Новини

Изпрати статията по email

"Сиела Норма" награди художници в национална изложба

06 юли 2021

 

117 са участниците в Националното триенале по живопис "Мостове 2021", което се провежда за втори път в Габрово под патронажа на кмета на Община Габрово. Организатори са Художествената галерия "Христо Цокев", Община Габрово, Министерство на културата.

Второто по рода си събитие събра творби на утвърдени и млади автори с идеята изкуството да бъде още един мост между поколенията.

Триеналето е включено в Националния културен календар за 2021 г. на Министерството на културата, а във второто му издание бяха допуснати 92-ма участници със 138 творби.

Двама от участниците получиха наградите на "Сиела Норма" АД. Пламен Иларионов, дистрибутор на фирмата в Габрово, поздрави художниците Севда Потурлян и Георги Попов и им връчи грамоти, парични награди и книги на издателство "Сиела".

Председателят на конкурсното жури и председател на Съюза на българските художници Любен Генов обяви наградите на организаторите на изложбата.

Голямата награда на Община Габрово бе присъдена на Пламен Кирилов за неговите картини "Някъде във времето VI" и "Някъде във времето VII".

Наградата от Министерството на културата получи Иван Велчев - Йово за творбата "Дефиле I".

Наградата на СБХ беше присъдена на Стиляна Узунова за картината "Живот".  

Злати Златев получи наградата на Художествена галерия "Христо Цокев" за своята картина "Забравени мостове II".

Наградата на Областен управител Габрово бе присъдена на Николай Тодоров за картината "Таинство- Първични знаци II".

В категория "млад автор" бяха номинирани Гергана Балабанова, Деян Боев, Мариана Стоянова, Мехмед Окан и Петра Димитрова.

Наградените творби остават във фонда на Художествена галерия "Христо Цокев" и ще бъдат включени в каталог.

Националното триенале е изложба за съвременна живопис, която се провежда на всеки три години. Първото издание на Националното триенале се проведе през 2017 г. и в него участие взеха  61 художници с 99 творби.

Изложбата ще бъде закрита на 31 август.

 

 

 

Триенале Мостове 2021

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките