Новини

Изпрати статията по email

От 3 до 10 хил. лева безвъзмездна помощ за микропредприятия заради кризата

От 3 до 10 хил. лева безвъзмездна помощ за микропредприятия заради кризата

13 май 2020

 

В извънредния брой на "Държавен вестник" днес е публикувано Постановление № 91 от 11 май 2020 г. за реда и начина на проверка на документите, предоставяни от кандидатите за безвъзмездна финансова помощ и бенефициентите по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност 2014 - 2020", във връзка с изискванията на Условията за кандидатстване и условията за изпълнение на проектите по чл.26, ал. 1 от Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Управляващият орган на оперативната програма ще извършва проверка на декларираните факти и обстоятелства и на представените документи и съобщения, чрез справки в електронните регистри, писмени справки от съответните институции или изискани и получени документи по официален ред.

Кандидатстването ще се извършва изцяло електронно чрез попълване на уеб базиран формуляр чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020). Изискват се основни данни за предприятието, посочен размер за очакваното финансиране, фирмена банкова сметка и деклариране на данни. Заявената безвъзмездна финансова помощ от кандидата не може да надвишава 10% от оборота за 2019 г. и може да бъде в размер между 3000 и 10 000 лева.

Постановлението  на Министерския съвет е обнародвано в бр. 43 на "Държавен вестник" от 13 май 2020 г. и влиза в сила днес.

С това постановление стартира процедурата за подбор и подкрепа на микро- и малки предприятия на стойност 173 млн. лв. за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19.

Финансовата помощ е безвъзмездна и изключва проекти, финансирани по Програмата за развитие на селските райони.

Според регламента, обявен от правителството, право на кандидатстване имат предприятия, регистрирали спад с минимум 20% в своя оборот за месец април 2020 г. спрямо средно месечен оборот за 2019 г.

Следете актуалното законодателство, свързано с мерките за ограничаване икономическите и социални щети, чрез продуктите на "Сиела Норма". Можете да изберете подходяща правно-информационна система, да поръчате и активирате едногодишен абонамент само за няколко минути чрез електронния ни магазин.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките