Новини

Изпрати статията по email

Нови указания за ползването на електронните протоколи за лекарства - в

Нови указания за ползването на електронните протоколи за лекарства - в "Сиела Здравеопазване"

27 февруари 2023

 

Ново Указание, съгласувано от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския лекарски съюз (БЛС), с което стартира издаването по електронен път на "Протокол за предписване на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК/РЗОК", е публикувано в "Сиела Здравеопазване".

Е-протокол могат да издават лекари специалисти по профила на заболяването - договорни партньори на НЗОК, изпълнители на специализирана извънболнична медицинска помощ.

Електронно предписание (е-рецепта) по утвърден електронен протокол имат право да издават ОПЛ и лекари специалисти от извънболничната медицинска помощ, сключили договор с НЗОК.

При изпълнение на електронно предписание по Е-протокол отпада задължението на аптеката да вписва отпуснатите медикаменти в хартиените протоколи.

Е-протоколите заместват използваните до момента хартиени протоколи за отпускане на медикаменти за скъпоструващо домашно лечение, които се заверяват от РЗОК.  От Националната здравноосигурителна каса смятат, че това ще улесни както  гражданите, така и договорните партньори на НЗОК. Чрез въвеждане на електронните протоколи отпада задължението на здравноосигурените лица да посещават районните поделения на НЗОК и да представят медицинска документация за заверка на протокол. Отпада и ангажиментът да съхраняват и да предоставят в аптеката хартиените протоколи при получаване на изписаните им медикаменти – това съобщиха от НЗОК.

От 1.03.2023 г. стартира подаване на електронни протоколи, които са за продължаване на вече предписана терапия и се заверяват в РЗОК.

От 1.04.2023 г. стартира подаване на електронни протоколи, за които се изисква извършване на  експертиза в РЗОК.

Можете да активирате годишен абонамент за "Сиела Здравеопазване" след плащане онлайн в ciela.com с 30% отстъпка!

Промоцията изтича утре, 28 февруари и е валидна за нови абонати и не важи за клиенти с действащи 1-годишни и 2-годишни договори за справочен и правен софтуер на "Сиела Норма" АД, включително с договори, чийто срок изтича през 2023 г.

 

 

Електронни рецепти, здравеопазване

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките