Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 105 от 23.XII

НАРЕДБА № 27 ЗА СЪДЕБНИТЕ ЗАСЕДАТЕЛИ

 

НАРЕДБА № 27 ЗА СЪДЕБНИТЕ ЗАСЕДАТЕЛИ

Издадена от Министерството на правосъдието

Обн. ДВ. бр.105 от 23 Декември 1994г., изм. ДВ. бр.15 от 10 Февруари 1995г., изм. ДВ. бр.9 от 31 Януари 2003г., отм. ДВ. бр.6 от 18 Януари 2008г.

Отменена с § 2 от заключителните разпоредби на Наредба № 2 от 8 януари 2008 г. за съдебните заседатели - ДВ, бр. 6 от 18 януари 2008 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат редът, по който се посочват и назначават кандидатите за съдебни заседатели за районните, окръжните и военните съдилища, размерът на възнагражденията на съдебните заседатели за участието им при разглеждане на делата и организацията на тяхната дейност.


Глава втора.
ПОСОЧВАНЕ И НАЗНАЧАВАНЕ НА СЪДЕБНИТЕ ЗАСЕДАТЕЛИ

Чл. 2. (1) Общото събрание на съдиите от окръжния съд определя броя на кандидатите за съдебни заседатели, които трябва да бъдат предложени от всеки общински съвет за районните съдилища от района на окръжния съд. То се съобразява с броя на делата, които всеки районен съд е разглеждал в предходната година със съдебни заседатели, и тенденциите на увеличение или намаление на тези дела. Разпределянето на броя на съдебните заседатели между отделните общини, съставляващи съдебният район на районния съд, трябва да е в същото съотношение, в което се намира броят на населението на общините.

(2) При условията по ал. 1 общото събрание на съдиите от апелативния съд определя броя на съдебните заседатели за окръжните съдилища от района на съответния апелативен съд.

(3) Общото събрание на съдиите от военно-апелативния съд при спазване на условията по ал. 1 определя броя, който трябва да предложи всеки командир на поделение за съдебни заседатели.


Чл. 3. (1) Председателите на окръжните и апелативните съдилища и председателят на военно-апелативния съд съобщават до 30 септември на последната година от мандата определения брой съдебни заседатели, които трябва да бъдат посочени съответно от общинските съвети и командирите на военните поделения.

(2) Общинските съвети и командирите на военните поделения могат да направят допълнително предложения за лица, чийто брой не надхвърля с 10% определения им брой. Общите събрания на съответните съдилища имат право да направят избор при назначаването на съдебните заседатели, като обсъждат и гласуват и за допълнително предложените лица.


Чл. 4. (1) Общинските съвети избират комисии от 3 до 5 членове, които изготвят предложенията за лицата, които ще се предложат за съдебни заседатели. Всеки съветник може да прави предложения пред комисията. Предложенията се докладват на следващата сесия на общинския съвет. В тях задължително се предвижда 1/5 от общия брой на предложените лица да бъдат педагози и възпитатели, които са родители. Предложените кандидати трябва да отговарят на изискванията на чл. 44 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) и при докладването на предложенията съответствието с тези изисквания се доказва с писмена справка и свидетелство за съдимост.

(2) При обсъждането на предложенията могат да се предлагат и нови кандидати, които отговарят на изискванията на чл. 44 ЗСВ.

(3) Всеки кандидат за съдебен заседател дава писмено съгласие.

(4) Съветниците гласуват предварително броя на кандидатите (определения плюс допълнителния брой), които ще бъдат предложени за съдебни заседатели в съответния съд. Съветниците имат право да гласуват за не повече от този брой кандидати. След гласуването отпадат кандидатите, получили най-малко гласове.


Чл. 5. Командирите на военните поделения предлагат кандидатите за съдебни заседатели във военните съдилища въз основа на решенията на общите събрания на генералите (адмиралите), офицерите и сержантите на свръхсрочна служба, като представят и доказателства, че предложените лица отговарят на изискванията на чл. 44 ЗСВ.


Чл. 6. (1) Окръжните съдилища, апелативните съдилища и военно-апелативният съд обсъждат на общи събрания представените кандидатури и чрез избор решават кои лица се назначават за съдебни заседатели. Решенията се вземат с обикновено мнозинство.

(2) На общото събрание за назначаването на съдебни заседатели се води протокол, в който се отразяват направените предложения и резултатите от гласуването. Протоколът се подписва от председателя и секретаря, който го е водил, и се подпечатва с печата на съда.


Чл. 7. (1) Съдебните заседатели се назначават от 1 януари за пет календарни години.

(2) След изтичане на срока на мандата им съдебните заседатели могат да продължат участието си само по започнати наказателни дела.


Чл. 8. На назначените съдебни заседатели се издава препис-извлечение от протокола на общото събрание, потвърждаващо назначението и срока, за който се отнася. Списък на назначените съдебни заседатели за всеки съд се изпраща на председателя му в 10-дневен срок от общото събрание. Тези документи се подписват и подпечатват в съответствие с чл. 6, ал. 2.


Чл. 9. (1) Съдебен заседател се освобождава от длъжност по чл. 48 ЗСВ от общото събрание, което е назначило съдебния заседател по писмен доклад на съдия, определен от председателя на съда. Докладът се внася за обсъждане от общото събрание, а материалите към него трябва да бъдат на разположение на участниците в общото събрание поне три дни преди провеждането му.

(2) Решението за освобождаване от длъжност на съдебния заседател се взима с обикновено мнозинство. Решението е окончателно.

(3) При освобождаването от длъжност на съдебен заседател се води протокол на общото събрание на съответния съд, който се оформя в съответствие с чл. 6, ал. 2. Решението се съобщава на съда, в който е бил назначен съдебният заседател.


Глава трета.
ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ НА СЪДЕБНИТЕ ЗАСЕДАТЕЛИ

Чл. 10. (1) Съдебните заседатели получават възнаграждение от бюджета на съдебната власт (чл. 50, ал. 3 ЗСВ).

(2) Възнаграждението на съдебните заседатели се определя за всеки заседателен ден.

(3) Размерът на възнаграждението на съдебните заседатели се равнява на 1/22 на ден от 50% на основната заплата за районен съдия, респ. за окръжен съдия. Когато заседателят е участвал през по-малко от половината от работния ден, председателят на състава може да определи по-ниско възнаграждение.


Глава четвърта.
ОРГАНИЗАЦИОННИ ВЪПРОСИ

Чл. 11. (1) Съдебните заседатели при всеки съд избират в тримесечен срок на общо събрание съвет на съдебните заседатели. Съветът се състои от пет до девет членове. Мандатът му е две години и шест месеца.

(2) Преди изтичане на мандата си действащият съвет на съдебните заседатели организира избора на новия съвет.


Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2003 г.) (1) Съветът на съдебните заседатели осъществява връзка с административния секретар на съда по организацията на работата на съдебните заседатели за доброто взаимодействие между съдиите и съдебните заседатели.

(2) Съдебните заседатели поставят въпросите по ал. 1 на административния секретар - пряко или чрез съвета на съдебните заседатели.


Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2003 г.) Съветът на съдебните заседатели съвместно с административния секретар изработва вътрешни правила за работата на съдебните заседатели, които включват и изискванията за облеклото им съгласно чл. 102, ал. 5 от Закона за съдебната власт, и организира повишаване на квалификацията на съдебните заседатели.


Чл. 14. (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2003 г.) Общото събрание на съдебните заседатели приема вътрешните правила по чл. 13.


Чл. 15. За провеждането на събранията, на които става посочването на кандидатите за съдебни заседатели във военните съдилища, назначаването, освобождаването им от длъжност, определянето на възнаграждението им и организацията на тяхната дейност, ръководителите на съответните военни ведомства издават заповеди.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. (Изм. - ДВ, бр. 15 от 1995 г.) (1) Срокът за назначаването на съдебните заседатели за районните съдилища за периода 1 януари 1995 г. - 1 януари 2000 г. е до 15 март 1995 г.

(2) Предложенията до общите събрания на окръжните съдилища се внасят до 1 март 1995 г.

(3) Срокът, за който са избрани съдебните заседатели за окръжните и военните съдилища, се счита продължен по силата на Решението за продължаване срока, за който са избрани съдебните заседатели от 30.VI.1994 г. на 36-о Народно събрание (ДВ, бр. 56 от 1994 г.). В двумесечен срок след създаването на апелативните съдилища и военно-апелативния съд общите им събрания назначават по реда на тази наредба съдебните заседатели за окръжните и военните съдилища.


§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 51 ЗСВ и е съгласувана с Висшия съдебен съвет.


Промени настройката на бисквитките