Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 107 от 9.XII

НАРЕДБА № 4 ОТ 25 НОЕМВРИ 2003 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВОДЕНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА РЕГИСТЪРА НА ДЕЦА ЗА ПЪЛНО ОСИНОВЯВАНЕ

 

НАРЕДБА № 4 ОТ 25 НОЕМВРИ 2003 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВОДЕНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА РЕГИСТЪРА НА ДЕЦА ЗА ПЪЛНО ОСИНОВЯВАНЕ

Издадена от Министерството на правосъдието и Министерството на труда и социалната политика

Обн. ДВ. бр.107 от 9 Декември 2003г., отм. ДВ. бр.81 от 13 Октомври 2009г.

Отменена с § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № РД-07-01 от 29 септември 2009 г. за условията и реда за водене и съхраняване на регистрите за пълно осиновяване - ДВ, бр. 81 от 13 октомври 2009 г., в сила от 13 октомври 2009 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С тази наредба се определят условията и редът за водене и съхраняване на регистъра на деца за пълно осиновяване.

(2) С наредбата се определят и условията и редът за:

1. извършване на социално проучване на лице, което желае да осинови дете при условията на пълно осиновяване;

2. издаване и прекратяване на разрешение за вписване в регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване;

3. водене и съхраняване на регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване.


Чл. 2. Дейностите по чл. 1 се осъществяват при гарантиране закрила на интересите на детето, при съблюдаване на неговите основни права и съобразно изискванията на чл. 21 от Конвенцията за правата на детето.


Чл. 3. (1) Дейностите по чл. 1 се осъществяват от регионалните дирекции за социално подпомагане и дирекциите "Социално подпомагане" към Агенцията за социално подпомагане.

(2) Директорите на регионалните дирекции за социално подпомагане определят със заповед длъжностните лица, които водят и съхраняват регистрите по чл. 1, ал. 1 и ал. 2, т. 3, а директорите на дирекции "Социално подпомагане" - длъжностните лица, които извършват социалното проучване.


Чл. 4. (1) Регистрите по чл. 1, ал. 1 и ал. 2, т. 3 се поддържат върху хартиен и електронен носител.

(2) Регистрите върху хартиен носител се водят в томове, страниците на които се номерират. На корицата на всеки том се отбелязват наименованието на регистъра и номерът на тома.

(3) За всяко дете, съответно за всеки осиновяващ, се отделя партида с необходимия брой двойни страници. Една партида се отделя и при осиновяване от съпрузи.

(4) Когато определените страници се изпълнят, в същия или друг том се отделя необходимият брой нови страници, на които вписванията продължават под първоначалния номер. В графата за отбелязвания и заличавания на последната изписана страница се написва "продължение" и се отбелязват номерът на тома и на отделените нови страници за същото лице, а при номера на първия нов лист се написва "продължение от том № ........., страница № .........".


Чл. 5. (1) За всяко вписано в регистрите лице, съответно за съпрузи, се създава досие.

(2) Към всеки регистър се води азбучник по образец съгласно приложение № 1.

(3) Данните в азбучника се нанасят след вписването в регистъра.

(4) В азбучника към регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване данните за всеки от съпрузите се нанасят отделно.


Чл. 6. (1) Длъжностното лице по чл. 3, ал. 2 след всяко вписване поставя датата и се подписва.

(2) Всяка промяна в обстоятелствата, вписани в регистрите, подлежи на отбелязване.

(3) Допуснатите явни фактически грешки се поправят служебно.

(4) Отбелязването и заличаването се извършват по начин, който не засяга целостта на информацията за вписаните вече обстоятелства.

(5) В случаите по ал. 4 длъжностното лице задължително посочва основанието и датата на извършеното действие и се подписва.


Чл. 7. (1) Данните в регистрите по чл. 1, ал. 1 и ал. 2, т. 3 са служебна информация.

(2) Директорите на съответните дирекции, както и длъжностните лица, които се допускат до работа с данните в регистрите по ал. 1, са длъжни да осигурят защита на съхраняваната от тях информация от неправомерен достъп.


Чл. 8. Досиетата се съхраняват в архива на съответната дирекция за срок 10 години, след което се предават на държавния архив.


Раздел II.
Условия и ред за водене и съхраняване на регистъра на деца за пълно осиновяване

Чл. 9. (1) Регистърът на деца за пълно осиновяване се води от регионалната дирекция за социално подпомагане по постоянния адрес на детето.

(2) Регистърът се води по образец съгласно приложение № 2 и съдържа информация за:

1. личните данни на детето;

2. здравословното състояние и проведените медицински изследвания на детето, както и за специалните му нужди;

3. социалния статус на детето;

4. наличието или липсата на съгласие за пълно осиновяване, дадено от родителите;

5. личните данни на родителите и другите членове на семейството, данни за здравословното им състояние;

6. контактите на детето с родителите и другите членове на семейството;

7. специализираните институции, приемните семейства или другите лица, при които е било настанено детето или които са полагали грижи за него;

8. причините за извършеното настаняване;

9. други важни обстоятелства от значение за осиновяването.


Чл. 10. (1) Производството по вписване в регистъра в случаите по чл. 53г от Семейния кодекс (СК) започва по писмено уведомление (искане), към което се прилагат документи, удостоверяващи обстоятелствата по чл. 9, ал. 2. В случаите на чл. 53г, ал. 3-5 СК се прилага и заверен препис от влязлото в сила решение на съда за вписване в регистъра. Към уведомлението (искането) се прилага и фотокопие на описаните документи.

(2) Информацията по чл. 9, ал. 2, т. 2 и 3 се предоставя в регионалната дирекция за социално подпомагане във форма по образец съгласно приложения № 3 и 4, а съгласието по т. 4 - във форма по образец, утвърден от министъра на правосъдието, съгласно приложение № 5.

(3) При пропуски, фактически грешки или несъответствия в приложените документи директорът на регионалната дирекция за социално подпомагане определя срок и дава указания за отстраняването им. При определяне на срока директорът е длъжен да се съобрази с необходимите срокове за провеждане на съответните медицински изследвания, когато не са проведени такива.

(4) Когато при подаване на писменото уведомление (искането) лицата не разполагат с необходимите документи, директорът на регионалната дирекция за социално подпомагане събира служебно информацията по чл. 9, ал. 2.

(5) Информацията относно здравословното състояние на детето се актуализира на всеки три месеца, за което се издава медицинско свидетелство. В него следва да са отбелязани само настъпилите промени в здравословното състояние, извършените или пропуснатите ваксинации и реваксинации, както и резултатите от проведените изследвания на детето. Когато през този период не са настъпили промени в здравословното състояние и/или не са проведени изследвания, това се посочва изрично в медицинското свидетелство.


Чл. 11. (1) Директорът на регионалната дирекция за социално подпомагане е длъжен да организира незабавното вписване на детето в регистъра от длъжностното лице след събиране на информацията по чл. 9, ал. 2. Когато се констатира невъзможност да се събере необходимата информация, включително и по реда на чл. 10, ал. 4, директорът разпорежда незабавно вписване на детето в регистъра въз основа на наличните данни.

(2) За всяко вписано в регистъра дете длъжностното лице създава досие, което съдържа:

1. уведомленията (исканията) и решенията на районния съд по чл. 53г СК;

2. документите, удостоверяващи обстоятелствата по чл. 9, ал. 2;

3. доклад за оценка на потребностите на детето и план за действие на детето, изготвени от дирекция "Социално подпомагане";

4. заповедите по чл. 53е, ал. 3 СК;

5. заверен препис от решението на съда, с което се допуска осиновяването;

6. документи относно други обстоятелства от значение за осиновяването;

7. доклади за развитието на детето за период от две години от допускане на осиновяването.


Чл. 12. (1) При промяна на някое от вписаните в регистъра обстоятелства директорът на регионалната дирекция за социално подпомагане издава заповед, с която разпорежда на съответното длъжностно лице да извърши отбелязване в регистъра. В заповедта се посочват променилите се обстоятелства.

(2) В регистъра се отбелязва и обстоятелството, че е определен осиновяващ за детето и той е отказал или не е подал в срок молба за осиновяване, както и датата на уведомяване и изпращане на досието на детето на Съвета по международни осиновявания при Министерството на правосъдието в случаите по чл. 57в, ал. 9 СК.

(3) Директорът на регионалната дирекция за социално подпомагане издава заповед, с която разпорежда на съответното длъжностно лице да заличи от регистъра вписано дете при:

1. допуснато осиновяване;

2. навършване на пълнолетие;

3. установяване на произхода на детето;

4. оттегляне на предварително даденото от родителите съгласие за осиновяване;

5. възстановяване на родителските права;

6. смърт на детето.

(4) Заповед за заличаването по ал. 3, т. 1 се издава въз основа на влязлото в сила съдебно решение за допускане на осиновяването на детето. Осиновителят е длъжен да представи заверен препис от съдебното решение в регионалната дирекция за социално подпомагане в 3-дневен срок от влизането му в сила.

(5) При навършване на пълнолетие детето се заличава служебно със заповед на директора на регионалната дирекция за социално подпомагане, освен при висящо производство за осиновяване пред съд.

(6) Заповед за заличаване по ал. 3, т. 3 и 5 се издава по молба на родителите, към която се прилага и заверен препис от съдебното решение.

(7) Заповед за заличаване по ал. 3, т. 4 се издава след оттеглянето на предварително даденото от родителите съгласие за осиновяване във форма по образец, утвърден от министъра на правосъдието, съгласно приложение № 6. Директорът на дирекция "Социално подпомагане" е длъжен незабавно да изпрати декларацията на регионалната дирекция за социално подпомагане.

(8) Заповед за заличаване по ал. 3, т. 6 се издава въз основа на акт за смърт, представен от ръководителя на специализираната институция или от приемното семейство или другите лица, при които е било настанено детето или които са полагали грижи за него.

(9) Документите, удостоверяващи обстоятелствата по ал. 3, се прилагат в досието.


Чл. 13. Компетентните държавни и общински органи, както и съответните юридически и физически лица оказват съдействие на лицата по чл. 53г СК и на директорите на регионалните дирекции за социално подпомагане за издаване на необходимите за воденето на регистъра на деца за пълно осиновяване документи.


Раздел III.
Условия и ред за извършване на социално проучване и за издаване и прекратяване на разрешение за вписване в регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване

Чл. 14. (1) Лице, което желае да осинови дете при условията на пълно осиновяване, подава писмено заявление за получаване на разрешение за вписване в регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване до дирекция "Социално подпомагане" по постоянния си адрес.

(2) В случай, че желаещите да осиновят са съпрузи с различни постоянни адреси, заявлението се подава в дирекцията по постоянния адрес на единия от тях.

(3) Дирекция "Социално подпомагане" извършва социално проучване и на български гражданин, желаещ да осинови дете - чужд гражданин, което е с постоянно местопребиваване в чужбина.

(4) Когато осиновяващият български гражданин живее постоянно в чужбина, дирекция "Социално подпомагане" изготвя доклада за годността му да осинови дете въз основа на представен доклад от съответния компетентен орган в държавата по постоянното местопребиваване и допълнителни проучвания относно лицето.

(5) Дирекция "Социално подпомагане" проучва и чужди граждани с постоянно местопребиваване в страната, които желаят да осиновят дете.

(6) Заявлението съдържа:

1. лични данни - имена, единен граждански номер (ЕГН), съответно личен номер на чужденец, дата и място на раждане, номер на документа за самоличност и органът, който го е издал, постоянен и настоящ адрес, гражданство, държава по местопребиваване;

2. кратка история на семейството на осиновяващия;

3. информация за икономическото и социалното положение на осиновяващия;

4. изброяване на регионалните дирекции за социално подпомагане, в чиито регистри лицето желае да бъде вписано;

5. мотиви за осиновяването;

6. други обстоятелства от значение за осиновяването;

7. подпис на заявителя.

(7) В случаите на осиновяване от съпрузи заявлението съдържа информация и за двамата.


Чл. 15. (1) Към заявлението се прилагат следните документи:

1. документ, удостоверяващ, че лицето не е лишавано от родителски права, който се издава от общината по постоянния му адрес след проверка в другите общини, в които той е имал постоянен адрес;

2. медицинско свидетелство за физическото и психическото здраве, както и медицинско удостоверение за липса на тежки хронични, заразни венерически болести, СПИН, туберкулоза и други, застрашаващи живота на осиновяващия, в което са посочени резултатите от проведените изследвания;

3. свидетелство за съдимост;

4. документ, удостоверяващ, че срещу лицето не е образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер;

5. документи за доходи и имотно състояние (декларация, удостоверение и др.);

6. препоръки за лицето, което желае да осинови, както и за лицата, които живеят с него.

(2) Към заявление, подадено от съпрузи, се прилагат документи за всеки един от тях и удостоверение за сключен граждански брак.

(3) В случаите по чл. 14, ал. 4 към заявлението се прилага и доклад за годността на осиновяващия да осинови дете, изготвен от съответния компетентен орган в държавата по постоянното му местопребиваване.

(4) В случай на пропуски, фактически грешки или несъответствия в приложените документи директорът на дирекция "Социално подпомагане" определя срок и дава указания за отстраняването им, а при необходимост - изисква уточняване на наличната и предоставяне на допълнителна информация.

(5) Заедно с документите по ал. 1 лицето, което желае да осинови дете, подава и декларация за готовност за сътрудничество с дирекция "Социално подпомагане" при наблюдението на отглеждането на детето и спазването на неговите права и законни интереси, включително да предоставя информация за развитието на детето на всеки шест месеца през първите две години от осиновяването.

(6) Към заявлението се прилага и фотокопие на описаните документи.


Чл. 16. (1) В срок до три месеца от подаване на заявлението дирекция "Социално подпомагане" извършва социално проучване на лицето относно годността му да осинови дете.

(2) Социалното проучване се извършва от определен от директора на дирекция "Социално подпомагане" социален работник. При необходимост в извършването на социалното проучване директорът включва и други специалисти от дирекцията.

(3) Проучването включва:

1. най-малко три срещи с лицето, което желае да осинови;

2. най-малко едно посещение в дома на лицето, което желае да осинови;

3. най-малко една среща с членовете на семейството на лицето, което желае да осинови, и с лицата, живеещи с него;

4. най-малко една среща с лицата, дали препоръки.


Чл. 17. (1) За резултатите от проучването социалният работник изготвя доклад относно годността на лицето да осинови дете при условията на пълно осиновяване, който задължително съдържа информацията по чл. 57а, ал. 3, т. 1 - 6 СК, както и информация за:

1. възрастта, пола и здравословното състояние на детето, за което би бил подходящ осиновител;

2. възможността за осигуряване на условия за задоволяване на специални нужди на детето;

3. готовността за осигуряване на приемствеността при отглеждането на дете, както и на етническите, религиозни, културни и езикови особености на средата, от която то произхожда;

4. проведените срещи с лицето, което желае да осинови, с членовете на неговото семейство и с лицата, които живеят с него;

5. посещенията в дома на лицето, което желае да осинови;

6. проведените срещи с лицата, дали препоръки;

7. други обстоятелства от значение за преценката.

(2) В доклада по ал. 1 социалният работник дава заключение относно годността на лицето, което желае да осинови, и прави мотивирано предложение до директора на дирекция "Социално подпомагане" за издаване или отказ за издаване на разрешение за вписване в регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване.


Чл. 18. (1) В 7-дневен срок от представянето на доклада по чл. 17 директорът на дирекция "Социално подпомагане" издава разрешение или мотивиран отказ за вписване в регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване. В разрешението задължително се посочват и другите регионални дирекции за социално подпомагане, в чиито регистри да бъде вписано лицето.

(2) За издаване на разрешение за вписване в регистъра се вземат предвид възможностите за осигуряване на физическо, психическо и социално благополучие на детето, както и информацията за осиновяващия относно личностното и семейното му развитие, здравословното му състояние, неговата социална среда, мотивите му за осиновяване, способността му да осигури подходящи условия за специалните нужди на детето и други обстоятелства от значение за осиновяването.

(3) Отказът по ал. 1 подлежи на обжалване при условията и по реда на Закона за административното производство.


Чл. 19. (1) В 3-дневен срок от издаване на разрешението директорът на дирекция "Социално подпомагане" изпраща разрешението, доклада относно годността, заявлението по чл. 14, ал. 6 и всички документи по чл. 15 на директора на регионалната дирекция за социално подпомагане по постоянния адрес на осиновяващия за вписване в регистъра и уведомява писмено лицето.

(2) В дирекция "Социално подпомагане" се съхранява досие, съдържащо фотокопие от посочените в ал. 1 документи.


Чл. 20. (1) В 3-дневен срок от получаване на документите по чл. 19 регионалната дирекция за социално подпомагане вписва служебно осиновяващия, за което го уведомява писмено.

(2) В 7-дневен срок от вписването регионалната дирекция за социално подпомагане изпраща копия от разрешението за вписване и от доклада за социалното проучване на посочените от осиновяващия други регионални дирекции. Вписването в техните регистри се извършва в 3-дневен срок от получаването. Другите регионални дирекции за социално подпомагане могат да изискват от регионалната дирекция по постоянния адрес допълнителна информация за осиновяващия.


Чл. 21. (1) При промяна на обстоятелствата от значение за издаване на разрешението осиновяващият е длъжен да информира дирекция "Социално подпомагане".

(2) Когато промяната е от съществено значение, директорът на дирекция "Социално подпомагане" разпорежда да се извърши ново социално проучване.


Чл. 22. (1) Разрешението за вписване в регистъра се прекратява преди изтичането на срока в следните случаи:

1. по молба на осиновяващия;

2. по преценка на директора на дирекция "Социално подпомагане" в случаите по чл. 57а, ал. 6 СК;

3. при смърт на осиновяващия.

(2) Разрешението за вписване в регистъра се прекратява със заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане".

(3) В 3-дневен срок от издаване на заповедта по ал. 2 директорът на дирекция "Социално подпомагане" изпраща същата на директора на регионалната дирекция за заличаване на вписването на осиновяващия в регистъра, а в случаите по ал. 1, т. 1 и 2 - и на самия осиновяващ.


Раздел IV.
Условия и ред за водене и съхраняване на регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване

Чл. 23. Регистърът на осиновяващи за пълно осиновяване се води и съхранява от регионалните дирекции за социално подпомагане по постоянния адрес на осиновяващия.


Чл. 24. (1) Регистърът се води по образец съгласно приложение № 7 и съдържа информация за:

1. личните данни на осиновяващия;

2. здравословното състояние на осиновяващия;

3. семейството на осиновяващия;

4. личните данни на членовете на семейството му, както и данни за здравословното им състояние;

5. информация за икономическото и социалното положение на осиновяващия;

6. мотивите за осиновяването;

7. други обстоятелства от значение за осиновяването.

(2) В регистъра се вписват номерът и датата на издаденото разрешение за вписване и на неговото прекратяване.

(3) В регистъра се отбелязва и обстоятелството, че осиновяващият е отказал предложението или не е подал молба за осиновяване в срок.

(4) Регионалната дирекция по постоянния адрес на осиновяващия задължително вписва в регистъра и другите дирекции, в чиито регистри осиновяващият е поискал вписване.


Чл. 25. (1) Всеки осиновяващ се вписва със свой уникален пореден номер. Когато осиновяват съпрузи, те се вписват под един номер.

(2) В досието на вписания в регистъра осиновяващ, съответно на съпрузите, които осиновяват, се прилагат документите по чл. 19, ал. 1, както и допълнително представените документи.

(3) Досието се съхранява в регионалната дирекция по постоянния адрес на осиновяващия.


Чл. 26. (1) При промяна на някое от вписаните в регистъра обстоятелства, които са от значение за даване на разрешението за вписване, осиновяващият писмено уведомява регионалната дирекция за социално подпомагане по постоянния си адрес в 7-дневен срок от настъпването й.

(2) Длъжностното лице извършва отбелязване в регистъра, прилага в досието документите, удостоверяващи промяната, и уведомява за това другите регионални дирекции, в които е вписано лицето.


Чл. 27. Заличаване на осиновяващ от регистъра се извършва при прекратяване на разрешението за вписване или при изтичане на срока по чл. 57а, ал. 6 СК.


Чл. 28. (1) Регионалните дирекции за социално подпомагане и дирекциите "Социално подпомагане" обменят служебно информация относно промените в обстоятелствата, подлежащи на вписване.

(2) В случаите, когато лицето е вписано едновременно в повече от един регистър, регионалните дирекции за социално подпомагане обменят информация относно промените в обстоятелствата, подлежащи на вписване, и относно решенията на съветите по осиновяване.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. (1) Българските граждани, подали молби за осиновяване до влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Семейния кодекс (ДВ, бр. 63 от 2003 г.), се вписват служебно в регистрите по чл. 57б, ал. 1 СК.

(2) Директорът на регионалната дирекция за социално подпомагане писмено уведомява лицата по ал. 1 за вписването.

(3) Лицата по ал. 1 са задължени в срок един месец от получаване на съобщението:

1. да уведомят регионалната дирекция за социално подпомагане за настъпилите промени в обстоятелствата, които са вписани в регистъра;

2. да представят необходимите документи - когато при служебното вписване се установи липса на данни за обстоятелства, които подлежат на вписване в регистъра;

3. да посочат други регионални дирекции, в чиито регистри желаят да се извърши вписване.


§ 2. Директорите на специализирани институции и директорите на дирекции "Социално подпомагане" в едномесечен срок от влизането в сила на тази наредба писмено уведомяват съответните регионални дирекции за социално подпомагане за вписване в регистъра на децата, настанени в специализирани институции, приемни семейства или при други лица до влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Семейния кодекс, за които са налице условията на чл. 53г, ал. 1 и 2 СК.


§ 3. В случаите, когато към влизането в сила на тази наредба лице по § 1 е осъществило личен контакт с определено дете, регионалната дирекция за социално подпомагане предлага на Съвета по осиновяване да обсъди възможността детето да бъде осиновено от лицето.


§ 4. Тази наредба се издава на основание чл. 53в, ал. 3, чл. 57а, ал. 7 и чл. 57б, ал. 4 от Семейния кодекс.


§ 5. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Приложение № 1 към чл. 5, ал. 2



Азбучник
към регистъра на деца за пълно осиновяване
 
Име, презиме ЕГН на Пореден Том Стра- Забе-
и фамилия на детето номер в ница в лежки
детето   регистъра   тома  
1 2 3 4 5 6
 
 
 
Азбучник
към регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване
 
Име, презиме ЕГН на Пореден Том Стра- Имена Забе-
и фамилия на осино- номер в ница в на съп- лежки
осиновя- вяващия регистъра   тома руга -  
ващия         осино-  
          вяващ  
1 2 3 4 5 6 7
 


Приложение № 2 към чл. 9, ал. 2



Регистър на деца за пълно осиновяване
 
Пореден № Дата на Вх. № на Лични Близнак Здравословно Специални Съгласие за
  вписване уведомле- данни на Братя състояние и нужди на осиновяване
  в регистъра нието за детето Сестри проведени детето  
    вписване     медицински    
          изследвания    
          на детето    
1 2 3 4 5 6 7 8
      Име:   Фамилна   Дадено от
      Презиме:   обремененост:   майката
      Фамилия:       на дата:
      Пол:        
      Дата на   Заболявания:    
      раждане:        
      Място на        
      раждане:   Физическо    
      ЕГН:   развитие:   Дадено
      Етнически       от бащата
      произход:       на дата:
      Постоянен   Психическо    
      адрес:   развитие:    
      Настанено        
      в/при:   Проведени    
          медицински    
      Настанено   изследвания    
      на дата:   и резултати:    
      Законен пред-   Задължителни    
      ставител на   имунизации и    
      детето:   реимунизации:    
       
       
       
Лични данни на родителите и другите членове Контакти с Настанявания Причините за
на семейството, информация за здравословното родителите и   последното
им състояние другите членове   настаняване
  на семейството    
9 10 11 12
Майка: Баща:   Специализирани  
Име: Име:   институции:  
Презиме: Презиме:      
Фамилия: Фамилия:   Приемни  
Пол: Пол:   семейства:  
Дата на раждане: Дата на раждане:      
Място на раждане: Място на раждане:      
ЕГН: ЕГН:      
Етнически произход: Етнически произход   Други лица:  
Постоянен адрес: Постоянен адрес:      
Дееспособност: Дееспособност:      
Семейно положение: Семейно положение:      
Здравословно състояние: Здравословно състояние:      
Член: Член:      
Име: Име:      
Презиме: Презиме:      
Фамилия: Фамилия:      
Пол: Пол:      
Дата на раждане: Дата на раждане:      
Място на раждане: Място на раждане:      
ЕГН: ЕГН:      
Етнически произход: Етнически произход:      
Постоянен адрес: Постоянен адрес:      
Дееспособност: Дееспособност:      
Семейно положение: Семейно положение:      
Здравословно състояние: Здравословно състояние:      
         
         
         
Лица, до които е отправяно Откази за осино- Дата на предаване Други важни Съдебни решения
предложение за осиновяване вяване на детето на досието на обстоятелства за и тяхното
на детето, подаване на молба (имена и дати) детето в МП, осиновяването влизане в сила
за осиновяване в срок   причини    
13 14 15 16 17
 
Данни за следосиновителния период
18
 
Отбелязвания и заличавания
19
 


Приложение № 3 към чл. 10, ал. 2



МЕДИЦИНСКО СВИДЕТЕЛСТВО
№ ..........................................................................................................................................................................................................................................
от ......................... 200 ... г.
за здравословно състояние, проведени медицински
изследвания и специални нужди на детето
 
Имена на детето:
ЕГН:
Пол:
Дата на раждане:
Място на раждане:
Към настоящия момент детето се отглежда в:
- специализирана институция ............................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
(наименование на специализираната институция)
- приемно семейство ....................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
(имена, адрес)
- при родителите си .........................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
(имена, адрес)
- при други лица ............................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
(имена, адрес, в какво качество)
Къде е живяло детето от раждането до този момент:
- в болница .......................... от ............ до
(наименование на
болницата)
- при родителите си .................. от ............ до
- в специализирана институция ...............................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
(наименование на специализираната институция)
от ............ до
- в приемно семействоот ............ до
- при други лицаот ............ до
Детето е родено от .................. (поредна бременност)
нормално протекла или ..................................................................................................................................................................................................................
опишете усложненията:
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Механизъм на раждане:
Тегло при Към датата
раждане ............ кг на доклада ............ кг
Дължина при Към датата
раждане ............ см на доклада ............ см
Фамилна обремененост на детето: ........................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
APGAR:(показатели от 0 т. до 2 т.) ........................................................................................................................................................................................................
- сърдечна честота: .........................................................................................................................................................................................................................
- цвят на кожата: .........................................................................................................................................................................................................................
- дишане: .........................................................................................................................................................................................................................
- мускулен тонус: .........................................................................................................................................................................................................................
- рефлекторна .........................................................................................................................................................................................................................
възбудимост: ...................................................................................................................................................................................................................
Обща клинична оценка:...................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Изследване: трансфонтанална ехография (дата и година) ..................................................................................................................................................................................
Резултати: .............................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Първо захранване на детето: ............................................................................................................................................................................................................
Вид на храненето: естествено
  изкуствено
  смесено
Алергии към храни и медикаменти: .......................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Ваксинации:
Хепатит В - дата на ваксиниране ........................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
БЦЖ - дати на ваксиниране и реваксиниране: .............................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Дифтерия - дати на ваксиниране и реваксиниране: ........................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Тетанус - дати на ваксиниране и реваксиниране ..........................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Коклюш - дати на ваксиниране и реваксиниране ...........................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Полиомиелит - дати на ваксиниране и реваксиниране ......................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Морбили - дати на ваксиниране и реваксиниране ..........................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Рубеола - дати на ваксиниране и реваксиниране ..........................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Паротит - дати на ваксиниране и реваксиниране ..........................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Дифтерия, тетанус - дати на реваксиниране ..............................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Манту - проба и дати на реваксиниране (БЦЖ) ............................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Тетанус, дифтерия - дати на реваксиниране ..............................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Други имунизации: ......................................................................................................................................................................................................................
Дата на ваксиниране: ...................................................................................................................................................................................................................
Ако детето не е ваксинирано срещу някое от изброените по-
горе заболявания или други заболявания, да се посочат при-
чините за това: ........................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Боледувало ли е детето от някое от изброените обичайни
детски заболявания: коклюш, дребна шарка, морбили, рубео-
ла, заушка и други, както и има ли усложнения във връзка
с тях:
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Прекарани други заболявания, усложнения във връзка с тях и
резултати от направените изследвания:
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Туберкулоза: ...........................................................................................................................................................................................................................
Конвулсии (гърчове - включително и температурни): ......................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
ЕЕГ-(електроенцефалография) (дата): ....................................................................................................................................................................................................
Резултати: .............................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Изследване: очни дъна (дата): ..........................................................................................................................................................................................................
Резултати: .............................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Настанявано ли е детето в болница: .....................................................................................................................................................................................................
Ако детето е настанявано в болница, кога е било това, как-
ва е била продължителността на периода на хоспитализация,
какви диагнози са поставяни и какво лечение е приложено:
........................................................................................................................................................................................................................................
Зрение:
Кога детето е започнало да задържа погледа си върху опре-
делени обекти: ...........................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Слух:
Кога детето е започнало да реагира на звук: ............................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Двигателно развитие:
Кога детето е започнало да седи само ...................................................................................................................................................................................................
Стои ли с подкрепа и откога ............................................................................................................................................................................................................
Ходи ли с подкрепа и откога ............................................................................................................................................................................................................
Ходи ли без подкрепа и откога ..........................................................................................................................................................................................................
Говор:
Кога детето е започнало да говори ......................................................................................................................................................................................................
Казва ли отделни думи ..................................................................................................................................................................................................................
Казва ли изречения .....................................................................................................................................................................................................................
Уста и фаринкс:
(заешка уста, пукнатина в небцето, зъби и други)
Очи:
(зрение, страбизъм, инфекции)
Уши:
(инфекции, секрети, намален слух, деформации)
Вътрешни органи:
Гръден кош: ............................................................................................................................................................................................................................
Сърце: .................................................................................................................................................................................................................................
Бял дроб: ..............................................................................................................................................................................................................................
Корем: .................................................................................................................................................................................................................................
Черен дроб: ............................................................................................................................................................................................................................
Далак: .................................................................................................................................................................................................................................
Бъбреци: ...............................................................................................................................................................................................................................
Стомах: ................................................................................................................................................................................................................................
Резултати от направена ехография (дата на изследването): .
........................................................................................................................................................................................................................................
Лимфни жлези: ..........................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Проведено серологично изследване (дата, причина и резулта-
ти от изследването): ...................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Резултати: .............................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Полови органи: .........................................................................................................................................................................................................................
Кожа: ..................................................................................................................................................................................................................................
(екземи, инфекции, паразити)
Настоящи заболявания: ..................................................................................................................................................................................................................
Изследвания за сифилис (дата):
Резултати: .............................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Изследвания за туберкулоза (дата): .....................................................................................................................................................................................................
Резултати от манту-проба: ..............................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Изследвания за Хепатит В (дата): .......................................................................................................................................................................................................
Резултати от тест за Hasbro: ...........................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Изследвания за СПИН (дата): ............................................................................................................................................................................................................
Резултати от направените тестове за НIV (дата): ........................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Обща кръвна картина (дата на изследването): ............................................................................................................................................................................................
Резултати: .............................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Хематокрит (дата на изследването): .....................................................................................................................................................................................................
Резултати: .............................................................................................................................................................................................................................
Изследване на Урина (дата): ............................................................................................................................................................................................................
- Захар (дата): ..........................................................................................................................................................................................................................
- Албумин (дата): ........................................................................................................................................................................................................................
- Фенилкетони (дата): ....................................................................................................................................................................................................................
Изпражнения (диария, констипация):
Изследвания за паразити:
положителна пробаотрицателна проба
Ако при детето е установено наличие на паразити, да се по-
сочи кога е станало това и какво лечение е предприето:..................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Опишете равнището на психическото развитие на детето, спе-
цификите на неговото поведение, контактност и умения: ..................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Има ли детето някакви психически заболявания или отклоне-
ния:
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Заключение на лекаря относно физическото и психическото
здравословно състояние на детето, неговото поведение и
умения, специалните му нужди, както и за необходимостта
от специални грижи при отглеждане на детето:
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Изготвено от
личен лекар:...............................................................................................................................................................................................................................
(имена, номер, подпис и печат)


Заб. 1. Лекарят, провел прегледа или изследването, заверява съответната част от медицинското свидетелство, като посочва датата, имената и номера си, подписва се и поставя печат.

Заб. 2. За издаване на медицинското свидетелство, което се прилага към писменото уведомление (искане) по чл. 10, ал. 1, се провеждат прегледи и изследвания (сифилис, СПИН, хепатит В, туберкулоза и др.), отразяващи актуалното здравословно състояние на детето.


Приложение № 4 към чл. 10, ал. 2



Доклад за социалния статус на детето
№ ............ от .............. 200 ... г.
I. Информация за детето
Име на детето:
Пол:
ЕГН:
Дата на раждане:
Място на раждане:
Гражданство:
Етнически, религиозни, културни и езикови особености
на средата, от която произхожда:
Има ли детето братя / сестри / близнак ?
Правен статус на детето (брачно, извънбрачно родено,
с неизвестни родители, има ли съгласие за осиновява-
нето му, с родители, лишени от родителски права)
Житейска история:
Къде е живяло детето до настоящия момент?
Какви са причините за настаняване на детето в среда,
различна от рождената му? Дата и място на настанява-
нето.
Посещавало ли е детето детска градина, училище и
други?
Било ли е детето жертва на физическо, психическо или
сексуално насилие? При положителен отговор опишете
установените обстоятелства.
Преживявани ли са емоционални травми? При положителен
отговор опишете тяхната история.
Какво е психомоторното развитие и нивото на интелект?
II. Информация за рожденото семейство на детето
1. Майка:
Име:
ЕГН:
Дата и място на раждане:
Постоянен адрес:
Настоящ адрес:
Гражданство:
Пълнолетна / непълнолетна:
Дееспособна / недееспособна:
Семейно положение:
Бременност / поредност:
Здравословно състояние:
Образование:
Занятие:
Трудова биография:
Семейно и социално обкръжение:
Социално-икономическо положение:
Данни за злоупотреба с алкохол или наркоманен опит:
Причини за изоставяне на детето:
2. Баща:
Име:
ЕГН:
Дата и място на раждане:
Постоянен адрес:
Настоящ адрес:
Гражданство:
Пълнолетен / непълнолетен:
Дееспособен/ недееспособен:
Семейно положение:
Здравословно състояние:
Образование:
Занятие:
Трудова биография:
Семейно и социално обкръжение:
Социално-икономическо положение:
Данни за злоупотреба с алкохол или наркоманен опит:
Причини за изоставяне на детето:
3. Информация за братя / сестри / близнак:
III. Допълнителна и значима информация за детето (спе-
циални нужди)
IV. Обобщение на психосоциалните данни за детето и рож-
деното му семейство
V. Причини, поради които детето е изоставено и се нала-
га да бъде осиновено
Изготвен от ................................................................................................................................................................................................................................
(трите имена и длъжност на лицето, изготвило доклада)
Подпис:


Приложение № 5 към чл. 10, ал. 2



Образец по чл. 56, ал. 3
от Семейния кодекс
 
ДЕКЛАРАЦИЯ
от родител за даване на съгласие за пълно осиновяване
 

Преди да попълните декларацията, внимателно я про-

четете. Подпишете я само след като се убедите напълно, че
разбирате всичко написано по-долу. Вие имате право да полу-
чите всякакви съвети или информация, която Ви е необходима
относно последиците от Вашето съгласие за пълно осиновява-
не на детето.

Вие нямате право на парично заплащане или компенса-

ция от какъвто и да е род с оглед даване на съгласие за пъ-
лно осиновяване на детето.
I. Долуподписаният:
..........................................................,
(име презиме фамилия)
ЕГН ................., дата на раждане ...................,
място на раждане .........................................,
притежаващ лична карта № ............., издадена на .....................................................................................................................................................................................
................. от .....................................,
постоянен адрес
област .............. община ........... град/село ......................................................................................................................................................................................
ул. ......................................... № .........................................................................................................................................................................................
настоящ адрес
област .............. община ........... град/село ......................................................................................................................................................................................
ул. ......................................... № .........................................................................................................................................................................................
Майка (баща) на детето:
..........................................................,
(име презиме фамилия)
ЕГН ................., дата на раждане ...................,
място на раждане .........................................,
пол ......................................................,
постоянен адрес .........................................................................................................................................................................................................................
Към настоящия момент детето се отглежда в:
.........................................................................................................................................................................................................................................
1. Декларирам:
1.1. Получих от дирекция "Социално подпомагане", община .................................................................................................................................................................................
...................., разяснения за последиците от допус-
кането на пълно осиновяване на дете.
1.2. Известно ми е, че:
1.2.1. За да бъде осиновено при условията на пълно осиновя-
ване, детето ми трябва да бъде вписано в регистъра на деца-
та за пълно осиновяване, воден от регионалната дирекция за
социално подпомагане по постоянния му адрес, съответно в ре-
гистъра на децата, които могат да бъдат осиновени от чужден-
ци при условията на пълно осиновяване, воден от Министерст-
вото на правосъдието.
1.2.2. Осиновяването се извършва единствено с решение на
съд.
1.2.3. Мога да оттегля своето съгласие пред дирекция "Соци-
ално подпомагане" писмено с нотариално заверен подпис до за-
почване на производството по осиновяване пред съда.
1.2.4. Последиците от пълното осиновяване се изразяват във
възникване на права и задължения като между роднини по про-
изход между осиновения и неговите низходящи, от една страна,
и осиновителя и неговите роднини - от друга, и в прекратява-
не на правата и задълженията между осиновения и неговите
низходящи с роднините им по произход.
1.2.5. Детето ми може да бъде осиновено от лице или съпру-
зи, български или чужди граждани, живеещи в страната или в
чужбина.
2. Декларирам, че доброволно се съгласявам, без заплаха и/
или насилие, за пълно осиновяване на детето ми, като раз-
бирам, че с влизане в сила на съдебното решение за осино-
вяване ще настъпят последиците от пълно осиновяване, посо-
чени в т. 1. 2. 4, и отношенията ми с детето трайно ще се
прекратят.
3. Декларирам, че даденото от мен съгласие не е обвързано
с материална облага.
Декларирам, че напълно разбирам по-горните изявления.
Съставена в град/село ..................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................
Дата: ........................................................................................................................................................................................................................................
Подпис или знак:
..............................................................................................................................................................................................................................................
II. Декларация на свидетели, тълковник или преводач в случа-
ите, в които се изисква по закон.
..........................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................
III. Декларация на длъжностното лице от дирекция "Социално
подпомагане", община ......................................,
в чието присъствие е дадено съгласието:
Име: .....................................................................................................................................................................................................................................
Длъжност: ................................................................................................................................................................................................................................
Аз, долуподписаният, удостоверявам, че съгласието е дадено в
мое присъствие.
Нотариална заверка:


Приложение № 6 към чл. 12, ал. 7



Образец по чл. 56а
от Семейния кодекс
 
ДЕКЛАРАЦИЯ
от родител за оттегляне на предварително дадено
съгласие за пълно осиновяване
 

Преди да попълните декларацията, внимателно я

прочетете. Подпишете я само след като се убедите на-
пълно, че разбирате всичко написано по-долу. Вие имате
право да получите от дирекция "Социално подпомага-
не" всякакви съвети или информация, която Ви е необ-
ходима относно последиците от оттегляне на съгласи-
ето Ви за пълно осиновяване на детето.

Вие нямате право на парично заплащане или ком-

пенсация от какъвто и да е род с оглед оттегляне на
съгласието Ви за пълно осиновяване на детето.
 

I. Долуподписаният:

......................................................................................................................................................
(име презиме фамилия)
ЕГН ..................., дата на раждане .................................................................................,
място на раждане ............................................................................................................................,
притежаващ лична карта № ............., издадена на ...................................................................................................................
......................... от ................................................................................,
постоянен адрес
област ............. община ........... град /село ...................................................................................................
ул. ......................... № ..................................................................................................................
настоящ адрес
област ............. община ........... град /село ...................................................................................................
ул. ......................... № ..................................................................................................................
Майка (баща) на детето:
................................................................................................................................................................,
(име презиме фамилия)
ЕГН ..................., дата на раждане .................................................................................,
място на раждане ............................................................................................................................,
пол .................................................................................................................................,
постоянен адрес ......................................................................................................................................
Към настоящия момент детето се отглежда в:
..................................................................................................................................................

1. Декларирам:

1.1. Получих от дирекция "Социално подпомагане",

община ..................., разяснения за последиците от
оттеглянето на съгласието ми за пълно осиновяване.

1.2. Известно ми е, че:

1.2.1. Мога да оттегля своето съгласие пред дирек-

ция "Социално подпомагане" писмено с нотариално за-
верен подпис до започване на производството по осино-
вяване пред съда.

1.2.2. Последиците от пълното осиновяване, за кое-

то бях декларирал писмено своето съгласие, се изразя-
ват във възникване на права и задължения като между
роднини по произход между осиновения и неговите
низходящи, от една страна, и осиновителя и неговите
роднини - от друга, и в прекратяване на правата и за-
дълженията между осиновения и неговите низходящи с
роднините им по произход.

1.2.3. Ако не оттегля съгласието си, детето ми може

да бъде осиновено от лице или съпрузи, български или
чужди граждани, живеещи в страната или в чужбина.

2. Декларирам, че доброволно оттеглям, без запла-

ха и/или насилие, даденото от мен с декларация от
....... г. съгласие за пълното осиновяване на детето
ми, което означава, че не желая то:

2.1. да остане вписано в регистъра на децата за пъл-

но осиновяване, съответно в регистъра на децата, кои-
то могат да бъдат осиновени от чужди граждани при
условията на пълно осиновяване, воден от Министер-
ството на правосъдието;

2.2. да бъде осиновено и да настъпят последиците на

пълното осиновяване, посочени в т. 1.2.2.

3. Декларирам, че настоящото оттегляне не е об-

вързано с материална облага.
 

Декларирам, че напълно разбирам по-горните изяв-

ления.

Съставена в град / село .................................................................................................................................

....................................................................................................................................................
 

Дата: ......................................................................................................................................................

Подпис или знак:

..................................................................................................................................................................

II. Декларация на свидетели, тълковник или прево-

дач в случаите, в които се изисква по закон.
....................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................

III. Декларация на длъжностното лице от дирекция

"Социално подпомагане", община .........................................................................................,
в чието присъствие е извършено оттеглянето:
Име: ................................................................................................................................................................
Длъжност: .................................................................................................................................................
Аз, долуподписаният, удостоверявам, че съгласието е
оттеглено в мое присъствие.
 
Нотариална заверка:
 


Приложение № 7 към чл. 24



Регистър на осиновяващи при условията на пълно осиновяване
 
Пореден № Дата на Вх. № на Лични Здравословно Информация за
  вписване уведомление данни на състояние на семейството на
  в регистър за вписване осиновяващия осиновяващия осиновяващия
1 2 3 4 5 6
      Име:    
      Презиме:    
      Фамилия:    
      Пол:    
      Дата на раждане:    
      Място на раждане:    
      ЕГН    
      (личен номер на    
      чужденец):    
      Семейно положение:    
      № на документа за    
      самоличност:    
      Издаден от:    
      Постоянен адрес:    
      Име:    
      Презиме:    
      Фамилия:    
      Пол:    
      Дата на раждане:    
      Място на раждане:    
      ЕГН    
      (личен номер на    
      чужденец):    
      Семейно положение:    
      № на документа за    
      самоличност:    
      Издаден от:    
      Постоянен адрес:    
       
       
       
Лични данни на членовете на семейството, Икономическо Мотиви за Съдимост
здравословно състояние и социално осиновяването  
  положение на    
  осиновяващия    
7 8 9 10
Име: Име: Образование:    
Презиме: Презиме: Месторабота:    
Фамилия: Фамилия:      
Пол: Пол: Образование:    
Дата на раждане: Дата на раждане: Месторабота:    
Място на раждане: Място на раждане:      
ЕГН ЕГН Условия за живеене:    
(личен номер на (личен номер на      
чужденец): чужденец):      
Номер на документа Номер на документа Финансова    
за самоличност: за самоличност: обезпеченост:    
Издаден от: Издаден от:      
Семейно положение: Семейно положение:      
Постоянен адрес: Постоянен адрес:      
Здравословно Здравословно      
състояние: състояние      
Име: Име:      
Презиме: Презиме:      
Фамилия: Фамилия:      
Пол: Пол:      
Дата на раждане: Дата на раждане:      
Място на раждане: Място на раждане:      
ЕГН ЕГН      
(личен номер на (личен номер на      
чужденец): чужденец):      
Номер на документа Номер на документа      
за самоличност: за самоличност:      
Издаден от: Издаден от:      
Семейно положение: Семейно положение:      
Постоянен адрес: Постоянен адрес:      
Здравословно Здравословно      
състояние: състояние:      
           
           
           
Упражняване Номер, дата Други важни Дата на Съдебни Предложения
на родителски и орган, обстоятелства изпращане решения и откази, както
права издал разре- за осиновяването на преписката   и фактът на
  шението за   в съда   неподаване на
  вписване в       молба за осино-
  регистъра и на       вяване в съда
  прекратяването му       в срок
11 12 13 14 15 16
 
Отбелязвания, заличавания
17
 
Други регионални дирекции, в които е вписано лицето
18
 
Данни за следосиновителния период
19
 


Промени настройката на бисквитките