Новини

Изпрати статията по email

Нова финансова помощ от ЕС под формата на заем за всички държави членки, пострадали от пандемията

Нова финансова помощ от ЕС под формата на заем за всички държави членки, пострадали от пандемията

21 май 2020

 

С Регламент (ЕС) 2020/672 на Съвета на Европейския съюз от 19 май 2020 година се създава Европейски инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства (SURE) вследствие на избухването на пандемията от COVID-19.

Финансовата помощ е под формата на заем, отпускан от Съюза на съответната държава членка. На Европейската комисия се предоставя правомощието да заема средства на капиталовите пазари или от финансови институции от името на Съюза.

Според регламента всяка държава членка може да поиска финансова помощ от Съюза по линия на Европейския инструмент, когато "нейните извършени и вероятни планирани публични разходи са се увеличили внезапно и съществено, считано от 1 февруари 2020 г., в резултат на националните мерки, пряко свързани със схеми за подпомагане на работата на непълно работно време и подобни мерки за справяне със социално-икономическите последици от извънредните обстоятелства, причинени от избухването на COVID-19".

Максималният размер на финансовата помощ не може да превишава 100 милиарда евро за всички държави членки.

Финансовата помощ става разполагаема с решение за изпълнение на Съвета, прието въз основа на предложение на Комисията. За получаване на помощта  държавите членки трябва да представят на Комисията подходящи доказателства, които да съответстват на условията в регламента за отпускане на средствата.

В последния брой на официалния вестник на ЕС са публикувани и "Насоки във връзка със Споразумението за оттеглянето на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз и Европейската общност за атомна енергия Част втора - Права на гражданите 2020/C 173/01, C/2020/2939".

Европейският регламент за новата финансова помощ, както всички официални актове на европейските органи са на разположение на потребителите на продукт "Сиела Евро", който може да купите с 12% отстъпка до края на месец май.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките