Новини

Изпрати статията по email

Извънредна епидемична обстановка в страната от полунощ до 14 юни

Извънредна епидемична обстановка в страната от полунощ до 14 юни

13 май 2020

 

Правителството обявява извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г. Решението е взето на извънредно видеоконферентно заседание на Министерския съвет и обявено тази вечер на брифинг от здравния министър Кирил Ананиев.

Законът за изменение и допълнение на Закона за здравето е обнародван в извънредния брой на "Държавен вестник" с дата 14 май 2020 г. и той дава право на здравния министър да обяви извънредна епидемична обстановка след извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите.

До полунощ на сайта на Министерството на здравеопазването ще бъдат качени четири нови заповеди за ограничителни мерки, които действат и в момента, тъй като "няма рязка промяна в развитието на болестта", обяви здравният министър. Възобновяват се трансплантациите при създадена напълно безопасна организация в здравните заведения. Министър Ананиев увери, че в зависимост от ситуацията ще се предприемат други действия за борба срещу коронавируса COVID-19.  

Сред мерките, които се запазват, остава и 14-дневната карантина след пътуване в чужбина.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките