Новини

Изпрати статията по email

Нова процедура за кандидатстването след пети клас в профилирани гимназии

Нова процедура за кандидатстването след пети клас в профилирани гимназии

13 май 2020

 

В обнародваната днес Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 11 от 2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците ("Държавен вестник", бр. 74 от 2016 г.) са включени изискванията за срочно оценяване и кандидатстване след пети и единадесети клас.

Според новите текстове за оформяне на срочна оценка трябва да има най-малко две текущи изпитвания по учебен предмет или модули. Срочна оценка за втория учебен срок на учебната 2019 - 2020 г. се формира като се взимат предвид текущите оценки, поставени в процеса на обучението от разстояние в електронна среда.

Право на участие по държавния план-прием в V клас в профилирани гимназии с профил "Математически" или "Природни науки" ще имат учениците, които успешно са завършили началния етап на основно образование и са участвали в областния кръг на олимпиадата по математика и/или в състезанието "Математика за всеки" от календара на МОН. Класирането ще стане въз основа на получения резултат, а при явяване и на двете състезания ще се вземе предвид по-доброто представяне на ученика. Към него ще се добавят оценки от удостоверението за завършен начален етап на основно образование по учебните предмети, изучавани в IV клас. Педагогическият съвет ще определи методиката за извършване на класирането с различна тежест на резултатите от състезанието и/или олимпиадата.

С изменения в Наредбата се определят и условията за участие в допълнителния държавен прием в XІ клас за учебната 2020 - 2021 г.

За кандидатстване се приемат заявление за участие в класиране по образец с подредени желания, копие на удостоверение за завършен първи гимназиален етап на средното образование и медицински документи.

Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 11 от 2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците, издадена от министъра на образованието и науката, е публикувана в извънредния бр. 43 на "Държавен вестник" от 13.05.2020 г.

Всички актуални нормативни актовe, изменения в наредби и постановления, включително и извънредното законодателство, са публикувани в продукт "Сиела Норми".

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките