Новини

Изпрати статията по email

"Сиела Норма" АД на 38 години

01 март 2023

 

Като наследник на едно от първите софтуерни предприятия в България на 1 март 2023 г. "Сиела Норма" отбелязва 38 години правноинформационни системи.

Първата в България фирма, която създава правен продукт в далечната 1985 г., е държавното предприятие "Норма". "Норма" е регистрирана със заповед на министъра на машиностроенето на България N.90-5 от 13 февруари 1985 г., дигитализирана в "Архив на Държавен вестник", брой 29 на "Държавен вестник" от 12 април 1985 г.:

"Да се образува от 1 март 1985 г. към Централния институт за програмни продукти и системи Специализирано предприятие за програмно осигуряване "Норма" със седалище в гр. София и предмет на дейност: производство на програмни продукти и системи и извършване на услуги в областта на нормотворчеството, правоприлагането и автоматизацията на административния труд."

Така на 1 март преди 38 години се учредява държавното предприятие "Норма", чиято дейност се регламентира с ПМС N.33/ 2 юли 1984 г. и ПМС N.34/ 4 юли 1984 г.

През 1999 г. "Норма" е приватизирана от колектив служители, работещи в дружеството.

"Сиела"  е регистрирана през месец януари 1991 г. като бизнес-консултантска компания и издателска къща на юридически издания, наръчници и монографии в областта на правото.

От 2011 г. "Норма" и частното дружество "Сиела Софт енд Паблишинг" АД създават акционерното дружество "Сиела Норма".

В "Сиела Норма" АД все още работят колеги от "Норма", които с носталгия си спомнят как се е съхранявало и актуализирало законодателството тогава - само на хартия, впоследствие на дискети, а днес като Web и Net версия.

В далечната 1985 г. се е предлагал само един продукт – "Норма", а впоследствие се добавят и нови: "Норма акт", "Норма финансист", "Норма труд", "Норма архив" и др., адаптирани за нуждите на експерти от различни сфери на икономиката. Днес актуалните продукти справочен и правен софтуер са 18, а дългогодишните клиенти – хиляди.

"Сиела Норма" АД успешно развива няколко направления: проектиране и поддържане на правноинформационни системи, софтуерни решения и интеграция, издателска дейност, управление на верига книжарници, събитиен мениджмънт и др.

Честит празник на всички бивши и настоящи служители, на нашите клиенти и партньори!

 

 

 

38 години Сиела Норма

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките