Новини

Изпрати статията по email

Регламент на МОН за преминаване към дистанционно обучение

Регламент на МОН за преминаване към дистанционно обучение

27 октомври 2020

 

Новата Заповед № РД0-2426/26.10.2020 г. относно дистанционно обучение  във връзка с висок брой на ученици и учители, заразоносители на COVID-19 или с грипоподобни симптоми, вече е достъпна в продукт "Сиела Образование Директор".

С нея министърът на образованието посочва регламента за преминаване към дистанционно обучение. Решението се взима от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и при отчитане на нагласите на преобладаващата част от родителите на учениците.

Първо промяната ще бъде въведена за учениците от гимназиален етап, а след това за учениците в прогимназиален етап.

При увеличаващ се или висок брой на ученици и учители, заразоносители на COVID-19 или с грипоподобни симптоми, сходни с тези на COVID-19 и/или при голям брой карантинирани учители и ученици в училището, директорите на училища могат да отправят аргументирано предложение до министъра на образованието за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда при условията на чл. 115а, ал. 1 от ЗПУО, ако в училището са създадени условия за това.

Това е валидно само за училища, които попадат в области със заболеваемост над 120 човека на 100 000 души от населението в съответните области (червена зона) или в областта на заболеваемост между 60,0 и 119,9 човека на 100 000 души от населението в съответните области (оранжева зона), съобразно критериите на Министерството здравеопазването за усложнена епидемична обстановка и според последно оповестените данни към момента на предложението.

При вземане на решение за преминаване към дистанционно обучение се спазва принципът, че преминаването към обучение от разстояние в електронна среда за учениците от начален етап е краен вариант и следва да е при изключителни случаи, само когато е обективно невъзможно обучението да продължи присъствено, е записано в заповедта на министъра на образованието.

Всяко училище трябва да посочи оптимален срок за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда, съобразен с епидемичната обстановка и с утвърдената от регионалната здравна инспекция практика в такива случаи и при отчитане, че присъственото обучение е приоритетно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките