Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 105 от 2.XII

УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА

 

УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ОТ 1999 Г.

Приет с ПМС № 204 от 11.11.1999 г.

Обн. ДВ. бр.105 от 2 Декември 1999г., отм. ДВ. бр.24 от 24 Март 2000г.

Отменен с § 1, т. 2 от заключителните разпоредби на Постановление № 33 на Министерския съвет от 17 март 2000 г. за приемане на Устройствен правилник на Министерството на културата - ДВ, бр. 24 от 24 март 2000 г., в сила от 24 март 2000 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С правилника се определят организацията, редът на дейност, функциите и числеността на персонала на Министерството на културата, наричано по-нататък "министерството", и на неговите организационни структури и административни звена.


Чл. 2. (1) Министерството на културата е юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище София, бул. Ал. Стамболийски 17.

(2) Министерството на културата е организирано в дирекции, които подпомагат министъра на културата при осъществяване на правомощията му, осигуряват технически дейността му и извършват дейности по административното обслужване на гражданите и юридическите лица.


Глава втора.
ПРАВОМОЩИЯ НА МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА

Раздел I.
Общи положения

Чл. 3. (1) Министърът на културата, наричан по-нататък "министъра", е централен едноличен орган на изпълнителната власт, който ръководи, координира и контролира осъществяването на държавната политика в областта на културата.

(2) Министърът на културата ръководи и представлява Министерството на културата.


Чл. 4. (1) При осъществяване на политическата програма на правителството, при разработването на проекти на нормативни актове и при изпълнението на правомощията си министърът на културата се подпомага от трима заместник-министри.

(2) Министърът на културата делегира със заповед правомощия на заместник-министрите и определя техните функции.

(3) Функциите на министъра в негово отсъствие от страната или когато ползва законоустановен отпуск се изпълняват от определен със заповед за всеки конкретен случай заместник-министър.


Раздел II.
Правомощия на министъра на културата

Чл. 5. Освен чрез правомощията, определени със закон, министърът на културата провежда политиката за закрила и развитие на културата, като:

1. осъществява политиката на правителството в културната сфера в съответствие с програмата и решенията на Министерския съвет;

2. осъществява координация, общо ръководство и контрол върху дейността на всички държавни структури в тази сфера и създадените към него обществено-експертни съвети;

3. определя стратегията и механизмите за осъществяване на държавната културна политика;

4. организира разработването на програми за структурата, финансирането и функционирането на националната културна мрежа с цел стимулиране автономията на отделните институти и оптимизиране на дейността им в условията на пазарна икономика;

5. съдейства за стимулиране на творческите дейности чрез финансиране на културни инициативи, целеви програми, творчески проекти и др.;

6. осъществява международното културно сътрудничество и представлява Република България пред международните органи и организации по въпросите на културата и културната интеграция;

7. организира и осъществява международното сътрудничество в областта на авторското право и сродните му права;

8. организира реализацията на инвестициите от държавната инвестиционна програма в сферата на културата;

9. осъществява организацията и методическото ръководство в средното образование по изкуство и култура;

10. поддържа постоянен диалог с органите на местната власт за ефективно разпределяне на държавните, регионалните и общинските ресурси за подпомагане на културните дейности;

11. съдейства за съхраняване на творческия ресурс чрез механизмите на социалната защита, пренасочването и адаптирането към условията на културния пазар;

12. организира професионалната подготовка и изграждането на нов тип администрация за нуждите на културните институти;

13. предлага откриването, преобразуването и закриването на българските културни институти в чужбина и контролира тяхната дейност;

14. съдейства за приобщаване на българите в чужбина към целите на националната културна политика;

15. разпределя средствата и контролира финансовата дейност на второстепенните разпоредители с бюджетни кредити в системата на министерството;

16. изпълнява и други функции, определени с акт на Министерския съвет.


Раздел III.
Политически кабинет

Чл. 6. (1) Министърът на културата образува на свое пряко подчинение политически кабинет, който подпомага министъра при формулиране и разработване на конкретни решения за провеждане на правителствената политика и при представянето на тази политика пред обществото.

(2) Политическият кабинет включва заместник-министрите, началника на кабинета, парламентарния секретар и началника на сектор "Връзки с обществеността".


Чл. 7. В изпълнение на задачите по ал. 1 политическият кабинет осъществява следните аналитични и информационни функции:

1. осигурява министъра с информация и анализи, разработва прогнози и стратегии, необходими за формиране на държавната политика в областта на културата;

2. координира информацията и решенията в министерството и между него и другите министерства и ведомства;

3. осъществява връзките на министъра с обществеността.


Чл. 8. (1) Работата на политическия кабинет се подпомага от експертни и технически сътрудници, които министърът назначава на трудов договор.

(2) Трудовите правоотношения на експертите и техническите сътрудници се прекратяват с прекратяването на правомощията на министъра или с негова заповед.

(3) Експертите и техническите сътрудници към политическия кабинет не могат да изпълняват функции на управление.

(4) Експертите подпомагат политическия кабинет като цяло или отделни негови членове при анализа на информация и при подготовката на материалите за осъществяване на функциите им.

(5) Техническите сътрудници осъществяват непосредствена оперативна подготовка на материалите и техническото осигуряване на дейността на политическия кабинет.


Чл. 9. (1) Началникът на кабинета организира работата на политическия кабинет.

(2) Началникът на кабинета:

1. подготвя програмата на министъра и координира изпълнението є;

2. участва в заседанията, организирани от началника на кабинета на министър-председателя, и информира министъра и политическия кабинет за взетите решения;

3. организира и контролира работата на експертите и техническите сътрудници към политическия кабинет.


Чл. 10. Парламентарният секретар:

1. организира връзките на министъра с Народното събрание, с парламентарните групи, с постоянните и временните комисии;

2. присъства на заседанията на парламентарната Комисия по културата и медиите;

3. информира министъра за всички предложения за промени в текстове по законопроекти на министерството и по други законопроекти, отнасящи се до дейностите в областта на културата;

4. координира изработването на отговори на актуални въпроси и питания на депутати;

5. поддържа актуална информация за състоянието на законопроектите, внесени в Народното събрание по предложение на министъра на културата;

6. участва в заседанията на парламентарните секретари по координация и планиране на дейността им и предоставя на началника на кабинета приетите оценки, предложения и изводи.


Чл. 11. Дейността по планиране и осъществяване на връзките с обществеността на министъра се организира от началника на неговия политически кабинет чрез ръководителя на сектор "Връзки с обществеността" и се състои във:

1. разработване на програми за представяне дейността на министъра;

2. организиране и техническо осигуряване на медийните изяви на министъра;

3. подготовка на периодична информация относно дейността на министъра и предоставяне след негово решение на средствата за масово осведомяване.


Раздел IV.
Отношения на министъра с другите държавни органи

Чл. 12. При осъществяване на правомощията си по чл. 5 министърът:

1. отговаря за дейността си пред Народното събрание в рамките на процедурата за парламентарен контрол;

2. участва в работата на Министерския съвет и изпълнява неговите решения, както и разпорежданията на министър-председателя;

3. осъществява контакти и взаимодейства с другите органи на изпълнителната власт за съгласувани действия по изпълнението на нормативните актове;

4. поддържа взаимоотношения с неправителствени организации;

5. осъществява контакти и сътрудничи с държавни органи и с неправителствени организации на други държави, както и с международни организации и институции.


Раздел V.
Отношения на министъра със средствата за масово осведомяване

Чл. 13. (1) Министърът формира и провежда информационна стратегия и политика, които при спазване разпоредбите на Конституцията и законите гарантират откритост и достъпност на дейността на ръководената от него администрация.

(2) Министърът организира предоставянето на редовна и изчерпателна информация на медиите с оглед реалното отразяване на дейността на министерството.


Глава трета.
СТРУКТУРА, ФУНКЦИИ И ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТАТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА

Раздел I.
Общи положения

Чл. 14. (1) Министерството на културата е структурирано в 8 дирекции и инспекторат.

(2) Общата численост на персонала в организационните структури и административните звена в Министерството на културата е 163 щатни бройки.

(3) Числеността на отделните организационни структури и административни звена в министерството е посочена в приложението.


Чл. 15. Министърът на културата утвърждава структурата на административните звена и щатните разписания по предложение на ръководителите на административните звена.


Раздел II.
Главен секретар

Чл. 16. (1) Главният секретар осъществява административното ръководство на Министерството на културата в изпълнение на законните разпореждания на министъра на културата.

(2) Главният секретар ръководи, координира и контролира функционирането на Министерството на културата за точното спазване на нормативните актове.

(3) Главният секретар:

1. създава условия за нормална и ефективна работа на звената в министерството;

2. контролира и отговаря за работата с документите, за съхраняването им и за опазването на служебната тайна;

3. осъществява контрол по сроковете за изпълнението на възложените задачи;

4. управлява стопанисването на държавната собственост, ползвана от министерството;

5. ръководи въвеждането и функционирането на автоматизираните системи в работата на министерството;

6. изпълнява и други задачи, възложени му от министъра.


Раздел III.
Инспекторат

Чл. 17. (1) Инспекторатът на Министерството на културата осигурява изпълнението на контролните функции на министъра на културата при провеждането на държавната политика в министерството и на дейността на администрацията.

(2) Инспекторатът:

1. извършва цялостни и тематични финансови ревизии и проверки на министерството и на второстепенните разпоредители с бюджетни кредити за: правилното и законосъобразно събиране, съхраняване, разходване и отчитане на стоково-материалните ценности; спазването на нормативните актове при провеждане на търгове, извършване на основни ремонти и ново строителство, както и при отдаване на дълготрайни активи под наем; правилното превеждане на предвидени в нормативните актове отчисления;

2. проучва постъпилите жалби на граждани и организации и контролира изготвянето на отговорите;

3. контролира спазването на предписанията, дадени от компетентните органи при извършени проверки и ревизии;

4. периодично подготвя информации за резултатите от ревизионната дейност и за характерните нарушения на финансовата дисциплина и предлага мерки за отстраняването им.


Раздел IV.
Обща администрация

Чл. 18. Общата администрация включва:

1. дирекция "Административно-правно обслужване и стопански дейности";

2. дирекция "Финанси".


Чл. 19. Дирекция "Административно-правно обслужване и стопански дейности":

1. осъществява правна помощ на ръководството на министерството и на държавните културни институти;

2. отговаря за спазването на законността, договорната, финансовата и трудова дисциплина;

3. представлява министерството пред правораздавателните органи и осигурява защитата му по съдебни дела;

4. съвместно с другите служби в министерството дава становища по вече изготвени договори, включително международни;

5. в случаи на констатирани закононарушения предлага мерки за отстраняването им и за санкциониране на виновните лица;

6. подготвя трудовите договори и допълнителните споразумения със служителите и оформя прекратяването на трудовите правоотношения;

7. отговаря за правилното отчитане на отпуските и заверява молбите за ползването им;

8. издава и заверява служебните и трудовите книжки;

9. оформя болничните листове и ги предава на касиера;

10. образува, води и съхранява досиетата на служителите;

11. организира и подпомага повишаването на компютърната грамотност на служителите в министерството;

12. прави предложения за закупуването на нови или за модернизирането на стари програмни продукти и компютърна техника;

13. организира и участва в провеждането на конкурси или търгове за компютърна техника;

14. приема и регистрира входящата кореспонденция и извежда изходящата;

15. систематизира и съхранява документите от текущия архив и осигурява информация за получената и изпратената кореспонденция;

16. експедира входящата и изходящата кореспонденция;

17. осигурява правилното и своевременно написване на материалите;

18. разработва план за привеждане на министерството от мирно на военно положение, военновременен план и план за разсредоточаване и евакуация;

19. организира доставката на необходимите видове формуляри, книжа и други стоково-материални ценности за министерството;

20. отговаря за снабдяването, съхраняването, стопанисването и използването на стоково-материалните ценности;

21. организира извършването на текущи ремонти, поправка на инвентар и съоръжения, товарно-разтоварни работи;

22. следи за изправността и упражнява контрол на лекия ведомствен транспорт;

23. организира и извършва снабдяването, съхраняването и стопанисването на инвентара, съоръженията, мебелите и другото имущество на министерството;

24. организира почивното дело на служителите;

25. следи за изпълнението на договорите за електроенергия, телефонни услуги, поддръжка на асансьорна техника.


Чл. 20. Дирекция "Финанси":

1. организира, ръководи и контролира финансовата дейност, счетоводната отчетност и правилното осчетоводяване по приходите и разходите на министерството;

2. съставя бюджета на министерството;

3. извършва счетоводното отчитане на приходите и разходите по пълна бюджетна класификация по счетоводни сметки от Единния сметкоплан;

4. изготвя ежемесечни и годишни оборотни ведомости, както и годишния баланс на министерството;

5. отговаря за съхраняването и ползването на счетоводния архив;

6. организира и извършва в установените срокове годишните инвентаризации;

7. изготвя месечните ведомости за заплати и извършва плащанията в министерството;

8. подготвя документите за пенсиониране;

9. разработва вътрешни правила за работната заплата в министерството;

10. изготвя поименното щатно разписание на длъжностите и при необходимост извършва трансформации;

11. извършва финансирането на второстепенните разпоредители по бюджета и следи за касовото изпълнение на бюджета и фондовите сметки;

12. дава методически указания на второстепенните разпоредители по бюджета относно прилагането на нормативните актове по съставянето на бюджетите и изготвянето на отчетите;

13. осъществява контрола за спазването на числеността и средствата за работна заплата;

14. изготвя ежемесечни и годишни консолидирани отчети за изпълнението на бюджетните показатели на системата по дейности;

15. съвместно с Министерството на финансите подготвя диференцирането на средните месечни брутни работни запалати на заетите в областта на културата в общините;

16. подготвя и предлага на Министерството на финансите необходимите корекции по изпълнението на бюджета на системата;

17. извършва анализ на равнището на работната заплата, формирането на индивидуалната основна месечна работна заплата и използването на средствата за работна заплата и практическото прилагане на нормативните актове в тази област;

18. участва в обсъждането на браншовите споразумения и изразява становища, свързани със заплащането на труда.


Раздел V.
Специализирана администрация

Чл. 21. Специализираната администрация включва:

1. дирекция "Авторски и сродни права";

2. дирекция "Международно културно сътрудничество и европейска интеграция";

3. дирекция "Музеи, галерии и изобразителни изкуства".

4. дирекция "Библиотеки, читалища, училища по изкуствата и културна интеграция";

5. дирекция "Нормативна дейност и структурна реформа";

6. дирекция "Инвестиционна и финансова политика, материална база на културата, приватизация и следприватизационен контрол".


Чл. 22. Дирекция "Авторски и сродни права":

1. води предвидените в Закона за авторското право и сродните му права(ЗАПСП) регистър на организациите за колективно управление на авторски права и регистър за наименованията на артистични групи;

2. подготвя материалите по образуваните административно-наказателни преписки за нарушения по чл. 97 ЗАПСП;

3. осигурява упражняването от страна на държавата на авторските права на починали автори, които нямат наследници;

4. води регистрите и издава разрешенията и удостоверенията, предвидени в Постановление № 87 на Министерския съвет от 1996 г. за контрола върху използването на обекти на авторското право и сродните му права, лицензиране на производителите на компактдискове и на производителите на матрици (стампери) за производство на компактдискове (обн., ДВ, бр. 35 от 1996 г.; изм., бр. 34 от 1997 г. и бр.14 и 86 от 1998 г.);

5. участва в съвместни действия с компетентните органи по прилагането и контрола на нормативните актове, свързани със закрилата на авторското право и сродните му права;

6. организира и ръководи работата на Работна група № 31 "Интелектуална собственост" към Съвета по европейска интеграция при министъра на външните работи и представлява министерството в подкомитета на Европейската комисия по присъединяването на Република България към Европейската общност;

7. представлява министерството в работни групи към министерства и ведомства и в подкомисията на Европейската комисия по хармонизирането на българското с европейското законодателство в областта на авторското право;

8. осъществява координация на дейността по прилагането на инициативите на международни програми в областта на интелектуалната собственост и авторското право;

9. подготвя участието или присъединяването на Република България към международни споразумения в областта на авторското право и сродните му права;

10. обслужва административно и участва в работата на Съвета за закрила на авторското право и сродните му права при Министерския съвет;

11. участва в разработването на нормативни актове в областта на авторското право и сродните му права и подготвя становища по постъпили в министерството за съгласуване проекти на такива актове;

12. осъществява процесуално представителство на министерството и защитава интересите му по авторскоправни спорове;

13. подготвя анализи във връзка с цялостното прилагане на законодателството в областта на авторското право и сродните му права.


Чл. 23. Дирекция "Международно културно сътрудничество и европейска интеграция":

1. осигурява председателството (ръководството) на Работна група № 20 "Политика в областта на културата и аудиовизията" към Съвета по европейска интеграция;

2. извършва непрекъснато съпоставяне на изискванията за членство, произтичащи от достиженията на правото на Европейската общност и от последния редовен доклад на Европейската комисия за напредъка на Република България за присъединяване към Европейския съюз (ЕС), и подготвя материали и документи за позиции на българската страна за диалога с ЕС и в преговорите за членство;

3. разпространява информация до заинтересуваните звена и институции относно програмите на ЕС за култура и аудиовизия, оказва консултантска и методическа помощ при разработването на проекти по тези програми;

4. организира и съдейства за провеждането на национални семинари, симпозиуми и срещи на експерти в областта на културата, които се провеждат под егидата на Съвета на Европа, ЮНЕСКО, Европейския съюз, Агенцията за франкофония и други международни организации;

5. координира участието на министерството в междуведомствените структури по европейска интеграция;

6. разработва материали и становища за сътрудничество между Република България и Европейския съюз, Съвета на Европа, ЮНЕСКО, Агенцията за франкофония и други правителствени и неправителствени организации в областта на културата;

7. подготвя, координира и участва в изпълнението на протоколи за пряко сътрудничество, програми и спогодби за сътрудничество в областта на културата между Република България и други страни;

8. участва в подготовката и провеждането на чуждестранни културни прояви в Република България и на български културни прояви в чужбина;

9. планира, координира, ръководи и контролира международната дейност на българските културни институти в чужбина;

10. проучва и координира срещи и пътувания на представители на министерството, както и пребиваването на чуждестранните гости и делегации на Министерството на културата;

11. провежда конкурси и участва в комисии за определяне на кандидати за специализации в чужбина в сферата на културата, както и в подбора на служители в българските културни институти в чужбина;

12. подготвя информации, свързани с международната културна дейност;

13. осъществява контактите и съвместната дейност на министерството с чуждестранните културни центрове у нас, с посолствата и с други културни институции и фондации;

14. осигурява популяризирането на българската култура в чужбина.


Чл. 24. Дирекция "Музеи, галерии и изобразителни изкуства":

1. провежда политиката на министерството по опазването и популяризирането на движимите паметници на културата и по създаването на културни ценности в областта на изобразителните изкуства;

2. участва в разработването на проекти на нормативни актове в областта на опазването на движимите паметници на културата;

3. подпомага, координира и контролира дейността на музеите и художествените галерии съобразно действащата нормативна уредба;

4. осъществява координация и сътрудничество с други институции в областта на движимите паметници на културата;

5. подпомага, координира и организира международната дейност в областта на музейното и галерийното дело, изобразителните изкуства и опазването и представянето на движимото културно наследство;

6. участва и координира работата на съветите в областта на движимите паметници на културата;

7. подпомага и участва в провеждането на конкурси за директори на музеите.


Чл. 25. Дирекция "Библиотеки, читалища, училища по изкуствата и културна интеграция":

1. разработва и предлага на ръководството на министерството приоритети и програми, свързани с развитието на библиотеките, читалищата и училищата по изкуствата и културата;

2. осъществява и координира политиката на министерството по отношение на библиотеките и читалищата и на училищата по изкуствата и културата;

3. участва в разработването на нормативни актове, свързани с дейността на библиотеките, читалищата и училищата по изкуствата и културата;

4. осъществява връзката между организационните структури на читалищата и библиотеките с местни, регионални и национални органи, с министерства и ведомства, имащи отношение към тяхната дейност;

5. води предвидения в Закона за народните читалища регистър;

6. участва при осъществяването на международни програми за подпомагане на читалищното и библиотечното дело;

7. участва и координира работата на съветите по библиотечната и читалищната дейност;

8. осъществява методическото ръководство, свързано с конкретната дейност на библиотеките и читалищата;

9. разработва предложения за усъвършенстване системата на обучение и контролира спазването на нормативните актове в тази сфера;

10. разработва нормативни актове, свързани с приема, учебните планове и програми в училищата по изкуствата;

11. участва в браншовите съвети за подготовка на изготвянето на колективни трудови договори;

12. разработва и съгласува специфични правила за провеждане на конкурси за директори на училищата по изкуствата;

13. сътрудничи с други висши и средни учебни заведения в страната и в чужбина;

14. определя темите за зрелостните изпити по специалните дисциплини;

15. организира и осигурява отпечатването на документи за завършен клас, етап и степен на образование в училищата по изкуствата и културата (удостоверения, свидетелства, дипломи);

16. обявява конкурси за създаване на учебници, учебни помагала и учебно-методическа литература по специалните дисциплини в училищата по изкуствата и културата;

17. анализира квалификационното равнище на педагогическите кадри и подпомага повишаването на тяхната квалификация и преквалификация;

18. утвърждава нормативите за заетост на преподавателите в училищата по изкуствата и културата;

19. легализира дипломи и свидетелства за завършено средно и висше образование, за квалификация в областта на изкуствата и културата, както и други документи, издадени от Министерството на културата и от училищата по изкуствата и културата;

20. съдейства на училищата по изкуствата и културата при разработването на образователни проекти и учебни програми, както и при организирането на изложби, концерти, конкурси и други творчески изяви на учениците.


Чл. 26. Дирекция "Нормативна дейност и структурна реформа":

1. дава правни становища по прилагането на законовите и подзаконовите нормативни актове;

2. изготвя, участва в изготвянето, дава мнения и изразява становища по проекти на нормативни актове, регламентиращи дейностите в областта на културата;

3. дава задължително мнение по законосъобразността на решенията на колегиума на министерството, на заповедите и пр., които се парафират от юрисконсултите, като при несъгласие се прилага мотивирано мнение;

4. прави предложения за промени в нормативни актове, засягащи дейността на министерството, които произтичат от изменения или отменяне на закони или подзаконови нормативни актове в други сфери;

5. дава становища относно законосъобразността на проекти на разпореждания и решения на Министерския съвет, чийто вносител е министърът на културата;

6. извършва анализи с цел формирането на стратегията и механизмите за осъществяване на държавната културна политика;

7. прави предложения за оптимизиране на структурата и функционирането на националната културна мрежа;

8. осъществява постоянно и периодично социологическо и административно анализиране на дейността в областта на културата;

9. предлага стратегия за работата на министерството в областта на връзките с обществеността и с медиите;

10. ежедневно събира и предоставя информация за културните събития в България, както и за творците и институциите, ангажирани с тях;

11. участва в подготовката и реализацията на Националния културен календар;

12. създава, актуализира и съхранява база от данни за дейността на всички направления в дейността на министерството;

13. подготвя и провежда медийни кампании за популяризиране на политиката на министерството, както и за установяване на взаимно доверие между различните аудитории и институции;

14. подготвя и разпространява официални становища и текуща информация за дейността на министерството, включително по собствени канали, включително в on-line режим;

15. организира пресконференции и интервюта на министъра и на неговите заместници;

16. ежедневно подготвя преглед на централния печат за министъра и за неговите заместници;

17. поддържа връзки с пресслужбите на Министерския съвет, министерствата и другите ведомства;

18. организира изграждането и поддържането на информационната система на министерството.


Чл. 27. Дирекция "Инвестиционна и финансова политика, материална база на културата и следприватизационен контрол":

1. проучва нуждите в дългосрочен и краткосрочен план на държавните културни институти в страната и в чужбина и изготвя предложения за ново строителство, реконструкция или ремонт;

2. организира изпълнението на годишните държавни задачи за опазване на недвижимите паметници на културата на територията на страната и извън нея;

3. организира и участва в конкурси или търгове за възлагане на проучвателни и проектни работи и строителство;

4. организира подготовката на кандидатури за осигуряване на средства от чуждестранни правителствени и неправителствени институции за опазване на недвижимите паметници на културата;

5. участва при сключването на договори за проектантски и строително-монтажни работи, в т.ч. договаряне на машини, съоръжения, оборудване и инвеститорски контрол;

6. организира и подготвя техническата документация за обекти - държавна собственост, на културните институти;

7. осъществява финансов контрол по сключените договори за капитални вложения и за отдадените под наем имоти и по инвестициите за опазване на недвижимите паметници на културата;

8. организира и участва в приемателни комисии за завършените обекти и осигурява разрешения за ползване на обектите;

9. анализира и документира собствеността на държавните културни институти у нас и в чужбина по обекти;

10. организира дейността по образуване, преобразуване, прекратяване и възлагане на управлението и контрола на търговските дружества с държавно участие от отрасловата компетентност на министерството;

11. осъществява следприватизационен контрол на сключени приватизационни сделки за цели предприятия и за обособени части от тях;

12. осигурява приключване на приватизационни сделки по продажбата на общи дялове до 20 на сто при облекчени условия на лицата по чл. 5, ал. 2 от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия и продажба на остатъчни дялове;

13. изготвя отчетите за изпълнението на програмата за капитални вложения и приватизационни сделки;

14. ежемесечно анализира финансовото състояние и финансовите резултати и предлага мерки за подобряване на работата в министерството;

15. разработва проекта на бюджета на министерството по дейности;

16. разпределя бюджетните показатели на второстепенните разпоредители в съответствие с нормативните актове;

17. определя месечните лимити за бюджетната субсидия.


Раздел VI.
Организация на работата в министерството

Чл. 28. Организацията на работата на администрацията на Министерството на културата се осъществява според правилника и Инструкцията за документооборота, издадена от министъра на културата.


Чл. 29. (1) Дирекциите осъществяват своите функции в съответствие с определените в правилника функционални характеристики.

(2) Непосредственото ръководство на дирекцията се осъществява от нейния директор.

(3) Директорът на дирекция:

1. докладва на министъра или на неговите заместници материалите по въпроси, включени във функциите на ръководената от него дирекция;

2. участва в съвещания и заседания при министъра или при неговите заместници;

3. участва в работата на комисии и съвети по въпроси, включени във функциите на ръководената от него дирекция;

4. насочва и подписва материали, подготвени по въпроси, включени във функциите на ръководената от него дирекция;

5. разпределя задълженията и работата между служителите на експертни и технически длъжности в дирекцията;

6. внася предложения до министъра по подбора и разпределението на кадрите, повишаването на квалификацията им, поощряването и налагането на наказания на служителите.

(4) При отсъствие директорът на дирекцията се замества от най-старшия по длъжност служител в дирекцията.


Чл. 30. Служителите в дирекциите в рамките на своите функции и задачи:

1. дават становища по постъпили в дирекцията проекти, материали, писма, запитвания, жалби и др.;

2. анализират състоянието в различни сфери на културната дейност, въз основа на което подготвят съответните материали за министъра и за неговите заместници;

3. изпълняват и други задачи, посочени в длъжностните им характеристики.


Чл. 31. Дирекциите от администрацията в съответствие с възложените им задачи осигуряват текущата работа на министерството и взаимодействат с останалите администрации в изпълнителната власт.


Чл. 32. (1) Документите, изпратени до министерството от държавни органи, от юридически лица или от физически лица, се завеждат в канцеларията във входящ регистър, като се отбелязва датата на получаването.

(2) При завеждането на документите се извършва проверка за наличието на всички материали, посочени в тях, и се образува преписка.


Чл. 33. (1) Всички преписки подлежат на насочване според адресата или съдържанието им.

(2) Насочването на преписките се извършва от главния секретар към кабинета на министъра, от заместник-министрите или ръководителите на звена от общата администрация, като отдел "Канцелария" отбелязва във входящия регистър адресата на преписката.


Чл. 34. (1) Министърът, заместник-министрите и главният секретар възлагат преписките, насочени към тях, с резолюция до съответните ръководители на административни звена. Резолюцията съдържа указания, срок за изработване, дата и подпис.

(2) Ръководителите на административни звена възлагат с резолюция изработването на преписките на един или повече служители, като конкретизират задачите.


Чл. 35. Изходящите от министерството документи се съставят в два екземпляра. Вторият екземпляр съдържа инициалите и подписа на служителя, който е изготвил документа, и на ръководителя на съответното административно звено, като се посочва и датата.


Чл. 36. Техническите сътрудници на министъра, на заместник-министрите и на главния секретар водят отчет за образуваните преписки. В отчета се отбелязва какъв документ, в кой ден е постъпил, на кого е разпределен за работа, какъв срок за изпълнение е поставен и кога е изпълнена задачата.


Чл. 37. (1) Достъпът на външни лица в сградата на министерството се разрешава след издаване на пропуск от охраната или представяне на документ, разрешаващ влизането, съгласно Инструкция за охраната и пропускателния режим в министерството, издадена от министъра.

(2) Пропускът съдържа трите имена на лицето и при кого отива. След приключване на посещението служителят, провел срещата, разписва пропуска.


Чл. 38. Приемното време на министъра, на заместник-министрите и на главния секретар, както и на административните звена, обслужващи граждани, се оповестява на специално обозначени места в сградата на министерството.


Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Правилникът се приема на основание чл. 42, ал. 4 от Закона за администрацията.


Приложение към чл. 14, ал. 3 от устройствения правилник


Численост на персонала в организационните структури и административните звена в Министерството на културата



Политически кабинет, 10
в т.ч.:  
Експертни и технически сътрудници  
към политическия кабинет 4
Главен секретар 1
Инспекторат 7
Обща администрация, 49
в т.ч.:  
Дирекция "Административно-  
правно обслужване  
и стопански дейности" 34
Дирекция "Финанси" 15
Специализирана администрация, 96
в т.ч.:  
Дирекция "Авторски и сродни права" 15
Дирекция "Международно културно  
сътрудничество и европейска  
интеграция" 22
Дирекция "Музеи, галерии  
и изобразителни изкуства" 10
Дирекция "Библиотеки, читалища,  
училища по изкуствата и  
културна интеграция" 11
Дирекция "Нормативна дейност  
и структурна реформа" 15
Дирекция "Инвестиционна и  
финансова политика, материална  
база на културата и следприва-  
тизационен контрол" 23


Промени настройката на бисквитките