Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 99 от 2.XII

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА УЧАСТИЕ В ПРИВАТИЗАЦИЯТА ЧРЕЗ ДЪРЖАВНИ ОБЛИГАЦИИ ПО ВЪНШНИЯ ДЪЛГ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА УЧАСТИЕ В ПРИВАТИЗАЦИЯТА ЧРЕЗ ДЪРЖАВНИ ОБЛИГАЦИИ ПО ВЪНШНИЯ ДЪЛГ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ОТ 1994 Г.

ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 278 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1994 Г.,

Обн. ДВ. бр.99 от 2 Декември 1994г., изм. ДВ. бр.21 от 28 Февруари 1995г., изм. ДВ. бр.54 от 13 Юни 1995г., отм. ДВ. бр.6 от 16 Януари 1998г.

Отменена с параграф единствен, заключителна разпоредба на Постановление № 502 на Министерския съвет от 30 декември 1997 г. за приемане на Наредба за условията и реда за участие в приватизацията чрез държавни облигации по външния дълг на Република България - ДВ, бр. 6 от 16 януари 1998 г.


Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за участие в приватизацията чрез държавни облигации по външния дълг.


Чл. 2. Държавни облигации по външния дълг, които могат да се използват за участие в приватизацията, са следните видове облигации, емитирани по реда на ратифицираните от Народното събрание на Република България споразумения с търговските банки кредитори по преструктурирането на външния дълг на страната:

1. облигации с отстъпка;

2. облигации с начално намалени лихви.


Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1995 г.) (1) Облигациите по чл. 2 могат да се използват от всички физически и юридически лица - техни притежатели. Органите по чл. 3 от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия осъществяват приватизационните сделки след представяне на изискващите се разрешения, включително по чл. 5, ал. 3 от Закона за стопанската дейност на чуждестранните лица и за закрила на чуждестранните инвестиции.

(2) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1995 г.) Плащане с облигации по чл. 2 по приватизационните сделки се приема само при положение, че купувачът по договора поеме с договора задължение да не превежда в чужбина реализирани доходи от придобитите в резултат на сделката акции, дялове или предприятие за срок не по-малък от 4 години, както и задължение да не превежда в чужбина получената ликвидационна квота или получената цена при продажба на придобитите в резултат на сделката акции, дялове или предприятие за срок не по-малък от 10 години.


Чл. 3а. (Нов - ДВ, бр. 21 от 1995 г.) (1) При сключване на приватизационните сделки органът по чл. 3 ЗППДОбП може да договаря не повече от 50 на сто от стойността на придобиваните дялове, акции или имущество по приватизационната сделка да се заплащат с облигации по чл. 2.

(2) Вземането на купувача за начислените и неизплатени лихви по лихвените купони към датата на придобиване на облигациите по чл. 2 се прихваща срещу тази част от цената на придобиваните дялове, акции или имущество по приватизационната сделка, която не се заплаща с облигации по чл. 2.


Чл. 4. При използване на облигации по външния дълг за приватизация стойността им се определя, както следва:

1. стойността в щатски долари на облигациите с отстъпка се определя по номиналната стойност на облигациите, а на облигациите с начално намалени лихвени плащания - с отстъпка 50 на сто от номиналната стойност;

2. стойността в левове се определя, като посочената стойност в щатски долари се умножи по курса на лева към щатския долар, изчисляван за всяка приватизационна сделка по средния курс от фиксинга на Българската народна банка за последните 6 месеца, считано от деня на подписване на приватизационния договор.


Чл. 5. (Отм. - ДВ, бр. 54 от 1995 г., считано от 1 януари 1995 г.)


Чл. 6. Не се допуска уреждане с облигации по външния дълг на задължения за инвестиции, неустойки по договорите за приватизация, държавни данъци, такси и други държавни и местни вземания.


Чл. 7. Не се допуска използване на облигации по външния дълг при приватизация чрез открита продажба на акции.


Чл. 8. Не се допуска използване на облигации по външния дълг за участие в общинска приватизация.


Чл. 9. Прехвърлянето на собствеността, придобита по реда на тази наредба, се извършва, след като Министерството на финансите приеме от органа по чл. 3 ЗППДОбП, извършващ приватизационната сделка, необходимите документи за притежаване от купувача на облигации по външния дълг.


Заключителни разпоредби

§ 1. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1995 г.) Тази наредба се приема на основание чл. 5, ал. 5 и чл. 29, ал. 1 от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия и т. 3 от Решението на Народното събрание за даване на съгласие за поемане на финансови задължения от Министерския съвет от 21 декември 1993 г. (ДВ, бр. 107 от 1993 г.).


§ 2. Използването на облигации по външния дълг не може да ограничи другите форми на придобиване на собственост в приватизираните предприятия.


Промени настройката на бисквитките