Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 115 от 10.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 38 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 6 МАРТ 1996 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА КОНТРОЛ НА ВЪНШНОТЪРГОВСКАТА ДЕЙНОСТ С ОРЪЖИЕ И СЪС СТОКИ И ТЕХНОЛОГИИ С ВЪЗМОЖНА ДВОЙНА УПОТРЕБА И ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИН

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 38 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 6 МАРТ 1996 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА КОНТРОЛ НА ВЪНШНОТЪРГОВСКАТА ДЕЙНОСТ С ОРЪЖИЕ И СЪС СТОКИ И ТЕХНОЛОГИИ С ВЪЗМОЖНА ДВОЙНА УПОТРЕБА И ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

Обн. ДВ. бр.21 от 12 Март 1996г., изм. ДВ. бр.108 от 15 Септември 1998г., изм. ДВ. бр.114 от 30 Декември 1999г., отм. ДВ. бр.115 от 10 Декември 2002г.

Отменено с § 1, т. 2 от заключителните разпоредби на Постановление № 274 на Министерския съвет от 29 ноември 2002 г. за приемане на Правилник за прилагане на Закона за контрол на външнотърговската дейност с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба - ДВ, бр. 115 от 10 декември 2002 г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. Приема Правилник за прилагане на Закона за контрол на външнотърговската дейност с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба съгласно приложение № 1.


Чл. 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 114 от 1999 г.) Създава Комисия за контрол и разрешение на външнотърговските сделки с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба при Министерството на икономиката съгласно приложение № 2.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 114 от 1999 г.) Поименният състав на членовете на комисията се утвърждава от министъра на икономиката по предложение на съответните ръководители на министерства или ведомства.

(3) Председателят на комисията определя реда за работата й.


Чл. 3. Комисията за контрол и разрешение на външнотърговските сделки с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба:

1. издава разрешения за външнотърговски сделки с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба;

2. разрешава участието на търговски дружества в международни търгове за износ или реекспорт на оръжие;

3. предоставя на Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност на страната регулярна информация за проведените заседания и за взетите от нея решения.


Заключителни разпоредби

§ 1. Отменя Наредбата за контрол върху режима на външнотърговската дейност с военна и специална продукция, приета с Постановление № 51 на Министерския съвет от 1994 г. (обн., ДВ, бр. 29 от 1994 г.; изм., бр. 57 от 1995 г.), с изключение на приложение № 8 към § 1 от допълнителната разпоредба на наредбата - "Списък на военната и специалната продукция, техническата помощ и услуги в областта на отбранителната промишленост и отбраната, подлежащи на контрол при външнотърговската дейност с тях".


§ 2. Отменя Наредбата за контрол на външнотърговската дейност със стоки и технологии с възможна двойна (гражданска и военна) употреба, приета с Постановление № 224 на Министерския съвет от 1992 г. (обн., ДВ, бр. 92 от 1992 г.; изм. и доп., бр. 54 от 1994 г.), с изключение на: приложение № 1 към наредбата - Списък на ядреното оборудване, материали и свързаните с тях технологии с възможно приложение в областта на ядреното оръжие (INFCIRC 254 Rev.1 Part 1, INFCIRC 254 Rev.1 Part 2, Cocom international Atomic Energy List); приложение № 2 - Списък на международно контролирани стоки и технологии (Cocom Industrial List); приложение № 3 - Списък на стоките и технологиите с възможно приложение в областта на химическото и биологическото оръжие (Chemical and Biological Weapons non-proliferation List) и приложение № 4 - Списък на стоките и технологиите с възможно приложение в областта на ракетите носители за химическо, биологическо и ядрено оръжие (Missile Technology Control Regime), обнародвани като издание на Министерството на търговията.


§ 3. Постановлението се издава на основание чл. 105, ал. 2 от Конституцията на Република България и § 5 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за контрол на външнотърговската дейност с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба.


§ 4. В Постановление № 193 на Министерския съвет от 1993 г. за закриване на Правителствената комисия за регулиране и контрол на режима за производство и търговия с военна и специална продукция и на Междуведомствения съвет по отбранително-мобилизационната подготовка на страната и за създаване на Междуведомствен съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност на страната (обн., ДВ, бр. 89 от 1993 г.; изм. и доп., бр. 29 от 1994 г., бр. 31 и 97 от 1995 г.) се правят следните изменения:

1. В чл. 3:

а) точка 2 от ал. 1 се изменя, както следва:

"2. в областта на търговията с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба:

а) предлага на Министерския съвет проекти на актове относно държавната политика в областта на търговията с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба;

б) координира и контролира провеждането на пазарната и ценовата политика в областта на търговията с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба;

в) издава лицензи за извършване на външнотърговска дейност с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба;

г) издава лицензи за право на транспорт на оръжие и на стоки и технологии с възможна двойна употреба;

д) води регистър на дружествата, лицензирани за външнотърговска дейност или за транспорт на оръжие и стоки и на технологии с възможна двойна употреба;

е) разглежда информации на Комисията за контрол и разрешение на външнотърговските сделки с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба за всички постъпили искания за разрешения на внос, износ и реекспорт, както и за всички разрешени, отложени или отказани искания за външнотърговски сделки с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба. На основата на предоставената информация и документи Междуведомственият съвет се произнася окончателно по проблемни въпроси, поставени от членове на съвета или от комисията, по конкретни сделки с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба;

ж) одобрява годишен отчет за дейността на комисията по буква "е" в областта на външнотърговската дейност с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба."

б) в т. 4 от ал. 1 се създават букви "г" и "д":

"г) координира дейността на министерствата, другите ведомства и търговските дружества при осъществяване на промишленото и научно-техническото сътрудничество в областта на отбранителната промишленост;

д) координира дейността на министерствата и другите ведомства по интеграцията на Република България в международните организации, контролиращи търговията с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба."

2. Алинея 2 на чл. 4 се изменя така:

"(2) Председател на съвета е член на Министерския съвет, определен с решение на Министерския съвет."

3. Алинея 3 на чл. 5 се изменя така:

"(3) Службата работи под ръководството на председателя на Междуведомствения съвет."


§ 5. В Правилника за дейността на Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност на страната, приет с Постановление № 51 на Министерския съвет от 1994 г. (обн., ДВ, бр. 29 от 1994 г.; изм., бр. 57 от 1995 г.) се правят следните изменения:

1. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

а) точка 2 се изменя така:

"2. издава лицензи за извършване на външнотърговска дейност с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба;"

б) създава се т. 3:

"3. издава лицензи за право на транспорт на оръжие и на стоки и технологии с възможна двойна употреба."

3. В т. 1 на чл. 5 след думата "сътрудничество" се добавя "в отбранителната промишленост".


§ 6. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Приложение № 1 към чл. 1


ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА КОНТРОЛ НА ВЪНШНОТЪРГОВСКАТА ДЕЙНОСТ С ОРЪЖИЕ И СЪС СТОКИ И ТЕХНОЛОГИИ С ВЪЗМОЖНА ДВОЙНА УПОТРЕБА (ДВ, БР. 102 ОТ 1995 Г.)


(отделен като самостоятелен акт)


Приложение № 2 към чл. 2


(Изм. - ДВ, бр. 114 от 1999 г.)



Комисия за контрол и разрешение на външнотърговски
сделки с оръжие и със стоки и технологии с
възможна двойна употреба
 
Председател: заместник министър-председате-
  лят и министър на икономиката
Членове: двама представители на Минис-
  терството на икономиката
  представител на Министерството
  на отбраната и на Генералния щаб
  на Българската армия
  представител на Министерството
  на външните работи
  представител на Министерството
  на вътрешните работи
Секретари: двама служители на Министерст-
  вото на икономиката.
   


Промени настройката на бисквитките