Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 107 от 7.XII

НАРЕДБА № 1 ЗА РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ВИЛНИ МЕСТА И ЗА УПРАВЛЕНИЕТО И СТОПАНИСВАНЕТО НА ВИЛНИТЕ ЗОНИ

 

НАРЕДБА № 1 ЗА РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ВИЛНИ МЕСТА И ЗА УПРАВЛЕНИЕТО И СТОПАНИСВАНЕТО НА ВИЛНИТЕ ЗОНИ

ИЗДАДЕНА ОТ СЪВЕТА ПО ТЕРИТОРИАЛНО И СЕЛИЩНО УСТРОЙСТВО

Обн. ДВ. бр.45 от 9 Юни 1978г., отм. ДВ. бр.107 от 7 Декември 1999г.

Отменена с параграф единствен на Наредбата за отменяне на Наредба № 1 за реда за предоставяне на вилни места и за управлението и стопанисването на вилните зони - ДВ, бр. 107 от 7 декември 1999 г.


Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Вилните зони се определят и устройват в съответствие с изискванията на Закона за териториално и селищно устройство и разпоредбите по прилагането му.


Чл. 2. Общото ръководство и контрол по изграждане, благоустрояване, стопанисване и опазване на вилните зони се осъществяват от съответните съвети на селищните системи и изпълнителните комитети на общинските народни съвети.


Раздел II.
ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ВИЛНИ МЕСТА

Чл. 3. (1) Изпълнителните комитети на общинските народни съвети, на чиято територия има утвърдени вилни зони, ежегодно съставят списък на държавните вилни места, които могат да се предоставят на граждани. В списъка се прави кратка характеристика на отделните парцели (местонахождение, номерация на имота, квадратура, има ли в зоната извършени благоустройствени мероприятия, стойност и др.). Списъкът се одобрява от съвета на селищната система и се обявява на съответно място в съвета, а препис се изпраща на окръжния народен съвет.


Чл. 4. (1) Граждани, които желаят да им се предостави вилно място, подават молба до съответния съвет на селищната система не по-късно от 30 дни след датата на обявлението.

(2) Към молбата по предходната алинея се прилагат декларация за семейното, трудовото и материалното положение на гражданина и членовете на семейството му и за притежаваните от тях недвижими имоти, както и удостоверение за неговото и на членовете на семейството му здравословно състояние и за жителството му.


Чл. 5. Изпълнителните комитети на общинските народни съвети и съветите на селищните системи възлагат на съответни длъжностни лица обслужването на гражданите, желаещи да получат вилни места, като им предоставят необходимата информация, справки, скици и други данни за правилното ориентиране на гражданите при подаване на молбите.


Чл. 6. (1) Определянето на гражданите, на които следва да се предоставят вилни места, се извършва в съответствие с разпоредбите на чл. 40 от Правилника за приложение на Закона за собствеността на гражданите (обн., ДВ, бр. 45 от 1973 г.; изм. и доп., бр. 42 от 1975 г. и бр. 53 от 1976 г.).

(2) С предимство се предоставят вилни места на граждани за задоволяване на жилищни нужди.

(3) Вилните места се предоставят за осигуряване отдиха предимно на граждани - жители на населени места от съответната селищна система или от населени места в останалите селищни системи в окръга.

(4) Председателят на Комитета по архитектура и благоустройство в съответствие с етапите за изпълнение на националната програма за отдиха определя ежегодно броя на вилните места в окръзи и селищни системи, които следва да се предоставят за задоволяване нуждите на гражданите - жители на населени места в съседни и други окръзи, които не разполагат с подходящи терени за отдих.


Чл. 7. (1) Разпределянето на вилните места между кандидатите се извършва от комисия в състав: председател - длъжностно лице, упълномощено от председателя на съвета на селищната система по местонахождение на имота, и членове - ръководителя на техническата служба и представител на комитета на Отечествения фронт.

(2) Списъкът на определените кандидати за вилни места по предходната алинея се утвърждава от председателя на съвета на съответната селищна система.


Чл. 8. (1) Правото на строеж върху предоставените вилни места се отстъпва по установения за това ред.

(2) Във вилни зони, предназначени за индивидуално комплексно (безпарцелно) вилно застрояване, гражданите получават право на строеж само върху определеното със застроителния план строително петно. Незастроените части от терена не се ограждат и са за общо ползуване.


Раздел III.
УПРАВЛЕНИЕ НА ВИЛНИТЕ ЗОНИ

Чл. 9. Управлението на вилните зони се осъществява от следните органи:

1. общо събрание;

2. управителен съвет;

3. ревизионна комисия.


Чл. 10. Общото събрание се състои от всички собственици на отделните парцели. Когато един парцел е собственост на двама или повече души, те участвуват в общото събрание с един глас. Държавните и обществените организации, стопанисващи отделни парцели, определят свой представител в общото събрание.


Чл. 11. (1) Общите събрания са годишни и извънредни.

(2) Годишните събрания се свикват от управителния съвет ежегодно до края на септември, а извънредните, при необходимост - от управителния съвет. Те могат да бъдат свикани и от ревизионната комисия или по искане на председателя на изпълнителния комитет на съответния общинските народни съвети, или от председателя на съвета на съответната селищна система.


Чл. 12. Общото събрание разглежда и решава следните основни въпроси:

1. избира управителен съвет и ревизионна комисия;

2. определя необходимите благоустройствени мероприятия, които следва да се осъществяват във връзка с благоустрояването на вилната зона, изграждането на улици, тротоари, пешеходни пътеки, електрификация, канализация и водопровод, телефонизация и др., като приема програма за изпълнението им;

3. определя участието на отделните собственици при осъществяването на благоустройствени мероприятия в пари, материали и труд съгласно чл. 50 от Закона за териториално и селищно устройство и Инструкция № 282 на МСА и МЗХП за благоустройство и охрана на вилните зони (ДВ, бр. 21 от 1976 г.);

4. определя режима за съвместното използуване и стопанисване на изградените общи благоустройствени мероприятия;

5. решава въпроса за осигуряване опазването на вилната зона, като определя размера на разходите за тази цел;

6. приема годишните отчети на управителния съвет и ревизионната комисия.


Чл. 13. (1) Решенията на общото събрание се вземат с мнозинство не по-малко от половината плюс един от гласовете на всички членове.

(2) Срещу решенията на общото събрание недоволните в 14-дневен срок могат да подават жалба до председателя на съответния общински народен съвет. Срокът тече от деня на решението, а за отсъствувалите от събранието членове - от деня на връчването на препис от решението. Решението на председателя на общинския народен съвет по подадените жалби е окончателно.


Чл. 14. (1) Заседанията на общото събрание се провеждат на подходящо място във вилната зона, а когато това е невъзможно - в обществено помещение в съответното населено място.

(2) За деня, часа, мястото и дневния ред на общото събрание се прави обявление на съответните места във вилната зона, а също така се изпраща и писмено съобщение от управителния съвет с препоръчана поща до постоянния адрес на собствениците.


Чл. 15. (1) Управителният съвет се състои от 5 - 9 члена, избрани за срок от 3 години. Членовете на управителния съвет избират председател, зам.-председатели, секретар и касиер-домакин.

(2) Въз основа на дадените му от общото събрание пълномощия и в изпълнение на приетите решения управителният съвет ръководи работите по правилното и целесъобразно използуване на общите средства при осъществяване на благоустройствените мероприятия по управлението, стопанисването и опазването на вилната зона.

(3) Заседанията на управителния съвет се провеждат по предварително утвърден план. Решенията се вземат с обикновено мнозинство. Решенията на управителния съвет могат да бъдат обжалвани от недоволните пред общото събрание.


Чл. 16. (1) Ревизионната комисия се състои от 3 - 5 члена, избрана от общото събрание за срок от 3 години.

(2) Ревизионната комисия упражнява контрол върху дейността на управителния съвет по изпълнение на решенията на общото събрание и по управлението, стопанисването и опазването на вилната зона, както и по целесъобразното и законосъобразното изразходване на предвидените средства за тази цел.

(3) За резултатите от извършените проверки ревизионната комисия съставя протокол, препис от който се връчва на управителния съвет и се изпраща на изпълнителния комитет на общинския народен съвет.

(4) Членовете на ревизионната комисия могат да участвуват в заседанията на управителния съвет със съвещателен глас.


Чл. 17. Членовете на управителния съвет, както и на ревизионната комисия носят отговорност пред общото събрание за вредите, които са причинили поради несвоевременно или лошо изпълнение на възложените им задължения.


Раздел IV.
СТОПАНИСВАНЕ И ОХРАНА

Чл. 18. Стопанисването на вилните зони обхваща дейността по правилното и целесъобразно използуване и поддържане както на изградените обществени мероприятия (улици, тротоари, зелени площи, водопровод, канализация, електрификация и др.), така и на вилните места (сгради, второстепенни постройки, дворни места, огради и др.) - притежание на отделни граждани или на държавни и обществени организации.


Чл. 19. Изградените обществени мероприятия се поддържат от управителния съвет съобразно нуждите и в съответствие с утвърдената програма и предвидените за целта средства. Когато се налагат извънредни разходи, непредвидени в програмата управителния съвет свиква извънредно заседание на общото събрание за разглеждане и решаване на възникналите нужди.


Чл. 20. Вилните имоти - собственост на отделни граждани или на държавни и обществени организации, се стопанисват и поддържат с техни средства.


Чл. 21. Изпълнителният комитет на съответния народен съвет може да указва, че е необходимо извършването на налагащи се и неотложни ремонти и поправки както и на обществените мероприятия, така и на отделни вилни имоти с оглед те да се поддържат в добър и естетичен вид съгласно Закона за териториално и селищно устройство и правилника за неговото прилагане.


Чл. 22. За охраната и опазването на вилната зона управителният съвет в съответствие с предоставените му от общото събрание пълномощия назначава пазач (един, а за по-големите зони - и двама), на когото се възлагат задачи по охраната на зоната и особено по време, когато вилните имоти не са обитавани.


Чл. 23. За установени нарушения пазачите своевременно уведомяват управителния съвет, а при необходимост - и органите на народния съвет или на народната милиция за налагане на санкции по установения ред.


Чл. 24. При изпълнение на служебните си задължения пазачите поддържат връзка и взаймодействие с доброволния отряд. За целта те получават указания и от щаба на съответния доброволен отряд в населеното място.


Чл. 25. За създаване по-добри условия на пребиваващите във вилната зона народният съвет предвижда и изгражда на подходящи места във вилната зона или непосредствено до нея павилиони за снабдяване с хранителни и други продукти от първа необходимост.


Чл. 26. Във вилните зони с разрешение на народния съвет и при спазване на необходимите санитарно-хигиенни изисквания, могат да се отглеждат птици и други домашни животни.


Допълнителни разпоредби

§ 1. При определяне на купувачите на вилни имоти, собственост на граждани, се спазват разпоредбите на чл. 40 от Правилника за приложение на Закона за собствеността на гражданите.


§ 2. Разпоредбите за спазване на обществения ред в населеното място се прилагат и за реда в съответната вилна зона.


Заключителни разпоредби

§ 3. Тази наредба се издава на основание чл. 11, ал. 4 от Постановление № 66 на Министерския съвет от 12 октомври 1977 г. (ДВ, бр. 81 от 1977 г.) и влиза в сила от обнародването й в Държавен вестник.


Промени настройката на бисквитките