Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 105 от 2.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 16 ОТ 30 ЯНУАРИ 2003 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2003 Г.

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 16 ОТ 30 ЯНУАРИ 2003 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2003 Г.

Обн. ДВ. бр.11 от 5 Февруари 2003г., изм. ДВ. бр.63 от 15 Юли 2003г., изм. ДВ. бр.81 от 12 Септември 2003г., изм. ДВ. бр.105 от 2 Декември 2003г., изм. ДВ. бр.112 от 23 Декември 2003г.

Изтекъл срок на действие


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Утвърждава бюджетите и натуралните показатели за дейността на държавните органи, министерствата и ведомствата по видове приходи, разходи, трансфери, субсидии, превишение/дефицит и финансиране по чл. 4, ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г. съгласно приложение № 1.

(2) Организациите по ал. 1 в срок един месец от обнародването на постановлението да представят в Министерството на финансите месечно разпределение на утвърдените им годишни размери на приходите, разходите, трансферите, субсидиите, превишението/дефицита и финансирането по функции и по пълна бюджетна класификация и разшифровка на "Други неданъчни приходи" и "Други, некласифицирани в другите параграфи и подпараграфи разходи".


Чл. 2. (1) Определя стойностните и натуралните показатели на общините за делегираните от държавата дейности съгласно приложения № 2 и 3.

(2) Министърът на финансите в срок 3 работни дни от обнародването на постановлението да предостави аналитична информация на общините за конкретните изчисления на разходите за делегираните от държавата дейности по ал. 1.


Чл. 3. (1) Бюджетната прогноза по § 29, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г. в частта за преотстъпените данъци по Закона за облагане доходите на физическите лица се съставя от Министерството на финансите чрез Главната данъчна дирекция за всяка община по тримесечия и по месеци и се предоставя на общините в срок до 3 работни дни от обнародването на постановлението.

(2) Министерството на финансите чрез Главната данъчна дирекция въз основа на информацията за фактическите постъпления от данъците по Закона за облагане доходите на физическите лица изготвя и актуализира оценката за очакваните приходи за всяка община съгласно § 29, ал. 5 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г. съответно до 20 юли, 20 октомври и 20 ноември 2003 г.


Чл. 4. (1) Държавният трансфер в частта на преотстъпените данъци по Закона за облагане доходите на физическите лица в размер 697,8 млн. лв. се предоставя на общините по тримесечия, както следва:

1. първото тримесечие - 23 на сто;

2. второто тримесечие - 26 на сто;

3. третото тримесечие - 24 на сто;

4. четвъртото тримесечие - 27 на сто.

(2) Държавният трансфер в частта за общата допълваща субсидия по чл. 9, ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г. се предоставя от Министерството на финансите по тримесечия, както следва:

1. първото тримесечие - 30 на сто;

2. второто тримесечие - 25 на сто;

3. третото тримесечие - 25 на сто;

4. четвъртото тримесечие - 20 на сто.

(3) Министърът на финансите предоставя диференцирано по общини държавния трансфер по ал. 1 и 2.

(4) Общата изравнителна субсидия по чл. 9, ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г. се предоставя на общините в срок до 31 януари.


Чл. 5. Министрите в срок един месец от обнародването на постановлението на основание чл. 47, ал. 2 от Закона за устройството на държавния бюджет да представят за утвърждаване от Министерския съвет план-сметките на извънбюджетните фондове по приложение № 7 към § 12 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г.


Чл. 6. (1) Министърът на образованието и науката в срок един месец от обнародването на постановлението да представи на министъра на финансите приетите от академичните съвети бюджети на държавните висши училища и самостоятелния бюджет на Българската академия на науките, приет от общото събрание, по пълна бюджетна класификация и по месеци.

(2) Министърът на отбраната в срока по ал. 1 да представи на министъра на финансите приетите от академичните съвети бюджети на Военната академия "Георги Стойков Раковски", Националния военен университет "Васил Левски" и Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" по пълна бюджетна класификация и по месеци.


Чл. 7. Генералните директори на Българското национално радио и на Българската национална телевизия в срок един месец от обнародването на постановлението да представят на министъра на финансите месечно разпределение на приетите от управителните съвети бюджети по пълна бюджетна класификация и разшифровка на "Други неданъчни приходи" и "Други, некласифицирани в другите параграфи и подпараграфи разходи".


Чл. 8. (1) Средствата за социално-битово и културно обслужване на персонала в държавните органи, министерствата и ведомствата се определят в размер до 3 на сто от плановите средства за работна заплата на лицата, назначени по трудови правоотношения, и на лицата, чиито правоотношения произтичат от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и от Закона за Министерството на вътрешните работи, а се разходват през годината на базата на начислените средства за работна заплата.

(2) Определянето, разходването и отчитането на средствата по ал. 1 се извършват чрез съответните бюджети в рамките на бюджетната година.

(3) Алинея 1 се прилага и за дейностите, финансирани чрез извънбюджетните сметки и фондове по приложение № 7 към § 12 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г.

(4) Начинът на използване на средствата по ал. 1 се определя с решение на общото събрание на работниците и служителите.

(5) Използването на средствата по ал. 1 за министерствата и другите бюджетни организации, в състава на които има военизирани формирования, се определя със заповед на съответния министър (ръководител).


Чл. 9. Разходите за представителни цели на държавните органи, министерствата, ведомствата и другите бюджетни организации се определят, както следва:

1. на държавните органи, министерствата, ведомствата и на държавните висши училища и колежи - от съответния министър, ръководител или от колективния орган на управление;

2. на областните администрации - от министъра на държавната администрация;

3. на общините - от съответния общински съвет.


Чл. 10. (Доп. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 19.12.2003 г.) Предвидените в чл. 1, ал. 2, т. 2.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г. капиталови трансфери се предоставят от републиканския бюджет за:



    Хил. лв.
     
1. Българската телеграфна агенция 300,0
2. Национална компания  
  "Железопътна инфраструктура" 20 000,0
3. Българския Червен кръст 300,0
4. "Летище София" - ЕАД 5122,0
5. "Българска телекомуникационна  
  компания" - ЕАД, СП "Далеко-  
  съобщителни обекти" 2280,0


Чл. 11. (1) Определя държавни субсидии, както следва:

1. за един храноден в студентските столове - до 2,50 лв., в т.ч. до 1,15 лв. за поевтиняване на храната и до 1,35 лв. за режийни разноски;

2. за един леглоден в студентските общежития - до 0,75 лв. за режийни разноски.

(2) Средствата по ал. 1 се осигуряват с одобрените субсидии на "Студентски столове и общежития" - ЕАД, София, на Изпълнителна агенция "Академика", на "Академика - 2000" - ЕООД, София, и на съответните държавни висши училища.

(3) Министърът на финансите по предложение на министъра на образованието и науката може периодично да коригира държавната субсидия по ал. 1, както и натуралните показатели за нейното разчитане в рамките на утвърдения бюджет за годината.

(4) Министърът на финансите по предложение на министъра на образованието и науката извършва корекции на субсидиите по ал. 1 между държавните висши училища и/или "Студентски столове и общежития" - ЕАД, София, Изпълнителна агенция "Академика" и "Академика - 2000" - ЕООД, София, при изразено писмено съгласие от тяхна страна.

(5) (Отм. - ДВ, бр. 81 от 2003 г.).


Чл. 12. (1) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2003 г.) Първостепенният разпоредител с бюджетни кредити може да прави вътрешни компенсирани промени по субсидиите и между субсидиите за социално-битови разходи на студентите и докторантите (между одобрените средства за стипендии, средствата по Закона за семейни помощи за деца и здравноосигурителните вноски за студентите и докторантите) в рамките на одобрените за тази цел средства за държавните висши училища.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2003 г.) Неусвоените средства по ал. 1 и по чл. 11, ал. 1, предложени и разпределени от министъра на образованието и науката, се използват целево за ремонт на студентските общежития и столове или за закупуване на компютърна техника за обучение на студентите от държавните висши училища.


Чл. 13. (1) Средствата за присъщата на държавните висши училища научна и научноизследователска дейност се предоставят в зависимост от постигнатите резултати при участие в научни разработки и обучение на докторанти при условия и по ред, определени от министъра на образованието и науката.

(2) Министърът на финансите по предложение на министъра на образованието и науката може да извършва промени на средствата за научноизследователска дейност между държавните висши училища на базата на резултати от независима експертиза върху официално представените от висшите училища отчети за научна дейност.


Чл. 14. При неизпълнение на субсидията за държавните висши училища в края на годината в размер по-голям от дължимите средства по чл. 11, ал. 5 неусвоените средства не се възстановяват в бюджета. При неизпълнение на субсидията в размер по-малък от дължимите суми по сметката се възстановява само разликата до неизразходваните средства.


Чл. 15. Утвърждава предназначението на субсидиите по чл. 7 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г., както следва:

1. на Българския Червен кръст - Националния комитет - за издръжка на планинските и водноспасителните служби, за медико-санитарно имущество, за международно подпомагане, за Учебно-методическия център - Созопол, за Учебно-методическия център - с. Лозен, и за други дейности на Българския Червен кръст, определени със Закона за Българския Червен кръст;

2. на Българския туристически съюз - за целеви програми по републиканския и международния спортен календар, за туристически маркировки, радиовръзки и други, свързани с дейността на Българския туристически съюз;

3. на Съюза на българските автомобилисти - за поддържане и ремонт на автомобилите за пътна помощ, за радиотелефонни връзки, за подмяна на указателни табели и други, свързани с дейността на пътната помощ към Съюза на българските автомобилисти;

4. на Рилската Света Обител - Рилския манастир - за подпомагане дейността на музея, за текущо поддържане и извършване на разходи с инвестиционно предназначение;

5. на представителните сдружения на потребителите в България - за подпомагане на дейността им и за издръжка на регионалните съюзи на потребителите, като разпределението на субсидиите се извършва от министъра на икономиката не по-късно от 31 март 2003 г.;

6. на Съюза на народните читалища - за подпомагане на читалищата и повишаване на тяхната подготовка, за разработване на насоки за развитието на читалищното дело, за курсове и семинари за квалификация на читалищните дейци, за осъществяване на Програмата за честване на 150-годишнината на първите читалища и читалищното дело, за съвместни национални срещи с органите на централната власт и други, свързани с дейността на Съюза на народните читалища.


Чл. 16. Утвърждава предназначението на субсидиите за национално представените организации на инвалиди и за организации за инвалиди съгласно приложение № 4.


Чл. 17. (1) Средствата за парични обезщетения за първите 3 работни дни от временната неработоспособност поради общо заболяване се осигуряват за сметка на средствата за работни заплати и се отчитат по § 02 "Други възнаграждения и плащания за персонал" от Единната бюджетна класификация.

(2) Средствата за парични обезщетения за първите 3 работни дни от временната неработоспособност поради общо заболяване на педагогическия персонал са за сметка на предвидените средства по § 02 "Други възнаграждения и плащания за персонал", когато дните се отработват от заместници. Изплатените парични възнаграждения на заместниците са за сметка на средствата за работна заплата.


Чл. 18. Утвърждава норматив на час програма на Българската национална телевизия за подготовка, създаване и разпространение на национални и регионални програми в размер 2511 лв.


Чл. 19. Утвърждава норматив на час програма на Българското национално радио за подготовка, създаване и разпространение на национални и регионални програми в размер 429 лв.


Чл. 20. (1) Определя в рамките на стандартите за издръжка на съответната държавна дейност, финансирана чрез общинския бюджет, размера на средствата за поевтиняване на храната в ученическите столове, както следва:

1. за учениците в спортните училища:

а) за закуска - до 0,30 лв.;

б) за обяд - до 1,10 лв.;

в) за вечеря - до 0,60 лв.;

2. за учениците в общообразователните, професионалните и други училища:

а) за закуска - до 0,15 лв.;

б) за обяд - до 0,35 лв.;

в) за вечеря - до 0,15 лв.

(2) Размерът на режийните разноски за закуска, обяд и вечеря за ученическото столово хранене се определя с решение на общинския съвет за сметка на имуществените данъци и такси, неданъчни и други общински приходи независимо от начина на организацията му.


Чл. 21. Министрите определят нормативите за поевтиняване на храната и режийните разноски за ученическото столово хранене на учениците от подведомствените им училища съобразно възможностите на съответните бюджети.


Чл. 22. С приемането на бюджетите за 2003 г. общинските съвети утвърждават всички извънбюджетни сметки и фондове по приложение № 7 към § 12 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г. и ги представят в Министерството на финансите заедно с бюджетите си.


Чл. 23. (1) Наличните средства по закритите извънбюджетни сметки на бившите общински служби за социално подпомагане да се преведат по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за Агенцията за социално подпомагане.

(2) Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане в изпълнение на разделителни протоколи, подписани от кметовете на съответните общини и от министъра на труда и социалната политика, да предостави по съответните общински бюджети полагащата се част от средствата по ал. 1.

(3) Предоставените на общините по реда на ал. 2 средства да се отчитат като трансфери между бюджетни сметки.


Чл. 24. Средствата по чл. 182, т. 1 и чл. 183, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, които са предвидени в централния бюджет, се предоставят въз основа на действително извършените разходи като обща допълваща субсидия по заявки на общините не по-късно от 15 декември 2003 г.


Чл. 25. (1) Средствата по чл. 92 от Семейния кодекс и по чл. 7 от Наредбата за изплащане от държавата на присъдена издръжка, приета с Постановление № 288 на Министерския съвет от 2002 г. (ДВ, бр. 117 от 2002 г.), които са предвидени в централния бюджет, се предоставят въз основа на действително извършените разходи като обща допълваща субсидия по заявки на общините не по-късно от 15 декември 2003 г.

(2) Средствата, събрани по реда на чл. 5, ал. 1 от Наредбата за изплащане от държавата на присъдена издръжка, се възстановяват от общинския бюджет по сметката на централния бюджет.


Чл. 26. По предложение на община Белослав министърът на финансите да предостави до 450,0 хил. лв. за допълване издръжката на ферибота.


Чл. 27. (1) "Булгаргаз" - ЕАД, внася в централния бюджет всяко тримесечие до 25-о число на месеца, следващ календарното тримесечие, дължимите държавни вземания по § 43 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г., а за четвъртото тримесечие - в срока за изготвяне на годишния финансов отчет.

(2) Признатите разходи по доставката и реализацията на природен газ, доставен срещу дяловото участие по Ямбургската спогодба, и по транзитирането на природен газ през територията на страната включват: дължимите мита и данъци, експлоатационните разходи и разходите за модернизация, реконструкция и рехабилитация - общо в размер 30 на сто от приходите от тези количества природен газ, транзитната такса през територията на Румъния, както и извършените погашения по инвестиционни кредити, ползвани за изграждане на транзитната газопреносна система.

(3) Министърът на енергетиката и енергийните ресурси до 15 март 2003 г. да увеличи капитала на "Булгаргаз" - ЕАД, със стойността на дълготрайните активи от газопреносната система, финансирани за сметка на намалените държавни вземания през 2002 г., представляващи приходи от продажби на природен газ, доставен срещу дялово участие по Ямбургската спогодба, и приходи от транзитиране на природен газ през територията на Република България за трети страни.


Чл. 28. (1) Утвърждава разпределението на субсидиите по чл. 1, ал. 2, т. 1.7 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г. съгласно приложение № 5.

(2) Средствата по ал. 1 в частта "Други субсидии и плащания" се предоставят за:

1. финансиране на дейността по изпълнението на публичните задачи от Държавно предприятие "Строителство и възстановяване", Държавно предприятие "Транспортно строителство и възстановяване" и Държавно предприятие "Съобщително строителство и възстановяване", възложени им съгласно чл. 3, ал. 2, чл. 4, ал. 2 и чл. 5, ал. 2 от Закона за преобразуване на Строителните войски, Войските на Министерството на транспорта и Войските на Комитета по пощи и далекосъобщения в държавни предприятия;

2. (изм. – ДВ, бр. 105 от 2003 г.) осигуряване на разходите по прекратяване на договорите за кадрова военна служба на офицерите и сержантите, както и на разходи за обезщетения на наборни военнослужещи от закритите Войски на Министерството на транспорта, които следва да бъдат изплатени през 2003 г;

3. финансиране на дейностите по отбранително-мобилизационната подготовка на основание чл. 23, ал. 2 и 5 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България на "ТЕРЕМ" - ЕАД, София, "Интендантско обслужване" - ЕАД, София, "Информационно обслужване" - АД, София, Централния кооперативен съюз, Военно-ремонтен завод "Вола" - ЕООД, Враца, Военно-ремонтен завод "Цар Калоян" - ЕООД, Разград, Завод "Хан Аспарух" - ООД, Добрич, и Авторемонтен завод "Люлин - 2002" - ООД, София;

4. финансиране на изграждането, поддържането, реконструкцията и модернизацията на далекосъобщителните обекти с отбранително предназначение и на инсталираните мощности за военно време съгласно чл. 94, ал. 5 от Закона за далекосъобщенията.


Чл. 29. (1) Министърът на транспорта и съобщенията съгласувано с министъра на финансите и министъра на регионалното развитие и благоустройството в срок един месец от обнародването на постановлението да разпредели по общини субсидиите за вътрешноградските пътнически превози и за междуселищните пътнически превози в слабонаселени, планински и гранични райони.

(2) Министърът на финансите по предложение на министъра на транспорта и съобщенията и министъра на регионалното развитие и благоустройството определя условията и реда за предоставяне на средствата по ал. 1.


Чл. 30. За покриване на транспортните разходи на физически и юридически лица за извършени преки доставки на хляб, хлебни изделия и основни хранителни стоки в планинските и малките селища с население до 500 жители (без курортите) от републиканския бюджет се предоставят на Централния кооперативен съюз до 2500 хил. лв., от които:

1. до 1100 хил. лв. - за снабдяване с хляб и хлебни изделия;

2. до 1400 хил. лв. - за снабдяване с хранителни стоки от първа необходимост.


Чл. 31. (1) За компенсиране стойността на безплатните и по намалени цени пътувания в страната, определени с нормативни актове, се предоставят 50 500 хил. лв., от които:

1. 45 500 хил. лв. - от централния бюджет, в т.ч.:

а) 41 000 хил. лв. - за компенсиране стойността на безплатните и по намалени цени пътувания в страната на някои категории пътници, определени с нормативни актове;

б) 4500 хил. лв. - за финансиране превоза на учениците в общинските училища съгласно чл. 26, ал. 3 от Закона за народната просвета;

2. 5000 хил. лв. - от бюджета на Министерството на вътрешните работи за транспортни разходи на държавни служители (офицери, сержанти и граждански лица) съгласно чл. 228 от Закона за Министерството на вътрешните работи.

(2) Министърът на финансите съгласувано с министъра на транспорта и съобщенията, а по ал. 1, т. 2 - и с министъра на вътрешните работи, в срок един месец от обнародването на постановлението да актуализира реда за предоставяне на средствата по ал. 1 в съответствие с измененията, настъпили с влезли в сила нормативни актове.


Чл. 32. (1) Едноличните търговски дружества с държавно имущество, с изключение на лечебните заведения за болнична помощ, отчисляват дивидент за държавата от печалбата след данъчно облагане за финансовата 2002 г., както следва:

1. дружествата с ограничена отговорност - 50 на сто;

2. акционерните дружества - 50 на сто, след приспадане на отчисленията за фонд "Резервен" в размер 10 на сто в съответствие с чл. 246, ал. 2, т. 1 от Търговския закон.

(2) Платените през годината погашения по главници на държавно гарантирани валутни кредити се приспадат от печалбата след данъчно облагане преди определянето на дивидента за държавата.


Чл. 33. Представителите на държавата в общите събрания на търговските дружества с над 50 на сто държавно участие да осигурят приемане на годишните финансови отчети в сроковете по Закона за счетоводството и по Търговския закон, като предложат отчисляване на дивидент за държавата при разпределянето на печалбата, както следва:

1. за дружествата с ограничена отговорност - 50 на сто;

2. за акционерните дружества, с изключение на лечебните заведения за болнична помощ - 50 на сто, след приспадане на отчисленията за фонд "Резервен" в размер 10 на сто в съответствие с чл. 246, ал. 2, т. 1 от Търговския закон.


Чл. 34. (1) Дължимият на държавата дивидент постъпва по сметката за приходите на републиканския бюджет - БИН 7301 48 000 0, на съответните подразделения към териториалните данъчни дирекции или на териториалната данъчна дирекция "Големи данъкоплатци".

(2) Търговските дружества с държавно участие внасят дивидента за държавата до 31 май 2003 г., а тези, които съставят счетоводен отчет съгласно чл. 37, ал. 2 от Закона за счетоводството - до 15 юли 2003 г., при спазване разпоредбите на чл. 247а от Търговския закон.


Чл. 35. (1) При внос на стоки и услуги в изпълнение на междуправителствени кредитни и клирингови спогодби и протоколи, от които произтичат разплащания с бюджета, министърът на финансите одобрява на фирмите вносителки коефициент за преизчисляване на преводните и клиринговите рубли в левове в размер не по-малък от 0,45 лв. за една преводна или клирингова рубла.

(2) За митнически оценки на природния газ, доставен в погашение на задълженията на Русия и Украйна по Споразумението за сътрудничество в усвояването на Ямбургското газово находище и строителството на газопровода Ямбург - Западна граница на СССР, през 2003 г. се прилага коефициент 0,45 лв. за една преводна рубла - условна разчетна единица по споразумението и протоколите към него.


Чл. 36. Неизразходваните средства през 2002 г. от заема от Международната банка за възстановяване и развитие за критичен внос се отчитат и разходват през 2003 г. по реда на чл. 45, ал. 2 от Закона за устройството на държавния бюджет за закупуване на животоспасяващи и животоподдържащи лекарствени средства, централно доставяни от Министерството на здравеопазването.


Чл. 37. Постъпленията от държавни такси, които не са преотстъпени за бюджетите на първостепенни разпоредители с бюджетни кредити, от глоби и санкции по чл. 1, ал. 1, т. 2.2 и 2.3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г., и другите постъпления, събирани във валута, текущо се отнасят по бюджетни сметки в щатски долари и в евро на централния бюджет в "Булбанк" - АД. Тези постъпления се отнасят тримесечно по сметка на централния бюджет в Българската народна банка или се ползват текущо за плащания по външния дълг на страната.


Чл. 38. (1) Средствата с произход от остатъчните салда от клирингови и бартерни междуправителствени споразумения могат да се ползват за капиталови разходи по реда на чл. 35, ал. 2 от Закона за устройството на държавния бюджет.

(2) Остатъчните салда от конвертируемите валутни наличности към 31 декември 2002 г. в дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина могат да се ползват за сметка на утвърдената субсидия по бюджета на Министерството на външните работи за 2003 г.

(3) Набраните средства в затворени (неконвертируеми) валути в дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина могат да се ползват за капиталови разходи над утвърдения лимит след разрешение на министъра на финансите и независимо от изпълнението на собствените приходи.


Чл. 39. (1) Държавните органи, министерствата, ведомствата и другите бюджетни организации могат да извършват разходи в полза на работниците и служителите за пътуване, както следва:

1. в границите на населеното място, когато това произтича от характера на трудовата им дейност;

2. от местоживеенето до местоработата и обратно, когато те се намират в различни населени места - за лица със специалност и квалификация, изискващи се за съответната длъжност, за която няма кандидати от населеното място, в което се намира седалището на предприятието, обекта или района.

(2) Въз основа на трудовите задължения, определени с длъжностните характеристики, работодателят, а за дейностите, финансирани от общинските бюджети - общинският съвет, утвърждава списък на длъжностите и на лицата, които имат право на транспортни разноски по ал. 1.

(3) Разходите по ал. 1 се извършват в рамките на средствата по бюджетите и извънбюджетните сметки, не се считат за социални и се отчитат като разходи за съответната дейност въз основа на документи, удостоверяващи извършването им (фактури, билети и абонаментни карти).


Чл. 40. (1) По решение на общинските съвети могат да се подпомагат разходите за погребения с източник на финансиране от имуществените данъци, такси, от неданъчни и други приходи с общински характер и други общински приходи.

(2) В помощта по ал. 1 се включват разходите за издаване на смъртен акт, некролог, ковчег, превоз на покойника, надгробен знак, изкопаване и заравяне на гроба или кремиране по цени, утвърдени от общинските съвети.

(3) Помощта по ал. 1 се предоставя за самотни, без близки и роднини, бездомни, безпризорни, настанени в заведения за социални услуги и регистрирани в службите за социално подпомагане лица.


Чл. 41. Размерът на средствата за работна заплата за 2003 г. за дейностите "държавна отговорност" и "общинска отговорност" по общинските бюджети се определя на основата на средните работни заплати, определени с Постановление № 22 на Министерския съвет от 2002 г. за работната заплата в бюджетните организации и дейности (обн., ДВ, бр. 15 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 26, 36, 64, 67, 75, 86 и 118 от 2002 г. и бр. 4 от 2003 г.) и влезли в сила от 1 юли 2002 г., увеличени с 3,5 на сто, считано от 1 януари 2003 г., и с 3,5 на сто, считано от 1 юли 2003 г.


Чл. 42. (1) Министерствата и другите бюджетни организации - получатели на външни държавни заеми, представят в Министерството на финансите копия на банковите документи за усвоените средства и обобщена справка за усвояванията през изминалия месец в срок до 5-о число на следващия месец.

(2) Министерствата и другите бюджетни организации - получатели на външни държавни заеми, представят в Министерството на финансите копия на уведомленията на банките кредитори за предстоящи плащания в срок 3 работни дни след получаването им.

(3) В случаите на неточности в изчисленията по ал. 2 Министерството на финансите коригира данните и изпраща писмената корекция до съответната институция в срок до 3 работни дни.

(4) Министерствата и другите бюджетни организации нареждат плащането към кредитора в съответната валута и с вальор - датата на плащането, съгласно изискванията на Българската народна банка за извършване на валутни преводи и представят копие на нареждането за плащане в Министерството на финансите най-късно в деня преди вальора.

(5) Забранява се плащането да се извършва с дата, различна от датата, посочена в потвърждението на кредитора. В случаите на неработни дни се спазват клаузите на кредитното споразумение.

(6) Министерствата и другите бюджетни организации в срок до 5 работни дни след датата на извършеното плащане писмено уведомяват Министерството на финансите за операциите по превода и представят копия на съответните банкови документи.

(7) Звената за управление на проектите, финансирани с външни държавни заеми, в срок до 25-о число на месеците март, юни и септември подават информация за очакваните усвоявания за следващи тримесечия на текущата година и по години до приключването на проекта.

(8) При договаряне на нови кредити сметките за усвояване на средствата се откриват в Българската народна банка.

(9) Общините и социалноосигурителните фондове, които са емитирали ценни книжа или са поели дълг, представят в Министерството на финансите копия на банковите документи за осъществени транзакции и обобщена справка за извършените усвоявания и плащания през изминалия месец в срок до 5-о число на следващия месец.

(10) Общините и социалноосигурителните фондове, които са поели дълг, в срок до 5-о число на всеки месец подават информация за очакваните усвоявания за следващи тримесечия на текущата година и по години до приключване на проекта.

(11) Звената за управление на проектите, финансирани с външни държавни и гарантирани от държавата заеми, в срок до 15-о число на месеците, следващи всяко тримесечие, подават в Министерството на финансите тримесечен отчет за степента на реализация на проектите.


Чл. 43. (1) Предвидените в централния републикански бюджет по чл. 1, ал. 2, т. II. 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г. средства за капиталови разходи за отстраняване на минали екологични щети в размер 9000 хил. лв. се разпределят, както следва:

1. до 7000 хил. лв. - за оздравителни програми, съответстващи на условията на Заема за подкрепа на околната среда и приватизацията (EPSAL) с Международната банка за възстановяване и развитие;

2. до 2000 хил. лв. - за оздравителни програми извън т. 1.

(2) Допълнителни средства за изпълнението на оздравителни програми по ал. 1, т. 1 могат да се насочват целево при условията и по реда на Закона за устройството на държавния бюджет.


Чл. 44. Предвидените средства в общодържавните разходи на централния бюджет за 2003 г. по чл. 23, т. 4 от Наредбата за прилагане на чл. 5, ал. 2 от Закона за амнистия и връщане на отнети имущества, приета с Постановление № 139 на Министерския съвет от 1991 г. (обн., ДВ, бр. 61 от 1991 г.; изм., бр. 19 от 1992 г.; попр., бр. 51 от 1992 г.; изм., бр. 96 от 1992 г. и бр. 70 от 2000 г.), се предоставят на общините по заявка, одобрена от министъра на финансите по реда на чл. 34, ал. 1 от Закона за устройството на държавния бюджет.


Чл. 45. (1) В рамките на целевата субсидия за капиталови разходи по чл. 10, ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г. Столичната община може да финансира изработването на новия общ устройствен план на София и Столичната община.

(2) На Столичната община е разчетен капиталов разход с източник кредити с държавна гаранция в размер 15 707 690 лв.


Чл. 46. (1) Предвидените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г. средства за покриване на разлики в стойността на жилищата, дадени в обезщетение на собственици на недвижими имоти, отчуждени по реда на отменения Закон за териториално и селищно устройство или на Закона за собствеността, по цени съгласно отменената Наредба за цените на недвижимите имоти, както и за жилищата на лицата, работили в строителството по реда на отмененото Постановление № 70 на Министерския съвет от 1980 г. за подобряване условията за подготовка и реализация на младежта въз основа на договор, сключен до 4 март 1991 г., се отпускат ежемесечно от Министерството на финансите по правоимащи инвеститори (общини, Министерството на вътрешните работи, жилищностроителни кооперации, изпълнявани изцяло или частично чрез възлагане, и др.) и по обекти за частта, припадаща се от тези обекти за посочените групи граждани.

(2) Средствата по ал. 1 се предоставят въз основа на искания от съответните инвеститори по ред, определен от министъра на финансите.


Чл. 47. (1) Документацията за капиталовите разходи съгласно чл. 5, ал. 1 и чл. 10, ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г. се представя в Министерството на финансите в срок един месец от обнародването на постановлението.

(2) До утвърждаването на документацията по ал. 1 министърът на финансите определя лимит за капиталови трансфери и капиталови разходи, финансирани с целеви субсидии, собствени бюджетни средства и преки държавни или гарантирани от държавата външни инвестиционни кредити на държавните органи, министерствата, ведомствата, другите бюджетни организации, общините, предприятията и юридическите лица с нестопанска цел, финансирани със субсидия от републиканския бюджет, въз основа на заявка за необходимите им средства за разплащане на капиталови разходи само за обекти, които са в строителство, основен ремонт и проектиране от предходната година, и за плащания с настъпил падеж по договори от предходната година за придобиване на компютри и хардуер, сгради, друго оборудване, машини и съоръжения, транспортни средства, стопански инвентар и нематериални дълготрайни активи.

(3) Не се утвърждава лимит за капиталовите разходи с източник на финансиране преходен остатък от минали години и собствени бюджетни средства на Българското национално радио, Българската национална телевизия, Българската академия на науките, държавните висши училища към Министерството на образованието и науката и Министерството на отбраната.

(4) По реда на ал. 2 министърът на финансите определя лимит за целевите субсидии на общините и за обектите с новозапочващо строителство по приложение № 6 към чл. 10, ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г.


Чл. 48. (1) Министърът на финансите назначава междуведомствена комисия, която до 31 март 2003 г. разпределя по общини и по обекти одобрените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г. целеви средства за придобиване на материални дълготрайни активи и за основен ремонт на местните общински пътища в размер 6000 хил. лв.

(2) Министърът на финансите превежда на общините субсидиите, разпределени по реда на ал. 1, въз основа на заявка за необходимите им средства.


Чл. 49. Средствата за допълнително материално стимулиране в размер до 40 на сто от реализираните приходи от извършени платени медицински и немедицински услуги от здравните заведения по смисъла на § 1, ал. 1 от допълнителните разпоредби на Закона за народното здраве и от лечебните заведения по чл. 5, ал. 1 от Закона за лечебните заведения се изплащат от бюджетите/бюджетните сметки на съответните разпоредители с бюджетни кредити и се отчитат по Единната бюджетна класификация.


Чл. 50. Средствата по чл. 17 от Закона за политическите партии, които са предвидени в централния бюджет, се предоставят по ред, определен от министъра на финансите.


Чл. 51. (1) Министърът на финансите по предложение на министъра на образованието и науката по реда на чл. 34 от Закона за устройството на държавния бюджет извършва промяна на бюджетните взаимоотношения на общините с централния бюджет за 2003 г., свързана с изплащането на допълнително трудово възнаграждение по реда на § 35 от допълнителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за народната просвета (ДВ, бр. 36 от 1998 г.), в рамките на предвидените в централния бюджет средства в размер до 34,5 млн. лв. за утвърдената численост от Министерството на образованието и науката.

(2) За допълнителната численост на персонала над утвърдената от Министерството на образованието и науката средствата за изплащането на допълнителното трудово възнаграждение по реда на § 35 от допълнителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за народната просвета се осигуряват от общинските бюджети за сметка на имуществени данъци и такси, неданъчни и други общински приходи.


Чл. 52. Министърът на финансите по предложение на министъра на образованието и науката по реда на чл. 34 от Закона за устройството на държавния бюджет извършва компенсирана промяна на бюджетните взаимоотношения на общините с централния бюджет за 2003 г. в резултат на настъпили промени от преструктуриране на дейностите "държавна отговорност" в сферата на общинското образование през бюджетната година.


Чл. 53. Министърът на финансите по предложение на министъра на труда и социалната политика по реда на чл. 34 от Закона за устройството на държавния бюджет извършва компенсирана промяна на бюджетните взаимоотношения на общините с централния бюджет за 2003 г. в резултат на настъпили промени в структурата и профила на заведенията за социални услуги през 2003 г. в рамките на разчетените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г. средства за работна заплата, осигурителни плащания и текуща издръжка.


Чл. 54. Предвидените в централния бюджет средства за подпомагане на физическото възпитание и спорта се предоставят и разходват по бюджетите на съответните министерства и общините при условията и по реда на Постановление № 129 на Министерския съвет от 2000 г. за определяне на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическо възпитание и спорт, които се осигуряват от държавния бюджет и от бюджетите на общините (ДВ, бр. 58 от 2000 г.).


Чл. 55. Средствата по чл. 4, т. 1 от Закона за ветераните от войните, които са предвидени в централния бюджет, се предоставят на основата на действително извършените разходи като обща допълваща субсидия на общините не по-късно от 15 декември 2003 г.


Чл. 56. Министърът на финансите по предложение на министъра на културата предоставя от централния бюджет до 900 хил. лв. за подпомагане дейността на народните читалища като обща допълваща субсидия на общините.


Чл. 57. (1) Утвърждава разпределението на средствата, предвидени в централния бюджет за 2003 г. за изпълнение на програми за техническа ликвидация и консервация на обекти от миннодобивния отрасъл, за отстраняване на последствията и за саниране на околната среда, както следва:

1. до 14 000 хил. лв. - за въгледобивни търговски дружества;

2. (изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 19.12.2003 г.) до 2000 хил. лв. - за уранодобивни търговски дружества;

3. до 11 000 хил. лв. - за рудодобивни търговски дружества.

(2) Министърът на икономиката и министърът на енергетиката и енергийните ресурси в срок два месеца от обнародването на постановлението разпределят средствата по ал. 1, т. 1, 2 и 3 по търговски дружества въз основа на приоритетни проекти и обекти, съгласувани с министъра на финансите.

(3) Промени в разпределението на средствата по ал. 2 се извършват съгласувано с министъра на финансите в рамките на утвърдените средства по ал. 1.


Чл. 58. (1) Постъпването и разходването на средствата по чл. 79, ал. 4 от Закона за висшето образование се извършват чрез бюджета на Националната агенция за оценяване и акредитация.

(2) Постъпването и разходването на получените средства за депозиране и поддържане на промишлените микроорганизми и клетъчни култури се извършват чрез бюджета на Националната банка за промишлени микроорганизми и клетъчни култури.


Чл. 59. Постъпленията от дарения, помощи и други безвъзмездно получени средства от страната и от чужбина, както и средствата по международни програми, споразумения и договори на държавните висши училища, Българската академия на науките и техните структурни звена се включват и разходват чрез техните бюджети по реда на чл. 90 от Закона за висшето образование и чл. 11, ал. 2 и 4 от Закона за Българската академия на науките.


Чл. 60. Средствата от такси и другите допълнителни приходи за бюджета от глоби и имуществени санкции, събирани по Закона за хазарта, постъпват изцяло по бюджета на Държавната комисия по хазарта, като 25 на сто от тях се разходват по реда на чл. 16, ал. 2 от Закона за хазарта.


Чл. 61. (1) Предвиденият в чл. 1, ал. 2, т. 4 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г. резерв за предотвратяване и ликвидиране на последиците от стихийни бедствия и крупни производствени аварии се усвоява след решение на Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи.

(2) Когато получател на средствата е бюджетна организация, чиито плащания се извършват чрез системата за електронни бюджетни разплащания СЕБРА, сумите по ал. 1 се предоставят и разходват чрез компенсирана корекция на централния бюджет и бюджета на съответния първостепенен разпоредител по реда на чл. 34 от Закона за устройството на държавния бюджет.

(3) Средствата по ал. 2 се предоставят и разходват чрез увеличаване на съответните лимити за плащания в СЕБРА.

(4) Останалите средства по ал. 1 се предоставят по досегашния ред чрез процедурата на незабавно инкасо.


Чл. 62. За разширяване на Постоянната мисия на Република България към НАТО и за участие в органите и командванията на НАТО министърът на финансите може да предостави на Министерството на отбраната до 5,0 млн. лв. от предвидените в централния бюджет средства за европейска интеграция.


Чл. 63. Министърът на енергетиката и енергийните ресурси в срок три месеца от обнародването на постановлението да предприеме необходимите действия съгласно чл. 148 и 192 от Търговския закон за увеличаване капитала на търговските дружества, чиито задължения, представляващи невъзстановени временни финансови помощи, са отписани съгласно § 34 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г.


Чл. 64. Министърът на финансите по предложение на министъра на труда и социалната политика извършва компенсирана промяна на натуралните и стойностните показатели и бюджетните взаимоотношения на общините с централния бюджет и с бюджета на Министерството на труда и социалната политика, произтичаща от промените в Закона за социално подпомагане, след подписване на разделителни протоколи между кметовете на общините и министъра на труда и социалната политика.


Чл. 65. (1) От 1 януари 2003 г. до 20 на сто от ежемесечно превежданите от републиканския бюджет средства за социални помощи могат да се изразходват за предоставяне на социални помощи в натура.

(2) Министърът на труда и социалната политика определя конкретния размер, вида и начина на предоставяне на социални помощи в натура.


Чл. 66. (1) До приемането на Националния план за действие по заетостта за 2003 г. трудовите възнаграждения по програмите за заетост "От социални помощи към осигуряване на заетост" и "Помощ за пенсиониране" за пълен работен месец на 8-часов работен ден са в размер 110 лв.

(2) На работодателите по програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" се осигуряват за сметка на бюджета на Министерството на труда и социалната политика средства за разходите за основен платен годишен отпуск и за паричните обезщетения за първите 3 работни дни от временната неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука и професионална болест и дължимите върху тях вноски за сметка на работодателя, за фондовете на държавното обществено осигуряване (с изключение на вноските за фонд "Безработица"), допълнителното задължително пенсионно осигуряване и за Националната здравноосигурителна каса.


Чл. 67. (1) Средствата за здравноосигурителни вноски на лицата по чл. 40, ал. 2, т. 4 и 8 от Закона за здравното осигуряване са разчетени в разходите за делегираната държавна дейност "Други помощи и обезщетения" и са осигурени чрез държавния трансфер за бюджетите на общините.

(2) Министърът на финансите по предложение на министъра на труда и социалната политика на основание чл. 34 от Закона за устройството на държавния бюджет и на базата на взаимно подписани протоколи между кметовете на общините и министъра на труда и социалната политика да извърши компенсирана промяна на бюджетните взаимоотношения на общините с централния бюджет и с бюджета на Министерството на труда и социалната политика във връзка с прехвърлянето на средствата по ал. 1 от бюджетите на общините по бюджета на Министерството на труда и социалната политика в изпълнение на чл. 40, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване.


Чл. 68. (1) Средствата, необходими за покриване на разходите по прекратяване дейността на закритата Комисия за разкриване на документи и установяване на принадлежност към бившата Държавна сигурност или бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб, се осигуряват от централния бюджет чрез бюджета на Държавната комисия по сигурността на информацията.

(2) Министърът на финансите да извърши произтичащите от ал. 1 промени по съответните бюджети.


Чл. 69. Приходите от такси по Тарифа № 14 за таксите, които се събират в системата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от областните управители, одобрена с Постановление № 175 на Министерския съвет от 1998 г. (обн., ДВ, бр. 94 от 1998 г.; попр., бр. 110 от 1998 г.; изм. и доп., бр. 55 от 1999 г., бр. 41 от 2000 г., бр. 99 от 2001 г. и бр. 99 от 2002 г.), постъпват по бюджетите на съответните разпоредители с бюджетни кредити, които администрират събирането на тези суми.


Чл. 70. (1) За банковото обслужване от търговските банки на държавните органи, министерствата и ведомствата и техните подведомствени разпоредители и структурни единици, включени в системата на единна сметка и в системата за електронни бюджетни разплащания, не може да се сключват договори за комплексно банково обслужване на съответните разпоредители с бюджетни кредити.

(2) Министърът на финансите може да не одобри смени на обслужващите търговски банки на министерствата и ведомствата, чиито плащания се извършват чрез системата за електронни бюджетни разплащания, когато смените не се налагат от обективни причини, възпрепятстващи нормалното банково обслужване.


Чл. 71. (1) Предоставените средства на бюджетни предприятия по смисъла на § 1 от допълнителната разпоредба на Закона за счетоводството от бюджета на Министерството на труда и социалната политика по програмите за временна заетост се отчитат като трансфери. Разходването на тези средства от бюджетните предприятия - получатели на сумите, се отчита по съответните разходни параграфи според естеството и вида на разхода по отделно обособена за това дейност в Единната бюджетна класификация.

(2) Когато средствата по ал. 1 се предоставят на общини или на техни подведомствени разпоредители, промяната в общинския бюджет се извършва по реда на § 7, ал. 3 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г.


Чл. 72. Заплатите и осигурителните плащания на заетите в здравните кабинети в детските заведения и училищата на републиканско и общинско финансиране са осигурени като държавна дейност със Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г.


Чл. 73. (1) Министерството на околната среда и водите отчита пред Министерството на финансите изпълнението на програмния си бюджет по тримесечия. Това отчитане има експериментален характер и няма да повлияе върху изпълнението на бюджета по икономическа и функционална класификация.

(2) В края на бюджетната година Министерството на околната среда и водите представя отчет за изпълнението на индикаторите за изпълнение, заложени в експерименталния програмен бюджет на министерството за 2003 г., като до 28 февруари 2003 г. Министерството на финансите следва да предостави указания за формата и начина на отчитане.


Чл. 74. В срок един месец от обнародването на постановлението министърът на финансите по предложение на министъра на правосъдието утвърждава корекция по бюджета на Министерството на правосъдието за 2003 г. по приходната и разходната му част, отнасящи се до стопанската дейност в местата за лишаване от свобода.


Чл. 75. "Вазовски машиностроителни заводи" - ЕАД, Сопот, в срок не по-късно от 28 декември 2003 г. да възстанови по републиканския бюджет:

1. предоставените като временна финансова помощ от държавата с Решение № 88 на Министерския съвет от 2001 г. средства в размер 8200 хил. лв. и дължимите към 31 декември 2002 г. по тях лихви;

2. заплатените от държавата средства в размер 211 046 630 японски йени и начислените към 31 декември 2002 г. лихви като вноски по договора за заем, сключен между "Ничимен корпорейшън" и "Вазовски машиностроителни заводи" - ЕАД, Сопот.


Заключителни разпоредби

§ 1. В Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, приет с Постановление № 235 на Министерския съвет от 1996 г. (обн., ДВ, бр. 82 от 1996 г.; изм. и доп., бр. 8, 24, 45 и 62 от 1997 г., бр. 2, 29, 58 и 90 от 1998 г., бр. 13 от 1999 г., бр. 14 и 70 от 2000 г. и бр. 44 от 2001 г.), в § 8 от преходните и заключителните разпоредби ал. 2 се отменя.


§ 2. В преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 207 на Министерския съвет от 1994 г. за условията за получаване на стипендии от учениците след завършване на основното образование (обн., ДВ, бр. 83 от 1994 г.; изм. и доп., бр. 63 от 1995 г., бр. 5 от 1999 г., бр. 15 от 2000 г., бр. 8 от 2001 г. и бр. 5 от 2002 г.) в § 11 изречение първо се изменя така:

"Учениците, ползващи ученическо общежитие към държавните училища, заплащат месечен наем, определен от съответния министър."


§ 3. Постановлението се приема на основание чл. 23 от Закона за устройството на държавния бюджет.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 275 ОТ 24 НОЕМВРИ 2003 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 16 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2003 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2003 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 105 ОТ 2003 Г.)


§ 3. Средствата за изпълнение на постановлението да се осигурят от икономии на разходите и/или от преизпълнение на приходите по централния бюджет за 2003 г.


§ 4. Министърът на финансите да извърши произтичащите от § 2 промени по централния бюджет и другите субсидии и плащания за 2003 г.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 309 ОТ 19 ДЕКЕМВРИ 2003 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 16 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2003 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2003 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 112 ОТ 2003 Г.)


§ 4. Допълнителните субсидии по § 3, т. 1 в размер 1000 хил. лв. да се ползват за уреждане на задължения към държавата на дружества от въгледобива.


§ 5. Увеличението на средствата по § 3, т. 1 е за сметка на намалението на разходите в централния бюджет по § 2, а средствата по § 3,

т. 2 да се осигурят чрез преструктуриране на субсидиите, предвидени с чл. 1, ал. 2, т. 1.7 в частта други субсидии и плащания, и предвидените с чл. 1, ал. 2, т. 2.2 капиталови трансфери от Закона за държавния бюджет на Република България за 2003 г.


§ 6. Министърът на финансите да извърши налагащите се промени по централния бюджет, капиталовите трансфери и другите субсидии и плащания за 2003 г.


§ 7. Постановлението влиза в сила от 19 декември 2003 г.


Приложение № 1 към чл. 1, ал. 1



БЮДЖЕТ
на държавните органи, министерствата и ведомствата
(в т.ч. Българската академия на науките и
държавните висши училища), финансирани от
републиканския бюджет за 2003 г.
 
Държавни органи, министерства и ведомства
(в т.ч. Българската академия на науките
и държавните висши училища)
 
1. Народно събрание
2. Администрация на президента
3. Министерски съвет
4. Конституционен съд
5. Министерство на финансите
6. Министерство на външните работи
7. Министерство на отбраната
  в т.ч.:
  Военна академия "Г. С. Раковски"
  Национален военен университет "В. Левски"
  Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров"
8. Министерство на вътрешните работи
9. Министерство на правосъдието
10. Министерство на труда и социалната политика
11. Министерство на здравеопазването
12. Министерство на образованието и науката
  в т.ч.:
  Българска академия на науките
  Технически университет - София
  Технически университет София - филиал Пловдив
  Технически университет - Варна
  Технически университет - Габрово
  Русенски университет "А. Кънчев" - Русе
  Висш институт по хранителна и вкусова
  промишленост - Пловдив
  Химико-технологичен и металургичен
  университет - София
  Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас
  Лесотехнически университет - София
  Университет по архитектура, строителство
  и геодезия - София
  Минно-геоложки университет "Св. Ив. Рилски" -
  София
  Университет за национално и световно
  стопанство - София
  Икономически университет - Варна
  Стопанска академия "Димитър А. Ценов" - Свищов
  Софийски университет "Св. Климент Охридски"
  Великотърновски университет "Св. св. Кирил
  и Методий" - Велико Търново
  Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" -
  Пловдив
  Югозападен университет "Неофит Рилски" -
  Благоевград
  Шуменски университет "Епископ Константин
  Преславски" - Шумен
  Национална спортна академия - София
  Аграрен университет - Пловдив
  Академия за музикално и танцово изкуство -
  Пловдив
  Национална академия за театрално и филмово
  изкуство "Кр. Сарафов" - София
  Държавна музикална академия "Панчо Владиге-
  ров" - София
  Национална художествена академия - София
  Колеж по библиотечно дело - София
  Колеж по телекомуникации и пощи - София
  Медицински университет - София
  Медицински университет - Варна
  Тракийски университет - Стара Загора -
  Медицински факултет
  Висш медицински институт - Пловдив
  Висш медицински институт - Плевен
  Тракийски университет - Стара Загора
  Висше транспортно училище "Тодор Каблешков" -
  София
  Висше строително училище "Любен Каравелов" -
  София
13. Министерство на културата
14. Министерство на околната среда и водите
15. Министерство на икономиката
16. Министерство на регионалното развитие
  и благоустройството
17. Министерство на земеделието и горите
18. Министерство на транспорта и съобщенията
19. Министерство на енергетиката и енергийните
  ресурси
20. Министерство на младежта и спорта
21. Национална служба за охрана
22. Национална разузнавателна служба
23. Национален статистически институт
24. Държавна комисия по сигурността
  на информацията
25. Комисия за защита на конкуренцията
26. Комисия за регулиране на съобщенията
27. Съвет за електронни медии
28. Държавна комисия за енергийно регулиране
29. Агенция за ядрено регулиране
 
 
Бюджет на Народното събрание за 2003 г.
В левове
 
Показатели Сума
1 2
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 4949472
Собствени приходи 4949472
Неданъчни приходи 4949472
Приходи и доходи от собственост 4487672
Събрани и внесени ДДС и други данъци  
върху продажбите (нето) 461800
РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II - III) 4949472
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 24837389
Общо разходи 24837389
Текущи разходи 24237389
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 8969536
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 279800
Осигурителни вноски от работодатели 3082460
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 2616236
Здравноосигурителни вноски  
от работодатели 424024
Вноски за допълнително задължително  
осигуряване 42200
Издръжка 11699593
Разходи за членски внос и участие в  
нетърговски организации и дейности 206000
Капиталови разходи 600000
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 877
по трудови правоотношения 734
по служебни правоотношения 143
Средногодишни щатни бройки 877
по трудови правоотношения 734
по служебни правоотношения 143
Средна годишна работна заплата 10228
Брой на моторни превозни средства 97
в т.ч. леки автомобили 82
III. ТРАНСФЕРИ 19887917
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ,  
ВНОСКИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕ-  
ПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ  
И ДРУГИ БЮДЖЕТИ 19887917
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 19887917
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 19887917
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ  
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III)  
V. ФИНАНСИРАНЕ  
 
 
Бюджет на Администрацията на президента
за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО  
РАЗХОДИ + ТРАНСФЕРИ (II - III)  
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 4557512
Общо разходи 4557512
Текущи разходи 3557512
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 1411577
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 100000
Осигурителни вноски от работодатели 461473
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 391007
Здравноосигурителни вноски от  
работодатели 63563
Вноски за допълнително задължително  
осигуряване 6903
Издръжка 1584462
Капиталови разходи 1000000
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 163
по трудови правоотношения 163
Средногодишни щатни бройки 163
по трудови правоотношения 163
Средна годишна работна заплата 8660
III. ТРАНСФЕРИ 4557512
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ, ВНОСКИ)  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИКАН-  
СКИЯ БЮДЖЕТ И ДРУГИ БЮДЖЕТИ 4557512
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 4557512
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 4557512
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТНИ  
СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ  
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИШЪК  
(+) (I - II + III)  
V. ФИНАНСИРАНЕ  
 
 
Бюджет на Министерския съвет за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 17991600
Собствени приходи 17991600
Неданъчни приходи 17989600
Приходи и доходи от собственост 17193254
Глоби, санкции и наказателни лихви 8036
Други неданъчни приходи 25684
Приходи от продажба на държавно  
и общинско имущество 762626
Помощи, дарения и други безвъзмездно  
получени суми 2000
РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II - III) 17991600
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 84819717
Общо разходи 84819717
Текущи разходи 79819717
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 23783584
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 722800
Осигурителни вноски от работодатели 8637413
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 7405695
Здравноосигурителни вноски  
от работодатели 1114918
Вноски за допълнително задължително  
осигуряване 116800
Други здравноосигурителни вноски 203000
Издръжка 27232920
Обезщетения и помощи за домакинствата 18000000
Субсидии 1200000
Субсидии на организации  
с нестопанска цел 1200000
Разходи за членски внос и участие  
в нетърговски организации и дейности 40000
Капиталови разходи 5000000
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 4955
по трудови правоотношения 4081
по служебни правоотношения 874
Средногодишни щатни бройки 4955
по трудови правоотношения 4081
по служебни правоотношения 874
Средна годишна работна заплата 4800
Брой на моторни превозни средства 146
в т. ч. леки автомобили 77
санитарни линейки 12
Легла в почивни станции 1331
Брой на заведенията и учрежденията 19
Болнични легла 260
III. ТРАНСФЕРИ 66828117
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ,  
ВНОСКИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕ-  
ПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ  
И ДРУГИ БЮДЖЕТИ 66828117
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 66828117
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 66828117
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ  
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III)  
V. ФИНАНСИРАНЕ  
 
 
Бюджет на Конституционния съд за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО  
РАЗХОДИ + ТРАНСФЕРИ (II - III)  
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 1246825
Общо разходи 1246825
Текущи разходи 1146825
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 548809
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 250000
Осигурителни вноски от работодатели 178716
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 152020
Здравноосигурителни вноски  
от работодатели 24696
Вноски за допълнително задължително  
осигуряване 2000
Издръжка 153300
Разходи за членски внос и участие  
в нетърговски организации и дейности 16000
Капиталови разходи 100000
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 45
по трудови правоотношения 45
Средногодишни щатни бройки 45
по трудови правоотношения 45
Средна годишна работна заплата 12196
Брой на моторни превозни средства 2
в т.ч. леки автомобили 2
III. ТРАНСФЕРИ 1246825
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ,  
ВНОСКИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕ-  
ПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ  
И ДРУГИ БЮДЖЕТИ 1246825
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 1246825
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 1246825
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ  
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III)  
V. ФИНАНСИРАНЕ  
 
 
Бюджет на Министерството на финансите
за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 50796200
Собствени приходи 50796200
Данъчни приходи 25302000
Данък върху доходите на физически лица 966619
Данък върху печалбата 6612877
Данък за общините 1317937
Данък върху дивидента и доходите 359326
Имуществени данъци 67241
Данък върху добавената стойност 15716068
Акцизи и такси върху течни горива 225000
Други данъци 36932
Неданъчни приходи 24749000
Приходи и доходи от собственост 10376453
Държавни такси 3155123
Общински такси 217424
Глоби, санкции и наказателни лихви 6800000
Други неданъчни приходи 1000000
Приходи от концесии 3200000
Помощи, дарения и други безвъзмездно  
получени суми 745200
РАЗХОДИ + ТРАНСФЕРИ (II - III) 66784800
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 206959961
Общо разходи 206959961
Текущи разходи 164087502
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 94692682
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 5911296
Осигурителни вноски от работодатели 35352162
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 29456166
Здравноосигурителни вноски  
от работодатели 5377988
Вноски за допълнително задължително  
осигуряване 518008
Издръжка 27082016
Лихви 372840
Разходи за лихви по заеми от междуна-  
родни организации и институции 372840
Разходи за членски внос и участие в  
нетърговски организации и дейности 676506
Капиталови разходи 42872459
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 16680
по трудови правоотношения 13678
по служебни правоотношения 3002
Средногодишни щатни бройки 16680
по трудови правоотношения 13678
по служебни правоотношения 3002
Средна годишна работна заплата 5677
Брой на моторни превозни средства 573
в т.ч. леки автомобили 486
Брой на заведенията и учрежденията 133
III. ТРАНСФЕРИ 140175161
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ,  
ВНОСКИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕ-  
ПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ  
И ДРУГИ БЮДЖЕТИ 140175161
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 140175161
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 140175161
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ  
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III) -15988600
V. ФИНАНСИРАНЕ 15988600
Външно финансиране 15988600
Заеми от чужбина - нето (+/-) 15988600
- заеми (+) 15988600
 
 
Бюджет на Министерството на външните
работи за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 39355300
Собствени приходи 39355300
Неданъчни приходи 39355300
Приходи и доходи от собственост 11000000
Държавни такси 25000000
Приходи от продажба на държавно  
и общинско имущество 3355300
РАЗХОДИ + ТРАНСФЕРИ (II - III) 39355300
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 97576684
Общо разходи 97576684
Текущи разходи 93676684
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 9929301
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 3624893
Осигурителни вноски от работодатели 3892683
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 3336046
Здравноосигурителни вноски  
от работодатели 556637
Издръжка 70103831
Разходи за членски внос и участие в  
нетърговски организации и дейности 6125976
Капиталови разходи 3900000
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 1873
по трудови правоотношения 748
по служебни правоотношения 1125
Средногодишни щатни бройки 1873
по трудови правоотношения 748
по служебни правоотношения 1125
Средна годишна работна заплата 5301
Брой на моторни превозни средства 438
в т.ч. леки автомобили 438
III. ТРАНСФЕРИ 58221384
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ,  
ВНОСКИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕ-  
ПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ  
И ДРУГИ БЮДЖЕТИ 58221384
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 58221384
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 58221384
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ  
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ  
ЗАЕМИ МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ  
БЮДЖЕТ, БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ  
И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ  
И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III)  
V. ФИНАНСИРАНЕ  
 
 
Бюджет на Министерството на отбраната
за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 30757000
Собствени приходи 30757000
Неданъчни приходи 30755000
Приходи и доходи от собственост 25090525
Приходи от продажба на държавно  
и общинско имущество 5664475
Помощи, дарения и други безвъзмездно  
получени суми 2000
РАЗХОДИ + ТРАНСФЕРИ (II - III) 30757000
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 810082000
Общо разходи 810082000
Текущи разходи 770082000
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 16112855
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 154230
Осигурителни вноски от работодатели 5632937
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 4858459
Здравноосигурителни вноски  
от работодатели 774478
Други здравноосигурителни вноски 1025800
Издръжка 705556178
Обезщетения и помощи за домакинствата 41600000
Капиталови разходи 40000000
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 3360
по трудови правоотношения 3360
Средногодишни щатни бройки 3360
по трудови правоотношения 3360
Средна годишна работна заплата 4795
Брой на моторни превозни средства 182
в т.ч. леки автомобили 28
санитарни линейки 38
Брой на заведенията и учрежденията 13
Санаториални легла 500
Болнични легла 1000
III. ТРАНСФЕРИ 779325000
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ,  
ВНОСКИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕ-  
ПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ  
И ДРУГИ БЮДЖЕТИ 779325000
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 797200000
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 797200000
Предоставени субсидии от републиканския  
бюджет за БАН и държавните висши  
училища (нето) -17875000
- предоставени трансфери от РБ  
за държавните висши училища -  
използва се само от МОН и МО (-) -17875000
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ  
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III)  
V. ФИНАНСИРАНЕ  
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на отбраната
за Военната академия "Г. С. Раковски"
за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
III. ТРАНСФЕРИ 5545000
Предоставени субсидии от републиканския  
бюджет за БАН и държавните висши  
училища (нето) 5545000
- получени трансфери (субсидии) от РБ  
за държавните висши училища 5545000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на отбраната
за Националния военен университет
"В. Левски" за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
III. ТРАНСФЕРИ 10217000
Предоставени субсидии от републиканския  
бюджет за БАН и държавните висши  
училища (нето) 10217000
- получени трансфери (субсидии) от РБ  
за държавните висши училища 10217000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на отбраната
за Висшето военноморско училище
"Н. Й. Вапцаров" за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
III. ТРАНСФЕРИ 2113000
Предоставени субсидии от републиканския  
бюджет за БАН и държавните висши  
училища (нето) 2113000
- получени трансфери (субсидии) от РБ  
за държавните висши училища 2113000
 
 
Бюджет на Министерството на вътрешните работи
за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 100101000
Собствени приходи 100101000
Неданъчни приходи 100081000
Приходи и доходи от собственост 53304000
Държавни такси 46476000
Глоби, санкции и наказателни лихви 261000
Приходи от продажба на държавно  
и общинско имущество 40000
Помощи, дарения и други безвъзмездно  
получени суми 20000
РАЗХОДИ + ТРАНСФЕРИ (II - III) 100101000
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 693405000
Общо разходи 693405000
Текущи разходи 683405000
Други здравноосигурителни вноски 118000
Издръжка 642887000
Обезщетения и помощи за домакинствата 40400000
Капиталови разходи 10000000
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
III. ТРАНСФЕРИ 593304000
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ,  
ВНОСКИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕ-  
ПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ  
И ДРУГИ БЮДЖЕТИ 593304000
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 593304000
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 593304000
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ  
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III)  
V. ФИНАНСИРАНЕ  
 
 
Бюджет на Министерството на правосъдието
за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 10792000
Собствени приходи 10792000
Неданъчни приходи 10792000
Приходи и доходи от собственост 9292000
Държавни такси 1500000
РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II - III) 10792000
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 77884470
Общо разходи 77884470
Текущи разходи 74024470
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 32065028
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 4411000
Осигурителни вноски от работодатели 17975422
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 12632100
Здравноосигурителни вноски  
от работодатели 1886822
Вноски за допълнително задължително  
осигуряване 3456500
Други здравноосигурителни вноски 604900
Издръжка 18918120
Разходи за членски внос и участие  
в нетърговски организации и дейности 50000
Капиталови разходи 3860000
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 5352
по трудови правоотношения 933
по служебни правоотношения 4419
Средногодишни щатни бройки 5352
по трудови правоотношения 933
по служебни правоотношения 4419
Средна годишна работна заплата 5991
Брой на моторни превозни средства 256
в т.ч. леки автомобили 78
санитарни линейки 7
Легла в почивни станции 280
III. ТРАНСФЕРИ 67092470
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ,  
ВНОСКИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕ-  
ПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ  
И ДРУГИ БЮДЖЕТИ 64832470
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 64832470
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 64832470
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ 2260000
Трансфери (субсидии, вноски) между  
бюджетни сметки (нето) 2260000
- получени трансфери (+) 2260000
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III)  
V. ФИНАНСИРАНЕ  
 
 
Бюджет на Министерството на труда и социал-
ната политика за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 2690000
Собствени приходи 2690000
Неданъчни приходи 2441000
Приходи и доходи от собственост 469400
Държавни такси 358200
Глоби, санкции и наказателни лихви 1598400
Други неданъчни приходи 15000
Помощи, дарения и други безвъзмездно  
получени суми 249000
РАЗХОДИ + ТРАНСФЕРИ (II - III) 20706093
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 705435314
Общо разходи 705435314
Текущи разходи 686303708
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 19100020
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 1996289
Осигурителни вноски от работодатели 7013627
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 6055187
Здравноосигурителни вноски от  
работодатели 958440
Издръжка 37454216
Лихви 722610
Разходи за лихви по заеми от междуна-  
родни организации и институции 722610
Стипендии 20301
Обезщетения и помощи за домакинствата 617814144
Субсидии 2098900
Субсидии за нефинансови предприятия 2098900
Разходи за членски внос и участие в  
нетърговски организации и дейности 83601
Капиталови разходи 19131606
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 4665
по трудови правоотношения 3710
по служебни правоотношения 955
Средногодишни щатни бройки 4665
по трудови правоотношения 3712
по служебни правоотношения 953
Средна годишна работна заплата 4094
Брой на моторни превозни средства 214
в т.ч. леки автомобили 184
санитарни линейки 1
Легла в почивни станции 147
Брой на заведенията и учрежденията 179
III. ТРАНСФЕРИ 684729221
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ,  
ВНОСКИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕ-  
ПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ  
И ДРУГИ БЮДЖЕТИ 678229221
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 678229221
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 678229221
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ 6500000
Трансфери (субсидии, вноски) между  
бюджетни сметки (нето) 6500000
- получени трансфери (+) 6500000
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III) -18016093
V. ФИНАНСИРАНЕ 18016093
Външно финансиране 18016093
Заеми от чужбина - нето (+/-) 18016093
- заеми (+) 18016093
 
 
Бюджет на Министерството на здравеопазва-
нето за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 16500000
Собствени приходи 16500000
Неданъчни приходи 16500000
Приходи и доходи от собственост 14000000
Държавни такси 2300000
Глоби, санкции и наказателни лихви 200000
РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II-III) 33243020
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 488738573
Общо разходи 488738573
Текущи разходи 445738560
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 56706458
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 1861000
Осигурителни вноски от работодатели 19296854
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 16822813
Здравноосигурителни вноски  
от работодатели 2474041
Издръжка 104748988
Лихви 4415260
Разходи за лихви по заеми от между-  
народни организации и институции 4415260
Стипендии 24000
Субсидии 258400000
Субсидии за нефинансови предприятия 258400000
Разходи за членски внос и участие  
в нетърговски организации и дейности 286000
Капиталови разходи 43000013
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 17508
по трудови правоотношения 17130
по служебни правоотношения 378
Средногодишни щатни бройки 17508
по трудови правоотношения 17130
по служебни правоотношения 378
Средна годишна работна заплата 3239
Брой на моторни превозни средства 1574
в т.ч. леки автомобили 481
санитарни линейки 984
Брой на заведенията и учрежденията 142
Болнични легла 6922
III. ТРАНСФЕРИ 455495553
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ,  
ВНОСКИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕ-  
ПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ  
И ДРУГИ БЮДЖЕТИ 455495553
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 455495553
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 455495553
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ  
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III) -16743020
V. ФИНАНСИРАНЕ 16743020
Външно финансиране 16743020
Заеми от чужбина - нето (+/-) 16743020
- заеми (+) 23173280
- погашения (-) -6430260
 
 
Бюджет на Министерството на образованието
и науката за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 13175000
Собствени приходи 13175000
Неданъчни приходи 13175000
Приходи и доходи от собственост 12641800
Глоби, санкции и наказателни лихви 5000
Други неданъчни приходи 528200
РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II-III) 22980100
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 190159755
Общо разходи 190159755
Текущи разходи 178469219
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 98852542
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 3426443
Осигурителни вноски от работодатели 36327787
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 27930275
Здравноосигурителни вноски от  
работодатели 4491112
Вноски за допълнително задължително  
осигуряване 3906400
Други здравноосигурителни вноски 562600
Издръжка 29673257
Лихви 495990
Разходи за лихви по заеми от между-  
народни организации и институции 495990
Стипендии 6706100
Обезщетения и помощи за домакинствата 3900
Разходи за членски внос и участие  
в нетърговски организации и дейности 2420600
Капиталови разходи 11690536
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 33949
по трудови правоотношения 33188
по служебни правоотношения 761
Средногодишни щатни бройки 33949
по трудови правоотношения 33188
по служебни правоотношения 761
Средна годишна работна заплата 2912
Брой на моторни превозни средства 1620
Брой на заведенията и учрежденията 687
Средногодишен приравнен брой учащи се  
(без ВУ и колеж) 165060
III. ТРАНСФЕРИ 167179655
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ,  
ВНОСКИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕ-  
ПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ  
И ДРУГИ БЮДЖЕТИ 167179655
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 433193429
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 433193429
Предоставени субсидии от републиканския  
бюджет за БАН и държавните  
висши училища (нето) -266013774
- предоставени трансфери от РБ за  
държавните висши училища - използва  
се само от МОН и МО (-) -211608774
- предоставени трансфери от РБ  
за БАН - използва се само от МОН (-) -54405000
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ  
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III) -9805100
V. ФИНАНСИРАНЕ 9805100
Външно финансиране 9805100
Заеми от чужбина - нето (+/-) 9805100
- заеми (+) 9805100
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Българската академия на
науките за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
III. ТРАНСФЕРИ 54405000
Предоставени субсидии от републиканския  
бюджет за БАН и държавните висши  
училища (нето) 54405000
- получени трансфери (субсидии)  
от РБ за БАН 54405000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Техническия университет -
София, за 2003 г.
 
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 19828847
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 14325475
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 2010280
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 160
  - средноприравнен брой студенти 12546
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 2010280
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 7897285
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 2708769
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 2187548
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 355378
  Разходи за СБКО 165843
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ  
  ПЪРВИ И ВТОРИ КУРС 8017308
  - средноприравнен брой студенти  
  първи и втори курс за ВУ 5556
  - среден норматив, получен от  
  издръжката по професионални  
  направления за ВУ 1443
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБ-  
  НИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 432210
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТО-  
  ВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 4696162
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 1835408
2. Разходи по Закона за семейните  
  помощи за деца 11700
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 1589054
4. Здравноосигурителни вноски за  
  студенти и докторанти 1260000
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 375000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Техническия университет
София - филиал Пловдив, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 3040315
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 1901780
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 116629
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 59
  - средноприравнен брой студенти 1985
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 116629
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 1129837
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 387534
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 312965
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 50843
  Разходи за СБКО 23727
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ  
  ПЪРВИ И ВТОРИ КУРС 1084780
  - средноприравнен брой студенти  
  първи и втори курс за ВУ 743
  - среден норматив, получен от  
  издръжката по професионални  
  направления за ВУ 1460
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОР-  
  ЧЕСКА ДЕЙНОСТ, ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 25075
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТО-  
  ВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 593460
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 272935
2. Разходи по Закона за семейните  
  помощи за деца 1980
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 217745
4. Здравноосигурителни вноски  
  за студенти и докторанти 100800
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 520000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Техническия университет -
Варна, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 7106927
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 5295059
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 393752
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 68
  - средноприравнен брой студенти 5762
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 393752
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 2933631
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 1006235
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 812616
  Здравноосигурителни вноски от  
  работодатели 132013
  Разходи за СБКО 61606
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУ-  
  ЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ ПЪРВИ  
  И ВТОРИ КУРС 3128250
  - средноприравнен брой студенти  
  първи и втори курс за ВУ 2150
  - среден норматив, получен от  
  издръжката по професионални  
  направления за ВУ 1455
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОР-  
  ЧЕСКА ДЕЙНОСТ, ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 84657
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТО-  
  ВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 1647211
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 700061
2. Разходи по Закона за семейните помо-  
  щи за деца 14400
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 464750
4. Здравноосигурителни вноски за  
  студенти и докторанти 468000
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 80000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Техническия университет -
Габрово, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 4429299
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 3365883
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 293325
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 75
  - средноприравнен брой студенти 3911
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 293325
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 1752704
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 601177
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 485499
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 78872
  Разходи за СБКО 36807
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ  
  ПЪРВИ И ВТОРИ КУРС 2042280
  - средноприравнен брой студенти  
  първи и втори курс за ВУ 1464
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 1395
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕС-  
  КА ДЕЙНОСТ, ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 63065
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТО-  
  ВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 720351
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 433070
2. Разходи по Закона за семейните помо-  
  щи за деца 8100
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 36973
4. Здравноосигурителни вноски за студен-  
  ти и докторанти 242208
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 280000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Русенския университет
"А. Кънчев" - Русе, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 7369724
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 5904717
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 211175
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 41
  - средноприравнен брой студенти 5196
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 211175
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 3610820
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 1238511
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 1000197
  Здравноосигурителни вноски от  
  работодатели 162487
  Разходи за СБКО 75827
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУ-  
  ЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ ПЪРВИ  
  И ВТОРИ КУРС 3374464
  - средноприравнен брой студенти първи  
  и втори курс за ВУ 2572
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 1312
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИ-  
  ЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 45403
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТО-  
  ВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И  
  АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 1324604
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 869169
2. Разходи по Закона за семейните помо-  
  щи за деца 10260
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 8999
4. Здравноосигурителни вноски за студен-  
  ти и докторанти 436176
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 95000
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Висшия институт по хранителна и вкусова
промишленост - Пловдив, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 3652644
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 2657718
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 190180
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 82
  - средноприравнен брой студенти 2312
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 190180
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 1568131
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 537869
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 434372
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 70566
  Разходи за СБКО 32931
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ  
  ПЪРВИ И ВТОРИ КУРС 1509628
  - средноприравнен брой студенти първи  
  и втори курс за ВУ 1076
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 1403
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИ-  
  ЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 40889
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И  
  АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 874037
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 352590
2. Разходи по Закона за семейните  
  помощи за деца 1800
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 354767
4. Здравноосигурителни вноски  
  за студенти и докторанти 164880
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 80000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Химико-технологичния
и металургичен университет - София, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 5438374
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) ґ 50 % + р. II 4133337
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 242377
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 79
  - средноприравнен брой студенти 3061
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 242377
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 2872221
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 985172
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 795605
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 129250
  Разходи за СБКО 60317
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУ-  
  ЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ ПЪРВИ  
  И ВТОРИ КУРС 2083452
  - средноприравнен брой студенти първи  
  и втори курс за ВУ 1428
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 1459
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕС-  
  КА ДЕЙНОСТ, ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 52111
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТО-  
  ВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 1172926
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 631128
2. Разходи по Закона за семейните помощи  
  за деца 6300
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 319498
4. Здравноосигурителни вноски за студен-  
  ти и докторанти 216000
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 80000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Университет "Проф. д-р Асен
Златаров" - Бургас, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 4610799
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУ-  
  ЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 3354322
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 191512
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 68
  - средноприравнен брой студенти 2817
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 191512
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 2349072
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 805732
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 650693
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 105708
  Разходи за СБКО 49331
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУ-  
  ЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ ПЪРВИ  
  И ВТОРИ КУРС 1681164
  - средноприравнен брой студенти първи  
  и втори курс за ВУ 1394
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 1206
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИ-  
  ЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 41175
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 1120302
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 380826
2. Разходи по Закона за семейните помощи  
  за деца 2700
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 484776
4. Здравноосигурителни вноски за студен-  
  ти и докторанти 252000
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 95000
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Лесотехническия университет
- София, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 3498844
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 2631405
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 128232
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 70
  - средноприравнен брой студенти 1845
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 128232
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД. ПО  
  ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 1748830
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 599849
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 484426
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 78697
  Разходи за СБКО 36725
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУ-  
  ЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ ПЪРВИ  
  И ВТОРИ КУРС 1392949
  - средноприравнен брой студенти първи  
  и втори курс за ВУ 853
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 1633
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ  
  ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙ-  
  НОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ  
  И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 27570
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И  
  АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 754869
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 339247
2. Разходи по Закона за семейните помощи  
  за деца 5400
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 262598
4. Здравноосигурителни вноски за  
  студенти и докторанти 147624
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 85000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Университета по архитектура, строителство
и геодезия - София, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 5686706
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 3986353
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 318153
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 93
  - средноприравнен брой студенти 3410
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 318153
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 2907612
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 997311
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 805409
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 130843
  Разходи за СБКО 61060
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУ-  
  ЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ ПЪРВИ  
  И ВТОРИ КУРС 1874815
  - средноприравнен брой студенти първи  
  и втори курс за ВУ 1285
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 1459
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕС-  
  КА ДЕЙНОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБ-  
  НИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 68403
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 1516950
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 551171
2. Разходи по Закона за семейните помощи  
  за деца 6660
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 743119
4. Здравноосигурителни вноски за студенти  
  и докторанти 216000
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 115000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Минно-геоложкия университет
"Св. Ив. Рилски" - София, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 3603821
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 2759529
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 173978
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 81
  - средноприравнен брой студенти 2147
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 173978
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 1828229
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 627083
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 506419
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 82270
  Разходи за СБКО 38393
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУ-  
  ЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ ПЪРВИ  
  И ВТОРИ КУРС 1444884
  - средноприравнен брой студенти първи  
  и втори курс за ВУ 1002
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 1442
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕС-  
  КА ДЕЙНОСТ, ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 37405
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 711887
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 287851
2. Разходи по Закона за семейните помощи  
  за деца 5400
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 322300
4. Здравноосигурителни вноски  
  за студенти и докторанти 96336
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 95000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Университета за национално и световно
стопанство - София, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 11591919
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 6458370
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 309610
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 20
  - средноприравнен брой студенти 15177
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 309610
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 3289686
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 1128362
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 911243
  Здравноосигурителни вноски от  
  работодатели 148036
  Разходи за СБКО 69083
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ  
  ПЪРВИ И ВТОРИ КУРС 4094541
  - средноприравнен брой студенти първи  
  и втори курс за ВУ 5841
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 701
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИ-  
  ЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 182765
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 4450784
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 1808068
2. Разходи по Закона за семейните помощи  
  за деца 10440
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 1185220
4. Здравноосигурителни вноски за студенти  
  и докторанти 1447056
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 500000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Икономическия университет
- Варна, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 5392437
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 3652418
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 173430
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 26
  - средноприравнен брой студенти 6791
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 173430
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 1936651
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 664271
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 536452
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 87149
  Разходи за СБКО 40670
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУ-  
  ЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ ПЪРВИ  
  И ВТОРИ КУРС 2265242
  - средноприравнен брой студенти  
  първи и втори курс за ВУ 3346
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 677
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИ-  
  ЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 37288
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 1622731
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 743271
2. Разходи по Закона за семейните помощи  
  за деца 5580
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в  
  студ. общежития и столове към ВУ 254320
4. Здравноосигурителни вноски за  
  студенти и докторанти 619560
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 80000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Стопанската академия "Димитър А. Ценов"
- Свищов, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 4936498
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 3044149
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 162053
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 30
  - средноприравнен брой студенти 5341
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 162053
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 1790093
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 614002
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 495856
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 80554
  Разходи за СБКО 37592
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУ-  
  ЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ ПЪРВИ  
  И ВТОРИ КУРС 1761075
  - средноприравнен брой студенти първи  
  и втори курс за ВУ 2609
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 675
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИ-  
  ЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 34841
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 1737508
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 560954
2. Разходи по Закона за семейните помощи  
  за деца 3780
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 672374
4. Здравноосигурителни вноски  
  за студенти и докторанти 500400
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 120000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Софийския университет
"Св. Климент Охридски" за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 30022690
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 19016139
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 2223465
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 99
  - средноприравнен брой студенти 22487
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 2223465
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 12061562
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 4137116
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 3341053
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 542770
  Разходи за СБКО 253293
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ  
  ПЪРВИ И ВТОРИ КУРС 9805068
  - средноприравнен брой студенти първи  
  и втори курс за ВУ 9594
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 1022
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИ-  
  ЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 479439
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 7527112
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 3867542
2. Разходи по Закона за семейните помощи  
  за деца 28080
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 1722050
4. Здравноосигурителни вноски за студенти  
  и докторанти 1909440
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 3000000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Великотърновския университет
"Св. св. Кирил и Методий" - Велико Търново, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 6669779
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 5030879
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 256627
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 40
  - средноприравнен брой студенти 6337
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 256627
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 3054526
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 1047702
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 846104
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 137454
  Разходи за СБКО 64145
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУ-  
  ЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ ПЪРВИ  
  И ВТОРИ КУРС 2851452
  - средноприравнен брой студенти първи  
  и втори курс за ВУ 3076
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 927
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИ-  
  ЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 55175
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 1338725
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 867305
2. Разходи по Закона за семейните  
  помощи за деца 18180
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 0
4. Здравноосигурителни вноски за студенти  
  и докторанти 453240
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 245000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Пловдивския университет
"Паисий Хилендарски" - Пловдив, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 8506172
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 6493961
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 335387
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 40
  - средноприравнен брой студенти 8311
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 335387
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 4347641
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 1491241
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 1204297
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 195644
  Разходи за СБКО 91300
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУ-  
  ЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ ПЪРВИ  
  И ВТОРИ КУРС 3406827
  - средноприравнен брой студенти  
  първи и втори курс за ВУ 3867
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 881
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИ-  
  ЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 72108
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 1825102
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 932388
2. Разходи по Закона за семейните помощи  
  за деца 17280
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 242770
4. Здравноосигурителни вноски за студенти  
  и докторанти 632664
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 115000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Югозападния университет "Неофит Рилски"
- Благоевград, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 6998659
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 4765052
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 281820
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 42
  - средноприравнен брой студенти 6710
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 281820
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 1817053
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 623249
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 503324
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 81767
  Разходи за СБКО 38158
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ  
  ПЪРВИ И ВТОРИ КУРС 3403991
  - средноприравнен брой студенти  
  първи и втори курс за ВУ 3103
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 1097
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИ-  
  ЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 60591
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 2053016
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 959443
2. Разходи по Закона за семейните помощи  
  за деца 21420
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 361081
4. Здравноосигурителни вноски  
  за студенти и докторанти 711072
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 120000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Шуменския университет "Епископ Константин
Преславски" - Шумен, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 5101107
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 3615686
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 248728
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 50
  - средноприравнен брой студенти 4935
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 248728
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 2345290
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 804434
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 649645
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 105538
  Разходи за СБКО 49251
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУ-  
  ЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ ПЪРВИ  
  И ВТОРИ КУРС 1916460
  - средноприравнен брой студенти  
  първи и втори курс за ВУ 2106
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 910
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ  
  ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙ-  
  НОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И  
  НАУЧНИ ТРУДОВЕ 53477
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 1336944
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 579640
2. Разходи по Закона за семейните помощи  
  за деца 13140
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 402164
4. Здравноосигурителни вноски  
  за студенти и докторанти 342000
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 95000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Националната спортна академия
- София, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 5508249
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 4282305
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 168120
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 81
  - средноприравнен брой студенти 2075
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 168120
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 1894852
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 649934
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 524874
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 85268
  Разходи за СБКО 39792
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ  
  ПЪРВИ И ВТОРИ КУРС 2925852
  - средноприравнен брой студенти  
  първи и втори курс за ВУ 942
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 3106
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ  
  ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙ-  
  НОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ  
  И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 36146
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 1069798
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 267043
2. Разходи по Закона за семейните помощи  
  за деца 3600
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 659331
4. Здравноосигурителни вноски  
  за студенти и докторанти 139824
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 120000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Аграрния университет -
Пловдив, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 4233038
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 3646127
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 391962
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 187
  - средноприравнен брой студенти 2092
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 391962
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 1994098
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 683976
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 552365
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 89734
  Разходи за СБКО 41876
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ  
  ПЪРВИ И ВТОРИ КУРС 2111109
  - средноприравнен брой студенти първи  
  и втори курс за ВУ 1001
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 2109
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ  
  ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИ-  
  ЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 84272
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 407639
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 248159
2. Разходи по Закона за семейните  
  помощи за деца 8280
3. Средства от бюджета по норматив  
  за един леглоден и един храноден  
  в студ. общежития и столове към ВУ 0
4. Здравноосигурителни вноски  
  за студенти и докторанти 151200
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 95000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Академията за музикално и
танцово изкуство - Пловдив, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 1565994
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 1293918
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 128474
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 149
  - средноприравнен брой студенти 860
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 128474
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 765794
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 262667
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 212125
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 34461
  Разходи за СБКО 16082
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ  
  ПЪРВИ И ВТОРИ КУРС 715450
  - средноприравнен брой студенти  
  първи и втори курс за ВУ 410
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 1745
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ  
  ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙ-  
  НОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И  
  НАУЧНИ ТРУДОВЕ 27622
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 159454
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 104914
2. Разходи по Закона за семейните  
  помощи за деца 1260
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 0
4. Здравноосигурителни вноски  
  за студенти и докторанти 53280
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 85000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Националната академия за театрално
и филмово изкуство "Кр. Сарафов" - София, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 1953432
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 1442594
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 137919
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 233
  - средноприравнен брой студенти 592
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 137919
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 782789
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 268497
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 216833
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 35226
  Разходи за СБКО 16439
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ  
  ПЪРВИ И ВТОРИ КУРС 847992
  - средноприравнен брой студенти  
  първи и втори курс за ВУ 267
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 3176
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИ-  
  ЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 29653
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 396185
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 190581
2. Разходи по Закона за семейните помощи  
  за деца 1260
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 168488
4. Здравноосигурителни вноски  
  за студенти и докторанти 35856
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 85000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Държавната музикална академия
"Панчо Владигеров" - София, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 2576893
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 2145011
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 114022
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 128
  - средноприравнен брой студенти 893
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 114022
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 1345318
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 461444
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 372653
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 60539
  Разходи за СБКО 28252
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУ-  
  ЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ ПЪРВИ  
  И ВТОРИ КУРС 1184619
  - средноприравнен брой студенти  
  първи и втори курс за ВУ 383
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 3093
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИ-  
  ЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 24515
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 327367
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 120389
2. Разходи по Закона за семейните  
  помощи за деца 1080
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 141818
4. Здравноосигурителни вноски  
  за студенти и докторанти 64080
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 80000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Националната художествена академия
- София, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 2387818
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 1933065
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 102924
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 122
  - средноприравнен брой студенти 844
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 102924
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 857743
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 294206
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 237595
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 38598
  Разходи за СБКО 18013
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ  
  ПЪРВИ И ВТОРИ КУРС 1305628
  - средноприравнен брой студенти  
  първи и втори курс за ВУ 412
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 3169
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ  
  ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙ-  
  НОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И  
  НАУЧНИ ТРУДОВЕ 22129
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 337625
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 224022
2. Разходи по Закона за семейните помощи  
  за деца 2700
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 48263
4. Здравноосигурителни вноски  
  за студенти и докторанти 62640
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 95000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Колежа по библиотечно дело
- София, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 592963
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 464775
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 9660
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на  
  един средноприр. студент 20
  - средноприравнен брой студенти 483
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 9660
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 190678
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 65403
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 52818
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 8581
  Разходи за СБКО 4004
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУ-  
  ЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ ПЪРВИ  
  И ВТОРИ КУРС 331905
  - средноприравнен брой студенти първи  
  и втори курс за ВУ 327
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 1015
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ  
  ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙ-  
  НОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ  
  И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 2077
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 76111
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 39355
2. Разходи по Закона за семейните помощи  
  за деца 2340
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 0
4. Здравноосигурителни вноски за  
  студенти и докторанти 34416
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 50000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Колежа по телекомуникации и пощи
- София, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 975552
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 665688
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 60200
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 86
  - средноприравнен брой студенти 700
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 60200
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 333942
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 114542
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 92502
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 15027
  Разходи за СБКО 7013
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУ-  
  ЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ ПЪРВИ  
  И ВТОРИ КУРС 411346
  - средноприравнен брой студенти  
  първи и втори курс за ВУ 338
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 1217
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ  
  ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙ-  
  НОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ  
  И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 12943
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 231921
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 60596
2. Разходи по Закона за семейните помощи  
  за деца 1260
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 77617
4. Здравноосигурителни вноски  
  за студенти и докторанти 92448
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 65000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Медицинския университет
- София, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 13043466
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 10670381
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 741060
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 230
  - средноприравнен брой студенти 3222
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 741060
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 7407623
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 2540815
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 2051912
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 333343
  Разходи за СБКО 155560
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ  
  ПЪРВИ И ВТОРИ КУРС 5325632
  - средноприравнен брой студенти  
  първи и втори курс за ВУ 1384
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 3848
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИ-  
  ЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 160328
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 1577757
1. Разходи за стипендии, опред. по  
  действ. норм. документи 685846
2. Разходи по Закона за семейните  
  помощи за деца 12780
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 652475
4. Здравноосигурителни вноски за  
  студенти и докторанти 226656
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 635000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Медицинския университет -
Варна, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 5137211
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 4318597
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 255760
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 230
  - средноприравнен брой студенти 1112
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 255760
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 3115912
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 1068758
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 863108
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 140216
  Разходи за СБКО 65434
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ  
  ПЪРВИ И ВТОРИ КУРС 2098382
  - средноприравнен брой студенти  
  първи и втори курс за ВУ 598
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 3509
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИ-  
  ЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 54988
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 668626
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 246692
2. Разходи по Закона за семейните помощи  
  за деца 6840
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 319550
4. Здравноосигурителни вноски  
  за студенти и докторанти 95544
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 95000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Тракийския университет -
Стара Загора - Медицински факултет, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 1689096
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 1327001
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 310409
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 1005
  - средноприравнен брой студенти 309
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 310409
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 1153482
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 395644
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 319515
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 51907
  Разходи за СБКО 24223
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУ-  
  ЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ ПЪРВИ  
  И ВТОРИ КУРС 397233
  - средноприравнен брой студенти първи  
  и втори курс за ВУ 101
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 3933
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ  
  ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙ-  
  НОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ  
  И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 66738
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 170357
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 133565
2. Разходи по Закона за семейните помощи  
  за деца 1440
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 0
4. Здравноосигурителни вноски  
  за студенти и докторанти 35352
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 125000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Висшия медицински институт
- Пловдив, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 6574918
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 5425214
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 399510
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 230
  - средноприравнен брой студенти 1737
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 399510
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 3637098
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 1247525
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 1007476
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 163669
  Разходи за СБКО 76379
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУ-  
  ЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ ПЪРВИ  
  И ВТОРИ КУРС 2783148
  - средноприравнен брой студенти  
  първи и втори курс за ВУ 708
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 3931
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ  
  ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙ-  
  НОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ  
  И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 86895
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 967809
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 368736
2. Разходи по Закона за семейните  
  помощи за деца 4860
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 484413
4. Здравноосигурителни вноски  
  за студенти и докторанти 109800
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 95000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Висшия медицински институт
- Плевен, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 4263281
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 3637603
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 583695
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 763
  - средноприравнен брой студенти 765
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 583695
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 2503699
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 858769
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 693525
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 112666
  Разходи за СБКО 52578
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУ-  
  ЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ ПЪРВИ  
  И ВТОРИ КУРС 1664522
  - средноприравнен брой студенти първи  
  и втори курс за ВУ 431
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 3862
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ  
  ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙ-  
  НОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ  
  И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 125494
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 430183
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 253660
2. Разходи по Закона за семейните помощи  
  за деца 1980
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 104775
4. Здравноосигурителни вноски  
  за студенти и докторанти 69768
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 70000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Тракийския университет -
Стара Загора, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 8540597
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 6531730
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 1343820
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 452
  - средноприравнен брой студенти 2973
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 1343820
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 3728794
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 1278976
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 1032876
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 167796
  Разходи за СБКО 78305
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ  
  ПЪРВИ И ВТОРИ КУРС 3355935
  - средноприравнен брой студенти  
  първи и втори курс за ВУ 1419
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 2365
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИ-  
  ЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 288921
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 719946
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 374619
2. Разходи по Закона за семейните помощи  
  за деца 11700
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 75515
4. Здравноосигурителни вноски  
  за студенти и докторанти 258112
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 1000000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Висшето транспортно училище
"Тодор Каблешков" - София, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 3234495
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 2640161
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 1026969
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 1226
  - средноприравнен брой студенти 838
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 1026969
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 1993525
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 683779
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 552206
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 89709
  Разходи за СБКО 41864
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ  
  ПЪРВИ И ВТОРИ КУРС 788024
  - средноприравнен брой студенти първи  
  и втори курс за ВУ 548
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 1438
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ  
  ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙ-  
  НОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ  
  И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 220798
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 303536
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 84056
2. Разходи по Закона за семейните помощи  
  за деца 180
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 161700
4. Здравноосигурителни вноски  
  за студенти и докторанти 57600
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 70000
 
 
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието
и науката за Висшето строително училище
"Любен Каравелов" - София, за 2003 г.
(съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование)
 
  В левове
Показатели Сума
  СУБСИДИЯ - ОБЩО (I+III+IV+V) 1846210
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1+2+3) x 50 % + р. II 1385762
1. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА ЗА 2003 Г. 870764
  произведение от:  
  - норматив за вещ. издр. на един  
  средноприр. студент 1826
  - средноприравнен брой студенти 477
  Средства за вещ. издръжка на ВУ 870764
2. СРЕДСТВА ЗА ЗАПЛАТИ, ОПРЕД.  
  ПО ДЕЙСТВ. НОРМ. ДОКУМЕНТИ 897487
3. СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ  
  ВНОСКИ 307838
  Социални осигуровки за ДОО  
  от работодатели 248604
  Здравноосигурителни вноски  
  от работодатели 40387
  Разходи за СБКО 18847
II. СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУ-  
  ЧЕНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ ПЪРВИ  
  И ВТОРИ КУРС 347718
  - средноприравнен брой студенти първи  
  и втори курс за ВУ 238
  - среден норматив, получен от издръжка-  
  та по професионални направления за ВУ 1461
III. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ  
  ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙ-  
  НОСТ, ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ  
  И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 158250
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И АСПИРАНТИТЕ (1+2+3+4) 242198
1. Разходи за стипендии, опред. по действ.  
  норм. документи 57000
2. Разходи по Закона за семейните  
  помощи за деца 360
3. Средства от бюджета по норматив за  
  един леглоден и един храноден в студ.  
  общежития и столове към ВУ 149270
4. Здравноосигурителни вноски  
  за студенти и докторанти 35568
V. КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ 60000
 
 
Бюджет на Министерството на културата за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
1 2
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 10518000
Собствени приходи 10518000
Неданъчни приходи 10120000
Приходи и доходи от собственост 9065500
Държавни такси 20000
Глоби, санкции и наказателни лихви 4500
Други неданъчни приходи 1000000
Приходи от продажба на държавно  
и общинско имущество 30000
Помощи, дарения и други безвъзмездно  
получени суми 398000
РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II - III) 10518000
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 53973437
Общо разходи 53973437
Текущи разходи 52973437
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 23890937
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 2608700
Осигурителни вноски от работодатели 8422068
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 6908929
Здравноосигурителни вноски  
от работодатели 1097008
Вноски за допълнително задължително  
осигуряване 416131
Издръжка 17032132
Стипендии 446400
Разходи за членски внос и участие в  
нетърговски организации и дейности 573200
Капиталови разходи 1000000
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 7073
по трудови правоотношения 6992
по служебни правоотношения 81
Средногодишни щатни бройки 7073
по трудови правоотношения 6992
по служебни правоотношения 81
Средна годишна работна заплата 3378
Брой на моторни превозни средства 211
в т.ч. леки автомобили 41
Брой на заведенията и учрежденията 112
Средногодишен приравнен брой учащи  
се (без ВУ и колеж) 6718
III. ТРАНСФЕРИ 43455437
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ,  
ВНОСКИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕ-  
ПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ  
И ДРУГИ БЮДЖЕТИ 43455437
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 43455437
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 43455437
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ  
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III)  
V. ФИНАНСИРАНЕ  
 
 
Бюджет на Министерството на околната среда
и водите за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
1 2
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 80756000
Собствени приходи 80756000
Данъчни приходи 42000000
Акцизи и такси върху течни горива 42000000
Неданъчни приходи 38756000
Приходи и доходи от собственост 3100000
Държавни такси 26056000
Глоби, санкции и наказателни лихви 9570000
Други неданъчни приходи 30000
РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II - III) 4939050
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 22152260
Общо разходи 22152260
Текущи разходи 16802260
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 7646706
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 285900
Осигурителни вноски от работодатели 2905821
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 2557778
Здравноосигурителни вноски  
от работодатели 348043
Издръжка 5663833
Разходи за членски внос и участие  
в нетърговски организации и дейности 300000
Капиталови разходи 5350000
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 1529
по трудови правоотношения 491
по служебни правоотношения 1038
Средногодишни щатни бройки 1398
по трудови правоотношения 491
по служебни правоотношения 907
Средна годишна работна заплата 5470
Брой на моторни превозни средства 219
в т.ч. леки автомобили 138
санитарни линейки 1
Легла в почивни станции 106
Брой на заведенията и учрежденията 23
III. ТРАНСФЕРИ 17213210
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ,  
ВНОСКИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕ-  
ПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ  
И ДРУГИ БЮДЖЕТИ 18302260
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 18302260
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 18302260
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ -1089050
Трансфери (субсидии, вноски) между  
бюджетни сметки (нето) -1089050
- предоставени трансфери (-) -1089050
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III) 75816950
V. ФИНАНСИРАНЕ -75816950
Възмездни средства и придобиване на  
дялове, акции, съучастия и други  
финансови активи -40000000
Придобиване на дялове, акции, съучастия  
и други финансови активи (нето) -40000000
Депозити и средства по сметки - нето (+/-) -35816950
Наличности в края на периода (-) -35816950
 
 
Бюджет на Министерството на икономиката за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
1 2
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 32912000
Собствени приходи 32912000
Неданъчни приходи 32912000
Приходи и доходи от собственост 4037731
Държавни такси 6189777
Глоби, санкции и наказателни лихви 788000
Други неданъчни приходи 50000
Събрани и внесени ДДС и други данъци  
върху продажбите (нето) 5000000
Приходи от продажба на държавно  
и общинско имущество 16846492
РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II - III) 32912000
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 64904362
Общо разходи 64904362
Текущи разходи 53404362
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 16141515
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 1343200
Осигурителни вноски от работодатели 6343648
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 5453548
Здравноосигурителни вноски  
от работодатели 890100
Издръжка 28454385
Разходи за членски внос и участие  
в нетърговски организации и дейности 1121614
Капиталови разходи 2000000
Прираст на държавния резерв и изкупуване  
на земеделска продукция 9500000
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 3599
по трудови правоотношения 1544
по служебни правоотношения 2055
Средногодишни щатни бройки 3599
по трудови правоотношения 1544
по служебни правоотношения 2055
Средна годишна работна заплата 4485
Брой на моторни превозни средства 377
в т.ч. леки автомобили 237
Брой на заведенията и учрежденията 41
III. ТРАНСФЕРИ 31992362
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ,  
ВНОСКИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕ-  
ПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ И ДРУГИ  
БЮДЖЕТИ 31992362
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 31992362
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 31992362
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ  
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III)  
V. ФИНАНСИРАНЕ  
 
 
Бюджет на Министерството на регионалното развитие и
благоустройството за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
1 2
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 353163969
Собствени приходи 353163969
Данъчни приходи 309642000
Акцизи и такси върху течни горива 309642000
Неданъчни приходи 43521969
Приходи и доходи от собственост 470000
Държавни такси 42921969
Глоби, санкции и наказателни лихви 15000
Други неданъчни приходи 115000
РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II - III) 377275917
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 369569225
Общо разходи 369569225
Текущи разходи 154844457
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 14603620
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 1162776
Осигурителни вноски от работодатели 5659070
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 4761563
Здравноосигурителни вноски  
от работодатели 802322
Вноски за допълнително задължително  
осигуряване 95185
Издръжка 110406801
Лихви 22990190
Разходи за лихви по заеми от междуна-  
родни организации и институции 22990190
Разходи за членски внос и участие  
в нетърговски организации и дейности 22000
Капиталови разходи 214724768
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 4164
по трудови правоотношения 3009
по служебни правоотношения 1155
Средногодишни щатни бройки 4164
по трудови правоотношения 3009
по служебни правоотношения 1155
Средна годишна работна заплата 3507
Брой на моторни превозни средства 662
в т.ч. леки автомобили 372
Брой на заведенията и учрежденията 33
III. ТРАНСФЕРИ -7706692
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ,  
ВНОСКИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕ-  
ПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ  
И ДРУГИ БЮДЖЕТИ 26204258
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 26204258
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 26204258
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ -33910950
Трансфери (субсидии, вноски) между  
бюджетни сметки (нето) -33910950
- получени трансфери (+) 1089050
- предоставени трансфери (-) -35000000
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III) -24111948
V. ФИНАНСИРАНЕ 24111948
Външно финансиране 114177597
Заеми от чужбина - нето (+/-) 114177597
- заеми (+) 139431610
- погашения (-) -25254013
Депозити и средства по сметки - нето (+/-) -90065649
Наличности в края на периода (-) -90065649
 
 
Бюджет на Министерството на земеделието
и горите за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
1 2
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 298000000
Собствени приходи 298000000
Данъчни приходи 131000000
Акцизи и такси върху течни горива 130900000
Мита и митнически такси 100000
Неданъчни приходи 167000000
Приходи и доходи от собственост 112043360
Държавни такси 51945730
Глоби, санкции и наказателни лихви 562000
Събрани и внесени ДДС и други данъци  
върху продажбите (нето) 10000
Приходи от продажба на държавно  
и общинско имущество 2438910
РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II - III) 301642072
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 400005056
Общо разходи 400005056
Текущи разходи 366555056
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 100227312
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 5780247
Осигурителни вноски от работодатели 34083563
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 29308664
Здравноосигурителни вноски  
от работодатели 4774899
Издръжка 122963736
Лихви 629430
Разходи за лихви по заеми от между-  
народни организации и институции 629430
Стипендии 1397836
Субсидии 101000000
Субсидии за нефинансови предприятия 101000000
Разходи за членски внос и участие  
в нетърговски организации и дейности 472932
Капиталови разходи 33450000
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 26527
по трудови правоотношения 23708
по служебни правоотношения 2819
Средногодишни щатни бройки 26527
по трудови правоотношения 23708
по служебни правоотношения 2819
Средна годишна работна заплата 3778
Брой на моторни превозни средства 4038
в т.ч. леки автомобили 2115
Брой на заведенията и учрежденията 119
Средногодишен приравнен брой  
учащи се (без ВУ и колеж) 31822
III. ТРАНСФЕРИ 98362984
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ,  
ВНОСКИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕ-  
ПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ  
И ДРУГИ БЮДЖЕТИ 98362984
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 98362984
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 98362984
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ  
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III) -3642072
V. ФИНАНСИРАНЕ 3642072
Възмездни средства и придобиване на  
дялове, акции, съучастия  
и други финансови активи 814362
Предоставени кредити (нето) 814362
Външно финансиране 2827710
Заеми от чужбина - нето (+/-) 2827710
- заеми (+) 5000000
- погашения (-) -2172290
 
 
Бюджет на Министерството на транспорта
и съобщенията за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
1 2
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 65001700
Собствени приходи 65001700
Неданъчни приходи 65000000
Приходи и доходи от собственост 800000
Държавни такси 64200000
Помощи, дарения и други  
безвъзмездно получени суми 1700
РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II - III) 60377600
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 97934867
Общо разходи 97934867
Текущи разходи 51695348
Заплати и възнаграждения за персо-  
нала, нает по трудови и служебни  
правоотношения 13805456
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 3040000
Осигурителни вноски от работодатели 5380189
Осигурителни вноски от работода-  
тели за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 4527125
Здравноосигурителни вноски  
от работодатели 662164
Вноски за допълнително задължи-  
телно осигуряване 190900
Издръжка 27075496
Лихви 1424800
Разходи за лихви по заеми от между-  
народни организации и институции 1424800
Стипендии 62700
Разходи за членски внос и участие  
в нетърговски организации и дейности 906707
Капиталови разходи 46239519
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 2735
по трудови правоотношения 2409
по служебни правоотношения 326
Средногодишни щатни бройки 2735
по трудови правоотношения 2409
по служебни правоотношения 326
Средна годишна работна заплата 5048
Брой на моторни превозни средства 319
в т.ч. леки автомобили 280
санитарни линейки 12
Брой на заведенията и учрежденията 17
Средногодишен приравнен брой учащи  
се (без ВУ и колеж) 832
Болнични легла 330
III. ТРАНСФЕРИ 37557267
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ,  
ВНОСКИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕ-  
ПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ  
И ДРУГИ БЮДЖЕТИ 33457267
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 33457267
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 33457267
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ 4100000
Трансфери (субсидии, вноски) между  
бюджетни сметки (нето) 4100000
- получени трансфери (+) 4100000
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ  
ЗАЕМИ МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ  
БЮДЖЕТ, БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И  
ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ  
И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III) 4624100
V. ФИНАНСИРАНЕ -4624100
Външно финансиране 27000000
Заеми от чужбина - нето (+/-) 27000000
- заеми (+) 27000000
Депозити и средства по сметки -  
нето (+/-) -31624100
Наличности в края на периода (-) -31624100
 
 
Бюджет на Министерството на енергетиката и
енергийните ресурси за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
1 2
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 143022000
Собствени приходи 143022000
Неданъчни приходи 143022000
Приходи и доходи от собственост 142901550
Държавни такси 112950
Други неданъчни приходи 7500
РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II - III) 17823100
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 22155100
Общо разходи 22155100
Текущи разходи 20835100
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 1210365
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 180776
Осигурителни вноски от работодатели 489939
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 421086
Здравноосигурителни вноски  
от работодатели 68853
Издръжка 18946581
Разходи за членски внос и участие  
в нетърговски организации и дейности 7439
Капиталови разходи 1320000
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 211
по трудови правоотношения 52
по служебни правоотношения 159
Средногодишни щатни бройки 211
по трудови правоотношения 52
по служебни правоотношения 159
Средна годишна работна заплата 5736
Брой на моторни превозни средства 16
в т.ч. леки автомобили 15
Брой на заведенията и учрежденията 2
III. ТРАНСФЕРИ 4332000
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ, ВНОС-  
КИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-  
КАНСКИЯ БЮДЖЕТ И ДРУГИ  
БЮДЖЕТИ 4332000
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 4332000
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 4332000
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ  
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III) 125198900
V. ФИНАНСИРАНЕ -125198900
Депозити и средства по сметки -  
нето (+/-) -125198900
Наличности в края на периода (-) -125198900
 
 
Бюджет на Министерството на младежта
и спорта за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
1 2
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 1400000
Собствени приходи 1400000
Неданъчни приходи 1400000
Приходи и доходи от собственост 1400000
РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II - III) -28600000
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 12643998
Общо разходи 12643998
Текущи разходи 12243998
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 2276214
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 39000
Осигурителни вноски от работодатели 832357
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 719704
Здравноосигурителни вноски  
от работодатели 112653
Издръжка 8559200
Разходи за членски внос и участие в  
нетърговски организации и дейности 537227
Капиталови разходи 400000
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 585
по трудови правоотношения 482
по служебни правоотношения 103
Средногодишни щатни бройки 585
по трудови правоотношения 482
по служебни правоотношения 103
Средна годишна работна заплата 3891
Брой на моторни превозни средства 49
в т.ч. леки автомобили 18
III. ТРАНСФЕРИ 41243998
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ, ВНОС-  
КИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-  
КАНСКИЯ БЮДЖЕТ И ДРУГИ  
БЮДЖЕТИ 41243998
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 41243998
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 41243998
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ  
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III) 30000000
V. ФИНАНСИРАНЕ -30000000
Възмездни средства и придобиване на  
дялове, акции, съучастия и други  
финансови активи -30000000
Придобиване на дялове, акции, съучастия  
и други финансови активи (нето) -30000000
 
 
Бюджет на Националната служба за охрана
за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
1 2
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 300000
Собствени приходи 300000
Неданъчни приходи 300000
Приходи и доходи от собственост 300000
РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II - III) 300000
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 16808000
Общо разходи 16808000
Текущи разходи 16408000
Издръжка 15634000
Обезщетения и помощи за домакинствата 774000
Капиталови разходи 400000
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
III. ТРАНСФЕРИ 16508000
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ, ВНОС-  
КИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-  
КАНСКИЯ БЮДЖЕТ И ДРУГИ  
БЮДЖЕТИ 16508000
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 16508000
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 16508000
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ  
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III)  
V. ФИНАНСИРАНЕ  
 
 
Бюджет на Националната разузнавателна
служба за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
1 2
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 20000
Собствени приходи 20000
Неданъчни приходи 20000
Приходи и доходи от собственост 20000
РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II - III) 20000
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 11800000
Общо разходи 11800000
Текущи разходи 11400000
Издръжка 11100000
Обезщетения и помощи за домакинствата 300000
Капиталови разходи 400000
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
III. ТРАНСФЕРИ 11780000
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ, ВНОС-  
КИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-  
КАНСКИЯ БЮДЖЕТ И ДРУГИ  
БЮДЖЕТИ 11780000
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 11780000
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 11780000
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ  
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III)  
V. ФИНАНСИРАНЕ  
 
 
Бюджет на Националния статистически институт
за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
1 2
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 3000000
Собствени приходи 3000000
Неданъчни приходи 3000000
Приходи и доходи от собственост 2995000
Приходи от продажба на държавно  
и общинско имущество 5000
РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II - III) 3000000
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 13126220
Общо разходи 13126220
Текущи разходи 12826220
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 6637620
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 599000
Осигурителни вноски от работодатели 2600912
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 2235992
Здравноосигурителни вноски  
от работодатели 364920
Издръжка 2983598
Стипендии 3990
Разходи за членски внос и участие  
в нетърговски организации и дейности 1100
Капиталови разходи 300000
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 1719
по трудови правоотношения 894
по служебни правоотношения 825
Средногодишни щатни бройки 1719
по трудови правоотношения 894
по служебни правоотношения 825
Средна годишна работна заплата 3861
Брой на моторни превозни средства 40
в т.ч. леки автомобили 35
Легла в почивни станции 240
Брой на заведенията и учрежденията 30
III. ТРАНСФЕРИ 10126220
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ, ВНОС-  
КИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-  
КАНСКИЯ БЮДЖЕТ И ДРУГИ  
БЮДЖЕТИ 10126220
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 10126220
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 10126220
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ  
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III)  
V. ФИНАНСИРАНЕ  
 
 
Бюджет на Държавната комисия по сигурността
на информацията за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
1 2
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО  
РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II - III)  
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 1800000
Общо разходи 1800000
Текущи разходи 1100000
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 387198
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 139000
Осигурителни вноски от работодатели 124678
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 107254
Здравноосигурителни вноски  
от работодатели 17424
Издръжка 449124
Капиталови разходи 700000
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 50
по трудови правоотношения 50
Средногодишни щатни бройки 50
по трудови правоотношения 50
Средна годишна работна заплата 7744
III. ТРАНСФЕРИ 1800000
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ, ВНОС-  
КИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-  
КАНСКИЯ БЮДЖЕТ И ДРУГИ  
БЮДЖЕТИ 1800000
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 1800000
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 1800000
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ  
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III)  
V. ФИНАНСИРАНЕ  
 
 
Бюджет на Комисията за защита на
конкуренцията за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
1 2
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО  
РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II - III)  
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 1214700
Общо разходи 1214700
Текущи разходи 1114700
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 565200
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 48000
Осигурителни вноски от работодатели 219600
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 188800
Здравноосигурителни вноски  
от работодатели 30800
Издръжка 281900
Капиталови разходи 100000
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 93
по трудови правоотношения 20
по служебни правоотношения 73
Средногодишни щатни бройки 93
по трудови правоотношения 20
по служебни правоотношения 73
Средна годишна работна заплата 6077
Брой на моторни превозни средства 5
в т.ч. леки автомобили 5
Брой на заведенията и учрежденията 1
III. ТРАНСФЕРИ 1214700
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ, ВНОС-  
КИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-  
КАНСКИЯ БЮДЖЕТ И ДРУГИ  
БЮДЖЕТИ 1214700
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 1214700
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 1214700
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ  
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III)  
V. ФИНАНСИРАНЕ  
 
 
Бюджет на Комисията за регулиране
на съобщенията за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
1 2
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 61150000
Собствени приходи 61150000
Неданъчни приходи 61150000
Държавни такси 61000000
Глоби, санкции и наказателни лихви 150000
РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II - III) 20963830
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 12863830
Общо разходи 12863830
Текущи разходи 4063830
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 1754243
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 74000
Осигурителни вноски от работодатели 696261
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 601532
Здравноосигурителни вноски  
от работодатели 94729
Издръжка 1382326
Разходи за членски внос и участие  
в нетърговски организации и дейности 157000
Капиталови разходи 8800000
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 237
по трудови правоотношения 101
по служебни правоотношения 136
Средногодишни щатни бройки 237
по трудови правоотношения 101
по служебни правоотношения 136
Средна годишна работна заплата 7402
Брой на моторни превозни средства 27
в т.ч. леки автомобили 27
Брой на заведенията и учрежденията 1
III. ТРАНСФЕРИ -8100000
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ, ВНОС-  
КИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-  
КАНСКИЯ БЮДЖЕТ И ДРУГИ  
БЮДЖЕТИ -4000000
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) -4000000
- вноски за ЦБ за текущата година (-) -4000000
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ -4100000
Трансфери (субсидии, вноски) между  
бюджетни сметки (нето) -4100000
- предоставени трансфери (-) -4100000
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III) 40186170
V. ФИНАНСИРАНЕ -40186170
Депозити и средства по  
сметки - нето (+/-) -40186170
Наличности в края на периода (-) -40186170
 
 
Бюджет на Съвета за електронни медии
за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
1 2
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 105000
Собствени приходи 105000
Неданъчни приходи 105000
Държавни такси 105000
РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II - III)  
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 1078019
Общо разходи 1078019
Текущи разходи 928019
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 409600
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 25000
Осигурителни вноски от работодатели 138879
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 120341
Здравноосигурителни вноски  
от работодатели 18538
Издръжка 350540
Разходи за членски внос и участие  
в нетърговски организации и дейности 4000
Капиталови разходи 150000
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 73
по трудови правоотношения 73
Средногодишни щатни бройки 73
по трудови правоотношения 73
Средна годишна работна заплата 5611
Брой на моторни превозни средства 3
Брой на заведенията и учрежденията 1
III. ТРАНСФЕРИ 1078019
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ, ВНОС-  
КИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-  
КАНСКИЯ БЮДЖЕТ И ДРУГИ  
БЮДЖЕТИ 1078019
Получени трансфери (субсидии/вноски)  
от ЦБ (нето) 1078019
- получени трансфери (субсидии)  
от ЦБ (+) 1078019
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ  
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III) 105000
V. ФИНАНСИРАНЕ -105000
Депозити и средства по сметки - нето (+/-) -105000
Наличности в края на периода (-) -105000
 
 
Бюджет на Държавната комисия за енергийно
регулиране за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
1 2
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 4000000
Собствени приходи 4000000
Неданъчни приходи 4000000
Държавни такси 4000000
РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II - III) 1743398
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 1743398
Общо разходи 1743398
Текущи разходи 1593398
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 643888
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 118700
Осигурителни вноски от работодатели 236510
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 200726
Здравноосигурителни вноски  
от работодатели 32753
Вноски за допълнително задължително  
осигуряване 3031
Издръжка 594300
Капиталови разходи 150000
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 85
по трудови правоотношения 55
по служебни правоотношения 30
Средногодишни щатни бройки 85
по трудови правоотношения 55
по служебни правоотношения 30
Средна годишна работна заплата 7575
Брой на моторни превозни средства 3
в т.ч. леки автомобили 3
Брой на заведенията и учрежденията 1
III. ТРАНСФЕРИ  
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ, ВНОС-  
КИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-  
КАНСКИЯ БЮДЖЕТ  
И ДРУГИ БЮДЖЕТИ  
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ  
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III) 2256602
V. ФИНАНСИРАНЕ -2256602
Депозити и средства по сметки - нето (+/-) -2256602
Наличности в края на периода (-) -2256602
 
 
Бюджет на Агенцията за ядрено регулиране
за 2003 г.
 
  В левове
Показатели Сума
1 2
I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 4002200
Собствени приходи 4002200
Неданъчни приходи 4002200
Държавни такси 4002200
РАЗХОДИ + ТРАНСФЕРИ (II - III) 2726661
II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 2726661
Общо разходи 2726661
Текущи разходи 2726661
Заплати и възнаграждения за персонала,  
нает по трудови и служебни  
правоотношения 797242
Други възнаграждения и плащания  
за персонала 40000
Осигурителни вноски от работодатели 330945
Осигурителни вноски от работодатели  
за държавното обществено  
осигуряване (ДОО) 247145
Здравноосигурителни вноски  
от работодатели 43800
Вноски за допълнително задължително  
осигуряване 40000
Издръжка 708474
Разходи за членски внос и участие в  
нетърговски организации и дейности 850000
НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ  
Щатни бройки 102
по трудови правоотношения 23
по служебни правоотношения 79
Средногодишни щатни бройки 102
по трудови правоотношения 23
по служебни правоотношения 79
Средна годишна работна заплата 7816
Брой на моторни превозни средства 9
в т.ч. леки автомобили 9
III. ТРАНСФЕРИ  
III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ, ВНОС-  
КИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-  
КАНСКИЯ БЮДЖЕТ  
И ДРУГИ БЮДЖЕТИ  
III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-  
НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ  
ФОНДОВЕ/СМЕТКИ  
III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ  
МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,  
БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-  
БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И СМЕТКИ  
IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК (+)  
(I - II + III) 1275539
V. ФИНАНСИРАНЕ -1275539
Депозити и средства по  
сметки - нето (+/-) -1275539
Наличности в края на периода (-) -1275539


Приложение № 2 към чл. 2, ал. 1



Стойностни показатели на общините за делегираните от държавата дейности
 
Хил. лв.
Общини Разходи за В т. ч. Финансиране на разхо-
  делегирани образо- здраве- соц. култура общинска отбрана дите за делегираните
  от държава- вание опазване грижи и   админи-   държавни дейности
  та дейности     помощи   страция   ДДФЛ обща
                  допълв.
                  субсидия
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Област с административен център Благоевград
 
Банско 1592,2 904,2 53,7 371,0 29,7 202,9 30,7 803,8 788,4
Белица 1237,6 894,9 32,2 69,0 17,8 195,9 27,8 199,4 1038,2
Благоевград 10531,7 7593,3 1065,6 554,2 416,0 841,5 61,1 10531,7 0,0
Гоце Делчев 4885,9 3160,9 1129,6 148,2 51,5 366,0 29,7 3494,9 1391,0
Гърмен 1893,2 1462,3 36,2 70,9 23,8 273,2 26,8 233,4 1659,8
Кресна 778,6 492,9 75,4 40,4 11,9 130,2 27,8 217,3 561,3
Петрич 7095,5 4956,7 939,9 268,1 65,4 833,8 31,6 3857,2 3238,3
Разлог 3220,6 1782,1 783,1 331,7 45,6 249,4 28,7 1502,7 1717,9
Сандански 5962,4 3594,2 970,4 484,6 84,1 795,5 33,6 3373,2 2589,2
Сатовча 3152,8 2561,7 193,3 63,2 29,7 277,1 27,8 432,2 2720,6
Симитли 2018,7 1463,4 57,3 123,5 29,7 318,0 26,8 401,7 1617,0
Струмяни 942,9 465,6 30,2 235,8 11,9 172,5 26,9 221,1 721,8
Хаджидимово 1644,4 1224,7 87,5 72,7 15,8 214,0 29,7 211,5 1432,9
Якоруда 1206,7 929,2 24,1 47,9 11,9 169,9 23,7 291,8 914,9
 
Област с административен център Бургас
 
Айтос 3758,5 2420,7 554,2 229,6 43,6 472,5 37,9 1398,9 2359,6
Бургас 24899,6 20591,2 1543,6 701,0 436,7 1528,8 98,3 24899,6 0,0
Камено 1789,1 998,5 6,0 407,9 39,6 304,9 32,2 1789,1 0,0
Карнобат 4388,0 2537,3 636,8 557,8 73,3 540,3 42,5 1848,2 2539,8
Малко Търново 845,8 370,1 11,9 226,0 17,8 191,0 29,0 532,8 313,0
Несебър 2656,1 1717,8 54,3 267,7 31,7 546,5 38,1 2579,8 76,3
Поморие 3506,8 1915,5 535,6 492,9 51,5 469,3 42,0 2067,7 1439,1
Приморско 1248,4 508,9 12,1 142,7 19,8 420,8 144,1 642,7 605,7
Руен 3121,1 2465,9 27,1 79,3 25,7 490,0 33,1 442,3 2678,8
Созопол 1691,5 1043,3 24,1 99,2 37,6 448,4 38,9 1691,5 0,0
Средец 2170,9 1113,6 285,7 328,0 43,6 367,8 32,2 1014,5 1156,4
Сунгурларе 2121,7 1171,7 21,1 457,4 45,6 389,9 36,0 783,7 1338,0
Царево 1256,6 784,1 11,9 67,9 23,8 336,6 32,3 663,8 592,8
 
Област с административен център Варна
 
Аврен 1352,9 695,0 12,1 199,6 21,8 400,9 23,5 271,3 1081,6
Аксаково 2056,8 1465,3 32,5 98,1 21,8 409,3 29,8 2056,8 0,0
Белослав 1266,2 857,8 29,6 96,6 11,9 241,5 28,8 1266,2 0,0
Бяла 524,1 274,4 9,0 73,6 13,9 125,3 27,9 100,6 423,5
Варна 34146,7 23750,8 3120,8 2210,6 967,4 3853,1 244,0 34146,7 0,0
Ветрино 893,4 495,9 11,8 115,1 19,8 221,0 29,8 203,2 690,2
Вълчидол 1690,9 912,3 12,1 348,4 35,6 354,6 27,9 703,6 987,3
Девня 1201,2 815,2 23,7 106,8 17,8 207,8 29,9 1201,2 0,0
Долни чифлик 2444,8 1529,9 30,2 521,0 37,6 297,3 28,8 482,0 1962,8
Дългопол 1991,4 1451,5 24,1 106,8 37,6 317,9 53,5 411,7 1579,7
Провадия 3405,7 2018,6 430,4 416,4 63,4 446,1 30,8 1688,1 1717,6
Суворово 972,6 561,8 21,1 109,4 11,9 240,5 27,9 482,4 490,2
 
Област с административен център Велико Търново
 
Велико Търново 11394,0 6817,7 1480,7 1218,7 902,2 911,1 63,6 11267,3 126,7
Горна Оряховица 6902,1 3700,8 1385,8 1063,9 89,1 624,1 38,4 6058,4 843,7
Елена 1815,9 910,9 250,3 314,2 23,8 286,0 30,7 542,3 1273,6
Златарица 843,0 467,1 6,0 123,0 15,8 204,2 26,9 133,2 709,8
Лясковец 1631,3 1006,3 132,7 111,2 37,6 314,7 28,8 908,2 723,1
Павликени 3893,4 2129,0 619,4 524,2 89,1 502,9 28,8 1803,6 2089,8
Полски Тръмбеш 2192,5 1252,4 252,8 208,3 41,6 409,5 27,9 486,0 1706,5
Свищов 4980,0 2826,6 869,0 628,8 75,3 547,6 32,7 4520,0 460,0
Стражица 2279,1 1421,5 33,2 362,6 41,6 391,4 28,8 723,0 1556,1
Сухиндол 672,3 211,3 21,1 251,0 13,9 148,1 26,9 140,6 531,7
 
Област с административен център Видин
 
Белограчик 1436,3 504,3 341,7 271,3 33,7 257,3 28,0 532,8 903,5
Бойница 465,5 141,4 3,0 162,4 15,8 116,0 26,9 39,2 426,3
Брегово 1656,1 664,6 30,2 654,7 31,7 247,0 27,9 175,1 1481,0
Видин 8903,1 6319,7 301,6 1017,7 274,6 926,4 63,1 6450,1 2453,0
Грамада 378,2 168,4 6,0 46,3 13,9 116,7 26,9 112,7 265,5
Димово 1023,7 494,9 18,1 174,5 35,6 271,7 28,9 151,0 872,7
Кула 1118,9 324,5 194,3 378,3 29,7 164,1 28,0 416,7 702,2
Макреш 414,1 176,9 3,0 46,9 19,8 139,6 27,9 43,2 370,9
Ново село 544,6 283,9 3,0 53,0 15,8 162,0 26,9 110,2 434,4
Ружинци 931,8 447,1 18,1 187,4 11,9 240,4 26,9 76,3 855,5
Чупрене 397,8 151,7 3,0 58,7 13,9 143,6 26,9 73,3 324,5
 
Област с административен център Враца
 
Борован 970,7 570,3 30,2 92,9 23,8 226,6 26,9 121,7 849,0
Бяла Слатина 3888,1 2325,1 574,9 468,9 63,4 424,0 31,8 1418,4 2469,7
Враца 10869,1 7328,7 1327,9 755,3 390,6 1003,5 63,1 8691,5 2177,6
Козлодуй 3913,9 2377,1 517,2 542,8 29,7 411,5 35,6 3913,9 0,0
Криводол 1180,8 737,0 18,1 104,1 33,7 260,0 27,9 269,5 911,3
Мездра 3854,7 2181,4 528,3 388,2 63,4 660,6 32,8 1876,9 1977,8
Мизия 1261,0 709,5 45,2 190,2 19,8 265,6 30,7 194,8 1066,2
Оряхово 2038,3 955,8 565,2 172,9 25,7 289,9 28,8 787,1 1251,2
Роман 1200,8 737,9 27,1 114,8 21,8 272,3 26,9 362,9 837,9
Хайредин 1059,5 518,2 18,1 258,8 21,8 215,7 26,9 112,5 947,0
 
Област с административен център Габрово
 
Габрово 6483,5 4173,6 286,5 396,0 586,2 982,1 59,1 6483,5 0,0
Дряново 1819,6 747,7 275,9 461,8 49,5 254,8 29,9 592,5 1227,1
Севлиево 5518,2 3042,7 798,7 733,3 106,9 799,0 37,6 5518,2 0,0
Трявна 1695,3 952,5 305,8 78,7 45,6 282,8 29,9 823,5 871,8
 
Област с административен център Добрич
 
Балчик 3182,1 1841,6 598,3 168,3 67,3 475,5 31,1 3182,1 0,0
Генерал Тошево 2387,2 1460,4 287,7 141,1 69,3 399,6 29,1 1023,3 1363,9
Добрич 11977,7 9369,9 826,7 811,2 327,9 581,0 61,0 10127,5 1850,2
Добрич - селска 3093,4 1829,5 9,0 329,9 83,2 805,8 36,0 724,0 2369,4
Каварна 2591,0 1369,4 427,4 338,5 27,7 398,2 29,8 972,5 1618,5
Крушари 1093,8 537,7 3,0 356,0 27,7 142,5 26,9 160,7 933,1
Тервел 2655,2 1781,4 325,6 137,0 53,5 328,8 28,9 613,2 2042,0
Шабла 952,5 536,7 57,3 56,4 33,7 241,5 26,9 397,9 554,6
 
Област с административен център Кърджали
 
Ардино 1928,8 1304,0 100,7 61,2 49,5 385,5 27,9 565,4 1363,4
Джебел 1505,3 1101,9 24,1 34,6 29,7 287,2 27,8 261,3 1244,0
Кирково 3474,6 2320,4 126,7 284,9 21,8 692,1 28,7 667,8 2806,8
Крумовград 2994,7 1894,0 319,6 73,8 23,8 653,7 29,8 634,3 2360,4
Кърджали 8726,1 6796,2 268,7 271,9 253,4 1079,0 56,9 7487,4 1238,7
Момчилград 2739,1 1845,1 407,2 69,1 15,8 370,2 31,7 1424,0 1315,1
Черноочене 1479,7 1025,5 9,0 64,5 21,8 331,1 27,8 289,6 1190,1
 
Област с административен център Кюстендил
 
Бобовдол 1842,6 908,4 303,3 243,0 29,7 329,4 28,8 1842,6 0,0
Бобошево 525,0 252,8 18,1 36,7 15,8 174,7 26,9 91,4 433,6
Дупница 6132,4 3508,7 1581,5 372,8 71,3 565,3 32,8 5593,5 538,9
Кочериново 743,4 399,7 12,1 157,8 19,8 127,1 26,9 133,4 610,0
Кюстендил 7623,8 5212,8 286,5 961,4 361,4 753,1 48,6 4998,4 2625,4
Невестино 399,1 106,8 3,0 47,0 15,8 199,6 26,9 102,8 296,3
Рила 735,8 325,4 14,8 218,9 13,9 134,9 27,9 272,7 463,1
Сапарева баня 938,6 622,7 54,3 50,6 11,9 172,2 26,9 162,3 776,3
Трекляно 247,8 49,6 3,0 30,3 11,9 126,1 26,9 29,2 218,6
 
Област с административен център Ловеч
 
Априлци 463,6 199,6 9,0 71,2 17,8 137,2 28,8 163,7 299,9
Летница 792,2 513,3 12,1 64,3 19,8 155,8 26,9 137,6 654,6
Ловеч 7693,8 5353,5 389,0 594,3 314,3 983,1 59,6 7009,4 684,4
Луковит 2788,5 1423,2 449,5 502,2 41,6 341,3 30,7 772,0 2016,5
Тетевен 2771,0 1769,1 541,5 109,7 29,7 290,3 30,7 1004,2 1766,8
Троян 4589,1 2818,3 882,3 155,7 53,5 647,6 31,7 4589,1 0,0
Угърчин 1003,0 517,8 33,2 88,9 25,7 309,5 27,9 189,6 813,4
Ябланица 1064,4 662,7 36,2 66,4 23,8 247,4 27,9 962,0 102,4
 
Област с административен център Монтана
 
Берковица 3295,6 1632,8 371,0 848,6 29,7 383,7 29,8 1104,6 2191,0
Бойчиновци 1482,6 861,5 57,3 238,5 31,7 265,7 27,9 441,9 1040,7
Брусарци 823,3 447,4 12,1 114,2 23,8 197,8 28,0 239,0 584,3
Вълчедръм 1523,4 931,3 30,2 256,7 27,7 250,6 26,9 166,7 1356,7
Вършец 1169,9 777,2 39,2 91,7 19,8 214,1 27,9 301,3 868,6
Георги Дамяново 548,5 242,1 0,0 46,0 21,8 209,7 28,9 120,5 428,0
Лом 5689,3 2827,3 1364,3 1057,3 59,4 345,7 35,3 1986,3 3703,0
Медковец 746,0 398,1 21,1 89,0 17,8 193,1 26,9 78,3 667,7
Монтана 7244,4 5052,9 328,7 705,8 226,8 870,7 59,5 5458,9 1785,5
Чипровци 694,5 248,0 12,1 204,6 15,8 185,2 28,8 137,8 556,7
Якимово 646,3 357,2 9,0 92,7 15,8 144,7 26,9 115,7 530,6
 
Област с административен център Пазарджик
 
Батак 1128,6 538,6 12,1 283,4 29,7 237,8 27,0 401,7 726,9
Белово 1170,8 731,4 24,1 88,3 35,6 262,6 28,8 1170,8 0,0
Брацигово 1125,9 788,0 24,1 57,4 19,8 208,7 27,9 341,8 784,1
Велинград 4904,5 3571,3 571,5 244,9 45,6 440,4 30,8 1908,4 2996,1
Лесичево 881,7 430,4 3,0 202,2 23,8 195,4 26,9 125,5 756,2
Пазарджик 13200,7 9971,6 449,0 1136,5 465,5 1117,2 60,9 9191,8 4008,9
Панагюрище 3382,9 2125,2 633,9 136,0 37,6 421,3 28,9 3382,9 0,0
Пещера 2533,7 1462,5 632,8 64,6 19,8 325,2 28,8 1426,0 1107,7
Ракитово 1640,7 1283,6 45,2 64,6 25,7 193,7 27,9 317,5 1323,2
Септември 3080,3 2126,9 51,3 347,2 33,7 491,3 29,9 874,7 2205,6
Стрелча 548,3 334,1 6,0 54,0 11,9 115,4 26,9 133,0 415,3
 
Област с административен център Перник
 
Брезник 852,5 423,1 5,9 76,1 29,7 289,7 28,0 305,3 547,2
Земен 470,3 177,4 6,0 36,0 15,8 208,2 26,9 129,6 340,7
Ковачевци 354,1 76,2 3,0 61,4 21,8 164,8 26,9 58,4 295,7
Перник 9402,3 6902,1 298,5 637,7 267,2 1241,8 55,0 9094,2 308,1
Радомир 2738,7 1567,9 295,3 322,5 51,5 471,6 29,9 1615,8 1122,9
Трън 797,3 254,1 9,0 192,0 33,7 280,6 27,9 220,3 577,0
 
Област с административен център Плевен
 
Белене 1433,2 892,8 205,3 62,7 31,7 210,9 29,8 1433,2 0,0
Гулянци 1714,7 1029,0 196,6 113,9 33,7 313,6 27,9 413,7 1301,0
Долна Митрополия 2510,3 1756,5 36,2 196,0 53,5 438,3 29,8 1265,9 1244,4
Долни Дъбник 1442,7 978,0 36,2 134,5 23,8 240,4 29,8 543,3 899,4
Искър 993,4 658,5 8,9 114,9 23,8 159,4 27,9 175,1 818,3
Левски 2782,2 1610,7 533,8 179,0 49,5 374,5 34,7 1088,6 1693,6
Никопол 1717,3 829,7 177,8 310,4 45,6 324,9 28,9 470,0 1247,3
Плевен 16265,3 12506,1 1049,8 667,5 483,1 1484,3 74,5 16265,3 0,0
Пордим 1049,1 620,1 12,1 187,5 19,8 182,7 26,9 863,8 185,3
Червен бряг 3682,2 2463,4 473,1 230,6 45,6 433,9 35,6 1838,7 1843,5
Кнежа 2197,3 1222,4 423,6 205,2 29,7 288,5 27,9 610,6 1586,7
 
Област с административен център Пловдив
 
Асеновград 7330,4 4852,5 1197,7 446,8 45,6 754,0 33,8 5221,9 2108,5
Брезово 897,8 502,8 9,0 78,9 25,7 253,4 28,0 311,3 586,5
Калояново 1336,6 769,3 18,1 249,5 19,8 251,5 28,4 356,5 980,1
Карлово 7007,7 4568,3 1058,8 579,8 75,3 683,0 42,5 6326,5 681,2
Кричим 961,8 649,7 33,2 86,0 7,9 155,2 29,8 367,5 594,3
Лъки 922,8 473,7 8,9 239,6 13,9 159,8 26,9 518,2 404,6
Марица 3019,5 2095,9 56,2 133,1 53,5 649,1 31,7 2751,5 268,0
Перущица 632,8 371,7 26,6 65,3 11,9 129,4 27,9 317,5 315,3
Пловдив 39300,2 26502,0 5490,2 2888,2 1347,0 2842,1 230,7 39300,2 0,0
Първомай 3495,2 2152,5 523,8 304,3 57,4 428,3 28,9 1111,7 2383,5
Раковски 2498,5 1746,5 277,9 180,1 23,8 242,2 28,0 690,9 1807,6
Родопи 3075,5 2166,2 123,6 126,0 51,5 573,6 34,6 2229,8 845,7
Садово 1330,3 839,5 21,1 103,4 23,8 315,6 26,9 517,0 813,3
Стамболийски 2162,0 1566,4 72,4 127,5 29,7 335,2 30,8 1221,1 940,9
Съединение 976,0 580,5 45,2 65,4 31,7 224,4 28,8 218,9 757,1
Хисаря 1307,7 811,4 27,1 60,3 50,0 330,1 28,8 734,1 573,6
Куклен 841,2 441,7 33,2 47,9 15,8 276,2 26,4 841,2 0,0
 
Област с административен център Разград
 
Завет 1571,0 1088,0 27,1 144,6 45,6 240,8 24,9 321,3 1249,7
Исперих 3764,7 2475,1 494,3 240,1 61,4 464,9 28,9 1374,0 2390,7
Кубрат 3137,5 1726,5 516,1 435,1 65,4 365,5 28,9 986,1 2151,4
Лозница 1445,1 943,5 30,2 184,9 37,6 221,0 27,9 269,1 1176,0
Разград 7663,1 5637,6 310,6 653,8 312,9 691,0 57,2 6964,2 698,9
Самуил 1540,0 731,4 21,1 470,1 27,7 262,8 26,9 263,1 1276,9
Цар Калоян 1044,6 688,2 18,1 73,8 19,8 217,8 26,9 126,5 918,1
 
Област с административен център Русе
 
Борово 982,1 544,9 18,1 97,0 19,8 274,4 27,9 305,3 676,8
Бяла 2273,7 1206,0 470,3 219,8 27,7 321,0 28,9 1152,8 1120,9
Ветово 2266,6 1392,7 54,3 412,7 47,5 332,5 26,9 923,9 1342,7
Две могили 1646,5 858,3 36,2 424,7 31,7 267,6 28,0 476,0 1170,5
Иваново 1073,9 635,5 12,1 63,7 39,6 295,1 27,9 528,2 545,7
Русе 18786,6 12443,2 2180,5 1802,2 537,2 1747,0 76,5 18786,6 0,0
Сливо поле 1736,5 1017,1 51,3 166,6 31,7 441,9 27,9 482,0 1254,5
Ценово 814,4 418,0 12,1 70,5 25,7 261,2 26,9 216,9 597,5
 
Област с административен център Силистра
 
Алфатар 541,2 238,8 12,1 101,4 17,8 143,3 27,8 92,6 448,6
Главиница 2140,8 1254,1 30,2 419,1 43,6 366,0 27,8 311,3 1829,5
Дулово 4141,7 2653,9 674,2 306,4 71,3 409,1 26,8 896,2 3245,5
Кайнарджа 892,3 511,7 9,0 124,4 17,8 201,6 27,8 109,5 782,8
Силистра 7507,6 4934,3 470,4 1161,8 232,9 652,9 55,3 5577,4 1930,2
Ситово 735,2 471,4 0,0 46,0 17,8 173,2 26,8 144,6 590,6
Тутракан 2776,1 1553,0 612,4 212,5 47,5 321,9 28,8 733,1 2043,0
 
Област с административен център Сливен
 
Котел 2636,4 1666,7 223,4 300,5 39,6 375,5 30,7 622,6 2013,8
Нова Загора 5442,5 3584,2 848,6 268,7 91,1 614,4 35,5 2068,7 3373,8
Сливен 13736,2 9562,2 758,3 1309,1 505,8 1531,4 69,4 12231,3 1504,9
Твърдица 2124,8 1121,5 54,3 650,1 23,8 245,3 29,8 608,5 1516,3
 
Област с административен център Смолян
 
Баните 896,0 569,0 12,1 68,6 21,8 197,7 26,8 228,2 667,8
Борино 682,0 432,4 12,1 65,9 13,9 130,9 26,8 141,2 540,8
Девин 2454,5 1433,2 427,4 208,0 31,7 326,3 27,9 797,3 1657,2
Доспат 1494,0 1116,8 21,1 89,1 13,9 225,2 27,9 536,3 957,7
Златоград 2305,6 1400,8 416,7 118,6 29,7 311,9 27,9 822,7 1482,9
Мадан 1992,0 1233,8 335,6 66,3 11,9 315,6 28,8 682,9 1309,1
Неделино 1624,2 1116,7 63,3 50,3 11,9 354,2 27,8 172,9 1451,3
Рудозем 1644,7 1032,4 168,1 127,1 11,9 276,4 28,8 817,4 827,3
Смолян 7027,9 4671,2 262,7 904,7 328,8 806,5 54,0 5302,3 1725,6
Чепеларе 1494,1 1055,6 18,1 50,0 36,9 304,8 28,7 944,0 550,1
                   
Столична община 154476,1 104101,3 23564,4 11550,5 3529,0 10533,1 1197,8 154475,6 0,0
 
Област с административен център София
 
Антон 245,4 127,1 3,0 26,2 5,9 56,4 26,8 53,2 192,2
Божурище 915,6 570,9 24,1 30,8 25,7 233,4 30,7 915,6 0,0
Ботевград 4327,1 2582,3 935,6 207,4 63,4 506,7 31,7 2872,1 1455,0
Годеч 789,1 393,6 75,7 55,7 13,9 223,3 26,9 614,6 174,5
Горна Малина 803,7 465,5 6,0 64,2 15,8 225,4 26,8 803,7 0,0
Долна баня 509,0 351,1 12,1 37,0 9,9 70,2 28,7 110,5 398,5
Драгоман 807,6 375,5 27,1 43,9 23,8 310,5 26,8 807,6 0,0
Елин Пелин 2280,4 1589,8 147,7 116,7 61,4 334,1 30,7 1988,3 292,1
Етрополе 2442,3 1468,2 471,4 190,1 29,7 252,2 30,7 2442,3 0,0
Златица 850,3 486,5 58,0 54,5 19,8 202,7 28,8 850,3 0,0
Ихтиман 2516,7 1448,0 534,3 140,0 25,7 338,9 29,8 1626,8 889,9
Копривщица 496,8 263,2 3,0 27,8 78,6 96,4 27,8 225,0 271,8
Костенец 1600,7 1104,0 44,4 58,0 35,6 328,0 30,7 1036,4 564,3
Костинброд 1520,3 1003,5 45,2 85,5 29,7 328,6 27,8 1520,3 0,0
Мирково 459,2 240,2 6,0 48,5 13,9 126,7 23,9 459,2 0,0
Пирдоп 1472,3 824,5 390,0 106,5 13,9 108,6 28,8 1472,3 0,0
Правец 2016,1 1246,0 54,3 370,5 33,7 282,9 28,7 421,8 1594,3
Самоков 5356,3 3279,4 942,1 487,4 73,3 540,5 33,6 2691,3 2665,0
Своге 2642,5 1506,0 262,6 311,7 43,6 489,9 28,7 2642,5 0,0
Сливница 897,6 550,3 5,9 63,0 19,8 229,8 28,8 562,4 335,2
Чавдар 212,6 100,2 0,0 27,4 4,0 59,1 21,9 53,2 159,4
Челопеч 275,8 146,0 6,0 26,5 11,9 63,5 21,9 275,8 0,0
 
Област с административен център Стара Загора
 
Братя Даскалови 1159,1 641,2 6,0 110,4 33,7 339,9 27,9 176,8 982,3
Гурково 720,9 403,7 12,1 73,7 13,9 189,6 27,9 164,7 556,2
Гълъбово 2026,4 1131,3 334,2 118,7 27,7 386,6 27,9 2026,4 0,0
Казанлък 10231,5 6316,4 1803,7 998,9 136,7 938,3 37,5 8435,4 1796,1
Мъглиж 1430,2 871,6 45,2 108,2 29,7 346,8 28,7 502,1 928,1
Николаево 826,0 517,2 18,1 65,6 15,8 181,3 28,0 103,4 722,6
Опан 386,7 118,6 3,0 44,2 19,8 174,3 26,8 76,3 310,4
Павел баня 1907,0 1187,3 75,4 233,3 31,7 350,6 28,7 486,0 1421,0
Раднево 2999,1 1795,8 440,4 205,8 29,7 498,5 28,9 2999,1 0,0
Стара Загора 17793,2 12029,5 1736,7 2290,9 445,0 1221,2 69,9 17793,2 0,0
Чирпан 2914,3 1637,4 595,4 264,1 61,4 322,3 33,7 1506,3 1408,0
 
Област с административен център Търговище
 
Антоново 1246,2 719,4 12,1 131,3 35,6 321,0 26,8 164,7 1081,5
Омуртаг 4386,0 2851,2 654,6 174,2 61,4 612,9 31,7 863,6 3522,4
Опака 1136,4 761,4 6,0 149,3 13,9 178,0 27,8 245,0 891,4
Попово 4388,2 2752,0 542,7 387,0 93,1 580,7 32,7 1988,3 2399,9
Търговище 8448,2 5870,9 488,5 723,3 282,6 1020,0 62,9 6025,3 2422,9
 
Област с административен център Хасково
 
Димитровград 7438,3 4701,4 1418,6 510,9 47,5 722,3 37,6 5221,9 2216,4
Ивайловград 1325,4 879,7 128,7 38,2 15,8 234,2 28,8 552,3 773,1
Любимец 1211,0 769,6 91,7 89,8 13,9 217,3 28,7 984,1 226,9
Маджарово 386,6 229,0 3,0 25,2 4,0 96,7 28,7 94,4 292,2
Минерални бани 1054,8 697,2 21,1 64,8 13,9 229,1 28,7 245,0 809,8
Свиленград 3089,2 1825,4 535,4 296,2 21,8 376,7 33,7 2189,2 900,0
Симеоновград 1187,3 744,8 47,3 106,2 29,7 229,4 29,9 281,2 906,1
Стамболово 879,6 568,1 12,1 32,1 19,8 219,7 27,8 129,6 750,0
Тополовград 1815,5 968,4 205,4 278,9 39,6 295,2 28,0 723,0 1092,5
Харманли 2846,8 1678,4 625,0 101,2 23,8 388,5 29,9 1426,0 1420,8
Хасково 11367,6 8013,8 1206,9 719,3 317,4 1045,3 64,9 8877,2 2490,4
 
Област с административен център Шумен
 
Велики Преслав 2084,6 1102,7 482,3 106,4 71,9 290,6 30,7 873,7 1210,9
Венец 1363,9 965,3 12,1 124,6 21,8 213,3 26,8 156,7 1207,2
Върбица 1477,4 1032,9 18,1 112,4 11,9 275,3 26,8 341,4 1136,0
Каолиново 1749,6 1327,0 24,1 114,1 15,8 241,8 26,8 291,2 1458,4
Каспичан 1247,4 841,5 18,1 128,3 19,8 209,9 29,8 702,9 544,5
Никола Козлево 1168,1 753,4 12,1 121,3 19,8 233,7 27,8 96,4 1071,7
Нови пазар 2694,7 1579,0 522,3 185,3 43,6 334,7 29,8 994,2 1700,5
Смядово 1134,7 589,2 45,2 263,2 19,8 189,5 27,8 311,3 823,4
Хитрино 1272,6 837,3 12,1 74,3 27,7 294,4 26,8 172,7 1099,9
Шумен 13267,2 8388,6 1596,4 1300,4 644,6 1270,2 67,0 11046,4 2220,8
 
Област с административен център Ямбол
 
Болярово 976,2 353,3 9,0 256,6 25,7 303,8 27,8 220,9 755,3
Елхово 2675,6 1392,0 457,1 228,8 41,6 525,4 30,7 1446,1 1229,5
Стралджа 1842,8 1020,0 51,3 335,5 49,5 356,7 29,8 482,0 1360,8
Тунджа 2690,0 1552,6 39,2 186,7 57,4 818,5 35,6 1466,1 1223,9
Ямбол 9193,0 6526,5 617,9 927,7 266,4 787,2 67,3 8455,5 737,5
Всичко: 968676,2 630172,6 102452,9 85905,9 23221,2 116673,2 10250,4 697783,8 270891,9


Приложение № 3 към чл. 2, ал. 1



Натурални показатели на общините за делегираните от държавата дейности
 
Общини Образование Здравеопазване Социални грижи Култура Общ.
                        адми-
  числе- брой брой брой числе- числе- числе- брой брой числе- субси- нистр.
  ност ученици деца преми- ност ност ност места обслу- ност дирана числе-
        нали   ЗСУ ОССП в ЗСУ жени   числе- ност
        болни         в ЗСУ   ност  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
 
Област с административен център Благоевград
 
Банско 194,0 1262     18,0 60,0 12,0 175     15,0 33,0
Белица 186,0 1228     12,0   10,0       9,0 35,0
Благоевград 1492,0 10677 45 3191 200,0 46,0 46,0 161   70,0 45,0 138,0
Гоце Делчев 662,0 4131   7624 45,0 9,0 19,0 30     26,0 65,0
Гърмен 303,0 2088     12,0   12,0       12,0 48,0
Кресна 106,0 628     25,0   8,0       6,0 22,0
Петрич 1051,0 6699   5284 84,0 12,0 36,0 30     33,0 151,0
Разлог 384,0 2250   5358 28,0 43,0 14,0 131     23,0 42,0
Сандански 751,0 4866   5745 74,0 70,0 23,0 134   2,0 37,0 134,0
Сатовча 542,0 3273     65,0   11,0       15,0 47,0
Симитли 307,0 1923     19,0 6,0 13,0 24     15,0 66,0
Струмяни 106,0 462     10,0 36,0 8,0 120     6,0 30,0
Хаджидимово 259,0 1407     29,0 2,0 12,0 20     8,0 38,0
Якоруда 186,0 1313     8,0   9,0       6,0 30,0
 
Област с административен център Бургас
 
Айтос 509,0 3710   3970 12,0 9,0 21,0 32     22,0 86,0
Бургас 4013,0 28581 159 6344 240,0 12,0 92,0 46   61,0 65,0 234,0
Камено 210,0 1285     2,0 52,0 12,0 148     20,0 51,0
Карнобат 517,0 3376   4238 28,0 58,0 23,0 121     37,0 95,0
Малко Търново 77,0 443     4,0 31,0 9,0 134     9,0 36,0
Несебър 368,0 2243     18,0 36,0 16,0 71     16,0 80,0
Поморие 410,0 2630   3759 15,0 71,0 19,0 172     26,0 79,5
Приморско 104,0 684     4,0 19,0 6,0 51     10,0 77,0
Руен 531,0 3818     9,0   16,0       13,0 87,0
Созопол 224,0 1212     8,0   12,0       19,0 73,0
Средец 251,0 1438   1755 19,0 29,0 16,0 50     22,0 70,0
Сунгурларе 260,0 1380     7,0 44,5 15,0 111     23,0 65,0
Царево 166,0 1053     4,0   10,0       12,0 58,0
 
Област с административен център Варна
 
Аврен 150,0 901     4,0 25,0 10,0 35     11,0 68,5
Аксаково 317,0 1867     11,0   16,0       11,0 59,0
Белослав 181,0 1190     10,0   12,0       6,0 39,0
Бяла 62,0 320     3,0 5,0 7,0 12     7,0 24,0
Варна 4783,0 34618 110 13325 531,0 171,0 130,0 440   154,0 76,0 616,0
Ветрино 109,0 586     4,0 2,0 9,0 10     10,0 37,5
Вълчидол 192,0 1210     4,0 36,0 10,0 110     18,0 61,0
Девня 181,0 1178     8,0   11,0       9,0 29,0
Долни чифлик 325,0 2331     10,0 62,0 21,0 135     19,0 55,5
Дългопол 314,0 1902     8,0   12,0       19,0 49,0
Провадия 427,0 2874   2865 19,0 26,5 21,0 70     32,0 79,0
Суворово 122,0 744     7,0   12,0       6,0 37,0
 
Област с административен център Велико Търново
 
Велико                        
Търново 1348,0 9528   6905 186,0 123,0 61,0 295   165,0 73,0 141,0
Горна                        
Оряховица 771,0 5054   9025 70,0 138,0 41,0 405     45,0 110,0
Елена 188,0 1311   1577 15,0 33,0 12,0 55     12,0 56,0
Златарица 98,0 587     2,0 13,0 9,0 25     8,0 31,0
Лясковец 213,0 1234     44,0   13,0       19,0 55,0
Павликени 444,0 2579   3859 39,0 51,0 23,0 80     45,0 87,5
Полски                        
Тръмбеш 253,0 1705   1800 6,0   16,0       21,0 65,0
Свищов 609,0 3812   6155 22,0 82,0 30,0 240     38,0 92,5
Стражица 310,0 1891     11,0 37,0 13,0 56     21,0 68,5
Сухиндол 46,0 287     7,0 29,0 9,0 60     7,0 22,0
 
Област с административен център Видин
 
Белограчик 103,0 787   2480 6,0 22,0 14,0 50     17,0 42,0
Бойница 31,0 166     1,0 25,0 8,0 60     8,0 17,0
Брегово 145,0 757     10,0 89,0 12,0 250     16,0 42,5
Видин 1311,0 8900 11   100,0 42,0 52,0 105   45,0 31,0 165,0
Грамада 39,0 179     2,0   7,0       7,0 20,0
Димово 108,0 657     6,0 7,0 10,0 20 20   18,0 42,0
Кула 67,0 479   1420 3,0 54,0 18,0 140     15,0 31,5
Макреш 38,0 195     1,0   9,0       10,0 22,0
Ново село 64,0 284     1,0   8,0       8,0 29,0
Ружинци 97,0 574     6,0 19,0 11,0 23     6,0 42,0
Чупрене 33,0 171     1,0   8,0       7,0 23,0
 
Област с административен център Враца
 
Борован 127,0 657     10,0   13,0       12,0 41,5
Бяла Слатина 486,0 2998 54 3428 43,0 17,0 25,0 24     32,0 63,0
Враца 1490,0 10301   5388 182,0 53,0 51,0 160   48,0 82,0 160,0
Козлодуй 514,0 3249   2873 48,0 54,0 17,0 170     15,0 64,0
Криводол 163,0 913     6,0   12,0       17,0 49,0
Мездра 465,0 2524   3366 30,0 55,0 19,0 72     32,0 108,0
Мизия 161,0 775     15,0   10,0       10,0 43,0
Оряхово 207,0 1316   3784 24,0   14,0       13,0 48,0
Роман 155,0 852     9,0   10,0       11,0 46,0
Хайредин 117,0 661     6,0 26,0 12,0 90     11,0 42,0
 
Област с административен център Габрово
 
Габрово 857,0 5690 6   95,0 15,0 43,0 36   122,0 17,0 164,0
Дряново 158,0 983   1614 22,0 65,0 12,0 167     25,0 48,0
Севлиево 650,0 3740   5232 39,0 86,0 32,0 265     54,0 147,0
Трявна 193,0 1200 56 2115 10,0   12,0       23,0 48,0
 
Област с административен център Добрич
 
Балчик 398,0 2432   3750 36,0 3,0 15,0 38     34,0 85,0
Генерал Тошево 313,0 1856   1863 15,0   16,0       35,0 82,0
Добрич 1811,0 13636   774 243,0 60,5 55,5 149 24 56,0 34,0 94,0
Добрич - селска 379,0 2224     3,0 21,0 19,0 45     42,0 136,0
Каварна 292,0 1820   2616 29,0 40,0 16,0 130     14,0 78,0
Крушари 120,0 606     1,0 64,0 6,0 133     14,0 29,0
Тервел 394,0 2184   1723 34,0   13,0       27,0 78,5
Шабла 107,0 679     19,0   9,0       17,0 35,0
 
Област с административен център Кърджали
 
Ардино 290,0 1502   635 6,0   13,0       25,0 86,0
Джебел 244,0 1171     8,0   8,0       15,0 61,0
Кирково 502,0 2844     42,0 38,0 18,0 80     11,0 133,0
Крумовград 398,0 2751   2062 17,0   16,0       12,0 117,5
Кърджали 1410,0 9439 29 679 43,0   40,0     44,0 26,0 186,0
Момчилград 400,0 2220   2552 25,0   14,0       8,0 69,0
Черноочене 223,0 1318     3,0   13,0       11,0 66,0
 
Област с административен център Кюстендил
 
Бобовдол 191,0 1219   1824 22,0 39,0 11,0 70     15,0 51,0
Бобошево 52,0 312     6,0   6,0       8,0 32,0
Дупница 714,0 5108 16 8848 144,0 10,0 32,0   40   36,0 91,0
Кочериново 85,0 393     4,0 19,0 9,0 60     10,0 28,0
Кюстендил 1095,0 7316     95,0 73,0 54,0 165   57,0 49,0 155,0
Невестино 24,0 113     1,0   8,0       8,0 37,5
Рила 66,0 358     5,0 36,0 8,0 105     7,0 25,0
Сапарева баня 131,0 689     18,0   8,0       6,0 29,0
Трекляно 10,0 75     1,0   7,0       6,0 21,0
 
Област с административен център Ловеч
 
Априлци 46,0 190     3,0 9,0 6,0 20     9,0 23,0
Летница 110,0 640     4,0   9,0       10,0 26,0
Ловеч 1077,0 7268     129,0 40,0 42,0 100   44,0 56,0 157,0
Луковит 307,0 2013   2989 20,0 51,0 20,0 130     21,0 67,0
Тетевен 375,0 2430   3308 37,0   17,0       15,0 50,0
Троян 591,0 3601   5442 58,0   23,0       27,0 115,0
Угърчин 115,0 643     11,0   7,0       13,0 59,0
Ябланица 141,0 929     12,0   7,0       12,0 38,0
 
Област с административен център Монтана
 
Берковица 339,0 2237   2229 27,0 118,0 16,0 295     15,0 66,5
Бойчиновци 187,0 1037     19,0 17,0 14,0 54     16,0 48,0
Брусарци 102,0 560     4,0   11,0       12,0 31,0
Вълчедръм 206,0 1191     10,0 16,0 13,0 50     14,0 48,0
Вършец 170,0 1004     13,0   9,0       10,0 47,0
Георги                        
Дамяново 51,0 234         7,0       11,0 37,0
Лом 580,0 4286   8023 107,0 77,0 36,0 215     30,0 66,0
Медковец 83,0 524     7,0   10,0       9,0 36,0
Монтана 1034,0 7272     109,0 42,0 40,0 125   35,0 31,0 150,0
Чипровци 54,0 246     4,0 27,0 10,0 50     8,0 34,5
Якимово 79,0 419     3,0   9,0       8,0 25,0
 
Област с административен център Пазарджик
 
Батак 119,0 669     4,0 43,0 11,0 105     15,0 41,0
Белово 149,0 1003     8,0 1,0 11,0   30   18,0 44,0
Брацигово 162,0 1151     8,0   13,0       10,0 38,0
Велинград 714,0 5173   3923 20,0 9,0 28,0 40     23,0 73,5
Лесичево 91,0 546     1,0 22,0 7,0 60     12,0 29,0
Пазарджик 1993,0 15872 8 2321 45,0 106,0 69,0 298   72,0 64,0 197,0
Панагюрище 461,0 2848   4423 19,0   18,0       19,0 73,5
Пещера 311,0 2199   4460 17,0   15,0       10,0 53,0
Ракитово 270,0 1819     15,0   12,0       13,0 35,5
Септември 454,0 3179     17,0 31,0 20,0 50     17,0 87,0
Стрелча 67,0 576     2,0   11,0       6,0 20,0
 
Област с административен център Перник
 
Брезник 89,0 601     2,0   11,0       15,0 50,0
Земен 39,0 241     2,0   5,0       8,0 36,0
Ковачевци 17,0 88     1,0   8,0       11,0 35,0
Перник 1409,0 10010 21   99,0 14,0 67,0 36   37,0 47,0 184,0
Радомир 324,0 2332   2053 9,0 30,0 17,0 100     26,0 81,0
Трън 53,0 387     3,0 17,0 10,0 40     17,0 52,0
 
Област с административен център Плевен
 
Белене 192,0 1079   1300 12,0   11,0       16,0 35,0
Гулянци 218,0 1280   1166 15,0   14,0       17,0 57,0
Долна                        
Митрополия 373,0 2118     12,0   17,0       27,0 84,0
Долни Дъбник 212,0 1300     12,0   13,0       12,0 43,0
Искър 140,0 901     3,0   10,0       12,0 26,0
Левски 344,0 2201   3023 47,0   19,0       25,0 64,0
Никопол 182,0 999   1180 8,0 43,0 14,0 70     23,0 53,0
Плевен 2520,0 17148 58   355,0 20,0 72,0 60   69,5 80,0 242,0
Пордим 130,0 836     4,0 26,0 7,0 45     10,0 34,0
Червен бряг 529,0 3308   2807 36,0   31,0       23,0 82,0
Кнежа 265,0 1656   2564 30,0   19,0       15,0 52,0
 
Област с административен център Пловдив
 
Асеновград 1019,0 6925   7902 56,0 25,0 45,0 50     23,0 122,0
Брезово 103,0 705     3,0   12,0       13,0 47,0
Калояново 163,0 879     6,0 29,0 9,0 60     10,0 43,5
Карлово 930,0 6871   6590 67,0 49,0 41,0 145     38,0 113,5
Кричим 142,0 964     11,0   10,0       4,0 27,0
Лъки 90,0 493 44   3,0 40,0 9,0 80     7,0 27,0
Марица 450,0 2703     19,0   17,0       27,0 103,0
Перущица 85,0 515     9,0   8,0       6,0 23,5
Пловдив 5292,0 40760 65 31570 558,0 288,0 159,0 708   248,0 60,0 422,0
Първомай 463,0 2895   3671 15,0 22,0 20,0 60     29,0 83,5
Раковски 378,0 2771   1720 18,0   16,0       12,0 42,0
Родопи 479,0 2432     41,0   19,0       26,0 85,5
Садово 178,0 1326     7,0   12,0       12,0 49,0
Стамболийски 342,0 2183     24,0   15,0       15,0 59,5
Съединение 121,0 823     15,0   9,0       16,0 39,0
Хисаря 170,0 1063     9,0   12,0     3,0 18,0 60,0
Куклен 94,0 634     11,0   7,0       8,0 52,0
 
Област с административен център Разград
 
Завет 239,0 1324     9,0   12,0       23,0 43,0
Исперих 532,0 3249   3173 27,0   22,0       31,0 77,0
Кубрат 363,0 2313   2955 44,0 45,0 26,0 100     33,0 62,5
Лозница 200,0 1283     10,0 15,0 11,0 35     19,0 51,5
Разград 1190,0 7298     103,0 48,0 46,0 120   44,5 53,0 108,0
Самуил 162,0 973     7,0 63,0 11,0 160     14,0 44,0
Цар Калоян 154,0 794     6,0   10,0       10,0 35,5
 
Област с административен център Русе
 
Борово 123,0 664     6,0   10,0       10,0 43,0
Бяла 257,0 1560   3374 10,0 14,0 14,0 35     14,0 64,0
Ветово 306,0 1867     18,0 29,0 19,5 40     24,0 69,0
Две могили 181,0 1054     12,0 60,0 17,0 100     16,0 46,0
Иваново 143,0 638     4,0   11,0       20,0 50,0
Русе 2521,0 18459 37 7756 352,0 132,0 80,0 436   85,0 58,0 276,0
Сливо поле 224,0 1240     17,0   12,0       16,0 67,0
Ценово 93,0 496     4,0   10,0       13,0 44,0
 
Област с административен център Силистра
 
Алфатар 53,0 226     4,0 7,0 7,0 40     9,0 26,0
Главиница 272,0 1441     10,0 69,0 12,0 150     22,0 86,5
Дулово 569,0 3459   4551 27,0 37,0 27,0 90     36,0 74,0
Кайнарджа 113,0 666     3,0 1,5 10,0 40     9,0 36,0
Силистра 1003,0 7154     156,0 118,0 46,0 400   35,0 35,0 113,0
Ситово 103,0 466         9,0       9,0 35,0
Тутракан 332,0 1969   4462 10,0 16,0 14,0 40     24,0 53,0
 
Област с административен център Сливен
 
Котел 338,0 2422   1507 9,0 32,0 19,0 52     20,0 71,0
Нова Загора 743,0 5246   5297 53,0   26,0       46,0 107,0
Сливен 1894,0 15414 22 349 231,0 91,0 80,0 260 30 72,0 85,0 255,0
Твърдица 236,0 1548     18,0 57,0 14,0 220     12,0 43,0
 
Област с административен център Смолян
 
Баните 127,0 597     4,0   10,0       11,0 37,0
Борино 91,0 562     4,0   7,0       7,0 28,0
Девин 305,0 1865   3023 11,0   20,0       16,0 61,0
Доспат 242,0 1371     7,0   10,0       7,0 37,5
Златоград 295,0 1798 6 2602 26,0 5,0 12,0   30   15,0 56,0
Мадан 255,0 1610   2434 6,0   12,0       6,0 52,0
Неделино 240,0 1309     21,0   9,0       6,0 60,0
Рудозем 217,0 1409   1151 6,0 7,5 11,0 30     6,0 43,5
Смолян 976,0 5897   974 33,0 122,0 35,0 320   54,0 40,0 145,0
Чепеларе 230,0 1197     6,0   9,0     4,0 11,0 54,0
                         
Столична                        
община 16074,0 117830 362 75728 1981,0 517,0 695,0 1919 250 166,0 630,0 1700,0
 
Област с административен център София
 
Антон 29,0 153     1,0   6,0       3,0 9,0
Божурище 125,0 685     8,0   7,0       13,0 40,0
Ботевград 537,0 3729   5216 86,0   23,0       32,0 100,0
Годеч 85,0 526   489 4,0   9,0       7,0 35,0
Горна Малина 98,0 583     2,0   14,0       8,0 40,0
Долна Баня 73,0 569     4,0   8,0       5,0 17,0
Драгоман 81,0 474     9,0   9,0       12,0 50,0
Елин Пелин 338,0 2124   1063 3,0   15,0       31,0 61,0
Етрополе 301,0 2131   3111 22,0 16,0 14,0 60     15,0 44,0
Златица 107,0 654     19,0   10,0       10,0 36,0
Ихтиман 289,0 2229   3751 15,0   17,0       13,0 72,5
Копривщица 54,0 359     1,0   7,0     16,0 2,0 16,0
Костенец 224,0 1570     15,0   11,0       18,0 64,0
Костинброд 213,0 1368     15,0   15,0       15,0 58,0
Мирково 53,0 289     2,0   9,0       7,0 24,0
Пирдоп 174,0 1023   2850 6,0 10,0 10,0 33     7,0 25,0
Правец 245,0 1836     18,0 56,0 13,0 105     17,0 50,0
Самоков 672,0 4845   6647 25,0 47,0 29,0 148     37,0 94,5
Своге 309,0 2071   1875 6,0 34,0 17,0 101     22,0 98,0
Сливница 114,0 878     2,0   11,0       10,0 37,0
Чавдар 21,0 119         6,0       2,0 9,0
Челопеч 33,0 149     2,0   6,0       6,0 10,5
 
Област с административен център Стара Загора
 
Братя                        
Даскалови 136,0 860     2,0   11,0       17,0 60,0
Гурково 89,0 708     4,0   8,0       7,0 33,0
Гълъбово 251,0 1369   2401 7,0   14,0       14,0 57,5
Казанлък 1309,0 8968 8 10663 139,0 113,0 43,0 310     69,0 159,0
Мъглиж 193,0 981     15,0   12,0       15,0 60,0
Николаево 116,0 611     6,0   7,0       8,0 33,5
Опан 27,0 134     1,0   8,0       10,0 31,0
Павел баня 257,0 1626     25,0 9,0 18,0 20     16,0 58,5
Раднево 398,0 2329   3034 15,0 8,0 20,0 6 30   15,0 83,0
Стара Загора 2444,0 19003   6056 309,0 255,0 94,0 589   59,0 85,0 193,0
Чирпан 333,0 2464   3996 25,0 18,0 22,0   40   31,0 65,0
 
Област с административен център Търговище
 
Антоново 154,0 855     4,0   13,0       18,0 64,0
Омуртаг 600,0 3270   3987 45,0   25,0       31,0 112,0
Опака 165,0 975     2,0 18,0 9,0 50     7,0 32,5
Попово 605,0 3402   3929 10,0 25,0 28,0 70     47,0 89,0
Търговище 1227,0 7631     162,0 44,0 53,0 63   47,0 31,0 177,0
 
Област с административен център Хасково
 
Димитровград 982,0 6630 39 8167 119,0 44,0 46,0 102     24,0 137,0
Ивайловград 185,0 1110   895 4,0   8,0       8,0 47,0
Любимец 160,0 1080     31,0   11,0       7,0 40,5
Маджарово 47,0 273     1,0   6,0       2,0 17,0
Минерални                        
бани 150,0 761     7,0   11,0       7,0 49,0
Свиленград 378,0 2629   3284 36,0 31,0 20,0 90     11,0 67,0
Симеоновград 155,0 1074     16,0   11,0       15,0 40,0
Стамболово 121,0 648     4,0   8,0       10,0 45,0
Тополовград 200,0 1249   1482 4,0 30,5 14,0 90 30   20,0 54,0
Харманли 346,0 2555   4355 19,0   19,0       12,0 70,0
Хасково 1640,0 11499 38 3856 217,0 73,0 57,0 222   50,0 41,0 192,0
 
Област с административен център Шумен
 
Велики                        
Преслав 230,0 1592   3240 20,0   13,0     10,0 13,0 51,0
Венец 209,0 1076     4,0   9,0       11,0 43,0
Върбица 218,0 1363     6,0   11,0       6,0 49,0
Каолиново 291,0 1774     8,0   12,0       8,0 45,5
Каспичан 183,0 1028     6,0   11,0       10,0 35,0
Никола                        
Козлево 163,0 960     4,0   10,0       10,0 41,0
Нови пазар 331,0 2176   3388 27,0   15,0       22,0 58,0
Смядово 125,0 758     15,0 34,0 10,0 110     10,0 32,0
Хитрино 173,0 813     4,0   8,0       14,0 54,0
Шумен 1689,0 12042 38 3932 345,0 119,0 65,0 294   107,0 79,0 198,0
 
Област с административен център Ямбол
 
Болярово 74,0 419     3,0 39,0 10,0 105     13,0 53,0
Елхово 296,0 1951   3273 10,0 6,0 15,0 16     21,0 78,0
Стралджа 213,0 1545     17,0 29,0 12,0 80     25,0 60,0
Тунджа 337,0 1806     13,0   20,0       29,0 148,0
Ямбол 1316,0 10488     198,0 55,0 56,0 202 27 52,0 21,0 116,0
Всичко: 125100,0 847745,0 1232,0 468745,0 11200,0 6323,0 5682,0 16895,0 551,0 2134,0 5850,0 20003,5


Приложение № 4 към чл. 16


(Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.)



Предназначение на субсидиите за национално представените
организации на инвалиди и за организации за инвалиди
 
    Лева
1. Съюз на инвалидите в България 282500
  а) за социално подпомагане и социални  
  услуги на инвалиди 98000
  б) за информационно-консултантски  
  услуги на инвалидите 46000
  в) за социална интеграция 35000
  г) за реализиране на социално значими  
  проекти за интеграция на инвалидите  
  в обществото, в т.ч. разкриване  
  на работни места 24000
  д) за издръжка на дейността на  
  Националния център за обучение,  
  квалификация, информация  
  и консултация на инвалиди 79500
2. Съюз на военноинвалидите и пострада-  
  лите от войните и в мирно време 127100
  а) за здравни и социални помощи  
  и подпомагане на военноинвалидите  
  и пострадалите при или по повод  
  отбраната на страната 108000
  б) за социална интеграция в общество-  
  то, квалификация, преквалификация,  
  консултации - правни и социални,  
  подпомагане дейностите на съюза  
  и дружествата по места 10470
  в) за издателска и информационна  
  дейност и издаване на бюлетин 8630
3. Съюз на слепите в България 192300
  а) за рехабилитационна, художестве-  
  нотворческа, спортна, организационна,  
  звукозаписна и издателска дейност и  
  консумативи за тях, за социално подпо-  
  магане и технически помощни средства 172300
  б) за Националния център за рехабили-  
  тация - Пловдив 20000
4. Българска асоциация на лица с интелек-  
  туални затруднения 84100
  а) за подпомагане на дневни центрове,  
  социални заведения, помощни училища,  
  предлагане на социални услуги,  
  интегрирано обучение 21100
  б) за подпомагане на семействата на  
  децата и лицата с интелектуални  
  затруднения 24000
  в) за подпомагане на регионални  
  семейно-консултативни центрове 22000
  г) за Централния републикански  
  семейно-консултативен център 13000
  д) за инициативи за отбелязване  
  на 2003 г. - Година на хората  
  с увреждания 4000
5. Национален съюз на трудовопроизво-  
  дителните кооперации 189000
  а) за трудова рехабилитация 84000
  б) за професионално ориентиране, обуче-  
  ние, квалификация и преквалификация 20000
  в) за социална рехабилитация 20000
  г) за общи рехабилитационни нужди 30000
  д) за провеждане на мероприятия от  
  НС на ТПК съвместно с кооперациите  
  на инвалиди от системата на съюза и  
  други структури, свързани с обявяването  
  от Европейския съюз на 2003 г. за Евро-  
  пейска година на хората с увреждания 35000
6. Национален център за социална  
  рехабилитация 149800
  а) частично подпомагане дейността на  
  структурите на НЦСР - бюрата за социал-  
  но обслужване в София, Бургас, Варна,  
  Стара Загора, Шумен, Велинград, Русе,  
  Центъра за социално интегриране на увре-  
  дени младежи "Свети Георги" в Поморие,  
  Дневния център за деца с увреждания  
  "Свети Мина" в София и "Свети  
  Николай" в Бургас 103800
  б) за подпомагане на новооткриващи се  
  форми (структури) за социално обслужване 20000
  в) за транспортно обслужване на инвалиди 20000
  г) за обучителни семинари и квалификация  
  и преквалификация на кадри на НЦСР 6000
7. Асоциация на родителите на деца с увре-  
  ден слух 43800
  а) за рехабилитация, подпомагане в учеб-  
  ния процес, професионална ориентация и  
  извънкласни дейности на деца  
  с увреден слух 9000
  б) за учебници и учебни пособия 4800
  в) за рехабилитационни лагери за  
  деца с увреден слух 14900
  г) за обучителни семинари 2000
  д) за издаване на специална литература  
  за родители и бюлетин на АРДУС 2000
  е) за подпомагане и координиране на  
  дейността на АРДУС 6300
  ж) за специални помощни средства за деца  
  с увреден слух и социално подпомагане 4800
8. Съюз на глухите в България 149800
  а) за подпомагане на клубовете за кому-  
  никации и социална интеграция 72800
  б) за подпомагане на центровете за ранна  
  рехабилитация на деца от 0 до  
  3-годишна възраст 19000
  в) за издателска дейност - в. "Тишина"  
  и специализирни издания 18000
  г) за подпомагане членовете на съюза 40000
9. Българска асоциация "Диабет" 160500
  а) целева помощ за Програмата по хра-  
  ненето на диабетици в София, включи-  
  телно щат "координатор" 120500
  б) помощи за диабетичните дружества  
  в страната от диетични храни, поддържа-  
  щи медикаменти, помощни технически  
  средства и други 20000
  в) за издаване на информационни мате-  
  риали, календари, плакати, брошури, кни-  
  ги и други за борба с диабета 10000
  г) за подпомагане дейността на  
  БА "Диабет" и Националния клуб 10000
10. Асоциация на родителите на деца с нару-  
  шено зрение 52500
  а) за допълнителна преподавателска по-  
  мощ, специални приспособления и помощ-  
  ни средства 5000
  б) за специализиран транспорт за деца  
  с нарушено зрение 24000
  в) за специална помощ за деца  
  с нарушено зрение 4000
  г) за целева помощ на придружители  
  на деца с нарушено зрение 4000
  д) за мероприятия за социална интегра-  
  ция и социални контакти на деца  
  с нарушено зрение 5000
  е) за закупуване на технически средства,  
  приспособления и съоръжения за деца  
  с нарушено зрение 4000
  ж) за организиране на консултации  
  и обучение на родители на деца  
  с нарушено зрение 2500
  з) за координация на дейността на АРДНЗ 4000
11. Национална асоциация на слепоглухите  
  в България 57600
  а) за социално подпомагане и социални  
  услуги на слепоглухи 7000
  б) за обучителни семинари 5000
  в) за подпомагане дейността на асоциа-  
  цията и районните дружества 19600
  г) за издаване на информационно-кон-  
  султантски и социално-правни услуги  
  на слепоглухите 1500
  д) за издаване на информационен бюле-  
  тин, списание и друга специализирана  
  литература за слепоглухи 2900
  е) за специални помощни средства и  
  специфични приспособления за облекча-  
  ване на слепоглухи на комуникацията  
  на слепоглухите 8000
  ж) за транспортно обслужване на слепо-  
  глухи лица и транспортни разходи за  
  издирване на слепоглухи 4300
  з) за специално обучение и социална реха-  
  билитация на слепоглухи деца и възрастни 8000
  и) за лагери за слепоглухи деца и младежи 1300
12. Национална потребителна кооперация  
  на слепите в България 40900
  а) за парично подпомагане, лечение  
  и социални услуги на самотно живеещи,  
  възрастни, боледуващи на легло и много-  
  детни член-кооператори 25000
  б) за рехабилитация на член-кооператори 10000
  в) за обучение и специална литература 5900
13. Съюз на ветераните от войните  
  в България 62500
  а) за социално подпомагане, лечение и  
  рехабилитация на ветерани от войните 45000
  б) за военно-патриотична и родолюбива  
  дейност, включително международно  
  сътрудничество 10000
  в) за издръжка и управление 7500
14. Асоциация на Националния съюз на  
  кооперациите на инвалидите, Национална  
  федерация на работодателите на инвалиди-  
  те и Съюз на военноинвалидните коопе-  
  рации в България 122900
  а) за подпомагане на инвалидите чрез  
  поддържане и разширяване на стопан-  
  ската дейност 50000
  б) за подпомагане рехабилитационната  
  дейност на кооперациите и фирмите  
  на инвалиди 30000
  в) за информационно обслужване, обуче-  
  ние, квалификация и преквалификация  
  на ръководни и изпълнителски кадри 19105
  г) за подпомагане на Центъра за инфор-  
  мация и квалификация в дейността му по  
  информационното обслужване, квалифика-  
  ция и консултации на членовете на съюза 10795
  д) за издателска дейност - учебни помага-  
  ла и бюлетин 3000
  е) за подпомагане на военноинвалидите  
  чрез поддържане и разширяване на сто-  
  панската дейност 10000
15. Сдружение "Комисия по интеграция  
  на хората с трайни увреждания" 23800
  а) за частично подпомагане дейността  
  на структурите 5000
  б) за подпомагане на новосформиращи  
  се структури 1800
  в) за транспортни разходи 3000
  г) за квалификация и семинари за кадрите  
  на КИХТУ 14000
16. Асоциация мрежа на организа-  
  ции на и за хора с увреждания 23 000
  в това число за:  
16.1. Център за психологични  
  изследвания  
  а) информационни материали 750
  б) промоционни материали и продукти 2000
  в) кампании за интеграция и анти-  
  дискриминация 3000
16.2. Българската асоциация за  
  невромускулни заболявания  
  а) социално подпомагане 2500
  б) транспортни разходи 500
  в) социални услуги 2000
  г) информационни материали 750
16.3. Фондация на родители на деца  
  с епилепсия  
  а) материали за интеграционен процес 2000
  б) социално подпомагане 3750
16.4. Асоциация на студентите инвалиди  
  а) информационен бюлетин и брошури,  
  подпомагане дейността на организацията 1000
  б) семинари 500
  в) транспортно обслужване 1000
  г) социални услуги 3250


Приложение № 5 към чл. 28, ал. 1


(Изм. – ДВ, бр. 105 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 19.12.2003 г.)



Разпределение на субсидиите, предвидени с чл. 1,
ал. 2, т. 1.7 от Закона за държавния бюджет на
Република България за 2003 г.
 
  Хил. лв.
Показатели Сума
1. Министерство на енергетиката и енергий-  
  ните ресурси - за топлофикационните  
  и въгледобивните дружества 49000,0
2. Столична община - градски транспорт 7000,0
3. Вътрешноградски и междуселищни пътни-  
  чески превози в слабонаселени планински  
  и гранични райони 10000,0
4. "Български държавни железници" - ЕАД 70000,0
5. "Български пощи" - ЕООД 1100,0
6. Дружества от нематериалната сфера 8545,0
  в т.ч.:  
  - "Студентски столове и общежития" - ЕАД 5300,0
  - Българска телеграфна агенция 3200,0
  - "Академика - 2000" - ЕООД 45,0
7. Други субсидии и плащания 9880,0
  в т.ч.:  
  - Държавно предприятие "Строителство  
  и възстановяване" 2200,0
  - Държавно предприятие " Транспортно  
  строителство и възстановяване" 4060,0
  - Държавно предприятие " Съобщително  
  строителство и възстановяване" 490,0
  - Централен кооперативен съюз 210,0
  - "Информационно обслужване" - АД,  
  София 13,0
  - "Българска телекомуникационна  
  компания" - ЕАД  
  СП "Далекосъобщителни обекти" 1190,0
  - "Интендантско обслужване" - ЕАД,  
  София 46,0
  - "Терем" - ЕАД, София 1350,0
  - ВРЗ "Вола" - ЕООД, Враца 95,0
  - ВРЗ "Цар Калоян" - ЕООД, Разград 72,0
  - Завод "Хан Аспарух" - ООД, Добрич 71,0
  - АРЗ "Люлин - 2002" - ООД, София 83,0
8. Фонд "Тютюн" към Министерството  
  на земеделието и горите 101000,0
9. Фонд "Рехабилитация и социална инте-  
  грация" към Министерството на труда  
  и социалната политика 2098,9
  Всичко: 258 623,9


Промени настройката на бисквитките