Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 107 от 7.XII

НАРЕДБА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЕДИННИЯ КЛАСИФИКАТОР НА ДЛЪЖНОСТИТЕ В АДМИНИСТРАЦИЯТА

 

НАРЕДБА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЕДИННИЯ КЛАСИФИКАТОР НА ДЛЪЖНОСТИТЕ В АДМИНИСТРАЦИЯТА ОТ 1999 Г.

Приета с ПМС № 106 от 03.06.1999 г.

Обн. ДВ. бр.53 от 11 Юни 1999г., изм. ДВ. бр.107 от 7 Декември 1999г., отм. ДВ. бр.23 от 22 Март 2000г.

Отменено основание. Виж § 1, т. 1 от заключителните разпоредби на Постановление № 35 на Министерския съвет от 20 март 2000 г. за приемане на Единен класификатор на длъжностите в администрацията и на Наредба за прилагане на Единния класификатор на длъжностите в администрацията, с която се отменя Постановление № 106 на Министерския съвет от 3 юни 1999 г. - ДВ, бр. 23 от 22 март 2000 г., в сила от 22 март 2000 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. Единният класификатор на длъжностите в администрацията определя:

1. длъжностите в администрацията в съответствие със Закона за администрацията;

2. йерархичното подреждане и разпределението на длъжностите в администрацията според йерархията на съответните държавни органи;

3. необходимата минимална степен на завършено образование за заемане на определена длъжност в администрацията.


Чл. 2. Длъжност в администрацията е нормативно определена позиция, която се заема по служебно или по трудово правоотношение въз основа на определени изисквания и критерии, свързана е с конкретен вид дейност на лицето, което я заема, и се изразява в система от функции, задачи и задължения, описани в длъжностната характеристика.


Чл. 3. (1) Йерархичното подреждане на длъжностите в администрацията е в съответствие със заеманата позиция в съответната администрация.

(2) Администрациите се разпределят в категории в зависимост от мястото на съответния държавен орган според Конституцията на Република България и неговите правомощия, а за общинската администрация-и от броя на населението в съответната община.


Раздел II.
Категоризация на администрациите

Чл. 4. (1) Администрациите се разпределят в 5 основни категории, които се означават с букви от А до Д.

(2) Основните категории се подразделят на по 3 подкатегории, подредени в низходящ ред, които се означават с цифра до съответната буква.

(3) Всяка категория администрация може да включва само определените за нея видове длъжности.


Чл. 5. (1) Категория А1 включва администрацията на Народното събрание, администрацията на Президента и администрацията на Министерския съвет.

(2) Категория А2 включва администрацията на Конституционния съд и администрацията на Сметната палата.

(3) Категория А3 включва министерствата.


Чл. 6. (1) Категория Б1 включва областните администрации, държавните агенции по чл. 47 от Закона за администрацията, администрацията на Комисията за защита на конкуренцията и администрациите на държавните комисии към Министерския съвет по чл. 50 от Закона за администрацията.

(2) Категория Б2 включва администрациите на държавните комисии към министър по чл. 50 от Закона за администрацията.

(3) Категория Б3 включва всички административни структури, създадени със закон, които имат функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт.


Чл. 7. (1) Категория В1 включва изпълнителните агенции по чл. 54 от Закона за администрацията.

(2) Категория В2 включва общинската администрация на Столичната община.

(3) Категория В3 включва общинските администрации на общините с население над 150 000 души.


Чл. 8. (1) Категория Г1 включва общинските администрации на общините и районите на градовете с районно делене с население от 75 000 до 150 000 души.

(2) Категория Г2 включва общинските администрации на общините и районите на градовете с районно делене с население от 5000 до 75 000 души.

(3) Категория Г3 включва общинските администрации на общините с население под 5000 души.


Чл. 9. (1) Категория Д1 включва общинските администрации в кметствата на населените места с население над 4000 души.

(2) Категория Д2 включва общинските администрации в кметствата на населените места с население от 1000 до 4000 души.

(3) Категория Д3 включва общинските администрации в кметствата на населените места с население под 1000 души.


Раздел III.
Видове длъжности в администрацията

Чл. 10. (1) Длъжностите в администрацията са:

1. ръководни;

2. експертни;

3. технически.

(2) Ръководните длъжности в администрацията се заемат от лица по служебно правоотношение.

(3) Експертните длъжности могат да се заемат от лица по служебно или по трудово правоотношение.

(4) Техническите длъжности се заемат от лица само по трудово правоотношение.


Чл. 11. Служителите на ръководна длъжност в администрацията изпълняват следните функции:

1. ръководят дейността на служителите в съответното административно звено или администрация;

2. организират дейността на служителите в съответното административно звено или администрация;

3. контролират дейността на служителите в съответното административно звено или администрация;

4. планират дейността на служителите и разпределението на задачите в съответното административно звено или администрация;

5. координират дейността на служителите в съответното административно звено или администрация и съвместната работа с други административни звена и администрации от същото йерархично ниво;

6. отчитат дейността на съответното административно звено или администрация пред съответния държавен орган;

7. носят отговорност за дейността и за изпълнението на задачите на съответното административно звено или администрация пред съответния държавен орган.


Чл. 12. (1) Ръководните длъжности в администрацията са:

1. ръководители на администрации от категория Б, с изключение на областния управител, и от категория В1:

а) председатели и заместник-председатели на държавни агенции;

б) председатели и членове на държавни комисии;

в) ръководители и заместник-ръководители на държавни институции, създадени със закон или с постановление на Министерския съвет, които имат функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт;

г) изпълнителни директори на изпълнителни агенции;

2. административни ръководители в администрациите от всички категории-административни секретари, а за администрацията на изпълнителната власт-главни секретари;

3. ръководители на структурни административни звена:

а) директори на дирекции или главни директори на главни дирекции-в администрациите от категории А, Б и В;

б) началници на отдели-в администрациите от категории А, Б, В, Г и Д;

в) началници на сектори-в администрациите от категории А, Б1, Б2, В3 и Г.

(2) Секретарите на съвети към Министерския съвет по чл. 21 от Закона за администрацията се приравняват на длъжността директор на дирекция по т. 9 от Единния класификатор на длъжностите в администрацията.

(3) Длъжността на ръководител на инспекторат по чл. 46 от Закона за администрацията се приравнява на длъжността директор на дирекция по т. 9 от Единния класификатор на длъжностите в администрацията.

(4) Длъжността кмет на кметство или район (кметски наместник) се приравнява на длъжността главен секретар по т. 8 от Единния класификатор на длъжностите в администрацията.


Чл. 13. (1) Видовете експертни длъжности в администрацията са:

1. инспектор;

2. експерт;

3. специалист.

(2) Длъжността инспектор е свързана с осъществяване на контролни функции както по отношение на дейността на администрацията, така и спрямо други физически и/или юридически лица, когато това е определено в нормативен акт.

(3) Длъжността експерт е свързана с анализиране и разработване на предложения за решения на проблеми; развиване на методологически въпроси; разработване на концепции; подготовка и участие в подготовката на проекти на актове в съответна област на управлението.

(4) Длъжността специалист е свързана с подпомагане и осигуряване дейността на служителите на ръководна длъжност, както и на служители на висшестоящи експертни длъжности в съответната администрация.


Чл. 14. (1) В зависимост от степента на професионалните качества, професионалния опит и съдържанието на конкретните служебни задължения длъжностите инспектор и експерт в администрацията имат четири групи, подредени в низходящ ред, съответно държавен, главен, старши и младши.

(2) Разпределението на функциите на длъжността инспектор по групи е, както следва:

1. държавният инспектор изпълнява предвидените в чл. 13, ал. 2 функции, като дава становища и подготвя проекти за решаване на проблеми от особена важност във връзка с осъществяването на правомощията на съответния ръководител на администрацията;

2. главният инспектор изпълнява предвидените в чл. 13, ал. 2 функции, като анализира информация, подготвя проекти на актове и дава експертни становища;

3. старшият инспектор изпълнява предвидените в чл. 13, ал. 2 функции, като обобщава информация и подпомага дейността на служители, заемащи висшестоящи длъжности;

4. младшият инспектор изпълнява предвидените в чл. 13, ал. 2 функции, като събира и обработва информация и подпомага дейността на служители, заемащи висшестоящи длъжности.

(3) Разпределението на функциите на длъжността експерт по групи е, както следва:

1. държавният експерт изпълнява предвидените в чл. 13, ал. 3 функции, като дава становища и подготвя проекти за решаване на проблеми от особена важност във връзка с осъществяването на правомощията на съответния ръководител на администрацията;

2. главният експерт изпълнява предвидените в чл. 13, ал. 3 функции, като анализира информация, подготвя проекти на актове и дава експертни становища;

3. старшият експерт изпълнява предвидените в чл. 13, ал. 3 функции, като обобщава информация и подпомага дейността на служители, заемащи висшестоящи длъжности;

4. младшият експерт изпълнява предвидените в чл. 13, ал. 3 функции, като събира и обработва информация и подпомага дейността на служители, заемащи висшестоящи длъжности.


Чл. 15. (1) В зависимост от професионалния опит и от съдържанието на конкретните служебни задължения длъжността специалист има три групи, подредени в низходящ ред, съответно главен, старши и младши.

(2) За разпределение на функциите по чл. 13, ал. 4 на длъжността специалист по групи се прилагат съответно разпоредбите на чл. 14, ал. 3, т. 2, 3 и 4.


Чл. 16. Когато за заемане на определена длъжност се изисква наличие на предварителен стаж, могат да бъдат назначени стажанти на длъжност младши специалист.


Чл. 17. Разпределението на видовете експертни длъжности според категорията на администрацията е, както следва:

1. за администрации от категория А1-държавен и главен експерт; държавен и главен инспектор; главен и старши специалист;

2. за администрации от категории А2, А3 и Б-държавен, главен, старши и младши експерт; държавен, главен, старши и младши инспектор; главен, старши и младши специалист;

3. за администрации от категория В-главен, старши и младши експерт; главен, старши и младши инспектор; главен, старши и младши специалист;

4. за администрации от категория Г-главен, старши и младши експерт; главен, старши и младши инспектор; главен, старши и младши специалист;

5. за администрации от категория Д-старши и младши експерт; старши и младши инспектор; главен, старши и младши специалист.


Чл. 18. (1) В звената от специализираната администрация освен длъжностите по чл. 13 има и следните експертни длъжности:

1. съветник;

2. правителствен агент;

3. правителствен съагент;

4. главен архитект (инженер).

(2) Длъжността съветник е свързана с осъществяване на високопрофесионална оценка и изразяване на становища по общи концепции и отделни въпроси в съответната област на управлението, както и по подготвени проекти на нормативни и ненормативни актове и разработки по тяхното прилагане.

(3) Длъжността правителствен агент е свързана с осъществяване на процесуално представителство и други особени функции за защита на интересите на Република България въз основа на нормативни актове и международни договори. Правителственият агент признава искове и сключва спогодби с насрещната страна само когато изрично е упълномощен за това от Министерския съвет.

(4) Длъжността правителствен съагент е свързана с подпомагане дейността на правителствения агент и с извършване на процесуално представителство по ал. 3 в конкретни случаи при изрично упълномощаване от правителствения агент.

(5) Длъжността главен архитект (инженер) е свързана с осъществяване на определени с нормативен акт функции в общинската администрация.


Чл. 19. (1) Длъжността правителствен агент се приравнява на длъжността съветник по т. 12 от Единния класификатор на длъжностите в администрацията.

(2) Длъжността правителствен съагент се приравнява на длъжността държавен експерт по т. 14 от Единния класификатор на длъжностите в администрацията.

(3) Длъжността главен архитект (инженер) се приравнява на длъжността директор на дирекция по т. 9 от Единния класификатор на длъжностите в администрацията.


Чл. 20. Разпределението на длъжностите по чл. 18 е, както следва:

1. за администрациите от категория А1-съветник и правителствен агент;

2. за администрациите от категория А2-съветник;

3. за администрациите от категория А3-съветник и правителствен съагент;

4. за администрациите от категории В2, В3 и Г-главен архитект (инженер).


Чл. 21. (1) В администрациите от категория А1 има длъжност държавен съветник.

(2) Държавният съветник изпълнява особено важни задачи във връзка с осъществяването на правомощията на съответния орган на държавната власт.

(3) Длъжността държавен съветник се приравнява на длъжността директор на дирекция по т. 9 от Единния класификатор на длъжностите в администрацията.


Чл. 22. (1) В звената от общата администрация освен длъжностите по чл. 13 има и следните експертни длъжности:

1. юрисконсулт;

2. счетоводител.

(2) Длъжността юрисконсулт е свързана с осъществяване на процесуално представителство на съответното юридическо лице, както и с изразяване на становища или разработване на предложения за решения на правни проблеми, свързани с дейността на съответната администрация.

(3) Длъжността счетоводител е свързана с осъществяване на определени в нормативни актове функции в съответната администрация.


Чл. 23. (1) В зависимост от степента на професионалните качества, професионалния опит и съдържанието на конкретните служебни задължения длъжностите юрисконсулт и счетоводител в администрацията имат три групи, подредени в низходящ ред, съответно главен, старши и младши, като се вземат предвид обхватът и комплексността на изпълняваната от тях дейност.

(2) Длъжностите по чл. 22, ал. 1, т. 2 са задължителни за администрациите от всички категории.


Чл. 24. Групите на длъжностите юрисконсулт и счетоводител по чл. 23 се приравняват йерархично съответно на групите държавен, главен и старши експерт по чл. 14, ал. 3, т. 1, 2 и 3.


Чл. 25. (1) Техническите длъжности в администрацията са:

1. технически сътрудник;

2. изпълнител.

(2) Длъжността технически сътрудник е свързана с техническото осигуряване на дейността на съответния орган на държавната власт или ръководен служител.

(3) Длъжността изпълнител е свързана с възложено извършване на конкретна работа в съответната администрация.


Чл. 26. Длъжности технически сътрудник и изпълнител има във всички категории администрации.


Допълнителни разпоредби

§ 1. (1) Използването на други наименования на длъжностите в администрацията е допустимо само когато това се налага от изпълнението на конкретни професионални задължения. В тези случаи новата длъжност задължително се приравнява на някоя от съществуващите длъжности по Единния класификатор на длъжностите в администрацията по предложение на съответния ръководител от Министерския съвет.

(2) Към наименованието на длъжността може да бъде добавено наименованието на професията, необходима за осъществяване на длъжността.


§ 2. В администрациите от категории Г и Д по решение на съответния ръководител задължителните звена в общата администрация по чл. 7, ал. 2 от Закона за администрацията могат да се обединят, като съответните функции се възложат на определени служители при спазване на изискванията за длъжностите по наредбата.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 3. (Изм. - ДВ, бр. 107 от 1999 г., в сила от 1.12.1999 г.) До определяне на длъжностите за държавните служители и разпределянето им в групи и рангове в Единен класификатор на длъжностите в администрацията лицата по чл. 10, ал. 2 и 3 заемат съответните длъжности по трудово правоотношение.


§ 4. (Отм. - ДВ, бр. 107 от 1999 г., в сила от 1.12.1999 г.)


§ 5. Наредбата не се прилага за длъжностите в администрациите на съдебната власт.


Промени настройката на бисквитките