Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 95 от 18.XI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 96 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 17 МАЙ 1994 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МЕРКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И ЛИКВИДИРАНЕ НА ЙОДДЕФИЦИТНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ И НАРУШЕНИЯ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 96 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 17 МАЙ 1994 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МЕРКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И ЛИКВИДИРАНЕ НА ЙОДДЕФИЦИТНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ И НАРУШЕНИЯ

Обн. ДВ. бр.43 от 27 Май 1994г., доп. ДВ. бр.95 от 18 Ноември 1994г., отм. ДВ. бр.58 от 30 Юли 2010г.

Отменено с § 4 от заключителните разпоредби на Постановление № 148 от 23 юли 2010 г. за изменение и допълнение на Наредбата за изискванията към състава и характеристиките на солта за хранителни цели, приета с Постановление № 23 на Министерския съвет от 2001 г. - ДВ, бр. 58 от 30 юли 2010 г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. Въвежда всеобща профилактика на йоддефицитните заболявания и нарушения в страната чрез използване на йодирана с калиев йодат сол за населението, селскостопанските животни и в хранително-вкусовата промишленост.


Чл. 2. Главният държавен санитарен инспектор да предприеме необходимите мерки по Закона за народното здраве и правилника за неговото прилагане за спиране продажбата на нейодирана готварска сол за населението и селскостопанските животни, както и употребата и в хранително-вкусовата промишленост в страната.


Чл. 3. Министърът на промишлеността до 30 юни 1994 г. да внесе в Министерския съвет:

1. програма за решаване на проблемите, възникващи при добива на сол от Мировското находище - Провадия;

2. алтернативни проекти за гарантиране производството на необходимите количества йодирана готварска сол за страната.


Чл. 4. Министерството на финансите при ежегодното изготвяне на бюджета да осигурява необходимите средства на:

1. Министерството на здравеопазването и Селскостопанската академия за оборудване на Специализираната централна лаборатория за контрол върху ефективността на провежданата йодна профилактика в Националния център по хигиена, медицинска екология и хранене и в Централния ветеринарномедицински институт;

2. Министерството на здравеопазването за осигуряване на дражета "Антиструмин" за ежегодна допълнителна профилактика на рисковите контингенти в ендемичните райони;

3. Министерството на здравеопазването и Селскостопанската академия за извършване на ежегодни контролни изследвания на населението и селскостопанските животни в страната за установяване нивото на гушавост, вроден хипотиреоидизъм сред новородените и други йоддефицитни заболявания и нарушения.


Чл. 5. (1) Създава към Министерския съвет Междуведомствена комисия за предотвратяване и ликвидиране на йоддефицитните заболявания и нарушения като орган за координация на дейността на държавните органи при провеждане на профилактиката в състав съгласно приложението.

(2) Междуведомствената комисия за предотвратяване и ликвидиране на йоддефицитните заболявания и нарушения осъществява дейността си съгласно правилник, утвърден от Министерския съвет.

(3) Министърът на здравеопазването до 31 май 1994 г. да внесе за утвърждаване от Министерския съвет Правилник за работата на Междуведомствената комисия за предотвратяване и ликвидиране на йоддефицитните заболявания и нарушения.


Чл. 6. (1) Междуведомствената комисия за предотвратяване и ликвидиране на йоддефицитните заболявания и нарушения:

1. координира дейността на държавните органи за ликвидиране на йоддефицитните заболявания и нарушения;

2. анализира последиците от йодния дефицит, информира правителството за съществуващите тенденции и предлага съответни мерки;

3. предлага мерки за осигуряване на производството, съхранението и доставянето на необходимите количества йодирана сол за страната;

4. разработва и предлага за утвърждаване от Министерския съвет програми за ликвидиране на йоддефицитните заболявания и нарушения.

(2) В заседанията на Междуведомствената комисия за предотвратяване и ликвидиране на йоддефицитните заболявания и нарушения могат да участват и други ръководители или представители на ведомства в зависимост от въпросите, включени в дневния ред.


Допълнителни разпоредби

§ 1. (Нова - ДВ, бр. 95 от 1994 г.) Йоддефицитните заболявания и нарушения по смисъла на това постановление са група болестни състояния или нарушения на функциите, които имат ендемичен характер и се дължат на намалено приемане на йод с храната и водата в определени райони.


Заключителни разпоредби

§ 2. (Предишен § 1 - ДВ, бр. 95 от 1994 г.) Отменя Постановление № 18 на Министерския съвет от 1958 г. за въвеждане на йодна профилактика в районите с ендемична гушавост (Изв., бр. 15 от 1958 г.).


§ 3. (Предишен § 2 - ДВ, бр. 95 от 1994 г.) В Постановление № 241 на Министерския съвет от 1993 г. за режима по износа и вноса (обн., ДВ, бр. 109 от 1993 г.; изм., бр. 12, 13 и 29 от 1994 г.) се правят следните допълнения и изменения:

1. В приложение № 4 към чл. 4 се създава нова т. 19:

"19. Калиев йодат и йодирана сол."

2. В т. 1 от забележките към приложение № 4 към чл. 4 след думите "Министерството на здравеопазването" изразът "по т. 9, 12 - 18" се заменя с "по т. 9, 12 - 19;".

3. В приложение № 8 към т. 4 на чл. 7 се създава нова т. II.4:

"II.4. Калиев йодат и йодирана сол."


Приложение към чл. 5, ал. 1

Състав на Междуведомствената комисия за предотвратяване

и ликвидиране на йоддефицитните заболявания и нарушения

Председател: министърът на здравеопазването

Зам.-председатели: заместник-министър на финансите заместник-министър на промишлеността

Членове: заместник-министър на земеделието заместник-министър на търговията заместник-председател на Комитета по стандартизация и метрология председателят на Селскостопанската академия ректорът на Висшия медицински институт - София председателят на Националния комитет на УНИЦЕФ


Промени настройката на бисквитките