Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 105 от 23.XII

НАРЕДБА № 4 ЗА ПРИЛАГАНЕ НА УКАЗА ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНАТА ПАРИЧНО-ПРЕДМЕТНА ЛОТАРИЯ

 

НАРЕДБА № 4 ЗА ПРИЛАГАНЕ НА УКАЗА ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНАТА ПАРИЧНО-ПРЕДМЕТНА ЛОТАРИЯ

ПРИЕТА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ,

Обн. ДВ. бр.105 от 23 Декември 1994г.

Отменено основание. Виж § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за хазарта, с който се отменя Указа за учредяване на Държавна парично-предметна лотария - ДВ, бр. 51 от 4 юни 1999 г.


Чл. 1. С тази наредба се уреждат редът, условията и начините за организиране и провеждане на Държавната парично-предметна лотария, наричана накратко "Държавна лотария".


Чл. 2. Организирането и провеждането на Държавната лотария се осъществява от Държавната спестовна каса.


Чл. 3. Министърът на финансите утвърждава:

1. вида и броя на лотарийните игри, които ще се провеждат от Държавната лотария през съответната година;

2. броя на билетите за отделните лотарийни игри;

3. вида, формата, реквизитите на билетите, талоните или фишовете на отделните лотарийни игри;

4. цената на билета;

5. условията за продажба на билетите, съотношението на печалбите в пари и предмети, сроковете за представяне на печелившите билети, реда за изплащане на печалбите и други игрални условия за лотарийните игри;

6. конкретния размер на отстъпката на пласьорите на билети, талони или фишове на Държавната лотария;

7. състава на комисиите за провеждането на лотарийните игри;

8. извършването на услуги от чуждестранни фирми при провеждането на лотарийни игри на Държавната лотария;

9. реда за отчитане на приходите и разходите на лотарийните игри;

10. реда за разходването на средствата по фонд "Стимулиране дейността на Държавната спестовна каса за развитието на Държавната парично-предметна лотария";

11. разходите за функционирането на Държавната лотария, вкл. и за издръжката на персонала и;

12. годишния план за дейността на Държавната лотария най-късно до 30 януари всяка година.


Чл. 4. Председателят на Държавната спестовна каса определя:

1. правилата за провеждане на отделните лотарийни игри;

2. разпределението на билетите, талоните или фишовете по дялове и броя на тиражите на лотарийните игри;

3. реда и начина за извършване на тиражите на лотарията;

4. структурата на печалбите на отделните лотарийни игри.


Чл. 5. Поръчките за отпечатване и доставка на билети, талони или фишове се правят от Централното управление на Държавна спестовна каса пред печатници в Република България или в чужбина, които са получили по съответния ред право да отпечатват ценни книжа, съобразно с действащите нормативни актове.


Чл. 6. Билет, талон или фиш, на който цифрите на номера, буквите на серията или на друг символ (а също и поверителната зона върху лицевата страна на билета), участващ в определянето на печалбата, са повредени, е недействителен и не участва в разпределението на печалбите.


Чл. 7. Билетите, талоните или фишовете не могат да се продават на цени, по-високи от номиналната им стойност.


Чл. 8. Виновните за подправка на билети и разпространителите на подправени билети се наказват съгласно Наказателния кодекс.


Чл. 9. Пласирането на билети, талони или фишове на Държавната лотария се организира от поделенията на Държавната спестовна каса, които могат да използват услугите на физически или юридически лица въз основа на сключени с тях договори.


Чл. 10. Продажбата на билети, талони или фишове на лотарийните игри с едновременно тиражиране на всички пуснати в продажба билети, талони или фишове се преустановява от 6 часа до 10 минути преди момента на провеждането на тиража за различните видове игри по указания на направление "Държавна лотария" към Централното управление на Държавна спестовна каса.


Чл. 11. (1) Непродадените билети, талони или фишове на моментните лотарийни игри се изпращат в Централното управление на Държавна спестовна каса по реда, установен от направление "Държавна лотария", съобразно вида на лотарийната игра.

(2) Непродадените билети, талони или фишове на традиционната лотария се унищожават в клоновете на Държавната спестовна каса от комисия в състав: директора и главния счетоводител на клона и представител на съответното териториално управление на данъчната администрация.

(3) Непродадените билети, талони, фишове се унищожават чрез изгаряне или по друг подходящ начин. За унищожаването се съставя протокол, който се подписва от всички членове на комисията. По един екземпляр от него се изпраща в направление "Държавна лотария" при Централното управление на Държавна спестовна каса и съответното териториално управление на данъчната администрация.


Чл. 12. Тегленето на печалбите на традиционната лотария се извършва публично от комисиите по чл. 3, ал. 1, т. 7, които изготвят тиражните листове.


Чл. 13. (1) Печелившите билети, числа и символи се обявяват: за лотарийни игри, разпределени в дялове - в срок не по-дълъг от 5 работни дни след провеждането на тиража на съответния дял; за моментни лотарийни игри - при представянето на печелившия билет от приносителя на продавачите на билети или в поделенията на Държавна спестовна каса.

(2) Тиражните листове на Държавната лотария се публикуват в "Държавен вестник" и в централни вестници.


Чл. 14. Началото на изплащането на печалбите не може да бъде по-късно от 5 работни дни след обявяването на печелившите билети, числа и символи.


Чл. 15. Получаването на печалбите се гарантира от държавата.


Чл. 16. (1) Печалбите се изплащат или предоставят на приносителя на печелившия билет, талон или фиш, когато той е пълнолетен гражданин.

(2) Не се приемат възражения или искания за плащане във връзка с изгубен, откраднат или унищожен билет, талон или фиш.

(3) Продавачите на билети връщат на гражданите непечелившите билети след направена проверка в тиражните листове.


Чл. 17. (1) Печалбите могат да бъдат парични и непарични.

(2) Непаричните печалби не могат да превишават 30% от сумата на всички печалби.


Чл. 18. (1) Ако един билет, талон или фиш печели повече от една печалба, приносителят му получава само най-голямата.

(2) Ако печалбата е непарична, печелившият може по свой избор да получи нейната равностойност в пари по цена, която е отразена в плана за печалбите.


Чл. 19. (1) При промяна в цената на непаричните печалби печелившият получава печалбата независимо от нейната стойност без доплащане или удържане на разликата в цените.

(2) Когато новата цена е по-ниска или по-висока от предвидената в плана за печалбите, разликата се внася или покрива за сметка на предвидените приходи и разходи по плана на Държавната лотария.


Чл. 20. Чуждите граждани получават печалбите по общия ред с изключение на печалбите на недвижимите имоти, които се изплащат в пари по стойността, предвидена в плана за печалбите на съответната лотарийна игра.


Чл. 21. (1) Съгласно действащото законодателство получените печалби се освобождават от данъци, такси и запори за каквато и да е цел.

(2) След получаването на печалбите печелившите заплащат на общо основание и в определените за това срокове установените данъци и такси за собственост и използване на спечелените вещи в съответствие с действащите нормативни актове.


Чл. 22. (1) Паричните печалби над 10 000 лв. се изплащат от клоновете на Държавната спестовна каса след експертиза на билетите, талоните или фишовете от направление "Държавна лотария" при Централното управление на Държавна спестовна каса и след неговото нареждане.

(2) Паричните печалби до 10 000 лв. включително се изплащат след проверка от клоновете на Държавната спестовна каса срещу подпис на предявителя на гърба на билета, талона или фиша, който отбелязва трите си имена, номера на паспорта, адреса и единния си граждански номер. При печалби до 100 лв. включително не се изискват данни за самоличността.

(3) Предметните печалби се получават от направление "Държавна лотария" при Централното управление на Държавна спестовна каса.

(4) Всички повредени и будещи съмнение печеливши билети, талони или фишове независимо от размера на печалбата се изпращат за експертиза в направление "Държавна лотария" към Централното управление на Държавна спестовна каса.


Чл. 23. Продавачите на билети на Държавната лотария могат да заменят печеливши билети с нови в размер на печалбата. Министърът на финансите може да разреши те да изплащат печалби за някои лотарийни игри.


Чл. 24. (1) Печалбите се получават в срок до 90 дни от деня на обявяването им по реда на чл. 13.

(2) Стойността на непотърсените в срока по ал. 1 печалби се внася в приход на държавния бюджет до 60 дни след изтичане на този срок.


Чл. 25. Изплатените печеливши лотарийни билети се унищожават, както следва:

1. билетите с печалба до 5000 лв. включително - в клоновете на Държавната спестовна каса в срок един месец от датата на изплащането на печалбите от комисия с участието на представител на съответното териториално управление на данъчната администрация;

2. билетите с печалба над 5000 лв. - в Централното управление на Държавна спестовна каса след изтичане на една година от датата на изплащането им от комисия с представител на данъчната администрация, като се съставя акт по един екземпляр за всеки представител.


Чл. 26. Вноските на Държавната лотария в държавния бюджет от продадените билети се правят 15 дни след тиража на съответния дял или след определената дата за приключване на отделната лотарийна игра.


Чл. 27. Средствата от фонд "Стимулиране на дейността на Държавната спестовна каса за развитието на Държавната парично-предметна лотария" (чл. 9а от Указа за учредяване на Държавната парично-предметна лотария) се използват за: транспортни и комуникационни разходи на ДСК за нуждите на Държавната лотария; разходи за поддържане на помещения на ДСК, свързани с нуждите на Държавната лотария. Разходите по фонда се утвърждават от Управителния съвет на Държавна спестовна каса.


Чл. 28. (1) Дейността на Държавната лотария се контролира от Министерството на финансите.

(2) Държавната спестовна каса предоставя на Министерството на финансите тримесечни и годишен отчети за приходите и разходите на Държавната лотария в съответствие с утвърдения годишен план и изискванията на наредбата.

(3) Указания по провеждането на Държавната лотария се дават от Централното управление на Държавна спестовна каса.


Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 10, ал. 2 от Указа за учредяване на Държавната парично-предметна лотария (обн., Изв., бр. 91 от 1958 г.; изм. и доп., ДВ, бр.110 от 1993 г.) и отменя Правилника за организиране и провеждане на Държавната парично-предметна лотария (обн., Изв., бр. 102 от 1958 г.; изм. и доп., бр. 62 от 1959 г., бр. 44 от 1962 г.; ДВ, бр. 23 от 1967 г. и бр. 5 от 1968 г.).


§ 2. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването и в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките