Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 107 от 7.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 29 ОТ 16 ФЕВРУАРИ 1999 Г. ЗА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА В БЮДЖЕТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДЕЙНОСТИ ПРЕЗ 1999 Г.

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 29 ОТ 16 ФЕВРУАРИ 1999 Г. ЗА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА В БЮДЖЕТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДЕЙНОСТИ ПРЕЗ 1999 Г.

Отразена деноминацията от 5.07.1999 г.

Обн. ДВ. бр.15 от 19 Февруари 1999г., изм. ДВ. бр.24 от 16 Март 1999г., изм. ДВ. бр.25 от 19 Март 1999г., изм. ДВ. бр.35 от 16 Април 1999г., изм. ДВ. бр.48 от 25 Май 1999г., изм. ДВ. бр.50 от 1 Юни 1999г., изм. ДВ. бр.53 от 11 Юни 1999г., доп. ДВ. бр.59 от 29 Юни 1999г., изм. ДВ. бр.60 от 2 Юли 1999г., изм. ДВ. бр.61 от 6 Юли 1999г., попр. ДВ. бр.67 от 27 Юли 1999г., изм. ДВ. бр.107 от 7 Декември 1999г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Приема:

1. средни месечни брутни работни заплати на едно лице по министерства, ведомства, областни администрации и други бюджетни организации, финансирани централно от държавния бюджет, съгласно приложение № 1;

2. средни месечни брутни работни заплати на едно лице в организациите и звената на отраслите и дейностите: здравеопазване; образование; култура и социално подпомагане, финансирани от общинските бюджети, съгласно приложение № 2;

3. единна таблица на размерите на началните основни месечни работни заплати по длъжностни степени съгласно приложение № 3;

4. таблица на ръководните длъжности, чиито основни месечни работни заплати се определят в процент към основната месечна заплата на народен представител, съгласно приложение № 4;

5. таблица на длъжностите и размерите на началните основни месечни работни заплати по длъжностни степени за заетите в органите, организациите и звената на държавното управление, местното самоуправление и местната администрация съгласно приложение № 5;

6. таблица на длъжностите и размерите на началните основни месечни работни заплати по длъжностни степени за заетите в науката и образованието съгласно приложение № 6;

7. таблица на длъжностите и размерите на началните основни месечни работни заплати по длъжностни степени за висшия, полувисшия и средния медицински и друг персонал с висше образование, зает в държавните здравни органи и заведения към Министерството на здравеопазването, общините, Софийската областна администрация и Министерството на транспорта, съгласно приложение № 7.

(2) За бюджетните организации и звена със специфичен характер, необхванати в ал. 1, т. 1 и 2, както и за финансираните от други източници министърът на труда и социалната политика и министърът на финансите съвместно определят средни месечни брутни работни заплати по предложение на ръководителите на съответните първостепенни разпоредители с бюджетни кредити.

(3) Организациите и звената със специфичен характер, необхванати в ал. 1, т. 5, 6 и 7,за специфичните длъжности прилагат длъжностни наименования, предвидени с акт на организацията, след съгласуване със съответния ръководител на министерство, ведомство, областна или общинска администрация. Размерите на началните основни месечни работни заплати за тези длъжности се диференцират с колективен трудов договор и/или с вътрешни правила за работна заплата и не могат да бъдат по-ниски от утвърдените с единната таблица за определяне размерите на началните основни месечни работни заплати по приложение № 3.


Чл. 2. (1) Определените с постановлението средни месечни брутни работни заплати на едно лице по организации, отрасли и дейности, както и заплатите по извънбюджетни сметки се увеличават от 1 юли 1999 г. средно със 7,5 на сто в съответствие с утвърдените със Закона за държавния бюджет на Република България за 1999 г. средства.

(2) Конкретният размер на увеличението на средните месечни брутни работни заплати по ал. 1 се определя с нормативен акт на Министерския съвет след договаряне по реда на тристранното сътрудничество.


Чл. 3. (1) Годишният размер на средствата за работна заплата на организациите и дейностите на бюджетна издръжка се формира с натрупване от началото на годината на основата на разчетената с държавния бюджет и с общинските бюджети численост на персонала и определените по реда на постановлението средни месечни брутни работни заплати на едно лице от персонала за съответния период.

(2) Средствата за работна заплата, определени по реда на ал. 1 за съответния период, се ползват за определяне и изплащане на основните работни заплати, на допълнителни и други трудови възнаграждения по Кодекса на труда, по друг закон или нормативен акт, с колективен трудов договор и/или с вътрешни правила за работна заплата, или с индивидуалния трудов договор.

(3) Разликата между формираните по ал. 1 средства за работна заплата и фактически начислените през годината, както и целесъобразни икономии по другите разходи се ползват за еднократно допълнително материално стимулиране в края на годината в размер до една месечна брутна работна заплата на отделно лице.

(4) Алинея 3 се прилага, доколкото с акт на Министерския съвет на организации и дейности със специфичен характер не са утвърдени други разпоредби за формирането и разходването на средствата за работна заплата.

(5) В случаите, когато в бюджетните кредити за заплати за 1999 г. са включени плащания за предходната година, за допълнително материално стимулиране може да се ползва разликата между утвърдените с бюджета за 1999 г. кредити за работна заплата и фактически начислените през годината, както и целесъобразни икономии по другите разходи.

(6) Промените в разходната част на общинския бюджет, произтичащи от прилагането на ал. 3 и 5, се отразяват с решение на съответния общински съвет.

(7) Алинеи 3, 5 и 6 се прилагат в случаите, когато бюджетните организации са изпълнили всичките си задължения, включително по текущите месечни възнаграждения, както и доставките и услугите към външните доставчици.

(8) Разпределянето на средствата за еднократно допълнително материално стимулиране и определянето на индивидуалните размери се извършват по ред и начин, установени в колективния трудов договор или с вътрешните правила за работна заплата.


Чл. 4. (1) За числеността от дейностите, преминали на издръжка към съответните общински бюджети в изпълнение на § 9, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 1999 г., се изплащат възнаграждения на основата на определените към 31 декември 1998 г. средни месечни брутни работни заплати по извънбюджетните сметки, увеличени с 10 на сто.

(2) Средствата, необходими за изплащане на трудовите възнаграждения по ал. 1, са за сметка на преходните остатъци, текущите постъпления от съответната дейност и от собствени приходи по бюджета на общината през 1999 г.

(3) С изплатените средства по ал. 1 се увеличава размерът на средствата за работна заплата през 1999 г., определен по реда на чл. 3.


Чл. 5. В съответствие със Закона за висшето образование и Закона за Българската академия на науките ръководствата на гражданските държавни висши училища и на Българската академия на науките самостоятелно определят числеността на персонала и средните месечни брутни работни заплати на едно лице, като:

1. се ръководят от предоставените им субсидии от държавния бюджет;

2. използват собствени средства, набрани по самостоятелните им бюджети;

3. спазват размерите на началните заплати, определени по длъжности в приложение № 6.


Чл. 6. В съответствие със Закона за радиото и телевизията управителните съвети на Българското национално радио и на Българската национална телевизия самостоятелно определят числеността на персонала, средните месечни брутни работни заплати на едно лице и средствата за работна заплата, като:

1. се ръководят от предоставените им субсидии от държавния бюджет;

2. използват собствени средства, набрани по самостоятелните им бюджети;

3. съгласувано с министъра на труда и социалната политика и с министъра на финансите определят размерите на началните основни месечни работни заплати по длъжности.


Чл. 7. (1) Министрите и ръководителите на другите ведомства и бюджетни организации първостепенни разпоредители с бюджетни кредити, в рамките на утвърдените средства и средна месечна брутна работна заплата за съответните системи, отрасли и дейности определят съобразно структурата и квалификацията на персонала конкретните размери на средната месечна брутна работна заплата на едно лице от персонала по второстепенни и от по-ниски степени разпоредители с бюджетни кредити и по реда на чл. 9 от Наредбата за договаряне на работната заплата, приета с Постановление № 129 на Министерския съвет от 1991 г. (обн., ДВ, бр. 55 от 1991 г.; изм., бр. 30 и 40 от 1993 г.).

(2) (Отм. - ДВ, бр. 61 от 1999 г., в сила от 01.07.1999 г.)


Чл. 8. (1) Общинските съвети по предложение на кметовете на общините в съответствие със Закона за местното самоуправление и местната администрация утвърждават средствата за работна заплата и средните месечни брутни работни заплати на едно лице за работещите в общинската администрация и в звената към нея по реда на чл. 9 от Наредбата за договаряне на работната заплата.

(2) Министърът на здравеопазването, министърът на образованието и науката, министърът на културата и министърът на труда и социалната политика съгласувано с министъра на финансите диференцират средните месечни брутни работни заплати на едно лице за заетите съответно в здравеопазването, в образованието, в културата и в социалното подпомагане съгласно приложение № 2 по общини съобразно квалификационния състав и образователната структура на персонала.

(3) Общинските съвети определят средните месечни брутни работни заплати на едно лице и средствата за работна заплата на организациите, дейностите и заведенията, финансирани от общинските бюджети, като спазват разчетената средна месечна брутна работна заплата по реда на ал. 2.


Чл. 9. (1) Началните основни месечни работни заплати се определят по длъжности и длъжностни степени.

(2) Индивидуалните размери на основните месечни работни заплати при пълно работно време не могат да бъдат по-ниски от началните основни месечни работни заплати за съответната длъжност и степен.

(3) За някои ръководни длъжности от държавната и общинската администрация основните месечни работни заплати се определят от работодателя или от общинския съвет в процент към основната месечна работна заплата на народен представител съгласно приложение № 4.


Чл. 10. (1) (Предишен чл. 10 - ДВ, бр. 61 от 1999 г., в сила от 01.07.1999 г.) Конкретните размери на индивидуалните месечни работни заплати се договарят и определят с индивидуалните трудови договори в рамките на утвърдените средни месечни работни заплати на едно лице, както следва:

1. на персонала в държавното управление, в местното самоуправление и местната администрация и в техните структури и звена - по ред и начин, установени с колективния трудов договор и/или с вътрешни правила за работна заплата;

2. на персонала, зает в системата на средното образование - по ред и начин, утвърдени с наредба на министъра на образованието и науката, при условията и по реда на постановлението, както и с отрасловото (браншовото) споразумение;

3. на висшия персонал в здравеопазването - по ред и начин, утвърдени с наредба на министъра на здравеопазването, както и с отрасловото (браншовото) споразумение;

4. за останалия персонал, необхванат в т. 1, 2 и 3 - по длъжности и длъжностни степени, утвърдени с отраслови (браншови) споразумения и/или с колективни трудови договори и с вътрешни правила за работна заплата.

(2) (Нова - ДВ, бр. 61 от 1999 г., в сила от 01.07.1999 г.) От 1 юли 1999 г. индивидуалните основни месечни работни заплати в бюджетните организации и дейности се договарят в рамките на увеличените със 7,5 на сто средни месечни брутни работни заплати на едно лице и средствата за работна заплата, определени по реда на чл. 3, ал. 1 и 2.


Чл. 11. (Изм. - ДВ, бр. 107 от 1999 г., в сила от 1.12.1999 г.) (1) В администрациите - първостепенни разпоредители с бюджетни кредити, се разработват длъжностни разписания, които се утвърждават от съответния ръководител.

(2) Длъжностното разписание на второстепенните и от по-ниска степен разпоредители с бюджетни кредити се утвърждава от съответния ръководител след съгласуване с първостепенния разпоредител с бюджетни кредити по отношение на числеността на персонала и средната месечна брутна работна заплата на едно лице.

(3) Въз основа на извършените назначения в съответните администрации се води поименно разписание на длъжностите и работните заплати по образец съгласно приложение № 9.


Чл. 12. Обезщетенията по чл. 220, 222 и 224 от Кодекса на труда на лицата, освободени от организациите на бюджетна издръжка, се осигуряват целево от бюджетите на министерствата и ведомствата, от самостоятелните бюджети на висшите училища, на общините и на другите бюджетни организации и звена, като се изплащат от § 02-00 - Други възнаграждения и плащания за персонал, и се отчитат по ред, определен с Единната бюджетна класификация.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Бюджетни организации и дейности по смисъла на постановлението са:

1. органите на държавното управление, на местното самоуправление и местната администрация и техните структурни звена независимо от формата и източника на финансиране;

2. другите държавни и общински организации и звена, които се финансират изцяло или частично от държавния бюджет или от общинските бюджети;

3. специализираните организации и звена, които работят на извънбюджетна сметка, както и фондовете, създадени със закон или с друг нормативен акт, независимо от източниците на финансиране, доколкото друго не е указано в постановлението, в закон или в друг нормативен акт.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Необходимите средства за изпълнение на постановлението се осигуряват в рамките на одобрените със Закона за държавния бюджет на Република България за 1999 г. средства по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити, трансфера от републиканския бюджет по самостоятелните им бюджети и извънбюджетни сметки, както и на тези по § 9, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 1999 г., от собствени приходи на общините и от фонд "Професионална квалификация и безработица" и по чл. 34, ал. 2 от Закона за устройството на държавния бюджет.


§ 3. Средствата за възнаграждението за резултати от здравната дейност, определено по реда на Наредба № 13 на министъра на здравеопазването от 1996 г. за определяне на индивидуалните работни заплати на висшия персонал в здравеопазването (ДВ, бр. 60 от 1996 г.), се осигуряват от централния републикански бюджет.


§ 4. Държавните висши медицински училища определят трудовите възнаграждения на работещите в тях по реда на чл. 5 и могат да прилагат съответната наредба на министъра на здравеопазването, като осигуряват необходимите средства за резултатите от здравна дейност от собствените приходи по самостоятелните им бюджети и от централния републикански бюджет.


§ 5. Министърът на труда и социалната политика и министърът на финансите могат да извършват корекции в числеността на персонала и в средните месечни брутни работни заплати, произтичащи от Постановление № 23 на Министерския съвет от 1999 г. за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 1999 г. (ДВ, бр. 13 от 1999 г.).


§ 6. (Изм. - ДВ, бр. 61 от 1999 г., в сила от 1 юли 1999 г., отм. - ДВ, бр. 107 от 1999 г., в сила от 1.12.1999 г.)


§ 7. (Отм. - ДВ, бр. 107 от 1999 г., в сила от 1.12.1999 г.)


§ 8. Министърът на труда и социалната политика и министърът на финансите дават указания по изпълнението на постановлението и решават в рамките на определените им компетенции възникнали специфични въпроси по прилагането му.


§ 9. (Изм. - ДВ, бр. 48 от 1999 г. - в сила от 1 февруари 1999 г.) Постановлението влиза в сила от 1 януари 1999 г., с изключение на раздел III от приложение № 1 към чл. 1, ал. 1, т. 1, който влиза в сила от 1 февруари 1999 г.


Приложение № 1 към чл. 1, ал. 1, т. 1


(Изм. - ДВ, бр. 24 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 35 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 53 от 1999 г., в сила от 01.05.1999 г., изм. - ДВ, бр. 60 от 1999 г., в сила от 01.01.1999 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 1999 г., в сила от 01.07.1999 г.)


Средни месечни брутни работни заплати на едно лице по министерства, ведомства и други бюджетни организации, финансирани централно от държавния бюджет



Министерства, Средна Средна
по ведомства и други месечна месечна
ред бюджетни брутна брутна
  организации заплата заплата
    за текущо на едно
    възнаграж- лице
    дение на (лв.)
    едно лице  
    (лв.)  
1 2 3 4
  Раздел I    
1. Министерство на външ-    
  ните работи - общо,   159,97
  в т.ч.:    
  - Централно управление   230,63
  - дипломатически пред-    
  ставителства (левови    
  заплати)   93,88
2. Министерство на земеде-    
  лието, горите и аграрната    
  реформа - общо,   198,12
  в т.ч.:    
  - Централно управление   230,67
  - педагогически персонал   205,51
3. Министерство на култу-    
  рата - общо,   168,96
  в т.ч.:    
  - Централно управление   223,60
  - български културни    
  институти в чужбина    
  (левови заплати)   92,94
  - педагогически персонал   188,51
4. Министерство на образо-    
  ванието и науката - общо,   146,07
  в т.ч.:    
  - Централно управление   222,50
  - педагогически персонал   184,25
  - училища в чужбина    
  (левови заплати)   67,39
5. Министерство на околната    
  среда и водите - общо,   181,13
  в т.ч.:    
  - Централно управление   230,46
  - педагогически персонал   192,92
6. Министерство на право-    
  съдието и правната евро-    
  интеграция - общо,   249,50
  в т.ч.:    
  - Централно управление   285,46
7. Министерство на промиш-    
  леността - общо,   197,24
  в т.ч.:    
  - Централно управление   231,69



8. Министерство на регио-    
  налното развитие и благо-    
  устройството - общо,   156,86
  в т.ч.:    
  - Централно управление   231,45
  - педагогически персонал   174,32
9. Министерство на труда    
  и социалната политика -    
  общо,   231,02
  в т.ч.:    
  - Централно управление   243,40
  - Главна инспекция    
  по труда   221,43
  - Национална служба    
  по заетостта   236,36
10. Министерство на търго-    
  вията и туризма - общо,   173,08
  в т.ч.:    
  - Централно управление   230,63
  - търговски представи-    
  телства (левови заплати)   93,88
11. Министерство на финан-    
  сите - общо,   257,30
  в т.ч.:    
  - Централно управление   279,72
  - Български изследовател-    
  ски институт в чужбина към    
  Главното управление на ар-    
  хивите (левови заплати)   83,89
12. Второстепенни разпореди-    
  тели с бюджетни кредити    
  към Министерския съвет:    
  Комитет за използване    
  на атомната енергия    
  за мирни цели - общо,   200,25
  в т.ч.:    
  - Централно управление   210,22
  Областни администрации   209,97
13. Национален статистиче-    
  ски институт - общо,   173,17
  в т.ч.:    
  - Централно управление    
  (без изборните длъжности)   212,25
14. Комисия за защита на    
  конкуренцията (без избор-    
  ните длъжности)   198,42
15. Национален съвет за радио    
  и телевизия (администра-    
  тивно-техническа служба)   260,57
16. Национална здравнооси-    
  гурителна каса (без избор-    
  ната длъжност)   283,80
17. Съвет за взаимноосигу-    
  ряване на членовете на    
  трудово-производителни-    
  те кооперации - общо,   170,84
  в т.ч. управление   231,27
  Раздел II    
1. Министерство на здраве-    
  опазването - общо, 170,06 180,16
  в т.ч.:    
  - здравеопазване 169,666 179,83
  - на висшия персонал 286,17 321,44
  - Централно управление 230,36 230,36
  - на висшия персонал 252,44 252,44
2. Министерство на транс-    
  порта - общо, 215,63 222,10
  в т.ч.:    
  - здравеопазване 156,55 168,655
  - на висшия персонал 250,86 285,81
  - Централно управление 245,48 245,48
  - педагогически персонал 198,19 198,19


Забележки:

1. Организациите и звената, непосочени в приложението, ползват средните месечни брутни работни заплати на едно лице за съответния отрасъл и дейност след съгласуване с министъра на труда и социалната политика и с министъра на финансите.

2. В средните месечни брутни работни заплати са включени и заплатите на персонала от закритите извънбюджетни сметки и фондове съгласно § 9 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 1999 г. Начислените средства за работна заплата на този персонал се прибавят към формираните средства за работна заплата по чл. 3, ал. 1 и 2 от постановлението.

3. В средните месечни брутни работни заплати, посочени в приложението, не са включени средните месечни брутни работни заплати на лицата по чл. 9, ал. 3 от постановлението и изборните длъжности, за които заплатите се определят с отделен нормативен акт. Начислените средства за работна заплата на тези лица, които получават трудовото си възнаграждение в съответното министерство или друга организация, се прибавят към формираните средства по чл. 3, ал. 1 и 2 от постановлението.

4. В общата средна месечна брутна работна заплата на едно лице от персонала на Министерството на промишлеността не са включени месечните брутни работни заплати на изпълнителния директор, на неговите заместници и на главния секретар на Агенцията за приватизация. Начислените средства за работна заплата на тези лица се прибавят към формираните средства по чл. 3, ал. 1 и 2 от постановлението.

5. В средните месечни брутни работни заплати по 4 пореден № 6 от раздел I и пореден № 2 от раздел II не са включени съответно възнагражденията на офицерите, сержантите и гражданската администрация по Закона за Министерството на вътрешните работи и Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, на Главното управление на местата за лишаване от свобода към Министерството на правосъдието и правната евроинтеграция, на под. 1224 към Комитета по пощи и далекосъобщения и на Авиоотряд 28 към Министерството на транспорта.

6. Средната месечна брутна работна заплата на Държавната комисия по далекосъобщения се определя по реда на чл. 26, ал. 2 от Закона за далекосъобщенията със заповед на министъра на труда и социалната политика и на министъра на финансите.

7. В средните месечни брутни работни заплати по пореден № 12 от раздел I не са включени разликите между индивидуалните брутни работни заплати на областния управител, на заместник областните управители и на административния секретар и определената средна месечна брутна работна заплата на областната администрация. Начислените средства за разликите до индивидуалните брутни работни заплати на областния управител, на заместник областните управители и на административния секретар се прибавят към формираните средства по реда на чл. 3, ал. 1 и 2 от постановлението и се осигуряват от средствата за работна заплата по бюджета на Министерския съвет.


Приложение № 2 към чл. 1, ал. 1, т. 2


(Изм. - ДВ, бр. 61 от 1999 г., в сила от 01.07.1999 г.)



Средни месечни брутни работни заплати на
едно лице в отраслите и дейностите здравео-
пазване, образование, култура и социално
подпомагане, финансирани от общинските
бюджети
 
    Средна Средна
    месечна месечна
    брутна брутна
  работна работна
по Отрасъл, дейност заплата заплата
ред   за текущо на едно
    възна- лице
    граждение (лв.)
    на едно  
    лице  
    (лв.)  
1 2 3 4
1. Образование 150,35  
  в т.ч.:    
  - педагогически персонал 174,16  
  - друг персонал 101,76  
2. Социално подпомагане 141,07  
  в т.ч. ОССП 183  
3. Здравеопазване 151,06 158,55
  в т.ч. на висшия персонал 239,88 275,14
4. Култура 147,81  


Забележки:

1. Заведенията в дейност "Социално подпомагане" се категоризират по показатели и критерии, утвърдени със заповед на министъра на труда и социалната политика.

2. В средните месечни брутни работни заплати, посочени в приложението, не са включени средните месечни брутни работни заплати на лицата по чл. 4 от 1 постановлението.


Приложение № 3 към чл. 1, ал. 1, т. 3


(Изм. - ДВ, бр. 61 от 1999 г., в сила от 01.07.1999 г.)


Единна таблица за размерите на началните "основни месечни работни заплати по длъжностни степени



Длъжностна степен Размер на началната
  основна месечна заплата
  (лв.)
Първа 67
Втора 69,65
Трета 72,72
Четвърта 79,11
Пета 88,57
Шеста 98,03
Седма 110,68
Осма 120,26
Девета 123,34
Десета 132,91
Единадесета 142,37
Дванадесета 155,03
Тринадесета 170,87
Четиринадесета 192,98
Петнадесета 240,40
Шестнадесета 281,55
Седемнадесета 310,05
Осемнадесета 341,62
Деветнадесета 379,58


Приложение № 4 към чл. 1, ал. 1, т. 4


(Изм. и доп. - ДВ, бр. 107 от 1999 г., в сила от 1.12.1999 г.)



Таблица на ръководните длъжности, чиито
основни месечни работни заплати се опреде-
лят в процент към основната месечна работна
заплата на народен представител
 
Длъжност Максимален
по   размер
ред    
  I. Държавна администрация  
1. Заместник-министър до 90 на сто
2. Председател на комитет;  
  председател на държавна агенция до 90 на сто
3. Областен управител до 90 на сто
4. Ръководител на друго ведомство до 85 на сто
5. Главен секретар на министерство до 85 на сто
6. Председател на Агенцията за  
  икономически анализи и прогнози до 85 на сто
7. Председател на държавна  
  комисия; заместник-председа-  
  тел на държавна агенция до 85 на сто
8. Заместник-председател на  
  държавна комисия; председа-  
  тел на комисия; председател  
  на агенция до 82 на сто
9. Заместник-председател на  
  комисия; заместник-председа-  
  тел на агенция до 81 на сто
10. Член на комисия до 80 на сто


Приложение № 5 към чл. 1, ал. 1, т. 5


(Изм. - ДВ, бр. 61 от 1999 г., в сила от 1 юли 1999 г., изм. - ДВ, бр. 107 от 1999 г., в сила от 1.12.1999 г.)



Таблица на длъжностните наименования и раз-
мерите на началните основни месечни работни
заплати по длъжностни степени за заетите в
органите, организациите и звената на държав-
ното управление, местното самоуправление и
местната администрация
 
Длъжностни Длъж- Размер на
по наименования ност- началната
ред   на сте- основна
    пен месечна
      работна
      заплата,
      лв.
1 2 3 4
  I. Администрация на Народно-    
  то събрание, на Президента на    
  републиката и на Министер-    
  ския съвет    
1.1. Началник на кабинет 19 379,58
1.2. Началник на отдел; секретар на    
  Президента; ръководител на    
  пресслужба; говорител; зам.    
  главен секретар на Народното    
  събрание; правителствен агент 18 341,62
1.3. Главен съветник; парламента-    
  рен секретар; зам.-началник на отдел 17 310,05
1.4. Старши съветник; съветник;    
  секретар на комисия (съвет);    
  началник на Протокол;    
  главен счетоводител;    
  главен юрисконсулт 16 281,55
1.5. Ръководител на служба;    
  ръководител на сектор 15 240,40
1.6. Ръководител на направление,    
  методолог; редактор-стилист    
  на нормативни актове;    
  правителствен преводач 14 192,98
  II. Министерства, други ведом-    
  ства, областни администрации    
  и други централни бюджетни    
  организации    
2.1. Директор на Дирекцията за    
  застрахователен надзор (ДЗН) 19 379,58
2.2. Ръководител на друго ведом-    
  ство, който не се назначава от    
  министър-председателя;    
  първи зам.-председател на    
  комитет; началник на Главно    
  управление "Данъчна админис-    
  трация" (ГУДА); началник на    
  Главно управление "Митници"    
  (ГУМ); зам. областен управител;    
  правителствен съагент 18 341,62
2.3. Зам.-председател на комитет;    
  главен секретар на комитет    
  или друго ведомство; зам.-ръко-    
  водител на друго ведомство;    



  главен съдебен инспектор; зам.-    
  началник на ГУДА; зам.-начал-    
  ник на ГУМ; началник на    
  главно управление 17 310,05
2.4. Началник на управление;    
  зам.-началник на главно управление    
  в министерство; секретар на    
  ведомство; административен секре-    
  тар в областна администрация;    
  старши съдебен инспектор;    
  началник на "Централна    
  химическа лаборатория" в ГУМ;    
  зам.-ръководител в Централното    
  управление на Главната инспекция    
  по труда (ГИТ) и в Националната    
  служба по заетостта (НСЗ);    
  административен секретар в ГУМ 16 281,55
2.5. Началник на функционален отдел;    
  началник на инспекция в мини-    
  стерство; началник на управ-    
  ление (директор) в областна    
  администрация; главен счетоводител 15 240,40
2.6. Държавен експерт в Патентното    
  ведомство; началник на отдел в    
  областна администрация; ръководи-    
  тел на сектор; главен актюер в ДЗН 14 192,98
2.7. Главен научен секретар;    
  главен финансов експерт в Главно    
  управление "Държавен финан-    
  сов контрол" (ГУ "ДФК"); главен    
  данъчен експерт в ГУДА; главен    
  счетоводител на областна    
  администрация 13 170,87
2.8. Главен експерт; главен юрисконсулт;    
  главен инспектор по труда в ГИТ;    
  финансов експерт в ГУ "ДФК";    
  данъчен експерт в ГУДА;    
  главен финансов ревизор в НСЗ;    
  главен инспектор в НСЗ 12 155,03
2.9. Експерт; началник на администра-    
  тивен (административно-стопански    
  или друг обслужващ) отдел; старши    
  юрисконсулт; научен секретар; гла-    
  вен финансов ревизор в ГУ "ДФК";    
  главен данъчен инспектор в ГУДА 10 132,91
2.10. Финансов ревизор в ГУ "ДФК";    
  данъчен инспектор в ГУДА; ин-    
  спектор в НСЗ; финансов ревизор    
  в НСЗ; инспектор по труда в ГИТ;    
  главен инспектор по вътрешно-    
  ведомствен контрол (ВВК) 9 123,34
2.11. Главен специалист; инспектор ВВК 7 110,68
2.12. Специалист; юрисконсулт;    
  финансов ревизор 6 98,03
III. Звена, подчинени на министер-    
  ства и други ведомства    
3.1. Началник на териториално данъч-    
  но управление (ТДУ); началник на    
  районно митническо управление 17 310,05



3.2. Ръководител на звено на национално    
  равнище; зам.-началник на ТДУ;    
  началник ТУ "ДФК"; зам.-начал-    
  ник на районно митническо    
  управление 16 281,55
3.3. Зам.-ръководител на звено на    
  национално равнище; началник    
  на данъчна служба; зам.-началник    
  на ТУ "ДФК"; ръководител на    
  регионална служба по заетостта;    
  началник на митница 15 240,40
3.4. Зам.-ръководител на регионална    
  служба по заетостта; зам.-начал-    
  ник на данъчна служба; началник    
  на бюро по труда; зам.-началник    
  на митница; ръководител на на-    
  правление в районно митническо    
  управление; главен юрисконсулт    
  на районно митническо управление;    
  главен счетоводител в районно    
  митническо управление; началник    
  на митнически клон; началник    
  на отдел, главен счетоводител,    
  главен юрисконсулт в звено    
  на национално равнище 14 192,98
3.5. Ръководител на звено на терито-    
  риално и регионално равнище; ръ-    
  ководител на направление в ТДУ;    
  главен данъчен експерт в ТДУ; гла-    
  вен финансов експерт в ТУ "ДФК";    
  главен митнически инспектор;    
  главен счетоводител в ТДУ;    
  главен счетоводител в РСЗ;    
  зам.-началникна митнически клон;    
  началник на митническо бюро 13 170,87
3.6. Зам.-ръководител на звено на ре-    
  гионално и териториално равнище;    
  данъчен експерт в ТДУ; финансов    
  експерт в ТУ "ДФК"; старши мит-    
  нически инспектор; зам.-началник    
  на митнически пункт; зам.-начал-    
  ник на митническо бюро 12 155,03
3.7. Началник на отдел и главен счето-    
  водител в звено на регионално и    
  териториално равнище 11 142,37
3.8. Главен юрисконсулт; главен    
  експерт; главен данъчен инспектор;    
  главен финансов ревизор; главен    
  инспектор по труда в регионален    
  орган; митнически инспектор; ръ-    
  ководител на данъчно бюро в ТДУ 10 132,91
3.9. Данъчен инспектор; финансов    
  ревизор 9 123,34
3.10. Ръководител на обслужващо звено,    
  подчинено на министерство или    
  друго ведомство; старши юрис-    
  консулт; експерт; старши инспек-    
  тор по труда в регионален орган 7 110,68
3.11. Главен счетоводител в обслужващо    
  звено; главен специалист; старши    
  инспектор 6 98,03
3.12. Специалист; инспектор 5 88,57
IV. Общинска администрация    



4.1. Зам.-кмет на община:    
  Столична 18 341,62
  I група 17 310,05
  II група 16 281,55
  III група 15 240,40
  IV група 14 192,98
  V група 13 170,87
4.2. Секретар на община:    
  Столична 17 310,05
  I група 16 281,55
  II група 15 240,40
  III група 14 192,98
  IV група 13 170,87
  V група 11 142,37
4.3. Главен архитект на Столичната    
  община 17 310,05
4.4. Началник на канцеларията на    
  кмета на Столичната община 16 281,55
4.5. Началник на управление в община;    
  главен архитект на община;    
  главен инженер на община;    
  главен счетоводител на община;    
  главен юрисконсулт в община:    
  Столична 16 281,55
  I група 15 240,40
  II група 14 192,98
  III група 13 170,87
  IV група 11 142,37
  V група 8 120,26
4.6. Зам.-началник на управление    
  в община:    
  Столична 15 240,40
  I група 14 192,98
4.7. Началник на отдел в община:    
  Столична 14 192,98
  I група 13 170,87
  II група 11 142,37
  III група 8 120,26
  IV група 7 110,68
  V група 6 98,03
4.8. Ръководител на сектор в    
  Столичната община 13 170,87
4.9. Главен експерт в Столичната    
  община 12 155,03
4.10. Експерт в Столичната община;    
  старши юрисконсулт в    
  Столичната община 10 132,91
4.11. Главен специалист в община:    
  Столична и I, II и III група 7 110,68
  IV и V група 6 98,03
4.12. Специалист в община:    
  Столична 6 98,03
  I - V група 5 88,57
4.13. Кмет на район 17 310,05
4.14. Председател на поземлена    
  комисия в община; секретар на    
  поземлена комисия в община:    
  I и II група 14 192,98
  III и IV група 13 170,87
  V група 11 142,37
  V. Кметства и населени    
  места с население    
  под 500 души    



5.1. Кмет на кметство:    
  I група 13 170,87
  II група 11 142,37
  III група 8 120,26
5.2. Кметски наместник 7 110,68
5.3. Главен счетоводител; главен юрис-    
  консулт; началник на отдел:    
  I-II група 7 110,68
  III група 6 98,03
5.4. Главен специалист в кметство 6 98,03
5.5. Специалист в кметство 5 88,57
5.6. Председател на поземлена комисия    
  в кметство:    
  I-II група 7 110,68
  III група 6 98,03
5.7. Председател на поземлена коми-    
  сия в населени места с население    
  под 500 души 6 98,03


Забележки:

1. (Доп. - ДВ, бр. 107 от 1999 г., в сила от 1.12.1999 г.) Таблицата се прилага във всички органи, организации и звена на държавното управление, местното самоуправление и местната администрация, които нямат приети устройствени правилници съгласно Закона за администрацията и Закона за местното самоуправление и местната администрация независимо от начина на финансирането, както и от други организации и звена, които работят изцяло или частично с издръжка от държавния или общинските бюджети, доколкото със закон или с друг нормативен акт за специфичните организации и дейности не са уредени други разпоредби.

2. Длъжностните наименования и началните основни месечни работни заплати по длъжностни степени в таблицата се прилагат само за лица, които притежават висше образование (бакалавър или магистър) по специалност, съответстваща на трудовите функции, присъщи на длъжността, с изключение на тези, които са по избор или изрично е предвидено друго образование в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

3. Изискванията за вида на образованието и специалността съгласно забележка 2, както и за трудов стаж, правоспособност и други се определят от работодателя като страна по трудовия договор с длъжностното разписание или с длъжностни характеристики, освен ако за това има задължителни разпоредби, утвърдени с нормативен акт.

4. Основната месечна работна заплата на работника или служителя се определя с индивидуалния трудов договор. Нейният размер при пълно работно време не може да бъде по-малък от началната основна месечна работна заплата за съответната длъжност и степен.

5. Конкретният размер на основните месечни работни заплати, на допълнителните трудови възнаграждения и на еднократните допълнителни възнаграждения в края на годината на кметовете на общини, райони и кметства се определя от общинския съвет в рамките на нормативната уредба.

6. За длъжностите, за които не се изисква притежаване на висше образование, се прилагат длъжностните степени и началните основни месечни работни заплати от единната таблица в приложение № 3, както следва:

първа - за чистачки и охрана;

втора - за работници и помощен персонал;

трета - за специалисти със средно образование и за работници и помощен персонал, заемащи длъжности, за които е предвидено изискване за средно образование, квалификация или правоспособност;

четвърта - за специалист по (за завършилите колежи с образователно-квалификационна степен "специалист" и приравнените към тях, завършили полувисше образование), работници и помощен персонал със средно специално образование.

За работници и служители от втора до четвърта степен включително, които изпълняват функции на отговорници или ръководят структурно обособени звена (работилници, гаражи, бази, служби и др.), се прилага началната основна месечна работна заплата за следващата по-висока длъжностна степен от тази за съответния вид и степен на образование.

7. За длъжностите от категория "Работници", за които в длъжностните характеристики е предвидено изискване за висше образование, се прилага началната основна месечна работна заплата за длъжността от категория "Специалисти" на съответното равнище с висше образование.

8. В районите на градовете София, Пловдив и Варна за длъжностите, които не са изборни и за които не е предвидено друго, по решение на общинските съвети съобразно броя на населението, обема на делегираните компетенции и сложността на изпълняваните задачи по обслужване на населението се ползват длъжностите на общини, както следва:

а) в районите на София - за общини I или II група;

б) в районите на Пловдив и Варна - за общини II или III група.


9. За специалистите с висше образование, със средно специално и средно образование за работниците и помощния (обслужващия) персонал в общинските поземлени комисии се ползват началните основни месечни работни заплати, определени за общинските администрации от съответната група общини. За членовете на кметските поземлени комисии се ползват началните основни месечни работни заплати, определени за главен специалист и за специалист, за съответната степен на образование в кметството.

10. Общините, без Столичната обшина, се групират, както следва:

I група - с брой на населението над 200 000 души;

II група - с брой на населението от 100 000 до 200 000 души;

III група - с брой на населението от 50 000 до 100 000 души;

IV група - с брой на населението от 5000 до 50 000 души;

V група - с брой на населението под 5000 души.

11. (Изм. - ДВ, бр. 107 от 1999 г., в сила от 1.12.1999 г.) Кметствата на населените места се групират, както следва:

I група - с брой на населението над 4000 души;

II група - с брой на населението от 2500 до 4000 души;

III група - с брой на населението от 500 до 2500 души;

12. По смисъла на таблицата регионални звена, подчинени на министерство и ведомство, са тези, които обслужват група общини, а териториални звена - които обслужват територията само на една община.

13. В централните управления на Главно управление "Данъчна администрация", Главно управление "Държавен финансов контрол", Главно управление "Митници", Главната инспекция по труда, Националната служба по заетостта, Националната служба за социално подпомагане и на Главното управление на пътищата, както и в Агенцията за икономически анализи и прогнози и в Агенцията за чуждестранни инвестиции освен специфичните длъжности за тях се ползват и общите длъжности по раздел II на таблицата.

14. (Изм. - ДВ, бр. 107 от 1999 г., в сила от 1.12.1999 г.) В случаите, когато в правилника по чл. 21, ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация е предвидено да се ползват длъжностите "зам.-кмет на район", "секретар на район" или "секретар на кметство", началната основна месечна работна заплата за първата длъжност се определя по предвидената за следващата по-ниска степен от тази за "кмет на район", за втората длъжност - за по-следващата по-ниска длъжностна степен, а за третата длъжност - за следващата по-ниска степен от тази за "кмет на кметство".

15. В органите по раздел I на таблицата се ползват и общите длъжности за експерти и специалисти от раздел II, а необхванатите специфични ръководни длъжности се приравняват с длъжностното разписание.

16. На ръководните длъжности в звената към Министерския съвет, които се заемат от лица с висше образование, началните основни месечни работни заплати се определят, както следва:

а) за ръководител, зам.-ръководител и главен счетоводител на комплекс, стопанство, резиденция, станция, база и други - по поредни номера от 3.2 до 3.5, диференцирани със заповед на министъра на държавната администрация;

б) за ръководител на самостоятелна служба извън състава на отдел - по следващата по-висока длъжностна степен.

17. По предложение на министерствата и другите ведомства министърът на труда и социалната политика и министърът на финансите могат да приравняват по тази таблица новосъздадени длъжности или длъжностите, които не са обхванати в нея.


Приложение № 6 към чл. 1, ал. 1, т. 6


(Изм. - ДВ, бр. 61 от 1999 г., в сила от 01.07.1999 г.)


Таблица на длъжностните наименования и размерите на началните основни месечни работни заплати по длъжностни степени за заетите в науката и образованието


НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ

I. Наука и висше образование



Длъжностни Длъж- Размер на
по наименования ност- началната
ред   на основна
    степен месечна
      работна
      заплата
      (лв.)
1. Председател на ССА 19 379,58
2. Професор; ст.н.с. I ст. 16 281,55
3. Доцент; ст.н.с. II ст. 15 240,40
4. Главен асистент;    
  научен сътрудник I ст.;    
  старши преподавател във ВУЗ 13 170,87
5. Старши асистент;    
  научен сътрудник II ст.;    
  преподавател във ВУЗ 12 155,03
6. Асистент, научен    
  сътрудник III ст. 10 132,91


II. Средно образование


Група Длъжностни Размер на
  наименования началната
    основна
    месечна
    работна
    заплата,
    (лв.)
1 2 3
Педагогически Директор I категория 202,44
специалисти Директор II категория 196,12
с ръководни Директор III категория 183,47
функции Директор IV категория 177,14
  Помощник-директор  
  с висше образование 164,49
Педагогически Учител (педагогически  
специалисти специалист) с висше  
  образование и II профе-  
  сионална квалифика-  
  ционна степен 164,49
  Учител (педагогически  
  специалист) с висше  
  образование и III профе-  
  сионална квалифика-  
  ционна степен 151,83
  Учител (педагогически  
  специалист) с висше  
  образование без клас  
  квалификация 145,51
  Ръководител на филиал  
  на МУЦТПО 164,49
Специалисти Специалист с ръководни  
  функции с висше образо-  
  вание - главен счетово-  
  дител и др. 139,18
  Специалист с висше  
  образование 126,53
Работници Средно специално  
  образование:  
  майстор-готвач, готвач,  
  майстор-сладкар, лаборант,  
  техник, механик 91,73



Работници Средно образование, средно  
  професионално образование  
  и средно образование с ква-  
  лификация: помощник-гот-  
  вач, дърводелец, машинист,  
  тракторист, шофьор, шивач,  
  монтьор, огняр, работник  
  по ремонт и поддържане на...,  
  снабдител, спасител 85,41
Помощно- Основно образование:  
обслужващ прислужник, чистач,  
персонал работник в кухня, перач,  
  общ работник 72,75
  Средно специално образова-  
  ние: завеждащ администра-  
  тивна служба, касиер,  
  касиер-домакин 91,73
  Средно образование:  
  завеждащ административна  
  служба, касиер, касиер-дрма-  
  кин, секретар, домакин,  
  технически изпълнител,  
  помощник-възпитател 85,41
Охрана Пазач невъоръжена охрана 67


Забележки:

1. За общите длъжности с висше образование, без тези по раздел II, се ползват длъжностните наименования от раздел II на приложение № 5.

2. За длъжностите с по-ниско от висше образование, без тези по раздел II, се прилага т. 6 от забележките към приложение № 5.

3. Министърът на образованието и науката определя длъжностите от преподавателския персонал, които се приравняват към длъжността "учител".

4. Длъжностните степени и началните основни месечни работни заплати на длъжностните наименования "старши научен сътрудник" I и II степен и "научен сътрудник" I, II и III степен могат да се ползват от организациите и звената на бюджетна издръжка, при условие че имат обособено структурно звено, в което се изпълняват научно изследователски задачи.


Приложение № 7 към чл. 1, ал. 1, т. 7


(Изм. - ДВ, бр. 61 от 1999 г., в сила от 01.07.1999 г., попр. - ДВ, бр. 67 от 1999 г.)


Таблица на длъжностните наименования и размерите на началните основни месечни работни заплати за висшия, полувисшия и средния медицински и друг персонал с висше образование, зает в държавните здравни органи и заведения към Министерството на здравеопазването, общините и Министерството на транспорта



Длъжностни Размерна на-
по наименования чалната основна
ред   месечна работ-
    на заплата (лв.)
1 2 3
1. Директор на здравно заведение  
  с национални функции 303,67
2. Заместник-директор на здравно  
  заведение с национални функции 278,36
3. Директор на районен център  
  по здравеопазване 272,03
4. Директор и главен лекар на здрав-  
  но заведение I и II категория с  
  районни функции 265,71
5. Директор и главен лекар на здрав-  
  но заведение III - V категория с  
  районни функции; директор и гла-  
  вен лекар на здравно заведение I  
  и II категория с общински функции 246,73
6. Председател на специализиран състав  
  в Централната трудово-експертна  
  лекарска комисия (ЦТЕЛК) 234,08
7. Заместник-директор на районен  
  център по здравеопазване 227,75
8. Директор и главен лекар на здрав-  
  но заведение III - V категория  
  с общински функции; заместник-  
  директор и заместник главен ле-  
  кар на здравно заведение I и II ка-  
  тегория с районни функции 221,42
9. Заместник-директори заместник  
  главен лекар на здравно заведе-  
  ние III - V категория с районни  
  функции; заместник-директор и  
  заместник главен лекар на здрав-  
  но заведение I и II категория  
  с общински функции 202,44
10. Началник на отдел в районен  
  център по здравеопазване;  
  заместник-директор и заместник  
  главен лекар на здравно заведение  



  III - V категория с общински функции 183,47
11. Член на ЦТЕЛК; председател на  
  трудово-експертна лекарска комисия  
  (ТЕЛК); директор на поликлиника  
  IV и V тип; завеждащ отделение (ла-  
  боратория); главен счетоводител и на-  
  чалник на отдел с висше образование в  
  здравно заведение; главен юрисконсулт 177,140
12. Главен експерт в районен център  
  по здравеопазване 161,320
13. Член на ТЕЛК; главен експерт  
  по трудово-лекарска експертиза;  
  старши лекар в болнично отделе-  
  ние; ръководител на лаборатория  
  в хигиенно-епидемиологична  
  служба; завеждащ направление  
  (служба, сектор и други) с висше  
  образование 158,16
14. Специалист (магистър или бака-  
  лавър) с висше медицинско обра-  
  зование; специалист (магистър  
  или бакалавър) с висше немеди-  
  цинско образование 141,08
15. Специалист по (за завършилите  
  колежи с образователно-квали-  
  фикационна степен "специалист"  
  и приравнените към тях, завърши-  
  ли полувисше образование) и за-  
  вършилите средно медицинско  
  образование 94,90


Забележки:

1. Длъжността "старши лекар в болнично отделение" по пореден № 13 се създава и се ползва в отделение с болнични легла на здравни заведения с регионални или общински функции в рамките на утвърдената численост на персонала.

2. Наименованието на длъжностите "специалист с висше медицинско образование" и "специалист с висше немедицинско образование" се конкретизира от работодателите в длъжностните разписания на организациите и звената от този отрасъл според изпълняваните дейности и функции.

3. Министърът на здравеопазването съгласувано с министъра на труда и социалната политика и с министъра на финансите може да приравнява специфични здравни длъжностни наименования, необхванати в таблицата.

4. За длъжностите главен асистент (н.с. I ст.), старши асистент (н.с. II ст.) и асистент (н.с. III ст.) се ползват началните основни месечни работни заплати съответно за длъжностите "завеждащ отделение", "старши лекар в болнично отделение" и "специалист с висше медицинско образование".

5. За длъжностите с по-ниско от висше образование, необхванати в приложението, се прилага т. 6 от забележките към приложение № 5.


Приложение № 8 към чл. 7, ал. 2


(Доп. - ДВ, бр. 59 от 1999 г., в сила от 01.05.1999 г.)



Средни месечни брутни работни заплати на бюджетните
организации - второстепенни разпоредители с бюджетни
кредити
 
Министерство Средна месечна
по   брутна работна
ред   заплата на едно
    лице (лв.)
1 2 3
1. Министерство на търговията  
  и туризма:  
  Национална комисия по търговия 201427
  в т.ч.: Централно управление 222455
2. Министерство на финансите:  
  Главно управление "Данъчна  
  администрация" - общо 240618
  Главно управление "Държавен  
  финансов контрол" - общо 240618
  Главно управление  
  "Митници - общо 240618
  Дирекция "Застрахователен  
  надзор" 405946
  Комисия по ценните книжа и  
  фондовите борси 336872
3. Министерство на  
  промишлеността:  
  Агенция за приватизация 214911
  Патентно ведомство 229097
  Агенция за чуждестранни  
  инвестиции 209475
  Център за масова приватизация 313368
  Агенция за малките и средните  
  предприятия 214595
4. Министерство на регионалното  
  развитие и благоустройството:  
  Комитет по енергетика 149251
  в т.ч.: Централно управление 227866
  Национална агенция за  
  енергийна ефективност 243167
5. Министерство на образованието  
  и науката:  
  Национална агенция за оценяване  
  и акредитация 227430
6. Министерство на транспорта:  
  Комитет по пощи и далеко-  
  съобщения 196167
  в т.ч.: Централно управление 244890
7. Министерски съвет:  
  Комитет за използване на атомната  
  енергия за мирни цели 184 494
  в т.ч.:  
  Централно управление 195 555


Приложение № 9 към чл. 11, ал. 3


(Изм. - ДВ, бр. 107 от 1999 г., в сила от 1.12.1999 г.)



Поименно разписание на длъжностите и работните заплати
на .........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Структурни Име, Образо- Начална Основна Допълнително трудово Брутна
по звена презиме вание основна месечна възнаграждение за: месечна
ред и длъжностни и фамилия   заплата заплата продължителна работа други работна
  наименования     за длъж-         заплата
        ността   % сума   (к.6+к.8+к.9)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Общо:
1. Численост на персонала - общо.................................................. бр.
(утвърдена с бюджета или с друг нормативен акт за съответния период)
в т.ч.:
а) главен секретар(председател, ръководител на друго ведомство)................... бр.
б) останал персонал............................................................... бр.
2. Средна брутна работна заплата на едно лице - общо.............................. лв.
(утвърдена с бюджета или с друг нормативен акт за съответния период)
а) главен секретар (председател, ръководител на друго ведомство).................. бр.
б) останал персонал............................................................... бр.
3. Средства за работна заплата
(т. 1, буква "а" х т. 2, буква "а" + т. 1, буква "б" х т. 2, буква "б") = ........ лв.
     
ЗАВЕЖДАЩ "ЛИЧЕН СЪСТАВ": НАЧАЛНИК НА ТРЗ: ГЛАВЕН СЧЕТОВОДИТЕЛ:


Промени настройката на бисквитките