Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 69 от 5.VIII

НАРЕДБА ЗА СЪБИРАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НУЖДИТЕ НА СТАТИСТИКАТА НА ПЛАТЕЖНИЯ БАЛАНС

 

НАРЕДБА ЗА СЪБИРАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НУЖДИТЕ НА СТАТИСТИКАТА НА ПЛАТЕЖНИЯ БАЛАНС

В сила от 01.01.2000 г.
Приета с ПМС № 245 от 28.12.1999 г.

Обн. ДВ. бр.114 от 30 Декември 1999г., отм. ДВ. бр.69 от 5 Август 2003г.

Отменена с § 3 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 27 от 24 юли 2003 г. за статистиката на платежния баланс - ДВ, бр. 69 от 5 август 2003 г.


Раздел I.
Предмет

Чл. 1. Наредбата урежда условията и реда за събиране на информация за нуждите на статистиката на платежния баланс чрез воденето на регистри за всяка сделка, действие или плащане между местно и чуждестранно лице, за износ и внос на чуждестранна валута в наличност, както и за всеки презграничен превод и плащане за сума над 5000 лв.


Чл. 2. (1) Регистрите по раздели II, III, IV, V и VII съдържат задължително минимум данните от съответните декларации.

(2) Регистрите по ал. 1 се обработват в електронен вид, а при желание - и на хартиен носител.


Раздел II.
Регистри, водени от търговските банки

Чл. 3. Всяко лице, извършващо сделките по чл. 7, ал. 1, т. 1 от Валутния закон, представя на търговската банка - посредник при сделката, декларация по образец, утвърден от Българската народна банка.


Чл. 4. Местните лица, извършващи сделки с чуждестранни лица по чл. 7, ал. 1, т. 1 от Валутния закон, представят декларацията по чл. 3, както следва:

1. при плащания към чужбина - в момента на нареждане на плащането;

2. при постъпления от чужбина - в 10-дневен срок от получаване на уведомление от търговската банка за постъпване на сумата по сметката на лицето.


Чл. 5. Търговските банки:

1. извършват плащането към чужбина само след получаване на декларацията по чл. 3 от лицата, извършващи сделки по чл. 7, ал. 1, т. 1 от Валутния закон, попълнена според изискванията;

2. при постъпления от чужбина търговските банки незабавно уведомяват своите клиенти за постъпването на сумата по сметката на лицето.


Чл. 6. На базата на декларациите по чл. 3 търговската банка поддържа регистър на всички сделки по чл. 7, ал. 1, т. 1 от Валутния закон, извършвани между местно лице и чуждестранно лице.


Раздел III.
Регистри, водени от митническите органи

Чл. 7. (1) В случаите на търговски кредити по внос, съответно износ или финансов лизинг, между местно и чуждестранно лице вносителят, съответно износителят, представя на митническите органи декларация по образец, утвърден от Българската народна банка.

(2) Декларацията по ал. 1 се попълва в 2 екземпляра, като първият е предназначен за декларатора, а вторият - за митническите органи.


Чл. 8. (1) Всяко физическо лице, извършващо внос, съответно износ, на чуждестранна валута в наличност с обща равностойност над 5000 лв., представя пред митническите органи валутна митническа декларация по образец, одобрен от министъра на финансите.

(2) Валутната митническа декларация по ал. 1 се попълва в 3 екземпляра, като първият е предназначен за декларатора, а вторият и третият - за митническите органи съответно при излизане и влизане.


Чл. 9. (1) Подаването на декларация по чл. 7 е задължително в случаите, когато лицата, извършващи внос, съответно износ, са посочили в Единния административен документ (ЕАД) в полето като вид на сделката търговски кредит или финансов лизинг.

(2) Подаването на декларацията по чл. 7 се извършва едновременно с подаването на ЕАД.

(3) В случаите по ал. 1, ако лицето не представи попълнена декларацията по чл. 7, митническите органи отказват приемането на ЕАД съгласно чл. 7, ал. 3 от Валутния закон.


Чл. 10. На базата на декларацията по чл. 7 и валутната митническа декларация и на основание чл. 7, ал. 1, т. 2 от Валутния закон митническите органи водят следните регистри:

1. регистър на търговските кредити по вноса и износа и финансовия лизинг между местни лица и чуждестранни лица;

2. регистър на вноса и износа на чуждестранна валута в наличност.


Раздел IV.
Регистър, воден от Централния депозитар

Чл. 11. При прехвърлянето между местно лице и чуждестранно лице на поименни ценни книжа на капиталовия пазар, емитирани от местно лице, Централният депозитар събира информация за сделката и поддържа регистър на всички сделки по чл. 7, ал. 1, т. 3 от Валутния закон, извършвани между местно лице и чуждестранно лице.


Раздел V.
Регистри, водени от емитенти на поименни ценни книжа на капиталовия пазар

Чл. 12. При прехвърлянето между местно лице и чуждестранно лице на поименни ценни книжа на капиталовия пазар, емитирани от местно лице, за които действащото законодателство не предвижда регистрация от Централния депозитар, приобретателят представя на емитента декларация по образец, утвърден от Българската народна банка.


Чл. 13. На базата на декларациите по чл. 12 емитентът на поименните ценни книжа поддържа регистър на всички сделки по чл. 7, ал. 1, т. 4 от Валутния закон, извършвани между местно лице и чуждестранно лице.


Раздел VI.
Регистър, воден от Българската народна банка

Чл. 14. Информация за сделките с държавни ценни книжа между местно лице и чуждестранно лице се събира от Българската народна банка по реда, определен с Наредба № 5 от 1998 г. за условията и реда за емитиране, придобиване и изплащане на безналични държавни ценни книжа (обн., ДВ, бр. 89 от 1998 г.; изм. и доп., бр. 43 и 106 от 1999 г.).


Раздел VII.
Регистър, воден от нотариуса, съответно от съдията по вписванията

Чл. 15. Всяко чуждестранно лице, което придобива недвижим имот на територията на страната, представя на нотариуса, съответно на съдията по вписванията, декларация по образец, утвърден от Българската народна банка.


Чл. 16. На базата на декларациите по чл. 15 нотариусът, съответно съдията по вписванията, поддържа регистър на всички сделки по чл. 7, ал. 1, т. 5 от Валутния закон.


Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл. 7, ал. 4 от Валутния закон и е приета с Решение № 143 на Управителния съвет на Българската народна банка от 1999 г.


§ 2. Подуправителят на Българската народна банка, ръководещ управление "Банково", дава задължителни указания по прилагането на чл. 6, 10, 11, 13 и 16.


§ 3. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2000 г.


Промени настройката на бисквитките