Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 100 от 6.XII

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДАНЪК ВЪРХУ ОБЩИЯ ДОХОД

 

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДАНЪК ВЪРХУ ОБЩИЯ ДОХОД

ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 287 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1994 Г.,

Обн. ДВ. бр.100 от 6 Декември 1994г., доп. ДВ. бр.3 от 10 Януари 1995г., изм. ДВ. бр.21 от 28 Февруари 1995г., изм. ДВ. бр.107 от 8 Декември 1995г., изм. ДВ. бр.59 от 12 Юли 1996г., изм. ДВ. бр.63 от 26 Юли 1996г., изм. ДВ. бр.108 от 20 Декември 1996г., изм. ДВ. бр.63 от 6 Август 1997г.

Отменено основание - виж § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за облагане доходите на физическите лица, с който е отменен Законът за данък върху общия доход - ДВ, бр. 118 от 10 декември 1997 г., в сила от 1 януари 1998 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С този правилник се урежда прилагането на Закона за данък върху общия доход (ЗДОД).


Чл. 2. Данъчнозадължени лица по ЗДОД са:

1. българските граждани;

2. чуждите граждани;

3. (отм. - ДВ, бр. 107 от 1995 г.)


Чл. 3. (1) Предмет на облагане са паричните и непаричните доходи на българските граждани без оглед на местожителството или местопребиваването им, придобити в страната или внесени от чужбина, а на чуждите граждани - за доходите от източници в страната.

(2) Доходи, придобити в страната, са доходите, получени на територията на Република България, включително в границите на нейната изключителна икономическа зона и континенталния шелф.

(3) Доходите на българските граждани, изпратени на работа в чужбина от български работодатели, се считат за придобити в Република България.

(4) Доходи, внесени от чужбина, са доходите, които са получени извън територията на Република България и са внесени по касов или безкасов път и/или трансформирани в имущество.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1996 г.) Доходите на чуждите граждани са от източници в страната, когато произхождат от: разположени, осъществявани и ръководени дейности; възникнали, инвестирани, разположени или използвани капитали; придобиване, разпореждане, предоставяне на стоки и услуги, получени наеми, допълнителни облаги или права, ръководени и използвани самостоятелно от данъчно задълженото лице или съвместно с други лица на територията на Република България.

(6) (Отм. - ДВ, бр. 107 от 1995 г.)


Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 108 от 1996 г.) (1) Когато в спогодба за избягване на двойното данъчно облагане или в друг международен договор, ратифицирани от Република България, се съдържат разпоредби, различни от разпоредбите в ЗДОД, се прилагат разпоредбите на съответната международна спогодба или договор.

(2) (Нова - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) В случаите на спогодба или договор по ал. 1 министърът на финансите определя реда за прилагане на предвидените в съответната спогодба или договор методи за избягване на двойното данъчно облагане.

(Ал. 3-5 нови - ДВ, бр. 108 от 1996 г., отм., бр. 63 от 1997 г.)


Чл. 5. Необлагаеми суми по ЗДОД са:

1. пенсиите, стипендиите и месечните добавки, обезщетенията и помощите за деца;

2. заплатите и възнагражденията на чуждестранните дипломатически представители, титулярни търговски агенти, плащани от държавата, която ги е назначила, както и лицата, ползващи се с екстериториалност по международното право при условията на взаимност;

3. еднократните помощи, отпускани от фонд "Социално подпомагане", фонд "Милосърдие", фонд "Социално подпомагане на военнослужещи", както и от други фондове, създадени с нормативен акт на Министерския съвет, помощите съгласно Правилника за социално подпомагане и сумите, изплащани за кръводаряване;

4. лихвите от влогове в банки, кооперации и в Държавната спестовна каса, както и лихвите от държавните и от гарантираните от държавата заеми и премиите от такива заеми. Лихвите по депозитни и разплащателни сметки на едноличния търговец не попадат под тази разпоредба;

5. печалбите от лотарии, разрешени от правителството;

6. платените обезщетения по имуществени застраховки на едноличния търговец и по лични застраховки на физически лица, извършени от обложени доходи. Облагат се с данък върху общия доход по чл. 4 ЗДОД доходите, получени от физически лица в случаите, когато вноската в застрахователната институция е направена от работодателя;

7. (доп. - ДВ, бр. 107 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) вещевото и хранителното доволствие, компенсационните суми, изплащани на основание чл. 240, ал. 4, паричните обезщетения по чл. 260 и чл. 261, ал.2 и 3 и средствата по чл. 265 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България на кадровите военнослужещи, както и ежегодните парични суми за облекло на служителите от гражданската администрация и помощния персонал в Министерството на вътрешните работи и Главното управление на местата за лишаване от свобода;

8. обезщетенията по трудово правоотношение по чл. 217, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ), изплащани от работодателя на подлежащия на трудоустрояване работник или служител в размер на брутното му трудово възнаграждение от деня, в който получи предписанието за трудоустрояване, до неговото изпълнение;

9. обезщетенията до размера по чл. 222 КТ;

10. (доп. - ДВ, бр. 107 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) обезщетенията по чл. 237 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и по чл. 68 ал. 1 от Закона за Министерството на вътрешните работи до размерите, определени с актове на Министерския съвет;

11. плащанията при безработица, извършвани от бюрата по труда, съгласно нормативни актове;

12. (изм. - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) доходите на собственици, получени от рента за земеделска земя;

13. (нова - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) получените суми от продажбата на биологични продукти на човешкия организъм.

14. (Нова - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) обложените с данък дивиденти идоходи от дялово участие на физически лица по реда на чл. 30 от Закона за данък върху печалбата.


Глава втора.
ОБЛАГАНЕ НА ДОХОДИТЕ ОТ ТРУДОВИ ПРАВООТНОШЕНИЯ

Чл. 6. (1) Подлежат на облагане всички доходи, произтичащи от трудови правоотношения, които включват плащания в брой или по банков път.

(2) Подлежи на облагане по реда на ал. 1 стойността на натуралните допълнителни възнаграждения по чл. 269, ал. 2 КТ.

(3) Удържаните суми по чл. 50 от Закона за пенсиите (ЗП) до размера на пенсията се намаляват от брутното месечно възнаграждение на лицата преди облагането с данък.

(4) Изплатените за минали периоди трудови възнаграждения - актуализирани размери на работната заплата, изплатените суми, свързани с инфлацията, компенсациите и обезщетенията по чл. 225 КТ, се облагат с данък по таблицата към чл. 4 във връзка с чл. 5 ЗДОД, поотделно за месеците, за които се отнасят, и по действащата за този период таблица.

(5) При изплащане на възнаграждения над основното трудово възнаграждение - премии, допълнително материално стимулиране, те се разпределят на броя на месеците, за които се отнасят, в зависимост от съответното основно трудово възнаграждение за отработеното време или от трудовото възнаграждение, заработено по трудови норми. Така получените суми се прибавят към трудовите възнаграждения поотделно за месеците, за които се отнасят. Върху тези суми се начислява дължимият данък и в месеца на изплащане се удържа само разликата.


Чл. 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) В облагаемия доход по чл. 4 ЗДОД се включват всички суми, получени от лицето през месеца в същото учреждение или предприятие по трудово правоотношение без оглед на наименованието им, натуралните възнаграждения и всички други възнаграждения, с изключение на изрично посочените в чл. 5 ЗДОД.

(2) На облагане подлежат в месеца на получаването им и:

1. (Отм. - ДВ, бр. 107 от 1995 г.)

2. всички обезщетения по КТ с изключение на обезщетенията по чл. 217 и 222;

3. (Изм. - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) изплатените суми на работници и служители и/или левовата равностойност на предметни подаръци и награди, карти за почивка, суми за храна, надвишаващи общо размера по чл. 5, буква "з" ЗДОД, и за карти за транспорт извън случаите по ал. 3, т. 5 и 6;

4. трудови възнаграждения по допълнителен трудов договор по реда на чл. 110, 111 и 114 КТ;

5. изплатените суми за командировъчни пари над размерите, определени с нормативни актове за държавните служители;

6. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) получените суми по договори на основание чл. 414 от Търговския закон (ТЗ), сключени от работодателя със застрахователни институции в полза на работниците и служителите.

(3) Не се включват в облагаемия доход по чл. 5 ЗДОД:

1. помощите при раждане, паричните обезщетения за временна нетрудоспособност и помощите при смърт, регламентирани с КТ, които се изплащат от Държавното обществено осигуряване, както и помощите за встъпване в брак;

2. пътни, дневни и квартирни пари на основание чл. 215, както и по чл. 216 КТ;

3.(Изм. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) петдесет на сто от дохода на лицата, които работят със свои коли с животинска тяга и добитък.

4. еднократните обезщетения, регламентирани с нормативни актове и изплащани при средна и тежка телесна повреда и при смърт при/или по повод на изпълнение на служебни задължения, извън случаите по чл. 217 КТ. Подлежат на облагане обезщетенията по чл. 200, ал. 3 КТ;

5. (нова - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) билети и абонаментни карти за транспорт, предоставяни или изплащани от предприятията, когато работниците и служителите ползват обществен превоз в чертите на населеното място във връзка с изпълнението на служебните си задължения като куриери, снабдители, домакини, разносвачи на призовки и др.;

6. (нова - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) изплатените суми за транспорт в случаите, когато работниците и служителите пътуват от местоживеенето им до местоработата и обратно извън населеното място, по ред и в размери, установени с акт на Министерския съвет;

7. (нова - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) сумите, предоставени на работниците и служителите за храна, карти за почивка, предметни подаръци и награди в размер общо до 15 на сто от месечната минимална работна заплата за страната.


Чл. 8. (1) Работници, служители и др., които се облагат по чл. 4 ЗДОД, ако получават доходи по трудови правоотношения в други учреждения, предприятия и организации, плащат за тези суми данък по таблицата към същия член, изчислен върху общата сума, получавана от всички места, в които са назначени. Те представят пред другите работодатели служебна бележка от основния работодател за получения месечен доход и за платения данък.

(2) От месечния доход, реализиран от основното и допълнителните трудови правоотношения, се приспадат внесените персонално от работника или служителя суми за доброволно социално осигуряване в размер до 20 на сто от минималната работна заплата за страната на основание на договор, сключен между институцията осигурител или клоновете й и съответното физическо лице.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1996 г.) Фонд за закупуване на държавни ценни книги се създава от институцията, получила сумите за доброволно социално осигуряване по чл. 6, ал. 3 ЗДОД, която закупува с 85 на сто от размера на сумите държавни ценни книги до 15-о число на месеца след получаването им.

(4) През данъчната година във фонда по § 1 от допълнителните разпоредби на ЗДОД се поддържа постоянен неснижаем остатък от държавни ценни книги в размер 40 на сто от ресурса му.

(5) (Нова - ДВ, бр. 107 от 1995 г., изм., бр. 59 от 1996 г.) В случаите на обратно получаване на персонално внесените суми от работници и служители за доброволно социално осигуряване преди изтичане на сроковете по договорите, в месеца на получаването на сумите се завишава облагаемият доход на лицата с целия размер на ползваното данъчно облекчение по чл. 6, ал. 3 ЗДОД.

(6) (Нова - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) В случаите по ал. 5, когато:

1. работниците и служителите са в трудови правоотношения, работодателят извършва облагането след уведомяването от институциите осигурители за възстановяването на натрупаните суми;

2. трудовите правоотношения между работниците и служителите и работодателя са прекратени, облагането на получените суми се извършва от органите на данъчната администрация по реда на чл. 13 във връзка с чл. 33 ЗДОД.

(7) (Нова - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) Разпоредбите на ал. 5 и 6 не се прилагат в случаите, когато при наличие на договор с лицата се променя институцията осигурител и прехвърлянето на набраните средства се извършва по банков път.

(8) (Нова - ДВ, бр. 107 от 1995 г., предишна ал. 7 - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) Когато сумите за доброволно социално осигуряване се внасят еднократно или авансово от лицата, се прилагат разпоредбите на чл. 50а, ал. 2 ЗДОД, като облагаемият доход се намалява за съответния месец, през който е потвърдено плащането от институциите осигурители пред работодателите.

(9) (Нова - ДВ, бр. 107 от 1995 г., изм., бр. 59 от 1996 г., предишна ал. 8 - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) В случай, че вноските за доброволно социално осигуряване са извършени за сметка на работодателя, работниците и служителите не могат да ползват разпоредбите на чл. 6, ал. 3 ЗДОД.

(10) (Нова - ДВ, бр. 107 от 1995 г., предишна ал. 9 - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) При получаване на сумите за доброволно социално осигуряване в случаите по ал. 9 преди изтичане на сроковете по договорите работниците и служителите се облагат за целия размер на изплатените суми в месеца на получаването, като се прилага редът по ал. 6.

(11) (Нова - ДВ, бр. 59 от 1996 г., предишна ал. 10 - ДВ, бр. 63 от 1997 г.)) От месечния доход, реализиран от лицата по основното трудово правоотношение, се приспадат осигурителните вноски за Държавното обществено осигуряване, внесени за сметка на работниците и служителите, в размер 2 на сто от брутното трудово възнаграждение.


Чл. 9. Данъкът по чл. 4 и 6 ЗДОД се изчислява от учрежденията, предприятията и др., удържа се и се внася месечно независимо от формата на изплащане - авансово или окончателно, в брой или по сметка.


Глава трета.
ОБЛАГАНЕ НА ДОХОДИ ОТ ИЗВЪНТРУДОВИ ПРАВООТНОШЕНИЯ - ЕДНОЛИЧНИ ТЪРГОВЦИ, УПРАЖНЯВАНЕ НА СВОБОДНА ПРОФЕСИЯ, УЧАСТИЯ В ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА И КООПЕРАЦИИ, ОБЛИГАЦИОННИ ДОГОВОРИ, ПРОИЗВОДСТВО НА СЕЛСКОСТОПАНСКА ПРОДУКЦИЯ, ОТДАВАНЕ НА ИМУЩЕСТВО ПОД НАЕМ

Чл. 10. (1) На облагане по чл. 13 ЗДОД подлежат всички доходи извън посочените в дял I, глава първа от ЗДОД, реализирани от:

1. дейност като едноличен търговец;

2. (доп. - ДВ, бр. 108 от 1996 г.) участия в търговски дружества и членство в кооперации с изключение на доходите, посочени в чл. 9, ал. 1 от Закона за данък върху печалбата (ЗДПч);

3. дейност по извънтрудово правоотношение;

4. упражняване на свободна професия;

5. отдаване на движимо и/или недвижимо имущество под наем;

6. производство на селскостопанска продукция;

7. упражняване на занаяти;

8. упражняване на частна медицинска практика;

9. дейност като ръководители на предприятия, членове на управителни, контролни и надзорни съвети и на съвети на директорите; назначените лица на основание акт на Министерския съвет за управители, контрольори, членове на управителни и контролни съвети, на междуведомствени комисии и на държавни фондове - юридически лица; назначените на основание чл. 24 УСД (отм., ДВ, бр. 48 от 1991 г.); извънтрудови правоотношения като контрольори по чл. 144 от Търговския закон;

10. (Нова - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) дейност като нотариус;


11. (Предишна т. 10 - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) други източници, от които са реализирани доходи.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1996 г.) Таблицата към чл. 13 ЗДОД се прилага върху сумата от доходите за облагане, получени след определянето им по реда, посочен в чл. 13, ал. 5 - 14 с изключение на ал. 13а ЗДОД.


Чл. 11. (1) Доходите от отдаване под наем на имущество - семейна имуществена общност по смисъла на чл. 19 от Семейния кодекс (СК), подлежат на разделяне поравно между наемодателите, освен ако със съдебен акт са определени други дялове.

(2) Доходите от отдаване под наем на имущество в случаите на чл. 20, ал. 1 СК се облагат в лицето на получателя им.


Чл. 12. (1) (Доп. - ДВ, бр. 107 от 1995 г., доп., бр. 59 от 1996 г., бр. 108 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) Общият годишен доход на едноличен търговец, на нотариус и на лице, работещо по ред, определен от Министерството на здравеопазването (МЗ), са действително получените приходи по раздели I, II и III от Отчета за приходите и разходите, намалени със: отчетените необлагаеми суми; приходите от съучастия, обложени по чл. 30 от Закона за данък върху печалбата (ЗДПч); приходите от дейности, обложени по чл. 13, ал. 13а ЗДОД. Не са действително получени приходи авансовите суми, за които няма извършени разходи през съответния отчетен период.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 107 от 1995 г., доп. -ДВ, бр. 63 от 1997 г.) Облагаемият доход на едноличен търговец, на нотариус и на лицата, работещи по ред, определен от Министерството на здравеопазването (МЗ), се формира като разлика между общия годишен доход и необходимо присъщите разходи, свързани с осъществяваната дейност.

(3) Необходимо присъщи разходи са разходите, пряко свързани с осъществяваната дейност, които могат да бъдат включително за:

1. изплатени суми за ремонт на дълготрайни материални активи:

а) ремонт на собствени дълготрайни материални активи, като подмяна на подови настилки, дограма, покривна конструкция, вграждане на допълнителни елементи, боядисване, поставяне на стъкла, ламперии и решетки, преграждане на помещения и други възстановителни работи, за които не се изисква разрешение по съответния ред;

б) ремонт на собствени машини, съоръжения и оборудване, транспортни средства и стопански инвентар с оглед на нормалното им функциониране;

в) ремонт на наети дълготрайни материални активи, като подмяна на кранове и брави, стъклопоставяне, отпушване на комини и канализационни съоръжения и други дребни поправки, дължащи се на обикновена употреба;

2. (Доп. - ДВ, бр. 108 от 1996 г.) амортизации, определени по реда на чл. 15 ЗДПч;

3. (изм. - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) обучение, квалификация и преквалификация в страната и в чужбина, свързани с осъществяваната дейност на лицата по чл. 13, ал. 5 ЗДОД, вкл. на наети работници и служители, срещу представяне на документи, удостоверяващи завършването;

4. платени лихви по ползвани банкови кредити независимо от вида на кредита, включително и лихвите за просрочени банкови кредити;

5. (доп. - ДВ, бр. 107 от 1995 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) задължителното социално осигуряване на едноличния търговец, на нотариуса и на лицата, работещи по ред, определен от МЗ, както и на съпруга (съпругата) и възходящите на работодателя (възложителя) и на съпругата (съпруга) му, когато работят в неговото предприятие;

6. (доп. - ДВ, бр. 107 от 1995 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) суми, платени от едноличния търговец, от нотариуса и от лицата, работещи по ред, определен от МЗ за имуществени застраховки;

7. (доп. - ДВ, бр. 107 от 1995 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) внесени суми за доброволно социално осигуряване за собствена сметка на едноличния търговец, на нотариуса и на лицата, работещи по ред, определен от МЗ, в размер 20 на сто от 12-те минимални месечни работни заплати за страната. Внесените суми се признават за присъщ разход в случаите, когато между институцията осигурител или неин клон и едноличния търговец, нотариуса и лицата, работещи по ред, определен от МЗ е сключен договор.

8. (Нова - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) задължителните застраховки по чл. 30 от Закона за нотариусите;

9. (Нова - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) задължителните встъпителни и годишни вноски по чл. 53 от Закона за нотариусите.

(4) Не се считат за необходимо присъщи разходи:

1. вноските за застраховки "Живот" и за други лични застраховки, направени от работодателя за негова сметка, които не са установени с нормативни актове като задължителни;

2.(Изм. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) сумите по договори в полза на трето лице на основание чл. 414 ТЗ;

3. (изм. - ДВ, бр. 107 от 1995 г., бр. 108 от 1996 г.) отписаните липси на материални активи и бракът на материални запаси и други ценности (без тези за сметка на персонала) с изключение на: произтичащите от технологичен брак; промяна на физико-химичните свойства в нормални размери, съответстващи на установените норми за пределните размери на естествените фири и липси на стоково-материални ценности при тяхното съхранение и транспортиране, съгласно утвърдените български стандарти, отраслови и заводски нормали в съответните отрасли и дейности и другите нормативни актове, с които се регламентират въпросите за полезния срок на годност на стоките, както и на унищожените от стихийни бедствия;

4. разходите за лихви по небанкови кредити;

5. (доп. - ДВ, бр. 107 от 1995 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) разходите, които едноличният търговец, нотариусът и лицата, работещи по ред, определен от МЗ не може да докаже по реда на чл. 13, ал. 15 ЗДОД;

6. (доп. - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) сумата на начислените амортизационни отчисления над размера, определен в ал. 3, т. 2, както и за преоценени активи извън разпоредбите на нормативни актове на Министерския съвет;

7. сумите за лични и семейни нужди, за издръжка и средства за живеене на съдружници, както и сумите в полза на трети лица;

8. разходите по сделки между свързани лица, включително и от предоставяне на тези лица на активи под пазарната им цена;

9. средствата, предоставени на политически партии, коалиции, други политически формации и синдикати;

10. (доп. - ДВ, бр. 107 от 1995 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) средствата за командировъчни, надвишаващи размерите, посочени в чл. 5, буква "г" ЗДОД - за назначените по трудов договор, и в чл. 13, ал. 5, т. 5 ЗДОД - за едноличния търговец, за нотариуса и за лицата, работещи по ред, определен от МЗ;

11. санкции за нарушаване на нормативни актове;

12. други, които не са посочени в чл. 13, ал. 5 ЗДОД;

13. (нова - ДВ, бр. 107 от 1995 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) разходите в случаите, когато не съществува съпоставимост с приходите, произтичащи от дейността на търговеца, на нотариуса и на лицата, работещи по ред, определен от МЗ.

14. (Нова - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) допълнителните вноски по чл. 53 от закона за нотариусите.


Чл. 13. (Доп. - ДВ, бр. 107 от 1995 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) При наличието на облагаем доход до размера на този доход едноличният търговец, нотариусът и лицата, работещи по ред, определен от МЗ, могат да приспадат облекченията, посочени в чл. 13, ал. 6 ЗДОД, в следната последователност:

1. (изм. - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) дарения в полза на държавата и общините, на учебни, научни, културни, просветни, здравни, социални, спортни и туристически организации с идеална цел или на бюджетна издръжка; на вероизповеданията на общностите в страната; на фондации с благотворителни, природозащитни, здравни, научноизследователски, образователни и културно-просветни цели; на фондове за подпомагане на инвалиди и пострадали от природни бедствия; за националната сигурност и отбрана; за питейна вода; за фонд "Социално подпомагане", фонд "Социално подпомагане на военнослужещи" и за Българския червен кръст, както и дарения за възстановяване и опазване на природни, исторически и културни паметници; за подпомагане на социално слаби и инвалиди; за научни изследвания; за стипендии и помощи на учащи се; за деца с увредено здраве и без родители - в размер не повече от 20 на сто от облагаемия доход. Даренията в полза на инвалиди, за научни изследвания, за подпомагане на социално слаби, за стипендии и помощи на учащи се, за деца с увредено здраве и без родители могат да се извършват пряко на физическите лица. Документите за тези категории лица се предоставят на данъчните органи от дарителя;

2. (Отм. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.)

3. (изм. - ДВ, бр. 107 от 1995 г., отм., бр. 59 от 1996 г.);

4. минималната месечна работна заплата за всеки месец от откриването на ново работно място до края на данъчната година за всяко наето по трудово правоотношение безработно лице, насочено от бюрото по труда.


Чл. 14. (1) Базисната численост по чл. 13, т. 4 се удостоверява, както следва:

1. за действащи предприятия - чрез осигурителните книжки на наетите лица, заверени от съответното районно управление "Социално осигуряване", или чрез разплащателната ведомост и платежни нареждания за направените осигурителни вноски в Държавното обществено осигуряване и във фонд "Професионална квалификация и безработица", придружени с банкови извлечения за тях;

2. за новообразувани предприятия, за които няма отчетни данни, базисната численост е списъчният брой на наетия персонал към датата на започване на дейността.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 107 от 1995 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) Едноличният търговец, нотариусът и лицата, работещи по ред, определен от МЗ обявява в 5-дневен срок по установения ред новооткритите работни места в бюрото по труда на територията, на която осъществява дейността си.

(3) Бюрата по труда насочват подходящи безработни лица, които отговарят на изискванията за заемане на съответното свободно работно място по трудово правоотношение. Насочването се извършва задължително чрез установения образец на препоръчително писмо и след подбор между регистрираните безработни.

(4) (Доп. - ДВ, бр. 107 от 1995 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) Работодателите - еднолични търговци, нотариуси и лицата, работещи по ред, определен от МЗ, прилагат към трудовия договор на всяко отделно лице препоръчителните писма, с които са насочени безработните лица, и ги съхраняват в сроковете за съхраняване на счетоводните регистри.

(5) (Доп. - ДВ, бр. 107 от 1995 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) Бюрата по труда съхраняват копия от препоръчителните писма до работодателя, както и обратната информация от тях в картотеката на безработните лица и ги предоставят за справка при поискване от страна на данъчните органи. Досиетата на лица, насочени на работа при работодатели - еднолични търговци, нотариуси и лицата, работещи по ред, определен от МЗ, се съхраняват за срок 8 години от датата на наемането им.

(6) Бюрата по труда удостоверяват пред данъчните органи разкриването на ново работно място до 31 декември.


Чл. 15. (1) Сумата от всички облекчения по чл. 13, ал. 6 ЗДОД не може да превишава облагаемия доход, получен по реда на чл. 12.

(2) В случаите на прехвърляне на дълготраен материален актив преди изтичането на 2 данъчни години след годината, в която е придобит, размерът на ползваното облекчение увеличава облагаемия доход в данъчната година, в която активът е прехвърлен.

(3) В случаите на прехвърляне на собственост, когато:

1. (доп. - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) едноличният търговец и лицата, работещи по ред, определен от МЗ, са придобили собствеността чрез договор за наем за прехвърлянето й и не са спазени сроковете, посочени в ал. 2, ползваното облекчение по чл. 13, ал. 6, т. 2 ЗДОД увеличава облагаемия му доход през данъчната година, в която е извършено прехвърлянето;

2. (доп. - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) е налице прекратяване на наемното правоотношение по искане на една от страните, облекченията, ползвани преди придобиване на собствеността, които представляват платения наем, увеличават облагаемия доход на едноличния търговец и на лицата, работещи по ред, определен от МЗ, през следващата данъчна година.

(4) (Доп. - ДВ, бр. 107 от 1995 г., отм. - ДВ, бр. 59 от 1996 г.)


Чл. 16. (1) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 1996 г.) По реда на чл. 13, ал. 9 ЗДОД се облагат доходите, получени от съдружници в търговски дружества и от членове на кооперации, включително производствените дивиденти по чл. 24, ал. 5 ЗДПч. От доходите в тези случаи не се приспадат нормативно определени разходи, освен направените вноски за Държавното обществено осигуряване. Не се включват в дохода за облагане получените дивиденти и доходи от дялово участие, които са обложени по чл. 30 ЗДПч.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 108 от 1996 г.)

(3) Направените от съдружниците допълнителни парични вноски от остатъчната печалба на основание чл. 134, ал. 1 и чл. 137, ал. 1, т. 9 от Търговския закон (ТЗ) не се облагат с данък върху общия доход. В случай че тези вноски имат друг източник, те се правят след облагане дохода на лицата.

(4) Получените лихви от съдружници - физически лица и еднолични търговци, на основание чл. 134, ал. 3 ТЗ за предоставените вноски по ал. 3 представляват доход и се облагат с данък.

(5) Получените лихви на основание чл. 190, ал. 2 ТЗ представляват доход и се облагат с данък.

(6) Гаранцията съгласно чл. 240, ал. 1 ТЗ следва да бъде направена от лицата след облагането им с данък по чл. 13 ЗДОД. В случай, че предприятието е задържало три месечни брутни възнаграждения, те следва да бъдат обложени по реда на чл. 41а ЗДОД и да се декларират заедно с действително полученото възнаграждение за останалите месеци.

(7) (Нова - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) За доход на съдружници се считат и изразходвани чрез търговските дружества:

1. суми, несвързани с осъществяваната дейност на дружеството по придобиване, използване и поддържане на сгради и други недвижими и движими имущества, вкл. за наетите, ползвани напълно или частично за лични потребности на съдружниците;

2. суми по използване и поддържане на транспортни средства, ползвани за лични потребности на съдружници;

3. вноски по застраховки "Живот" и други лични застраховки, които не са установени с нормативни актове като задължителни, както и вноски за доброволно социално осигуряване;

4. суми за неслужебни пътувания, курорти, всякакви придобивки за покриване на техни лични разходи, разпределение в натура на продукция и предоставяне на услуги.

(8) (Нова - ДВ, бр. 59 от 1996 г.) Подлежи на облагане доходът, получен от съдружници в граждански дружества по чл. 357 ЗЗД след разпределението по реда на чл. 361 ЗЗД съобразно участието им след изтичане на данъчната година и при прекратяване на дружеството. При отразяване на приходите и разходите от дейността на дружеството се прилагат разпоредбите на Закона за счетоводството.


Чл. 17. Назначените лица по чл. 10, ал. 1, т. 9 подлежат на облагане по реда на чл. 41а във връзка с чл. 13 ЗДОД в случаите, когато не са в трудови правоотношения с предприятието или институцията.


Чл. 18. (1) В случаите на прекратяване дейността на едноличен търговец се съставя баланс и Отчет за приходите и разходите:

1. при прекратяване на предприятието - към датата на решението за отписване от търговския регистър;

2. при прехвърляне на предприятието на едноличния търговец чрез сделка - към датата на изповядване на сделката;

3. при поемане на предприятието при смърт на едноличния търговец - към датата на смъртта, като доходът се облага по реда на чл. 13 ЗДОД.

(2) По ал. 1 лицата подават декларация.


Чл. 19. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 107 от 1995 г., изм., бр. 59 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) В случаите на прекратяване на дейността на едноличен търговец по чл. 18, ал. 1, т. 1 и 2 на нотариуса и на лицата, работещи по ред, определен от Министерството на здравеопазването, декларацията по чл. 18, ал. 2 се подава в 30-дневен срок.

(2) (Нова - ДВ, бр. 59 от 1996 г.) В случаите на прекратяване на дейността на едноличен търговец по чл. 18, ал. 1, т. 3 декларацията по чл. 18, ал. 2 се подава в срока, определен със Закона за местните данъци и такси, преди подаване на декларацията по данъка върху наследството.

(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 59 от 1996 г.) При неподаване на декларация по чл. 18, ал. 2 и в срока по ал. 1 и 2 данъчният орган прилага разпоредбите на чл. 17 от Закона за данъчното производство (ЗДП).


Чл. 20. (1) В случаите по чл. 11 от Закона за наследството данъчните органи изготвят данъчен облагателен акт, като прилагат разпоредбите на чл. 17 ЗДП.

(2) В случаите по ал. 1 данъчните органи уведомяват службите "Държавни имоти" по местонахождението на имота за предприемането на действия по приемане на наследството съгласно Наредбата за държавните имоти (обн., ДВ, бр. 79 от 1975 г.; изм., бр. 24 от 1978 г., бр. 52 от 1979 г., бр. 7 и 78 от 1980 г., бр. 70 и 77 от 1983 г., бр. 36 от 1984 г., бр. 37 от 1985 г., бр. 19 и 71 от 1989 г., бр. 34 и 72 от 1990 г., бр. 75 от 1991 г., бр. 26 от 1993 г., бр. 1 от 1994 г.). Наследството се приема по опис.


Чл. 21. (1) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1996 г., доп., бр. 108 от 1996 г.) В случай на прекратяване участието на съдружник в търговско дружество или участието на член-кооператор в кооперация същият подава декларацията по чл. 18, ал. 2 и в срока по чл. 19, ал. 1 за реализирания доход от тази дейност с изключение на дохода, обложен по реда на чл. 30 ЗДПч.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) Когато се прекрати участието на едноличен търговец и на лицата, работещи по ред, определен от МЗ в търговско дружество или кооперация, доходът по ал. 1 се увеличава с размера на ползваното през предходната година облекчение за дялово участие или за дялова вноска.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 108 от 1996 г.) При прекратяване на участието в търговско дружество или в кооперация поради смърт на съдружник или на член-кооператор полученият доход от участието или от членството се облага с данък по реда на чл. 13 ЗДОД с изключение на доходите, посочени в чл. 9, ал. 1 ЗДПч.


Чл. 22. (1) (Изм. - ДВ, бр. 107 от 1995 г., бр. 59 от 1996 г.) Общият годишен доход, реализиран от дейност по извънтрудово правоотношение, от упражняване на свободна професия, от занаяти с изключение на посочените в чл. 13, ал. 13а ЗДОД, и от доходи от отдаване на движимо и/или недвижимо имущество под наем, се намалява с нормативно определените разходи, посочени в чл. 13, ал. 12 ЗДОД.

(2) В разходите, посочени в чл. 13, ал. 12 ЗДОД се включват и вноските за Държавното обществено осигуряване, извършени от лицата.

(3) (Отм. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.)

(4) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) За доходи, реализирани от дейности, регламентирани с чл. 3 от Закона за авторското право и сродните му права, от облагаемия доход се приспадат нормативно определени разходи в размер 50 на сто.

(5) В чл. 13, ал. 12, т. 6 ЗДОД 20-те на сто нормативно определени разходи включват извършените от физическите лица - собственици на имуществото, разходи за ремонт, платените данък върху сградите, такси за изхвърляне на смет, имуществени застраховки и всички разходи, свързани с управлението на имуществото.

(6) Когато извършеният ремонт е на стойност, по-висока от определените разходи в чл. 13, ал. 12, т. 6 ЗДОД, превишението е за сметка на физическото лице наемодател.

(7) (Изм. - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) Доходите, получени от чужди граждани, вкл. от отдаване на движимо и/или недвижимо имущество под наем и от комисионни възнаграждения, се облагат по реда на чл. 13 ЗДОД.

(8) Подлежат на облагане по реда на чл. 13, ал. 12, т. 5, извън случаите на чл. 2, ал. 4 ЗДОД, получените парични суми от спортни състезания.

(9) (Нова - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) Общият годишен доход на лицата по чл. 13, ал. 12, т. 4 и 5 ЗДОД се намалява с възстановените суми по чл. 50 от Закона за пенсиите преди намаляването му с нормативно определените разходи.

(10) (Нова - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) От доходите по чл. 13, ал. 12, т. 4 и 5 ЗДОД, внесени от български граждани от чужбина, се приспадат 30 или 50 на сто нормативно определени разходи.


Чл. 23. Лицата, реализирали доходи по чл. 13, ал. 12 ЗДОД, ползват данъчните облекчения за дарения по чл. 13, ал. 6, т. 1 ЗДОД в размер до 20 на сто от облагаемия годишен доход, получен след приспадане на разходите, посочени в чл. 13, ал. 12 ЗДОД.


Чл. 23а. (Нов - ДВ, бр. 59 от 1996 г.) (1) Общинските съвети определят размера на данъка по реда на чл. 13, ал. 13а ЗДОД и го обявяват в срок до 1 декември на предходната данъчна година.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 1996 г.) Когато едноличен търговец осъществява таксиметрова дейност, тази дейност се облага по реда на чл. 13, ал. 13а, т. 1 ЗДОД. Ако търговецът на основание трудови или облигационни правоотношения наема или възлага осъществяването на таксиметрови превози с моторни превозни средства на други лица, той заплаща дължимия данък за всеки автомобил.

(3) В случаите на отдаване под наем на моторни превозни средства и на други дълготрайни материални активи, с които се извършват дейностите по чл. 13, ал. 13а ЗДОД, данъкът се заплаща от лицата, осъществяващи дейностите.

(4) (Попр. - ДВ, бр. 63 от 1996 г.) В случаите, когато дейностите по чл. 13, ал. 13а, т. 2 ЗДОД се извършват от еднолични търговци, които не отговарят на изискванията на § 7в, те се облагат по реда на чл. 13, ал. 5 ЗДОД.

(5) Ако лицата осъществяват повече от една от посочените в чл. 13, ал. 13а ЗДОД дейности, те заплащат данъка за всяка една от тях.

(6) В случаите, когато едноличен търговец осъществява и дейност по чл. 13, ал. 13а ЗДОД, за нея организира обособено отчитане (самостоятелни счетоводни регистри при прилагане на едностранно счетоводно записване или отделни аналитични сметки при прилагане на двустранно счетоводно записване).

(7) (Нова - ДВ, бр. 108 от 1996 г.) Лицата, които извършват дейностите по чл. 13, ал. 13а, т. 2 ЗДОД и не са еднолични търговци, издават документи на клиентите за извършената дейност, които отговарят на изискванията на чл. 8, ал. 1, т. 9 от Закона за счетоводството, като ги подпечатват с щемпели.

(8) (Нова - ДВ, бр. 108 от 1996 г.) Документите, които издават лицата по ал. 7, се заверяват от данъчните органи по местоживеенето им.

(9) (Предишна ал. 7 - ДВ, бр. 108 от 1996 г.) Лицата, които се облагат по реда на чл. 13, ал. 13а ЗДОД, подават декларация по образец, утвърден със заповед на министъра на финансите, която се обнародва в "Държавен вестник".

(10) (Предишна ал. 8 - ДВ, бр. 108 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) Декларацията по ал. 9 се подава в данъчната служба по местоживеене при започване на дейността в 30-дневен срок. В нея лицата декларират вида на упражняваната от тях дейност.

(11) (Предишна ал. 9 - ДВ, бр. 108 от 1996 г.) До 1 октомври на текущата данъчна година данъчните служби писмено уведомяват общинските съвети за определяне размера на данъка на лицата, осъществяващи дейностите по чл. 13, ал. 13а ЗДОД, за следващата година.


Чл. 24. (1) Българските граждани декларират доходите, внесени от чужбина по чл. 3, ал. 4.

(2) В случаите, когато данъкът е платен в чужбина, това се доказва с официален документ от съответните данъчни власти, съпроводен с легализиран превод на български език.

(3) При наличие на спогодба за избягване на двойното данъчно облагане се прилагат разпоредбите на чл. 4, а при липса на такава доходите се облагат и в Република България.

(4) На основание чл. 45 ЗДОД митническите органи при внос на стоки и имущества с придобитите в чужбина доходи са длъжни да уведомяват с копие от митническата декларация в случаите по чл. 7 от Наредбата за износ и внос на валутни ценности (ДВ, бр. 9 от 1994 г.) съответните териториални данъчни управления по местоживеене на лицата в 15-дневен срок от датата на съставяне на митническата декларация.

(5) (Нова - ДВ, бр. 108 от 1996 г.) Министърът на финансите съвместно с управителя на Българската народна банка определя реда, по който търговските банки оказват съдействие на данъчните органи в случаите, когато по безкасов път са преведени суми на български граждани от чужбина.

(6) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 108 от 1996 г.) Внесените доходи се определят в левове по курса на Българската народна банка в деня на вноса и съставянето на митническата декларация, а доходите, трансформирани в имущества - по митническата облагаема стойност.


Чл. 25. (Отм. - ДВ, бр. 107 от 1995 г.)


Глава четвърта.
УСТАНОВЯВАНЕ НА ОБЛАГАЕМИЯ ДОХОД И ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ДАНЪКА

Чл. 26. (1) Данъчна декларация подават лицата за доходите, които се облагат по реда на дял I, глава четвърта от ЗДОД.

(2) Декларации се подават независимо от размера на дохода и в случаите, когато той е под необлагаемия годишен минимум.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 107 от 1995 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) В случаите, когато лицето е реализирало доход, представляващ отрицателен финансов резултат (загуба) от дейност като едноличен търговец, нотариус и като лице, работещо по ред, определен от МЗ или не е налице финансов резултат, то подава данъчна декларация, с която декларира резултата от дейността за данъчната година.

(4) Декларацията по чл. 33, ал. 1 ЗДОД се подава независимо от подадената декларация по чл. 18, ал. 2 и чл. 21.

(5) (Нова - ДВ, бр. 59 от 1996 г.) За дължимите авансови вноски по чл. 57б ЗДОД лицата, които се облагат по реда на чл. 13, ал. 5 ЗДОД, подават декларация по образец, утвърден от министъра на финансите, в данъчната служба по местоживеене до сроковете за плащане на авансовата вноска. Декларацията може да бъде подадена лично, чрез упълномощено лице или по пощата.

(6) (Нова - ДВ, бр. 59 от 1996 г.) Данъчно задължените лица по реда на чл. 13, ал. 13а ЗДОД, когато осъществяват единствено посочените дейности, не подават годишна данъчна декларация по чл. 33, ал. 1 ЗДОД.

(7) (Нова - ДВ, бр. 108 от 1996 г.) В случаите по чл. 33, ал. 4 ЗДОД министърът на финансите издава заповед, която се обнародва в "Държавен вестник".

(8) (Нова - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) Алинея 5 не се прилага в случаите на съвпадане на сроковете при прекратяване на дейността на лицата по чл. 13, ал. 5 ЗДОД.


Чл. 27. (1) Доходите на лицата по чл. 13, ал. 12 ЗДОД, получени авансово или след изтичане на данъчната година, се декларират в годината на получаването им.

(2) Доходите по чл. 13, ал. 16 ЗДОД се разпределят на броя на годините, през които е упражнявана трудовата дейност, и данъкът се определя по таблиците за съответните данъчни години.


Глава пета.
УДЪРЖАНЕ НА ДАНЪКА

Чл. 28. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1995 г., предишна ал. 1, доп. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) На лицата за доходите от дейностите, посочени в чл. 10, ал. 1, т. 9, се удържа авансово 20 на сто данък върху полученото възнаграждение при изплащането му след приспадане на нормативно определените разходи по чл. 13, ал. 12, т. 7 ЗДОД.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 21 от 1995 г., нова, бр. 59 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) На лицата по чл. 10, ал. 1, т. 9, назначени по граждански договори в търговски дружества с държавно или общинско участие, се удържа 20 на сто данък върху полученото възнаграждение при изплащането му, включително и върху допълнителното възнаграждение след облагане на печалбата, след приспадане на нормативно определените разходи по чл. 13, ал. 12, т. 7 ЗДОД.

(3) (Отм. - ДВ, бр. 21 от 1995 г., нова, бр. 59 от 1996 г.) Данъкът по чл. 41а, ал. 1 и 2 ЗДОД се удържа и превежда от платеца на възнагражденията в данъчната служба по местоживеенето на лицата.

(4) (Нова - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) Платците на данъка по чл. 41а, ал. 1 и 2 ЗДОД издават формулярите по чл. 28а, ал. 2 и чл. 28б, ал. 1 и изпращат описите по чл. 28а, ал. 4 в данъчната служба по местоживеене на лицата.


Чл. 28а. (Нов - ДВ, бр. 59 от 1996 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) Когато в течение на годината доходът на лицата, извършващи дейностите по чл. 13, ал. 12, т. 4 и 5 ЗДОД, надвиши размера на съответната част от годишния необлагаем минимум по таблицата по чл. 13 ЗДОД, текущо се удържа 10 на сто данък при изплащане на възнаграждение от тези дейности след приспадане на нормативно определените разходи, без да се извършва натрупване със суми по предишни възнаграждения.

(2) Предприятията, учрежденията, организациите и други, които изплащат възнаграждения на лицата, извършващи дейностите по чл. 13, ал. 12, т. 4 и 5 ЗДОД, издават "Сметка за изплатени суми по граждански договори" и "Служебна бележка", удостоверяващи удържането на данъка, по образци, утвърдени със заповед на министъра на финансите, която се обнародва в "Държавен вестник".

(3) Сметката за изплатени суми по граждански договори се издава от платеца на възнаграждението в три екземпляра. Единият екземпляр е предназначен за получателя на възнаграждението, другият - за предприятието, третият се изпраща на данъчната служба по място на регистрация на платеца.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) Платците на възнагражденията по граждански договори изпращат в данъчната служба по място на тяхната регистрация и опис на издадените сметки в срок до 15-о число на месеца, следващ тримесечието. Описът съдържа: списъка с имената, точния адрес данъчната служба по местоживеене, ЕГН, паспортните данни на всички лица, на които предприятието е изплатило суми по граждански договори, брутната сума за получаване, начислените и внесените държавни вземания (чл. 50 от Закона за пенсиите), общата сума на внесения данък, номера на платежния документ и номера на сметката, по която е удържан и внесен данъкът по чл. 41а, ал. 5 ЗДОД.

(5) Сметките и описите се обработват в данъчните служби по място на регистрация на платеца, които след извършване на проверка изпращат сведения в данъчните служби по местоживеене на данъкоплатците, получатели на възнагражденията.


Чл. 28б. (Нов - ДВ, бр. 59 от 1996 г.) (1) Предприятията, учрежденията, организациите и др. издават "Служебна бележка" при удържането на данъка. Оригиналът й се представя от лицата на данъчните органи при определянето на годишното данъчно задължение по чл. 13 ЗДОД.

(2) Предприятията, учрежденията, организациите и др. превеждат удържания данък по чл. 41а, ал. 5 ЗДОД по сметката на данъчната служба по място на тяхната регистрация.


Чл. 28в. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) (1) Когато в течение на годината доходът на лицата от дейност по чл. 13, ал. 12, т. 6 ЗДОД надвиши размера на съответната част от годишния необлагаем минимум по чл. 13, ал. 1 ЗДОД, текущо се удържа 15 на сто данък при изплащане на сумата по наема след приспадане на нормативно определените разходи.

(2) В случаите по ал. 1 данъкът по чл. 41а, ал. 5а ЗДОД се удържа и превежда от предприятията, учрежденията или организациите - платци на наема, в данъчната служба по местоживеене на наемодателя.

(3) Платците на данъка по чл. 41а, ал. 5а ЗДОД издават на наемодателите формулярите по чл. 28а, ал. 2 и чл. 28б, ал. 1 и изпращат в данъчната служба по местоживеене на лицата описите по чл. 28а, ал. 4.


Чл. 28г. (Нов - ДВ, бр. 59 от 1996 г., бр. 108 от 1996 г., предишен чл. 28в - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) Данъкът по реда на чл. 41а, ал. 6 ЗДОД се внася от лицата по касов или безкасов път до 10-о число на следващия месец по сметката на данъчната служба по местоживеене, след като през течение на годината доходът на лицата надвиши размера на съответната част на годишния необлагаем минимум по таблицата по чл. 13 ЗДОД.

(2) (Нова - ДВ, бр. 108 от 1996 г.) Лицата, които плащат данъка по чл. 41а, ал. 6 ЗДОД, подават в данъчната служба по местоживеене в срока по ал. 1 справка за получената сума на възнагражденията по образец, утвърден със заповед на министъра на финансите, която се обнародва в "Държавен вестник".


Чл. 29. (1) (Изм. - ДВ, бр. 107 от 1995 г., бр. 59 от 1996 г., бр. 108 от 1996 г.) За чуждите граждани, реализирали доходи от лихви и наеми, се облагат с данък върху общия доход по реда на чл. 13 ЗДОД.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1996 г.) За консултанти, лектори, дейци на културата и изкуството, призьори и съдии в спортни състезания - чуждестранни физически лица, както и за авторски и лицензионни възнаграждения и възнаграждения за технически услуги, получени от тези лица, се прилагат разпоредбите на чл. 41а, ал. 3 ЗДОД.

(3) (Отм. - ДВ, бр. 107 от 1995 г.)


Глава шеста.
ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ

Чл. 30. (1) Слепите, глухонемите и инвалидите с група инвалидност не се облагат с данък върху общия доход до двойния размер на необлагаемия месечен, съответно годишен минимум.

(2) Данъкът се изчислява, като облагаемият доход на лицата по ал. 1 се намали с двукратния размер на необлагаемия минимум и се приложи съответният етаж на таблицата по чл. 4 и 13 ЗДОД.

(3) (Нова - ДВ, бр. 59 от 1996 г.) Разпоредбата на чл. 50, ал. 2 ЗДОД се прилага и в случаите на чл. 13, ал. 13а ЗДОД, когато определеният размер на данъка от общинските съвети е до размера на данъка, съответстващ на двойния размер на годишния необлагаем минимум.

(4) (Нова - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) Разпоредбите на чл. 50, ал. 2 ЗДОД се прилагат при авансовото облагане по чл. 57б ЗДОД, като от дохода за облагане се приспада двойният размер на необлагаемия минимум за съответното тримесечие с натрупване от началото на годината по скалата към чл. 13 ЗДОД.

(5) (Нова - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) За удостоверяване на състоянието на инвалидност лицата по ал. 4 представят документ, издаден по съответния ред, веднъж годишно, освен в случаите на изтичане срока на инвалидността, определен в решението на ТЕЛК (ЦТЕЛК). При непредставянето на такъв документ отпада основанието за прилагане на чл. 50, ал. 2 ЗДОД.


Чл. 31. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1996 г.) (1) Организациите осигурители, получили вноските по чл. 6, ал. 3 и чл. 13, ал. 5, т. 10 ЗДОД, уведомяват ежемесечно работодателя или вносителя за извършената вноска.

(2)(Изм. - ДВ, бр. 59 от 1996 г.) Съответните длъжностни лица в предприятието в месеца на получаване на съобщението от институцията осигурител намаляват облагаемия доход на лицата за месеца, през който е потвърдено плащането по чл. 6, ал. 3 ЗДОД. При промяна на базата за облекчението по чл. 6, ал. 3 ЗДОД вносителят доплаща през следващия месец към основната вноска разликата върху увеличената сума от облекчението за месеците, за които може да ползва тази разлика. Данъкът се преизчислява и на лицата се възстановява надвзетата сума.

(3)(Изм. - ДВ, бр. 59 от 1996 г.) В случаите, когато лицето, извършило вноските по чл. 6, ал. 3 ЗДОД, е пенсионер, който работи по трудово правоотношение, брутното месечно възнаграждение се намалява със сумите по чл. 50 ЗП и с размера на вноските за доброволно социално осигуряване, след което върху така получения облагаем доход се определя данъкът.

(4) (Нова - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) Организациите осигурители в случаите на изплащане на сумите по чл. 8, ал. 5 и 9 уведомяват работодателя или данъчната служба по местоживеене на лицата в едномесечен срок от датата на изплащането.


Глава седма.
ВНАСЯНЕ НА ДАНЪКА

Чл. 32. (1) Работодателят - физическо или юридическо лице, внася данъка по чл. 4 и 41а ЗДОД по сметката на данъчната служба или бюро до 10-о число на следващия месец, когато възнагражденията на наетите по трудов договор работници и служители се изплащат от налични суми в предприятието.

(2) В случаите, когато предприятието тегли суми от банки за изплащане на трудовите възнаграждения, изчисленият данък по чл. 4 и 41а ЗДОД се прехвърля в момента на тегленето по сметката на съответната данъчна служба или бюро.

(3) (Отм. - ДВ, бр. 107 от 1995 г., нова, бр. 59 от 1996 г.) Лицата, изплатили възнагражденията по чл. 28а, ал. 1, внасят данъка до 10-о число на следващия месец.

(4) (Нова - ДВ, бр. 59 от 1996 г.) Лицата, извършващи дейностите по чл. 13, ал. 13а ЗДОД, внасят данъка на четири равни части в 10-дневен срок от началото на всяко тримесечие по сметката на данъчната служба по местоживеене.

(5) (Нова - ДВ, бр. 59 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) Лицата по чл. 13, ал. 5 ЗДОД правят авансови плащания върху дохода за облагане за съответния период на текущата данъчна година с натрупване в размер 20 на сто след приспадане на съответната част от годишния необлагаем минимум по скалата към чл. 13 ЗДОД. Данъчното облекчение по чл. 13, ал. 6, т. 2 ЗДОД се посочва с натрупване за първото и второто тримесечие до 22 април 1996 г. Данъкът се внася по касов или безкасов път по сметката на данъчната служба по местоживеене на лицата.


Чл. 33. Определеният данък по чл. 13 ЗДОД се внася в 30-дневен срок след връчване на съобщение или данъчен облагателен акт по сметката на съответната данъчна служба или бюро, където лицето е подало данъчна декларация.


Чл. 34. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) Надвнесеният данък по чл. 28, 28а, 28в, 28г и чл. 32, ал. 6 се прихваща или се възстановява по реда на чл. 20 от Закона за данъчното производство.


Глава осма.
АДМИНИСТРАТИВНО-НАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 35. (1) (Ал. 1 отм., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) В случай че не са закупени държавни ценни книги, ръководителят на институцията осигурител се наказва с глоба съгласно чл. 32 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).

(2) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) В случай че не е спазен срокът за закупуване на държавни ценни книги по чл. 8, ал. 3, институцията заплаща лихва по Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания за дължимия данък върху общия доход от датата, отразена в разплащателната ведомост, удостоверяваща изплащането на работната заплата.

(3) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 107 от 1995 г., изм., бр. 59 от 1996 г.) Институцията, неизвършила действията по чл. 8, ал. 3, заплаща данъка върху общия доход по чл. 4 ЗДОД на лицата, ползвали облекчението по чл. 6, ал. 3 ЗДОД във връзка с чл. 20, 23, 24 и 25 от Закона за събиране на държавните вземания (ДВ, бр. 26 от 1996 г.).


Чл. 36. (1) (Доп. - ДВ, бр. 107 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) Служител в бюрото по труда, извършил действие, с което създава възможност на работодател - едноличен търговец, нотариус и лице, работещо по ред, определен от МЗ, да ползва неправомерно облекчението по чл. 13, ал. 6, т. 4 ЗДОД, се наказва с глоба по чл. 32 ЗАНН.

(2) Нарушенията по ал. 1 се установяват с акт на специализираните контролни органи на Националната служба по заетостта.

(3) Въз основа на съответните актове ръководителят на Националната служба по заетостта или определеното от него длъжностно лице издава наказателни постановления.

(4) Съставянето на актовете, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършва по реда на ЗАНН.

(5) Сумите от глоби се внасят във фонд "Професионална квалификация и безработица".


Чл. 37. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1996 г.) Санкцията по чл. 58, буква "в" ЗДОД се прилага за укритите доходи, посочени в § 7 от допълнителните разпоредби.


Чл. 38. (Отм. - ДВ, бр. 107 от 1995 г.)


Чл. 39. (Ал. 1 отм., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 107 от 1995 г., изм., бр. 59 от 1996 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) За неподаване на декларацията по чл. 18, ал. 2, чл. 21, чл. 23а, ал. 9 и чл. 26, ал. 5 лицата се наказват с глоба по чл. 32 ЗАНН, ако не подлежат на по-тежко наказание.


Чл. 40. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) Актовете за констатирани нарушения на разпоредбите на този правилник се съставят от данъчните органи, а наказателните постановления се издават от началниците на данъчните служби.


ПОСТАНОВЛЕНИЕ N 154

на Министерския съвет от 2 юли 1996 г. за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за данък върху общия доход

(Обн., ДВ, бр. 59 от 12 юли 1996 г., попр., бр. 63 от 26 юли 1996 г.)


Допълнителни разпоредби

§ 1. "Основен работодател" е този, с когото лицето има сключен основен трудов договор.


§ 2. "Доброволно социално осигуряване" по смисъла на ЗДОД е доброволно осигуряване за допълнителна пенсия извън пенсията по задължителното държавно обществено осигуряване.


§ 3. (Доп. - ДВ, бр. 107 от 1995 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) За "разкрито ново работно място" се счита всяко обявено в бюрото по труда свободно място над базисната средносписъчна численост на заетите лица през предходната данъчна година. Работодател - едноличен търговец, нотариус и лице, работещо по ред, определен от МЗ, който през текущата данъчна година няма увеличение на средносписъчната численост на наетия персонал спрямо предходната, не може да ползва облекчението по чл. 13, ал. 6, т. 4 ЗДОД независимо от това, че през годината е разкрил нови работни места.


§ 4. (Доп. - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) "Собствени средства" са паричните средства, формирали се в предприятието на едноличния търговец и лице, работещо по ред, определен от МЗ, в резултат на извършваната дейност.


§ 5. "Придобиване" е възмезден акт, при който чрез покупка се увеличават материални дълготрайни активи или чрез замяна се получава актив с по-висока стойност.


§ 6. (Изм. - ДВ, бр. 108 от 1996 г.) (1) "Доходи на съдружници в търговски дружества и на членове на кооперации" са получените суми за положен личен труд, командировъчни пари над определените съгласно нормативни актове, производствени дивиденти, както и всички доходи, необложени през предходни данъчни години в случаите на прекратяване на участието, включително и на дружеството или кооперацията, и при намаляване на дяловите вноски.

(2) "Доходи на съдружници в граждански дружества по чл. 357 ЗЗД" са освен посочените доходи и доходите от дивиденти и от дялово участие.


§ 7. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) За "укрит доход" по смисъла на този правилник се счита доходът, произхождащ от дейности, капитали, наеми, права и облигационни договори, невярно отразени или недекларирани в данъчната служба. За доход от укрит приходоизточник се счита и доходът, за който данъчнозадълженото лице не е подало данъчна декларация.


§ 7а. (Нов - ДВ, бр. 59 от 1996 г.) "Таксиметрова дейност с лек автомобил" е осъществяване на превоз на пътници с лек автомобил, съоръжен с таксиметров апарат, и по маршрут, определен от клиента.


§ 7б. (Нов - ДВ, бр. 59 от 1996 г.) "Таксиметрова дейност с товарен автомобил" е превоз на товари, извършван с товарни автомобили, с които се обслужват физически лица - граждани.


§ 7в. (Нов - ДВ, бр. 59 от 1996 г.) "Занаятчийска дейност" е дейност, осъществявана от лицата със самостоятелен личен труд, за която се отнася разпоредбата на чл. 2, т. 2 от Търговския закон.


§ 7г. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) "Съответната част от годишния необлагаем минимум по скалата по чл. 13 ЗДОД за едноличен търговец, нотариус и лице, работещо по ред, определен от М3" е 1/4 за първото тримесечие, 1/2 - за второто тримесечие и 3/4 - за третото тримесечие от годишния необлагаем минимум.


§ 7д. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) "Съответната част от годишния необлагаем минимум за лицата, реализиращи доходи по чл. 13, ал. 12, т. 4, 5 и 6 ЗДОД" е 1/12 част от годишния необлагаем минимум, умножена по броя на месеците към последната дата на месеца, през който се изплаща (получава) възнаграждението или наемът.


§ 7е. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1997 г.) "Предприятие" обхваща посочените лица в § 1 от допълнителните разпоредби на Закона за счетоводството.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 8. Доходите на лицата - еднолични търговци, осъществяващи дейност по реда на чл. 1, ал. 4 от Закона за банките и кредитното дело, се облагат по реда на чл. 13 ЗДОД.


§ 9. Закупените ценни книжа и извършените дялови участия от еднолични търговци до 9 май 1994 г. се третират като данъчно облекчение.


§ 10. За закупените държавни съкровищни бонове до 9 май 1994 г. не се прилагат разпоредбите на чл. 13, ал. 8, т. 5 ЗДОД.


§ 11. (Изм. - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) Физическите лица - земеделски производители, се освобождават от облагане с данък върху общия доход за срок 5 години от влизане в сила на Закона за защита на земеделските производители за доходите от производство на растителна и животинска продукция, от пчеларство, бубарство и сладководно рибовъдство и за които от реализацията на пазара водят аналитична отчетност.


§ 12. Не се облагат с данък доходите на производителите на пчеларска и бубарска продукция по § 20 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на ЗДОД (ДВ, бр. 38 от 1994 г.) за срок 5 години от влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ (ДВ, бр. 28 от 1992 г.).


§ 13. Разпоредбите на чл. 5, т. 8, 9 и 11 се прилагат от 1 април 1994 г.


§ 14. Разпоредбите на чл. 5, т. 10 се прилагат от 11 октомври 1994 г.


§ 15. Разпоредбите на чл. 28, ал. 2 и 3 се прилагат от 1 януари 1995 г.


§ 16. (Нов - ДВ, бр. 3 от 1995 г., изм., бр. 107 от 1995 г., бр. 108 от 1996 г.) Разпоредбите на чл. 3, ал. 3 се прилагат от 1 януари 1998 г.


§ 17. (Нов - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) Едноличните търговци намаляват облагаемия си доход за срок от 3 години от влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи със сумите, които им дължат организациите по § 12 от преходните и заключителните разпоредби след заличаването им, когато те не са били отразени като разход при определяне на облагаемия доход.


§ 18. (Нов - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) Лицата по § 17 подават до 31 декември 1995 г. декларация за размера на вземанията до началника на данъчната служба по местоживеене, като прилагат копия от влезли в сила съдебни решения или други счетоводни документи, удостоверяващи безспорността на вземането.


§ 19. (Нов - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) Член 7, ал. 3, т. 5 и 7 се прилагат за доходите, реализирани след 3 юли 1995 г.


§ 20. (Нов - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) Доходите на чуждестранни физически лица, обложени по реда на чл. 109, ал. 1 УСД, се декларират и облагат по реда на чл. 13 ЗДОД считано от 1 януари 1995 г.


§ 21. (Нов - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) Удържаният и внесен до 3 юли 1995 г. данък от чуждестранни физически лица по реда на чл. 109, ал. 1 УСД се декларира и подлежи на приспадане при определяне на данъка по чл. 13 ЗДОД.


§ 22. (Нов - ДВ, бр. 107 от 1995 г.) Данъкът по реда на чл. 28, ал. 2 и 3 (отм., ДВ, бр. 21 от 1995 г.) се декларира с данъчната декларация за доходите, реализирани през 1995 г., и подлежи на приспадане при определяне на данъка по чл. 13 ЗДОД.


§ 23. (Нов - ДВ, бр. 107 от 1995 г., изм., бр. 59 от 1996 г.) Данъчните служби проверяват получената информация от данъчните декларации, справките и други документи и служебни бележки във връзка с възстановяването на данък по реда на чл. 41а и чл. 57б ЗДОД, като по служебен път разменят информация със съответните данъчни служби, където е внесен данъкът.


§ 26. При авансовото облагане на едноличните търговци по чл. 57б ЗДОД в случаите, когато това са слепи, глухонеми, инвалиди с група инвалидност, вноските се извършват по реда на ЗДОД. След подаване на годишната данъчна декларация по чл. 33, ал. 1 ЗДОД се прилагат разпоредбите на чл. 50, ал. 2 ЗДОД.


§ 27. Декларацията по чл. 26, ал. 5 за лицата по чл. 13, ал. 5 ЗДОД се подава до срока за всяко авансово плащане, като за съответните периоди на 1996 г. тя се подава при наличие на доход за облагане, а от 1 януари 1997 г. се подава независимо от размера на дохода, вкл. в случаите на загуба и на земеделско производство.


§ 28. Платежните документи, с които се превежда данъкът по чл. 41а, ал. 5 и 6 ЗДОД, следва да съдържат: фирмата на платеца, данъчния му номер, пояснения относно данъка по чл. 41а, ал. 5 или 6 ЗДОД, размера на възнаграждението, датата, трите имена на лицето, получило възнаграждението, и неговия ЕГН.


§ 29. Данъчната служба по местоживеене на лицата по чл. 13, ал. 5 ЗДОД изпраща копия от декларацията за авансово облагане в данъчната служба по мястото на регистрацията на едноличните търговци и на лицата, работещи по ред, определен от министъра на здравеопазването.


§ 30. Декларацията по чл. 23а, ал. 7 се подава задължително за 1996 г.


§ 31. Описите по чл. 28а, ал. 4 се подават и за предходните тримесечия на 1996 г.


Промени настройката на бисквитките