Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 109 от 16.XII

МИТНИЧЕСКА ТАРИФА НА РБ ЧАСТ 1 УВОДНИ РАЗПОРЕДБИ НА МТ РАЗДЕЛ I - ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

 

МИТНИЧЕСКА ТАРИФА НА РБ ЧАСТ 1 УВОДНИ РАЗПОРЕДБИ НА МТ РАЗДЕЛ I - ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Обн. ДВ. бр.1 от 4 Януари 2002г., изм. ДВ. бр.117 от 17 Декември 2002г., изм. ДВ. бр.109 от 16 Декември 2003г., отм. ДВ. бр.109 от 14 Декември 2004г.

А. Разпоредби, прилагани при класирането на стоките

I. Общи правила за тълкуване на Хармонизираната система за описание и кодиране на стоките:

1. Текстът на заглавията, на разделите, на главите или на подглавите има само индикативна стойност, като класирането се определя законно съгласно термините на позициите и на забележките към разделите или към главите и съгласно следващите правила, когато те не противоречат на посочените по-горе термини на позициите и на забележките към разделите или към главите.

2. а) Всяко упоменаване на един артикул в определена позиция включва този артикул, дори некомплектован или незавършен, при условие, че в това си състояние той притежава основните характеристики на комплектован или завършен артикул. То включва също завършения или комплектован артикул или считания като такъв съобразно предшестващите разпоредби, когато той е представен в демонтирано или немонтирано състояние;

б) всяко упоменаване на някой материал в определена позиция се отнася за този материал, било в чисто състояние, било когато той е смесен или свързан с други материали. Също така всяко упоменаване на изделия от определен материал се отнася и до изделията, съставени изцяло или частично от този материал. Класирането на артикули, съставени от повече от един материал, се извършва съгласно Правило 3.

3. Когато стоките биха могли да се класират в две или повече позиции чрез прилагане на Правило 2 б) или поради други причини, класирането се извършва по следния начин:

а) позицията, която най-специфично описва стоката, трябва да има предимство пред позициите с по-общо значение. Обаче, когато всяка от две или повече позиции се отнася само до една част от материалите, съставящи смесен продукт или сложен артикул или само до една част от артикулите, в случаите на стоки, представени като комплект за продажба на дребно, тези позиции следва да се считат, по отношение на този продукт или този артикул, като еднакво специфични, дори ако една от тях дава по-точно или по-пълно описание;

б) смесените продукти, изделията, съставени от различни материали или съставени от различни компоненти и стоките, представени в комплекти, пригодени за продажба на дребно, чието класиране не може да бъде осъществено чрез прилагането на Правило 3 а), се класират съгласно материала или компонента, който им придава основния характер, когато е възможно да се установи това;

в) в случаите, когато Правила 3 а) и 3 б) не дават възможност за извършване на класирането, стоката следва да се класира в последната по ред на номериране позиция от тези, които могат да се вземат предвид.

4. Стоките, които не могат да бъдат класирани съобразно горните правила, следва да бъдат класирани в позицията, отнасяща се до артикулите с най-аналогичен характер.

5. Освен горните разпоредби, за долуупоменатите стоки са приложими следните правила:

а) калъфите за фотоапарати, музикални инструменти, оръжия, чертожни инструменти, кутиите за бижута и другите подобни опаковки, специално пригодени и предназначени за определен артикул или комплект, годни за продължителна употреба и представени заедно с артикулите, за които са предназначени, се класират с тези артикули, когато са от вида, с който обичайно се продават. Това правило обаче не се отнася за тези от тях, които придават съществения характер на артикулите;

б) като се имат предвид разпоредбите на Правило 5 а) по-горе, опаковките(1) на стоките се класират с последните, когато са от обичайно използваните за този вид стоки. Обаче, тази разпоредба не е задължителна, когато опаковките могат да се използват многократно.

6. Класирането на стоките в подпозициите на една и съща позиция е нормативно определено съгласно термините на тези подпозиции и забележките към подпозициите, както и съгласно горните правила при уговорка, че могат да се сравняват само подпозиции на еднакво ниво. Освен при обратни разпоредби, за прилагането на това правило, се вземат предвид и забележките към разделите и главите.

II. Допълнителни правила относно класиране на стоките

1. Разпоредбите на първото изречение на Правило 5 б) от Общите правила за тълкуване на Хармонизираната система се прилагат във всички случаи на оформяне под митнически режим внос на храни и напитки в директни опаковки, т.е. в опаковки, намиращи се в непосредствен досег със стоката и в които стоката се предлага за крайно потребление.

2. Когато в Номенклатурата на Хармонизираната система се използват понятия, които имат различно българско и международно смислово съдържание, международното има предимство.

3. При тълкуването на позициите и подпозициите на Комбинираната номенклатура се взимат предвид "Мненията за класиране" и "Обяснителните бележки" към Хармонизираната система за описание и кодиране на стоките, публикувани от Световната митническа организация, Обяснителните бележки към Комбинираната номенклатура на Европейския съюз, публикувани в Official Journal - серия "L", както и техните актуализации.

Б. Разпоредби относно ставките на митата

1. Ставките по колона "Конвенционални мита" се прилагат при внос на стоки, произхождащи от страни и региони, които са членове на Световната търговска организация или с които Република България е сключила споразумения, съдържащи клауза за тарифно третиране "най-облагодетелствана нация", освен ако не им е предоставено едностранно или на основание на договор преференциално третиране.

2. Ставките по колона "Автономни мита" се прилагат при условията на т. 1 в случаите, когато те са по-ниски от конвенционалните мита.

3. В случаите, когато автономните ставки на митата са суспендирани на автономно основание, се прилагат суспендираните ставки, посочени за съответния тарифен номер в Приложение № 5 към чл. 15, ал. 1 на ПМС № 289/20.12.2001 г. Суспендирането се указва с препратка към забележка под черта в края на съответната глава.

4. Ставките на прилаганите мита в Митническата тарифа на Република България са определени като процент върху митническата стойност, ако на съответното ниво на определяне не е предвидено друго.

5.1. Когато за един тарифен номер се предвижда и адвалорна ставка за митото, и минимално специфично мито, специфичното мито се прилага само ако стойността на изчисленото адвалорно мито е по-малка от стойността на специфичното.

5.2. Когато lв глава 22 за един тарифен номер в колони "Конвенционални мита" или "Автономни мита" се предвижда специфично мито от вида:

"n € /% vol./hl + m. €/hl",

изчисляването му се извършва като се вземат предвид едновременно обемното алкохолно съдържание и дименсията на внасяното количество напитка.

Така например, при специфично мито:

2 €/% vol./hl + 10 €/hl

сумата на дължимото мито за 250 l алкохолна напитка с 40 % обемно алкохолно съдържание, като се отчете, че 100 l = 1 hl, се изчислява по следния начин:

2 х 40 х 2,5 + 10 € х 2,5 = 200 + 25 = 225 €.

В. Правила, прилагани относно номенклатурата и ставките на митата

1. Разпоредбите, отнасящи се до митническата стойност от глава Шеста от Закона за митниците и глава Осма от Правилника за прилагане на Закона за митниците, се прилагат освен за определяне на стойността за облагане с адвалорно мито, така и за определяне на стойностите, чрез които се уточнява обхватът на някои подпозиции или тарифни номера, ако в тях не е посочено друго.

2. Облагаемото тегло, в случаите на облагане на стоките на база на тяхното тегло и теглото, чрез което се уточнява обхватът на някои подпозиции или тарифни номера, се определя като се вземе предвид следното:

(а) "бруто тегло" е сумарното тегло на стоката и всичките й опаковки(1)

(б) "нето тегло" или "тегло" е собственото тегло на стоката, без теглото на каквито и да е опаковки(1).

3. Специфичните мита, посочени във валута, се заплащат или обезпечават в левове по курса, прилаган от митническите органи за изчисляване на митническата стойност.

4. Ако вносните митни сборове за дадена стока, прилагани при специфичното й предназначение, не са по-малки от тези, които по принцип се прилагат за такава стока, тя трябва да бъде класирана в тарифния номер от Комбинираната номенклатура на Република България, отнасящ се за това специфично предназначение, без да се прилагат разпоредбите на Глава 31 от ППЗМ.


Промени настройката на бисквитките