Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 65 от 12.VIII

НАРЕДБА № 7 ОТ 14 НОЕМВРИ 1997 Г. ЗА ПРОДАЖБА НА ДВИЖИМИ ВЕЩИ - ЧАСТНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ

 

НАРЕДБА № 7 ОТ 14 НОЕМВРИ 1997 Г. ЗА ПРОДАЖБА НА ДВИЖИМИ ВЕЩИ - ЧАСТНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ

Издадена от министъра на финансите

Обн. ДВ. бр.109 от 21 Ноември 1997г., доп. ДВ. бр.37 от 1 Април 1998г., изм. ДВ. бр.15 от 19 Февруари 1999г., изм. ДВ. бр.55 от 18 Юни 1999г., изм. ДВ. бр.102 от 20 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.65 от 12 Август 2022г.

Раздел I.
Общи разпоредби

Чл. 1. (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2022 г., в сила от 01.09.2022 г.) С тази наредба се определят условията и редът за продажба на движими вещи - частна държавна собственост, управлявани от областните управители и ведомствата по смисъла на Закона за държавната собственост и Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост.

(2) По реда на тази наредба се извършва продажба на машини, съоръжения, оборудване, транспортни средства, стопански инвентар, излишни или негодни движими вещи и отделни възли и детайли от тях и на придобити материали от разчистване на строителни площадки.

(3) Наредбата не се прилага за движими вещи, за които в нормативен акт е предвиден друг ред за тяхната продажба.

(4) (Нова - ДВ, бр. 37 от 1998 г.) Наредбата не се прилага от Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и другите ведомства, в състава на които има въоръжени формирования, при продажба на въоръжение, бойна и специална техника, включително и резервни части за тях, бойни припаси (комплект или отделни комплекти), инженерни боеприпаси и средства за взривяване, отпадъци и отломки от черни и цветни метали и сплавите им, получени в резултат от бракуване на военна техника.


Чл. 2. Продажбата се извършва:

1. на търг с тайно наддаване;

2. на търг с явно наддаване.


Чл. 3. Подлежащите на продажба вещи се определят със заповед на ръководителя на съответното ведомство или на областния управител.


Чл. 4. (1) Търговете се организират и провеждат от комисия, назначена със заповед на областния управител, съответно на ръководителя на ведомството, в състав от 3 до 5 членове, включително председател.В състава на комисията задължително се включва юрист или счетоводител.

(2) Членовете на тръжната комисия и членовете на комисията по определяне на тръжната цена не могат да участват в търговете като купувачи.


Раздел II.
Провеждане на търг с тайно наддаване

Чл. 5. (1) (Изм. - ДВ, бр. 15 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 55 от 1999 г., в сила от 05.07.1999 г., изм. - ДВ, бр. 102 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 65 от 2022 г., в сила от 01.09.2022 г.) В случаите, когато балансовата стойност на една вещ или общата стойност на вещите не надвишава 15 000 лв., продажбата се извършва след провеждане на търг с тайно наддаване.

(2) Първоначалната тръжна цена се определя от комисия, назначена със заповед на областния управител, съответно на ръководителя на ведомството, по метода на ликвидационната стойност, оценяване по аналог или други методи, прилагани в световната практика. В работата на комисията могат да бъдат привличани и лицензирани експерти.


Чл. 6. Заповедта на областния управител или на ръководителя на ведомството съдържа:

1. наименованието на органа, който провежда търга;

2. началната цена и описание на вещта;

3. мястото, времето и начина на оглед на вещта;

4. крайния срок за приемане на заявленията за участие, мястото и времето за депозирането им и деня на обявяване на резултатите;

5. начина на плащане;

6. други тръжни условия.


Чл. 7. (1) Заповедта за провеждане на търга се обявява на видно място в сградата на продавача и се публикува обявление най-малко в един ежедневник.

(2) Обявлението по ал. 1 се прави не по-късно от една седмица преди срока, определен за откриване на тръжната процедура и за подаване на заявки за участие в търга.

(3) Ръководителите на ведомствата със специален пропускателен режим определят начина на обявяване на заповедта за провеждане на търга.


Чл. 8. (1) Вещите, предмет на продажбата, се излагат за оглед, а когато са обемисти, се предоставят проспекти или се описват техническите им характеристики.

(2) Когато вещите - предмет на търга, са еднородни, може да се изложат само единични бройки от тях.

(3) На всяка от изложените вещи се поставят:

1. табела с обозначение наименованието на вещта, началната тръжна цена и поредния номер в тръжния списък;

2. други данни по преценка на тръжната комисия.


Чл. 9. (1) Кандидатите за участие в търга след огледа на вещите, предлагани за продажба, попълват офертата си и я запечатват в плик.

(2) За участие в търга се заплаща депозит в размер 10 на сто от началната тръжна цена на вещите, за които се кандидатства.

(3) Участниците в търга представят документ за внесен депозит, документ за самоличност или удостоверение за съдебна регистрация за юридическо лице. Председателят или определен от него член на тръжната комисия проверява дали са спазени условията за участие в търга и поставя върху плика с офертата тръжния номер на кандидата и номера на позицията на вещта от тръжния списък. Приетата оферта се пуска в урна, запечатана от председателя на тръжната комисия, в присъствието на кандидата.


Чл. 10. (1) Офертите се приемат в 7-дневен срок от откриване на тръжната процедура, след изтичане на който комисията отваря урната и класира офертите в тръжен лист. В тръжния лист се вписват всички получени оферти и тръжните номера на кандидатите.

(2) За спечелил търга се обявява кандидатът, предложил най-висока цена.

(3) Когато двама и повече кандидати предложат една и съща цена, тръжната комисия определя крайния купувач чрез жребие.


Чл. 11. (1) За проведения търг комисията съставя тръжен протокол в 3 екземпляра - един екземпляр за тръжната комисия, един екземпляр за спечелилия търга и един екземпляр за касата на продавача.

(2) Резултатите се обявяват на мястото за обяви.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2022 г., в сила от 01.09.2022 г.) В 7-дневен срок от датата на обявяване на резултатите участниците в търга могат да подадат жалба по реда на Административнопроцесуалния кодекс за неспазване на условията и реда за неговото провеждане.


Чл. 12. (1) Спечелилият търга заплаща предложената цена в срок до 3 работни дни от датата на обявяване на резултатите.

(2) Ако плащането не се извърши в срока по ал. 1 депозитът се задържа и се предлага на следващия по ред кандидат да заплати предложената от него цена.

(3) Ако и вторият по ред кандидат не извърши плащането в определения срок, тръжната комисия отбелязва със забележка в тръжния протокол, че вещта не е продадена.


Чл. 13. (1) Вещта се предава на купувача след плащане на цената. Собствеността върху вещта се прехвърля с предаването й.

(2) Закупената вещ следва да се вдигне от купувача най-късно в 5-дневен срок от датата на плащането. След този срок купувачът дължи магазинаж съгласно определените тръжни условия.


Чл. 14. Връщането на внесения депозит на неспечелилите търга участници се извършва по нареждане на председателя на тръжната комисия след подписване на тръжния протокол.


Чл. 15. Ако включена в търг вещ не е продадена, цената може да се намали с 20 на сто. Предложението за промяна на началната тръжна цена се прави от председателя на тръжната комисия до ръководителя на ведомството, съответно до областния управител.


Чл. 16. (1) Непродадените вещи, включени в два последователни търга с тайно наддаване, могат да се продават на първия по време кандидат-купувач, заявил писмено желанието си да закупи вещта (вещите) по цена не по-ниска от 60 на сто от първоначалната тръжна цена.

(2) Вещите по ал. 1 се определят от областния управител, съответно от ръководителя на ведомството в заповед за продажба до явяване на първи по време купувач.

(3) Заповедта се поставя на мястото за обяви в началото на работния ден.

(4) Явилият се купувач следва да плати цената в срок до 3 работни дни и да получи вещта в деня на плащането.

(5) Когато за вещите не се яви купувач в срок 30 дни, областният управител, съответно ръководителят на ведомството определя реда за разпореждане с тях.


Чл. 17. (1) (Изм. - ДВ, бр. 15 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 55 от 1999 г., в сила от 05.07.1999 г., изм. - ДВ, бр. 102 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 65 от 2022 г., в сила от 01.09.2022 г.) Ведомствата, притежаващи собствена магазинна мрежа, могат да извършват продажба на движими вещи с балансова стойност до 15 000 лв. в магазините по цени на дребно.

(2) Ведомственият ръководител или определено от него длъжностно лице издава заповед, в която определя движимите вещи, подлежащи на продажба във ведомствената магазинна мрежа, тяхното количество и цена на дребно.


Раздел III.
Провеждане на търг с явно наддаване

Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 15 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 55 от 1999 г., в сила от 05.07.1999 г., изм. - ДВ, бр. 102 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 65 от 2022 г., в сила от 01.09.2022 г.) Продажбата на движими вещи с балансова стойност, надвишаваща 15 000 лв., се извършва чрез търг с явно наддаване.


Чл. 19. Началната тръжна цена се определя от комисия, назначена със заповед на областния управител, съответно на ръководителя на ведомството, по метода на ликвидационната стойност, оценяване по аналог или други методи, прилагани в световната практика. В работата на комисията могат да бъдат привличани и лицензирани експерти.


Чл. 20. (1) Заповедта на областния управител или на ръководителя на ведомството съдържа:

1. наименованието на органа и вида на търга;

2. мястото, деня и часа на търга;

3. опис на вещите и началната тръжна цена;

4. размера на депозита и начина на плащане;

5. местонахождението, времето и условията за оглед на вещите;

6. други тръжни условия.

(2) Със заповедта по ал. 1 се определя и съставът на комисията за провеждане на търга.

(3) Заповедта за провеждане на търга се обявява на видно място в сградата на продавача. Обявленията за организирането на търг с явно наддаване се публикуват в един централен и един местен ежедневник.

(4) Обявленията по ал. 3 се правят не по-късно от една седмица преди датата, определена за провеждане на търга.


Чл. 21. (1) Кандидатът внася депозит в размер 10 на сто от началната тръжна цена.

(2) Търгът се провежда при условие, че присъстват всички членове на комисията и са внесени депозити най-малко от двама кандидати.

(3) Когато се яви само един кандидат, търгът се отлага с 1 час и ако в този срок не се яви друг кандидат, търгът не се провежда, като за това се изготвя протокол.


Чл. 22. (1) В деня и часа, определени за провеждането на търга, председателят на комисията обявява първоначалната цена, от която започва наддаването, и определя стъпката на наддаване, която не може да бъде по-малко от 1 на сто и повече от 10 на сто от началната цена.

(2) Наддаването се извършва чрез обявяване от участниците на последователни суми над началната цена, разграничени от председателя на комисията със звуков сигнал, като всяко увеличение трябва да бъде равно на определената стъпка.

(3) Преди третото обявяване на последната оферта се прави предупреждение, че тя е последна и ако няма друго предложение, наддаването приключва със звуков сигнал. Председателят обявява участника, спечелил търга, и предложената от него цена, след което закрива търга.

(4) Резултатите от търга се оформят в тръжен протокол, който се съставя и подписва от тръжната комисия в 3 екземпляра - по един за спечелилия търга, за комисията и за касата на продавача.

(5) Когато на повторно провеждан търг се яви само един кандидат, той се обявява за спечелил по обявената начална цена.


Чл. 23. Предложената цена се заплаща в срок до 3 работни дни от закриване на търга, след което с купувача се сключва писмен договор за покупко-продажба.


Чл. 24. В случай на неплащане на цената в срока по чл. 23 депозитът не се връща и продавачът служебно обявява за спечелил търга участника, предложил при наддаването следващата по размер цена, след което го поканва в срок до 3 работни дни да извърши плащането. Ако не внесе цената в определения срок, комисията отбелязва със забележка в тръжния протокол, че вещта не е продадена.


Чл. 25. Когато търгът е насрочен отново поради неявяване на кандидат, областният управител или ръководителят на ведомството може да намали първоначалната цена до 20 на сто еднократно и до 10 на сто за всеки следващ случай, но не повече от 50 на сто общо, като се извършват съответните корекции в тръжната документация.


Чл. 26. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2022 г., в сила от 01.09.2022 г.) В 7-дневен срок от датата на търга участниците могат да подадат жалба по реда на Административнопроцесуалния кодекс за неспазване на изискванията по неговата организация и провеждане.


Чл. 27. Когато за вещите, предложени на търг с явно наддаване, не се яви купувач на три последователни търга, областният управител, съответно ръководителят на ведомството определя реда за разпореждане с тях.


Допълнителни разпоредби

§ 1. (Отм. - ДВ, бр. 65 от 2022 г., в сила от 01.09.2022 г.)

Заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 66, ал. 1 и чл. 64, ал. 2 от Закона за държавната собственост и чл. 75 от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост (обн., ДВ, бр. 82 от 1996 г.; изм., бр. 8, 24, 45 и 62 от 1997 г.).


§ 3. (Отм. - ДВ, бр. 65 от 2022 г., в сила от 01.09.2022 г.)

Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 7 ОТ 1997 Г. ЗА ПРОДАЖБА НА ДВИЖИМИ ВЕЩИ - ЧАСТНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ

(ОБН. - ДВ, БР. 102 ОТ 2005 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2006 Г.)


§ 4. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2006 г.


Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 7 ОТ 1997 Г. ЗА ПРОДАЖБА НА ДВИЖИМИ ВЕЩИ - ЧАСТНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ

(ОБН. - ДВ, БР. 65 ОТ 2022 Г., В СИЛА ОТ 01.09.2022 Г.)


§ 6. Наредбата влиза в сила от 1 септември 2022 г.

Промени настройката на бисквитките