания;

в) за децата с определен вид и степен на увреждане под 90 на сто – на 5 деца един придружител;

г) разходите, свързани с използването на придружителите (за командировки, билети за посещения на организираните мероприятия и други подобни) се определят и отчитат като преки разходи;“.

§ 7. В чл. 17, ал. 2, т. 1 изречение трето се заличава.

§ 8. Член 18 се изменя така:

„Чл. 18. Кандидатите представят за оценка в АХУ конкурсни предложения, съдържащи попълнен формуляр (приложение № 1), попълнен бюджет на конкурсното предложение (приложение № 2), документи и декларации.“

§ 9. В чл. 20 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1 думите „най-напред“ се заличават;

б) точка 4 се изменя така:

„4. от класиране се изключват предложенията, чиято обща оценка за целесъобразност и допустимост е под минимално допустимата оценка по чл. 23;“

в) точки 5 и 6 се отменят;

г) в т. 7 след думата „точки“ се поставя точка и думите до края на изречението се заличават.

2. Алинея 2 се отменя.

§ 10. В чл. 21 т. 4 се изменя така:

„4. пълнота и изчерпателност на дейностите – предложението включва списък и подробно описание на всички взаимно свързани дейности, които предстои да се извършат във връзка с реализацията на проекта; за всяка дейност са определени необходимите за реализацията й конкретни разходи, чийто размер се основава и гарантира от оферта, специално избрана измежду най-малкото три актуални конкурентни оферти на доставчици на активи и услуги, изборът на офертата е обоснован;“.

§ 11. Член 23 се изменя така:

„Чл. 23. До класиране се допускат само предложенията, чиято обща оценка е 70 и повече от 70 точки.“

§ 12. Раздел II „Определяне на финансовата ефективност на конкурсните предложения“ се отменя.

§ 13. В чл. 27 се правят следните изменения:

1. Алинеи 1 и 5 се отменят.

2. В ал. 2 думата „среднопретегления“ се заменя с „общия“.

3. В ал. 4 думата „проекта“ се заменя с „конкурсния бюджет“.

§ 14. В чл. 28, ал. 1 се правят следните изменения:

1. Точки 3, 4, 5, 6, 12, 14, 15, 20, 21 и 23 се отменят.

2. В т. 2 думите „и източници на финансиране (приложение № 3)“ се заличават.

3. В т. 7 след думите „(приложение № 5А“ се поставя скоба и думите до края на изречението се заличават.

4. Точка 8 се изменя така:

„8. декларация, че общият размер на получените държавни помощи не надхвърля левовата равностойност на определения в евро таван за минималните държавни помощи, определен в действащия Регламент на ЕС относно прилагането на членове 107 и 108 от Договора за функционирането на Европейския съюз към помощта de minimis (Приложение № 5А);“.

5. В т. 10 след думите „(Приложение № 5А“ се поставя скоба и думите до края на изречението се заличават.

6. В т. 13 навсякъде думите „или други носители на обективна техническа информация“ се заличават.

7. Точка 18 се изменя така:

„18. списък на ключовите специалисти, участващи в изпълнението на проектните дейности;“.

§ 15. В чл. 29, ал. 1 се правят следните изменения:

1. Точка 2 се изменя така:

„2. 30% от сумата след приключване на конкурсното предложение, направена проверка, удостоверена с констативен протокол по чл. 30, ал. 5, и утвърждаване на отчет за постигнатите резултати от реализацията на конкурсното предложение.“

2. Точка 3 се отменя.

§ 16. В чл. 31, ал. 1, изречение първо след думата „срок“ се поставя точка и думите до края на изречението се заличават.

§ 17. В чл. 32, ал. 2, изречение второ след думите „финансови средства“ се поставя точка и думите до края на изречението се заличават.

§ 18. Приложенията към Методиката се изменят така:

1. Утвърждава се нов образец на приложение № 1 „Формуляр за кандидатстване за отпускане на средства за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хората с увреждания“.

2. Утвърждава се нов образец на приложение № 2 „Бюджет на конкурсното предложение“.

3. Приложения № 3, 4, 5Б и 6 се отменят.

4. В приложение № 5А „Декларация“ т. 1 се изменя така:

„1. Общият размер на получените държавни помощи не надхвърля левовата равностойност на определения в евро таван за минималните държавни помощи, определен в действащия Регламент на ЕС относно прилагането на членове 107 и 108 от Договора за функционирането на Европейския съюз към помощта de minimis.“

Контрол по изпълнението на заповедта възлагам на главния секретар на Агенцията за хората с увреждания.

Настоящата заповед да се доведе до знанието на отговорните служители за сведение и изпълнение и да се публикува на страницата на Агенцията за хората с увреждания.

Изпълнителен директор: Г. Йорданов

„Приложение № 1

Поради технически причини приложенията не могат да бъдат визуализирани в програмата.

 

„Приложение № 2

Поради технически причини приложенията не могат да бъдат визуализирани в програмата.

1872

 

ЗАПОВЕД № 0023-1821 от 29 февруари 2024 г.

На основание чл. 5, ал. 1, т. 9 от Устройствения правилник на Агенцията за хората с увреждания (АХУ) във връзка с чл. 36, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания нареждам:

I. Изменям Методиката за финансиране на проекти за започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност, утвърдена със Заповед № 0023-2514 от 11.06.2019 г. (ДВ, бр. 52 от 2019 г.) на изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания, както следва:

§ 1. В чл. 4 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, изречение първо съюзът „и“ се заменя с думите „и/или“ и думата „управленски“ се заличава.

2. Съюзът „и“ се заменя с думите „и/или“.

§ 2. В чл. 7, ал. 3 числото „36“ се заменя с числото „24“.

§ 3. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 след думата „веднъж“ се поставя точка и думите „: през годината на първото кандидатстване или през следващата година.“ се заличават.

2. В ал. 3 след думата „кандидатстване“ се добавя „по програмата“.

§ 4. В чл. 10, ал. 1, т. 3 думите „Регламент (ЕС) № 1407/2013 г.“ се заменят с „Регламент (ЕС) № 2023/2831“.

§ 5. В чл. 12 думите „не може да превишава сумата от 20 000 лв.“ се заменят с „е до 30 000 лв.“.

§ 6. В чл. 23, т. 2 и 6 числото „36“ се заменя с „24“.

§ 7. В чл. 28 се правят следните изменения:

1. В т. 2, буква „б“ думите „без забележки“ се заличават.

2. В т. 3 се правят следните изменения:

а) в буква „а“ числото „30“ се заменя с „50“, след думата „авансово“ се поставя точка и думите до края се заличават;

б) в буква „в“ думите „без забележки“ се заличават.

§ 8. В чл. 33 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се заличава.

2. В ал. 3 навсякъде числото „36“ се заменя с „24“.

3. В ал. 4 изречение второ се заличава.

§ 9. В чл. 34, ал. 4 числото „36“ се заменя с „24“ и думата „третия“ се заменя с „втория“.

§ 10. В чл. 37 се правят следните изменения:

1. Точка 9 се изменя така:

„9. минимум по три актуални оферти за всеки от придобиваните активи и всяка от получаваните услуги, включени в бюджета на предложението;“.

2. Точка 11 се изменя така:

„11. копие на предварителен договор за наем, а при извършване на предвидени строително-ремонтни работи по компонент 2 и писменото съгласие от собственика (когато е приложимо);“.

II. Отменям приложение № 1 към Методиката за финансиране на проекти за започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност, утвърдена със Заповед № 0023-2514 от 11.06.2019 г. на изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания, и утвърждавам нов образец на Формуляр за кандидатстване за получаване на финансиране от Агенцията за хората с увреждания по Методиката за финансиране на проекти за започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност на хората с увреждания съгласно приложение № 1, неразделна част от настоящата заповед.

III. Изменям приложение № 4 „Таблица за оценка на административното съответствие“ към Методиката за финансиране на проекти за започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност, утвърдена със Заповед № 0023-2514 от 11.06.2019 г. на изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания, както следва:

1. Критерий за административното съответствие № 5 се изменя така:

„Представени са минимум по 3 актуални оферти за всеки от придобиваните активи и получаваните услуги, включени в бюджета на дейностите от първа група.“

2. Критерий за административно съответствие № 7 се изменя така:

„Копие на предварителен договор за наем, а при извършване на предвидени строително-ремонтни работи по компонент 2 и писменото съгласие от собственика (когато е приложимо).“

3. Критерий за административно съответствие № 8 се изменя така:

„Документи от лицензирани образователни и обучителни институции, доказващи умения, квалификация и/или опита на кандидата.“

Контрол по изпълнението на заповедта възлагам на главния секретар на Агенцията за хората с увреждания.

Настоящата заповед да се доведе до знанието на отговорните служители за сведение и изпълнение и да се публикува на страницата на Агенцията за хората с увреждания.

Изпълнителен директор: Г. Йорданов

„Приложение № 1

Поради технически причини приложенията не могат да бъдат визуализирани в програмата.

1873

ОБЩИНА ВИДИН

РЕШЕНИЕ № 39 от 12 февруари 2024 г.

На основание чл. 21, ал. 1, т. 11 от ЗМСМА, чл. 134, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 136, ал. 1 и чл. 127, ал. 6 от ЗУТ Общинският съвет – Видин, одобрява проект за изменение на „Общ устройствен план на община Видин – за промяна предназначението на ПИ с идентификатор 36141.501.646 по кадастралната карта на с. Капитановци, община Видин, от територия, отредена за „За спорт и атракции“ в територия с ново предназначение „Производствено складови дейности – ПС“.

Решението не подлежи на административен контрол от областния управител на област Видин.

Съгласно чл. 127, ал. 12 от ЗУТ решението подлежи на обжалване по реда на чл. 215, ал. 1 от ЗУТ в 14-дневен срок от обнародването в ,,Държавен вестник“ от собствениците на недвижими имоти, непосредствено засегнати от неговите предвиждания.

Обжалването не спира изпълнението на плана.

Председател: Св. Славчев

1880

15. – Министърът на енергетиката на основание постъпило заявление за проучване на подземни богатства и във връзка с чл. 39, ал. 1, т. 3 от Закона за подземните богатства открива производство по предоставяне на разрешение за проучване на подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 6 от Закона за подземните богатства – скалнооблицовъчни материали, в площ „Рибине“, разположена в землището на с. Лесура, община Криводол, област Враца, описана със следните гранични точки в координатна система „БГС 2005“, кадастрални:

Х (m)

Y (m)

Контур 1

1.

4816040.02

341180.27

2.

4815123.53

341896.86

3.

4814177.15

342618.99

4.

4813785.49

342270.01

5.

4813891.24

342099.70

6.

4814010.22

342107.41

7.

4814066.78

342152.40

8.

4814096.35

342141.69

9.

4814113.87

342102.53

10.

4814107.75

341999.46

11.

4814119.09

341941.57

12.

4814194.83

341943.09

13.

4814272.83

341955.87

14.

4814305.41

341936.24

15.

4814291.90

341896.92

16

4814277.53

341856.89

17.

4814278.32

341824.74

18.

4814332.34

341785.86

19.

4814393.66

341782.84

20.

4814445.26

341739.67

21.

4814449.86

341722.56

22.

4814453.35

341709.59

23.

4814491.06

341661.69

24.

4814534.08

341684.25

25.

4814584.82

341703.30

26.

4814666.01

341680.09

27.

4814673.28

341629.50

28.

4814667.54

341593.32

29.

4814674.21

341578.90

30.

4814695.62

341575.47

31.

4814737.09

341566.18

32.

4814791.94

341559.18

33.

4814839.58

341533.69

34.

4814847.90

341492.48

35.

4814851.51

341449.50

36.

4814867.03

341428.18

37.

4814900.15

341399.75

38.

4814942.08

341359.65

39.

4814972.76

341302.72

40.

4815011.95

341252.12

41.

4815052.58

341239.81

42.

4815072.22

341234.10

43.

4815106.06

341203.03

44.

4815127.10

341191.95

45.

4815151.57

341175.49

46.

4815138.54

341135.01

47.

4815124.27

341052.92

48.

4815120.09

341003.50

49.

4815176.29

340958.91

50.

4815206.71

340953.35

51.

4815228.66

340940.64

52.

4815249.80

340902.57

53.

4815241.63

340857.51

54.

4815230.77

340817.78

55.

4815232.64

340792.07

56.

4815245.38

340762.82

57.

4815305.40

340757.12

58.

4815317.42

340752.45

59.

4815325.52

341193.40

Контур 2

60.

4815312.34

340476.28

61.

4815317.16

340738.61

62.

4815301.68

340741.41

63.

4815234.48

340747.78

64.

4815216.89

340788.19

65.

4815214.62

340819.35

66.

4815226.02

340861.04

67.

4815233.05

340899.81

68.

4815216.83

340929.02

69.

4815201.11

340938.11

70.

4815169.48

340943.90

71.

4815103.43

340996.30

72.

4815100.24

341050.36

73.

4815122.98

341138.85

74.

4815132.66

341168.94

75.

4815118.89

341178.21

76.

4815096.77

341189.85

77.

4815064.16

341219.79

78.

4815048.03

341224.48

79.

4815002.43

341238.29

80.

4814959.32

341293.97

81.

4814929.21

341349.84

82.

4814889.41

341387.89

83.

4814855.19

341417.26

84.

4814835.95

341443.70

85.

4814832.04

341490.23

86.

4814825.40

341523.15

87.

4814787.00

341543.68

88.

4814734.32

341550.41

89.

4814692.61

341559.76

90.

4814663.28

341564.45

91.

4814650.98

341591.02

92.

4814657.35

341631.16

93.

4814659.49

341675.14

94.

4814586.48

341686.85

95.

4814540.63

341669.63

96.

4814495.13

341645.77

97.

4814484.94

341643.61

98.

4814438.75

341702.27

99.

4814434.41

341718.40

100.

4814431.13

341730.65

101.

4814387.52

341767.12

102.

4814326.83

341770.12

103.

4814262.53

341816.40

104.

4814261.47

341859.49

105.

4814276.46

341901.26

106.

4814281.50

341925.73

107.

4814267.62

341938.81

108.

4814196.29

341927.13

109.

4814105.98

341925.32

110.

4814066.79

341964.66

111.

4814097.50

342096.57

112.

4814065.24

342130.74

113.

4814016.26

342091.78

114.

4813882.71

342083.13

115.

4813773.37

342259.22

116.

4813433.24

341956.15

117.

4813467.37

341837.81

118.

4814515.64

341183.30

119.

4815239.34

340445.47

1931

74. – Националната агенция за приходите, Териториална дирекция – София, отдел „Публични вземания“, съобщава, че на основание чл. 253 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс с постановление за възлагане на недвижим имот № С240022-091-0000224/1.03.2024 г. възлага на X.X., род. на 14.11.1975 г., с адрес: Благоевград, ж.к. Ален мак, бл. 7, следния недвижим имот: самостоятелен обект с идентификатор 04279.627.39.2.40 по кадастралната карта и кадастралните регистри на Благоевград, община Благоевград, с адрес на имота: Благоевград, Еленово, ет. 0, обект: кафе-аперитив. Самостоятелният обект се намира на етаж 0 в сграда № 2 с идентификатор 04279.627.39.2, с предназначение: жилищна сграда – многофамилна. Сградата е разположена в ПИ с КИД 04279.627.39. Предназначение на самостоятелния обект: за обществено хранене, брой нива на обекта: 1, с площ на обекта по скица 50,09 кв. м, състоящ се от: кафе, склад, склад, тоалетна и гардероб, при съседи: на същия етаж: 04279.627.39.2.39, 04279.627.39.2.20; под обекта: няма; над обекта: 04279.627.39.2.3, заедно с припадащите се идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж върху поземления имот, с трайно предназначение – урбанизирана територия, със стар идентификатор УПИ ІV-9147, кв. 7, по плана на Благоевград, ж.к. Еленово-2, ул. Ахелой № 3-Б.

1903

603. – Военномедицинската академия – София, обявява два конкурса за заемане на академични длъжности в област на висше образование 7. Здравеопазване и спорт, професионално направление 7.1. Медицина, както следва: доцент по докторска програма „Ортопедия и травматология“ – 1 място за военнослужещ за нуждите на катедра „Ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия“; главен асистент по докторска програма „Урология“ – 1 място за цивилен служител за нуждите на катедра „Урология и нефрология“ на МБАЛ – София, ВМА. Срок за подаване на документите – 2 месеца от датата на обнародване на обявата в „Държавен вестник“. Изискванията към участниците в конкурса и необходимите документи ще бъдат публикувани на уебсайта на ВМА: www.vma.bg. За повече информация: служба „Учебна и научно-изследователска дейност“: тел. 02/9225130.

1912

14. – Националният център по радиобиология и радиационна защита – София, обявява конкурс за професор по професионално направление 7.1. Медицина и научна специалност „Радиобиология“ – един, към професионално направление „Радиационна медицина и радиобиология“, със срок 2 месеца от обнародването в „Държавен вестник“. Документите се подават в Националния център по радиобиология и радиационна защита – София, ул. Св. X.X. № 3, сграда 7, тел. +3592 8621123; факс: 028621059.

1921

1. – Община Балчик на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ обявява на заинтересованите граждани и юридически лица, че е постъпил проект за ПУП – план за регулация за УПИ LXI (62788.501.118), УПИ LVIII (62788.501.119), УПИ LVI (62788.501.234), УПИ LIV (62788.501.524), УПИ LIII (62788.501.525), УПИ LII (62788.501.308), УПИ LI (62788.501.121), УПИ L (62788.501.117), УПИ LV (62788.501.712) и УПИ LVII (62788.501.711), кв. 11 по ПУП на с. Рогачево, община Балчик, област Добрич, и ПУП – план за застрояване за УПИ LV (62788.501.712) и УПИ LVII (62788.501.711), кв. 11 по ПУП на с. Рогачево, община Балчик, област Добрич, в съответствие с параметрите на устройствена зона за жилищно застрояване „Жм“. Справка и допълнителна информация може да се получи в стая № 004 в сградата на Община Балчик. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ в едномесечен срок от обнародване на обявлението в „Държавен вестник“ заинтересуваните лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта за подробен устройствен план до общинската администрация.

1891

2. – Община Божурище, Софийска област, на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 8 от протокол № 2 от 25.01.2024 г. на ОбС – Божурище, е одобрен проект за подробен устройствен план – парцеларен план (ПП) за елементите на техническата инфраструктура извън границите на урбанизираната територия и специализирана план-схема за обект: Трасета на външни ел. захранвания за „Център за възстановяване при инцидент в реално време“ в урегулиран поземлен имот (УПИ) І – терен на БГА „Балкан“, кв. 10, кв. Максим Горки, Божурище, ПИ с идентификатор 58606.503.95. На основание чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ възражения срещу решението могат да бъдат подавани от заинтересованите лица чрез Общинския съвет – Божурище, до Административния съд – София област, в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

1904

2а. – Община Божурище, Софийска област, на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 9 от протокол № 2 от 25.01.2024 г. на ОбС – Божурище, е одобрен проект за подробен устройствен план – парцеларен план (ПП) за елементите на техническата инфраструктура на линеен обект извън границите на урбанизираната територия за осигуряване на транспортен достъп до поземлен имот с идентификатор 18174.22.30, м. Шеовица, с. Гурмазово, община Божурище, в обхват част от полски път с идентификатор 18174.22.169 по КККР на с. Гурмазово, община Божурище. На основание чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ възражения срещу решението могат да бъдат подавани от заинтересованите лица чрез Общинския съвет – Божурище, до Административния съд – София област, в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

1905

2б. – Община Божурище, Софийска област, на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 10 от протокол № 2 от 25.01.2024 г. на ОбС – Божурище, е одобрен проект за подробен устройствен план – парцеларен план (ПП) за елементите на техническата инфраструктура на линеен обект извън границите на урбанизираната територия за осигуряване на транспортен достъп до поземлен имот с идентификатор 58606.13.13, м. Черна бара, с. Пролеша, община Божурище, в обхват част от полски пътища с идентификатори 58606.13.91 и 58606.13.100 по КККР на с. Пролеша, община Божурище. На основание чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ възражения срещу решението могат да бъдат подавани от заинтересованите лица чрез Общинския съвет – Божурище, до Административния съд – София област, в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

1906

7. – Община Брезник, дирекция УТОСПП, на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ обявява, че е изработен проект за подробен устройствен план – план за регулация и застрояване (ПУП – ПРЗ) за ПИ с идентификатори 17796.32.143, 17796.32.385, 17796.32.147, ТПТ – урбанизирана, НТП – за стопански двор, и ПИ с идентификатори 17796.32.145, 17796.32.139, 17796.32.138, 17796.32.150, ТПТ – земеделска, НТП – за стопански двор, по КККР на с. Режанци, община Брезник, за обособяване на УПИ I – „За битови нужди“, УПИ II и УПИ III – „За безвредни производствени дейности и складови нужди“, в кв. 36, УПИ I и УПИ II – „За безвредни производствени дейности и складови нужди“, в кв. 35 и УПИ IV – „За безвредни производствени дейности“, в кв. 14 с възложител X.X.. С плана за регулация се обособяват: УПИ І-32.387 – „За битови нужди“, с площ 293 кв. м, УПИ ІІ-32.388 – „За безвредни производствени дейности и складови нужди“, с площ 4385 кв. м и УПИ ІІІ-32.143 – „За безвредни производствени дейности и складови нужди“, с площ 5545 кв. м в кв. 36; УПИ І-32.137 – „За безвредни производствени дейности“, с площ 232 кв. м и УПИ II-32.150 – „За безвредни производствени дейности и складови нужди“, с площ 1187 кв. м в кв. 35; УПИ IV-32.385 – „За безвредни производствени дейности“, с площ 2263 кв. м в кв. 14. Урегулира се в улица ПИ с идентификатор 17796.32.146 с НТП – за местен път, от съществуваща осова точка 65 през новопроектирани осови точки с номера 6501, 6502, 6503, 6504, 6505, 6506, 6507, 6508 и 6509, която се явява продължение на улица от РП на с. Режанци. С плана за застрояване: определя се устройствена зона – ПП (предимно производствена зона), плътност и интензивност със съответните устройствени показатели. Определя се зона на застрояване на новообразуваните УПИ с ограничителни линии на застрояване. Изработеният проект на ПУП – ПРЗ се намира в дирекция УТОСПП при Община Брезник и може да бъде прегледан всеки присъствен ден. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ в едномесечен срок от обнародването в „Държавен вестник“ заинтересуваните лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта до общинската администрация – Брезник.

1876

87. – Община Генерал Тошево на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 2-15 от 15.02.2024 г. на Общинския съвет – Генерал Тошево, е одобрен подробен устройствен план – парцеларен план (ПУП – ПП) за елементите на техническата инфраструктура извън границите на урбанизираните територии в землищата на гр. Генерал Тошево, с. Люляково, с. Писарово и с. Чернооково за обект „Нов въздушен електропровод 110 kV за присъединяване на фотоволтаична електрическа централа с мощност 100 MW, от нова повишаваща п/ст СрН/110 kV в ПИ 81219.54.1 в землището на с. Чернооково, община Генерал Тошево, област Добрич, до ново поле 110 kV в п/ст „Г. Тошево“ 110/20 kV и провеждане на процедура по чл. 64 от ЗЕ. Подробният устройствен план – парцеларен план е изложен за разглеждане в общинската администрация – Генерал Тошево, ет. 4, стая № 412, където желаещите могат да се запознаят и да направят възражения в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

1939

1. – Община Гълъбово на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 61 от 26.02.2024 г. на Общинския съвет – Гълъбово, е одобрен проект за подробен устройствен план (ПУП) – план за застрояване и план за регулация за поземлени имоти с идентификатори 00552.47.1, 00552.48.1, 00552.47.2, 00552.37.12, 00552.48.212 и 00552.36.12 по КККР на с. Априлово, както и придружаващите го: ВиК схема и схема за комуникационно-транспортен достъп, като: 1. с плана за регулация се предвижда: от ПИ с идентификатор 00552.47.1 се образува УПИ I-47.1, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; от ПИ с идентификатор 00552.48.1 се образува УПИ I-48.1, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; от ПИ с идентификатор 00552.47.2 се образува УПИ II-47.2, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; от ПИ с идентификатор 00552.37.12 се образува УПИ I-37.12, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; от ПИ с идентификатор 00552.48.212 се образува УПИ II-48.212, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; от ПИ с идентификатор 00552.36.12 се образува УПИ I-36.12, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; 2. с плана за застрояване за имотите се предвижда промяна на предназначението на земеделската земя и отреждане на новообразуваните УПИ за чисто производствена зона (Пч) със свободно застрояване с височина на застрояване до 10 м. Решението подлежи на обжалване съгласно чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ чрез Община Гълъбово пред Административния съд – Стара Загора, в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

1922

2. – Община Гълъбово на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 62 от 26.02.2024 г. на Общинския съвет – Гълъбово, е одобрен проект за подробен устройствен план (ПУП) – план за застрояване и план за регулация за поземлени имоти с идентификатори 10416.15.83, 10416.16.66, 10416.16.54, 10416.42.221, 10416.16.67 и 10416.16.57 от землището на с. Великово, както и придружаващите го: ВиК схема и схема за комуникационно-транспортен достъп, като: 1. с плана за регулация се предвижда: от ПИ с идентификатор 10416.15.83 се образува УПИ I-15.83, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; от ПИ с идентификатор 10416.16.66 се образува УПИ I-16.66, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; ПИ с идентификатори 10416.16.54 и 10416.16.67 се обединяват в един нов поземлен имот с проектен идентификатор 10416.16.227, обособен в УПИ II-16.227, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; от ПИ с идентификатор 10416.16.57 се образува УПИ III-16.57, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; от ПИ с идентификатор 10416.42.221 се образува УПИ I-42.221, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; 2. с плана за застрояване за имотите се предвижда промяна на предназначението на земеделската земя и отреждане на новообразуваните УПИ за чисто производствена зона (Пч) със свободно застрояване с височина на застрояване до 10 м. Решението подлежи на обжалване съгласно чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ чрез Община Гълъбово пред Административния съд – Стара Загора, в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

1923

3. – Община Гълъбово на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 63 от 26.02.2024 г. на Общинския съвет – Гълъбово, е одобрен проект за подробен устройствен план (ПУП) – план за застрояване и план за регулация за поземлени имоти с идентификатори 18280.193.10, 18280.193.11 и 18280.193.453 по КККР на гр. Гълъбово, както и придружаващите го: ВиК схема и схема за комуникационно-транспортен достъп, като: 1. с плана за регулация се предвижда: от ПИ с идентификатор 18280.193.11 се образува УПИ I-193.11, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; ПИ с идентификатори 18280.193.10 и 18280.193.453 се обединяват в един нов поземлен имот с идентификатор 18280.193.905, обособен в УПИ II-193.905, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; 2. с плана за застрояване за имотите се предвижда промяна на предназначението на земеделската земя и отреждане на новообразуваните УПИ за чисто производствена зона (Пч) със свободно застрояване с височина на застрояване до 10 м. Решението подлежи на обжалване съгласно чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ чрез Община Гълъбово пред Административния съд – Стара Загора, в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

1924

4. – Община Гълъбово на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 64 от 26.02.2024 г. на Общинския съвет – Гълъбово, е одобрен проект за подробен устройствен план (ПУП) – план за застрояване и план за регулация за поземлени имоти с идентификатори 18280.148.11, 18280.163.9, 18280.163.648 и 18280.163.650 по КККР на гр. Гълъбово и поземлени имоти с идентификатори 49391.2.26, 49391.2.23 и 49391.2.37 по КККР на с. Мусачево, както и придружаващите го: ВиК схема и схема за комуникационно-транспортен достъп, като: 1. с плана за регулация се предвижда: от ПИ с идентификатор 18280.148.11 се образува УПИ I-148.11, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; ПИ с идентификатори 18280.163.9, 18280.163.648 и 18280.163.650 се обединяват в един нов поземлен имот с проектен идентификатор 18280.163.2064, обособен в УПИ I-163.2064, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; ПИ с идентификатори 49391.2.26, 49391.2.23 и 49391.2.37 се обединяват в един нов поземлен имот с проектен идентификатор 49391.2.276, обособен в УПИ I-2.276, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; 2. с плана за застрояване за имотите се предвижда промяна на предназначението на земеделската земя и отреждане на новообразуваните УПИ за чисто производствена зона (Пч) със свободно застрояване с височина на застрояване до 10 м. Решението подлежи на обжалване съгласно чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ чрез Община Гълъбово пред Административния съд – Стара Загора, в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

1925

5. – Община Гълъбово на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 65 от 26.02.2024 г. на Общинския съвет – Гълъбово, е одобрен проект за подробен устройствен план (ПУП) – план за застрояване и план за регулация за поземлени имоти с идентификатори 32857.58.273, 32857.58.285, 32857.58.286, 32857.58.294, 32857.48.405, 32857.1.238, 32857.1.236 и 32857.58.288 по КККР на с. Искрица, както и придружаващите го: ВиК схема и схема за комуникационно-транспортен достъп, като: 1. с плана за регулация се предвижда: от ПИ с идентификатори 32857.58.273, 32857.58.285, 32857.58.286, 32857.58.288 се обединяват в един нов поземлен имот с проектен идентификатор 32857.58.411, обособен в УПИ I-58.411, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; от ПИ с идентификатор 32857.58.294 се образува УПИ II-58.294, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; от ПИ с идентификатор 32857.48.405 се образува УПИ I-48.405, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; от ПИ с идентификатор 32857.1.238 се образува УПИ II-1.238, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; от ПИ с идентификатор 32857.1.236 се образува УПИ I-1.236, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; 2. с плана за застрояване за имотите се предвижда промяна на предназначението на земеделската земя и отреждане на новообразуваните УПИ за чисто производствена зона (Пч) със свободно застрояване с височина на застрояване до 10 м. Решението подлежи на обжалване съгласно чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ чрез Община Гълъбово пред Административния съд – Стара Загора, в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

1926

6. – Община Гълъбово на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 66 от 26.02.2024 г. на Общинския съвет – Гълъбово, е одобрен проект за подробен устройствен план (ПУП) – план за застрояване и план за регулация за поземлени имоти с идентификатори 49535.127.1, 49535.127.2, 49535.115.1 и 49535.116.5 по КККР на с. Мъдрец, както и придружаващите го: ВиК схема и схема за комуникационно-транспортен достъп, като: 1. с плана за регулация се предвижда: от ПИ с идентификатори 49535.127.1, 49535.127.2 се образува нов поземлен имот с проектен идентификатор 49535.127.603, за който се обособява УПИ I-127.603, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; от ПИ с идентификатор 49535.115.1 се образува УПИ I-115.1, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; от ПИ с идентификатор 49535.116.5. се образува УПИ I-116.5, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; 2. с плана за застрояване за имотите се предвижда промяна на предназначението на земеделската земя и отреждане на новообразуваните УПИ за чисто производствена зона (Пч) със свободно застрояване с височина на застрояване до 10 м. Решението подлежи на обжалване съгласно чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ чрез Община Гълъбово пред Административния съд – Стара Загора, в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

1927

7. – Община Гълъбово на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 67 от 26.02.2024 г. на Общинския съвет – Гълъбово, е одобрен проект за подробен устройствен план (ПУП) – план за застрояване и план за регулация за поземлени имоти с идентификатори 61755.38.168, 61755.38.67 и 61755.38.66 от КККР на с. Разделна, както и придружаващите го: ВиК схема и схема за комуникационно-транспортен достъп, като: 1. с плана за регулация се предвижда: от ПИ с идентификатори 61755.38.67 и 61755.38.66 се образува нов поземлен имот с проектен идентификатор 61755.38.171, за който се обособява УПИ I-38.171, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; от ПИ с идентификатор 61755.38.168 се образува УПИ II-38.168, отреден за „фотоволтаична електроцентрала и системи за съхранение на електроенергия“; 2. с плана за застрояване за имотите се предвижда промяна на предназначението на земеделската земя и отреждане на новообразуваните УПИ за чисто производствена зона (Пч) със свободно застрояване с височина на застрояване до 10 м. Решението подлежи на обжалване съгласно чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ чрез Община Гълъбово пред Административния съд – Стара Загора, в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

1928

19. – Община Драгоман на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че е изработен проект за подробен устройствен план (ПУП) – парцеларен план за обект: „Външно ел. захранване – трасе кабелна линия“, за присъединяване за електроснабдяване до ПИ с идентификатор 51514.12.209 по КККР на с. Несла, община Драгоман. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ в едномесечен срок от обнародването на обявлението в „Държавен вестник“ заинтересуваните лица могат да се запознаят с предложения проект в сградата на Община Драгоман, стая № 12, и да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта до общинската аминистрация.

1932

10. – Община Елена на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ съобщава на заинтересованите, че е изработен проект за подробен устройствен – парцеларен план за трасе на линеен обект – кабел СрН от нов БКТП в имот с идентификатор 68429.151.9 (частна собственост) по КККР до съществуващ СРС № 132 на ВЕЛ 20 kV „Средни колиби“ в поземлен имот с идентификатор 68429.84.8 по КККР за неурбанизираната територия на землище с. Средни колиби. Трасето на кабела преминава през имот с идентификатор 68429.151.11, с НТП – „За селскостопански, горски, ведомствен път“ (общинска собственост), през имот с идентификатор 68429.151.10, с НТП – „За селскостопански, горски, ведомствен път“ (общинска собственост), през имот с идентификатор 68429.84.227, с НТП – „За местен път“ (общинска собственост), през имот с идентификатор 68429.151.1, с НТП – „За стопански двор“ (частна собственост), и достига до СРС № 132 на ВЕЛ 20 kV „Средни колиби“ в имот с идентификатор 68429.84.8 (частна собственост) по КККР. Общата дължина на трасето е 209 лин. м и площ на сервитута 551 кв. м. Парцеларният план се намира в дирекция УТОС при Община Елена – гр. Елена, ул. Ил. Макариополски № 24, където пряко заинтересованите лица могат да се запознаят със същия. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ в едномесечен срок от обнародването в „Държавен вестник“ заинтересуваните лица могат да направят писмени възражения до общинската администрация.

1892

22. – Община Елин Пелин на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че е внесен проект за ПУП – план за застрояване на ПИ с идентификатор по КККР № 27303.58.98, намиращ се в м. Селището, землище на гр. Елин Пелин, община Елин Пелин, за отреждането му на „за складова база“, със следните устройствени показатели: Н – до 15 м, Пзастр. – до 80 %; Кинт. – 2,0; Позел. – 20 %; начин на застрояване – „свободно“, както и ПУП – парцеларен план за част от ПИ с идентификатор по КККР № 27303.58.282, землище на гр. Елин Пелин, община Елин Пелин, за осигуряване на транспортен достъп. Преписката се намира в отдел УТКС на Община Елин Пелин, ет. 1 в сградата на общината. Съгласно чл. 128, ал. 5 от ЗУТ в едномесечен срок от обнародването в „Държавен вестник“ заинтересуваните лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта до общинската администрация.

1897

1. – Община Искър, област Плевен, на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че е изработен проект за ПУП – парцеларен план за елементите на техническата инфраструктура – линеен обект извън границите на урбанизираните територии за трасе на водопровод на обект: „Допълнително водоснабдяване от шахтов кладенец в м. Долни ливади, землището на с. Долни Луковит, община Искър“. Проектът за ПУП – парцеларен план е изложен за разглеждане в Община Искър, стая № 210 в сградата на администрацията. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ заинтересованите лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта до общинската администрация в едномесечен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

1881

30. – Община Казанлък на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 40 от 25.01.2024 г. на Общинския съвет – Казанлък, във връзка с чл. 21, ал. 1, т. 11 от ЗМСМА, чл. 25, ал. 3, т. 1 от ЗСПЗЗ, чл. 21, ал. 2 и 3 от ЗОЗЗ и чл. 30, ал. 3 от ППЗОЗЗ, е: 1. дадено предварително съгласие за отделяне на реални части от ПИ с идентификатор 83106.10.95 с НТП – „пасище“, и от ПИ с идентификатор 83106.10.88 с НТП – „пасище“, по КККР на с. Шейново, м. Голяма Варовита, община Казанлък, и за промяна на предназначението им с цел разширение на съществуваща площадка; 2. дадено предварително съгласие за отделяне на реални части от ПИ с идентификатор 83106.10.88 с НТП – „пасище“, публична общинска собственост, за изграждане на транспортен достъп до новообразуван УПИ I-106, 107, 108, 109, 110, 116 в землището на с. Шейново, м. Голяма Варовита, община Казанлък, с отреждане „за депо за строителни и инертни отпадъци“; 3. одобрен проект за подробен устройствен план – план за застрояване, план за регулация и парцеларен план за елемент на техническата инфраструктура – пътна връзка за обект „Изграждане на депо и площадки за приемане, третиране и складиране на строителни и инертни отпадъци“ в новообразуван УПИ I-106, 107, 108, 109, 110, 116 в землището на с. Шейново, община Казанлък, с цел промяна на предназначението и вида на територията на част от поземлени имоти, засегнати от проектното трасе, пасища; 4. одобрено заданието на възложителя; 5. определен срок на валидност на съгласието по т. 1 и 2 – три години. Решението може да се обжалва в 14-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“ пред Административния съд – Стара Загора, чрез Общинския съвет – Казанлък.

1913

417. – Община Каолиново, област Шумен, на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 39 по протокол № 5 от 16.02.2024 г. на Общинския съвет – Каолиново, е одобрен проект за подробен устройствен план (ПУП) – план-схема и парцеларен план за елементите на техническата инфраструктура за обект: „Външно ел. захранване за „Фотоволтаична електроцентрала с номинална генерирана мощност 728 kWp“ в УПИ V-573 в кв. 8, с. Омарчево, община Каолиново, област Шумен“. Проектът може да бъде разгледан в стая № 20 на ет. 3 в сградата на общинската администрация – Каолиново. На основание чл. 215 от ЗУТ заинтересованите лица могат да направят възражения, предложения и искания по проекта в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“ до общинската администрация – Каолиново.

1938

1. – Община Карнобат на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че е изработен проект на ПУП – парцеларен план за обект на техническата инфраструктура: „Кабелна линия 1 kV от РТ на ФЕЦ в УПИ VIII-59, кв. 16 по плана на с. Драгово, община Карнобат, до ново ЕТ до фасадата ТП „Драгово 1“ в ПИ с идентификатор 23306.36.82 по КККР на с. Драгово, община Карнобат“. Проектът е изложен в сградата на Община Карнобат, дирекция УТ – център за административно и информационно обслужване на гражданите, ет. 1. На основание чл. 128, ал. 5 ЗУТ в едномесечен срок от обнародване на обявлението в „Държавен вестник“ заинтересованите лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта до общинската администрация – Карнобат.

1875

1. – Община Монтана на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че е изработен и изложен за проучване проект за комплексен проект за инвестиционна инициатива със следните самостоятелни съставни части: 1. проект за изменение на подробен устройствен план – план за регулация (ПУП – ПР) на улици: бул. Трети март, ул. Иван Давидков, ул. Индустриална, ул. Широка планина, ул. Съединение и ул. Инвестиционна, гр. Монтана, община Монтана, с който се предвижда: за бул. Трети март в участъка с о.т. 110 – 163 – 165 – 156 – 168 – 171 – 174 – 1218 – 209 – 177 – 180, о.т. 109 – 152 – 110, о.т. 164 – 169 – 170 – 173 и о.т. 104 – 103 – 166 – 1730 – 167 – 172 – 175 – 176 – 179 (от кръстовището с ул. Широка планина до кръстовището с бул. Монтана) по действащия ПУП на СПЗ на гр. Монтана, част от ПИ с идентификатор 48489.5.1 по КК на гр. Монтана, 3 нови кръгови кръстовища, локални платна и разделителна ивица по главното трасе на булеварда; за ПИ с идентификатор 48489.5.216 обособяване на нов УПИ I, кв. 214, с конкретно предназначение „за техническа инфраструктура и ОО“; за ул. Иван Давидков с о.т. 175 – 1245 – 1246 – 1658 – 1657 – 1656 (от кръстовището с бул. Трети март до кръстовището с ул. Индустриална) по действащия ПУП на СПЗ на гр. Монтана, част от ПИ с идентификатор 48489.5.35 по КК на гр. Монтана, обособяване на транспортни подходи до прилежащите УПИ и места за успоредно паркиране от двете страни на улицата; за ул. Индустриална с о.т. 1655 – 123 – 122 – 1253 – 124 – 98 – 97 (от кръстовището с ул. Широка планина до кръстовището с ул. Иван Давидков) по действащия ПУП на СПЗ на гр. Монтана, част от ПИ с идентификатор 48489.5.685 по КК на гр. Монтана, промяна на уличната регулационна линия по кадастралните граници на ПИ и промяна на осовата линия; за ул. Широка планина с о.т. 104 – 101 – 100 – 97 и о.т. 103 – 1739 – 102 – 1235 – 99 – 98 (от кръстовището с бул. Трети март до кръстовището с ул. Индустриална) по действащия ПУП на СПЗ на гр. Монтана, част от ПИ с идентификатори: 48489.5.2, 48489.5.3, 48489.5.4 и 48489.5.685 по КК на гр. Монтана, промяна на ширината на улицата от 4-лентова в две ленти с прилежащи тротоари и обособяване на нов кв. 213 с нови УПИ: УПИ I с конкретно предназначение „за паркинг“, УПИ II, УПИ III, УПИ IV и УПИ V с конкретно предназначение „за обществено обслужване“, и УПИ VI „за техническа инфраструктура“; за ул. Съединение с о.т. 1730 – 1731 – 1732 – 1735 – 1736 – 1737 – 1738 – 1739 (кръстовището с бул. Трети март до кръстовището с ул. Широка планина) по действащия ПУП на СПЗ на гр. Монтана, представляващ ПИ с идентификатор 48489.5.781 по КК на гр. Монтана, в участъка от о.т. 1730 до о.т. 1731 премахване на десния тротоар, а разширяване на левия на 1,50 м, в останалата част от улицата тротоарите се променят на технически с ширина 0,75 м; за ул. Инвестиционна с о.т. 1732 – 1733 – 1734 – 1735 по действащия ПУП на гр. Монтана, представляваща ПИ с идентификатор 48489.5.781 по КК на гр. Монтана, тротоарите се променят на технически с ширина 0,75 м съгласно приложената скица с предложение; изменението на ПУП – ПР се придружава с план-схеми по чл. 108, ал. 2 от ЗУТ за водоснабдяване, канализация, електроснабдяване, далекосъобщителна и слаботокова мрежа, газоснабдяване съгласно скицата с предложение; 2. инвестиционен идеен проект за „Рехабилитация и реконструкция на бул. Трети март, ул. Иван Давидков, ул. Индустриална, ул. Широка планина, ул. Съединение и ул. Инвестиционна, гр. Монтана – етапно“; етап 1: „Реконструкция и рехабилитация на бул. Трети март от о.т. 1772 до о.т. 1788/вкл. изграждане на две нови кръгови кръстовища, изграждане на ул. Съединение от о.т. 1730 до о.т. 1739, ул. Инвестиционна от о.т. 1732 до о.т. 1735 и ул. Широка планина от о.т. 1772 до о.т. 1739; етап 2: „Реконструкция и рехабилитация на бул. Трети март от о.т. 1788 до о.т. 180/вкл. изграждане на едно ново кръгово кръстовище, ул. Иван Давидков от о.т. 175 до о.т. 1655“; етап 3: „Изграждане на ул. Широка планина от о.т. 1739 до о.т. 97 и ул. Индустриална от о.т. 1655 до о.т. 97“. В едномесечен срок от обнародването в „Държавен вестник“ заинтересованите лица могат да прегледат плана в стая 312, ет. 3 на Община Монтана и да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта на основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ.

1901

7. – Община Пазарджик на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ обявява, че е изработен проект на ПУП – парцеларен план за трасета на захранващи електропровод, водопровод и канализация до проектни УПИ, образувани от ПИ 55155.20.19, в местност Якуба по КККР на землище гр. Пазарджик, община Пазарджик. Предвижда се трасетата на захранващите водопровод и канализация да започнат от съществуващи водопровод и канализация до края на регулацията – при кв. 542 и 545 по плана на гр. Пазарджик, а електропроводът от УПИ VII – ТП, в кв. 542 по плана на гр. Пазарджик (трасе, определено на комисия по чл. 71 от ЗУТ – краят на регулацията на гр. Пазарджик). Предвижда се проектните трасета по парцеларния план да започнат североизточно от кв. 542 и 545 (края на регулацията на града), като се установяват в ПИ 55155.20.92 – селскостопански, горски, ведомствен път, насочват се на северозапад, пресичат ПИ 55155.20.88 – напоителен канал, и стигат до ПИ 55155.20.87 – селскостопански, горски, ведомствен път, установяват се в него на изискващите сервитути помежду си в посока североизток и достигат до проектните УПИ. Проектните трасета на водопровода и канализацията продължават и в обхвата на ПИ 55155.20.84 с оглед захранване на проектен УПИ II-185. Предвиждат се отклонения до проектните УПИ от водопровода и канализацията, както и от електропровода до ново електромерно табло, разположено в проектен ПИ 55155.20.197 – предвиден за разширение на път, собственост на инвеститорите. Сервитутите на проектните проводи се застъпват, като са спазени всички необходими отстояния. Засегнатата площ е около 1490 кв. м, общинска публична собственост, съгласно означените трасета и регистъра на засегнатите имоти. Във връзка с чл. 7, ал. 2 от Наредба № 16 от 2004 г. за сервитутите на енергийните обекти сервитутът на електропровода е намален на 1 м от двете му страни със съгласието на носителя на сервитутни права. Проектът е изложен в Община Пазарджик, ет. 5, стая № 509. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ в едномесечен срок от обнародването в „Държавен вестник“ заинтересуваните лица могат да направят писмени възражения до общинската администрация.

1902

1. – Община Плевен на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ съобщава на заинтересованите собственици на поземлени имоти с идентификатори 47963.217.2 и 47963.217.40, м. Горните лозя в землището на с. Мечка, че е изработен проект за подробен устройствен план – парцеларен план на елементите на техническата инфраструктура за изграждане на тръбна телекомуникационна канална мрежа с оптичен кабел до поземлен имот с идентификатор 47963.217.2 в м. Горните лозя, землището на с. Мечка, община Плевен, преминаващо със сервитут през следния поземлен имот: 47963.217.40, с начин на трайно ползване – пасище, мера, публична общинска собственост. Проектът се намира в стая № 94 на общината и може да бъде прегледан от понеделник до петък от 9 до 11 ч. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ в едномесечен срок от обнародването в „Държавен вестник“ заинтересованите лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта до общинската администрация чрез Центъра за административно обслужване на гражданите – зала „X.X.“.

1886

2. – Община „Родопи“, област Пловдив, на основание чл. 128, ал. 1 във връзка с ал. 2 от ЗУТ съобщава на заинтересуваните лица, че е внесен проект за подробен устройствен план – парцеларен план (ПУП – ПП) за обект: „Нова кабелна линия 20 kV от муфи до нов ТП за ФЕЦ в имот с ид. 78029.140.43, м. Петров кладенец, по КК на с. Цалапица, община „Родопи“. Проектното трасе преминава през поземлени имоти с идентификатори 78029.366.981, 78029.140.189, 78029.140.44, 78029.140.42 и 78029.140.43 по кадастралната карта на с. Цалапица, община „Родопи“. Дължината на трасето е 75 м съгласно приложените ПУП – парцеларен план, регистър на засегнатите имоти и обяснителна записка, изработени от лицензиран проектант. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ в едномесечен срок от обнародването в „Държавен вестник“ заинтересуваните лица могат да се запознаят с предложения ПУП – ПП в сградата на Община „Родопи“ и да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта до общинската администрация.

1911

5. – Община „Родопи“, област Пловдив, на основание чл. 128, ал. 1 във връзка с ал. 2 от ЗУТ съобщава на заинтересуваните лица, че е внесен проект за подробен устройствен план – парцеларен план (ПУП – ПП) за обект: „Кабелна линия 1 kV от ГРТ – ФЕЦ 2 в ПИ с ид. 47295.27.262, местност Комсала, с. Марково, до ново електромерно табло, монтирано в ПИ с ид. 47295.29.395, между имотната граница на ПИ с ид. 47295.29.479 и ПИ с ид. 47295.29.157 по КК на с. Марково, община „Родопи“. Проектното трасе преминава през поземлени имоти с идентификатори 47295.27.262, 47295.27.213, 47295.29.382 и 47295.29.395 по кадастралната карта на с. Марково, община „Родопи“. Дължината на трасето е 127 м съгласно приложените ПУП – парцеларен план, регистър на засегнатите имоти и обяснителна записка, изработени от лицензиран проектант. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ в едномесечен срок от обнародването в „Държавен вестник“ заинтересуваните лица могат да се запознаят с предложения ПУП – ПП в сградата на Община „Родопи“ и да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта до общинската администрация.

1907

2. – Община Садово на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че е изработен проект за подробен устройствен план – парцеларен план (ПУП – ПП) за обект: „Трасе на подземна кабелна линия 20 kV за захранване на помпи за напояване на насаждения в ПИ с ид. 36244.53.43 и ПИ с ид. 36244.50.6 по КККР на с. Караджово, община Садово. Проектът се намира в сградата на Община Садово и може да бъде разгледан от заинтересованите страни. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ в едномесечен срок от обнародването в „Държавен вестник“ заинтересованите лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта за подробен устройствен план до кмета на община Садово.

1900

2. – Община Сунгурларе на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 28 от 30.01.2024 г. на Общинския съвет – Сунгурларе, е одобрен проект за ПУП – ПП (подробен устройствен план – парцеларен план) за прокарване на подземен електропровод – средно напрежение 20 kV от границата на населеното място (в близост до УПИ ІV-190 в кв. 49 по ПУП на с. Черница) до стълб № 61 на ВЛ „Водолей“, намиращ се в поземлен имот с идентификатор 81006.78.70 по КККР на с. Черница, община Сунгурларе, област Бургас. Проектът се намира в сградата на общинската администрация, отдел УТ, ет. 2, стая № 18. На основание чл. 215, ал. 4 от ЗУТ решението подлежи на обжалване в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“ чрез Община Сунгурларе пред Административния съд – Бургас.

1899

9. – Община Якоруда на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава на заинтересованите лица, че с Решение № 25, протокол № ОбС-01 от 9.02.2024 г. на Общинския съвет – Якоруда, е одобрен проект за подробен устройствен план – план за регулация за образуване на нови УПИ I-65, УПИ II-65, УПИ III-65, УПИ IV-65, УПИ V-65 и план за уличната регулация за две нови улици по плана на м. Трещеник, община Якоруда, в обхват поземлени имоти с идентификатори 87338.670.58 и 87338.670.65 по КККР на гр. Якоруда, община Якоруда, с възложител Авуша Сабри Осман. На основание чл. 215, ал. 4 от ЗУТ в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“ всички заинтересовани лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта до общинската администрация – Якоруда.

1877

10. – Община Якоруда на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава на заинтересованите лица, че с Решение № 26, протокол № ОбС-01 от 9.02.2024 г. на Общинския съвет – Якоруда, е одобрен проект за подробен устройствен план – план за регулация за образуване на нови УПИ I-50, УПИ II-50, УПИ III-50, УПИ IV-50, УПИ V-50, УПИ VI-50, УПИ VII-50, УПИ VIII-50, УПИ IX-50, УПИ X-50 и план за уличната регулация за нова улица по о.т. 1 – о.т. 8 по плана на м. Трещеник, община Якоруда, в обхват поземлени имоти с идентификатори 87338.670.50, 87338.670.58, 87338.670.63 по КККР на гр. Якоруда, община Якоруда, с възложител Авуша Сабри Осман. На основание чл. 215, ал. 4 от ЗУТ в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“ всички заинтересовани лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта до общинската администрация – Якоруда.

1878

218. – Община Якоруда на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава на заинтересованите лица, че с Решение № 05 (протокол № ОбС-01) от 9.02.2024 г. на Общинския съвет – Якоруда, е одобрен проект за подробен устройствен план – изменение на плана за регулация и застрояване и изменение на плана за улична регулация в обхват: поземлен имот с пл. № 1016, кв. 41 по плана на гр. Якоруда и улица между о.т. 208 – о.т. 209 по плана на гр. Якоруда с цел образуване на нов УПИ с конкретно предназначение „за жилищно строителство“, с възложител X.X.X.. На основание чл. 215, ал. 4 от ЗУТ в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“ всички заинтересовани лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта до общинската администрация – Якоруда.

1885

55. – Община с. Лесичово, област Пазарджик, на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 53, взето с протокол № 6 от 16.02.2024 г. на Общинския съвет – с. Лесичово, е одобрен ПУП – парцеларен план за трасе на подземен електропровод НН от фотоволтаична електроцентрала, разположена в имот с идентификатор 35571.1.589, м. Краището по КККР на землище с. Калугерово, до трафопост в „Стопански двор 1“ в регулацията на с. Калугерово. Трасето на електропровода НН се предвижда да започне от фотоволтаична електроцентрала, разположена в имот с идентификатор 35571.1.589, след което пресича южната граница на имота и върви на изток по местни пътища с идентификатори 35571.1.626 и 35571.1.635, където завива на юг, минава през имот 35571.1.643, следвайки западната му граница, след което пресича местен път с идентификатор 35571.1.636 и по него тръгва на изток, където достига регулацията на с. Калугерово и оттам до трафопост „Стопански двор 1“. Дължината на трасето извън регулацията на с. Калугерово е 318 м, а дължината на трасето в регулацията на с. Калугерово – 10 м. На основание чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ решението подлежи на обжалване пред Административния съд – Пазарджик. Жалбите и протестите се подават чрез Общинския съвет – с. Лесичово, в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

1887

3. – Община с. Черноочене, област Кърджали, на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава на заинтересованите лица, че с Решение № 24 от 16.02.2024 г. на Общинския съвет – с. Черноочене, е одобрен проект за подробен устройствен план – парцеларен план – план-схема за обект: „Външно кабелно електрозахранване на нова жилищна сграда с търговски партер в ПИ 35047.8.438 и нова жилищна страда с ресторант в ПИ 35047.8.439 от БКТП „Черноочене“ в ПИ 35047.801.9, преминавайки през ПИ с идентификатори 35047.801.8, 35047.801.17, 51994.802.446, 51994.802.447 и 51994.802.448 до нови електромерни табла на фасадите на сградите“. На основание чл. 215, ал. 4 от ЗУТ решението подлежи на обжалване в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“ чрез Община Черноочене до Административния съд – Кърджали.

1898

Върховният административен съд на основание чл. 188 във връзка с чл. 181, ал. 1 и 2 от Административнопроцесуалния кодекс съобщава, че е постъпило оспорване от Н. Станчева на 29.12.2023 г. по оспорване на чл. 5, 6 и 7 от Наредба № 11 от 22 октомври 2018 г. за здравни норми и изисквания при работа в среда на йонизиращи лъчения, издадена от министъра на здравеопазването (обн., ДВ, бр. 91 от 2018 г.; изм., бр. 25 от 2019 г. и бр. 109 от 2020 г.), като всеки, който има правен интерес, може да се присъедини към оспорването или да встъпи като страна наред с административния орган до началото на устните състезания при всяко положение на делото, без да има право да иска повтаряне на извършени процесуални действия, като представи молба за присъединяване или за встъпване и препис за връчване на насрещните страни, по което е образувано адм. д. № 10371/2023 г. по описа на Върховния административен съд, насрочено за 16.05.2024 г. от 11 ч., зала 3.

1896

Районният съд – Несебър, призовава X.X.X., роден на 25.12.1980 г., гражданин на Беларус, с неизвестен адрес в чужбина, в едномесечен срок от обнародването в „Държавен вестник“ да се яви в Съдебната палата за връчване на искова молба с вх. № 10723 от 15.11.2023 г. с приложените към нея доказателства ведно със съобщението по чл. 131 от ГПК в качеството на ответник по гр. д. № 1230/2023 г. по описа на Несебърския районен съд, подадена от X.X.X., родена на 22.07.1980 г., гражданин на Беларус, с искане да бъде разрешено пребиваването на непълнолетното дете Каролина Марцул, родена на 18.11.2016 г., в Република България заедно със своята майка X.X.X. за срок от 5 години считано от постановяване на решението. Ответникът да посочи съдебен адрес в страната, в противен случай делото ще се гледа при условията на чл. 48, ал. 2 от ГПК.

1942

Софийският районен съд призовава ответника Ювал Шахам, гражданин на Израел, роден на 21.01.1970 г., с постоянен адрес: Израел, като ответник по гр. дело № 12186/2021 г. по описа на Софийския районен съд, 81 състав, да се яви в двуседмичен срок считано от обнародването в „Държавен вестник“ в съда за получаване на съобщението по чл. 131 ГПК ведно с исковата молба и приложенията към нея във връзка с предявена от „Топлофикация София“ – ЕАД, искова молба с вх. № 22004323/1.03.2021 г. по описа на СРС, 81 състав, както и да посочи съдебен адрес. При неявяване книжата ще се смятат за редовно връчени и на ответника ще бъде назначен особен представител на основание чл. 48, ал. 2 ГПК.

1948

 

Варненският окръжен съд, ХІІ състав, обявява, че е образувано гр. д. № 2181 по описа за 2023 г. на ВОС, ХІІ състав, по искания на КОНПИ, както следва:

Срещу X.X.X., ЕГН **********, действаща чрез нейната майка и законен представител X.X.X., ЕГН **********, за отнемане на имоти в с. Житница, община Провадия, както следва:

– дворно място с площ 1750 кв. м, включено в УПИ VII-72 в кв. 14 по плана на селото, при граници: улица, поземлени имоти VIII-70, IV-71, V-73 и VI-72, заедно с построените в това дворно място жилищна сграда със застроена площ 50 кв. м, второстепенна постройка със застроена площ 20 кв. м и навес с оградни стени със застроена площ 20 кв. м;

– дворно място с площ 725 кв. м, включено в УПИ IV-425 в кв. 16 по плана на селото, при граници: улица, поземлени имоти V-77, VIII-76 и III-426;

– дворно място с площ 1520 кв. м, включено в УПИ V-77 в кв. 16 по плана на селото, при граници: улица, поземлени имоти VI – озеленяване, VII-78, VIII-76 и IV-425;

– дворно място с площ 2080 кв. м, съставляващо УПИ IV-71 в кв. 14 по плана на селото, при граници: улица, поземлени имоти V-73, VII-72, VIII-70 и III-69.

Срещу X.X.X., ЕГН **********, за отнемане, както следва:

– 50 дружествени дяла, всеки един от тях по 100 лв., с обща номинална стойност 5000 лв. от капитала на „Бласт Билит“ – ООД, с ЕИК 148042024;

– лек автомобил, марка „Фиат“, модел „Пунто“, pег. № В 2478 РТ;

– лек автомобил, марка „Нисан“, модел „Алмера“, pег. № В 7427 КР.

Срещу „Бласт Билд“ – ЕООД, ЕИК 203975148, за отнемане на:

– товарен автомобил, марка „Мерцедес“, модел „814“, pег. № В 0180 СН.

Всички основани на твърдения, че X.X.X. е привлечен в качеството на обвиняем и е налице значително несъответствие в имуществото му с присъждане направените разноски, вкл. юрисконсултско възнаграждение.

Указва на заинтересованите лица, че следва да предявят претенциите върху имуществото в срок до първото съдебно заседание, насрочено на 12.07.2024 г. – 14 ч.

1884

 

ПОКАНИ И СЪОБЩЕНИЯ

1. – Управителният съвет на СТД „Марица – 2015“, с. Марица, Софийска област, на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ свиква общо събрание на членовете на 13.04.2024 г. (събота) от 19 ч. в салона на читалището в с. Марица, община Самоков, при следния дневен ред: 1. избор на нов управителен съвет на сдружението (изтичане на мандата); 2. избор на нов председател на управителния съвет на сдружението; 3. приемане на нови членове; 4. разни.

1914

Промени настройката на бисквитките