Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 115 от 10.XII

НАРЕДБА ЗА СЪЩЕСТВЕНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ И ОЦЕНЯВАНЕ НА СЪОТВЕТСТВИЕТО НА ГАЗОВИТЕ УРЕДИ

 

НАРЕДБА ЗА СЪЩЕСТВЕНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ И ОЦЕНЯВАНЕ НА СЪОТВЕТСТВИЕТО НА ГАЗОВИТЕ УРЕДИ

В сила от 13.06.2001 г.
Приета с ПМС № 174 от 31.08.2000 г.

Обн. ДВ. бр.75 от 12 Септември 2000г., изм. ДВ. бр.115 от 10 Декември 2002г., отм. ДВ. бр.100 от 14 Ноември 2003г.

Отменена с § 7 от Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на газовите уреди - ДВ, бр. 100 от 14 ноември 2003 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се уреждат:

1. съществените изисквания, на които трябва да съответстват уредите, използващи газово гориво, наричани по-нататък "газовите уреди", за да се осигури защитата на живота и здравето на хората, безопасността на домашните животни и опазването на околната среда и вещите;

2. редът за издаване на разрешения на лица за извършване оценяване на съответствието със съществените изисквания;

3. процедурите за оценяване на съответствието на газовите уреди със съществените изисквания към тях.


Чл. 2. Наредбата се отнася за:

1. газовите уреди, предназначени за готвене, отопление, производство на топла вода, замразяване, осветление, пране и за газови горелки със засмукване на въздух и отоплителни тела, снабдени с тези горелки;

2. устройствата за безопасност, контрол и регулиране и сглобените единици, предлагани самостоятелно за продажба и предназначени за вграждане във или за сглобяване на газов уред, наричани по-нататък "устройствата".


Чл. 3. Наредбата не се отнася за газови уреди, предназначени за технологични процеси в промишлени предприятия или за нагряване на вода с температура, по-висока от 105 градуса С.


Чл. 4. Газовите уреди и устройствата, конструирани и произведени съгласно изискванията на българските стандарти, с които се въвеждат хармонизираните европейски стандарти, се счита, че съответстват на съществените изисквания на наредбата.


Чл. 5. (1) Газовите уреди и устройствата се пускат на пазара и/или в действие само когато при нормално използване не застрашават живота и здравето на хората, безопасността на домашните животни и опазването на околната среда и вещите.

(2) Газов уред се използва "нормално", когато:

1. е правилно монтиран и редовно се поддържа в съответствие с инструкцията на производителя;

2. използва газ с качества и захранващо налягане в предвидените от производителя допустими граници;

3. се използва в съответствие с предназначението си или по начин, който може да се предвиди.


Чл. 6. Газовите уреди и устройствата се пускат на пазара и/или в действие с инструкции за монтаж, ползване и поддържане, написани на български език.


Глава втора.
СЪЩЕСТВЕНИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ УСТРОЙСТВОТО НА ГАЗОВИТЕ УРЕДИ И УСТРОЙСТВАТА

Чл. 7. Всеки газов уред трябва да е проектиран и конструиран така, че да функционира напълно безопасно и да не представлява опасност за хората, домашните животни, околната среда и вещите, когато се използва нормално.


Чл. 8. Всеки газов уред трябва да е проектиран и конструиран така, че:

1. да не се допуска деформация, нестабилност, разрушаване или друга повреда, която намалява неговата безопасност;

2. в случай на пожар, причинен от външна намеса, да са ограничени рисковете от експлозия;

3. елементите му, които са под налягане, да са устойчиви на механичните и термичните напрежения, на които са подложени;

4. да не допуска поражения от електрически ток;

5. отчитайки изискванията за безопасност, да използва рационално енергията в степен, съответстваща на нивото на съвременната наука и техника;

6. в случай на допустимо колебание на спомагателната енергия да продължи да функционира безопасно;

7. недопустимо колебание или прекъсване на захранването на спомагателната енергия, както и възстановяването на това захранване да не създават източник на опасност;

8. да не възниква опасност при повреда на което и да е устройство за безопасност, контрол и регулиране;

9. когато е снабден с устройства за безопасност и за регулиране, действието на устройството за безопасност да не е противоположно на действието на устройството за регулиране;

10. евентуални пропуски на газ да не предизвикват какъвто и да е риск;

11. по време на първоначално или повторно запалване и след изгасване на пламъка количеството на освободения газ да е ограничено така, че да не се допусне опасно натрупване на неизгорял газ в уреда;

12. първоначалното и повторното запалване да се извършват плавно и да е осигурено едно междинно запалване;

13. да не проникват вода и въздух в цикъла на газа;

14. водният кондензат, който се образува при пускане и експлоатация, да не намалява безопасността на уреда;

15. при нормално използване да е осигурена стабилност на пламъка и да не се отделят вредни за здравето продукти;

16. при нормално използване да не се отделят непредвидени продукти от горенето.


Чл. 9. Монтираните и настроените от производителя устройства на газовия уред, които е недопустимо да се променят при монтажа или от потребителя, трябва да са защитени от такава промяна по подходящ начин.


Чл. 10. Ръчките и бутоните за управление или регулиране трябва да са означени по подходящ начин с репери, които да съдържат необходимата информация, предпазваща от погрешни действия. Тяхното проектиране трябва да е такова, че да не се допускат случайни манипулации.


Чл. 11. (1) Газовите уреди, предназначени за използване в помещения, трябва да имат устройство, което не позволява отделянето на недопустимо количество неизгорял газ в помещението.

(2) Допуска се газовите уреди да нямат устройството по ал. 1 само ако се използват в помещения с вентилация, непозволяваща натрупването на опасно количество неизгорял газ.

(3) Газовите уреди, предназначени за използване в места за обществено хранене, и уредите, захранвани с газ, съдържащ токсични съставки, задължително трябва да имат устройството по ал. 1.


Чл. 12. Устройствата се проектират и конструират така, че да изпълняват правилно функцията, за която са предвидени, при условие че са монтирани в съответствие с инструкцията за монтаж.


Чл. 13. (1) Частите на газовите уреди, разположени близо до пода или до други повърхности, не трябва да се нагряват до температури, които представляват опасност за обкръжаващата среда.

(2) Температурата на бутоните и ръчките за управление по време на обслужване не трябва да създава опасност за потребителя.

(3) Температурата на външните повърхнини на уредите, предназначени за жилищни помещения, с изключение на елементите, вземащи участие в пренасянето на топлината, не трябва да представлява опасност за потребителя и особено за децата.


Чл. 14. (1) Всеки уред, свързан с димоход за отвеждане на продуктите на горенето, трябва да е конструиран така, че при нарушение на тягата да не отделя продукти на горенето в количества, недопустими за съответното помещение.

(2) Уредите, предназначени за жилищно отопление, и бойлерите за нагряване на вода, които не са свързани с димоход за отвеждане на продуктите на горенето, не трябва да отделят в помещението въглероден оксид в концентрация, която представлява опасност за здравето на хората.


Чл. 15. (1) Газовите уреди и устройствата се изработват от материали, подходящи за предназначението им и устойчиви на механичните, химичните и термичните условия, при които ще се експлоатират. Качествата на материалите се гарантират от производителя или доставчика.

(2) Материалите, от които се изработват газовите уреди, при контакт с хранителни продукти или битови води не трябва да влошават тяхното качество.


Чл. 16. Върху газовия уред и върху неговата опаковка се поставят трайни маркировки или надписи и предупреждения на български език, указващи:

1. типа на захранващия газ и налягането на газа, за който уредът е предназначен;

2. начина за използване на уреда, включително забрани за определени манипулации и предупреждения за възможни опасности;

3. че уредът трябва да се монтира само в достатъчно проветриви места.


Чл. 17. (1) Инструкцията за монтаж трябва да съдържа всички необходими указания за правилното монтиране, регулиране и поддържане на газовия уред, осигуряващи неговата безопасна експлоатация. Тя трябва да съдържа данни за:

1. типа на захранващия газ;

2. налягането на газа на входа на газовия уред;

3. дебита на въздуха, необходим за горене и за предотвратяване образуването на смеси с недопустимо процентно съдържание на неизгорял газ - за уреди, които нямат устройство съгласно чл. 11, ал. 1;

4. начина за отвеждане на продуктите от горенето;

5. техническите характеристики на горелките с принудително подаване на въздух и

нагревателните им елементи и начина за тяхното монтиране така, че сглобените уреди да съответстват на съществените изисквания на наредбата.

(2) Инструкцията за ползване и поддържане, предназначена за потребителя, трябва да съдържа всички необходими сведения за безопасното използване на уреда и да обръща особено внимание за възможните опасности.


Глава трета.
ОЦЕНЯВАНЕ НА СЪОТВЕТСТВИЕТО НА ГАЗОВИТЕ УРЕДИ И УСТРОЙСТВАТА СЪС СЪЩЕСТВЕНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ

Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.) Председателят на Държавната агенция за метрология и технически надзор (ДАМТН) издава разрешения на лица за оценяване на съответствието на газови уреди и/или устройства по процедурите, определени в чл. 21.


Чл. 19. Разрешения за оценяване на съответствието на газовите уреди и устройствата се издават на лица, които отговарят на изискванията по чл. 10, ал. 1 от Закона за техническите изисквания към продуктите (ЗТИП) и които:

1. са в състояние да изпълняват една или повече процедури, приложими за оценяването на съответствието на газовите уреди и устройствата;

2. имат най-малко един специалист, който да извършва оценка на внедрената система за осигуряване на качеството, когато това се изисква от процедурата за оценяване на съответствието;

3. имат методики и инструкции за изпитване на газовите уреди и/или устройствата;

4. имат наръчник по качество;

5. разполагат със съоръжения и методики за анализ на състава на продуктите на горене на газовите уреди.


Чл. 20. (1) (Изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.) Лицата, които кандидатстват за получаване на разрешение за оценяване на съответствието, подават писмено заявление до председателя на ДАМТН, придружено със:

1. удостоверение за актуално състояние на търговеца, съответно документи, удостоверяващи акта на създаването;

2. списък на наетия персонал и на техническите средства, необходими за оценяване на съответствието;

3. декларация, че не участва, включително наетият от него персонал, при конструиране, производство, доставка и монтаж на газови уреди и устройства;

4. справка, доказваща професионалния опит, техническата компетентност и способност на персонала за съставяне на протоколи, доклади и сертификати;

5. декларация за безпристрастност и независимост на персонала;

6. копие от договор за застраховка за вредите, които могат да настъпят вследствие на неизпълнение на задълженията му;

7. декларация за опазване на професионалната тайна;

8. инструкции и методики за изпитване на газовите уреди и устройствата;

9. справка-декларация за производствения опит на специалиста, който ще извършва оценяване на внедрената система за осигуряване на качеството;

10. наръчник по качеството.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.) В писменото си заявление до председателя на ДАМТН лицата по чл. 11, ал. 2 ЗТИП прилагат следните документи:

1. сертификат за акредитация по стандарт от серията EN 45000, издаден от Изпълнителната агенция "Българска служба за акредитация";

2. документите по ал. 1, т. 2, 7, 9 и 10.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.) В срок до 3 месеца от получаване на заявлението и документите по ал. 1 или 2 председателят на ДАМТН се произнася по искането и ако заявителят отговаря на изискванията по чл. 19, му издава разрешение за извършване на оценяване на съответствието със срок на валидност 5 години.


Чл. 21. (1) Съответствието на серийно произвежданите газови уреди със съществените изисквания към тях се оценява съгласно процедурата "Изследване на типа" по приложение № 1 и една от следните процедури по избор на производителя:

1. съответствие с типа (приложение № 2);

2. съответствие с типа - осигуряване качеството на производството (приложение № 3);

3. съответствие с типа - осигуряване качеството на продукта (приложение № 4);

4. проверка на продукта (приложение № 5).

(2) Допуска се при производство на газов уред като единична бройка или при малък брой газови уреди съответствието със съществените изисквания да се оцени с процедурата "Проверка на единичен продукт" (приложение № 6).

(3) Процедурите по ал. 1 и 2 се прилагат и за оценяване на съответствието на устройствата по чл. 2, т. 2, с изключение на поставянето на маркировка за съответствие.

(4) Техническото досие, необходимо за прилагане на процедурите по ал. 1 и 2, има съдържание съгласно приложение № 7.


Чл. 22. Лицата, които пускат на пазара и/или в действие газови уреди и/или устройства, свободно избират лице по чл. 19, което да извърши оценка на съответствието по процедурите на чл. 21. Те не могат да се обръщат едновременно към повече от едно лице по чл. 19 за изпълнението на една и съща процедура за един и същ газов уред и/или устройство.


Чл. 23. Лицето, извършило оценяване на съответствието, може да извършва последващ контрол върху газовите уреди и устройства по процедурите, посочени в чл. 21.


Глава четвърта.
УДОСТОВЕРЯВАНЕ НА СЪОТВЕТСТВИЕТО НА ГАЗОВИТЕ УРЕДИ И УСТРОЙСТВАТА СЪС СЪЩЕСТВЕНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ

Чл. 24. (1) Съответствието на газовите уреди със съществените изисквания се удостоверява от лицата, които ги пускат на пазара и/или в действие, с декларация за съответствие и с маркировка за съответствие по Наредбата за маркировката за съответствие със съществените технически изисквания към продуктите, приета с Постановление № 164 на Министерския съвет от 2000 г. (ДВ, бр. 66 от 2000 г.).

(2) Съответствието на устройствата със съществените изисквания се удостоверява от лицата, които ги пускат на пазара или в действие, с декларация за съответствие. Декларацията посочва тяхната техническа характеристика, както и условията за вграждането им в газов уред или възел така, че готовите газови уреди да отговарят на съществените изисквания.

(3) Устройствата задължително се доставят с декларацията по ал. 2.


Чл. 25. (1) Маркировката за съответствие се нанася на видно място на всеки газов уред или на табелка, която е трайно закрепена към него и е направена така, че да не може да се използва повторно.

(2) Към маркировката се вписва идентификационният номер на лицето, извършило оценяването на съответствието.


Чл. 26. На газовите уреди или на техните табелки се записват:

1. наименованието на производителя или идентифициращото го означение;

2. търговското наименование на готовия уред;

3. типът на електрическото захранване (ако такова се използва);

4. категорията на уреда;

5. последните две цифри на годината, през която е нанесена маркировката за съответствие върху газовия уред;

6. информация за монтаж - ако в зависимост от вида на газовия уред такава е необходима.


Чл. 27. Когато други нормативни актове определят изисквания за безопасност на газовите уреди и/или устройствата и изискват нанасяне на маркировка за съответствие, лицето, което ги пуска на пазара и/или в действие, трябва да удостовери съгласно процедурите, посочени в тях, че уредите и/или устройствата съответстват на изискванията на тези нормативни актове.


Чл. 28. (1) Лицето, извършило оценяване на съответствието, уведомява производителя да не нанася маркировка за съответствие върху газовите уреди и да не издава декларация за съответствие, когато:

1. газовите уреди или устройствата не съответстват на газовите уреди или устройствата, посочени в сертификата за изследване на типа;

2. газовите уреди или устройствата съответстват на газовите уреди или устройствата, посочени в сертификата за изследване на типа, но не отговарят на съществените изисквания за тях;

3. лицето, което пуска газови уреди или устройства на пазара и/или в действие, не е изпълнило задълженията си съгласно процедурите за оценяване на съответствието.

(2) В случаите по ал. 1 производителят е длъжен да отстрани констатираното несъответствие и да представи отново уреда или устройството на лицето по чл. 19 за оценяване на съответствието.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на наредбата "газово гориво" са горимите флуиди, които при 15 градуса С и налягане 0,1 МРа са в газообразно състояние.


§ 2. (Изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.) Наименованието и регистрационните номера на българските стандарти по чл. 4 се публикуват в официалния бюлетин на ДАМТН.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 3. Наредбата се приема на основание чл. 7, ал. 1 ЗТИП.


§ 4. Наредбата влиза в сила 9 месеца след обнародването й в "Държавен вестник".


Приложение № 1 към чл. 21, ал. 1


(Изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.)


Процедура за оценяване на съответствието "Изследване на типа"


1. Процедурата "Изследване на типа" на газовия уред се осъществява от лице по чл. 19, което проверява и удостоверява, че един представителен газов уред, наричан по-нататък "тип", от производството отговаря на изискванията на наредбата.

2. Изследването на типа се извършва по писмено заявление, подадено от производителя до лице по чл. 19. Заявлението съдържа:

а) името и адреса на производителя;

б) писмена декларация, че не е подавано заявление за оценяване на съответствието до друго лице по чл. 19;

в) техническо досие съгласно чл. 21, ал. 4.

3. Заявителят предоставя на разположение на лицето по чл. 19 един тип от съответната продукция. Лицето може да изисква и други мостри от типа, ако програмата за изпитване предвижда това. Един тип може да покрие допълнителни варианти на продукта, когато характеристиките на тези варианти не са различни по отношение на типовете риск.

4. Лицето по чл. 19 оценява съответствието, като:

а) проверява техническото досие на типа и дали той е произведен в съответствие с него и отбелязва елементите, които са в съответствие със съществените изисквания на наредбата и стандартите по § 2;

б) извършва или възлага да се извършат необходимите проверки и/или изпитвания, за да се установи дали приетите от производителя решения осигуряват съответствие със съществените изисквания, в случай че изискванията на стандартите по чл. 4 не са били приложени;

в) извършва или възлага да се извършат необходимите проверки и/или изпитвания, за да установи дали стандартите, избрани от производителя, са правилно приложени и осигуряват съответствието със съществените изисквания.

5. Когато типът съответства на изискванията на наредбата, лицето по чл. 19 издава на заявителя сертификат за изследване на типа. Сертификатът съдържа условията за неговата валидност, ако има такива, заключенията от изследването, информация за идентифициране на одобрения тип и при необходимост - описание на действието му. Към сертификата се прилагат чертежи и схеми на одобрения тип.

6. Лицето, извършило оценяването на съответствието, уведомява незабавно лицата по чл. 19 за издадения сертификат за изследване на типа и допълненията по т. 9. Те могат да получат копие от сертификата за изследване на типа и/или допълненията и на основание на мотивирано искане - копие от приложените чертежи и схеми и копие от протоколите от проведените проверки и изпитвания.

7. (изм. - ДВ, бр. 115 от 2002 г.) Лицето, извършило оценяване на съответствието, когато откаже да издаде сертификат за изпитване на типа или го оттегли, информира ДАМТН и всички лица по чл. 19, като посочва мотивите за решението си.

8. Заявителят е длъжен да уведоми лицето по чл. 19, което е издало сертификата за изследване на типа, за всички изменения на одобрения тип, които засягат съответствието му със съществените изисквания.

9. Измененията, внесени от производителя в одобрения тип газов уред, които засягат съответствието му със съществените изисквания или с условията, предвидени при използването му, трябва да получат ново одобрение от лицето по чл. 19, издало сертификата за изследване на типа. Новото одобрение се дава под формата на допълнение към първоначалния сертификат за изследване на типа.


Приложение № 2 към чл. 21, ал. 1, т. 1


Процедура за оценяване на съответствието "Съответствие с типа"


1. "Декларацията за съответствие с типа" е процедура, при която производителят на газови уреди съставя писмена декларация, че посочените в нея газови уреди съответстват на съществените изисквания към тях и на типа, описан в сертификата за изследване на типа, издаден съгласно процедурата в приложение № 1. Тази декларация може да се отнася и за повече от един газов уред и се съхранява от производителя.

2. Производителят нанася върху всеки газов уред маркировка за съответствие и идентификационния номер на лицето по чл. 19, което съгласно т. 4 ще извършва внезапни проверки.

3. Производителят трябва да предприеме всички необходими мерки производството, изпитванията и крайната проверка на газовите уреди да осигуряват тяхното съответствие със съществените изисквания на наредбата и с типа, описан в сертификата за изследване на типа на газовия уред.

4. Лицето, извършило оценяването на съответствието, извършва най-малко веднъж годишно внезапни проверки на производителя. Лицето извършва всички или част от изпитванията върху определен от него брой газови уреди съгласно стандартите по § 2 или извършва равностойни на тях изпитвания, за да се установи съответствието със съществените изисквания на наредбата. То преценява необходимостта да се извършат всички или част от изпитванията и предприема необходимите мерки да не се допускат на пазара газовите уреди, които не съответстват на изискванията.


Приложение № 3 към чл. 21, ал. 1, т. 2


Процедура за оценяване на съответствието "Съответствие с типа - осигуряване качеството на производството"


1. "Декларацията за съответствие с типа - осигуряване качеството на производството" е процедура, при която производителят декларира писмено, че газовите уреди съответстват на типа, описан в сертификата за изследване на типа, и на съществените изисквания, посочени в наредбата. Тази декларация може да се отнася и за повече от един газов уред и се съхранява от производителя.

2. Производителят нанася върху всеки газов уред маркировка за съответствие и идентификационния номер на лицето, извършило оценяване на системата за осигуряване качеството на производството.

3. Производителят прилага одобрена система за осигуряване качеството на производството, която да гарантира съответствието на газовите уреди с типа, описан в сертификата за изследване на типа, и със съществените изисквания, определени в наредбата.

4. Производителят подава заявление за одобряване на системата за осигуряване качеството на производството на газови уреди до лице по чл. 19, избрано от него. Заявлението съдържа:

а) досието на системата за качество;

б) декларация, че производителят ще изпълнява задълженията, произтичащи от одобрената система за качество;

в) декларация, че производителят ще поддържа непроменена одобрената система за качество така, че тя да е ефикасна;

г) документацията за одобрения тип газов уред и копие от сертификата за изследване на типа.

5. Всички методи, изисквания и норми, приети от производителя, трябва да са систематично свързани и подредени в досие под формата на мерки, процедури и инструкции. Досието на системата за качество трябва да позволява еднозначно тълкуване на програмите, плановете, наръчниците и документите по качеството и да съдържа подробно описание на:

а) целите по отношение на качеството, структурната схема на производството, отговорностите и компетентността на кадрите относно качеството на газовите уреди;

б) производствените процеси, методите на контрол и други методи и систематизирани действия, които ще се прилагат за осигуряване на качеството;

в) изпитванията и контрола, които ще се извършват преди, по време и след производството, и тяхната периодичност;

г) начините, позволяващи да се контролира постигането на изискваното качество на газовите уреди и ефикасното функциониране на системата за качество.


6. Лицето по чл. 19 проверява и оценява системата за качество, за да определи дали тя съответства на изискванията по т. 5. То приема, че системата за качество съответства на изискванията, ако тя прилага стандартите по § 2.

7. Лицето, оценило системата за качество, съобщава писмено своето заключение на производителя и уведомява всички лица по чл. 19. Съобщението до производителя съдържа заключенията от проверката и мотивирано решение от оценяването.

8. Производителят е длъжен да уведомява лицето, което е одобрило системата за качество, за всяко нейно изменение.

9. Лицето оценява измененията и решава дали изменената система за качество отговаря на изискванията по т. 5 или е необходимо ново оценяване. Решението се съобщава писмено на производителя. Съобщението съдържа заключенията от контрола и мотивираното решение от оценяването.

10. Лицето, оценило системата за качество, когато оттегля одобрението на една система за качество, е длъжно да уведоми за това останалите лица по чл. 19, като посочи мотивите за своето решение.

11. Производителят, който прилага одобрена система за качество, подлежи на контрол за точното изпълнение на задълженията, произтичащи от одобрената система за качество.

12. За целите на контрола производителят осигурява на лицето, оценило системата за качество, достъп до местата за производство, контрол, изпитване и съхраняване на продукцията и му предоставя необходимите данни, както и:

а) досието на системата за качество;

б) документите за качеството - доклади от контрола, данни от изпитванията и калибрирането, доклади за квалификацията на съответния персонал и др.

13. Лицето, оценило системата за качество, проверява най-малко веднъж на всеки 2 години дали производителят поддържа и прилага одобрената система за качество и му предава доклад от проверката.

14. Лицето, оценило системата за качество, може да прави внезапни проверки на производителя и да извършва или да осигури извършването на изпитвания на газовите уреди. То предава на производителя доклад от проверката, а ако е направено изпитване - и протокол с резултатите от изпитването.

15. Производителят е длъжен при поискване да предоставя протоколите от извършените проверки по т. 13 и 14 на органите за надзор на пазара.


Приложение № 4 към чл. 21, ал. 1, т. 3


Процедура за оценяване на съответствието "Съответствие с типа - осигуряване качеството на продукта"


1. "Декларацията за съответствие с типа - осигуряване качеството на продукта" е процедура, при която производителят декларира писмено, че газовите уреди съответстват на типа, описан в сертификата за изследване на типа, и на съществените изисквания, посочени в наредбата. Тази декларация може да се отнася и за повече от един газов уред и се съхранява от производителя.

2. Производителят нанася върху всеки газов уред маркировка за съответствие и идентификационния номер на лицето, извършило оценяване на системата за осигуряване качеството на продукта.

3. Производителят прилага система за качество, контрол и изпитване на крайния продукт, одобрена съгласно т. 4-7, която подлежи на контрол съгласно т. 11-14.

4. Производителят подава заявление за одобряване на системата за осигуряване качеството на газовите уреди до лице по чл. 19, избрано от него. Заявлението съдържа:

а) досието на системата за качество;

б) декларация, че производителят ще изпълнява задълженията, произтичащи от одобрената система за качество;

в) декларация, че ще поддържа непроменена одобрената система за качество така, че тя да е ефикасна;

г) документацията за одобрения тип газов уред и копие от сертификата за изследване на типа.

5. В рамките на системата за качество производителят изследва всеки газов уред и извършва изпитванията, посочени в стандартите по § 2, или равностойни на тях изпитвания, за да се провери съответствието на уредите със съществените изисквания на наредбата.

6. Всички методи, изисквания и норми, приети от производителя, трябва да са систематично свързани и подредени в досие под формата на мерки, процедури и инструкции. Досието на системата за качество трябва да позволява еднозначно тълкуване на плановете и наръчниците по качеството и да съдържа подробно описание на:

а) целите по отношение на качеството, структурната схема на производството, отговорностите и компетентността на кадрите относно качеството на газовите уреди;

б) проверките и изпитванията, които ще се извършват след производството;

в) начините за контрол на ефективното функциониране на системата за качество.


7. Лицето по чл. 19 проверява и оценява системата за качество, за да определи дали тя съответства на изискванията по т. 6. То приема, че системата за качество съответства на изискванията, ако тя прилага стандартите по § 2.

8. Лицето, оценило системата за качество, съобщава писмено своето заключение на производителя и уведомява всички лица по чл. 19. Съобщението до производителя съдържа заключенията от проверката и мотивирано решение от оценяването.

9. Производителят е длъжен да уведомява лицето, което е одобрило системата му за качество, за всяко нейно изменение.

10. Лицето оценява измененията и решава дали изменената система за качество отговаря на изискванията по т. 6 или е необходимо ново оценяване. Решението се съобщава официално на производителя. Съобщението съдържа заключенията от контрола и мотивираното решение от оценяването.

11. Лицето, оценило системата за качество, когато оттегля одобрението на една система за качество, е длъжно да уведоми за това останалите лица по чл. 19, като посочи мотивите за своето решение.

12. Производителят, който прилага одобрена система за качество, подлежи на контрол за точното изпълнение на задълженията, произтичащи от одобрената система за качество.

13. За целите на контрола производителят осигурява на лицето, оценило системата за качество, достъп до местата на проверката, изпитване и съхраняване на продукцията и му предоставя необходимите данни, както и:

а) досието на системата за качество;

б) документите по качеството - доклади от контрола, данни от изпитванията и калибрирането, доклад за квалификацията на съответния персонал и др.

14. Лицето, оценило системата за качество, проверява най-малко веднъж на всеки 2 години дали производителят поддържа и прилага одобрената система за качество и му предава доклад от проверката.

15. Лицето, оценило системата за качество, може да прави внезапни проверки на производителя и да извършва или да осигури извършването на изпитвания на газовите уреди. То предава на производителя доклад от проверката, а ако е направено изпитване - и протокол с резултатите от изпитването.

16. Производителят е длъжен при поискване да предоставя протоколите от извършените проверки по т. 14 и 15 на органите за надзор на пазара.


Приложение № 5 към чл. 21, ал. 1, т. 4


Процедура за оценяване на съответствието "Проверка на продукта"


1. "Проверка на продукта" е процедура, при която производителят декларира писмено, че газовите уреди по т. 4 са в съответствие с типа, описан в сертификата за изследване на типа, и със съществените изисквания, определени в наредбата. Тази декларация може да се отнася за повече от един газов уред и се съхранява от производителя.

2. Производителят нанася върху всеки газов уред маркировка за съответствие.

3. Производителят взема всички необходими мерки с цел производственият процес да осигури съответствието на произведените газови уреди с типа, описан в сертификата за изследване на типа, и със съществените изисквания на наредбата.

4. Лицето по чл. 19, избрано от производителя, извършва необходимите проверки и изпитвания, за да установи съответствието на газовите уреди с изискванията на наредбата. По избор на производителя се извършват проверки и изпитвания на всички газови уреди съгласно т. 5 и 6, или на газови уреди, избрани на статистическа основа съгласно т. 7-12.

5. При проверка на всички газови уреди те се проверяват и изпитват съгласно изискванията на стандартите по § 2 или се извършват равностойни изпитвания, за да се установи съответствието им с типа, описан в сертификата за изследване на типа, и с изискванията на наредбата.

6. Лицето, оценило съответствието, нанася или изисква да се нанесе неговият идентификационен номер върху всеки газов уред и издава сертификат за съответствие на газовите уреди със съществените изисквания на наредбата. Сертификатът за съответствие се отнася за един или повече газови уреди.

7. Производителят може да представи за проверка на статистическа основа газови уреди, произведени като еднотипни партиди, като вземе всички необходими мерки да се осигури еднаквостта на газовите уреди от всяка произведена партида.

8. Проверката на газови уреди на статистическа основа се извършва, като те се групират по партиди, състоящи се от уреди от един и същ модел, произведени при едни и същи условия. Партидата се проверява на произволни интервали. Извадките от една партида се изпитват индивидуално чрез подходящи изпитвания в съответствие със стандартите по § 2 или се извършват равностойни изпитвания, за да се установи дали партидата се приема, или не се приема.

9. Прилага се следната система за вземане на извадки:

а) ниво на качеството с вероятност за приемане 95 на сто и с процент на несъответствие между 0,5 и 1,5 на сто;

б) граница на качеството с вероятност за приемане 5 на сто и с процент на несъответствие между 5 и 10 на сто.

10. В случай че една партида е приета, лицето, извършило оценяването, нанася или изисква да се нанесе неговият идентификационен номер върху всеки газов уред и издава сертификат за съответствие на газовите уреди със съществените изисквания на наредбата. Всички газови уреди от партидата могат да се пуснат на пазара, с изключение на тези, за които е установено, че не съответстват на съществените изисквания.

11. В случай че дадена партида не е приета, лицето, извършило оценяването, предприема необходимите мерки за предотвратяване пускането на газовите уреди на пазара. В случай на често неприемане на партиди то може да откаже да извършва проверка на газови уреди на статистическа основа.

12. По време на производствения процес производителят със съгласието на лицето, оценило съответствието, и на негова отговорност може да нанася идентификационния му номер на продукцията си.

13. Производителят е длъжен да предоставя сертификатите по т. 6 или 10 при поискване на органите за надзор на пазара.


Приложение № 6 към чл. 21, ал. 2


Процедура за оценяване на съответствието "Проверка на единичен продукт"


1. Проверката на единичен газов уред е процедура, при която производителят удостоверява и декларира писмено, че газовият уред, за който е издаден сертификат по т. 3, съответства на изискванията на наредбата.

2. Производителят нанася маркировка за съответствие на газовия уред и издава писмена декларация за съответствие, която съхранява.

3. Лицето по чл. 19, избрано от производителя, изпитва и проверява газовия уред, като се съобразява с техническата му документация, за установяване на съответствието му със съществените изисквания на наредбата. Лицето трябва да нанесе своя идентификационен номер върху газовия уред и да издаде сертификат за неговото съответствие.

4. Техническото досие по чл. 21, ал. 4 трябва да съдържа достатъчно данни за конструкцията, начина на производство и действието на газовия уред и за оценяване на съответствието му със съществените изисквания на наредбата.

5. Техническото досие по чл. 21, ал. 4 се предоставя на лицето по чл. 19.

6. По преценка на лицето по чл. 19 проверките и изпитванията по т. 3 могат да се извършат и след монтирането на газовия уред.

7. Производителят е длъжен при поискване да предоставя сертификата, издаден от лицето, извършило оценяването, на органите за надзор на пазара.


Приложение № 7 към чл. 21, ал. 4


Изисквания към съдържанието на техническото досие, необходимо за оценяване на съответствието


1. Техническото досие, което е необходимо за оценяване на съответствието на газовите уреди със съществените изисквания на наредбата, трябва да съдържа:

а) общо описание на газовия уред;

б) конструктивни чертежи на газовия уред, сглобените единици и детайлите, списък на съставните части, функционални схеми, силови вериги и други;

в) описания и обяснения на посочените в буква "б" съставни части, схеми и други и начина на функциониране на уреда;

г) списък на стандартите по § 2, приложени изцяло или частично;

д) описание на решенията и мерките, предприети за осигуряване на съответствието със съществените изисквания на наредбата - в случай че стандартите по § 2 не са били приложени изцяло;

е) протоколи от изпитванията;

ж) инструкции за монтаж и ползване.

2. По преценка на лицето, което ще оценява съответствието на газовите уреди, техническото досие трябва да съдържа и:

а) сертификатите на устройствата, вградени в газовия уред;

б) документите, които се отнасят до начините на производство и методите на проверка и/или контрол на газовия уред;

в) други документи, необходими за извършване на оценяването.


Промени настройката на бисквитките