Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 95 от 27.XI

НАРЕДБА № 5 ЗА ЕДИННИТЕ ДЪРЖАВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИЕМАНЕ НА СТУДЕНТИ ВЪВ ВИСШИТЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ПРЕЗ УЧЕБНАТА 1991/1992 Г.

 

НАРЕДБА № 5 ЗА ЕДИННИТЕ ДЪРЖАВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИЕМАНЕ НА СТУДЕНТИ ВЪВ ВИСШИТЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ПРЕЗ УЧЕБНАТА 1991/1992 Г.

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА НАУКАТА И ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

Обн. ДВ. бр.95 от 27 Ноември 1990г., изм. ДВ. бр.16 от 26 Февруари 1991г., изм. ДВ. бр.49 от 21 Юни 1991г., отм. ДВ. бр.33 от 21 Април 1992г.

Отменена с § 3 от заключителните разпоредби на Наредба № 1 за държавните изисквания за приемане на български и чуждестранни граждани във висшите и полувисшите училища в Република България и за обучение на български студенти в чужбина през учебната 1992/1993 г. - ДВ, бр. 33 от 21 април 1992 г.


Чл. 1. Приемането на студентите във висшите учебни заведения се извършва чрез конкурс.


Чл. 2. Висшите учебни заведения до 31 декември 1990 г. определят:

1. специалностите;

2. условията за кандидатствуване;

3. вида и формите на конкурса - състезателни изпити (писмени и устни), тестове, проверки, събеседвания и интервюта или конкурс по документи;

4. условията и реда за платено обучение.


Чл. 3. Висшите учебни заведения:

1. договорират с Министерството на науката и висшето образование местата за приемане на студенти по държавна поръчка;

2. договорират с юридически лица местата за обучение срещу заплащане;

3. (зал. - ДВ, бр. 49 от 1991 г.);

4. съобщават до 15 април 1991 г. чрез средствата за масово осведомяване местата и условията за обучение.


Чл. 4. За обучение във висшите учебни заведения могат да кандидатствуват български граждани, които:

1. имат завършено средно образование;

2. нямат обявените от висшето учебно заведение медицински противопоказания за съответната специалност;

3. не отбиват или са освободени от редовна военна служба към началото на учебната година;

4. не излежават присъди към началото на учебната година.


Чл. 5. (1) (Изм. - ДВ, бр. 16 от 1991 г.) Кандидат-студентите могат да участвуват в конкурси, организирани от две висши учебни заведения, съобразно датите, посочени в графиците на съответните ВУЗ.

(2) Оценките от конкурсните изпити могат да се пренасят от едно в друго висше учебно заведение, когато това е предвидено от приемащото учебно заведение.

(3) Оценките от конкурсните изпити във висшите учебни заведения се признават за формиране на бала за класиране в полувисшите институти.


Чл. 6. Висшите учебни заведения със съдействието на Министерството на науката и висшето образование съгласуват помежду си и обявяват преди датите за подаване на документите дните за провеждане на конкурсите и сроковете за класиране.


Чл. 7. (1) Кандидат-студентите подават във висшите учебни заведения за участие в конкурса следните документи:

1. молба до ректора;

2. диплома за завършено средно образование (оригинал за първото и официален препис за второто висше учебно заведение);

3. военна книжка (за отбилите военна служба);

4. документ за уволнение или за освобождаване от военна служба към началото на учебната година;

5. картон за класиране;

6. декларации (за кандидатствуване в две висши учебни заведения и че не страдат от заболявания, противопоказани за дадената специалност).

(2) Висшите учебни заведения определят сроковете за подаване на кандидатстудентски документи, като се съобразяват със сроковете за получаване на диплома за завършено средно образование.


Чл. 8. Кандидатстудентски документи не се приемат след определените от висшите учебни заведения срокове и не се правят поправки във вече подадените документи.


Чл. 9. (1) Конкурсите се провеждат по програми или въпросници, които висшето учебно заведение изготвя в съответствие с учебния материал в средните училища.

(2) Програмите и въпросниците се обявяват не по-късно от 31 декември 1990 г.


Чл. 10. Състезателните писмени изпити и тестове са анонимни.


Чл. 11. Висшите учебни заведения определят начина за образуване на състезателния бал.


Чл. 12. Висшите учебни заведения определят и обявяват в деня след изпита своите критерии за оценка на състезателните изпити.


Чл. 13. Обявените резултати от конкурса са окончателни и не подлежат на преоценка. Те важат само за годината, в която са положени изпитите, тестовете и проверките.


Чл. 14. (Изм. - ДВ, бр. 16 от 1991 г.) Оценката на първенците в последните (преди конкурса) републикански подборни кръгове на олимпиадите по математика, физика, химия и информатика, на участниците в международните олимпиади и на първенците в републиканските кръгове на олимпиадите по българска литература, руски език и биология се признава за оценка на писмения състезателен изпит по съответния предмет при формиране на състезателния бал. Правата се ползуват еднократно.


Чл. 15. Кандидат-студентите се приемат във висшите учебни заведения по низходящ ред на състезателния бал и по реда на предварително посочените желания, като се класират в три категории - жени, мъже и наборници.


Чл. 16. (1) Общият брой на наборниците, които се приемат във висшите учебни заведения, се определя от Министерството на народната отбрана и Министерството на науката и висшето образование.

(2) Наборниците се приемат само по държавна поръчка.

(3) Местата за наборници за всяко висше учебно заведение се определят от Министерството на науката и висшето образование.


Чл. 17. Броят на местата по държавна поръчка общо за всички висши учебни заведения се разпределя по равно между категориите мъже (включително и наборници) и жени. Конкретното съотношение се определя в договора между Министерството на науката и висшето образование и съответното висше учебно заведение.


Чл. 18. Завършилите полувисши институти могат да продължат обучението си във висши учебни заведения по съответната специалност за предвидените в договора между Министерството на науката и висшето образование и учебното заведение места по държавна поръчка при условия, определени от висшето учебно заведение.


Чл. 19. Лица със завършено висше образование се приемат за получаване на второ висше образование при условия, определени от висшето учебно заведение.


Чл. 20. (1) Висшите учебни заведения след записването на приетите студенти решават дали ще обявяват свободни места и ще провеждат нови класирания.

(2) Крайният срок за приемане на студентите е 30 септември 1991 г.


Чл. 21. Висшите учебни заведения приемат успешно издържали конкурса и отговарящи на медицинските изисквания за обучение по съответната специалност кандидат-студенти, които са: слепи, инвалиди I и II група, кръгли сираци, военноинвалиди, глухи, близнаци (ако е приет само единият от тях и са кандидатствували в едно и също висше учебно заведение) и майки с три и повече деца.


Чл. 22. Чуждестранни граждани, постоянно пребиваващи на територията на Република България, кандидатствуват във висши учебни заведения на общо основание при условията и по реда, установени за българските граждани.


Чл. 23. Министерството на науката и висшето образование издава разрешение за обучение в чуждестранни висши учебни заведения на български граждани, кандидатствували у нас, ако приемащата страна изисква такова разрешение.


Чл. 24. В изпълнение на тази наредба висшите учебни заведения приемат с решение на академичния съвет и оповестяват до 31 декември 1990 г. Правилник за приемане на студентите, в който определят и своите допълнителни изисквания.


Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Тази наредба се издава на основание чл. 24 от Закона за висшето образование във връзка с чл. 3 от Закона за академичната автономия на висшите учебни заведения (ДВ, бр. 10 от 1990 г.) и отменя Наредба № 1 от 1990 г. за приемане на студенти във висшите учебни заведения на Народна република България и за обучение на български студенти в чужбина (обн., ДВ, бр. 26 от 1990 г.; изм. и доп., бр. 41 от 1990 г.).


Преходни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 5 ЗА ЕДИННИТЕ ДЪРЖАВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИЕМАНЕ НА СТУДЕНТИ ВЪВ ВИСШИТЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ПРЕЗ УЧЕБНАТА 1991/1992 Г.

(ДВ, бр. 49 от 21 юни 1991 г.)


§ 2. Държавните учебни заведения могат да въвеждат такси за кандидатстване, за издаване на документи и индивидуални такси за обучение при условията и по реда, установени в Закона за държавните такси.


Промени настройката на бисквитките