Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 115 от 10.XII

НАРЕДБА ЗА СЪЩЕСТВЕНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ И ОЦЕНЯВАНЕ СЪОТВЕТСТВИЕТО НА ПЛАВАТЕЛНИТЕ СЪДОВЕ ЗА ОТДИХ

 

НАРЕДБА ЗА СЪЩЕСТВЕНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ И ОЦЕНЯВАНЕ СЪОТВЕТСТВИЕТО НА ПЛАВАТЕЛНИТЕ СЪДОВЕ ЗА ОТДИХ ОТ 2001 Г.

Приета с ПМС № 247 от 01.11.2001 г.

Обн. ДВ. бр.96 от 9 Ноември 2001г., попр. ДВ. бр.11 от 31 Януари 2002г., изм. ДВ. бр.115 от 10 Декември 2002г., изм. ДВ. бр.13 от 11 Февруари 2003г., изм. ДВ. бр.96 от 30 Ноември 2005г., отм. ДВ. бр.12 от 7 Февруари 2006г.

Отменена с параграф единствен от заключителната разпоредба на Постановление № 12 от 26 януари 2006 г. за приемане на Наредба за съществените изисквания и оценяване съответствието на плавателните съдове за отдих - ДВ, бр. 12 от 7 февруари 2006 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) С наредбата се определят:

1. съществените изисквания към плавателните съдове за отдих;

2. процедурите за оценяване на съответствието със съществените изисквания и начините за удостоверяване на съответствието в зависимост от категориите плавателни съдове за отдих;

3. условията и редът за издаване на разрешения на лица, които извършват оценяване на съответствието.

(2) Лицата, които произвеждат или пускат на пазара плавателни съдове за отдих и/или компоненти, са длъжни да спазват съществените изисквания, определени в наредбата.


Чл. 2. (1) Наредбата се прилага за:

1. плавателните съдове за отдих, изцяло или частично завършени;

2. компонентите:

а) стартерите със защитни механизми за бордови и извънбордови двигатели;

б) защитните устройства при стартиране на скорост на извънбордови двигател;

в) кормилата, механизмите за кормилната уредба и монтажните жила;

г) резервоарите и маркучите за гориво;

д) готовите за монтаж люкове и илюминатори.

(2) Наредбата не се прилага за:

1. плавателните съдове, предназначени за състезания, включително гребните състезателни съдове и гребните плавателни съдове за обучение, обозначени като такива от производителя;

2. канутата и каяците, гондолите и съдовете, задвижвани с педали;

3. сърфовете с платна;

4. плавателните съдове - сърфове с двигател, плавателни средства за собствена употреба и други подобни плавателни средства, задвижвани с двигател;

5. оригиналите и единичните копия на плавателни съдове, проектирани преди 1950 г., построени основно с оригинални материали и обозначени като такива от производителя;

6. експерименталните плавателни съдове, при условие че впоследствие не се пускат на пазара;

7. плавателните съдове за собствена употреба, при условие че впоследствие не се пускат на пазара в срок 5 години;

8. съдовете, плаващи под вода;

9. плавателните съдове на въздушна възглавница;

10. плавателните съдове с подводни криле;

11. плавателните съдове с общо тегло 15 тона или повече или плавателните съдове, които не са предназначени за превоз на стоки, с вместимост 15 куб. м или повече;

12. влекачите и тласкачите.


Чл. 3. Плавателните съдове за отдих и компонентите по чл. 2, ал. 1, т. 2 се пускат на пазара и/или в действие, когато съответстват на съществените изисквания по глава втора и когато при правилното им построяване, поддържане и използване по предназначение не застрашават околната среда, вещите и здравето и безопасността на хората.


Чл. 4. Плавателните съдове за отдих и компонентите по чл. 2, ал. 1, т. 2, които са придружени с декларация за съответствие и имат нанесена маркировка за съответствие съгласно Наредбата за маркировката за съответствие със съществените технически изисквания към продуктите, приета с Постановление № 164 на Министерския съвет от 2000 г. (ДВ, бр. 66 от 2000 г.), се приема, че отговарят на изискванията на наредбата.


Чл. 5. (1) Декларацията за съответствие на плавателните съдове за отдих е неразделна част от инструкцията за експлоатация и съдържа:

1. името/наименованието и адреса/седалището на производителя и на лицето, което пуска продукта на пазара, ако е различно от производителя;

2. описание на плавателния съд или компонента;

3. номерата на стандартите по чл. 6, които са приложени;

4. при необходимост - номера на сертификата за изследване на типа;

5. при необходимост - име/наименование и адрес/седалище на лицето, извършило оценяване на съответствието;

6. името и длъжността на представителя на лицето, което пуска продукта на пазара.

(2) Декларацията за съответствие на частично завършени плавателни съдове за отдих съдържа:

1. името/наименованието и адреса/седалището на производителя и на лицето, което пуска продукта на пазара, ако е различно от производителя;

2. описание на частично завършения плавателен съд;

3. заявление, че частично завършеният плавателен съд подлежи на окончателно завършване от друго лице и че той съответства на съществените изисквания, приложими на конкретния етап на изработка.

(3) Декларацията за съответствие на компонентите по чл. 2, ал. 1, т. 2, предназначени за влагане в плавателни съдове за отдих, съдържа:

1. името/наименованието и адреса/седалището на производителя и на лицето, което пуска продукта на пазара, ако е различно от производителя;

2. описание на компонента;

3. заявление, че компонентът съответства на приложимите за него съществени изисквания.


Чл. 6. Плавателните съдове за отдих и компонентите, произведени в съответствие с българските стандарти, които въвеждат хармонизирани европейски стандарти, се приема, че съответстват на съществените изисквания на наредбата.


Чл. 7. За целите на наредбата плавателните съдове за отдих се разпределят в следните проектни категории:

1. проектна категория А - океански тип плавателни съдове за отдих, проектирани за продължителни плавания в условия, при които силата на вятъра може да надхвърли осма степен по скалата на Бофорт, а височината на вълните да е над 4 м;

2. проектна категория Б - дълбоководен тип плавателни съдове за отдих, проектирани за плавания в крайбрежни води в условия, при които силата на вятъра може да достигне до осма степен по скалата на Бофорт включително, а височината на вълните да е до 4 м включително;

3. проектна категория В - крайбрежен тип плавателни съдове за отдих, проектирани за плавания в крайбрежни води, открити заливи, устия, езера и реки в условия, при които силата на вятъра може да достигне до шеста степен по скалата на Бофорт включително, а височината на вълните да е до 2 м включително;

4. проектна категория Г - плитководен тип плавателни съдове за отдих, проектирани за плавания в малки езера, реки и канали, в условия, при които силата на вятъра може да достигне до четвърта степен по скалата на Бофорт включително, а височината на вълните да е до 0,5 м включително.


Глава втора.
СЪЩЕСТВЕНИ ИЗИСКВАНИЯ

Раздел I.
Общи изисквания

Чл. 8. (1) Върху корпуса на всеки плавателен съд за отдих трябва да се нанесе идентификационен номер, който включва кода на производителя, държавата и годината на производство, серийния номер и годината на модела.

(2) Отделно от идентификационния номер всеки плавателен съд трябва да има прикрепена върху корпуса табела, съдържаща информация за името на производителя, маркировката за съответствие, проектната категория на плавателния съд съгласно чл. 7, препоръчван от производителя максимален товар и максимален брой пътници, които плавателният съд може да превозва при плаване.


Чл. 9. Плавателният съд при съобразяване с проектната категория трябва да се проектира така, че да се намали максимално рискът от падане зад борда и да улеснява връщането на борда.


Чл. 10. Рулевата рубка на моторните плавателни съдове трябва да осигурява на кормчията добра видимост при нормални условия (скорост и товар).


Чл. 11. Плавателните съдове за отдих трябва да имат инструкция за експлоатация, съставена на български език, в която да са посочени възможните рискове от пожар и нахлуване на вода, информацията по чл. 8, ал. 2, чл. 20 и 25 и водоизместимостта на плавателния съд в килограми без товар.


Раздел II.
Изисквания към конструкцията

Чл. 12. Изборът и комбинирането на материалите при конструирането на плавателния съд трябва да гарантират неговата устойчивост.


Чл. 13. (Попр. - ДВ, бр. 11 от 2002 г.) Плавателният съд трябва да има достатъчна стабилност и надводен борд при съобразяване с проектната категория и препоръчвания от производителя максимален товар.


Чл. 14. (1) При проектирането на плавателния съд трябва да се осигурят плавателни характеристики на конструкцията, които да отговарят на проектната категория и на препоръчвания от производителя максимален товар.

(2) Многокорпусните плавателни съдове, предназначени за превоз на хора, трябва да са проектирани с такава плавучест, че да останат на повърхността в преобърнато положение.


Чл. 15. Плавателните съдове от съответната проектна категория с дължина под 6 метра, които лесно се пълнят с вода, трябва да се оборудват с подходящи средства за задържането им над водата.


Чл. 16. Отворите в корпуса, палубите и надстройката в затворено положение не трябва да нарушават целостта на плавателния съд и неговата устойчивост на атмосферни въздействия.


Чл. 17. Люковете, илюминаторите, вратите и капаците трябва да са устойчиви на налягането на водните маси, на което са подложени, както и на натиска, предизвикан от тежестта на движещите се върху палубата хора.


Чл. 18. Приспособленията на корпуса, предназначени за всмукване или източване на вода, които са под водолинията, трябва да се съоръжават с леснодостъпни средства за затваряне.


Чл. 19. Плавателните съдове се проектират така, че да се намали максимално рискът от потъване чрез:

1. оборудването на каютите и шахтите със средства, позволяващи самооттичането на водата, или други средства, предотвратяващи постъпването на вода във вътрешността на плавателния съд;

2. оборудване на вентилационните отвори с подходящи затварящи устройства;

3. помпи или други средства за отстраняване на водата.


Чл. 20. (Попр. - ДВ, бр. 11 от 2002 г.) Препоръчваният от производителя максимален товар (гориво, вода, провизии, различно оборудване и хора в килограми), за който е проектиран плавателният съд, се определя според проектната категория, устойчивостта, запасния надводен борд, плавучестта и непотопимостта.


Чл. 21. (1) В плавателните съдове от проектни категории A и Б, както и в плавателните съдове от категории В и Г с дължина над 6 метра трябва да е предвидено място за прикрепване на спасителни съдове с площ, достатъчна за превоза на максималния брой пътници, препоръчван от производителя.

(2) Мястото за прикрепване на спасителните салове трябва да е леснодостъпно по всяко време.


Чл. 22. (1) Плавателните съдове трябва да имат надеждни средства за евакуация в случай на пожар.

(2) Многокорпусните плавателни съдове с дължина над 12 м трябва да имат надеждни средства за евакуация в случай на преобръщане.


Чл. 23. Плавателният съд в зависимост от неговата проектна категория и характеристики трябва да има едно или няколко укрепени места или други средства за безопасно вдигане на котва, акостиране и изтегляне на товари.


Раздел III.
Изисквания за управление и маневреност

Чл. 24. Управляемостта и маневреността на плавателния съд трябва да се съобразят с най-мощния двигател, за който плавателният съд е проектиран и построен.


Чл. 25. Максималната мощност на двигателя трябва да е обявена в инструкцията за експлоатация на морските плавателни съдове за отдих.


Раздел IV.
Изисквания към двигателя

Чл. 26. Монтираните на борда двигатели трябва да са в самостоятелен отсек, отделен от обитаемите помещения, и да се инсталират така, че да се намалят максимално рисковете от възникване или разпространение на пожари, както и от вредните въздействия на токсични изгорели газове, топлина, шум или вибрации в обитаемите помещения.


Чл. 27. Частите и принадлежностите на двигателя, подлежащи често на проверка и/или обслужване, трябва да са леснодостъпни.


Чл. 28. За изолация в двигателния отсек трябва да се използват само негорими материали.


Чл. 29. (1) Двигателният отсек трябва да се вентилира.

(2) Вентилационните отвори трябва да имат подходящи затварящи устройства.


Чл. 30. Когато двигателят не е покрит или не е поставен в предпазен кожух, външните подвижни или нагрети части, които могат да причинят изгаряния и/или наранявания на хора, трябва да се обезопасят.


Чл. 31. Плавателните съдове с извънбордови двигател трябва да се оборудват с устройство, което да предотвратява стартирането на двигателя на скорост, с изключение на плавателните съдове със:

1. двигатели, които създават тяга по-малко от 500 нютона при изпитване в статичен режим;

2. двигатели, в които е вградена клапа, която ограничава тягата до 500 нютона в момента на стартирането.


Раздел V.
Изисквания към съоръженията и инсталациите за зареждане, съхраняване, подаване на гориво и вентилация на летливите горивни частици

Чл. 32. Съоръженията и инсталациите за зареждане, съхраняване, подаване на гориво и вентилация на летливите горивни частици трябва да се проектират и монтират така, че максимално да се намалят рисковете от пожар и/или експлозия.


Чл. 33. (1) Резервоарите, кабелите и маркучите за гориво трябва да се обезопасят и да се отделят или защитят от източниците на повишена температура.

(2) Материалът и технологията на изработване на резервоарите трябва да се съобразят с капацитета на резервоарите и с вида на горивото.

(3) Отсеците, в които са разположени резервоари с гориво, трябва да се вентилират.


Чл. 34. (1) Течните горива трябва да се съхраняват в резервоари, които са:

1. изолирани от двигателния отсек и от други пожароопасни източници;

2. отделени от обитаемите помещения.

(2) Течни горива с точка на възпламеняване под 55 °C трябва да се съхраняват в резервоари извън корпуса.


Раздел VI.
Изисквания към електрическата система

Чл. 35. Електрическата система трябва да се проектира и инсталира така, че да осигури правилно функциониране на оборудването при нормални условия на експлоатация и максимално да се намалят рисковете от пожар и удар от електрически ток.


Чл. 36. Електрическите вериги, с изключение на стартера на двигател, който се захранва с акумулаторни батерии, трябва да се съоръжат със защита срещу претоварване и късо съединение.


Чл. 37. Концентрацията на газове, изпускани от акумулаторните батерии, трябва да се предотврати чрез подходяща вентилация.


Чл. 38. Акумулаторните батерии трябва да се закрепят здраво и да се защитят от заливане с вода.


Раздел VII.
Изисквания към кормилната уредба

Чл. 39. Кормилната уредба трябва да се проектира, конструира и инсталира така, че да се осигури предаването на управляващото усилие при предвидимите условия на експлоатация.


Чл. 40. Ветроходите и едномоторните плавателни съдове с монтиран на борда двигател със система за дистанционно управление на руля трябва да имат допълнително устройство за управление на плавателния съд с намалена скорост.


Раздел VIII.
Изисквания към системите за подаване на газ

Чл. 41. (1) Системите за подаване на газ за домакински нужди на плавателния съд трябва да са от пароотвеждащ тип и да се проектират и инсталират така, че да се предотврати изпускането на газ и рискът от експлозии, както и да има възможност за проверка за изпускане.

(2) Материалите и компонентите трябва да са подходящи за конкретния вид газ и да са устойчиви на въздействията, характерни за морската среда.


Чл. 42. (1) Газовите уреди трябва да имат устройство, което при угасване на пламъка да спира притока на газ към всички дюзи.

(2) Газовите уреди трябва да са свързани с отделни разклонения на разпределителната система и да се контролират от отделни вентили.

(3) Опасността от изпускани и отделени при горенето газове трябва да се предотврати чрез подходяща вентилация.


Чл. 43. (1) На борда на плавателните съдове с постоянно инсталирана газова система трябва да има защитни камери за всички газови бутилки.

(2) Защитните камери трябва да се поставят извън обитаемите помещения с достъп единствено отвън и с възможност за вентилация в посока навън, така че да става проветряване при изпускане на газ.

(3) Постояннодействащите газови системи се изпитват след инсталирането.


Раздел IX.
Изисквания за пожарна безопасност

Чл. 44. (1) Видът на инсталираното оборудване и вътрешното разпределение на помещенията в плавателния съд трябва да се съобразят с рисковете от пожар и разпространение на огъня.

(2) Устройствата с открит пламък, нагретите повърхности или двигатели и спомагателните машини, преливниците за течни горива и масла, непокритите горивопроводи и маслопроводи трябва да се обезопасят и трябва да се избегне монтирането на електрически инсталации над нагрети повърхности.


Чл. 45. (1) Плавателните съдове трябва да имат противопожарно оборудване.

(2) Предпазният кожух на бензиновите двигатели трябва да се обезопаси чрез пожарогасителна система, при която не е необходимо отваряне на кожуха в случай на пожар.

(3) Преносимите пожарогасители трябва да са леснодостъпни, като един от тях да се постави в непосредствена близост до мястото, откъдето се управлява плавателният съд.


Раздел X.
Изисквания към навигационните системи

Чл. 46. Инсталираните навигационни светлини на морските плавателни съдове за отдих трябва да отговарят на изискванията на Конвенцията за международните правила за предотвратяване сблъскванията на кораби по море, ратифицирана с Указ № 561 на Държавния съвет на Народна Република България (ДВ, бр. 22 от 1975 г.), а за речните плавателни съдове - в съответствие с Правилника за плаване в българския участък на река Дунав (ДВ, бр. 6 от 1992 г.).


Раздел XI.
Изисквания за предпазване на околната среда от замърсяване

Чл. 47. (1) Плавателните съдове трябва да се конструират така, че да се предотврати случайно изпускане на замърсители извън борда.

(2) Плавателните съдове, които имат тоалетни, трябва да се снабдят с резервоар за събиране на фекалните води или да се предвиди възможност за временно поставяне на резервоари за използване в зони, където има ограничения за изхвърлянето на фекални води.

(3) Тръбопроводите за фекални води, които преминават през корпуса, трябва да имат клапани с възможност за пломбиране.


Глава трета.
ОЦЕНЯВАНЕ НА СЪОТВЕТСТВИЕТО

Чл. 48. (1) Преди да произведе и да пусне на пазара плавателен съд за отдих или компонент по чл. 2, ал. 1, т. 2, лицето, което ги пуска на пазара, оценява съответствието им със съществените изисквания.

(2) Плавателни съдове за отдих от проектни категории А и Б с дължина на корпуса под 12 м се оценяват по процедурата "Вътрешен контрол на производството с изпитвания" съгласно приложение № 2.

(3) Плавателни съдове за отдих от проектни категории А и Б с дължина на корпуса от 12 до 24 м се оценяват по:

1. процедурата "Изследване на типа" съгласно приложение № 3 в съчетание с процедурата "Съответствие с типа" съгласно приложение № 4, или

2. процедурата "Изследване на типа" съгласно приложение № 3 в съчетание с процедурата "Осигуряване качеството на производството" съгласно приложение № 5, или

3. процедурата "Изследване на типа" съгласно приложение № 3 в съчетание с процедурата "Проверка на продукта" съгласно приложение № 6, или

4. процедурата "Проверка на единичен продукт" съгласно приложение № 7, или

5. процедурата "Пълно осигуряване на качеството" съгласно приложение № 8.

(4) Плавателни съдове за отдих от проектна категория В с дължина на корпуса от 2,5 до 12 м се оценяват по:

1. процедурата "Вътрешен контрол на производството" съгласно приложение № 1, когато са приложени български стандарти, въвеждащи европейски хармонизирани стандарти, и

2. процедурата "Вътрешен контрол на производството с изпитвания" съгласно приложение № 2, когато не са приложени българските стандарти, въвеждащи европейските хармонизирани стандарти.

(5) Плавателни съдове за отдих от проектна категория В с дължина на корпуса от 12 до 24 м се оценяват по:

1. процедурата "Изследване на типа" съгласно приложение № 3 в съчетание с процедурата"Съответствие с типа" съгласно приложение № 4, или

2. процедурата "Изследване на типа" съгласно приложение № 3 в съчетание с процедурата "Осигуряване качеството на производството" съгласно приложение № 5, или

3. процедурата "Изследване на типа" съгласно приложение № 3 в съчетание с процедурата "Проверка на продукта" съгласно приложение № 6, или

4. процедурата "Проверка на единичния продукт" съгласно приложение № 7, или

5. процедурата "Пълно осигуряване на качеството" съгласно приложение № 8.

(6) Плавателни съдове за отдих от проектна категория Г с дължина на корпуса от 2,5 до 24 м се оценяват по процедурата "Вътрешен контрол на производството" съгласно приложение № 1.

(7) Компонентите по чл. 2, ал. 1, т. 2 се оценяват по:

1. процедурата за оценяване на съответствието "Изследване на типа" съгласно приложение № 3 в съчетание с процедурата "Съответствие с типа" съгласно приложение № 4, или

2. процедурата "Изследване на типа" съгласно приложение № 3 в съчетание с процедурата "Осигуряване качеството на производството" съгласно приложение № 5, или

3. процедурата "Изследване на типа" съгласно приложение № 3 в съчетание с процедурата "Проверка на продукта" съгласно приложение № 6, или

4. процедурата "Проверка на единичен продукт" съгласно приложение № 7, или

5. процедурата "Пълно осигуряване на качеството" съгласно приложение № 8.


Глава четвърта.
ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ ОЦЕНЯВАНЕ НА СЪОТВЕТСТВИЕТО

Чл. 49. Лицето, което кандидатства за получаване на разрешение за оценяване съответствието на плавателни съдове за отдих със съществените изисквания, трябва да отговаря на критериите по чл. 10, ал. 1 от Закона за техническите изисквания към продуктите (ЗТИП) и:

1. да може да изпълнява една или повече процедури, приложими за оценяване съответствието на плавателните съдове за отдих;

2. да има най-малко един сертифициран одитор, който да отговаря на изискванията на БДС EN ISO 30011 "Критерии за квалификацията на одиторите" при извършване оценката на внедрената система по качеството, когато това се изисква от процедурата за оценяване на съответствието, за която кандидатства;

3. да има методики за изпитване в случаите, когато не се използват стандартизирани методи за изпитване;

4. да има наръчник по качество.


Чл. 50. (1) (Изм. - ДВ, бр. 13 от 2003 г.) Лицето по чл. 49 подава до председателя на Държавната агенция за метрология и технически надзор:

1. заявление;

2. удостоверение за актуално съдебно състояние, когато лицето е регистрирано по Търговския закон, или копие от акта за създаването, когато лицето е създадено с акт на Министерския съвет;

3. справка за обхвата на компетентност и за техническите средства, с които разполагат собствените му лаборатории за изпитване и/или лабораториите за изпитване, с които има сключени договори;

4. декларации на лицето и на наетия от него персонал за обстоятелствата по чл. 10, ал. 1, т. 3, 5 и 7 ЗТИП;

5. справка по чл. 10, ал. 1, т. 4 ЗТИП;

6. копие от договор за застраховка за вредите, които могат да настъпят вследствие на неизпълнение на задълженията му;

7. методики за изпитване на плавателните съдове в случаите, когато не се прилагат стандартизирани методи;

8. сертификат на одитора, който ще извършва оценяване на внедрената система по качеството, когато това се изисква от процедурата за оценяване на съответствието;

9. наръчник по качеството.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 13 от 2003 г.) В случаите по чл. 11, ал. 2 ЗТИП лицето по чл. 49 подава до председателя на Държавната агенция за метрология и технически надзор:

1. документите по ал. 1, т. 1, 2, 3, 6 и 8;

2. сертификат за акредитация по стандарт БДС EN 45011, издаден от Изпълнителната агенция "Българска служба по акредитация", в случаите, когато кандидатства за изпълнение на процедурите "Изследване на типа" съгласно приложение № 3 и/или "Проверка на продукта" съгласно приложение № 6 и/или "Проверка на единичен продукт" съгласно приложение № 7, и/или

3. сертификат за акредитация по стандарт БДС EN 45012, издаден от Изпълнителната агенция "Българска служба по акредитация", в случаите, когато кандидатства за изпълнение на процедурите "Осигуряване качеството на производството" съгласно приложение № 8 и/или "Осигуряване качеството на продукта" съгласно приложение № 5, и/или

4. сертификат за акредитация по стандарт БДС EN 45004, издаден от Изпълнителната агенция "Българска служба по акредитация", в случаите, когато кандидатства за изпълнение на процедурите "Изследване на типа" съгласно приложение № 3 и/или "Проверка на продукта" съгласно приложение № 6, и/или "Проверка на единичен продукт" съгласно приложение № 7.

(3) При констатиране на непълноти в представените документи на лицето се изпраща съобщение за отстраняването им в 14-дневен срок.

(4) При неотстраняване на непълнотите в срок заявлението и документите не се разглеждат.


Чл. 51. (Изм. - ДВ, бр. 13 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 96 от 2005 г., в сила от 01.12.2005 г.) В срок до 3 месеца от получаване на заявлението и документите или от срока по чл. 50, ал. 3 председателят на Държавната агенция за метрология и технически надзор след получаване на становище от Министерството на транспорта със заповед издава или отказва издаването на разрешение на лицето по чл. 49.


Чл. 52. (Изм. - ДВ, бр. 13 от 2003 г.) За отказа или за отнемането на разрешението за оценяване на съответствието лицата се уведомяват в 7-дневен срок от издаването на заповедта на председателя на Държавната агенция за метрология и технически надзор.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на наредбата:

1. "Плавателен съд за отдих" е плавателен съд от всеки вид независимо от начина на задвижване, предназначен за спортни и развлекателни цели, с дължина на корпуса от 2,5 до 24 м, измерена в съответствие с българските стандарти, въвеждащи хармонизирани европейски стандарти.

2. "Плавучест" е способността на плавателния съд да плава във вода при определено газене и товар.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. (Изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.) Председателят на Държавната агенция за метрология и технически надзор (ДАМТН) публикува в официалния бюлетин на ДАМТН списък на българските стандарти по чл. 6.


§ 3. Наредбата се приема на основание чл. 7, ал. 1 ЗТИП.


§ 4. След изтичането на 18 месеца от влизането в сила на наредбата на пазара не могат да се пускат плавателни съдове за отдих и техните компоненти, които не отговарят на изискванията на наредбата.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 250 ОТ 25 НОЕМВРИ 2005 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ И СЪОБЩЕНИЯ

(ОБН. - ДВ, БР. 96 ОТ 2005 Г., В СИЛА ОТ 01.12.2005 Г.)


§ 77. Постановлението влиза в сила от 1 декември 2005 г. с изключение на разпоредбата на § 52, т. 1, буква "а" относно чл. 4, ал. 5 и т. 7 относно чл. 22, т. 10, които влизат в сила от датата на присъединяване на Република България към Европейския съюз.


Приложение № 1 към чл. 48, ал. 4, т. 1 и ал. 6


Процедура за оценяване на съответствието


"Вътрешен контрол на производството"


1. "Вътрешен контрол на производството" е процедура, чрез която лицето, което пуска продукта на пазара, като изпълнява задълженията по т. 2, осигурява и декларира, че продуктът отговаря на приложимите за него изисквания на наредбата. Лицето, което пуска продукта на пазара, нанася маркировката за съответствие върху всеки плавателен съд за отдих и изготвя декларация за съответствие.

2. Производителят съставя техническо досие. Лицето, което пуска продукта на пазара, съхранява техническото досие на разположение на органа за надзор на пазара в продължение на 10 години от датата на производството на последния продукт.

3. Техническото досие трябва да дава възможност за оценяване съответствието на плавателния съд за отдих с изискванията на наредбата и да обхваща в необходимата за оценяването степен проектирането, производството и експлоатацията на продукта. Досието трябва да съдържа:

а) общо описание на продукта;

б) конструкторски и монтажни чертежи и схеми на детайлите, възлите, веригите и други;

в) описания и пояснения към чертежите, схемите и функционирането на продукта;

г) списък на стандартите по чл. 6, които са приложени изцяло или частично, и описание на техническите решения, които са приети за изпълнение на приложимите съществени изисквания по наредбата, когато не са приложени стандартите по чл. 6;

д) резултати от изчисленията при проектиране, от извършени изследвания и други;

е) протоколи от изпитвания или изчисления по отношение на стабилността и плавателните характеристики по чл. 8, ал. 2, 3 и 4.

4. Лицето, което пуска продукта на пазара, съхранява копие от декларацията за съответствие заедно с техническото досие.

5. Производителят предприема необходимите мерки, за да осигури производствения процес и да гарантира съответствие на произвежданите продукти с техническото досие и с приложимите изисквания на наредбата.


Приложение № 2 към чл. 48, ал. 2 и ал. 4, т. 2


(Изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.)


Процедура за оценяване на съответствието


"Вътрешен контрол на производството с изпитвания"


1. "Вътрешен контрол на производството с изпитвания" е процедура, чрез която лицето, което пуска продукта на пазара, като изпълнява задълженията по т. 2, осигурява и декларира, че продуктът отговаря на приложимите за него изисквания на наредбата. Лицето, което пуска продукта на пазара, нанася маркировката за съответствие върху всеки плавателен съд за отдих и изготвя декларация за съответствие.

2. Производителят съставя техническо досие. Лицето, което пуска продукта на пазара, съхранява техническото досие на разположение на органа за надзор на пазара в продължение на 10 години от датата на производството на последния продукт.

3. Техническото досие трябва да дава възможност за оценяване съответствието на плавателния съд за отдих с изискванията на наредбата и да обхваща в необходимата за оценяването степен проектирането, производството и експлоатацията на продукта. Досието трябва да съдържа:

а) общо описание на продукта;

б) конструкторски и монтажни чертежи и схеми на детайлите, възлите, веригите и други;

в) описания и пояснения към чертежите, схемите и функционирането на продукта;

г) списък на стандартите по чл. 6, които са приложени изцяло или частично, и описание на техническите решения, които са приети за изпълнение на приложимите съществени изисквания по наредбата, когато не са приложени стандартите по чл. 6;

д) резултати от изчисленията при проектиране, от извършени изследвания и други;

е) протоколи от изпитвания или изчисления по отношение на стабилността и плавучестта по чл. 8, ал. 2, 3 и 4.

4. Лицето, което пуска продукта на пазара, съхранява копие от декларацията за съответствие заедно с техническото досие.

5. Производителят предприема необходимите мерки, за да осигури производствения процес, да гарантира съответствие на произвежданите съоръжения с техническото досие и с приложимите изисквания на наредбата.

6. Производителят или упълномощеното от него лице трябва да извършат върху един или повече продукти, взети като образци на продукцията, и следните изпитвания, равностойни изчисления или контрол:

а) изпитвания за устойчивост по чл. 8, ал. 2;

б) изпитвания за плавателните характеристики по чл. 8, ал. 3 и 4.

7. (изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.) Изпитванията, изчисленията или контролът по т. 6 се извършват под надзора на избрано от производителя лице, получило разрешение за оценяване на съответствието и обявено в официалния бюлетин на ДАМТН. Производителят поставя идентификационния номер на избраното лице под негов надзор.


Приложение № 3 към чл. 48, ал. 3, т. 1, 2 и 3, ал. 5, т. 1, 2 и 3 и ал. 7, т. 1, 2 и 3, чл. 50, ал. 2, т. 2 и 4


(Изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.)


Процедура за оценяване на съответствието


"Изследване на типа"


1. (изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.) "Изследване на типа" е процедура, чрез която лице, получило разрешение за оценяване на съответствието и обявено в официалния бюлетин на ДАМТН, се уверява и потвърждава, че представителният образец на произвежданата продукция отговаря на приложимите за него изисквания на наредбата.

2. Заявлението за изследване на типа се подава от лицето, което пуска продукта на пазара, пред избрано от него лице по т. 1.

Заявлението включва:

а) наименованието и адреса на производителя и на лицето, което пуска продукта на пазара, ако е различно от производителя;

б) (изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.) декларация, че същата заявка не е подадена пред друго лице, получило разрешение за оценяване на съответствието и обявено в официалния бюлетин на ДАМТН;

в) техническото досие съгласно т. 3.

Лицето, което пуска продукта на пазара, предоставя на разположение на лицето по т. 1 образец на произвежданата продукция, наричан по-нататък "типа". Типът може да включва няколко модификации на продукта, при условие че разликите не засягат нивото на безопасност и другите изисквания към продукта. Лицето по т. 1 може да поиска и други образци, ако това се изисква от програмата за изследване.

3. Техническото досие трябва да дава възможност за оценяване съответствието на продукта с изискванията на наредбата и да обхваща в необходимата за оценяването степен проектирането, производството и експлоатацията на продукта. Досието трябва да съдържа:

а) общо описание на типа;

б) конструкторски и монтажни чертежи и схеми на детайлите, възлите, веригите и други;

в) описания и пояснения към чертежите, схемите и функционирането на продукта;

г) списък на стандартите по чл. 6, които са приложени изцяло или частично, и описание на техническите решения, които са приети за изпълнение на приложимите съществени изисквания по наредбата, когато не са приложени стандартите по чл. 6;

д) резултати от изчисленията при проектиране, от извършени изследвания и други;

е) протоколи от изпитвания.

4. Лицето по т. 1:

а) преглежда техническото досие, проверява дали типът е произведен в съответствие с него и установява елементите, които са проектирани в съответствие с приложимите изисквания на стандартите по чл. 6, както и елементите, които са проектирани, без да са приложени съответните изисквания на тези стандарти;

б) извършва или възлага извършването на подходящи изследвания и необходими изпитвания, за да провери дали приетите от производителя решения осигуряват съответствие със съществените изисквания по наредбата, когато не са приложени стандартите по чл. 6;

в) извършва или възлага извършването на подходящи изследвания и необходими изпитвания, за да провери дали стандартите по чл. 6 са действително приложени, когато производителят е избрал да ги приложи;

г) съгласува със заявителя мястото, където ще се извършват изследванията и необходимите изпитвания.

5. Когато типът отговаря на изискванията на наредбата, лицето по т. 1 издава на заявителя сертификат за изследване на типа. Сертификатът съдържа наименованието и адреса на производителя, заключенията от изследването и данните, необходими за идентифициране на одобрения тип.


Към сертификата се прилага списък на частите на техническото досие. Копие от него се съхранява от лицето по т. 1.

Отказът за издаване на сертификат за изследване на типа трябва да е подробно мотивиран.

6. Заявителят трябва да информира лицето по т. 1, което съхранява техническото досие, отнасящо се до сертификата за изследване на типа, за всички изменения на одобрения продукт, които трябва да получат допълнително одобрение, ако тези изменения могат да повлияят на съответствието със съществените изисквания или на предвидените условия за използване на продукта. Последващото одобрение се дава под формата на допълнение към първоначалния сертификат за изследване на типа.

7. (изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.) Лицето по т. 1 съобщава на другите лица, получили разрешение за оценяване на съответствието и обявени в официалния бюлетин на ДАМТН, необходимите данни относно издадените и обявените за невалидни сертификати за изследване на типа и допълненията към тях.

8. (изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.) Другите лица, получили разрешение за оценяване на съответствието и обявени в официалния бюлетин на ДАМТН, могат да получат копия от сертификатите за изследване на типа и/или от допълненията към тях. Приложенията към сертификатите се държат на тяхно разположение.

9. Лицето, което пуска продукта на пазара, съхранява копия от сертификатите за изследване на типа и допълненията към тях заедно с техническото досие в продължение на 10 години от датата на производството на последния продукт.


Приложение № 4 към чл. 48, ал. 3, т. 1, ал. 5, т. 1 и ал. 7, т. 1


Процедура за оценяване на съответствието


"Съответствие с типа"


1. "Съответствие с типа" е процедура, чрез която лицето, което пуска продукта на пазара, потвърждава и декларира, че продуктът съответства на типа, описан в сертификата за изследване на типа, и отговаря на приложимите за него изисквания на наредбата. Лицето, което пуска продукта на пазара, нанася маркировката за съответствие върху всеки продукт и изготвя декларация за съответствие.

2. Производителят взема необходимите мерки, за да осигури производствения процес и да гарантира съответствието на продукта с типа, описан в сертификата за изследване на типа, и с приложимите изисквания на наредбата.

3. Лицето, което пуска продукта на пазара, съхранява копие от декларацията за съответствие в продължение на 10 години от датата на производството на последния продукт.


Приложение № 5 към чл. 48, ал. 3, т. 2, ал. 5, т. 2 и ал. 7, т. 2, чл. 50, ал. 2, т. 3


(Изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.)


Процедура за оценяване на съответствието


"Осигуряване качеството на производството"


1. (изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.) "Осигуряване качеството на производството" е процедура, чрез която производителят, като изпълнява задълженията по т. 2, осигурява и декларира, че продуктът съответства на типа, описан в сертификата за изследване на типа, и на приложимите към него изисквания на наредбата. Лицето, което пуска продукта на пазара, нанася маркировката за съответствие върху продукта и изготвя декларация за съответствие. Маркировката се придружава от идентификационния номер на лицето, получило разрешение за оценяване на съответствието и обявено в официалния бюлетин на ДАМТН, което осъществява надзора по т. 7 и 8.

2. Производителят поддържа одобрена система по качеството за производството, изходящия контрол и изпитванията съгласно т. 3 - 6 и подлежаща на надзора по т. 7 и 8.

3. (Изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.) Производителят подава заявление за оценяване на неговата система по качеството за съответния продукт пред избрано от него лице, получило разрешение за оценяване на съответствието и обявено в официалния бюлетин на ДАМТН.

Заявлението съдържа:

а) необходимите данни за съответната категория продукти;

б) документацията относно системата по качеството;

в) техническото досие на одобрения тип и копие от сертификата за изследване на типа.

4. Системата по качеството трябва да осигурява съответствието на продукта с типа, описан в сертификата за изследване на типа, и с приложимите изисквания на наредбата.

Всички елементи, изисквания и норми, установени от производителя, трябва да са систематично свързани и подредени в документация под формата на стратегия, процедури и инструкции. Документацията за системата по качеството трябва да позволява еднозначно тълкуване на програмите, плановете, ръководствата и досиетата по качеството.

Документацията трябва да съдържа достатъчно описание на:

а) целите по качеството и организационната структура, отговорностите на ръководството и неговите правомощия относно качеството на продуктите;

б) производствените процеси, методите за контрол и осигуряване на качеството и методите и систематичните действия, които ще се прилагат;

в) изследванията и изпитванията, които ще се извършват преди, по време на производството и след него, както и честотата на тяхното извършване;

г) досиетата по качеството, като доклади от контрола и данни от изпитвания и калибриране, доклади за квалификацията на съответния персонал и други;

д) начините за контрол на ефективното действие на системата по качеството.

5. (изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.) Лицето, получило разрешение за оценяване на съответствието и обявено в официалния бюлетин на ДАМТН, оценява системата по качеството, за да установи съответствието й с изискванията по т. 4. То приема за съответстващи на тези изисквания системите по качеството, за които е приложен български стандарт, въвеждащ съответния европейски хармонизиран стандарт.

Екипът одитори трябва да включва поне едно лице с опит в оценяването на съответната технология. Процедурата за оценяване включва контролно посещение в местата на производство.


Решението се съобщава на производителя. Съобщението съдържа заключение от оценяването и мотивирано решение.

6. Производителят трябва да изпълнява задълженията, произтичащи от одобрената система по качеството, и да я поддържа адекватна и ефикасна.

Лицето, което пуска продукта на пазара, информира лицето, одобрило системата по качеството, за всяко предвиждано изменение на системата по качеството.

Лицето по т. 5 преценява предложените изменения и решава дали изменената система по качеството ще продължи да отговаря на изискванията по т. 4 или е необходимо ново оценяване.

Решението се съобщава на производителя. Съобщението съдържа заключение от оценяването и мотивирано решение.

7. Лицето по т. 5 осъществява надзор, за да осигури точното изпълнение на задълженията на производителя, произтичащи от одобрената система по качеството.

За целите на надзора производителят осигурява на лицето по т. 5 достъп до местата за производство, контрол, изпитвания и складиране и му предоставя всички необходими данни, както и:

а) документацията за системата по качеството;

б) досиетата по качеството - доклади от контрола и данни от изпитвания и калибриране, доклади за квалификацията на съответния персонал и други.

8. Лицето по т. 5 извършва периодични одити, за да се увери, че производителят поддържа и прилага системата по качеството. Доклад от одита се предава на производителя.

Лицето по т. 5 може да извършва и внезапни посещения при производителя. При тези посещения то може, ако е необходимо, да извършва или да възлага извършването на изпитвания, за да се провери функционирането на системата по качеството. То предава на производителя доклад за посещението и протоколи от изпитванията, ако такива са извършени.

9. Производителят държи на разположение на органите за надзор на пазара в продължение на 10 години от датата на производството на последния продукт:

а) документацията за системата по качеството;

б) данни за измененията на системата по качеството по т. 6;

в) решенията и докладите по т. 6 и 8.

10. (изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.) Лицето по т. 5 съобщава на другите лица, получили разрешение за оценяване на съответствието и обявени в официалния бюлетин на ДАМТН, необходимите данни относно издадените и обявените за невалидни одобрения на системи по качеството.


Приложение № 6 към чл. 48, ал. 3, т. 3, ал. 5, т. 3 и ал. 7, т. 3, чл. 50, ал. 2, т. 2 и 4


(Изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.)


Процедура за оценяване на съответствието


"Проверка на продукта"


1. "Проверка на продукта" е процедура, чрез която лицето, което пуска продукта на пазара, проверява и потвърждава, че продуктът, попадащ под разпоредбите на т. 3, съответства на типа, описан в сертификата за изследване на типа, и отговаря на приложимите изисквания на наредбата.

2. Производителят взема необходимите мерки, за да осигури производствения процес и да гарантира съответствието на продукта с типа, описан в сертификата за изследване на типа, и с приложимите изисквания на наредбата. Лицето, което пуска продукта на пазара, нанася маркировката за съответствие върху него и изготвя декларация за съответствие.

3. (изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.) Лицето, получило разрешение да извършва оценяване на съответствието и обявено в официалния бюлетин на ДАМТН, извършва подходящи изследвания и изпитвания, за да установи съответствието на продукта с приложимите изисквания на наредбата чрез изследване и изпитване на всеки продукт съгласно т. 4 - 6 или чрез изследване и изпитване на статистически принцип съгласно т. 7 - 13, като изборът се прави от производителя.

Лицето, което пуска продукта на пазара, съхранява копие от декларацията за съответствие в продължение на 10 години от датата на производството на последния продукт.

4. Всеки продукт се изследва индивидуално, като се извършват подходящи изпитвания, определени в съответните стандарти по чл. 6, или еквивалентни изпитвания, за да се провери неговото съответствие с типа, описан в сертификата за изследване на типа, и с приложимите изисквания на наредбата.

5. Лицето по т. 3 поставя или изисква поставянето на своя идентификационен номер върху всеки одобрен продукт и издава сертификат за съответствие на базата на извършените изпитвания.

6. Лицето, което пуска продукта на пазара, представя сертификатите за съответствие при поискване.

7. За извършване на статистическа проверка производителят трябва да представи своите продукти под формата на еднородни партиди и да предприеме необходимите мерки, за да гарантира, че производственият процес осигурява еднотипност на всяка произведена партида.

8. Производителят представя на лицето по т. 3 всички свои продукти под формата на еднородни партиди. Мостри от всяка партида се изпробват поотделно от лицето по т. 3, като се извършват необходимите тестове, посочени в съответните стандарти съгласно чл. 6, или еквивалентни тестове, за да се установи съответствие със съществените изисквания на наредбата и да се определи приемането или неприемането на съответната партида.

9. Статистическата проверка включва приложения статистически метод и план за вземане на образците със съответните функционални характеристики.

10. В случай че партидата или партидите са приети, лицето по т. 3 поставя или изисква от производителя да постави идентификационния му номер върху всеки продукт, като същевременно лицето по т. 3 изготвя писмен сертификат за съответствие въз основа на извършените тестове. Всички продукти от дадена партида могат да се пуснат на пазара, с изключение на тези, за които е установено, че не са в съответствие.

11. В случай че партидата не се приеме, лицето по т. 3 забранява пускането й на пазара. При често бракуване на партиди лицето по т. 3 може временно да спре статистическата проверка.

12. (изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.) В хода на производствения процес производителят поставя върху продуктите идентификационния номер на избраното лице, получило разрешение за оценяване на съответствието и обявено в официалния бюлетин на ДАМТН, под негов надзор.

13. (изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.) Лицето, което пуска продукта на пазара, трябва при поискване да представи сертификата за съответствие, издаден от лицето, получило разрешение за оценяване на съответствието и обявено в официалния бюлетин на ДАМТН.


Приложение № 7 към чл. 48, ал. 3, т. 4, ал. 5, т. 4 и ал. 7, т. 4, чл. 50, ал. 2, т. 2 и 4


(Изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.)


Процедура за оценяване на съответствието


"Проверка на единичен продукт"


1. "Проверка на единичен продукт" е процедура, чрез която производителят осигурява и декларира, че продуктът, за който е издаден сертификат по т. 2, отговаря на приложимите изисквания на наредбата. Лицето, което пуска продукта на пазара, нанася маркировката за съответствие върху продукта и изготвя декларация за съответствие.

2. (изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.) Лицето, получило разрешение за оценяване на съответствието и обявено в официалния бюлетин на ДАМТН, изследва единичния продукт и извършва подходящи изпитвания, определени в съответните стандарти по чл. 6, или еквивалентни изпитвания, за да провери тяхното съответствие с приложимите изисквания на наредбата.

Лицето, получило разрешение за оценяване на съответствието и обявено в официалния бюлетин на ДАМТН, поставя или изисква поставянето на своя идентификационен номер върху всеки одобрен продукт и издава сертификат за съответствие по отношение на извършените изпитвания.

3. Техническото досие трябва да дава възможност за оценяване на съответствието с изискванията на наредбата и да обхваща в необходимата за оценяването степен проектирането, производството и експлоатацията на продукта. Досието трябва да съдържа:

а) общо описание на продукта;

б) конструкторски и монтажни чертежи и схеми на детайлите, възлите, веригите и други;

в) описания и пояснения към чертежите, схемите и функционирането на продукта;

г) списък на стандартите по чл. 6, които са приложени изцяло или частично, и описание на техническите решения, които са приети за изпълнение на приложимите съществени изисквания на наредбата, когато не са приложени стандартите по чл. 6;

д) резултати от изчисленията при проектиране, от извършени изследвания и други;

е) протоколи от изпитвания.


Приложение № 8 към чл. 48, ал. 3, т. 5, ал. 5, т. 5 и ал. 7, т. 5, чл. 50, ал. 2, т. 3


(Изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.)


Процедура за оценяване на съответствието


"Пълно осигуряване на качеството"


1. (изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.) "Пълно осигуряване на качеството" е процедура, чрез която производителят, като изпълнява задълженията по т. 2, осигурява и декларира, че произвежданите продукти отговарят на приложимите за тях изисквания на наредбата. Лицето, което пуска продукта на пазара, нанася маркировката за съответствие върху всеки продукт и изготвя декларация за съответствие. Маркировката се придружава от идентификационния номер на лицето, получило разрешение за оценяване на съответствието и обявено в официалния бюлетин на ДАМТН, което осъществява надзора по т. 7 и 8.

2. Производителят поддържа одобрена система по качеството за проектирането, производството, изходящия контрол и изпитванията на продуктите съгласно т. 3 - 6 и подлежаща на надзора по т. 7 и 8.

3. (изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.) Производителят подава заявление за оценяване на неговата система по качеството за съответното съоръжение пред избрано от него лице, получило разрешение за оценяване на съответствието и обявено в официалния бюлетин на ДАМТН.

Заявлението съдържа:

а) необходимите данни за съответната категория продукти;

б) документацията относно системата по качеството.

4. Системата по качеството осигурява съответствието на продукта с приложимите за него изисквания на наредбата.

Всички елементи, изисквания и норми, установени от производителя, трябва да са систематично свързани и подредени в документация под формата на стратегия, процедури и инструкции. Документацията за системата по качеството трябва да позволява еднозначно тълкуване на програмите, плановете, ръководствата и досиетата по качеството.

Документацията трябва да съдържа достатъчно описание на:

а) целите по качеството и организационната структура, отговорностите на ръководството и неговите правомощия относно качеството на продукта;

б) проектантските решения, включително стандартите по чл. 6, които са приложени изцяло или частично, и описание на средствата, които са използвани за изпълнение на приложимите съществени изисквания на наредбата, когато не са приложени стандартите по чл. 6;

в) методите и систематичните действия за контрол и осигуряване на качеството, които ще се прилагат на етапа на проектирането, в зависимост от категорията на продукта;

г) производствените процеси, методите за контрол и осигуряване на качеството и методите и систематичните действия, които ще се прилагат;

д) изследванията и изпитванията, които ще се извършват преди, по време на производството и след него, с посочване честотата на тяхното извършване;

е) досиетата по качеството, доклади от контрола и данни от изпитвания и калибриране, доклади за квалификацията на съответния персонал и други;

ж) начините за контрол на постигане на изискваното качество на продукта и на ефективното действие на системата по качеството.


5. (изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.) Лицето, получило разрешение за оценяване на съответствието и обявено в официалния бюлетин на ДАМТН, оценява системата по качеството, за да установи съответствието й с изискванията по т. 4. То приема за съответстващи на тези изисквания системите по качеството, за които е приложен съответният хармонизиран стандарт.

Екипът одитори трябва да включва поне едно лице с опит в оценяването на съответната технология. Процедурата за оценяване включва контролно посещение в местата на производство. Решението се съобщава на производителя. Съобщението съдържа заключение от оценяването и мотивирано решение.

6. Производителят трябва да изпълнява задълженията, произтичащи от одобрената система по качеството, и да я поддържа адекватна и ефикасна.

Лицето, което пуска продукта на пазара, информира лицето, одобрило системата по качеството, за всяко предвиждано изменение на системата по качеството.

Лицето по т. 5 преценява предложените изменения и решава дали изменената система по качеството ще продължи да отговаря на изискванията по т. 4 или е необходимо ново оценяване.

Решението се съобщава на производителя. Съобщението съдържа заключение от оценяването и мотивирано решение.

7. Лицето по т. 5 осъществява надзор, за да се осигури точното изпълнение на задълженията на производителя, произтичащи от одобрената система по качеството.

За целите на надзора производителят осигурява на лицето по т. 5 достъп до местата за проектиране, производство, контрол, изпитвания и складиране и му предоставя всички необходими данни, както и:

а) документацията за системата по качеството;

б) досиетата по качеството за етапа на проектиране, като резултати от анализи, изчисления, изследвания и други;

в) досиетата по качеството за етапа на производство, като доклади от контрола и данни от изпитвания и калибриране, доклади за квалификацията на съответния персонал и други.

8. Лицето по т. 5 извършва периодични одити, за да се увери, че производителят поддържа и прилага системата по качеството. Доклад от одита се предава на производителя.

Лицето по т. 5 може да извършва и внезапни посещения при производителя. При тези посещения то може, ако е необходимо, да извършва или да възлага извършването на изпитвания, за да се провери функционирането на системата по качеството. То предава на производителя доклад за посещението и протоколи от изпитванията, ако такива са извършени.

9. Производителят държи на разположение на органите за надзор на пазара в продължение най-малко на 10 години от датата на производството на последния продукт:

а) документацията за системата по качеството;

б) данни за измененията на системата по качеството по т. 6;

в) решенията и докладите по т. 6 и 8.

10. (изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.) Лицето по т. 5 съобщава на другите лица, получили разрешение за оценяване на съответствието и обявени в официалния бюлетин на ДАМТН, необходимите данни относно издадените и обявените за невалидни одобрения на системи по качеството.


Промени настройката на бисквитките