Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 109 от 16.XII

МИТНИЧЕСКА ТАРИФА НА РБ ЧАСТ 1 УВОДНИ РАЗПОРЕДБИ НА МТ РАЗДЕЛ II СПЕЦИАЛНИ РАЗПОРЕДБИ

 

МИТНИЧЕСКА ТАРИФА НА РБ ЧАСТ 1 УВОДНИ РАЗПОРЕДБИ НА МТ РАЗДЕЛ II СПЕЦИАЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Обн. ДВ. бр.1 от 4 Януари 2002г., изм. ДВ. бр.117 от 17 Декември 2002г., изм. ДВ. бр.109 от 16 Декември 2003г., отм. ДВ. бр.109 от 14 Декември 2004г.

А. Граждански въздухоплавателни средства и стоки, предназначени за гражданската авиация

1. Премахват се митата за:

а) граждански въздухоплавателни средства,

б) продукти, предназначени за използване в гражданската авиация за производство, поддържане, ремонт, реконструкция, модификация или конверсия,

в) наземни авиотренажори, предназначени за граждански цели или части за тях

Тези стоки се класират в тарифните номера(1), отбелязани с препратка към бележка в края на съответната глава, със следния текст: "Допускането на стоки в този тарифен номер се извършва в съответствие с разпоредбите на Глава тридесет и първа от Правилника за прилагане на Закона за митниците".

2. За прилагане на т. 1 понятието "граждански въздухоплавателни средства" означава всички въздухоплавателни средства, освен регистрираните за военни или подобни цели.

3. За целите на т. 1 буква б) изразът "предназначени за гражданската авиация" във всички посочени тарифни номера включва също продуктите за използване в наземните авиотренажори за граждански цели.

Б. Фармацевтични продукти

1. Не се облагат с мита следните видове фармацевтични продукти:

а) фармацевтичните субстанции, включени в Приложение № 6.1 към чл. 16, ал. 1, т. 1 на ПМС № 289/20.12.2001 г. и описани с CAS RN (Chemical Abstracts Service Registry Numbers) и с международни непатентни наименования (INN);

б) солите, естерите и хидратите на субстанциите по INN, описани чрез комбиниране на наименованията по INN от Приложение № 6.1 към чл. 16, ал. 1, т. 1 на ПМС № 289/20.12.2001 г. с префикси или суфикси от Приложение № 6.2 към чл. 16, ал. 1, т. 2 на ПМС № 289/20.12.2001 г., при условие, че тези продукти се класират в една и съща шестцифрена подпозиция със съответната субстанция по INN;

в) солите, естерите и хидратите на субстанциите по INN, включени в Приложение № 6.3 към чл. 16, ал. 1, т. 3 на ПМС № 289/20.12.2001 г., които не се класират в една и съща шестцифрена подпозиция със съответстващите субстанции по INN;

г) междинните фармацевтични съединения, използвани при производството на готови (крайни) фармацевтични продукти, описани с CAS RN и химични наименования, и включени в Приложение № 6.4 към чл. 16, ал. 1, т. 4 на ПМС № 289/20.12.2001 г.

2. Особени случаи:

а) INN обхваща само тези субстанции, описани в списъка на препоръчаните и предложените международни непатентни наименования (INN), публикувани от Световната здравна организация (WHO). Когато броят на субстанциите, обхванати от INN е по-малък от този на субстанциите по CAS RN, само субстанциите, обхванати от INN не се облагат с мита;

б) когато даден продукт от Приложение № 6.3 или Приложение № 6.4 към чл. 16, ал. 1, т. 3 и т. 4 на ПМС № 289/20.12.2001 г. е идентифициран с CAS RN, съответстващ на определен специфичен изомер, само този изомер не се облага с мито;

в) двойните производни (соли, естери и хидрати) на субстанциите по INN, идентифицирани чрез комбинация от наименованието по INN от Приложение № 6.3 към чл. 16, ал. 1, т. 3 на ПМС № 289/20.12.2001 г. с префикс или суфикс от Приложение № 6.4 към чл. 16, ал. 1, т. 4 на ПМС № 289/20.12.2001 г., не се облагат мита само при условие, че се класират в една и съща шестцифрена позиция със съответната субстанция по INN:

Пример: alanine methyl ester, hydrochloride

г) когато една субстанция INN от Приложение № 6.3 към чл. 16, ал. 1, т. 3 на ПМС № 289/20.12.2001 г. представлява сол (или естер), всяка друга сол (или естер) на киселината, съответстваща на въпросното INN, се облага с мито:

Пример: oxprenoate potassium (INN): освободен от мито

oxprenoate sodium: неосвободен от мито

В. Единна ставка

1.1. За облагане на стоките с нетърговски характер, съдържащи се в багажа на пътниците или в пратките от физически лица за физически лица, се прилага единна ставка на митата в размер на 5 на сто, освен ако преди облагането им деклараторът предложи митата им да се определят съгласно ставките в Митническата тарифа.

1.2. Единната ставка по т. 1.1. се прилага при условие, че собствената стойност на облаганите стоки не превишава 1500 евро или равностойността им в друга валута за всеки отделен пътник или пратка. В собствената стойност на стоките не се включват разходите за транспорт и застраховка.

1.3. Единната ставка по т. 1.1 се прилага за стоки с нетърговски характер, внасяни или получавани извън случаите на освобождаване от вносни митни сборове, регламентирани в Глава Петдесет и втора от Правилника за прилагане на Закона за митниците.

1.4. Единната ставка не се прилага за стоките от Глава 24, които се съдържат в пратките или в багажите на пътниците и които надвишават лимитите, определени в Приложение 64 към Глава Петдесет и втора от Правилника за прилагане на Закона за митниците.

2. Стоките се считат с нетърговски характер в следните случаи:

а) за пратките от физически лица до физически лица - когато тези пратки:

* имат епизодичен характер

и

* съдържат стоки за лично или семейно ползване или потребление от получателите, като видът и количество на тези стоки не пораждат съмнения, че се внасят с търговска цел.

и

* се получават без каквото и да е заплащане от страна на получателя към изпращача

б) за стоките, съдържащи се в багажа на пътници - когато тези стоки:

* се внасят епизодично

и

* са за лично или семейно ползване или потребление от пътниците или са предназначени за подаръци, като видът и количеството на тези стоки не трябва да пораждат съмнения, че те се внасят с търговска цел.

3. Стоките, за които се прилагат разпоредбите на т. 1 и т. 2, се класират в Глава 99 - тарифен № 9940 99 99 0.

Г. Опаковки

Към опаковките, посочени в Правила 5 а) и 5 б) към Раздел I. А. "Общи правила за тълкуване на Хармонизираната система за описание и кодиране на стоките", и поставени под режим внос едновременно със стоките, които те съдържат или с които са били представени на митницата, се прилагат следните разпоредби:

1. Когато опаковките се класират заедно със стоките, които съдържат или с които са представени в съответствие с разпоредбите на Правило 5, те:

а) се облагат със същата митническа ставка, както стоките, които те съдържат или с които те са били предствени:

* когато такива стоки се облагат с адвалорна ставка,

или

* когато са включени в облагаемото тегло на стоките;

б) се допускат без облагане с мита:

* когато стоките, които те съдържат или с които са представени не се облагат с мита,

или

* когато стоките се облагат на база, различна от теглото или стойността,

или

* когато теглото на опаковките не следва да се включва в облагаемото тегло на стоките.

2. Когато опаковките, обхванати от разпоредбите на т. 1 букви а) и б) съдържат или са представени със стоки, класирани в различни тарифни номера, теглото и стойността на опаковките, за целите на определянето на облагаемото тегло или стойност, се разпределят пропорционално между съдържащите се в тях стоки, в съотношение на теглото или стойността на тези стоки.


Промени настройката на бисквитките