Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 104 от 20.XII

ИНСТРУКЦИЯ № 1 ОТ 1994 Г. ЗА РЕДА И НАЧИНА ЗА ТРЕТИРАНЕ НА РАДИОАКТИВНО ЗАМЪРСЕНИ МАТЕРИАЛИ, СЪОРЪЖЕНИЯ И ОТПАДЪЦИ ОТ ЛИКВИДИРАНЕТО НА УРАНОДОБИВНИТЕ ОБЕКТИ

 

ИНСТРУКЦИЯ № 1 ОТ 1994 Г. ЗА РЕДА И НАЧИНА ЗА ТРЕТИРАНЕ НА РАДИОАКТИВНО ЗАМЪРСЕНИ МАТЕРИАЛИ, СЪОРЪЖЕНИЯ И ОТПАДЪЦИ ОТ ЛИКВИДИРАНЕТО НА УРАНОДОБИВНИТЕ ОБЕКТИ

Издадена от председателя на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели

Обн. ДВ. бр.104 от 20 Декември 1994г., изм. ДВ. бр.101 от 23 Ноември 1999г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази инструкция се определят редът и начинът за третиране на радиоактивно замърсени материали, съоръжения и отпадъци от ликвидирането на уранодобивните обекти.

Чл. 2. Инструкцията не се отнася за:

а) съхраняването, превоза и използването на урановия концентрат;

б) пречистването и третирането на води с повишено естествено съдържание на радионуклиди;

в) техногенно образуваните насипища (табани), несъдържащи радиоактивно замърсени съоръжения и отпадъци (чисти насипища).

Раздел II.
Класификация на отпадъчните материали от закриването на уранодобивните обекти

Чл. 3. Отпадъчните материали от закриването на уранодобива се класифицират в следните основни видове:

1. отпадъци от бетон, чакъл и други строителни материали, почви;

2. съоръжения, части от съоръжения и други материали от метал;

3. пластмасови, каучукови и други неметални материали и отпадъци;

4. технологичен отпадък - хвост, шлам, йонообменни смоли, технологични утайки;

5. геоложки и сондажни проби;

6. радиоактивни източници - еталонни и за технологичен контрол.

Чл. 4. За целите на тази инструкция радиоактивни отпадъци са вещества, продукти, материали и предмети от урановата промишленост, които по-нататък поради технически, икономически или други причини са неизползваеми и поради повишено съдържание на радионуклиди или поради неотстранимо повърхностно замърсяване не могат да бъдат изхвърлени в околната среда.

Чл. 5. Не се допускат за използване и се третират като радиоактивни отпадъци със съответен контрол по реда на Наредба № 7 на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели за събиране, съхраняване, складиране, превозване и погребване на радиоактивни отпадъци на територията на Република България (ДВ, бр. 8 от 1992 г.) материали, машини и съоръжения (с изключение на тези по чл. 3, т. 6), които:

а) превишават нормите съгласно чл. 12 и 13 от Наредба № 7 на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели за събиране, съхраняване, складиране, превозване и погребване на радиоактивните отпадъци на територията на Република България;

б) повърхностното им замърсяване превишава 2000 бета частици/кв. см мин. съгласно Основни норми по радиационна защита - 92 (утвърдени с Постановление № 252 на Министерския съвет от 1992 г.

Раздел III.
Третиране на отпадъчните материали и използване на радиоактивно замърсени материали, съоръжения и отпадъци

Чл. 6. Отпадъците от бетон, чакъл и други строителни материали и почвите по чл. 3, т. 1 се съхраняват безопасно на място или се депонират траншейно в хоризонталната част на техногенно образуваните насипища (табаните).

Чл. 7. Радиоактивни почви на големи площи, подлежащи на земеделско ползване, се третират съгласно Наредбата за прилагане на чл. 10, ал. 10 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ДВ, бр. 24 от 1993 г.).

Чл. 8. Съоръженията, частите от тях и другите материали от метал по чл. 3, т. 2, класифицирани като радиоактивни отпадъци съгласно чл. 5, се депонират траншейно и се съхраняват безопасно в хоризонталната част на техногенно образуваните насипища или хвостохранилищата, за което се иска разрешение от Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели съгласувано с Министерството на околната среда и Министерството на здравеопазването.

Чл. 9. (Отм. - ДВ, бр. 101 от 1999 г.)

Чл. 10. Пластмасовите, каучуковите и други неметални отпадъци по чл. 3, т. 3 се съхраняват траншейно в хоризонталната част на техногенно образуваните насипища или хвостохранилищата, за което се иска разрешение от Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели съгласувано с Министерството на околната среда и Министерството на здравеопазването.

Чл. 11. Допуска се депониране на отпадъците по чл. 3, т. 1, 2 и 3 в минни изработки на уранодобивните обекти след издаване на съответно разрешение.

Чл. 12. Технологичните отпадъци по чл. 3, т. 4 се депонират в хвостохранилищата, за които се иска разрешение от Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели съгласувано с Министерството на околната среда и Министерството на здравеопазването.

Чл. 13. Геоложките и сондажните проби по чл. 3, т. 5 се съхраняват или унищожават при условия, определени от Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели съгласувано с Комитета по геология.

Чл. 14. Радиоактивните източници по чл. 3, т. 6 се третират съгласно изискванията на нормативните актове.

Чл. 15. (Изм. - ДВ, бр. 101 от 1999 г.) Сертификацията на материалите, съоръженията и отпадъците по раздел II и на материалите по чл. 9 се извършва от Националния център по радиобиология и радиационна защита съгласувано с Министерството на околната среда.

Чл. 16. Технологиите и местата за депониране на радиоактивните отпадъци и замърсените материали се определят с проектите за техническа ликвидация и рекултивация.

Чл. 17. Всяка дейност с радиоактивни отпадъци се извършва след съгласуване с Министерството на околната среда и получаване на съответно разрешение по чл. 22 от Закона за използване на атомната енергия за мирни цели.

Чл. 18. На всяко място, на което са депонирани или се съхраняват радиоактивни отпадъци или замърсени материали от уранодобива, се извършва радиационен контрол съгласно проектите за мониторинг. Проектите за мониторинг се съгласуват с Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда.

Заключителни разпоредби

§ 1. Тази инструкция се издава на основание чл. 6, ал. 4 от Постановление № 56 на Министерския съвет от 1994 г. (ДВ, бр. 28 от 1994 г.) и във връзка с чл. 68 от Наредба № 7 за събиране, съхраняване, складиране, превозване и погребване на радиоактивните отпадъци на територията на Република България на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели (ДВ, бр. 8 от 1992 г.) и е задължителна за всички физически и юридически лица, които изпълняват или имат отношение към изпълнението на Постановление № 56 на Министерския съвет от 1994 г.

§ 2. Инструкцията е съгласувана с Министерството на околната среда и Министерството на здравеопазването.

Промени настройката на бисквитките