Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 67 от 19.VIII

НАРЕДБА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НАРАСТВАНЕТО И ОБРАЗУВАНЕТО НА СРЕДСТВАТА ЗА РАБОТНА ЗАПЛАТА ПРЕЗ 1994 Г.

 

НАРЕДБА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НАРАСТВАНЕТО И ОБРАЗУВАНЕТО НА СРЕДСТВАТА ЗА РАБОТНА ЗАПЛАТА ПРЕЗ 1994 Г.

ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 28 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1994 Г.

Обн. ДВ. бр.15 от 18 Февруари 1994г., изм. ДВ. бр.40 от 13 Май 1994г., изм. ДВ. бр.43 от 27 Май 1994г., изм. ДВ. бр.67 от 19 Август 1994г., изм. ДВ. бр.86 от 21 Октомври 1994г., изм. ДВ. бр.89 от 28 Октомври 1994г., изм. ДВ. бр.96 от 22 Ноември 1994г., изм. ДВ. бр.105 от 23 Декември 1994г., изм. ДВ. бр.6 от 17 Януари 1995г.

Загубила значение - изтекъл срок на действие.


Чл. 1. (1) С тази наредба се определя начинът за регулиране нарастването на средствата за работна заплата в търговските дружества и в другите предприятия и организации с над 50 на сто държавно и/или общинско участие (в т. ч. смесени дружества с чуждестранно участие).

(2) С наредбата се определя и редът за образуване на средствата за работна заплата в търговските дружества и в другите предприятия и организации, извършващи стопанска дейност, които получават субсидии от държавния или общинските бюджети или средства от извънбюджетни сметки на Министерството на финансите.


Чл. 2. (1) Нарастването на начислените средства за работна заплата в търговските дружества, предприятията и организациите по ал. 1 на чл. 1 за всяко тримесечие на 1994 г. спрямо определения по тази наредба базисен размер на средствата за работна заплата се облага с данък по следната скала:


  Данъчна ставка в зависимост от достигнатата
Процент на на- средномесечна брутна работна заплата през
растване на съответното тримесечие на 1994 г. (в %)
средствата за  

работна заплата

до 2 мини- до 3 мини- до 4 мини- над 4 мини-

спрямо базисните

мални ра- мални ра- мални ра- мални ра-
  ботни за- ботни за- ботни за- ботни за-
  плати плати плати плати
  до 2 - - - -
  над 2 до 3 10 50 75 100
  над 3 до 4 20 75 100 200
  над 4 до 5 50 100 200 600
  над 5 100 200 600 800

Забележка. Данъчните ставки са разпределени в четири групи (колони) съобразно размера на минималната работна заплата за страната, установена за съответното тримесечие на 1994 г.

(2) Данъчните ставки на скалата по предходната алинея се прилагат поотделно за сумата на нарастването на средствата за работна заплата, която попада в съответните диапазони. При нарастване на средствата за работна заплата над 2 на сто обложената веднъж с данък сума се приспада от сумата, която подлежи на облагане в следващия диапазон. В този случай с данък се облага само разликата между двете суми.

(3) Дължимият данък се заплаща по реда на чл. 75 от Правилника за прилагане на Указ № 56 за стопанската дейност.

(4) Когато в търговските дружества, предприятията и организациите от финансово-кредитната система и от системата на външната търговия размерът на средномесечната брутна работна заплата за съответното тримесечие на 1994 г. превишава шесткратния размер на минималната работна заплата за страната, определена за съответното тримесечие на 1994 г., данъчните ставки по ал. 1 се удвояват.


Чл. 3. (1) Базисният размер на средствата за работна заплата, спрямо който се определя нарастването по ал. 1 на чл. 2, се установява, като начислените средства за съответното тримесечие на предходната година се коригират:

1. за търговските дружества, предприятията и организациите, в които през съответното тримесечие на 1994 г. обемът на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени е нараснал спрямо съответното тримесечие на предходната година, като нямат просрочени задължения към държавния и/или общинските бюджети, Държавното обществено осигуряване, фонд "Професионална квалификация и безработица" или към търговските банки, и резултатът от отчетния период е печалба:

а) с коефициент, равен на прогнозния тримесечен индекс на потребителските цени за страната през текущото тримесечие на 1994 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година;

б) с коефициент, получен чрез норматив 0,6 от процента на увеличение на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени през тримесечието на 1994 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година;

2. за търговските дружества, предприятията и организациите, в които през съответното тримесечие на 1994 г. обемът на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени е намалял спрямо съответното тримесечие на предходната година, като нямат просрочени задължения към държавния и/или общинските бюджети, Държавното обществено осигуряване, фонд "Професионална квалификация и безработица" или към търговските банки, и резултатът от отчетния период е печалба:

а) с коефициента по буква "а" от т. 1;

б) с коефициент, получен чрез норматив 0,3 от процента на намаление на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени през тримесечието на 1994 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година;

3. за търговските дружества, предприятията и организациите, в които през съответното тримесечие на 1994 г. обемът на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени е нараснал или е намалял спрямо съответното тримесечие на предходната година, като имат просрочени задължения към държавния и/или общинските бюджети, Държавното обществено осигуряване, фонд "Професионална квалификация и безработица" или към търговските банки, и резултатът от отчетния период е печалба:

а) с коефициента по буква "а" от т. 1;

б) с коефициент, получен чрез норматив 0,3 от процента на увеличение или намаление на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени през тримесечието на 1994 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година, като процентът на увеличение на обема на продажбите на едно лице, който служи за база при изчисляването на коефициента, се ограничава до 40 на сто;

4. за търговските дружества, предприятията и организациите, в които през съответното тримесечие на 1994 г. обемът на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени е нараснал или намалял спрямо съответното тримесечие на предходната година, като нямат просрочени задължения към държавния и/или общинските бюджети, Държавното обществено осигуряване, фонд "Професионална квалификация и безработица" или към търговските банки, и резултатът от отчетния период е загуба:

а) с коефициента по буква "а" от т. 1;

б) с коефициент, получен чрез норматив 0,3 от процента на увеличение или намаление на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени през тримесечието на 1994 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година, като процентът на увеличение на обема на продажбите на едно лице, който служи за база при изчисляването на коефициента, се ограничава до 40 на сто;

5. за търговските дружества, предприятията и организациите, в които през съответното тримесечие на 1994 г. обемът на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени е нараснал спрямо съответното тримесечие на предходната година, като имат просрочени задължения към държавния и/или общинските бюджети, Държавното обществено осигуряване, фонд "Професионална квалификация и безработица" или към търговските банки, и резултатът от отчетния период е загуба:

а) с коефициента по буква "а" от т. 1;

б) с коефициент, получен чрез норматив 0,2 от процента на увеличение на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени през тримесечието на 1994 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година, като процентът на увеличение на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице, който служи за база при изчисляването на коефициента, се ограничава до 30 на сто;

6. за търговските дружества, предприятията и организациите, в които през съответното тримесечие на 1994 г. обемът на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени е намалял спрямо съответното тримесечие на предходната година, като имат просрочени задължения към държавния и/или общинските бюджети, Държавното обществено осигуряване, фонд "Професионална квалификация и безработица" или към търговските банки, и резултатът от отчетния период е загуба:

а) с коефициента по буква "а" от т. 1;

б) с коефициент, получен чрез норматив 0,6 от процента на намаление на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени през тримесечието на 1994 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година, като размерът на коефициента не може да бъде по-нисък от 0,7.

(2) Търговските дружества, предприятията и организациите през отделните тримесечия на 1994 г. прилагат съответната точка от ал. 1 в зависимост от това, на кои от условията по тези точки отговаря финансово-икономическото им състояние. Когато има просрочие по едно и повече от посочените задължения, се приема, че са налице просрочени задължения.

(3) Процентът на увеличение или намаление на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени за съответните отрасли и дейности се изчислява по методика на Националния статистически институт.

(4) Резултатът от отчетния период - печалба или загуба по смисъла на т. 1-6 на ал. 1, се установява от Отчета за приходите и разходите - приложение към чл. 40, ал. 1, т. 2 от Закона за счетоводството, без неуточнения данък за нарастване на средствата за работна заплата за текущото тримесечие.

(5) (Отм. - ДВ, бр. 67 от 1994 г., в сила от 1 юли 1994 г.)

(6) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 1994 г.) Коефициентът, отразяващ увеличение или намаление на обема на продажбите на едно лице, не се прилага от търговските дружества, предприятията и организациите от финансово-кредитната система, както и от тези с предмет на дейност, включващ водоснабдяване и канализация на населените места, от осъществяващите поддържането и експлоатацията на студентските общежития и столовете и от "Техноекспортстрой" ЕООД - София.

(7) Търговските дружества с корабостроителна или кораборемонтна дейност, както и търговските дружества, предприятията и организациите с предмет на дейност: механизирани услуги в растениевъдството, животновъдството и борбата с ерозията; агрохимическо обслужване; хидромелиоративни услуги; производство на животинска и растителна продукция; оранжерийно производство; производство на семена и посадъчен материал, от първото тримесечие на 1994 г. в зависимост от спецификата на дейността си прилагат или не прилагат коефициента за обема на продажбите на едно лице, като възприетият ред не може да се променя през следващите тримесечия.

(8) (Нова - ДВ, бр. 40 от 1994 г.) В авиокомпания "Балкан" - АД, начислените средства за работна заплата за съответното тримесечие на предходната година, на чиято основа се определя базисният размер на средствата за работна заплата по ал. 1, се увеличават с коефициенти: за първото тримесечие - 1,55; за второто тримесечие - 1,56; за третото тримесечие - 1,47 и за четвъртото тримесечие - 1,37.

(9) (Нова - ДВ, бр. 67 от 1994 г., доп., бр. 96 и 105 от 1994 г.) "Булгартабак-холдинг" - ЕАД, София, от второто тримесечие на 1994 г. не прилага коефициента, отразяващ увеличението или намалението на обема на продажбите на едно лице, а за "Технотекс" - ООД, Пазарджик, базисните средства за работна заплата за първото тримесечие и предхождащото го се определят въз основа на фактическата численост на персонала и двукратния размер на минималната работна заплата за съответния период. За "Видахим" - АД, Видин, базисните средства за работна заплата за третото тримесечие на 1994 г. се определят въз основа на фактическия средносписъчен брой на персонала и 2,5-кратния размер на минималната работна заплата за страната през това тримесечие.

(10) (Нова - ДВ, бр. 86 от 1994 г.) Търговските дружества - свинекомплекси, които през периода май-юли 1993 г. са засегнати от шапната карантина, през третото и четвъртото тримесечие на 1994 г. не прилагат коефициента, отразяващ увеличението или намалението на обема на продажбите на едно лице.

(11) (Нова - ДВ, бр. 96 от 1994 г.) Търговските дружества и другите предприятия и организации, които поради липса на условия за производство и реализация през четвъртото тримесечие на 1993 г. принудително са пуснали персонала в неплатен отпуск не по-малко от 15 дни средно на едно лице или през същото тримесечие са прилагали непълно работно време за по-голяма част от персонала, както и тези, в които през четвъртото тримесечие на 1994 г. обемът на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени е намалял спрямо същото тримесечие на 1993 г., могат за четвъртото тримесечие на 1994 г. да прилагат ал. 1, като ползват за база предходното тримесечие.

(12) (Нова - ДВ, бр. 96 от 1994 г.) В случаите по ал. 11 се прилага прогнозният коефициент за тримесечния индекс на потребителските цени от 1,181 и коефициент за увеличаване или намаляване обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице, определен по съпоставими цени за четвъртото тримесечие спрямо третото тримесечие на 1994 г.


Чл. 4. (1) Данъкът върху нарастването на средствата за работна заплата се изчислява и се изплаща независимо от крайния финансов резултат на търговските дружества, предприятията или организациите - печалба или загуба. Размерът му се посочва в раздел четвърти на Отчета за приходите и разходите - приложение към чл. 40, ал. 1, т. 2 от Закона за счетоводството.

(2) Отчетената загуба по годишните счетоводни отчети на търговските дружества, предприятията и организациите с над 50 на сто държавно и/или общинско участие в резултат на начисления и платен през течение на годината данък върху нарастването на средствата за работна заплата не може да се покрива през следващата година от или за сметка на държавния бюджет.


Чл. 5. (1) Средствата за работна заплата за търговските дружества, предприятията и организациите по ал. 2 на чл. 1 се образуват, като начислените средства за съответното тримесечие на предходната година или за предходното тримесечие на текущата година се коригират със:

1. коефициент, равен на прогнозния тримесечен индекс на потребителските цени за страната през текущото тримесечие на 1994 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година или спрямо предходното тримесечие на текущата година;

2. коефициент, получен чрез норматив 0,2 от процента на увеличение и 0,3 от процента на намаление на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени през тримесечието на 1994 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година или спрямо предходното тримесечие на текущата година, като изчисляването по съпоставими цени се извършва по методика на Националния статистически институт за съответните отрасли и дейности.

(2) Търговските дружества, предприятията и организациите по ал. 2 на чл. 1, които получават субсидии от държавния или общинските бюджети или средства от извънбюджетните сметки на Министерството на финансите, от началото на първото тримесечие на 1994 г. в зависимост от спецификата и характера на дейността си избират един от двата способа за образуване на средствата за работна заплата, посочени в ал. 1 по отношение на базовото тримесечие. Възприетият от тях способ не може да се променя през следващите тримесечия.

(3) (Нова - ДВ, бр. 43 от 1994 г.) Топлофикационните търговски дружества от първото тримесечие на 1994 г. в зависимост от спецификата на дейността си прилагат или не прилагат коефициента за обема на продажбите на едно лице, като възприетият ред не може да се променя през следващите тримесечия.

(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 43 от 1994 г., отм., бр. 67 от 1994 г., в сила от 1 юли 1994 г.)

(5) (Предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 43 от 1994 г.) Когато начислените средства за работна заплата за съответното тримесечие на 1994 г. надвишават средствата, определени по реда на ал. 1, 2 и 3 пълният размер на превишението се приспада от отпусканите субсидии или средства от извънбюджетните сметки на Министерството на финансите. Превишението не се включва в базата за образуване на средствата за работна заплата през следващите тримесечия на 1994 г.

(6) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 43 от 1994 г.) В търговските дружества, предприятията и организациите, които получават субсидии от държавния и/или общинските бюджети или средства от извънбюджетни сметки на Министерството на финансите, средната месечна брутна заплата за съответното тримесечие на 1994 г. не може да превишава шесткратния размер на определената минимална месечна работна заплата за страната за същия период.


Чл. 6. Търговските дружества, предприятията и организациите, които подлежат на пълна ликвидация, от момента на обявяването й образуват средства за работна заплата по тримесечия на 1994 г. на основата на достигнатата средна брутна работна заплата през предходното тримесечие и фактическата средносписъчна численост на оставащия на работа персонал (без лицата в отпуск по майчинство), коригирани с коефициента, който се прилага, когато база е предходното тримесечие.


Чл. 7. (1) Когато размерът на средствата за работна заплата на търговското дружество, предприятието или организацията за съответното тримесечие на предходната година (за предходното тримесечие) не може да се установи, той се определя, като фактическата средносписъчна численост на персонала за тримесечието на 1994 г. се умножи по средната работна заплата за съответната дейност по статистическата отчетност за страната за съответното тримесечие на 1993 г. (за предходното тримесечие), коригиран по реда на чл. 3 или 5. Информация за средната работна заплата за съответната дейност се получава от Националния статистически институт.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 1994 г., в сила от 1 октомври 1994 г.) Алинея 1 не се прилага от новосъздаващите се през 1994 г. смесени дружества с чуждестранно участие. Те самостоятелно определят средна брутна работна заплата, която използват за определяне на базисния размер на средствата за работна заплата през следващите тримесечия на 1994 г. Размерът й не може да превишава седемкратния размер на минималната работна заплата, определена за страната за съответното тримесечие на 1994 г.

(3) (Нова - ДВ, бр. 96 от 1994 г., доп., бр. 6 от 1995 г.) Условията и редът в ал. 2 се прилагат през 1994 г. и за смесеното търговско дружество "Радиотелекомуникационна компания" - ООД, София, както и за "Моторцентър Химелрайх" - ООД, Варна.


Чл. 8. (1) Начислените средства за работна заплата за съответното тримесечие на 1993 г. се преизчисляват, когато средносписъчният брой на персонала (без лицата в отпуск по майчинство) в търговското дружество, предприятието или организацията през текущото тримесечие на 1994 г. е увеличен или намален в сравнение с тримесечието, прието за база, в резултат на:

1. създаване или закриване на поделения (структурни звена);

2. разширяване на дейността и увеличаване или намаляване на сменността;

3. преминаване на поделения (структурни звена) от или в състава на търговското дружество, предприятието или организацията;

4. отдадени под аренда или по друг договор за наем обекти;

5. започнала ликвидация на производства или дейности.

(2) Преизчисляването по реда на ал. 1 се извършва, като средствата за работна заплата за съответното тримесечие на 1993 г. се увеличават или намаляват със сума, получена като произведение от разликата в средносписъчния брой на персонала (без лицата в отпуск по майчинство) и достигнатата през съответния период на предходната година средна брутна работна заплата за търговското дружество, предприятието или организацията като цяло.


Чл. 9. (1) При условията на ал. 1 на чл. 8 се преизчисляват и начислените средства за работна заплата за предходното тримесечие, прието за база при образуване на средствата по реда на ал. 2 на чл. 5, в търговските дружества, предприятията и организациите, които получават субсидии от държавния или общинските бюджети или средства от извънбюджетните сметки на Министерството на финансите.

(2) Преизчисляването по реда на ал. 1 се извършва, като средствата за работна заплата през предходното тримесечие се увеличават или намаляват със сума, получена като произведение от разликата в средносписъчния брой на персонала (без лицата в отпуск по майчинство) през текущото спрямо предходното тримесечие и достигнатата средна брутна работна заплата през предходното тримесечие за търговското дружество, предприятието или организацията като цяло.


Чл. 10. При прилагането на тази наредба от начислените средства за работна заплата през тримесечията на 1993 г. и 1994 г. се изключват фактически изплатените суми през съответните тримесечия за обезщетения по чл. 222 и чл. 224, ал. 1 от Кодекса на труда, възнагражденията, изплатени на членовете на надзорните, управителните и контролните съвети, на съвети на директорите, на изпълнителните директори, управителите и контрольорите в търговските дружества, предприятия и организации с над 50 на сто държавно или общинско участие, както и възнагражденията, изплащани по реда на т. 6 от Разпореждане № 7 на Министерския съвет от 1991 г. за развитието и безопасността на атомната енергетика (необнародвано).


Чл. 11. Министерството на труда и социалните грижи дава разяснения по прилагането на тази наредба.



Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 155 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 10 АВГУСТ 1994 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НАРАСТВАНЕТО И ОБРАЗУВАНЕТО НА СРЕДСТВАТА ЗА РАБОТНА ЗАПЛАТА ПРЕЗ 1994 Г., ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 28 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1994 Г.

(ДВ, бр. 67 от 19 август 1994 г.)


§ 3. Точка 1 на § 1 (отмяната на чл. 3, ал. 5 от наредбата) и § 2 (отмяната на чл. 5, ал. 4 от наредбата) от постановлението влизат в сила от 1 юли 1994 г.


Промени настройката на бисквитките