Новини

Изпрати статията по email

Окончателен съдебен акт срещу МВР след фалшиво положителен тест за наркотици - в

Окончателен съдебен акт срещу МВР след фалшиво положителен тест за наркотици - в "Сиела Практика"

13 октомври 2022

 

В правноинформационната система "Сиела Практика" е публикувано Решение № 7960 от 20.09.2022 на Върховния административен съд. Производството е по реда на чл. 208 от Административнопроцесуалния кодекс, във връзка с чл. 1, ал. 1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Делото е заведено от шофьор, на когото органите на МВР прилагат принудителни административни мерки след фалшиво положителен тест за наркотици: временно прекратяване на регистрацията на управлявания от него автомобил за срок от 6 месеца, временно отнемане на шофьорската книжката за срок до решаване на въпроса за отговорността, но за не повече от 18 месеца.

ВАС счита, че първоинстанционният съд е постановил решението си в съответствие с приложимия закон, като правилно е уважил частично исковата молба срещу ОДМВР София за неимуществени вреди и изцяло същата в частта ѝ, относно претендираните имуществени вреди. По тази причина последната инстанция счита съдебното решение за правилно и потвърждава решение № 117/02.02.2022 г., постановено по адм. дело № 708/2021 г. по описа на Административен съд – София-област.

Тестът за марихуана е направен на 13 април 2021 г. в полицейското управление с техническо средство Dreger DrugTest 5000. Издадена е  Заповед за задържане по чл. 72 ЗМВР и Протокол за обиск. Поради несъгласие от страна на лицето с положителната проба, му е направен кръвен тест в здравно заведение, след което е върнат в ареста.

Три месеца по-късно резултатът показва, че шофьорът не е употребил наркотици.

Магистратите обясняват в мотивите си, че заповедите за принудителните административни мерки са незаконосъобразни, тъй като според закона именно стойностите, установени с медицинското изследване, са определящи. "Това означава, че заповедите изобщо не е трябвало да бъдат издавани, защото употребата на наркотици не е безспорно установена." – е  записано в мотивите за съдебното решение.

Следете в "Сиела Практика" постановяваните от всички съдилища и други юрисдикции в Република България актове, обособени в структури, и удобни средства за достъп до тях.

 

За абонамент: тел. 02 903 0000 или плащане в електронния магазин e-ciela.net.

 

 

Тест наркотици

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките