Новини

Изпрати статията по email

Тълкувателно решение относно данъчното облагане на физическите лица в

Тълкувателно решение относно данъчното облагане на физическите лица в "Сиела Практика"

13 декември 2021

 

Върховният административен съд излезе с решение по тълкувателно дело № 3 от 2020 г., което засяга данъчното облагане на физическите лица и е образувано по искане на главния прокурор. То ще бъде достъпно за клиентите на "Сиела Практика" след последната актуализация.

Правно-информационната система включва съдебната практика на всички съдилища в страната, както и тълкувателни решения на върховните съдилища.

Съгласно решението на ВАС, когато при ревизия на физическо лице данъчните органи установят, че разходите надхвърлят декларираните приходи, не могат автоматично да увеличат данъчната основа с превишението, а трябва да бъде извършена особена ревизия. Тя се провежда по реда на чл. 122 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и то само ако превишението е явно и значително.

В тълкувателното решение е записано, че превишението на разходите над приходите не може да се квалифицира като облагаем доход от други източници по смисъла на чл. 35, т. 6 от ЗДДФЛ: "установеното несъответствието между направени разходи и получени доходи представлява разход за лицето, за който то няма достатъчно средства, т.е. установява се недостиг на средства, а не доход. В тези случаи се облагат разходи на данъчно задължените лица, което е в противоречие със законоустановените принципи за облагането на доходите на физическите лица".

Магистратите считат, че когато ревизията е проведена по общия ред, доходът не може да се приеме като такъв по чл. 35, т. 6 от ЗДДФЛ, тъй като е с неустановен произход. Такива доходи не се уреждат в материалния закон, е записано в решението.

Именно за такива случаи законодателят е предвидил ред за извършване на ревизионно производство при особени случаи, по реда на чл. 122 и сл. от ДОПК, припомнят магистратите от ВАС.

В тълкувателно дело № 3 от 2020 г. е записано още: "Налага се изводът, че органът по приходите при условията на оперативна самостоятелност преценява дали да проведе ревизията по особения ред на чл. 122 ДОПК или по общия ред, дори когато са налице обстоятелствата по т. 1-8, но единствено при безспорна установеност на облагаеми доходи, визирани в разпоредбите на ЗДДФЛ. Този избор е неприложим, в случая на установено превишение с неустановен произход на разходите над приходите. Поради тази невъзможност, такова несъответствие не подлежи на облагане по общия ред, а единствено по реда на чл. 122 и сл. ДОПК и то ако са налице предпоставките, вкл. несъответствието да е явно и значително".

Можете да се абонирате за "Сиела Практика" чрез търговец, на тел. 02 903 00 00 или да платите онлайн в електронния ни магазин.

 

данъци

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките