Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 106 от 3.XII

НАРЕДБА № 5 ОТ 2 ЮЛИ 1998 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЕМИТИРАНЕ, ПРИДОБИВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА БЕЗНАЛИЧНИ ДЪРЖАВНИ ЦЕННИ КНИЖА

 

НАРЕДБА № 5 ОТ 2 ЮЛИ 1998 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЕМИТИРАНЕ, ПРИДОБИВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА БЕЗНАЛИЧНИ ДЪРЖАВНИ ЦЕННИ КНИЖА

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ И БНБ Отразена деноминацията от 5.07.1999 г.

Обн. ДВ. бр.89 от 3 Август 1998г., изм. ДВ. бр.43 от 11 Май 1999г., изм. ДВ. бр.106 от 3 Декември 1999г., изм. ДВ. бр.8 от 28 Януари 2000г., отм. ДВ. бр.119 от 27 Декември 2002г.

Отменена с § 9 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 5 от 12 декември 2002 г. за условията и реда за придобиване, изплащане и търговия с държавни ценни книжа - ДВ, бр. 119 от 27 декември 2002 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за емитиране, придобиване и изплащане на безналични държавни ценни книжа, емитирани от Министерството на финансите, наричани по-нататък "държавни ценни книжа".


Чл. 2. (1) Емитирането на държавни ценни книжа (ДЦК) се извършва по решение на министъра на финансите.

(2) Българската народна банка организира дейността по реализирането на ДЦК от името и за сметка на държавата въз основа на договор с Министерството на финансите.


Глава втора.
ПРИДОБИВАНЕ НА ДЪРЖАВНИ ЦЕННИ КНИЖА НА ПЪРВИЧНИЯ ПАЗАР

Чл. 3. (1) На първичния пазар ДЦК се придобиват чрез аукциони, организирани от Българската народна банка (БНБ).

(2) (Изм. - ДВ, бр. 106 от 1999 г.) Българската народна банка провежда аукциони за държавни ценни книжа в понеделник. По решение на министъра на финансите БНБ може да провежда аукциони и в други дни от седмицата.

(3) Когато определеният по ал. 2 ден не е работен, аукционът се провежда на следващия работен ден.

(4) По решение на министъра на финансите БНБ може да организира извънредни аукциони, в които могат да участват само определени в решението първични дилъри. След получаване на съобщението от Министерството на финансите БНБ уведомява по телекса първичните дилъри за условията на извънредния аукцион.

(5) На първичния пазар ДЦК могат да се придобиват и по други начини, определени от министъра на финансите в съответствие с действащото законодателство.


Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 106 от 1999 г.) В аукционите могат да участват банки и други инвестиционни посредници по смисъла на Закона за ценните книжа, фондовите борси и инвестиционните дружества, одобрени за първични дилъри от комисия, в която се включват представители на Министерството на финансите, БНБ и Комисията по ценните книжа и фондовите борси. Броят и членовете на комисията се определят от министъра на финансите и управителя на БНБ. Комисията заседава най-малко два пъти годишно и избира първичните дилъри за срок до шест месеца. Списъкът на първичните дилъри се утвърждава от управителя на БНБ и министъра на финансите.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 106 от 1999 г.) Кандидатите за първични дилъри подават писмено заявление до комисията. Изборът на първични дилъри се извършва въз основа на предварително обявени критерии, утвърдени от управителя на БНБ и министъра на финансите.

(3) Първичните дилъри могат да участват в аукционите със състезателни и несъстезателни поръчки, като видът на поръчката задължително се посочва.

(4) Първичните дилъри могат да участват със състезателни поръчки както от свое име и за своя сметка, така и от свое име, но за сметка на свои клиенти.

(5) Първичните дилъри участват с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници.

(6) Аукционите по чл. 3, ал. 1 се провеждат от комисия, определена от началника на управление "Фискални услуги" в БНБ, която включва трима постоянни и трима резервни членове.


Чл. 5. Не по-късно от три работни дни преди провеждането на всеки аукцион БНБ уведомява по телекса първичните дилъри за получената от Министерството на финансите информация относно:

номера на емисията на ДЦК;

предлаганото количество;

лихвения процент за съответния период, когато те са лихвоносни;

датите за изплащане на лихвите и номинала;

съотношението на предлаганите за състезателни и несъстезателни поръчки ДЦК;

максималното количество ДЦК, които един участник със състезателни поръчки може да придобие (включително когато участва от свое име, но за сметка на свои клиенти), както и сроковете за заплащането на ДЦК,ако те са различни от тези по чл. 8, ал. 2.


Чл. 6. (1) Първичните дилъри правят поръчките си за участие в аукцион за ДЦК чрез електронна поща "Reuter Mail" в сроковете, определени със съвместно писмо на Министерството на финансите и БНБ. Поръчките се изпращат до БНБ, управление "Фискални услуги". Подадените поръчки са неотменяеми.

(2) Поръчката за участие се изготвя по примерен образец съгласно приложения № 1 и 2 и трябва да съдържа:

1. вида на поръчката (състезателна, несъстезателна);

2. наименованието на участника;

3. номера на разплащателната сметка на участника в БНБ;

4. номера на емисията на ДЦК, за която се прави поръчката;

5. съвкупната номинална стойност на поръчката (цифром и словом);

6. цената, при която участникът желае да придобие ДЦК, изразена като процент на 100 лв. номинал с два знака след десетичната запетая (цифром и словом);

7. данни за клиента, за чиято сметка се заявява поръчката: за физически лица - трите имена и ЕГН; за юридически лица и еднолични търговци-фирма, идентификационен код по регистър БУЛСТАТ;

8. име, фамилия и длъжност на лицето, подписало поръчката.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 1999 г.) В несъстезателните поръчки цена не се посочва. Тя се определя по реда на чл. 8, ал. 4, т. 2. Съвкупната номинална стойност на една несъстезателна поръчка трябва да е най-малко 50 лв. и да е кратна на 1 лв.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 1999 г.) В един аукцион всеки участник може да заявява до 10 състезателни поръчки, включително и поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти. Съвкупната номинална стойност на една състезателна поръчка трябва да е най-малко 1000 лв. и да е кратна на 1 лв.

(5) Получените поръчки по ал. 1 се съхраняват по начин, който осигурява запазването на тайната на направените предложения до провеждането на аукциона.


Чл. 7. (1) В деня на аукциона комисията по чл. 4, ал. 6, наричана за краткост "комисията", проверява дали постъпилите поръчки са редовно оформени и подадени в определения срок. Не се допускат до участие в аукциона първични дилъри, чиито поръчки са подадени след срока, не съдържат необходимите реквизити по чл. 6, ал. 2 или не отговарят на посочените условия в чл. 4, ал. 3 и 5 и чл. 6, ал. 3 и 4.

(2) Комисията подрежда поръчките на допуснатите за участие в аукциона първични дилъри, както следва:

1. несъстезателните поръчки - когато общият размер на направените от първичните дилъри несъстезателни поръчки е по-голям от определеното количество ДЦК съгласно чл. 5, разпределението за всички постъпили поръчки се извършва на пропорционален принцип до достигане на определения от Министерството на финансите лимит. Когато общият размер на направените от първичните дилъри несъстезателни поръчки е по-малък от определеното количество съгласно чл. 5, остатъкът се използва за разпределение между състезателните поръчки;

2. състезателните поръчки - в низходящ ред според предложената от участниците цена в рамките на максималното количество ДЦК, които един участник може да придобие, определено от Министерството на финансите съгласно чл. 5. При поръчки с една и съща цена, която е минимално приета от Министерството на финансите, разпределението се извършва на пропорционален принцип чрез коефициент, формиран като съотношение между оставащото за разпределение количество и сумата на тези поръчки до достигане на предложеното от Министерството на финансите за състезателни поръчки количество ДЦК съгласно чл. 5. При изчисляването на коефициента сумата от одобрените състезателни поръчки и тези, участващи при разпределението на пропорционален принцип, не може да превишава максималното количество, което един участник може да придобие съгласно чл. 5;

3. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 1999 г.) при одобряване на поръчките на пропорционален принцип се извършва закръгление, така че номиналната стойност на одобрените поръчки да е кратна на 1 лв.; в случаите, когато при закръгление се появи остатъчна сума, тя се разпределя по следния начин: когато емисията остава неизпълнена, остатъчната сума се прибавя към първата класирана по време поръчка, но не повече от определеното количество за един участник (при достигане на лимита сумата се прибавя последователно към следващите класирани по време поръчки); в случаите на преизпълнение на емисията, остатъчната сума, явяваща се в повече, се приспада от последната класирана по време поръчка.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 106 от 1999 г.) Министърът на финансите може да не допусне до класиране в аукцион определен участник със състезателни поръчки или определени състезателни поръчки. Класираните поръчки се одобряват от министъра на финансите и се изпращат в БНБ.

(4) Въз основа на класирането на поръчките и на полученото одобрение от министъра на финансите комисията съставя протокол за проведения аукцион, който се подписва от всички нейни членове.

(5) Комисията уведомява всички участници в аукциона за резултатите от него в сроковете, определени със съвместно писмо на Министерството на финансите и БНБ.


Чл. 8. (1) Първичните дилъри, чиито поръчки са одобрени, включително когато участват в аукциона от свое име,но за сметка на свои клиенти, са длъжни да осигурят в деня на емисията необходимите средства по разплащателната си сметка в БНБ за заплащане на ДЦК в сроковете, определени със съвместно писмо на Министерството на финансите и БНБ.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 106 от 1999 г.) Българската народна банка служебно задължава разплащателните сметки на първичните дилъри, чиито поръчки са одобрени, с общата стойност на придобитите от тях държавни ценни книжа на втория работен ден след провеждането на аукциона. По решение на министъра на финансите плащането може да се извърши и в друг срок, обявен предварително в условията на аукциона.

(3) Ако първичните дилъри, чиито поръчки са класирани, не разполагат в деня на емисията с необходимите средства за заплащане на ДЦК, комисията по чл. 4, ал. 1 може да преразгледа статута им на първични дилъри.

(4) Придобитите от участниците в аукциона ДЦК се заплащат, както следва:

1. при състезателни поръчки - според заявената в поръчката цена;

2. при несъстезателни поръчки - по среднопретеглената цена от одобрените състезателни поръчки.

(5) Датата на извършване на разплащателните операции по ал. 2 се приема за дата на емисията и за дата на придобиване на ДЦК.

(6) В деня на емисията БНБ, управление "Фискални услуги", отразява във водените при нея регистри придобитите от всеки участник ДЦК. Българската народна банка води регистри на първичните дилъри, както и на търговски банки - непървични дилъри, съгласно условията на § 7 от допълнителните разпоредби.

(7) В регистрите по ал. 6 се отбелязват следните данни:

1. номер на емисията;

2. дата на емисията;

3. разплащателна сметка на първичния дилър в БНБ;

4. номинална стойностна притежаваните ДЦК;

5. покупна цена;

6. обща сума на притежаваното количество ДЦК към определена дата.

(8) Българската народна банка води поименен подрегистър за чуждестранни лица - клиенти на първичните дилъри, в който се отбелязват данни съгласно чл. 15, ал. 2, т. 4, буква "б" и § 3 от допълнителните разпоредби.

(9) В случай, че при закупуване на ДЦК със състезателна или несъстезателна поръчка клиент, за чиято сметка първичният дилър участва в аукциона, не му заплати ДЦК в срок до три работни дни от датата на емисията, първичният дилър уведомява писмено БНБ за това. Държавните ценни книжа се придобиват от първичния дилър, което БНБ отразява в регистъра по чл. 8, ал. 6.


Глава трета.
ПРИДОБИВАНЕ НА ДЪРЖАВНИ ЦЕННИ КНИЖА НА ВТОРИЧНИЯ ПАЗАР

Чл. 9. На вторичния пазар се извършват и се отразяват в регистрите по чл. 8, ал. 6 следните сделки:

1. покупко-продажба на ДЦК;

2. прехвърляне на ДЦК без движение по разплащателните сметки в БНБ;

3. прехвърляне на ДЦК с уговорка за обратно изкупуване след предварително определен срок, наричани за краткост "репо сделки", които могат да се извършват както със, така и без движение по разплащателните сметки в БНБ.


Раздел I.
Сделки с държавни ценни книжа между първични дилъри

Чл. 10. (1) Регистрирането на сделките на вторичния пазар се извършва въз основа на искания, отправени от приобретателя и от прехвърлителя до БНБ, управление "Фискални услуги". Исканията са неотменяеми.

(2) Исканията по ал. 1 се изготвят по примерен образец съгласно приложение № 3 и трябва да съдържат:

1. фирмата на прехвърлителя;

2. номера на разплащателната сметка на прехвърлителя в БНБ;

3. фирмата на приобретателя;

4. номера на разплащателната сметка на приобретателя в БНБ;

5. номера на емисията на ДЦК, предмет на сделката;

6. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 1999 г.) съвкупната номинална стойност на прехвърляните ДЦК (цифром и словом), която трябва да е най-малко 1 лв. и да е кратна на 0,01 лв. (за ДЦК, деноминирани във валута - най-малко 1 и кратна на 0,01);

7. цената, по която се прехвърлят (придобиват) ДЦК (цифром и словом);

8. падежа на емисията, предмет на сделката;

9. вальора;

10. вальора на обратното изкупуване (за репо сделки).

(3) В случаите, когато исканията по ал. 1 се отнасят за прехвърляне на ДЦК без движение по разплащателните сметки на прехвърлителя и приобретателя в БНБ, на мястото на цената в искането по ал. 2 се изписва "без движение по разплащателните сметки в БНБ".

(4) Исканията по ал. 1 се изпращат в БНБ и се обработват в срокове, определени със съвместно писмо на Министерството на финансите и БНБ.


Чл. 11. (1) След получаване на исканията по чл. 10, ал. 1 БНБ проверява дали данните, съдържащи се в тях, съвпадат.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 8 от 2000 г.) Ако данните в исканията съвпадат, БНБ проверява в регистрите по чл. 8, ал. 6 дали прехвърлителят притежава ДЦК, предмет на сделката, и дали не са блокирани.

(3) В случай, че предпоставките по ал. 1 и 2 не са налице, БНБ, управление "Фискални услуги", не регистрира сделката и незабавно уведомява писмено страните за причините за отказа.

(4) При наличие на предпоставките по ал. 1 и 2 БНБ служебно задължава сметката на приобретателя и заверява сметката на прехвърлителя със сума, равна на посочената в исканията цена на сделката, и отразява в регистрите по чл. 8, ал. 6 движението на ДЦК с посочения в исканията вальор. В случаите по чл. 10, ал. 3 разплащателни операции по сметките на прехвърлителя и приобретателя не се извършват, а в регистъра се отразява само движението на ДЦК.

(5) Ако приобретателят не разполага с необходимите средства по разплащателната си сметка до счетоводното приключване на работния ден в БНБ, БНБ не извършва разплащането, съответно не регистрира сделката, като управление "Фискални услуги" уведомява писмено страните за причините за отказа.


Чл. 12. (1) Българската народна банка изпраща по искане на първичните дилъри извлечение от регистрите по чл. 8, ал. 6, което отразява размера и движението на притежаваните от тях ДЦК.

(2) Българската народна банка изпраща по искане на чуждестранни лица - клиенти на първичните дилъри, потвърждение за регистрирани на тяхно име ДЦК съгласно под регистъра, воден по чл. 8, ал. 8.

(3) Първичните дилъри изпращат по искане на БНБ извлечения от регистъра по чл. 14, ал. 1 или по чл. 17, които отразяват размера и движението на притежаваните от техни клиенти ДЦК.


Чл. 13. Регистрирането на сделките с държавни ценни книжа по този раздел се преустановява два работни дни преди падежа на съответната емисия държавни ценни книжа или на лихвените плащания по нея.


Раздел II.
Сделки с държавни ценни книжа между първични дилъри и непървични дилъри

Чл. 14. (1) Всеки първичен дилър води регистри за притежаваните от негови клиенти - непървични дилъри, ДЦК. В регистрите се отразяват сделките по чл. 9, сключени между първичен дилър и непървичен дилър, както и между непървични дилъри.

(2) В регистрите по ал. 1 се отбелязват следните данни:

1. номер на емисията;

2. дата на емисията;

3. разплащателна сметка на непървичния дилър;

4. номинална стойност на притежаваните ДЦК;

5. покупна цена;

6. обща сума на притежаваното количество ДЦК към определена дата;

7. дата на придобиване (прехвърляне) на ДЦК;

8. вальор на обратно изкупуване (продажба), ако има предварително уговорка за това.

(3) Сделките между непървични дилъри се отразяват в регистъра, воден от първичния дилър, въз основа на искания, изпратени от участниците в сделката писмено. Исканията трябва да съдържат данните по ал. 2. Исканията са неотменяеми.

(4) Сделките между първичния дилър и непървичния дилър се отразяват в регистъра по ал. 1 въз основа на искане на непървичния дилър, изпратено писмено.

(5) При извършване на сделки по ал. 3 и 4 сертификат не се издава. При поискване от непървичен дилър първичният дилър изпраща извлечения от регистрите по ал. 1, които отразяват размера и движението на притежаваните от непървичния дилър ДЦК.

(6) Първичните дилъри уведомяват не по-късно от края на работния ден БНБ, управление "Фискални услуги", за номера на емисията, вальора и съвкупната номинална стойност на ДЦК, които са прехвърлили на непървични дилъри, съответно са изкупили от тях преди падежа на книжата (приложения № 4 и 5). Българската народна банка отразява в регистрите по чл. 8, ал. 6 настъпилите промени, като за всеки първичен дилър отбелязва съвкупната номинална стойност на прехвърлените и придобитите от него ДЦК. Вписаните в регистъра сделки са неотменяеми.

(7) При прехвърляне на ДЦК от непървичен дилър на първичен дилър последният изпраща искане за извършване на сделката (приложение № 6) до БНБ и до първичния дилър, водещ регистър на прехвърлителя. Искането е неотменяемо.

(8) В случай, че непървичен дилър прехвърля притежавани от него ДЦК от регистъра, воден от един първичен дилър, по регистъра, воден от друг първичен дилър, последният изпраща искане за извършване на сделката (приложение № 7) до БНБ и до първичния дилър, водещ регистър на непървичния дилър. Искането е неотменяемо.

(9) В случай, че непървичен дилър прехвърля притежаваните от него ДЦК на друг непървичен дилър, чийто регистър по чл. 14, ал. 1 се води от първичен дилър, различен от този на прехвърлителя на ДЦК, последният изпраща искане за извършване на сделка (приложение № 8) до БНБ и до първичния дилър, водещ регистър на прехвърлителя. Искането е неотменяемо.

(10) (Изм. - ДВ, бр. 8 от 2000 г.) В случаите на сделки по ал. 7, 8 и 9 първичният дилър, водещ регистър на прехвърлителя, е длъжен в сроковете, определени със съвместно писмо на Министерството на финансите и БНБ, да изпрати уведомление до БНБ дали посочените в искането ДЦК се водят на името на прехвърлителя в регистъра и дали не са блокирани. При получаване на уведомлението, че ДЦК се водят на името на прехвърлителя и не са блокирани, БНБ отразява сделката по водените от нея регистри и същия работен ден изпраща потвърждение до първичните дилъри, участници в сделката. В противен случай сделката не се извършва, като БНБ уведомява първичните дилъри за причините за отказа.

(11) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 1999 г.) Съвкупната номинална стойност на прехвърлените ДЦК по ал. 3, 4, 7, 8 и 9 трябва да е най-малко 1 лв. и кратна на 0,01 лв. (за ДЦК, деноминирани във валута - най-малко 1 и кратна на 0,01).

(12) Сделките по ал. 3, 4, 7, 8 и 9 се преустановяват три работни дни преди падежа на съответната емисия на ДЦК или на лихвените плащания по нея.


Раздел III.
Сделки с държавни ценни книжа между първични дилъри и физически и юридически лица

Чл. 15. (1) Първичните дилъри могат да прехвърлят ДЦК на физически и юридически лица, като издават поименен сертификат в два екземпляра - оригинал и неоригинален екземпляр, които удостоверяват номера на емисията и съвкупната номинална стойност на придобитите ДЦК. Оригиналът на сертификата се предава на приобретателя, а неоригиналният екземпляр на сертификата се съхранява от първичния дилър в срок пет години от датата на падежа на ДЦК.

(2) Сертификатът по ал. 1 се изготвя върху специална хартия, размер 21/15, по образец съгласно приложение № 9 и съдържа:

1. наименованието "сертификат";

2. номера на сертификата;

3. издателя на сертификата;

4. данни за приобретателя:

а) за български гражданин - трите имена и ЕГН;

б) за чуждестранен гражданин - имената според документа за самоличност, вид, серия и номер на документа за самоличност, както и в коя държава е издаден;

в) за юридическо лице или едноличен търговец - фирма и идентификационен код по регистър БУЛСТАТ;

5. номера на емисията на ДЦК, предмет на сделката;

6. съвкупната номинална стойност на притежаваните ДЦК (цифром и словом);

7. лихвения процент на ДЦК;

8. датите на лихвените плащания;

9. падежа на ДЦК;

10. мястото за обозначаване на платените лихви (на гърба на сертификата);

11. датата и мястото на издаване на сертификата;

12. подписа и печата на издателя.

(3) При прехвърляне на придобитите по реда на ал. 1 ДЦК от физически или юридически лица на издателя на сертификата преди падежа им върху оригинала на сертификата се поставят щемпел "изплатен", подпис на длъжностното лице и печат на издателя, след което оригиналът на сертификата се връща на лицето. Издателят отразява настъпилите промени в регистъра по чл. 17.

(4) Всички щемпели, подписи и печати, които съгласно тази наредба се поставят върху оригинала на сертификата, се поставят и върху неоригиналния екземпляр.


Чл. 16. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 1999 г.) Съвкупната номинална стойност на прехвърлените ДЦК по чл. 15 трябва да е най-малко 1 лв. и да е кратна на 0,01 лв. (за ДЦК, деноминирани във валута - най-малко 1 и кратна на 0,01).

(2) Сделките по чл. 15 се преустановяват три работни дни преди падежа на съответната емисия ДЦК или на лихвените плащания по нея.


Чл. 17. (Доп. - ДВ, бр. 106 от 1999 г.) Всеки първичен дилър води регистър за притежателите на сертификати, в който се вписват данните по чл. 15, ал. 2, т. 2, 4-9, 11, платените от Министерството на финансите лихви, погасителни вноски за ДЦК с погасителен план, както и:

1. за български гражданин - серия, номер и дата на издаване на документа за самоличност и органът, който го е издал; домашен адрес;

2. за юридическо лице или едноличен търговец - седалище и адрес на управление; номер и година на делото, с което е регистриран; съдът, извършил регистрацията.


Чл. 18. (1) Първичните дилъри уведомяват не по-късно от следващия работен ден по телекса БНБ, управление "Фискални услуги", за номера на емисията, съвкупната номинална стойност и вальора на ДЦК, които са прехвърлили на физически и юридически лица, съответно са изкупили от тях преди падежа на книжата (приложения № 10 и 11). При сделки с чуждестранни лица в уведомленията следва да бъдат попълвани и данни съгласно чл. 15, ал. 2, т. 4, буква "б" и § 3 от допълнителните разпоредби.

(2) Ако сделки по чл. 15, ал. 1 и 3 са свързани със сделки, сключени по чл. 10, съобщенията се изпращат в БНБ в срокове, определени със съвместно писмо на Министерството на финансите и БНБ.

(3) Българската народна банка отразява в регистрите по чл. 8, ал. 6 настъпилите промени, като за всеки първичен дилър отбелязва съвкупната номинална стойност на прехвърлените от него на физически и юридически лица ДЦК. Вписаните в регистъра сделки са неотменяеми.


Чл. 19. (1) Физическите и юридическите лица могат да прехвърлят придобитите от тях ДЦК на други лица. Прехвърлянето става в присъствието и на двете страни по сделката, които подписват декларация за прехвърлено право на собственост в три екземпляра по образец съгласно приложение № 12.

(2) За да имат действие спрямо издателя на сертификата, сделките по прехвърляне на ДЦК на физически или юридически лица се регистрират в регистъра по чл. 17, а сделките по прехвърляне на ДЦК на непървични дилъри - в регистъра по чл. 14, ал. 1.

(3) При прехвърляне на ДЦК на физически или юридически лица издателят издава нов сертификат на приобретателя на ДЦК по реда на чл. 15, ал. 1 и 2 срещу представяне на оригинала на издадения на прехвърлителя сертификат, а ако се прехвърля част от книжата - и нов сертификат на прехвърлителя за остатъка, като поставя на оригинала на стария сертификат щемпел "невалиден" и печат, след което го връща на прехвърлителя.


Чл. 20. (1) При прехвърляне на ДЦК от физически или юридически лица на първичен дилър, различен от издателя на сертификата, първичният дилър изпраща искане за извършване на сделката (приложение № 13) до БНБ и до издателя на сертификата. Искането е неотменяемо.

(2) В случай, че физически или юридически лица прехвърлят притежавани от тях ДЦК от регистъра, воден от един първичен дилър, по регистъра, воден от друг първичен дилър, последният изпраща искане за извършване на сделката (приложение № 14) до БНБ и до първичния дилър, издател на сертификата. Искането е неотменяемо.

(3) В случай, че физическо или юридическо лице прехвърля притежавани от него ДЦК на друго лице, чийто регистър се води от първичен дилър, различен от този на прехвърлителя, последният изпраща искане за извършване на сделката (приложение № 15) до БНБ и до първичния дилър, издател на сертификата.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 8 от 2000 г.) В случаите на сделки по ал. 1, 2 и 3 издателят на сертификата е длъжен в сроковете, определени със съвместно писмо на Министерството на финансите и БНБ, да изпрати уведомление до БНБ дали посочените в искането ДЦК се водят на името на прехвърлителя в регистъра по чл. 17 и дали не са блокирани (при чуждестранно лице и копие от нареждането за прехвърляне на държавни ценни книжа).

(5) При получаване на уведомление, че ДЦК се водят на името на прехвърлителя и не са блокирани, БНБ отразява сделката по водените от нея регистри и същия работен ден изпраща потвърждение, както следва: за сделки по ал. 1 до издателя на сертификата и до приобретателя; за сделки по ал. 2 - до издателя на сертификата и до първичния дилър, в който се прехвърля регистърът по чл. 17; за сделки по ал. 3 - до първичните дилъри, водещи регистър на прехвърлителя и приобретателя. В противен случай сделката не се извършва, като БНБ уведомява първичния дилър за причините за отказа.

(6) След получаването на потвърждението по ал. 5 издателят на сертификата отразява настъпилата промяна в регистъра по чл. 17, а първичният дилър - приобретател (или водещ регистър на приобретателя), поставя на оригинала на сертификата щемпел "невалиден" и печат и го връща на прехвърлителя.

(7) Сделките по чл. 20 се преустановяват три работни дни преди падежа на съответната емисия държавни ценни книжа или на лихвените плащания по нея.


Раздел IV.
Сделки с държавни ценни книжа между непървични дилъри и физически или юридически лица

Чл. 21. (1) Банки и инвестиционни посредници, които не са избрани за първични дилъри от комисията по чл. 4, ал. 2, могат да прехвърлят ДЦК на физически и юридически лица, без да издават поименен сертификат.

(2) При сключване на сделки с ДЦК между непървични дилъри, от една страна, и физически и юридически лица, от друга, първичният дилър, водещ регистри по чл. 14, ал. 1 и чл. 17, изпраща уведомление до БНБ съгласно приложение № 16 за прехвърлянето на ДЦК от непървични дилъри или физически и юридически лица.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 8 от 2000 г.) В случай, че регистрите на участниците в сделката се водят от различни първични дилъри, първичният дилър, водещ регистър на приобретателя, изпраща уведомление до БНБ, управление "Фискални услуги", и до първичния дилър, водещ регистър на прехвърлителя (приложение № 17). В този случай първичният дилър, водещ регистър на прехвърлителя, е длъжен в сроковете, определени със съвместно писмо на Министерството на финансите и БНБ, да изпрати писмено уведомление до БНБ, управление "Фискални услуги", дали посочените в искането ДЦК се водят на името на прехвърлителя в регистъра по чл. 14, ал. 1 или по чл. 17 и дали не са блокирани.

(4) При получаване на уведомление по ал. 3, че ДЦК се водят на името на прехвърлителя и не са блокирани, БНБ отразява сделката по водените от нея регистри и същия работен ден изпраща потвърждение до първичните дилъри, водещи регистри на прехвърлителя и приобретателя. В противен случай сделката не се извършва, като БНБ уведомява писмено първичния дилър за причините за отказа.

(5) След получаването на потвърждението по ал. 4 сделките по прехвърляне на ДЦК на физически или юридически лица се регистрират в регистъра по чл. 17, а сделките по прехвърляне на ДЦК на непървични дилъри - в регистъра по чл. 14, ал. 1. В случай, че приобретател е физическо или юридическо лице, първичният дилър, водещ регистър по чл. 17, издава поименен сертификат в съответствие с изискванията на чл. 15, ал. 2.

(6) В случай, че приобретателят е непървичен дилър, а прехвърлителят - физическо или юридическо лице, първичният дилър, водещ регистър по чл. 14, ал. 1 или чл. 17, прилага изискванията и на чл. 19 и 20.


Чл. 22. Фондовите борси приемат правила за търговия с ДЦК, които съгласуват с Министерството на финансите и Българската народна банка.


Глава четвърта.
ЗАЛОГ НА ДЪРЖАВНИ ЦЕННИ КНИЖА (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 8 ОТ 2000 Г.)

Чл. 23. (Изм. - ДВ, бр. 8 от 2000 г.) (1) Залагането на държавните ценни книжа, емитирани от Министерството на финансите, се извършва по реда на Закона за особените залози. При вписване на залог държавните ценни книжа се блокират.

(2) Всяко лице, което води регистър на държавни ценни книжа съгласно тази наредба, създава и регистър, в който се вписват обстоятелствата относно залога на държавни ценни книжа.

(3) Ако при получаване на искане за вписване на залог лицето, което води регистъра на държавни ценни книжа, установи, че залогодателят не притежава посочените в искането държавни ценни книжа, се издава отказ за вписване.


Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 8 от 2000 г.) (1) При падежиране на лихвените плащания и главницата залогът преминава върху вземанията по заложените държавни ценни книжа. Принудителното изпълнение върху вземанията по заложените държавни ценни книжа се извършва по реда на Закона за особените залози.

(2) Начинът на плащането на главницата и лихвите по заложените държавни ценни книжа се урежда с тристранен договор между лицето, което води регистъра на държавните ценни книжа, залогодателя и заложния кредитор. Тристранният договор се подписва едновременно с искането за вписване на залога.


Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 8 от 2000 г.) Вписването на искания за учредяване на залог и на промени на обстоятелства, свързани със залога, се преустановява два работни дни преди падежа на съответната емисия държавни ценни книжа или на лихвените плащания по нея.


Чл. 26. (Изм. - ДВ, бр. 8 от 2000 г.) (1) Извършването на сделки на разпореждане от страна на залогодателя със заложените държавни ценни книжа е възможно само със съгласието на заложния кредитор.

(2) Счита се, че заложният кредитор е дал съгласие за извършване на разпореждане със заложените държавни ценни книжа, когато подаде искане за деблокирането им до лицето, което води регистъра на държавните ценни книжа.

(3) С подаване на искане от заложния кредитор за блокиране на заложените държавни ценни книжа до лицето, което води регистъра на държавните ценни книжа, разпореждането с тях от страна на залогодателя се преустановява.

(4) Блокирането и деблокирането се отразяват в регистрите на държавни ценни книжа по тази наредба.


Чл. 26а. (Нов - ДВ, бр. 8 от 2000 г.) Операции по блокиране и деблокиране могат да се извършват и извън случаите на залог на държавни ценни книжа.


Глава пета.
ИЗПЛАЩАНЕ НАДЪРЖАВНИ ЦЕННИ КНИЖА И ЛИХВИТЕ ПО ТЯХ

Чл. 27. (1) Министерството на финансите осигурява необходимите средства за изплащане на ДЦК и на лихвите по тях най-късно един работен ден преди настъпване на сроковете за плащането им по специална сметка, открита в БНБ.

(2) Ако с решението за емитиране на ДЦК не е установено друго, лихвите по тях се изплащат в следните срокове:

1. по краткосрочните ценни книжа - на датата на падежа им;

2. по средносрочните и дългосрочните ценни книжа - на всеки шест месеца считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната им стойност.

(3) На падежа на съответната емисия ДЦК или на лихвените плащания по тях БНБ установява въз основа на регистрите по чл. 8, ал. 6 размера на водените на името на първичните дилъри ДЦК и в сроковете, определени със съвместно писмо на Министерството на финансите и БНБ, превежда по разплащателните им сметки в БНБ необходимите средства за изплащането на притежаваните от тях и от техни клиенти ДЦК.

(4) Първичните дилъри изплащат лихвите и номиналната стойност на ДЦК, прехвърлени на физически или юридически лица, срещу представяне на издадените от тях оригинали на сертификати. Изплащането на лихвите се удостоверява с подпис на длъжностното лице, извършило плащането, и с печат на първичния дилър, поставени на обозначеното в оригинала на сертификата място, като се вписва датата на изплащане и сумата на платената лихва. При изплащане на номинала върху оригинала на сертификата се поставят щемпел "изплатен", подпис на длъжностното лице, извършило плащането, и печат на първичния дилър, след което оригиналът на сертификата се връща на клиента.

(5) Първичните дилъри изплащат лихвите и номиналната стойност на ДЦК, прехвърлени на непървични дилъри, въз основа на регистрите по чл. 14, ал. 1 с вальор датата на падежа (лихвеното плащане).

(6) (Нова - ДВ, бр. 106 от 1999 г.) При изплащането на погасителна вноска по ДЦК, емитирани с погасителен план, първичният дилър издава на приобретателя нов сертификат за непогасената номинална стойност, като първоначалният сертификат се обезсилва с щемпел "невалиден". Изплащането на погасителната вноска се отразява в регистъра по чл. 17, съответно регистъра по чл. 14, ал. 1.


Чл. 28. (1) Българската народна банка не превежда по сметката на първичния дилър на падежа на съответната емисия ДЦК или на лихвените плащания по тях необходимите средства за изплащането им по реда на чл. 27, ал. 4 и 5, когато спрямо първичния дилър:

1. е взето решение за отнемане на даденото му разрешение за извършване на банкови сделки или на сделки с ценни книжа;

2. Българската народна банка е установила неплатежоспособност и е взела решение да поиска от съда обявяването му в несъстоятелност по реда на Закона за банките;

3. е поискано откриване на производство по несъстоятелност по реда на Търговския закон;

4. е взето решение за прекратяването му като юридическо лице;

5. има данни, че забавя или не е в състояние да изпълни задълженията си по чл. 27, ал. 4 и 5. В този случай преводът не се извършва само при наличието на мотивирано предложение за това от страна на Министерството на финансите.

(2) Министерството на финансите съгласувано с БНБ определя първичния дилър, който да извършва плащанията на ДЦК и на лихвите по тях на клиентите на първичния дилър по ал. 1. Българската народна банка отразява в регистрите по чл. 8, ал. 6 прехвърлянето на тези ДЦК на името на определения първичен дилър и му превежда по реда на чл. 27, ал. 3 необходимите средства за извършване на плащанията. Първичният дилър по ал. 1 е длъжен най-късно пет работни дни след поискване от Министерството на финансите да предаде извлечение от регистрите по чл. 14, ал. 1 и по чл. 17и неоригиналните екземпляри на издадените сертификати, което от своя страна ги предава на определения първичен дилър.

(3) Първичните дилъри, спрямо които е приложен чл. 28, ал. 1, са длъжни в срок до пет работни дни да върнат в Министерство на финансите неизползваните сертификати за собственост на ДЦК.


Чл. 29. (1) При изгубване на оригинала на поименен сертификат титулярят писмено уведомява издателя на сертификата, който издава дубликат по реда на чл. 15, ал. 1 и 2 и обезсилва първоначално издадения сертификат, което се отразява в регистъра по чл. 17 и чрез поставяне на щемпел "невалиден" върху неоригиналния екземпляр на сертификата.

(2) Плащанията на ДЦК и на лихвите по тях се извършват въз основа на издадения дубликат и на регистъра по чл. 17.


Глава шеста.
ОБРАТНО ИЗКУПУВАНЕ НА ДЪРЖАВНИ ЦЕННИ КНИЖА ПРЕДИ ПАДЕЖА ИМ

Чл. 30. (1) Обратно изкупуване на ДЦК преди падежа им се извършва по решение на министъра на финансите на организирани от БНБ аукциони чрез заменянето им с ДЦК от нова емисия или чрез изплащане на номинала и лихвите по тях.

(2) Аукционите за обратно изкупуване се провеждат от комисията по чл. 4, ал. 6.

(3) Поръчките за участие в аукционите са състезателни. В аукционите могат да участват първични дилъри, притежаващи ДЦК от обявените за обратно изкупуване емисии.

(4) Първичните дилъри могат да участват със състезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти само когато обратното изкупуване се извършва чрез заплащане на номинала и лихвите по ДЦК.


Чл. 31. Не по-късно от три работни дни преди провеждането на всеки аукцион за обратно изкупуване БНБ уведомява първичните дилъри за получената от Министерството на финансите информация относно: номера на емисията, определена за обратно изкупуване; количеството ДЦК, които се изкупуват обратно; условията, при които се предоставят ДЦК от новата емисия (емисионна цена, лихвен процент и датите на изплащане на номинала и лихвите), съответно размера на номинала и лихвата, ако изкупуването се извършва чрез изплащането им.


Чл. 32. (1) Първичните дилъри правят поръчките си за участие в аукцион за обратно изкупуване в сроковете, определени със съвместно писмо на Министерството на финансите и БНБ. Поръчките се изпращат до БНБ, управление "Фискални услуги". Подадените поръчки са неотменяеми.

(2) Поръчката за участие се изготвя по примерен образец съгласно приложение № 18 и трябва да съдържа:

1. наименованието на участника;

2. номера на разплащателната сметка на участника в БНБ;

3. номера на емисията, обявена за обратно изкупуване;

4. съвкупната номинална стойност на ДЦК, заявени за обратно изкупуване (цифром и словом);

5. цената, при която участникът желае да бъдат изкупени ДЦК, изразена като процент на 100 лв. номинал с два знака след десетичната запетая (цифром и словом);

6. данните за клиента, за чиято сметка се заявява поръчката:

а) за физически лица - трите имена и ЕГН;

б) за юридически лица - фирма; идентификационен код по регистър БУЛСТАТ;

7. името, фамилията и длъжността на лицето, подписало поръчката.

(3) В един аукцион за обратно изкупуване всеки участник може да заявява до 5 състезателни поръчки, включително и поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 1999 г.) Съвкупната номинална стойност на една поръчка трябва да е най-малко 1 лв. и да е кратна на 0,01 лв. (за ДЦК, деноминирани във валута - най-малко 1 и кратна на 0,01).

(5) Получените поръчки по ал. 1 се съхраняват по начин, който осигурява запазването на тайната на направените предложения до провеждането на аукциона за обратно изкупуване.


Чл. 33. (1) В деня на аукциона комисията проверява дали постъпилите поръчки са редовно оформени и подадени в определения със съвместно писмо на Министерството на финансите и БНБ срок. Не се допускат до участие в аукциона първични дилъри, чиито поръчки са подадени след срока, не съдържат необходимите реквизити или не отговарят на посочените в чл. 30, ал. 3 и 4 и чл. 32, ал. 3 и 4 условия.

(2) Комисията подрежда поръчките на допуснатите за участие в аукциона за обратно изкупуване първични дилъри във възходящ ред според предложената от участниците цена. При поръчки с една и съща цена, която е максимално приета от Министерството на финансите, подреждането се извършва пропорционално на оставащото за разпределение количество до достигане на предложеното от Министерството на финансите съгласно чл. 31. Класираните поръчки се одобряват от министъра на финансите и се изпращат в БНБ.

(3) Въз основа на класирането на поръчките и на полученото одобрение от министъра на финансите комисията съставя протокол за проведения аукцион, който се подписва от всички нейни членове.

(4) Комисията уведомява всички участници в аукциона за резултатите от него в сроковете, определени със съвместно писмо на Министерството на финансите и БНБ.

(5) Участниците в аукциона за обратно изкупуване, чиито поръчки са одобрени, получават ДЦК от новата емисия при предварително обявените условия.

(6) В деня на новата емисия БНБ отразява по водените от нея регистри обратно изкупените от всеки участник ДЦК, както и придобитите ДЦК от новата емисия.


Чл. 34. Българската народна банка служебно извършва разплащателните операции между участниците в аукциона за обратно изкупуване, чиито поръчки са одобрени, и Министерството на финансите с вальор датата на новата емисия, съответно датата на изплащане на номинала и лихвите.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Ако в нормативните актове, уреждащи архивната дейност, не е установено друго, първичните дилъри съхраняват регистрите по чл. 14, ал. 1 и по чл. 17 най-малко пет години след приключването им.


§ 2. При попълване на документи, посочени в приложенията към наредбата, относно регистрирани в чужбина юридически лица се отбелязват само данни за регистрацията им - фирма, седалище, номер и дата на регистрацията, регистъра, в който са вписани, и др.


§ 3. По смисъла на тази наредба:

1. "Краткосрочни държавни ценни книжа" са държавните ценни книжа със срок за изплащане до една година включително.

2. "Средносрочни държавни ценни книжа" са държавните ценни книжа със срок за изплащане от една до пет години включително.

3. "Дългосрочни държавни ценни книжа" са държавните ценни книжа със срок за изплащане над пет години.

4. "Непървични дилъри" са банки и инвестиционни посредници, които не са избрани за първични дилъри от комисията по чл. 4, ал. 1.


§ 4. Държавните ценни книжа могат да носят доход под формата на отстъпка от номинала и/или лихва.


§ 5. (Изм. - ДВ, бр. 106 от 1999 г.) За извършване на срочни сделки или сделки с ценни книжа извън споменатите в тази наредбата се изисква писмено разрешение на министъра на финансите и управителя на БНБ.


§ 6. Регистрите на търговски банки - непървични дилъри, се водят или от БНБ, или от избрани от тях първични дилъри. Българската народна банка води регистри при спазване на следните условия:

1. търговските банки - непървични дилъри, изпращат писмено искане за откриване на регистри в БНБ и потвърждават, че притежаваните от тях ДЦК по регистри в първични дилъри ще се прехвърлят и водят само по регистрите в БНБ. Искането се изпраща до БНБ, управление "Фискални услуги", и до първичния дилър, водещ регистър по чл. 14, ал. 1, в срок до 10 работни дни от датата на съобщаване на резултатите от избора на първични дилъри и е в сила до провеждане на следващия избор. Притежаваните от търговските банки - непървични дилъри, ДЦК се потвърждават писмено в БНБ от първичния дилър, водещ регистър по чл. 14, ал. 1, в срок до 3 работни дни след получаване на искането;

2. Българската народна банка отразява по водените от нея регистри на търговски банки - непървични дилъри, само сделки, сключени на вторичния пазар по реда на чл. 10;

3. Търговските банки - непървични дилъри, не могат да придобиват ДЦК на първичния пазар чрез участие в провежданите от БНБ аукциони, както и да извършват покупко-продажби с граждани и фирми и да издават сертификати за собственост на ДЦК.


§ 7. Първичните дилъри на ДЦК, сключили договор с Министерството на финансите за продажба на ДЦК, предназначени за физически лица, издават на приобретателя поименен сертификат върху специална хартия, размер 21/16, по образец съгласно приложение № 9А, който съдържа:

1. надписа "Министерство на финансите на Република България",

2. наименованието "сертификат за собственост на държавни ценни книжа";

3. номера на сертификата;

4. вида на ДЦК;

5. данни за приобретателя;

а) за български гражданин - трите имена и ЕГН;

б) за чуждестранен гражданин - имената според документа за самоличност, вид, серия, номер и държава, издател на документа за самоличност;

6. номера на емисията ДЦК;

7. датата на емитиране;

8. датата на падежа;

9. номиналната стойност (цифром и словом) и вида на валутата, в която са емитирани ДЦК;

10. лихвения процент на ДЦК;

11. датите на лихвени плащания;

12. условията за обратно изкупуване;

13. издателя на сертификата;

14. датата и мястото на издаване на сертификата;

15. подпис и печат на издателя;

16. мястото за обозначаване на платените лихви (на гърба на сертификата).


§ 8. Преди издаване на разрешение за фондова борса Комисията по ценните книжа и фондовите борси съгласува с Министерството на финансите и БНБ представените й борсови правилници в частта им относно условията и реда за извършване на сделки с ДЦК, както и измененията и допълненията на борсовите правилници, след като й бъдат представени от фондовите борси.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 9. (Изм. - ДВ, бр. 8 от 2000 г.) Тази наредба се издава на основание § 16, ал. 3 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за публичното предлагане на ценни книжа, чл. 60 от Закона за БНБ и отменя Наредба № 5 на Министерството на финансите и Българската народна банка от 1996 г. за условията и реда за емитиране, придобиване и изплащане на безналични държавни ценни книжа (обн., ДВ, бр. 28 от 1996 г.; изм. и доп., бр. 19 от 1997 г.).


§ 10. Поръчките, исканията, информациите и уведомленията за сделки с държавни ценни книжа на първичния и вторичния пазар, както и уведомленията и потвържденията от страна на БНБ до участниците в пазара могат да се изпращат по телекса, чрез информационна система "Reuters" и чрез други технически средства, извън посочените в наредбата, след като БНБ и Министерството на финансите уведомят първичните дилъри, че има техническата готовност за това.


§ 11. При всяка промяна в реда за емитиране на безналични държавни ценни книжа и сделките с тях на вторичния пазар Министерството на финансите и БНБ си запазват правото да изискват от първичните дилъри потвърждения, че приемат да спазват регламентирания в Наредба № 5 ред, както и критериите за оценка и избор на първични дилъри на ДЦК.


§ 12. Първичните дилъри, които не са утвърдени за такива от комисията по чл. 4, ал. 2, са длъжни в срок до пет работни дни след влизането в сила на решението да предадат на Министерството на финансите неизползваните сертификати, извлечение от регистрите по чл. 14, ал. 1 и по чл. 17 и неоригиналните екземпляри на издадените сертификати, което от своя страна ги предава на избран първичен дилър.


§ 13. В срок два месеца от получаването на разрешение по чл. 24 от Закона за ценните книжа, фондовите борси и инвестиционните дружества всяка фондова борса е длъжна да приеме правилата по чл. 22 и да ги съгласува с Министерството на финансите и Българската народна банка.


§ 14. (Нов - ДВ, бр. 43 от 1999 г.) В регистрите, водени от БНБ по чл. 8, ал. 6 и от първичните дилъри по чл. 14, ал. 1 и по чл. 17, се регистрират ДЦК, деноминирани в лева и валута, със съвкупна номинална стойност, кратна на 0,01.


§ 15. (Нов - ДВ, бр. 43 от 1999 г.) (1) Издадените преди 5 юли 1999 г. поименни сертификати за собственост на ДЦК се преиздават в деноминирана съвкупна номинална стойност при тяхното първо представяне пред първичния дилър - издател на сертификата.

(2) След 5 юли 1999 г. използването на ДЦК за участие в приватизацията по реда на ПМС № 221 от 1995 г. (ДВ, бр. 105 от 1995 г.) и за погасяване на задълженията към държавата, възникнали по реда на Закона за уреждане на необслужваните кредити, договорени до 31 декември 1990 г. по реда на ПМС № 22 от 1995 г. (ДВ, бр. 12 от 1995 г.), задължително се извършва със сертификати, издадени в деноминирана съвкупна номинална стойност.


Приложение № 1 към чл. 6, ал. 2



  ДО
  БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА
  УПРАВЛЕНИЕ "ФИСКАЛНИ УСЛУГИ"
  ДИРЕКЦИЯ "ДЕПОЗИТАР НА ДЪР-
  ЖАВНИ И ГАРАНТИРАНИ ОТ ДЪРЖА-
  ВАТА ДЪЛГОВЕ"
   
СЪСТЕЗАТЕЛНА ПОРЪЧКА
 
Наименование ТБ "А"
на участника  
Разплащателна сметка 1000010100
в БНБ  
Емисия № BG3010096005
1. Номинална стойност 2 000 000
  (два млн. лв.)
цена на 100 лв. номинал 98,50
2. Номинална стойност 3 000 000
  (три млн. лв.)
цена на 100 лв. номинал 98,48
3. Номинална стойност 1 000 000
  (един млн. лв.)
цена на 100 лв. номинал 98,46
за сметка на Васил Петров Иванов,
  ЕГН 4110153110
   
Подпис..............................................................................................................................
Подпис..............................................................................................................................
   
(имена и длъжност на упълномощените служители)


Приложение № 2 към чл. 6, ал. 2



  ДО БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА
  УПРАВЛЕНИЕ "ФИСКАЛНИ УСЛУГИ"
  ДИРЕКЦИЯ "ДЕПОЗИТАР НА ДЪР-
  ЖАВНИ И ГАРАНТИРАНИ ОТ ДЪРЖА-
  ВАТА ДЪЛГОВЕ"
   
НЕСЪСТЕЗАТЕЛНА ПОРЪЧКА
 
Наименование ТБ "А"
на участника  
Разплащателна сметка 1000010100
в БНБ  
Емисия № BG3010096005
1. Номинална стойност 2 000 000
  (два млн. лв.)
за сметка на Иван Павлов Иванов,
  ЕГН 5303125633
2. Номинална стойност 50 000
  (петдесет хил. лв.)
за сметка на фирма "ААААА"
  БУЛСТАТ № 9999999999
Общо 2 050 000
  (два млн. и петдесет хил.
  лв.)
   
Подпис..............................................................................................................................
Подпис..............................................................................................................................
 
(имена и длъжност на упълномощените служители)


Приложение № 3 към чл. 10, ал. 2



  ДО
  БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА
  УПРАВЛЕНИЕ "ФИСКАЛНИ УСЛУГИ"
  ДИРЕКЦИЯ "ДЕПОЗИТАР НА ДЪР-
  ЖАВНИ И ГАРАНТИРАНИ ОТ ДЪРЖА-
  ВАТА ДЪЛГОВЕ"
   
  ИСКАНЕ ЗА СДЕЛКА
   
Вальор на сделката 15/10/95
Емисия № ВG3010096005
Прехвърлител ТБ "А"
Разпл. сметка на прехвърли- 1000010244
теля в БНБ  
Приобретател ТБ "В"
Разпл. сметка на приобрета- 1000010100
теля в БНБ  
Номинална стойност 10 000 000
  (десет мил. лв.)
  Цена 9 320 210
Вальор на репо сделката 25/12/95
Емисия № BG3010096005
Прехвърлител ТБ "В"
Разпл. сметка на прехвърли- 1000010100
теля в БНБ  
Приобретател ТБ "А"
Разпл. сметка на приобрета- 1000010244
тел в БНБ  
Номинална стойност 10 000 000
  (десет хил. лв.)
Цена 9 803 150
Падеж на емисията 25/10/96
   
Подпис..............................................................................................................................
Подпис..............................................................................................................................
 
(имена и длъжност на упълномощените служители)


Приложение № 4 към чл. 14, ал. 6



  ДО
  БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА
  УПРАВЛЕНИЕ "ФИСКАЛНИ УСЛУГИ"
  ДИРЕКЦИЯ "ДЕПОЗИТАР НА ДЪР-
  ЖАВНИ И ГАРАНТИРАНИ ОТ ДЪРЖА-
  ВАТА ДЪЛГОВЕ"
 
ИНФОРМАЦИЯ ЗА СДЕЛКИ ПО ЧЛ. 14, АЛ. 6
 
Вальор на сделката 15/10/95
Първичен дилър - прехвърлител ТБ "А"
Разплащателна сметка в БНБ 1000010100
1.Емисия № BG3010096005
Номинална стойност 10 000 000
  (десет млн. лв.)
Приобретател ТБ "Б"
Вальор на обратно изкупуване 18/10/95
(Попълва се, ако има предвари-  
  телна уговорка)
2. Емисия№ BG3010096005
Номинална стойност 20 000 000
  (двадесет млн. лв.)
Приобретател ТБ "В"
Вальор на обратно изкупуване 18/10/95
(Попълва се, ако има предвари-  
телна уговорка)  
   
Подпис..............................................................................................................................
Подпис..............................................................................................................................
 
(имена и длъжност на упълномощените служители)


Приложение № 5 към чл. 14, ал. 6



  ДО
  БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА
  УПРАВЛЕНИЕ "ФИСКАЛНИ УСЛУГИ"
  ДИРЕКЦИЯ "ДЕПОЗИТАР НА ДЪР-
  ЖАВНИ И ГАРАНТИРАНИ ОТ ДЪРЖА-
  ВАТА ДЪЛГОВЕ"
   
ИНФОРМАЦИЯ ЗА СДЕЛКИ ПО ЧЛ. 14, АЛ. 6
   
Вальор на сделката 15/10/95
Първичен дилър - приобретател ТБ "А"
Разплащателна сметка в БНБ 1000010100
1. Емисия № BG 3010096005
Номинална стойност 10 000 000
  (десет млн. лв.)
Прехвърлител ТБ "Б"
Вальор на обратна продажба 18/10/95
(Попълва се, ако има предвари-  
телна уговорка)  
2. Емисия № BG 3010096005
Номинална стойност 20 000 000
  (двадесет млн. лв.)
Прехвърлител ТБ "В"
Вальор на обратна продажба  
(Попълва се, ако има предвари-  
телна уговорка)  
   
Подпис...............................................................................................................................
Подпис..............................................................................................................................
 
(имена и длъжност на упълномощените служители)


Приложение № 6 към чл. 14, ал. 7



  ДО
  БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА
  УПРАВЛЕНИЕ "ФИСКАЛНИ УСЛУГИ"
  ДИРЕКЦИЯ "ДЕПОЗИТАР НА ДЪР-
  ЖАВНИ И ГАРАНТИРАНИ ОТДЪРЖА-
  ВАТА ДЪЛГОВЕ"
  ДО
  ТБ "А"
   
ИНФОРМАЦИЯ ЗА СДЕЛКИ ПО ЧЛ. 14, АЛ. 7
 
Вальор на сделката 15/10/95
Емисия № BG3010096005
Номинална стойност 10 000 000
  (десет млн. лв.)
Първичен дилър, водещ ТБ "А"
регистър по чл. 14, ал. 1  
Разплащателна сметка 1000010244
в БНБ  
Клиент ТБ "Б"
Първичен дилър - приобретател ТБ "В"
Разплащателна сметка 1000010100
на приобретателя в БНБ  
   
Подпис..............................................................................................................................
Подпис..............................................................................................................................
 
(имена и длъжност на упълномощените служители)


Приложение № 7 към чл. 14, ал. 8



  ДО
  БЪЛГАРСКА
  УПРАВЛЕНИЕ "ФИСКАЛНИ УСЛУГИ"
  ДИРЕКЦИЯ "ДЕПОЗИТАР НА ДЪР-
  ЖАВНИ И ГАРАНТИРАНИ ОТ ДЪРЖА-
  ВАТА ДЪЛГОВЕ"
  ДО
  ТБ "А"
   
ИНФОРМАЦИЯ ЗА СДЕЛКИ ПО ЧЛ. 14, АЛ. 8
 
Вальор на сделката 15/10/95
Емисия № BG3010096005
Номинална стойност 10 000 000
  (десет млн. лв.)
Първичен дилър, водещ ТБ "А"
регистър по чл. 14, ал. 1  
Разплащателна сметка 1000010244
в БНБ  
Клиент ТБ "Б"
Първичен дилър, в който ТБ "В"
се прехвърля регистърът  
по чл. 14, ал. 1  
Разплащателна сметка 1000010100
в БНБ  
   
Подпис..............................................................................................................................
Подпис..............................................................................................................................
 
(имена и длъжност на упълномощените служители)


Приложение № 8 към чл. 14, ал. 9



  ДО БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА
  УПРАВЛЕНИЕ "ФИСКАЛНИ УСЛУГИ"
  ДИРЕКЦИЯ "ДЕПОЗИТАР НА ДЪР-
  ЖАВНИ И ГАРАНТИРАНИ ОТ ДЪРЖА-
  ВАТА ДЪЛГОВЕ"
  ДО
  ТБ "А"
   
ИНФОРМАЦИЯ ЗА СДЕЛКИ ПО ЧЛ. 14, АЛ. 9
 
Вальор на сделката 15/10/95
Емисия № BG3010096005
Номинална стойност 10 000 000
  (десет млн. лв.)
Първичен дилър, водещ регистър ТБ "А"
по чл. 14, ал. 1 на прехвърлителя  
Разплащателна сметка в БНБ 1000010244
Клиент ТБ "Б"
Първичен дилър, в който се прех- ТБ "В"
върля регистърът по чл. 14, ал. 1  
Разплащателна сметка в БНБ 1000010100
Клиент ТБ "Г"
   
Подпис................................................................................................................................................
Подпис..................................................................................................................
 
(имена и длъжност на упълномощените служители)


Приложение № 9 към чл. 15, ал. 2



лице на сертификата
 
.............................................................................................................................................................................................................................................................
(издател)
 
СЕРТИФИКАТ №
за собственост на държавни ценни книжа
 
 
.................................................................................................................................................................................................................................................................
(данни за приобретателя по чл. 15, ал. 2, т. 4
от Наредба № 5 от 1998 г.)
държавни ценни книжа от емисия №.......................................................................................................................................................................................................................................

(номер и дата на емисията)

с падеж....................................................................................................................................................................................................................................................................

(дата)

на номинална стойност........................лева .......................................................................................................................................................................................................................

(цифром)

(словом)
с лихва..............................................................................................................................................................................................................................................................
(лихвен процент на държавните ценни книжа,
фиксиран, плаващ)
дати на лихвените плащания.............................................................................................................................................................................................................................................
     
..........................................................................
 
.........................................................................
(дата и място   (подпис и печат
на издаване)   на издателя)
 
гръб на сертификата
 
място за обозначаване на платените лихви
 
             
             
             
             


Приложение № 9А към § 7



лице на сертификата
 
МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
 
СЕРТИФИКАТ №
за собственост на държавни ценни книжа
 
 
.........................................................................................................................................................................................................................................................
(вид държавни ценни книжа)
.........................................................................................................................................................................................................................................................
(данни за приобретателя на държавните ценни книжа)
 
.........................................................................................................................................................................................................................................................
(емисия №) (дата на емисията) (дата на падежа)
 
...........................................................................................................................................................................................................................................................
(номинална стойност на държавните ценни книжа -
цифром и словом, вид валута)
...........................................................................................................................................................................................................................................................
(лихвен процент на държавните ценни книжа)
...........................................................................................................................................................................................................................................................
(дати на лихвените плащания)
...........................................................................................................................................................................................................................................................
(условия за обратно изкупуване)
...........................................................................................................................................................................................................................................................
(издател на сертификата)
 
...........................................................
 
........................................................................................................
(дата и място   (подпис и печат
на издаване)   на издателя)
 
гръб на сертификата
 
място за обозначаване на платените лихви
             
             
             
             


Приложение № 10 към чл. 18, ал. 1



  ДО
  БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА
  УПРАВЛЕНИЕ "ФИСКАЛНИ УСЛУГИ"
  ДИРЕКЦИЯ "ДЕПОЗИТАР НА ДЪР-
  ЖАВНИ И ГАРАНТИРАНИ ОТ ДЪРЖА-
  ВАТА ДЪЛГОВЕ"
   
ИНФОРМАЦИЯ ЗА СДЕЛКИ ПО ЧЛ. 15, АЛ. 1
 
Вальор на сделката 15/10/95
Издател на сертификата ТБ "А"
Разплащателна сметка в БНБ 1000010100
Данни по чл. 15, ал. 2, т. 4,  
буква "б" и § 3  
от допълнителните разпоредби  
(Попълва се за сделки  
с чуждестранни лица)  
1. Емисия № BG3010096005
Номинална стойност 10 000 000
  (десет млн. лв.)
Вальор на обратно изкупуване 5/10/95
(Попълва се, ако има предва-  
рителна уговорка)  
2. Емисия № BG3010096005
номинална стойност 20 000 000
  (двадесет млн. лв.)
Вальор на обратно, изкупуване 18/10/95
(Попълва се, ако има предва-  
рителна уговорка.)  
   
Подпис..............................................................................................................................
Подпис..............................................................................................................................
 
(имена и длъжност на упълномощените служители)


Приложение № 11 към чл. 18, ал. 1



  ДО
  БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА
  УПРАВЛЕНИЕ "ФИСКАЛНИ УСЛУГИ"
  ДИРЕКЦИЯ "ДЕПОЗИТАР НА ДЪР-
  ЖАВНИ И ГАРАНТИРАНИ ОТ ДЪРЖА-
  ВАТА ДЪЛГОВЕ"
 
ИНФОРМАЦИЯ ЗА СДЕЛКИ ПО ЧЛ. 15, АЛ. 3
 
Вальор на сделката 15/10/95
Издател на сертификата ТБ "А"
Разплащателна сметка в БНБ 1000010100
Данни по чл. 15, ал. 2, т. 4,  
буква "б" и § 3 от допълнителните  
разпоредби  
(Попълва се за сделки  
с чуждестранни лица.)  
1. Емисия № BG3010096005
Номинална стойност 10 000 000
  (десет млн. лв.)
Вальор на обратна продажба 18/10/95
(Попълва се, ако има предвари-  
телна уговорка.)  
2. Емисия № BG3010096005
Номинална стойност 20 000 000
  (двадесет млн. лв.)
Вальор на обратна продажба 29/10/95
(Попълва се, ако има предвари-  
телна уговорка.)  
   
Подпис..............................................................................................................................
Подпис..............................................................................................................................
 
(имена и длъжност на упълномощените служители)


Приложение № 12 към чл. 19, ал. 1



ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПРЕХВЪРЛЕНО ПРАВО
НА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ ДЦК
 
Долуподписаният .....................................................................................................................................................................................................................................................

(трите имена)

притежаващличен паспорт серия.......№............... из-
даден на................от.................... ЕГН (№ на документа
за самоличност)..................., от името и за сметка
на.............................................................*
(фирма и идентификационен код по регистър БУЛСТАТ)

декларирам, че съм прехвърлил на ........................................................................................................................................................................................................................................

(трите имена)

притежаващ личен паспорт серия ....... № .............................................................................................................................................................................................................................
издаден на ................от .................... ЕГН (№ на доку-
мента за самоличност )............................, от името и за
сметка на ................................................................................*
(фирма и идентификационен код по регистър БУЛСТАТ)
собствеността върху държавни ценни книжа от емисия
№........./............... в размер на.................................................................................................................................................................................................................................
(дата на емитиране)
...................... съвкупна номинална стойност

(цифром и словом)

сертификат №............................................................................................................................................................................................................................................................
.......................................................................
 
Прехвърлител:........................................................................................................
(дата)   (подпис)
   
Приобретател:........................................................................................................
    (подпис)
* Попълва се, когато страните представляват юридическо лице.


Приложение № 13 към чл. 20, ал. 1



  ДО
  БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА
  УПРАВЛЕНИЕ "ФИСКАЛНИ УСЛУГИ"
  ДИРЕКЦИЯ "ДЕПОЗИТАР НА ДЪР-
  ЖАВНИ И ГАРАНТИРАНИ ОТ ДЪРЖА-
  ВАТА ДЪЛГОВЕ"
  ДО
  ТБ "А"
   
УВЕДОМЛЕНИЕ ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ДЦК
ПО ЧЛ. 20, АЛ. 1
 
Валор на сделката 15/10/95
Емисия № BG3010096005
Номинална стойност 10 000 000
  (десет млн. лв.)
Издател на сертификата ТБ "А"
Разпл. сметка на издателя 1000010244
в БНБ  
Клиент, номер на сертификата Васил Петррв Петров
  ЕГН 4412056666
  сертификат № 2345
  Приобретател ТБ "В"
Разпл. сметка на приобрета- 1000010100
теля в БНБ  
Подпис................................................................................................................................................
Подпис..............................................................................................................................
 
(имена и длъжност на упълномощените служители)


Приложение № 14 към чл. 20, ал. 2



  ДО
  БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА
  УПРАВЛЕНИЕ "ФИСКАЛНИ УСЛУГИ"
  ДИРЕКЦИЯ "ДЕПОЗИТАР НА ДЪР-
  ЖАВНИ И ГАРАНТИРАНИ ОТ ДЪРЖА-
  ВАТА ДЪЛГОВЕ"
  ДО
  ТБ "А"
   
УВЕДОМЛЕНИЕ ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ДЦК
ПО ЧЛ. 20, АЛ. 2
 
Вальор на сделката 15/10/95
Емисия № BG3010096005
Номинална стойност 10 000 000
  (десет млн. лв.)
Първичен дилър, водещ ТБ "А"
регистър по чл. 17  
Разплащателна сметка в БНБ 1000010244
Клиент, номер на сертификата Васил Петров Петров
  ЕГН 4412056666
  сертификат № 2345
Първичен дилър, в който се ТБ "В"
прехвърля регистърът по чл. 17  
Разплащателна сметка в БНБ 1000010100
   
Подпис................................................................................................................................................
Подпис..................................................................................................................
   
(имена и длъжност на упълномощените служители)


Приложение № 15 към чл. 20, ал. 3



  ДО
  БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА
  УПРАВЛЕНИЕ "ФИСКАЛНИ УСЛУГИ"
  ДИРЕКЦИЯ "ДЕПОЗИТАР НА ДЪР-
  ЖАВНИ И ГАРАНТИРАНИ ОТ ДЪРЖА-
  ВАТА ДЪЛГОВЕ"
  ДО
  ТБ "А"
 
УВЕДОМЛЕНИЕ ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ДЦК
ПО ЧЛ. 20, АЛ. 3
 
Вальор на сделката 15/10/95
Емисия № BG3010096005
Номинална стойност 10 000 000
  (десет млн. лв.)
Първичен дилър, водещ ТБ "А"
регистър по чл. 17, на прех-  
върлителя  
Разплчащателна сметка в БНБ 1000010244
Клиент, номер на серти- Васил Петров Петров
фиката ЕГН 4412056666
  сертификат № 2345
Първичен дилър, водещ ТБ "В"
регистър по чл. 17, на приоб-  
ретателя  
Разплащателна сметка 1000010100
в БНБ  
Клиент, номер на сертификат Кирил Петров Иванов
  ЕГН 4110153110
  сертификат № 5610
   
Подпис..............................................................................................................................
Подпис..............................................................................................................................
   
(имена и длъжност на упълномощените служители)


Приложение № 16 към чл. 21, ал. 2



ДО
БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА
УПРАВЛЕНИЕ "фИСКАЛНИ УСЛУГИ"
ДИРЕКЦИЯ "ДЕПОЗИТАР НА ДЪР-
ЖАВНИ И ГАРАНТИРАНИ ОТ ДЪРЖА-
ВАТА ДЪЛГОВЕ"
 
ИНФОРМАЦИЯ ЗА СДЕЛКИ ПО ЧЛ. 21, АЛ. 2
 
Вальор на сделката 15/10/95
Емисия № BG3010096005
Номинална стойност 10 000 000
  (десет млн. лв.)
Първичен дилър, водещ ТБ "А"
регистър по чл. 14,  
ал. 1 и чл. 17  
Разплащателна сметка 1000010244
в БНБ  
Прехвърлител ТБ "Б"
Приобретател Васил Петров Петров
  ЕГН 4412056666
  сетификат № 2345
   
Подпис..............................................................................................................................
Подпис..............................................................................................................................
   
(имена и длъжност на упълномощените служители)


Приложение № 17 към чл. 21, ал. 3



ДО
БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА
УПРАВЛЕНИЕ "ФИСКАЛНИ УСЛУГИ"
ДИРЕКЦИЯ "ДЕПОЗИТАР НА ДЪР-
ЖАВНИ И ГАРАНТИРАНИ ОТ ДЪРЖА-
ВАТА ДЪЛГОВЕ"
ДО
ТБ "А"
 
ИНФОРМАЦИЯ ЗА СДЕЛКИ ПО ЧЛ. 21, АЛ. 3
 
Вальор на сделката 15/10/95
Емисия № BG3010096005
Номинална стойност 10 000 000
  (десет млн. лв.)
Първичен дилър, водещ ТБ "А"
регистър на прехвърлителя  
Разплащателна сметка в БНБ 1000010244
Прехвърлител ТБ "Б"
Първичен дилър, водещ ТБ "В"
регистъра на приобретателя  
Разплащателна сметка в БНБ 1000010100
Приобретател Васил Петров Петров
  ЕГН 4412056666
  сетификат № 2345
   
Подпис..............................................................................................................................
Подпис..............................................................................................................................
   
(имена и длъжност на упълномощените служители)


Приложение № 18 към чл. 32, ал. 2



ДО
БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА
УПРАВЛЕНИЕ "ФИСКАЛНИ УСЛУГИ"
ДИРЕКЦИЯ "ДЕПОЗИТАР НА ДЪР-
ЖАВНИ И ГАРАНТИРАНИ ОТ ДЪРЖА-
ВАТА ДЪЛГОВЕ"
 
СЪСТЕЗАТЕЛНА ПОРЪЧКА ЗА ОБРАТНО
ИЗКУПУВАНЕ
 
Наименование ТБ "А"
на участника  
Разплащателна сметка 1000001001
в БНБ  
Емисия № BG3010096005
1. Номинална стойност 2 000 000
  (два млн. лв).
цена на 100 лв. номинал 98,52
2. Номинална стойност 2 000 000
  (два млн. лв.)
цена на 100 лв. номинал 98,48
За сметка на Васил Петров Иванов
  ЕГН 4110153110
   
Подпис..............................................................................................................................
Подпис..............................................................................................................................
   
(имена и длъжност на упълномощените служители)


Промени настройката на бисквитките