Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 85 от 26.X

НАРЕДБА № 26 ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА МЕСЕЧНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦАТА НА СЕМЕЙСТВАТА НА УЧАЩИ СЕ

 

НАРЕДБА № 26 ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА МЕСЕЧНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦАТА НА СЕМЕЙСТВАТА НА УЧАЩИ СЕ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЪРА НА ТРУДА И СОЦИАЛНИТЕ ГРИЖИ И МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ

Обн. ДВ. бр.85 от 26 Октомври 1973г., отм. ДВ. бр.32 от 23 Април 1974г.

Отменена с т. 3, буква "б" от преходните разпоредби на Изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Указа за насърчаване на раждаемостта - ДВ, бр. 32 от 23 април 1974 г., в сила от 1 март 1974 г.


Чл. 1. Тази наредба урежда отпускането и изплащането на месечните помощи за деца и семействата на студентите на редовно обучение във висшите и полувисшите учебни заведения и на семействата на учащите се на редовно обучение в средните специални училища, в които се приемат завършили средно образование.


Чл. 2. Право на месечна помощ от 20 лева за всяко дете, ненавършило 16-годишна възраст и издържано от семейството на родителите, имат:

а) семействата на студентите, ако поне един от съпрузите е студент на редовно обучение във висше учебно заведение в страната или чужбина;

б) семействата на студентите, ако поне един от съпрузите е студент на редовно обучение в полувисше учебно заведение в страната;

в) семействата на лица, ако поне един от съпрузите е учащ се на редовно обучение в средно специално училище (техникуми или отделни паралелки в тях), намиращо се в страната, в което се приемат завършили средно образование;

г) курсантите във висшите и полувисшите народни военни училища, включително и тези към Строителните войски, Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта.


Чл. 3. Семействата на студентите на редовно обучение във висши учебни заведения в чужбина имат право на месечна помощ за деца само ако студентите са записани с разрешение на Комитета за наука, технически прогрес и висше образование.


Чл. 4. (1) Когато единият от съпрузите е чужд гражданин, месечна помощ за деца се изплаща, ако детето е добило българско гражданство.

(2) Чуждестранните студенти, следващи в НРБ, имат право на месечни помощи за деца само ако са оженени или омъжени за български граждани и ако детето е записано като български гражданин и живее в НРБ. Тази разпоредба се прилага и спрямо чуждестранните студенти, следващи в НРБ, с чиито страни нашата страна е сключила конвенция (договор) за сътрудничество в областта на социалната политика.


Чл. 5. Чуждестранните граждани, на които е предоставено право на убежище в НРБ след 9 септември 1944 г., имат право на месечна помощ за деца, ако отговарят на условията по чл. 2 на тази наредба и ако децата им се намират в НРБ.


Чл. 6. (1) Месечната помощ за деца се изплаща за рождени, осиновени, доведени и заварени деца, които отговарят на условията, посочени в чл. 2 на наредбата.

(2) Доведените и заварените деца се считат издържани от семейството на родителя, при когото живеят, и в случаите, когато получават наследствена пенсия или присъдена издръжка от другия починал или разведен родител.

(3) Издържани от семейството се считат и децата - рождени, осиновени, доведени и заварени, които временно пребивават при роднини на съпрузите по права и съребрена линия.


Чл. 7. (1) За деца, настанени в заведения на пълна държавна издръжка, месечна помощ не се изплаща.

(2) Пълна държавна издръжка е налице, когато в заведението на детето се осигуряват жилище, храна, облекло и пр., без да се заплаща каквато и да е такса.


Чл. 8. Когато и двамата родители са учащи се и отговарят на условията за получаване на месечна помощ по тази наредба, помощта се изплаща на майката, а когато само бащата отговаря на условията за получаване на месечната помощ, тя се изплаща на него.


Чл. 9. Когато право на помощ има само единият съпруг, но той отказва да поиска помощта и не подаде нужната декларация или не полага грижи за издръжката на детето, по искане на другия съпруг месечната помощ се изплаща на него. За целта съпругът без право на помощ подава молба до учебното заведение, в което учи другият съпруг, и прилага писмено сведение от кварталната организация на Отечествения фронт, че учащият се съпруг не се грижи за издръжката на детето. Едновременно с подаването на молбата се попълва и декларация за получаване на месечната помощ. Сведението се заверява от съответния общински или районен комитет на Отечествения фронт.


Чл. 10. (1) Когато единият от родителите имат право на месечна помощ като учащ се, а другият родител има право на месечни добавки за деца по Указа за насърчаване на раждаемостта, на осигурения родител се изплащат месечни добавки за деца от предприятието, в което работи (или от пенсионния отдел, ако е пенсионер), а на учащия се родител се изплаща само разликата до пълния размер на месечната помощ по тази наредба. Ако през някои месеци осигуреният родител не е имал право на никакви месечни добавки за деца по Указа на насърчаване на раждаемостта поради ползуване на неплатен отпуск или други причини, помощта по тази наредба се изплаща в пълен размер.

Пример: Бащата е студент на редовно обучение, а майката е работничка и получава месечни добавки за първо дете, но от 12 септември излиза в неплатен отпуск, който ще продължи до 15 ноември. На бащата ще се изплати помощ от учебното заведение за септември 15 лева, за октомври 20 лева и за ноември 15 лева.

(2) Посоченото правило в предходната алинея се прилага в случаите, когато на учащия се с право на месечна помощ по тази наредба или на съпруга (съпругата) му се изплащат и други добавки и помощи по други нормативни актове. В тези случаи, ако размерът на добавките и помощите за деца по другите нормативни актове е равен или по-голям от месечните помощи по тази наредба, помощ по нея не се изплаща. Ето защо в издаваните удостоверения, справки, служебни бележки и пр., с които се удостоверява, че съпругът (съпругата) на учащия се е на редовно обучение в средни, висши или полувисши учебни заведения, школи, курсове и пр., следва да се вписва дали на него (нея) се изплащат месечни добавки и помощи за деца, в какъв размер и на какво законно основание.

(3) Когато съпругът на учащата се отбива редовната си военна служба, месечната помощ се изплаща от учебното заведение в пълен размер.


Чл. 11. (1) Когато родителите са разведени или разделени и всеки от тях има право на месечна помощ по тази наредба, помощта се изплаща на този родител, при който живеят децата. Ако и при двамата родители има деца, всеки от тях получава месечна помощ само за децата, които живеят в неговото семейство или които временно пребивават при роднините му по права или съребрена линия.

(2) Когато само единият от разведените родители е с право на месечна помощ по тази наредба, помощ се изплаща само за децата, които живеят при учащия се родител. За децата при другия родител помощ не се изплаща, тъй като те са престанали да бъдат членове на семейството на учащия се родител.

(3) При разделени родители, ако само единият от тях е с право на месечна помощ по тази наредба, помощта се изплаща за всички деца, включително и за живеещите при другия родител, тъй като двамата родители продължават да са едно семейство. В тези случаи се прилага чл. 9, като в сведението на отечественофронтовската организация се посочва, че родителите не живеят в едно домакинство, и се представя и удостоверение от съда, че между родителите има образувано бракоразводно дело.

(4) Родителите се считат разделени, когато не живеят в едно домакинство и се намират в бракоразводен съдебен процес.


Чл. 12. Месечната помощ за деца се изплаща от началото на месеца, следващ месеца на раждането на детето, или на месеца, следващ записването в учебното заведение за първи курс или семестър, ако детето е родено преди постъпването в учебното заведение.


Чл. 13. (1) Месечната помощ за деца се изплаща за всички календарни месеци на годината в сроковете за изплащане на стипендиите. Изплащането продължава и през време на: летните ваканции; разрешените отпуски (отсъствия) при крайно уважителни причини до 25 дни в течение на една учебна година или за участие в обществено-политически, културни, спортни и други мероприятия; разрешени отпуски (отсъствия) поради болест, злополука, бременност, раждане или майчинство; производствената и учебната практика; военно обучение и участие в бригади; годината, когато се повтаря курсът или семестърът.

(2) Месечната помощ за деца се изплаща и през годината на прекъсване на обучението, ако прекъсването е разрешено поради болест, злополука, бременност или раждане. При прекъсване на обучението поради други причини месечна помощ за деца не се изплаща.


Чл. 14. (1) Когато майката е учаща се и й е разрешено прекъсване на обучението поради бременност и раждане, но се е родило мъртво дете, помощ не се изплаща. Когато живороденото дете е починало преди изтичане на срока на прекъсването на обучението, плащането на помощта се прекратява от месеца, следващ месеца, през който детето е починало. Ако семейството има и други деца, помощта за тях се изплаща до края на семестъра, през който е родено мъртвото дете или детето е починало, а ако краят на този семестър надхвърля крайния срок на прекъсването, изплащането на помощта се прекратява с изтичането на срока на прекъсването на обучението.

(2) Когато в случаите по предходната алинея здравното състояние на майката налага да бъде освободена от учебни занятия и след изтичане срока на първоначалното прекъсване на обучението, съответно след завършване на семестъра, през който е родено мъртвото дете или живороденото дете е починало, това освобождаване следва да се оформи като отпуск по болест въз основа на медицинско свидетелство. През този отпуск на майката се изплаща месечна помощ за деца, ако има право на такава помощ.


Чл. 15. (1) Състоянието на временна нетрудоспособност поради болест или злополука, въз основа на което се разрешава отпуск или прекъсване на обучението, се установява с медицинско свидетелство, издадено от съответната студентска или училищна здравна служба, като се спазва редът, установен със заповед № 2599 от 9 юни 1969 г. на министъра на народната просвета и министъра на народното здраве. Временната нетрудоспособност, която продължава до 20 календарни дни, се установява с медицинско свидетелство, издадено еднолично от лекуващия лекар при съответното студентско или училищно здравно заведение, а временна нетрудоспособност, която надминава този срок - с медицинско удостоверение, издадено от лекарска консултативна комисия. По същия ред се установява и временна нетрудоспособност, когато болните се лекуват в дома или извън студентските и ученическите здравни заведения. В тези случаи медицинските удостоверения, издадени от други здравни заведения, се заверяват от съответните студентски или ученически здравни служби, ако има такива служби.

(2) При поискване на отпуск или прекъсване на обучението поради бременност или раждане състоянието на бременност или раждане се установява с медицинско удостоверение, издадено еднолично от лекаря, който наблюдава бременната, а когато искането за прекъсване на обучението или отпуска е направено след раждането - с удостоверението за раждане на детето.


Чл. 16. Медицинските удостоверения, въз основа на които е разрешен отпуск или прекъсване на обучението, се съхраняват от учебните заведения като неразделна част от ведомостите за изплащане на месечните помощи за деца, а в съответните книги и в студентските и ученическите книжки се отбелязват точно срокът на отпуската или прекъсването, както и номерът и датата на медицинското удостоверение или удостоверението за раждане. Удостоверенията за раждане не се задържат, а се връщат на майките.


Чл. 17. Когато в съответните книги на учебното заведение и в студентските и ученическите книжки не е отбелязано достатъчно ясно, че отпускът или прекъсването са разрешени поради болест, злополука, бременност или раждане и не са посочени номерата и датите на медицинските удостоверения (удостоверенията за раждане), месечна помощ за деца не се изплаща.


Чл. 18. Когато поради тежки продължителни заболявания или поради бременност или раждане се разреши повече от едно прекъсване на обучението, месечни помощи за деца се изплащат за всяко едно от прекъсванията. Едно прекъсване не може да трае повече от 12 календарни месеца.


Чл. 19. За месеците, през които учащият се е работил като осигурен за всички осигурителни случаи и е получавал трудово възнаграждение, месечна помощ за деца не се изплаща, тъй като през това време той има право на месечни добавки за деца по Указа за насърчаване на раждаемостта.


Чл. 20. Изплащането на месечните помощи за деца се прекратява от началото на месеца, следващ месеца, през който:

а) приключва втората сесия за явяване на държавен изпит (защита на дипломна работа) съгласно утвърдения учебен план. Когато поради заболяване, злополука, бременност или раждане първата или втората сесия за явяване на държавен изпит (защита на дипломна работа) е била отложена, помощта за деца се изплаща и през времето на отлагането, но при условие, че през това време учащият се не е работил като осигурен за всички осигурителни случаи и не е имал право на месечни добавки по Указа за насърчаване на раждаемостта;

б) учащият е изгубил студентските или ученическите си права;

в) детето е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, дадено е за осиновяване или е починало.


Чл. 21. Помощите за деца се изплащат по отделна ведомост, в която се отбелязват броят на децата и сумите за изплащане. Когато не се изплаща пълният размер на месечната помощ, а само разлика съгласно чл. 10 на тази наредба, във ведомостта се посочва като сума за получаване само тази разлика.


Чл. 22. Помощта за деца на учащите се в страната се изплаща от бюджетите на съответното учебно заведение, а за студентите във висшите учебни заведения в чужбина - от Комитета за наука, технически прогрес и висше образование, от средствата, предназначени за стипендии. Във връзка с това ведомствата, на чието подчинение са учебните заведения, планират по § 8 "Стипендии" необходимите средства за изплащане на месечни помощи за деца. За 1973 г. месечните помощи за деца в полувисшите и средните специални училища да се изплатят от икономиите по средствата за стипендии, без да се намалява броят на стипендиите.


Чл. 23. Помощите за деца на студентските семейства, следващи в чужбина, се изплащат в лева на съпруга (съпругата) или родителите им, които живеят в страната, срещу писмено пълномощие, подписано от правоимащия. Когато студентът няма съпруга (съпруг) или родители в страната или не им е оставил писмено пълномощие, помощта се изплаща лично на него при завръщане в страната.


Чл. 24. Месечните помощи за деца могат да бъдат поискани в тригодишен срок от края на месеца, за който се дължат.


Чл. 25. (1) За получаване на месечните помощи за деца семейните учащи се, посочени в чл. 2 и 3 на тази наредба, в началото на всяка учебна година, но не по-късно от края на октомври, подават декларация обр. ПДУ - 1973, към която прилагат съответни удостоверения или други документи за изясняване на някои обстоятелства, когато това се налага.

(2) Длъжностните лица, приемащи декларацията, са длъжни да сверяват вписаните данни в нея с данните по личните паспорти на декларатора и неговата съпруга (съпруг). Когато от личните паспорти не могат да се потвърдят някои вписвания в декларацията, длъжностните лица изискват и други документи - удостоверения за раждане на деца, ученически и студентски или трудови книжки, служебни бележки от предприятия или учебни заведения и пр. Удостоверения от народните съвети могат да се изискват само в изключителни случаи, когато деклараторът не може да представи друго доказателство за установяване на дадено обстоятелство от съществено значение.

(3) Подадените декларации се подреждат в отделна папка за всяка година и се съхраняват заедно с ведомостите за изплащането на месечните помощи за деца.


Чл. 26. Когато е декларирано, че съпругът (съпругата) на декларатора не работи или че работи, но няма право на месечни добавки за деца по Указа за насърчаване на раждаемостта, и не се представят документи, удостоверяващи тези обстоятелства, до представянето на необходимите доказателства се изплаща само разликата между месечната помощ по тази наредба и месечната добавка по Указа за насърчаване на раждаемостта. В случай на деклариране, че съпругът (съпругата) на декларатора е учащ се или следва курсове или школи за квалификация, длъжностните лица изискват служебна бележка, че съпругът (съпругата) не получава месечни добавки и помощи за деца от тези учебни заведения или школи и курсове за квалификация, за да установят разликата по чл. 10 от тази наредба, която следва да се изплаща. До представянето на необходимата бележка месечната помощ за деца не се изплаща.


Чл. 27. При всяка промяна в семейното положение на учащия се (увеличаване или намаляване броя на децата поради раждане, осиновяване, настаняване на детето в заведение на пълна държавна издръжка, отиване на детето да живее в семейството на другия разведен или разделен съпруг, започване на работа на другия съпруг, придобиване право на други помощи и добавки за деца, смърт на детето или даването му за осиновяване и пр.), както и при започване на работа от декларатора, която води до прекратяване на изплащаната месечна помощ за деца или до намаляване на нейния размер, учащият се е длъжен да подаде нова декларация обр. ПДУ - 1973.


Чл. 28. (1) Неправилно получените месечни помощи за деца подлежат на връщане от получателя заедно с 1% месечна лихва.

(2) Ако неправилното получаване се дължи на неверни вписвания в декларацията, на укриване някои обстоятелства или на използуване документи с невярно съдържание, от декларатора се търсят наказателна и гражданска отговорност.


Чл. 29. Длъжностните лица, които са изплатили месечни помощи за деца, без да има основание за това, носят отговорност по Закона за финансов контрол.


Чл. 30. (1) Ръководствата на висшите, полувисшите и средните специални училища, които изплащат месечни помощи за деца по тази наредба, организират отпечатването на декларация по приложения образец ПДУ - 1973 и я предоставят за попълване на декларатора.

(2) Тази наредба се издава въз основа на Разпореждане № 248 от 15 юни 1970 г. на Министерския съвет и т. 3 на Постановление № 17 от 22 май 1973 г. на Министерския съвет и Централния съвет на Българските професионални съюзи и отменя Указания № 0-32 от 10 юли 1970 г. (ДВ, бр. 68 от 28 август 1970 г.) и Окръжно № 57 от 1 декември 1970 г. (ДВ, бр. 4 от 15 януари 1971 г.).


Приложение



Обр. ПДУ - 1973
 
ДЕКЛАРАЦИЯ
за получаване на месечни помощи за деца
 

Подписаният(ата) ...................................................................................., живеещ(а)

в гр. (с.)......................................., ул. (окр.) ................................... № ..., личен паспорт,
серия ........... № .........., издаден от ......................................................... управление на
МВР, студент (учащ се) на редовно обучение през учебната ........................ година в
.......................................................................................... факултет (специалност, клас)
на ........................................ в гр. ...................................................................................................................................................................

(посочва се учебното заведение)

 
ДЕКЛАРИРАМ:
 

1. Съпругът(ата) ми ..................................... не работи и

не получава месечни добавки и помощи за деца по Указа за насърчаване на
раждаемостта и други нормативни актове (работи в ................................................. на
длъжност ................... и има право на месечни добавки за деца по Указа
за насърчаване на раждаемостта в размер на ................. лева месечно).

2. Съпругът(ата) ми е студент(ка) (учащ се) на редовно обучение в

................... и има (няма) право на месечни добавки и помощи за деца в
размер на ............. лева съгласно ........................................................................................................................................................................................

(посочва се нормативният акт)

3. Аз не работя, не получавам трудово възнаграждение и нямам (имам)

право на други месечни помощи и добавки по Указа за насърчаване на
раждаемостта и други нормативни актове, а именно ........................................................................................................................................................................................................
(посочва се нормативният акт)

4. Живите ми деца (рождени, припознати, осиновени, доведени и

заварени) под 16-годишна възраст, издържани от семейството ми, които не са
настанени в заведения на пълна държавна издръжка и за които ми се полагат
месечни помощи по 248-о РМС от 15 януари 1970 г. (по т. 3 на
Постановление № 17 от 22 май 1973 г. на МС и ЦС на БПС), са следните: (№ по
ред; име, бащино и фамилно име; дата на раждане; удостоверение за раждане, №
и дата на издаване; размер на месечната добавка или помощ по Указа за
насърчаване на раждаемостта или други нормативни актове)

1. ................................................................................................................................................................................................................

2. .............................................................................................................................................................................................................

3. ...............................................................................................................................................................................................................

 

5. Задължавам се при всяка промяна в семейното ми положение

(намаляване броя на децата поради смърт, даване на детето за осиновяване или
настаняването му в заведение на пълна държавна издръжка, придобиване право на
месечни помощи и добавки за него на друго основание, отиването му при другия
разведен или разделен родител, започване на работа и пр.), което води до
прекратяване на месечната помощ или до намаляване на нейния размер, да подавам
нова декларация или да уведомявам ръководството на учебното заведение за
спиране или намаляване на месечната помощ.

Известно ми е, че за неверни данни, вписани в декларацията, или за

невписване на данни, които са от значение за правилното определяне размера на
месечната помощ за деца, ще отговарям по чл. 313 от Наказателния кодекс и
дължа връщането на изплатените ми в повече суми заедно с 1% месечна лихва.

6. Прилагам следните документи за семейното ми положение, броя и

възрастта на децата, местоработата на съпругата (съпруга) ми и за получаваните
помощи и добавки по други нормативни актове:

1. .................................................................................................................................................................................................................

2. ......................................................................................................................................................................................................................................................

3. ..............................................................................................................................................................................................................................................

 

........... 19.. г.

Декларатор:

 

Данните за броя и възрастта на децата са проверени по личните паспорти

на деклараторката (декларатора) и съпруга(та) й (му).
 

Приел декларацията:


Забележка. При попълването на декларацията ненужният текст да се зачертава. Когато не се прилагат документи, а данните се вземат от лични паспорти, ученически, студентски книжки, войнишки удостоверения за самоличност, трудови книжки и пр., за тях се прави отбелязване в т. 6 на декларацията.


Промени настройката на бисквитките