Новини

Изпрати статията по email

Новите промени в ЗДДС и ЗКПО са в

Новите промени в ЗДДС и ЗКПО са в "Сиела Норми"

18 февруари 2022

 

В новия брой на "Държавен вестник" (бр.14 от 18.02.2022 г.) са публикувани изменения и допълнения в Закона за данък върху добавената стойност и Закона за корпоративното подоходно облагане.

Можете да се запознаете с тяхното съдържание в продукт "Сиела Норми".

Ако нямате абонамент, можете да се абонирате и онлайн.

Направените промени в Закона за ДДС целят въвеждане на Директива (ЕС) 2021/1159 на Съвета от 13 юли 2021 година за изменение на Директива 2006/112/ЕО по отношение на временните освобождавания при внос и някои доставки в отговор на пандемията от COVID-19 (Директива (ЕС) 2021/1159) и Директива 2019/2235 на Съвета от 16 декември 2019 година за изменение на Директива 2006/112/ЕО относно общата система на данъка върху добавената стойност и Директива 2008/118/ЕО относно общия режим на облагане с акциз по отношение на отбранителните дейности в рамките на Съюза (Директива (ЕС) 2019/2235)., отстраняване на констатирани несъответствия с правото на Европейския съюз и привеждане на ДДС законодателството в съответствие с решения на Съда на ЕС.

Включени са разпоредби, които обхващат корекции при грешно данъчно третиране на доставки, установено с влязъл в сила ревизионен акт, разпоредби, свързани с анулиране на погрешно съставени документи, корекция на начислен данък или ползван данъчен кредит, както и с упражняване на данъчен кредит по новоиздадени документи.

Новите текстове допълват механизмите за облагане на доставки на стоки и услуги, осъществени по електронен път към получатели – данъчно незадължени лица, както и разпоредби, които създават затруднения при практическото прилагане на закона.

Новост в Закона за ДДС е облагането с ДДС на ваучерите за храна, както и на доставките, платени с ваучери, които са издадени в данъчен период, следващ този, в който законът е влязъл в сила. Промяната идва заради изискване в евродиректива, заради която страната ни е заплашена със санкции.

Създава се и възможност за коригиране на погрешно фактуриран ДДС при влязъл в сила ревизионен акт.

В Закона за ДДС се създават ал. 16 и 17, според които:

"(16) Когато Европейската комисия или агенция, или орган, създадени съгласно правото на Европейския съюз, при вноса на стоките по ал. 1, т. 2, буква "г" не разполага с писмени документи, удостоверяващи, че вносът на стоките е в изпълнение на задачи, възложени им от правото на Европейския съюз, или стоките ще се използват незабавно или на по-късна дата от Европейската комисия или от такава агенция или орган за последващи доставки срещу възнаграждение, данъкът по вноса става изискуем от Европейската комисия или агенция, или орган, създадени съгласно правото на Европейския съюз.

(17) Когато условията за освобождаване при внос, предвидени в ал. 1, т. 2, буква "г", престанат да се прилагат, Европейската комисия или съответната агенция или орган информира страната, че приложеното освобождаване при внос на тези стоки подлежи на облагане с данък при условията, приложими към този момент."

В бр. 14 на "Държавен вестник" от 18.02.2022 г. са обнародвани и промени и допълнения в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Измененията засягат случаи, когато едно или повече чуждестранни образувания се намират в юрисдикция или юрисдикции, които считат хибридното образувание за данъчно задължено лице в Република България. Според посочените варианти, това хибридно образувание се приравнява на юридическо лице за целите на закона, а неговите печалбите и доходи първо се облагат по реда на закона, доколкото същите не са обложени по друг начин в страната или съгласно законодателството на друга юрисдикция.

В новите текстове се дефинира понятието колективна инвестиционна схема като инвестиционен фонд или схема, които имат множество собственици с диверсифициран портфейл от ценни книжа или са предмет на нормативна уредба за защита на инвеститорите.

Прецизирани са разпоредби във връзка с необходимостта от изрично уточняване на данъчното третиране на резултата от продажбата на дълготрайни активи с обратен оперативен лизинг, в случаите, в които се прилагат Международните счетоводни стандарти.

С промените в ЗКПО се очаква ограничаване на случаите на данъчно планиране, които водят до данъчно необлагане или облагане в по-нисък размер. Те целят намаляване на възможностите за злоупотреби и отклонение от данъчно облагане.

Законът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник" с изключение на § 1 и 4, които влизат в сила от 1 януари 2022 г.

 

 

Сиела Норми

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките