Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 115 от 10.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 73 ОТ 3 МАЙ 2000 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ ЗА ИНФОРМАЦИОННО ОБЩЕСТВО

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 73 ОТ 3 МАЙ 2000 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ ЗА ИНФОРМАЦИОННО ОБЩЕСТВО

Обн. ДВ. бр.38 от 9 Май 2000г., изм. ДВ. бр.96 от 24 Ноември 2000г., изм. ДВ. бр.74 от 24 Август 2001г., изм. ДВ. бр.115 от 10 Декември 2002г., отм. ДВ. бр.102 от 19 Ноември 2004г.

Отменено с § 1 от Преходните и заключителни разпоредби на Постановление № 299 от 8 ноември 2004 г. за създаване на Координационен съвет за информационно общество - ДВ, бр. 102 от 19 ноември 2004 г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. Създава Координационен съвет за информационно общество към Министерския съвет, наричан по-нататък "координационния съвет".


Чл. 2. (1) Координационният съвет има следните функции и задачи:

1. разработва, периодично актуализира и предлага за приемане от Министерския съвет стратегия и програма за развитие на информационното общество в Република България;

2. координира и контролира дейностите на държавните органи по изпълнение на стратегията и програмата за развитие на информационното общество;

3. дава становища по проекти на нормативни актове, които имат отношение към развитието на информационното общество;

4. координира участието във форуми, свързани с развитието на информационното общество;

5. съгласува и контролира дейностите по въвеждане на съвременни информационни и комуникационни технологии в държавната администрация;

6. съдейства за решаване на проблеми, свързани с взаимодействието и законосъобразното използване на информационните и комуникационните технологии;

7. подпомага дейността на Националния команден център за преодоляване на кризисни и аварийни ситуации на територията на Република България;

8. оказва съдействие за реализирането на проекти с национално значение за развитието на информационното общество;

9. подпомага и координира дейностите по разпространение на услугите на информационното общество.

(2) В изпълнение на функциите и задачите по ал. 1 координационният съвет може да одобрява проекти, свързани с информационното общество, и да кандидатства пред международни финансови институции за финансирането им чрез безвъзмездни помощи и дарения.

(3) Координационният съвет отчита изпълнението на функциите и задачите по ал. 1 пред Министерския съвет.


Чл. 3. (1) Координационният съвет се състои от председател, трима заместник-председатели и членове.

(2) Председател на координационния съвет е министърът на транспорта и съобщенията.

(3) Заместник-председатели на координационния съвет са:

1. министърът без портфейл;

2. заместник-министър на икономиката;

3. председателят на Националния статистически институт.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 74 от 2001 г., изм. – ДВ, бр. 115 от 2002 г.) Членове на координационния съвет са: заместник-министър на финансите, заместник-министър на образованието и науката, заместник-министър на културата, заместник-министър на правосъдието, заместник-министър на околната среда и водите, заместник-министър на земеделието и горите, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, заместник-министър на външните работи, заместник-министър на здравеопазването, заместник-министър на труда и социалната политика, заместник-министър на вътрешните работи, заместник-министър на отбраната, първият заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия, заместник-председател на Държавната комисия по далекосъобщения, заместник-председател на Държавната агенция за метрология и технически надзор и министърът на държавната администрация.

(5) Поименният състав на членовете на координационния съвет се определя от съответния държавен орган. Членовете на координационния съвет представляват и изразяват становищата на държавните органи, които са ги предложили.


Чл. 4. (1) Председателят на координационния съвет:

1. представлява координационния съвет;

2. насрочва заседанията, определя дневен ред и ръководи заседанията на координационния съвет;

3. организира и контролира изпълнението на решенията на координационния съвет;

4. при необходимост внася за разглеждане от Министерския съвет приетите от координационния съвет становища и предложения.

(2) В отсъствие на председателя на координационния съвет неговите функции се изпълняват от определен от него заместник-председател.


Чл. 5. Държавните органи осигуряват изпълнението на решенията на координационния съвет в рамките на своята компетентност.


Чл. 6. (1) Органи на координационния съвет са:

1. Постоянната работна група по стратегията за развитие на информационното общество;

2. Постоянната работна група за информационни и комуникационни технологии в държавната администрация и за подпомагане дейността на Националния команден център за преодоляване на кризисни и аварийни ситуации.

(2) Органите по ал. 1 приемат правила за своята работа, които се утвърждават от координационния съвет с решение.


Чл. 7. (1) Председател на Постоянната работна група по стратегията за развитие на информационното общество е заместник-министър на транспорта и съобщенията.

(2) В състава на работната група по ал. 1 могат да участват представители на държавните органи, на обществени организации, на академичната общност и на частния бизнес.

(3) Дейността на работната група по ал. 1 се подпомага от специализирани работни групи в Министерството на икономиката, Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Министерството на транспорта и съобщенията и в Националния статистически институт.

(4) Дейността на работната група по ал. 1 се осигурява от дирекция "Информационно общество и информационни технологии" на Министерството на транспорта и съобщенията.


Чл. 8. (1) Председател на Постоянната работна група за информационни и комуникационни технологии в държавната администрация и за подпомагане дейността на Националния команден център за преодоляване на кризисни и аварийни ситуации е министърът без портфейл.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 115 от 2002 г.) В състава на работната група по ал. 1 участват представители на Министерството на финансите, Министерството на правосъдието, Министерството на икономиката, Министерството на транспорта и съобщенията, Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната, Генералния щаб на Българската армия, Държавната агенция за метрология и технически надзор и на Администрацията на Министерския съвет, определени от съответния министър или ръководител на ведомство.

(3) Дейността на работната група по ал. 1 се осигурява от дирекция "Информационни технологии и комуникации" на Министерския съвет.


Чл. 9. (1) Постоянната работна група по чл. 8 координира и одобрява техническите проекти за:

1. реализиране на дългосрочната програма за прилагане на ефективни информационни и управленски технологии и подготовка на кадри;

2. изграждане и разширяване на опорната мрежа на държавната администрация;

3. дейността на Националния команден център за преодоляване на кризисни и аварийни ситуации.

(2) Постоянната работна група одобрява с решение проектите по ал. 1.

(3) Изпълнението на конкретните проекти се осъществява от държавните органи след одобряване от постоянната работна група.


Чл. 10. (1) Координационният съвет и органите му могат да привличат за участие в работата си представители на други държавни органи, невключени в състава им, на органи на местното самоуправление и местната администрация, на научно-технически и други организации и сдружения.

(2) При необходимост координационният съвет може да привлича експерти и да създава работни групи по конкретни въпроси и задачи, свързани с непосредственото изпълнение на функциите му.


Чл. 11. (1) Заседанията на координационния съвет се свикват от председателя по негова инициатива, съгласно прието решение от последното заседание, по искане най-малко на трима от членовете на координационния съвет или по предложение на единия от председателите на постоянните работни групи.

(2) Координационният съвет провежда заседания най-малко 2 пъти годишно.

(3) Дневният ред и материалите за заседанията се изпращат на членовете на координационния съвет най-късно 5 дни преди датата на заседанието.

(4) Всеки член на координационния съвет може да предлага промени в дневния ред, както и включването на нови въпроси в него най-късно 2 дни преди датата на провеждане на заседанието. Координационният съвет взема решение за внасяне на промени в дневния ред на заседанието.


Чл. 12. (1) Заседанията на координационния съвет са редовни, ако на тях присъстват половината от членовете му. Решенията се вземат с обикновено мнозинство от присъстващите на заседанието членове.

(2) По изключение членовете на координационния съвет могат да бъдат представлявани на заседанията от писмено упълномощени от съответния държавен орган длъжностни лица. Упълномощените по този ред лица участват с право на глас при вземането на решения.

(3) За всяко заседание на координационния съвет се съставя протокол, който се утвърждава от председателя. Към протокола се прилагат документите, разгледани на заседанието, взетите решения и съответните пълномощни.


Чл. 13. Административното и техническото обслужване на координационния съвет се осигурява от Министерството на транспорта и съобщенията под оперативното ръководство на неговия главен секретар.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Отменят се:

1. Постановление № 40 на Министерския съвет от 1998 г. за създаване на Координационен съвет по проблемите на информационното общество (ДВ, бр. 22 от 1998 г.).

2. Постановление № 233 на Министерския съвет от 1998 г. за създаване на Съвет по компютърния проблем "2000 година" и за приемане на правилник за неговата дейност (ДВ, бр. 123 от 1998 г.).

3. Решение № 279 на Министерския съвет от 1998 г. за създаване на Програмен съвет към Министерския съвет (необнародвано).


§ 2. Постановлението се издава на основание чл. 21 от Закона за администрацията.


§ 3. Изпълнението на постановлението се възлага на председателя на координационния съвет.


Промени настройката на бисквитките