Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 117 от 17.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 281 ОТ 9 ДЕКЕМВРИ 2002 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ОБРАЗУВАНЕ И ПРИЛАГАНЕ НА ЦЕНИТЕ И ТАРИФИТЕ НА ТОПЛИННАТА ЕНЕРГИЯ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 53 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2002 Г. (ОБН., ДВ, БР. 27 ОТ 2002 Г.; РЕШЕНИЕ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 281 ОТ 9 ДЕКЕМВРИ 2002 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ОБРАЗУВАНЕ И ПРИЛАГАНЕ НА ЦЕНИТЕ И ТАРИФИТЕ НА ТОПЛИННАТА ЕНЕРГИЯ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 53 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2002 Г. (ОБН., ДВ, БР. 27 ОТ 2002 Г.; РЕШЕНИЕ № 7277 НА ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ОТ 2002 Г. - БР. 74 ОТ 2002 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 74 ОТ 2002 Г.)

Обн. ДВ. бр.117 от 17 Декември 2002г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Цените по ал. 1, т. 1 и 2 се образуват, утвърждават и прилагат като цени с две компоненти - цена за мощност и цена за енергия в рамките на общата цена на топлинната енергия, в съответствие със структурата на разходите."


§ 2. В чл. 15, ал. 2 т. 3 се изменя така:

"3. разходи, зависещи от количеството произведена топлинна енергия, които не са посочени в т. 1 и 2."


§ 3. Член 19 се изменя така:

"Чл. 19. (1) Цената на топлинната енергия с топлоносител водна пара се определя за 100 на сто невърнат кондензат.

(2) На производителя се заплаща стойността на измерената със средство за търговско измерване, използвано за търговски плащания, топлинна енергия с топлоносител водна пара, намалена със:

1. стойността на количеството топлинна енергия на върнатия на производителя кондензат с температура в границите от 30 до 70 градуса С по цена, определена по формулата:


ЦвпТЕ = (Qвпдост . ЦвпПР - Dвп . Цов)/Qвпдост, лв./МВтч,

където:

ЦвпТЕ е цената на топлинната енергия с топлоносител водна пара, невключваща цената на топлоносителя, лв./МВтч;

Qвпдост - доставената топлинна енергия с топлоносител водна пара, МВтч;

ЦвпПР - утвърдената пределна цена на топлинната енергия с топлоносител водна пара, определена по реда на чл. 19, ал. 1, лв./МВтч;

Dвп - доставеният топлоносител с водна пара, т;

Цов - цената на производителя за обезсолена вода за допълване в производствения цикъл, лв./т, и

2. стойността на върнатото количество топлоносител по цена за съответното качество на топлоносителя.

(3) Цената на топлинната енергия с топлоносител гореща вода се определя за 100 на сто върнат топлоносител.

(4) На производителя се заплаща стойността на измерената с топломера на подаващия топлопровод топлинна енергия с топлоносител гореща вода, към която се прибавя стойността на топлинната енергия на добавъчната вода в топлоизточника за допълване на топлопреносната мрежа, определена по следната формула:

ТЕ = 1,163 . В . Dt . 10-3,

където:

ТЕ е топлинната енергия на добавъчната вода, МВтч;

В - количеството на добавъчната вода, т;

Dt - разликата между температурата на водата във връщащата магистрала и водоизточника на производителя, градуса С.

(5) Плащанията за невърнатото количество топлоносител се извършват по цена на производителя за съответното качество на топлоносителя."


§ 4. В чл. 30 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Допуска се цената за мощност по чл. 31, ал. 1, т. 1 да се образува по групи потребители в зависимост от наличието на вътрешна инсталация за отопление и/или битово горещо водоснабдяване в имотите им."


§ 5. В чл. 31, ал. 1, т. 1 думата "мегават" се заменя с "киловат".


§ 6. В чл. 32 се правят следните допълнения:

1. В т. 1 накрая се поставя запетая и се добавя "определени съгласно чл. 11, ал. 2, съответно чл. 26, ал. 2."

2. В т. 3 накрая се поставя запетая и се добавя "и/или на сумата от отопляемите обеми на потребителите по проект."


§ 7. В чл. 33, ал. 1, т. 1 накрая се поставя запетая и се добавя "определени съгласно чл. 15, ал. 2, съответно чл. 27, ал. 2."


§ 8. В чл. 34 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създават се ал. 2, 3 и 4:

"(2) Вертикално интегрираните предприятия образуват цена за мощност за присъединените потребители, като:

1. условно-постоянните разходи за производство и пренос на топлинна енергия се определят съгласно чл. 11, ал. 2, съответно чл. 26, ал. 2;

2. възвръщаемостта се определя по реда на чл. 7;

3. сумата от разходите по т. 1 и възвръщаемостта по т. 2 се разделя на сумата от договорените мощности с потребителите и/или на сумата от отопляемите обеми на потребителите по проект.

(3) Вертикално интегрираните предприятия образуват цена за енергия за присъединените потребители, като:

1. променливите разходи за производство и пренос на топлинна енергия се определят съгласно чл. 15, ал. 2, съответно чл. 27, ал. 2;

2. разходите по т. 1 се разделят на прогнозното потребление на топлинна енергия.

(4) В края на календарната година разликата между прогнозните и фактическите приходи от продадена топлинна енергия се отчита от топлопреносното предприятие при подготовката на предложения за цени за следващата календарна година."


§ 9. В § 1 от допълнителната разпоредба т. 3, 4 и 5 се изменят така:

"3. "Договорена мощност между преносното предприятие и потребителите" е сумата от инсталираните мощности на инсталациите за отопление, климатизация и горещо водоснабдяване в киловатчаса за потребители в етажна собственост или за самостоятелни потребители за битови нужди. За самостоятелни потребители, извършващи стопанска дейност, това е договорената мощност на абонатната станция за регулаторния период, ограничена с технически средства.

4. "Цена за мощност" е тази компонента от цената на топлинната енергия или от цената за пренос на топлинната енергия, чрез която се покриват постоянните (независещите от количеството произведена и/или пренесена топлинна енергия) разходи на енергийното предприятие и възвръщаемост на капитала, определени за един кубически метър отопляем обем по проект или за 1 киловат топлинна мощност.

5. "Цена за енергия" е тази компонента от цената на топлинната енергия или от цената за пренос на топлинна енергия, чрез която се покриват променливите (зависещите от количеството произведена и/или пренесена топлинна или електрическа енергия) разходи на енергийното предприятие за 1 мегаватчас."


Промени настройката на бисквитките