Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 115 от 10.XII

ИНСТРУКЦИЯ № 1 ОТ 29.04.1996 Г. ЗА РЕДА ЗА РАБОТА НА КОМИСИЯТА ЗА КОНТРОЛ И РАЗРЕШЕНИЕ НА ВЪНШНОТЪРГОВСКИ СДЕЛКИ С ОРЪЖИЕ И СЪС СТОКИ И ТЕХНОЛОГИИ С ВЪЗМОЖНА ДВОЙНА УПОТРЕБА

 

ИНСТРУКЦИЯ № 1 ОТ 29.04.1996 Г. ЗА РЕДА ЗА РАБОТА НА КОМИСИЯТА ЗА КОНТРОЛ И РАЗРЕШЕНИЕ НА ВЪНШНОТЪРГОВСКИ СДЕЛКИ С ОРЪЖИЕ И СЪС СТОКИ И ТЕХНОЛОГИИ С ВЪЗМОЖНА ДВОЙНА УПОТРЕБА

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТЪРГОВИЯТА И ВЪНШНОИКОНОМИЧЕСКОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО

Обн. ДВ. бр.39 от 7 Май 1996г., отм. ДВ. бр.115 от 10 Декември 2002г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази инструкция се урежда редът за работа на Комисията за контрол и разрешение на външнотърговски сделки с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба, наричана по-нататък "комисията", създадена съгласно чл. 2, ал. 1 от Постановление № 38 на Министерския съвет от 1996 г. за приемане на Правилник за прилагане на Закона за контрол на външнотърговската дейност с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба и за изменение на нормативни актове на Министерския съвет (ДВ, бр. 21 от 1996 г.), наричан по-нататък "правилника".


Чл. 2. Комисията:

1. въз основа на лиценз, издаден от Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност на страната, наричан по-нататък "междуведомствения съвет", приема решения за издаване на разрешение или отказ за издаване на разрешение за извършване на:

а) външнотърговски сделки с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба;

б) транзитен превоз на оръжие и на стоки и технологии с възможна двойна употреба през територията на Република България;

в) транспортни услуги за превоз на оръжие и на стоки и технологии с възможна двойна употреба от и за територията на трети страни, извършвани от български превозвачи, съгласувано с Министерството на транспорта;

2. приема решения за участие на български търговски дружества в международни търгове за износ или реекспорт на оръжие;

3. предоставя на междуведомствения съвет информация за разрешенията или отказите за издаване на разрешения за външнотърговски сделки с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба.


Раздел II.
Устройство и компетентност

Чл. 3. (1) Комисията се състои от председател, петима членове и двама секретари.

(2) Председател на комисията е министърът на търговията и външноикономическото сътрудничество.

(3) Поименният състав на членовете на комисията се утвърждава от председателя по предложение на ръководителите на съответните министерства и ведомства.


Чл. 4. (1) Председателят:

1. свиква и ръководи заседанията на комисията;

2. организира и ръководи работата на комисията.

(2) Председателят може да упълномощи член на комисията да упражнява определени правомощия по ал. 1 за определен срок.


Чл. 5. Членовете на комисията:

1. участват в заседанията на комисията лично;

2. имат право на достъп до представените документи и съхраняваните в комисията протоколи и други материали.


Чл. 6. Секретари на комисията са началникът на управление "Специален внос, износ и военноикономическо сътрудничество" на Министерството на търговията и външноикономическото сътрудничество и началникът на управление "Международно контролирана търговия" на Министерството на търговията и външноикономическото сътрудничество, които:

1. организират подготовката на заседанията й;

2. докладват и представят на заседания на комисията подадените документи за получаване на разрешения за външнотърговски сделки с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба;

3. следят за изпълнението на решенията на комисията.


Раздел III.
Организация на работата

Чл. 7. Заседанията на комисията са закрити. По изключение на заседанията на комисията могат да бъдат изслушвани лица по нейна преценка.


Чл. 8. (1) Комисията се свиква на редовни заседания не по-малко от два пъти месечно.

(2) Извънредно заседание може да се свика от председателя на комисията, по искане на най-малко двама нейни членове или с решение на комисията.


Чл. 9. (1) Заседанията на комисията са редовни, ако на тях присъстват повече от половината от всичките й членове.

(2) Комисията приема решенията си с явно гласуване и с обикновено мнозинство от присъстващите членове.

(3) По изключение право на глас може да се упражнява и неприсъствено. В този случай вотът се изразява писмено и е неразделна част от протокола на заседанието. Изразените забележки и особени мнения се считат за отрицателен вот.

(4) Комисията може да взема решения и неприсъствено, ако протоколът с решението е подписан без забележки най-малко от две трети от членовете й.


Чл. 10. (1) Дневният ред за заседание на комисията се предлага от председателя и се приема от комисията.

(2) Материалите по дневния ред се изготвят най-малко три дни преди заседанието. Членовете на комисията се запознават с материалите само в Министерството на търговията и външноикономическото сътрудничество. По всяка точка от дневния ред се определя докладчик - член на комисията.

(3) В дневния ред по изключение могат да се включват за обсъждане въпроси, които имат неотложен характер, като материалите за тях се представят на самото заседание.

(4) На заседания на комисията не се приемат за разглеждане документи, които не отговарят на изискванията на правилника.

(5) Комисията може да изпраща документи за получаване на становище от междуведомствения съвет.


Чл. 11. (1) За всяко заседание на комисията се съставя протокол, който се подписва от присъстващите членове.

(2) Решенията на комисията се съобщават на заинтересуваните лица в срока, определен в правилника.


Раздел IV.
Взаимоотношения с други държавни органи и институции

Чл. 12. При осъществяване на функциите си комисията взаимодейства с други държавни органи и институции, като:

1. участва в съвместни проверки;

2. обменя информация;

3. провежда съвместни заседания.


Раздел V.
Ред за подаване на документи за издаване на разрешение от комисията

Чл. 13. Документите за получаване на разрешение за външнотърговски сделки с оръжие се приемат и съхраняват в "Секретна секция" на Министерството на търговията и външноикономическото сътрудничество.


Чл. 14. Документите за получаване на разрешение за външнотърговски сделки със стоки и технологии с възможна двойна употреба се приемат, регистрират и съхраняват от управление "Международно контролирана търговия" на Министерството на търговията и външноикономическото сътрудничество.


Чл. 15. Достъп до документите за сделки с оръжие имат комисията и експертите от управление "Специален внос, износ и военноикономическо сътрудничество" по списък, одобрен от председателя на комисията.


Чл. 16. Достъп до документите за сделки със стоки и технологии с възможна двойна употреба имат комисията и експертите от управление "Международно контролирана търговия" по списък, одобрен от председателя на комисията.


Чл. 17. Издаденото разрешение или отказът да се издаде разрешение се подписва въз основа на съответното решение на комисията, отразено в протокола, както следва:

1. за сделки с оръжие - от секретаря на комисията, който е началник управление "Специален внос, износ и военноикономическо сътрудничество";

2. за сделки със стоки и технологии с възможна двойна употреба - от секретаря на комисията, който е началник управление "Международно контролирана търговия".


Чл. 18. Разрешението за сделка се връчва на лицето след представяне на платежни документи за платени такси по Тарифата за таксите, които се събират по чл. 7, ал. 3 и чл. 10, ал. 3 от Закона за контрол на външнотърговската дейност с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба, приета с ПМС № 54/1996 г. (ДВ, бр. 27 от 1996 г.).


Чл. 19. Издадените разрешения и отказите да се издаде разрешение се изпращат по служебен път със секретна поща до съответните търговци, Министерството на вътрешните работи и Главно управление "Митници" при Министерството на финансите.


Чл. 20. (1) Отказът да се издаде разрешение се мотивира писмено, а документите се връщат на заявителя. Отказът с копия от документите към него се съхранява в "Секретна секция" или в управление "Международно контролирана търговия" на Министерството на търговията и външноикономическото сътрудничество съобразно предмета на исканото разрешение.

(2) В 5-дневен срок от постановяване на решението на комисията за отказ за издаване на разрешение търговецът може да поиска писмено преразглеждане на решението от министъра на търговията и външноикономическото сътрудничество.

(3) Министърът на търговията и външноикономическото сътрудничество уведомява търговеца за решението си в срок 7 работни дни от датата на постъпването на искането по ал. 2. Решението на министъра на търговията и външноикономическото сътрудничество е окончателно и не подлежи на обжалване.


Допълнителни разпоредби

§ 1. За извършване превоз на стоки в изпълнение на сделка, разрешена при условията и по реда на Закона за контрол на външнотърговската дейност с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба и правилника за прилагането му, органите на Министерството на вътрешните работи издават разрешение за превозване и осъществяват контрол съобразно компетентността им, определена със съответните нормативни актове.


Заключителни разпоредби

§ 2. Тази инструкция се издава на основание чл. 2, ал. 3 от ПМС № 38 от 1996 г.


Промени настройката на бисквитките