Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 95 от 18.XI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 250 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 4 НОЕМВРИ 1994 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА СТРУКТУРАТА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТА НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ И НА НЕГОВАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 45 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 199

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 250 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 4 НОЕМВРИ 1994 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА СТРУКТУРАТА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТА НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ И НА НЕГОВАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 45 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1993 Г.

Обн. ДВ. бр.95 от 18 Ноември 1994г.

§ 1. Алинея 1 на чл. 4 се изменя така: МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ПОСТАНОВИ:

"(1) При осъществяване на своята дейност Министерският съвет може да създава органи като комитети, комисии, съвети и агенции за провеждане на държавната политика в определена област. На тях той може да делегира изпълнението на свои функции и правомощия, които не са от неговата изключителна компетентност."


§ 2. Алинея 2 на чл. 5 се изменя така:

"(2) Администрацията на Министерския съвет се състои от кабинетите на министър-председателя и на заместник министър-председателите и от функционални и обслужващи отдели и служби."


§ 3. В чл. 6 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 накрая точката се заменя със запетая и се добавя изразът "доколкото не е предвидено друго с акт на Министерския съвет".

2. В т. 2 на ал. 2 след думата "отделите" се добавя "и службите".

3. В т. 3 накрая се добавя изразът "за отделите и службите в Министерския съвет;".

4. Създава се нова ал. 4:

"(4) Главният секретар е работодател на работниците и служителите в администрацията на Министерския съвет, доколкото с този правилник не се предвижда друг ред на възникване, изменяне и прекратяване на трудовите правоотношения с тях."

5. Досегашната ал. 4 става ал. 5, като накрая точката се заменя със запетая и се добавя изразът "както и пред заместник министър-председателите за задачите, произтичащи от техни заповеди".


§ 4. Алинея 3 на чл. 7 се изменя така:

"(3) По решение на Министерския съвет могат да бъдат създавани функционални отдели (и служби) и в други направления на дейност, които се включват в неговата администрация."


§ 5. В чл. 8 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 накрая се добавя изразът "съгласувано с главния секретар".

2. В ал. 2 изразът "Основните задачи на съветника са:" се заменя със "Съветникът:".


§ 6. Член 9 се изменя така:

"Чл. 9. (1) Обслужващите отдели и служби са специализирани в следните направления: обща канцелария, финансово, стопанско, протоколна дейност, личен състав и приемна.

(2) По решение на Министерския съвет могат да бъдат създавани и други обслужващи служби, които се включват в неговата администрация.

(3) Обслужващите отдели и служби се ръководят от началници, трудовите договори с които се сключват, изменят се и се прекратяват от министър-председателя по предложение на главния секретар.

(4) Дейността на определени от министър-председателя отдели и служби се осъществява въз основа на утвърдени от него правила.

(5) Трудовите договори с работниците и служителите в обслужващите отдели и служби се сключват, изменят се и се прекратяват от главния секретар по предложение на началника на отдела или службата. Главният секретар може да делегира това право на началника на отдел или служба, когато към нея има самостоятелни стопански звена."


§ 7. Член 11 се изменя така:

"Чл. 11. Функционалната структура и щатното разписание на администрацията на Министерския съвет се утвърждават от министър-председателя по предложение на главния секретар."


§ 8. Алинея 2 на чл. 15 се изменя така:

"(2) По изключение и след съгласуване с министър-председателя министрите могат да бъдат представени на заседание на Министерския съвет от техен заместник. Заместник-министрите участват само в разискванията на разглежданите в заседанието въпроси."


§ 9. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 2 и 3 се изменят така:

"(2) Ръководителите на централните държавни органи, които не са членове на Министерския съвет, и областните управители задължително присъстват на откритите заседания на Министерския съвет, на които се разглеждат въпроси, засягащи ръководеното от тях ведомство или областна администрация. Когато Министерският съвет реши да проведе закрито заседание, той може да задължи ръководител на ведомство или областен управител да присъства на него.

(3) Условията и редът, при които представителите на други органи и организации могат да присъстват на откритите заседания на Министерския съвет, се определят със заповед на министър-председателя."

2. Създава се ал. 4:

"(4) Със заповед на министър-председателя се определят служителите от администрацията на Министерския съвет, които задължително присъстват на откритите заседания на Министерския съвет. Когато Министерският съвет реши да проведе закрито заседание, министър-председателят по предложение на главния секретар определя служителите от администрацията, които да присъстват на него."


§ 10. В ал. 1 на чл. 17 накрая се добавя "и се утвърждава от министър-председателя".


§ 11. В т. 3 от ал. 1 на чл. 18 изразът "между отделни министерства и други ведомства, както и между областните управители" се заменя с "между отделните министерства, други централни държавни органи и областните управители".


§ 12. В ал. 3 на чл. 19 изразът "и без даденото мнение да се вписва в протокола от заседанието" се заличава.


§ 13. В чл. 21 се правят следните изменения и допълнения:

1. В изречение първо на ал. 1 накрая се добавя "и с ресорния заместник министър-председател".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Законопроектите се внасят за разглеждане и одобряване от Министерския съвет, след като по тях бъде взето становището на всички министерства и областни управители."

3. Създава се ал. 4:

"(4) Министрите, ръководителите на другите централни държавни органи и областните управители изразяват писменото си становище по изпратените материали най-късно 7 дни след получаването им. След изтичането на този срок въпросите се внасят в Министерския съвет, като се счита, че по тях не се правят бележки."


§ 14. Член 22 се отменя.


§ 15. В ал. 1 на чл. 23 след думата "становища" се добавя "в срок, определен със заповед на министър-председателя".


§ 16. В чл. 24 текстът "чл. 20, 21 и 22" се заменя с "чл. 20 и 21".


§ 17. В ал. 2 на чл. 25 след думите "Министерският съвет" се добавя "по устен доклад на главния секретар", а текстът след думите "в неотложни случаи" се заличава.


§ 18. Алинея 2 на чл. 26 се отменя.


§ 19. Алинея 1 на чл. 27 се изменя така:

"(1) Министерският съвет приема своите актове с обикновено мнозинство от присъстващите на заседанието негови членове."


§ 20. В ал. 2 на чл. 28 се създава изречение четвърто: "Към протокола се прилага стенограмата като неразделна негова част."


§ 21. В ал. 3 на чл. 31 думите "негово решение" се заменят с "негов акт".


§ 22. В заключителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нов § 2:

"§ 2. Със заповед на министър-председателя могат да се уреждат и други въпроси на организацията на работа на Министерския съвет и на неговата администрация."

2. Досегашният § 2 става § 3.


Промени настройката на бисквитките