Новини

Изпрати статията по email

"Сиела" награди победителите в скоростното изкачване на връх Шипка

19 август 2022

 

За 10-та юбилейна година ученици от цялата страна участваха в надпреварата за скоростно изкачване на стълбите към Паметника на свободата на връх Шипка.

Под мотото "Бъди на Върха" 130 момичета и момчета от 5 до 12 клас, разпределени в четири групи, предизвикаха себе си, за да постигнат собствен рекорд в преодоляването на 890 стъпала към историческия връх.

Стартът на състезанието беше даден в подножието на Паметника на свободата. Тазгодишният рекорд по изкачването е 246 секунди. Той е на Алекс Павлов от Дряново, победител във възрастова група от IX до XII клас - момчета. Другите победители са: Ясемин Занкова от ИСО "Узана" с резултат 5,25 минути (втора възрастова група), както и двама ученици от Габрово: Борислав Савев (5,37 минути) и Полин Пасева (6,03 минути) - първа възрастова група.

От името на "Сиела Норма" наградите връчи Пламен Иларионов, който пожела на участниците още по-големи върхове за покоряване. Победителите в трите призови места получиха книги на издателство "Сиела" и грамоти.

Състезанието е една от проявите по повод 145-ата годишнина от Шипченската епопея и се провежда от 2012 година.

Отбелязването на паметното събитие е под патронажа на Президента на Република България.

Организатори на събитията са Областна администрация - Габрово, Регионално управление на образованието, както и неправителствени организации и фирми - членове на Инициативния комитет.

Проявите по повод 145-ата годишнина от Шипченската епопея продължиха с открит урок, воден от проф. Веселин Методиев, за историческите събития на връх Шипка и тяхното значение за България.

 

 

 

Връх Шипка награждаване

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките