Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 104 от 24.XII

НАРЕДБА № 1 ОТ 28 ЮЛИ 1992 Г. ЗА РАЗРАБОТВАНЕ НА ЧАСТ "ТОПЛОТЕХНИЧЕСКА ЕФЕКТИВНОСТ НА ОГРАЖДАЩИТЕ КОНСТРУКЦИИ НА СГРАДИТЕ" КЪМ ПРОУЧВАТЕЛНИТЕ И ПРОЕКТНИТЕ РАБОТИ

 

НАРЕДБА № 1 ОТ 28 ЮЛИ 1992 Г. ЗА РАЗРАБОТВАНЕ НА ЧАСТ "ТОПЛОТЕХНИЧЕСКА ЕФЕКТИВНОСТ НА ОГРАЖДАЩИТЕ КОНСТРУКЦИИ НА СГРАДИТЕ" КЪМ ПРОУЧВАТЕЛНИТЕ И ПРОЕКТНИТЕ РАБОТИ

Издадена от министъра на териториалното развитие, жилищната политика и строителството

Обн. ДВ. бр.104 от 24 Декември 1992г., отм. ДВ. бр.7 от 26 Януари 1999г.

Отменена с § 1 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 1 от 5 януари 1999 г. за проектиране на топлоизолацията на сгради - ДВ, бр. 7 от 26 януари 1999 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. Тази наредба въвежда част "Топлотехническа ефективност на ограждащите конструкции на сградите" към проучвателните и проектните работи и определя съдържанието й, наричана по-нататък за краткост "Топлотехническа ефективност".


Чл. 2. Наредбата има за цел да осигури условия за икономия на електрическа енергия и горива за отопление при експлоатация на сградите чрез проектирането и изпълнението на ефективни в топлотехническо отношение ограждащи елементи и конструкции.


Чл. 3. Тази наредба е задължителна за инвеститорите, проектантите и изпълнителите на строителните и монтажните работи, както и за органите, които съгласуват и одобряват проектите и издават разрешения за строеж за изграждане на:

1. нови сгради;

2. разширяване и надстрояване на съществуващи сгради.


Раздел II.
Съдържание на част "Топлотехническа ефективност"

Чл. 4. (1) Част "Топлотехническа ефективност" се разработва към всички проекти за сгради със зададена температура и влажност на вътрешния въздух съобразно изискванията на съответните нормативни документи.

(2) При проектиране на строителни системи със сглобяеми елементи, които са оразмерени за топлоизолация според нормативните документи, се изисква само определяне на обобщения коефициент на топлопреминаване на сградата.


Чл. 5. (1) Част от "Топлотехническата ефективност" към проектите трябва да съдържа:

1. обяснителна записка;

2. изчисления на топлоизолацията;

3. архитектурно-конструктивни детайли.

(2) Обяснителната записка на частта съдържа необходимите изходни данни и обосновки на топлотехническите качества на приетите проектни решения за:

1. топлоизолацията на покривни конструкции, включително и на тавански стени, отделящи отопляеми от неотопляеми помещения, на подови конструкции под неотопляеми тавани;

2. топлоизолацията на подови конструкции над неотопляеми сутерени или складове;

3. топлоизолацията на стени, когато се предвижда такава, както и при участъци с "топлинни мостове";

4. фуги и тяхното херметизиране;

5. отвори за осветление (прозорци, покривно осветление и стъклени стени).

(3) Изчисленията се извършват съгласно действащите норми за проектиране и доказват топлотехническите качества на ограждащата конструкция.

(4) Архитектурно-конструктивните детайли изясняват проектните решения за ограждащите конструкции, избягването на топлинните мостове и полагането на топлоизолациите.


Чл. 6. Към идейния проект в обяснителната записка на раздел "Архитектурно-композиционни и функционални решения" се дава описание на техническите решения, осигуряващи енергосъхранение при експлоатация на сградите.


Чл. 7. (1) Към техническия проект се разработва част "Топлотехническа ефективност" съгласно изискванията на чл. 5.

(2) Към работния проект се разработва част "Топлотехническа ефективност", когато в процеса на проектирането са настъпили изменения спрямо техническия проект или сградата се проектира само във фаза работен проект.


Раздел III.
Контрол

Чл. 8. Проектите за сгради не могат да бъдат одобрявани от техническите служби на общините, ако не съдържат част "Топлотехническа ефективност", разработена в съответствие с чл. 5.


Чл. 9. (1) Контролът при проектирането, одобряването на проектите от техническите служби на общините и приемането на сградите по отношение на топлотехническите им качества се упражнява от Държавната инспекция за териториалноустройствен и строителен контрол.

(2) При регистриране на отклонения от изискванията на тази наредба Държавната инспекция за териториалноустройствен и строителен контрол налага съответните санкции според административнонаказателните разпоредби на Закона за териториално и селищно устройство.


Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 201, ал. 1 от Закона за териториално и селищно устройство.


§ 2. Указания по прилагането на наредбата се дават от министъра на териториалното развитие, жилищната политика и строителството.


Промени настройката на бисквитките