Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 103 от 16.XII

ПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНИЯ ЩАБ ПО ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА КРИЗАТА ВЪВ ВОДОСНАБДЯВАНЕТО НА СОФИЯ

 

ПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНИЯ ЩАБ ПО ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА КРИЗАТА ВЪВ ВОДОСНАБДЯВАНЕТО НА СОФИЯ

ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 294 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1994 Г. - ОТМЕНЕН, ДВ, бр. 17 от 1995 г.

Обн. ДВ. бр.103 от 16 Декември 1994г., отм. ДВ. бр.17 от 17 Февруари 1995г.

Отменен с § 9 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 32 на Министерския съвет от 8 февруари 1995 г. за изменение и допълнение на Постановление № 285 на Министерския съвет от 1994 г. за неотложни мерки по водоснабдяването на София - ДВ, бр. 17 от 17 февруари 1995 г.


Чл. 1. С този правилник се уреждат организацията, функциите и задачите на Правителствения щаб по преодоляване на кризата във водоснабдяването на София, наричан по-нататък "щаба".


Чл. 2. (1) Правителственият щаб е временен помощен орган на правителството по преодоляване на кризата във водоснабдяването на София.

(2) Председателят на щаба е заместник министър-председател. При отсъствието му от страната той упълномощава един от членовете на щаба да изпълнява временно неговите функции.

(3) Щабът е със състав, определен съгласно приложението към чл. 8, ал. 1 от Постановление № 285 на Министерския съвет от 1994 г., а поименният му състав се определя със заповед на председателя на щаба.

(4) Председателят при необходимост може да привлича за работа в щаба и други лица и специалисти за изпълнение на функциите и задачите на щаба без право на съвещателен глас.


Чл. 3. Членовете на щаба изпълняват своите функции с помощта на структурните органи на министерствата и ведомствата, които те представляват.


Чл. 4. Технически и организационно работата на щаба се осигурява от началника на Гражданската отбрана на Република България. Той изготвя и финансовите разчети, необходими за работата на щаба.


Чл. 5. (1) Щабът провежда ежеседмични съвещания в пълен състав или в състав, определен от председателя, а при необходимост - и извънредно, по разпореждане на председателя на щаба.

(2) При отсъствие на един от членовете в дейността на щаба участва упълномощен негов представител, определен съгласувано с председателя на щаба.

(3) Всяко съвещание на щаба протича по предварително определен дневен ред.

(4) На съвещанията на щаба се води протокол, който се подписва от председателя на щаба.

(5) Решенията на щаба се вземат в присъствието на повече от половината от членовете на щаба и се приемат с обикновено мнозинство.

(6) Щабът изготвя информационен бюлетин за изпълнението на задачите по ред и в срокове, определени от председателя на щаба.

(7) Решенията на щаба са задължителни за министерствата и ведомствата.


Чл. 6. Председателят на щаба:

1. организира и ръководи цялостната дейност на щаба;

2. отдава разпореждания по изпълнението на мероприятията;

3. докладва в Министерския съвет и отчита изпълнението на задачите от щаба;

4. привлича при необходимост в работата на щаба други длъжностни лица и специалисти;

5. информира средствата за масова информация и населението за дейността на щаба и за изпълнението на задачите.


Чл. 7. Членовете на щаба:

1. подпомагат председателя на щаба при изпълнението на неговите функции;

2. осъществяват взаимодействието на щаба с институциите, които те представляват;

3. организират и ръководят изпълнението на задачите, поставени от щаба, в министерствата и ведомствата, които те представляват;

4. отчитат своята дейност пред председателя на щаба;

5. участват в редовните съвещания на щаба с право на съвещателен глас;

6. участват в разработването на проекти на нормативни документи, изготвяни от щаба.


Чл. 8. (1) На основание чл. 8, ал. 3 от Постановление № 285 на Министерския съвет от 1994 г. щабът ръководи и координира всички дейности, посочени в акта.

(2) Щабът:

1. разработва програма за определяне на задачите, изпълнителите, сроковете и ресурсите за изпълнение на мероприятията по преодоляване на кризата във водоснабдяването на София;

2. организира и координира дейността на оторизираните министерства и ведомства и на Столичната голяма община по отчета на наличните водни ресурси, по определянето на лимита и режима на ползването и контрола за качествените параметри на водата;

3. разработва и организира подготовката за провеждането на действия и изпълнението им при намаляване на водните ресурси до определена кота;

4. контролира усвояването на финансовите средства, отпуснати от правителството съгласно чл. 3 и 6 от Постановление № 285 на Министерския съвет от 1994 г.;

5. подпомага Столичната голяма община по отношение на:

а) контрола по спазването на определения режим за използване на водата;

б) извършването на необходимите ремонтни работи по водоснабдителната и канализационната система;

в) осигуряването на допълнителни количества на питейна вода за населението;

6. информира два пъти месечно Министерския съвет за състоянието на водоснабдяването на София, за предприетите от щаба мерки и за резултатите от тях.


Промени настройката на бисквитките