Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 107 от 30.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 305 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 20 ДЕКЕМВРИ 1994 Г. ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕЛЕКТРОННИ СИСТЕМИ С ФИСКАЛНА ПАМЕТ ЗА ОТЧИТАНЕ НА ОБОРОТИТЕ ОТ ПРОДАЖБИ НА ТЕЧНИ ГОРИВА

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 305 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 20 ДЕКЕМВРИ 1994 Г. ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕЛЕКТРОННИ СИСТЕМИ С ФИСКАЛНА ПАМЕТ ЗА ОТЧИТАНЕ НА ОБОРОТИТЕ ОТ ПРОДАЖБИ НА ТЕЧНИ ГОРИВА

Обн. ДВ. бр.107 от 30 Декември 1994г., изм. ДВ. бр.8 от 28 Януари 1997г., отм. ДВ. бр.24 от 16 Март 1999г.

Отменено с т. 3 на параграф единствен от Постановление № 46 на Министерския съвет от 8 март 1999 г. за отменяне на нормативни актове на Министерския съвет - ДВ, бр. 24 от 16 март 1999 г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

П О С Т А Н О В И:


Чл. 1. Задължава лицата, които упражняват търговия с течни горива, да отчитат оборотите от продажби на бензини, дизелово гориво и газ пропан-бутан чрез въвеждане на електронни системи с фискална памет.


Чл. 2. (1) Отчитането на реализираните обороти от продажби се извършва както общо, така и по групи съгласно Закона за данък върху добавената стойност.

(2) Реализираните обороти се отчитат дневно, месечно и годишно в съответствие със Закона за счетоводството.


Чл. 3. (1) Електронните системи с фискална памет за отчитане на оборотите от продажби на течни горива трябва да осигуряват автоматично подаване на информация за всяка продажба на бензин, дизелово гориво или газ пропан-бутан от бензиноколонката или газоколонката към електронно регистриращо устройство с фискална памет.

(2) Фискалната памет трябва да съхранява информацията за реализираните обороти най-малко 5 години.

(3) Електронните системи с фискална памет за отчитане на оборотите от продажби на течни горива трябва да имат надеждна защита на информацията, съхранявана във фискалната памет, и възможност за пряк достъп до нея на органите на данъчния контрол.

(4) Всяка продажба задължително се регистрира чрез системата, като на клиента се издава документ за извършената продажба.


Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 8 от 1997 г.) Лицата, които не изпълняват или нарушат някое от задълженията си по чл. 1, 2 и 3, ако деянието не представлява престъпление, се наказват по чл. 32, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН)

(2) В случаите на нарушение на някое от изискванията по чл. 1, 2 и 3 независимо от отговорността по ал. 1 на съответното юридическо лице се налага имуществена санкция в размер от 100 хил. лв. до 250 хил. лв.

(3) Актовете за установяване на нарушенията се съставят от органите на данъчната администрация. Наказателните постановления се издават от началниците на данъчните служби по местонахождение на обекта.

(4) Съставянето на актовете, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на ЗАНН.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Министърът на финансите съгласувано с председателя на Комитета по стандартизация и метрология и министъра на промишлеността до 31 януари 1995 г. да утвърди наредба за функционалните и техническите изисквания към електронните системи с фискална памет за отчитане на оборотите от продажби на течни горива, реда за одобряване, въвеждане в експлоатация, регистриране, документиране и контрол върху техническото им състояние и поетапността на внедряването им в обектите за продажби на течни горива.


§ 2. Отменя Постановление № 179 на Министерския съвет от 1993 г. за въвеждане на електронно отчитащо устройство с фискална памет към бензиноколонките и газоколонките за отчитане на оборотите от продажби на течни горива (ДВ, бр. 81 от 1993 г.).


§ 3. Това постановление се издава на основание чл. 114 от Конституцията на Република България във връзка с § 11 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за счетоводството.


Промени настройката на бисквитките