Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 109 от 14.XII

НАРЕДБА № 8 ОТ 6 ДЕКЕМВРИ 1999 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ БРОЯ НА УЧЕНИЦИТЕ И НА ДЕЦАТА В ПАРАЛЕЛКИТЕ И В ГРУПИТЕ НА УЧИЛИЩАТА, ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И ОБСЛУЖВАЩИТЕ ЗВЕНА

 

НАРЕДБА № 8 ОТ 6 ДЕКЕМВРИ 1999 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ БРОЯ НА УЧЕНИЦИТЕ И НА ДЕЦАТА В ПАРАЛЕЛКИТЕ И В ГРУПИТЕ НА УЧИЛИЩАТА, ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И ОБСЛУЖВАЩИТЕ ЗВЕНА

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Обн. ДВ. бр.109 от 14 Декември 1999г., отм. ДВ. бр.4 от 12 Януари 2001г.

Отменена с § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 7 от 29 декември 2000 г. за определяне броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата, детските градини и обслужващите звена - ДВ, бр. 4 от 12 януари 2001 г., в сила от 15 септември 2001 г.


Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за определяне броя на учениците в паралелките на общообразователните, специалните и професионалните училища, професионалните гимназии и професионалните колежи, децата в групите на детските градини, учениците в полуинтернатните групи и в общежитията, учениците в групите на домовете за деца, лишени от родителска грижа, логопедичните кабинети, кабинетите за зрително подпомагане и кабинетите за рехабилитация на слуха и говора и на българските детски градини и училища в чужбина.


Глава първа.
БРОЙ НА УЧЕНИЦИТЕ В ПАРАЛЕЛКА И НА ДЕЦАТА В ГРУПА

Чл. 2. (1) Броят на групите във всяка детска градина се определя в началото на учебната година, като броят на децата се раздели на максималния норматив за съответния вид детска градина - съгласно приложението.

(2) При недостатъчен брой деца за образуване на групите в детските градини в съответствие с ал. 1 втора и следваща група се образуват, когато броят на децата, разделен на максималния норматив, даде остатък 12.

(3) Минималният брой на децата в групите съгласно приложението е задължителен при определяне на средната месечна посещаемост с изключение на времето от 24 декември до 6 януари и от 1 юни до 15 септември.

(4) Първостепенният разпоредител с бюджетни кредити определя конкретния размер на средната месечна посещаемост съгласно приложението.

(5) Наблюдение на средната месечна посещаемост се извършва за период не по-малък от два последователни месеца. Когато броят на децата в отделни групи се намали под определената минимална средна месечна посещаемост, групите се разформират и се сливат с останалите.

(6) С решение на общинския съвет може да се формира в населено място само една група - в полудневна детска градина с минимум 6 деца или в целодневна детска градина с минимум 8 деца.


Чл. 3. (1) Броят на паралелките в общообразователните, специалните и професионалните училища, професионалните гимназии и професионалните колежи се определя за всяко училище в началото на учебната година, като общият брой на учениците във всеки клас (курс) се раздели на максималния норматив съгласно приложението.

(2) Броят на повтарящите ученици не изменя броя на паралелките, определени по реда на ал. 1. Повтарящите ученици се записват в отделните паралелки над броя на новопостъпващите ученици.


Чл. 4. При недостатъчен брой ученици за образуване на паралелките в I-IV клас на общообразователните училища в съответствие с чл. 3 паралелките се формират, както следва:

1. една паралелка - при минимален брой ученици, равен на минималния норматив;

2. две паралелки - при минимален брой 15 ученици във всяка от тях;

3. трета и следваща паралелка - при минимален брой 15 ученици, след като предходните паралелки са формирани при максимален норматив.


Чл. 5. При недостатъчен брой ученици за образуване на паралелките в V-VIII клас на общообразователните училища в съответствие с чл. 3 паралелките се формират, както следва:

1. една паралелка - при минимален брой ученици, равен на минималния норматив;

2. две паралелки - при минимален брой 17 ученици във всяка от тях;

3. трета и следваща паралелка - при минимален брой 15 ученици, след като предходните паралелки са формирани при максимален норматив.


Чл. 6. При недостатъчен брой ученици за образуване на паралелките с интензивно изучаване на чужд език с прием след VII клас в профилираните гимназии и профилираните паралелки в гимназии и средни общообразователни училища и на паралелките с прием в IХ клас на общообразователните училища в съответствие с чл. 3 паралелките се формират, както следва:

1. една паралелка - при минимален брой ученици, равен на минималния норматив;

2. от два профила се образува една паралелка с не по-малко от 10 ученици за всеки профил;

3. втора и следваща паралелка по същия профил - при минимум 18 ученици, след като предходните паралелки са формирани при максимален норматив.


Чл. 7. При недостатъчен брой ученици за образуване на паралелките в първия клас (курс) на професионалните училища, професионалните гимназии и професионалните колежи в съответствие с чл. 3 паралелките се формират, както следва:

1. една паралелка - при минимален брой ученици, равен на минималния норматив;

2. от две специалности или професии се образува една паралелка с не по-малко от 10 ученици за всяка специалност или професия;

3. втора и следваща паралелка по същата специалност или професия - при минимум 18 ученици, след като предходните паралелки са формирани при максимален норматив.


Чл. 8. При недостатъчен брой ученици за образуване на паралелките в специалните училища в съответствие с чл. 3 втора и следваща паралелка за отделен клас се формират, когато броят на учениците във всяка от тях е равен на минималния норматив в приложението.


Чл. 9. (1) Когато в следващите класове на общообразователните училища броят на учениците в паралелките се намали под минималния норматив, паралелките се разформират и се сливат с останалите. Изключение се допуска само когато в населеното място има една паралелка от съответния клас.

(2) Когато във втория и следващите класове (курсове) на професионалните училища, професионалните гимназии и професионалните колежи учениците в отделните паралелки останат:

1. при дневна форма на обучение под 16 души - паралелките се разформират и учениците се разпределят между останалите паралелки по специалността (професията); когато няма такава възможност, учениците се прехвърлят в друго училище по същата специалност (професия); когато паралелката е единствена в страната, учениците преминават на самостоятелна форма на обучение;

2. при вечерна форма на обучение под 18 души - паралелките се разформират и учениците се прехвърлят на задочна форма на обучение;

3. при задочна форма на обучение под 15 души - паралелките се разформират и учениците се прехвърлят по същата специалност (професия) към друго училище или преминават на самостоятелна форма на обучение.

(3) В последния клас (курс) на професионалните училища, професионалните гимназии и професионалните колежи паралелките могат да съществуват при минимален брой 13 ученици.


Чл. 10. Отклонения под минималния брой на учениците в паралелките от I до VIII клас се допускат по изключение от общинските съвети или от ведомствата, към които има училища, в следните случаи:

1. в планинските и граничните селища минималният брой на учениците в паралелките може да бъде с четири по-малко от минималния брой в приложението;

2. в малките селища, където няма възможност за организиране на общежитие или осигуряване на превоз до училище в съседни селища, самостоятелна паралелка с минимум 8 ученици или слята паралелка от два класа с минимум 12 ученици;

3. за българските училища в чужбина, когато паралелките са единични, се разрешава съществуването на самостоятелни или слети паралелки с минимум 8 ученици в паралелка.


Чл. 11. Броят на групите в общежитията се образува в началото на учебната година, като броят на учениците се раздели на максималния норматив в приложението. Нова група се образува при остатък от 18 и повече ученици.


Чл. 12. (1) Броят на групите за целодневна организация на учебния ден (полуинтернатни групи) в общообразователните училища и специалните училища за деца с умствена изостаналост се определя в началото на учебната година, както следва:

1. за учениците от I до VIII клас, когато часовете по задължителните учебни предмети се провеждат в самостоятелен блок до обяд, а часовете за самоподготовка - след обяд, като се раздели броят на учениците на максималния норматив в приложението и се формират самостоятелни или сборни групи; нова група в общообразователните училища се образува при остатък 15 и повече ученици, а в специалните училища за ученици с умствена изостаналост - при остатък 8 и повече ученици;

2. когато часовете за задължителните учебни предмети и самоподготовка се съчетават в смесен блок сутрин и следобед, се допуска само за учениците от I до IV клас за паралелки с брой на учениците по-голям от минималния норматив.

(2) Учениците, формиращи групите в общежитията, не се включват в полуинтернатните групи на училищата.


Чл. 13. Броят на групите в домовете за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, се определя в началото на учебната година, като броят на учениците се раздели на максималния норматив в приложението. При недостатъчен брой ученици се формират сборни групи от ученици на различна възраст.


Глава втора.
ДЕЛЕНЕ НА ПАРАЛЕЛКИТЕ НА ГРУПИ

Раздел I.
Делене по общообразователни учебни предмети за общообразователните и професионалните училища, професионалните гимназии и професионалните колежи

Чл. 14. (1) В профилираните гимназии и профилираните паралелки в гимназии и средни общообразователни училища обучението по първи и втори профилиращ предмет се осъществява за цели паралелки.

(2) При обучението по профил "изкуства" паралелката се дели на две групи - над 19 ученици. Обучението по музикален инструмент, вокал и задължително пиано в паралелките с разширено изучаване и в профил "изкуства" - музика, е индивидуално. Обучението по видове приложни изкуства и дизайн в паралелките с разширено изучаване и в профил "изкуства" - изобразително изкуство, се провежда по групи от 5 до 7 ученици.


Чл. 15. (1) Паралелките се делят на две групи:

1. по чужди езици - над 25 ученици; при паралелки, в които учениците изучават различни чужди езици, група се образува при най-малко 10 ученици, ако този език не се изучава в други паралелки от същия клас; по изключение за оздравителните училища минималният брой на учениците в група може да бъде до 7 ученици; Класовете с интензивно изучаване на чужд език с прием след VII клас не се делят на групи;

2. за лабораторни упражнения по химия и опазване на околната среда, физика и астрономия, биология и здравно образование - над 25 ученици;

3. по информатика и информационни технологии - с минимум 8 ученици в група;

4. за практически занятия по учебните предмети "домашна техника и икономика" - над 23 ученици; сборни групи, образувани от един и същи клас на едно или няколко училища, не могат да бъдат с по-малко от 13 и повече от 15 ученици;

5. по домашна техника и икономика, когато обучението се води диференцирано с момчета и момичета по отделните раздели на програмата - над 23 ученици, при условие че групите за отделен раздел са с минимум 7 ученици;

6. за лабораторно-практическите занятия по технологии - над 23 ученици; сборни групи, образувани от един и същи клас на едно или няколко училища, не могат да бъдат с по-малко от 13 и повече от 15 ученици; когато паралелката е съставена от ученици от две технологични направления - над 23 ученици, при условие че групата за отделно направление е с минимум 7 ученици.

(2) Паралелките, формирани по чл. 6, т. 2 и чл. 7, т. 2, се делят на групи при провеждане на обучението по профилиращите предмети и по учебните предмети по професионална подготовка, различни за двете специалности (професии).

(3) Паралелките, формирани по чл. 10, ал. 1, не се делят на групи при провеждане на обучението по чужди езици.

(4) Когато броят на учениците в професионалните училища, професионалните гимназии и професионалните колежи е недостатъчен за делене на паралелките на групи при обучението по чужди езици съгласно ал. 1, се разрешава формирането на сборни групи от учениците на един и същи клас (курс) при минимум 11 ученици в група.


Чл. 16. В специалните училища се формират групи по труд и техника и производствена практика от учениците на една или няколко паралелки от един или от два последователни класа, като броят на учениците в група е, както следва:

1. във възпитателните училища интернати - от 8 до 10 ученици;

2. в училищата за ученици с нарушено зрение - от 5 до 9 ученици;

3. в останалите видове специални училища - от 6 до 11 ученици.


Раздел II.
Делене по учебни предмети за професионална подготовка

Чл. 17. Паралелките се делят на групи с най-малко 3 ученици в група (не повече от 5 групи в паралелка):

1. по учебна практика (само за занятията по управление на машини) за специалностите и професиите:

а) машинист-монтьор на пътно-строителни машини;

б) машинист-крановик;

в) механизатор в горското стопанство;

г) механизатор за подземен добив на полезни изкопаеми;

д) механизатор за открит добив на полезни изкопаеми;

2. по учебна практика за работа с машинно-тракторните агрегати за специалностите и професиите от професионални области селско стопанство и горско стопанство.


Чл. 18. Паралелките се делят на групи с най-малко 5 ученици в група (не повече от 4 групи в паралелка):

1. по учебна и лабораторна практика по специалността за всички специалности от професионални области геология, проучване и миннодобивна промишленост и металургия, за професията "техник по газоснабдяване" и за професиите оператори и механизатори в миннодобивно, геологопроучвателно и металургично производство, както и за професията минен електромашинен монтьор;

2. по учебна и лабораторна практика по специалността (включително плавателна и морска) за специалностите и професиите от професионална област транспорт без специалността управление на транспортно предприятие и без професията организатор движение на градски пътнически транспорт;

3. по учебна практика по специалността за:

а) специалностите механизация на селското стопанство и механизация на горското стопанство и дърводобива;

б) професиите, свързани с механизация на горското стопанство и селското стопанство;

в) групата професии строители на съоръжения;

4. по клинична практика за специалността ветеринарна медицина;

5. по учебна практика по специалността за специалност асансьорна техника и за професия монтьор по електрообзавеждане на асансьори.


Чл. 19. Паралелките се делят на групи с най-малко 7 ученици в група (не повече от 3 групи в паралелка):

1. по учебна практика по специалността:

а) за всички специалности и за професиите от професионална област енергетика;

б) за специалностите от професионална област строителство;

в) за специалностите и професиите по дървообработване и мебелно производство;

2. по учебна и по лабораторна практика по специалността за специалностите и професиите от професионални области машиностроене; химични технологии; електротехника; електроника и автоматика;

3. по учебна практика по заваряване за специалностите и за професиите, по които се провежда такава практика;

4. при профилиращо обучение по теория и практика, когато паралелката се дели на различни профили по специалността (специалности в професията);

5. по учебна и лабораторна практика по специалността за специалност управление на транспортното предприятие и за професия организатор движение на градски пътнически транспорт;

6. по учебна и лабораторна практика по специалността за специалностите техника и технология на месото и месните продукти, технология на зърносъхранението, зърнопреработването и фуражите, технологичен и микробиологичен контрол и за професията оператор в хранително-вкусовата промишленост (само за специалностите оператор в производството на брашно и оператор в производството на месни продукти).


Чл. 20. Паралелките се делят на групи с най-малко от 9 ученици в група (не повече от 2 групи в паралелка):

1. по чертане (техническо, електротехническо, машинно, конструктивно, корабостроително и др.);

2. по проектиране (всички видове) и разработване на курсови проекти - за всички специалности и професии;

3. по конструиране и конструиране и чертане (за професионална област горско стопанство и дървообработваща промишленост) - по конструиране на облеклото, проектиране и художествено оформление на облеклото, декоративно рисуване, моделиране и конструиране на кожени изделия, рисуване и живопис, рисуване, дизайн в силикатното производство, декоративно рисуване и моделиране;

4. по учебна и лабораторна практика и по специалните теоретични предмети, когато паралелката е съставена от ученици по две различни специалности (професии);

5. по икономическите практики, включени в учебните програми по практика за неикономическите специалности и професии;

6. по учебна практика по металообработване - за всички специалности и професии;

7. по учебна, лабораторна, учебна и лабораторна практика за всички специалности и професии от всички професионални области, които не са включени в чл. 17, 18 и 19.


Чл. 21. Паралелките се делят на две групи по основи на програмирането и по информационни технологии - при минимум 8 ученици в група.


Чл. 22. По учебна практика само за занятията по управление на автомобили, трактори, локомотиви, кари, трамваи, тролейбуси и други машини, за които се изисква добиване на правоспособност за правоуправление, обучението се провежда индивидуално.


Чл. 23. По производствена практика паралелките могат да се делят на групи с най-малко 10 ученици в група по преценка на директора на училището и съобразно специфичните условия за провеждането є.


Глава трета.
БРОЙ НА УЧЕНИЦИТЕ В ГРУПА ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОИЗБИРАЕМА И СВОБОДНОИЗБИРАЕМА ПОДГОТОВКА

Чл. 24. Паралелките се делят по задължителноизбираема подготовка при най-малко 11 ученици в група. Сборни групи се образуват при минимум 12 и максимум 20 ученици в група.


Чл. 25. (1) Групите за свободноизбираема подготовка на учениците (от една паралелка или сборни групи) се образуват съгласно нормативите в приложението.

(2) Групите за свободноизбираема подготовка в специалните училища за ученици с увреден слух, нарушено зрение, умствена изостаналост и езиково-говорни нарушения се образуват при минимум 6 деца в група.


Допълнителни разпоредби

§ 1. (1) Първостепенният разпоредител с бюджетни кредити определя конкретния брой на паралелките и групите във всяко училище, детска градина и обслужващо звено съгласно разпоредбите на тази наредба.

(2) Когато през време на учебните занятия броят на учениците в полуинтернатните групи и групите за свободноизбираема подготовка в училищата, интернатните групи в специалните училища и групите в общежитията намалее под минималния норматив в приложението, те се разформират, като се променя образец № 1.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 31 и чл. 90, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета (ДВ, бр. 68 от 1999 г.) и отменя Наредба № 5 от 1994 г. за определяне броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата, детските градини и обслужващите звена (обн., ДВ, бр. 48 от 1994 г.; попр., бр. 50 от 1994 г.; изм. и доп., бр. 41 от 1995 г.; изм., бр. 84 от 1995 г.; доп., бр. 78 от 1996 г.; изм. и доп., бр. 53 от 1997 г., бр. 70 от 1999 г.)


§ 3. Указания по прилагането на наредбата се дават от министъра на образованието и науката.


Приложение към чл. 2, ал. 1



Таблица за определяне броя на учениците и на децата в
паралелките и в групите на училищата
и детските градини
 
Училища, Показател Норматив
по детски гра-   за броя на
ред дини и об-   учениците
  служващи   и на децата
  звена   в паралелка,
      група
      мини- макси
      мален мален
1 2 3 4 5
I. Детски градини      
1. Целодневни, полу-      
  дневни и сезонни      
  детски градини група 12 22
2. Седмични детски      
  градини и групи      
  към ЦДГ група 12 18
3. Специални детски      
  градини:      
3.1. за деца с умствена      
  изостаналост; за      
  деца с увреден слух;      
  за деца с нарушено      
  зрение група 8 11
3.2. за деца с езиково-      
  говорни нарушения:      
  а) със заекване група 8 10
  б) с алалия, с рино-      
  лалия и с дизартрия група 6 8
3.3. за деца с множество      
  увреждания група 3 5
4. Оздравителни детски      
  градини за деца с хро-      
  нични заболявания група 12 18
5. Групи за деца в      
  санаториуми-      
  средногодишно група 8 12
6. Групи за деца в болни-      
  ци-средногодишно група 8 10
7. Групи за деца с ДЦП      
  (детска церебрална      
  парализа) група 6 8
II. Общообразователни      
  училища      



1. Подготвителен пре-      
  ди постъпване в      
  първи клас паралелка 12 16
2. I-IV клас паралелка 16 22
3. V-VIII клас паралелка 18 26
4. IX-XII клас паралелка 18 26
5. Клас с интензивно      
  изучаване на      
  чужд език паралелка 18 26
6. Вечерна (сменна)      
  форма на обучение паралелка 18 30
III. Професионални учи-      
  лища, професионални      
  гимназии и профе-      
  сионални колежи      
1. Дневна форма на      
  обучение паралелка 18 26
2. Вечерна форма на      
  обучение паралелка 18 30
3. Задочна форма на      
  обучение паралелка 15 35



IV. Специални училища      
1. Специални училища      
  за ученици с хронич-      
  ни заболявания      
1.1 оздравителни      
  училища паралелка 12 16
    интернатна    
    група 12 16
1.2. санаториални учили-      
  ща и паралелки за      
  ученици от      
  I-VIII клас паралелка 8 12
    интернатна    
    група 8 12
2. Болнични училища паралелка 8 10
3. За ученици с ДЦП      
  (детска церебрална      
  парализа) паралелка 6 8
    интернатна    
    група 6 8
4. За ученици с увреден      
  слух, с нарушено зре-      
  ние, с умствена      
  изостаналост паралелка 8 12
    интернатна    
    група 8 12
5. За ученици с множе-      
  ство увреждания паралелка 4 6
    интернатна    
    група 4 6
6. За сляпо-глухи      
  ученици паралелка 2 3
    интернатна    
    група 2 3
7. Социалнопедагоги-      
  чески интернати паралелка 15 20
    интернатна    
    група 15 20
8. Възпитателни учили-      
  ща интернати паралелка 7 14
    интернатна    
    група 7 14
8.1. възпитателни учили-      
  ща интернати за      
  ученици с умствена      
  изостаналост паралелка 4 6
    интернатна    
    група 4 6
8.2. паралелка за начална      
  грамотност във възпи-      
  тателните училища      
  интернати паралелка 6 11
    интернатна    
    група 6 11
9. Логопедично училище      
  интернат I-IV клас паралелка 10 14
    интернатна    
    група 10 14
10. Училища към места-      
  та за лишаване от      
  свобода паралелка 2 14



V. Логопедични      
  кабинети      
1. За деца и ученици      
  със заекване група 3 5
2. За деца с ринолалия,      
  с алалия и с      
  дизартрия индивидуална    
    работа    
3. За деца и ученици      
  с дислалия група 2 3
4. За ученици с дисгра-      
  фия и дислексия група 3 5
5. За деца и ученици с      
  гласови разстройства група 2 3
6. За деца и ученици с      
  множество      
  увреждания индивидуална    
    работа    
VI. Кабинети за рехаби-      
  литация на слуха и      
  говора и кабинети      
  за рехабилитация      
  на зрението индивидуална    
    работа    
VII. Домове за отглеждане      
  и възпитание на деца,      
  лишени от родител-      
  ска грижа      
1. Домове за отглежда-      
  не и възпитание на      
  деца от предучилищ-      
  на възраст, лишени      
  от родителска грижа група 12 14
2. Домове за отглежда-      
  не и възпитание на      
  деца, лишени от      
  родителска грижа      
  от I до ХII клас: група 15 22
VIII. Общежития и полу-      
  интернатни групи:      
1. Общежития:      
1.1. за ученици      
  в I-VIII клас група 17 20
1.2. за ученици      
  в IX-XII клас група 18 25
2. Полуинтернатни гру-      
  пи за целодневна      
  организация на      
  учебния ден:      
  а) по първи вариант група 20 25
  б) по втори вариант група 17 22
3. Полуинтернатни      
  групи за целодневна      
  организация на учеб-      
  ния ден в училища за      
  ученици с умствена      
  изостаналост: група 8 12
IХ. Групи за свободноиз-      
  бираема подготовка в      
  училищата и в обслуж-      
  ващите звена, в кои-      
  то се организират      
  дейности, свързани с      
  развитието на интере-      
  сите, способностите      
  и потребностите на      
  децата и учениците в      
  областта на спорта,      
  науката, техниката,      
  технологията, изку-      
  ствата и отдиха      



1. Кръжок или клуб      
 
по ........................................................................................................
група 13  
2. Музикални състави:      
  а) духов (фанфарен)      
  оркестър група 12  
  б) акордеонен      
  оркестър група 8  
  в) хор за народно      
  пеене група 16  
  г) хор за школувано      
  пеене група 24  
  д) камерен хор група 12  
  е) оркестър от      
  народни      
  инструменти група 6  
  ж) ансамбъл група 24  
  з) група за автенти-      
  чен фолклор група 6  
  и) вокална група група 12  
3. Танцови състави-      
  народни, класически      
  и спортни танци група 12  
4. Театрален състав група 13  
5. Спортни групи по      
  видове спорт:      
  а) колективни      
  спортове група 15  
  б) индивидуални      
  спортове група 12  
6. Групи за лечебна      
  физкултура група 13  
7. Туризъм група 13  


Промени настройката на бисквитките