Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 103 от 10.XII

НАРЕДБА № 4 ОТ 13 ЯНУАРИ 2006 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПЪРВА ПРОДАЖБА НА РИБА И ДРУГИ ВОДНИ ОРГАНИЗМИ

 

НАРЕДБА № 4 ОТ 13 ЯНУАРИ 2006 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПЪРВА ПРОДАЖБА НА РИБА И ДРУГИ ВОДНИ ОРГАНИЗМИ

Издадена от министъра на земеделието и горите

Обн. ДВ. бр.14 от 14 Февруари 2006г., отм. ДВ. бр.103 от 10 Декември 2021г.

Отменена с § 3 от заключителните разпоредби на Наредба № 13 от 30 ноември 2021 г. за условията и реда за осъществяване на първа продажба на продукти от риболов - ДВ, бр. 103 от 10 декември 2021 г., в сила от 10.12.2021 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С наредбата се определят:

1. условията и редът за осъществяване на първа продажба на продукти от риболов;

2. нормите за продажба на продукти от риболов;

3. условията и редът за информиране на потребителите при продажба на риба и други водни организми.


Раздел II.
Условия и ред за осъществяване на първа продажба на продукти от риболов

Чл. 2. (1) Първа продажба на продукти от риболов е продажбата на жива, прясна, охладена, замразена или подложена на първична преработка на плавателен съд или в предприятие на брега риба и други водни организми, които се предлагат на пазара за първи път след улова.

(2) За първа се счита и продажбата на продукцията по ал. 1, която е от внос и се предлага директно на пазара за първи път след улова.


Чл. 3. (1) Първа продажба на продукти от риболов се осъществява в регистрирани центрове за първа продажба или на регистрирани купувачи. Центровете за първа продажба и купувачите се регистрират по реда на Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА).

(2) Извън случаите по ал. 1 разтоварените на брега продукти от риболов не могат да бъдат приети, ако не бъде съставена и предадена в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) декларация за приемане или документ за превоз.


Чл. 4. (1) При осъществяване на първа продажба на продукти от риболов организаторът на центъра за първа продажба или регистрираният купувач води дневник за първа продажба на продукти от риболов по образец съгласно приложение № 1. Дневникът се издава от ИАРА.

(2) За всяка първа продажба на продукти от риболов организаторът на центъра за първа продажба или регистрираният купувач съставя документ за първа продажба по образец съгласно приложение № 2, в който се вписват:

1. наименованието на всеки вид риба или друг воден организъм и мястото на улова;

2. размерът или теглото, качеството, видът на представяне и степента на свежест на всеки вид риба или друг воден организъм;

3. минималният размер риба или друг воден организъм, ако такъв е определен;

4. цената и количеството за всеки вид риба или друг воден организъм, както и за всеки размерът или теглото, качеството, видът на представяне и степента на свежест;

5. предназначението за продукти, които не подлежат на последваща продажба (за преработка, за човешка консумация, за съхранение);

6. имената на продавача и купувача;

7. мястото и датата на продажбата;

8. номерът и датата на договора за продажба, в случай че такъв е сключен.

(3) Цената на рибата и другите водни организми, посочена в документа за първа продажба, трябва да съответства на цената, посочена във фактурата за продажбата, без включен ДДС.

(4) Документът за първа продажба се съставя в четири екземпляра - по един за купувача, продавача, центъра за първа продажба или регистрирания купувач и за ИАРА.

(5) Организаторите на центровете за първа продажба и регистрираните купувачи изпращат в ИАРА документите за извършена първа продажба на продукти от риболов, придружени със следната информация:

1. наименование и номер на риболовния кораб, разтоварил рибата и другите водни организми;

2. име на собственика или капитана на кораба, пристанище и дата на разтоварване;

3. данни за документите за превоз, ако има такива.


Чл. 5. В случаите, когато рибата или другите водни организми не се предлагат за продажба или са предназначени за по-късно пускане на пазара, преди разтоварване техният собственик или упълномощеното от него лице съставя декларация за приемане по образец съгласно приложение № 3, в която вписва:

1. наименованието на всеки вид риба или друг воден организъм и мястото на улова;

2. количеството за всеки вид и начин на представяне на вида;

3. минималния размер риба или друг воден организъм, ако такъв е определен;

4. наименование и номер на риболовния кораб, разтоварил продуктите;

5. име на капитана на кораба;

6. пристанище и дата на разтоварване;

7. местата на складиране на продуктите;

8. данни за документите за превоз, ако има такива.


Чл. 6. (1) За риба и други водни организми, разтоварени от риболовен кораб непреработени или след преработка на кораба или внесени в страната, за които не е съставен документ за първа продажба или декларация за приемане и които ще бъдат превозвани на място, различно от мястото на разтоварване, превозвачът съставя документ за превоз по образец съгласно приложение № 4.

(2) Документът за превоз съдържа следните данни:

1. наименование и номер на риболовния кораб; при внос, осъществен по начин, различен от внос с кораб, се посочва мястото на осъществяване на вноса;

2. място на доставка и идентификация на превозното средство;

3. наименование и количество на всеки вид, географска зона за произход, минимален размер, ако такъв е определен;

4. име на получателя;

5. място и дата на товарене.

(3) Документът за превоз може да бъде заменен с декларация за произход по чл. 20 ЗРА.

(4) Документ за превоз не се съставя, ако рибата или другите водни организми се транспортират в рамките на пристанищната зона или на разстояние не повече от 20 km от нея.

(5) При превоз на риба или други водни организми, преминали първа продажба, те се придружават от документ за първа продажба по чл. 4, ал. 2.


Чл. 7. (1) Екземпляр от документа за първа продажба, документът за превоз или декларация за приемане се изпращат в ИАРА в срок до 48 h от осъществяването на продажбата, превоза или разтоварването.

(2) Изпълнителната агенция по риболов и аквакултури съхранява екземпляр от документите по ал. 1 в продължение на една година, която започва да тече от началото на годината, следваща тази на вписване на данните от подадените документи за първа продажба.


Чл. 8. (1) За риба или други водни организми, които са закупени за собствена консумация при условията на първа продажба, без след това да се предлагат на пазара, не се съставят документите, предвидени в този раздел.

(2) Количеството риба или други водни организми по ал. 1 не може да надвишава 5 kg.


Раздел III.
Норми за продажба на продукти от риболов

Чл. 9. (1) Продуктите от риболов се търгуват при спазване на нормите за продажба, определени в този раздел.

(2) Продукти от риболов до 15 kg могат да се продават, без да се спазват нормите за продажба, само на търговци на дребно или на крайни потребители.


Чл. 10. (1) Общи норми за продажба се определят за продуктите, посочени в приложение № 5.

(2) Общите норми за продажба включват категоризиране на продуктите от риболов по отношение на свежест и размерни групи.

(3) Категоризирането и означаването на категориите свежест и размерна група се извършват в подходящи срокове преди първата продажба, в които рибата и другите водни организми не променят категорията си.


Чл. 11. (1) Продуктите от риболов във всяка партида трябва да бъдат еднородни по свежест и размерна група.

(2) Партида се смята за еднородна, ако не повече от 10 % от общото количество продукти в нея се класифицират в категорията за свежест или размерна група непосредствено по-ниска и/или по-висока от категорията на цялата партида.

(3) Партидите с малък обем могат да не бъдат еднородни по свежест и размерна група, като в случая се категоризират в най-ниската категория, представена в нея.

(4) Общото количество на партидите, определени като партиди с малък обем, предназначени за пускане на пазара чрез отделна продажба, не може да превишава 100 kg от общото количество на дадения продукт, разтоварено от кораба.


Чл. 12. (1) Категориите свежест се определят за всяка партида в зависимост от степента на свежест на продуктите и допълнителните характеристики по видове продукти съгласно приложение № 6.

(2) Въз основа на критериите, посочени в приложение № 6, продуктите се категоризират в следните категории свежест:

1. "Екстра", "А" или "Б" - за рибите, главоногите и норвежките омари;

2. "Екстра" или "А" - за скаридите.

(3) Живите норвежки омари се категоризират в категория "Е".

(4) Раците, мидите от вида "Pecten maximus" и охлювите от вида "Buccinum undatum", посочени в приложение № 6, не се категоризират съобразно специфични норми за свежест. Допуска се продажба само на целите раци, с изключение на женски раци, носещи зрели яйца, и раците с мека хитинова обвивка.

(5) При категоризирането на продуктите по отношение на свежест се взима предвид и наличието на видими паразити и тяхното отражение върху качеството на продукта във връзка с неговия вид и представяне.


Чл. 13. (1) Рибите, главоногите и норвежките омари от категория "Екстра" са без следи от натиск или драскотини, замърсяване и силно обезцветяване.

(2) Рибите, главоногите и норвежките омари от категория "А" са без следи от замърсяване и силно обезцветяване, като се допуска незначително количество от тях да бъдат със следи от натиск или повърхностни драскотини.

(3) При рибите, главоногите и норвежките омари от категория "Б" се допуска незначителен процент със следи от натиск или по-дълбоки драскотини, като не са замърсени или силно обезцветени.


Чл. 14. Категорията свежест се изписва върху етикетите на партидите с четливи и незаличими букви с височина най-малко 5 cm.


Чл. 15. (1) Категоризирането по размер на продуктите се основава на теглото им или на техния броя в един килограм съгласно приложение № 7. За сивите скариди, раците, мидите от вида "Pecten maximus" и охлювите от вида "Buccinum undatum" категориите размери се определят на основата на широчината на черупката.

(2) Категорията размер и представянето се изписват върху етикетите на партидите с четливи и незаличими букви и цифри с височина най-малко 5 cm. Означаването на размера и представянето не е необходимо за партиди, продавани в стандартни съдове, ако измерването преди продажбата докаже, че съдържанието на съдовете отговаря на предполагаемото им тегло.


Чл. 16. (1) Категоризирането по отношение на свежест и размерни групи на видовете риби, посочени в приложение № 8, се извършва въз основа на представително количество проби. Пробите се взимат в зависимост от общото количество, предназначено за пускане на пазара.

(2) Общото тегло на пробите се определя съгласно приложение № 9. За всяко количество над 100 t теглото на всяка проба трябва да бъде не по-малко от 0,08% от количеството риба.

(3) В случаите, когато разтоварването на улова на брега се извършва от риболовни кораби с цистерни за съхраняване на рибата, пробите се вземат от съдържанието на всяка цистерна.


Чл. 17. (1) Рибата от пробите се категоризира съгласно изискванията по чл. 12 - 15.

(2) След категоризацията на рибите, ако огледът не даде основание за съмнение в представителността на пробата, по аналогичен начин се извършва категоризация на цялото количество, предназначено за пускане на пазара.

(3) При категоризацията по ал. 1 и 2 се допускат отклонения съгласно чл. 11, ал. 2.

(4) Ако повече от 10% от рибата, съставляваща пробата, съответства на категория "Б", размерът на пробата, която се взема, е два пъти по-голям от количеството, определено по чл. 16, ал. 2. Рибата, предназначена за пускане на пазара, може да бъде категоризирана в категория, по-висока от "Б", ако цялото количество от втората проба отговаря на категория, по-висока от "Б".

(5) Ако при категоризирането се установи, че част от рибата не отговаря на условията за пускане на пазара за консумация от човек, тази част се изключва от партидата за пускане на пазара. Изключение се допуска, ако категоризирането на цялото количество съгласно изискванията по чл. 12 - 15 докаже, че част от него може да бъде пуснато на пазара за консумация от човек.

(6) Ако пробата покаже, че някои партиди не са еднородни по отношение категория свежест и размерна група, лицата, извършващи категоризацията, определят теглото на допълнителните проби, които трябва да бъдат взети.

(7) Ако инспекцията покаже, че рибата не е била съхранявана на кораба правилно, се прилагат изискванията по ал. 4.


Чл. 18. (1) Теглото на продуктите от риболов, предназначени за продажба, се установява чрез измерване на приемателните съоръжения или транспортните средства, от които се разтоварват.

(2) В случаите, когато не може да се извърши измерване на приемателните съоръжения или транспортните средства, теглото на продуктите се определя чрез сумиране на съдържанието на стандартните каси, в които продуктите се разтоварват на брега. В тези случаи се извършва претегляне чрез проба за установяване теглото на стандартизираните каси.

(3) За гарантиране еднаквостта на съдържанието на стандартизираните каси най-малко една каса на всеки сто трябва да бъде измерена преди продажбата. Разликата в теглото на отделните каси не трябва да се отклонява с повече от 5% от определеното тегло за съответната каса.

(4) Теглото на продуктите от риболов, предадени от един плавателен съд на друг, се изчислява въз основа на:

1. обема на улова или съдържанието на цистерните на кораба;

2. обема на претоварените количества, установен въз основа на вместимостта на съоръженията на приемащия кораб.

(5) При изчисляването на теглото на видовете риби, посочени в приложение № 10, се прилагат коефициентите съгласно приложението.

(6) Обозначението на теглото в килограми се изписва ясно и четливо на всяка партида. За партидите, продавани в стандартни каси, обозначаването не е необходимо, ако измерването преди продажбата докаже, че съдържанието на касите отговаря на стандартното съдържание в килограми.


Чл. 19. (1) Продуктите от риболов, посочени в приложение № 5, които са с произход от трети страни, могат да се продават само ако са пакетирани и носят ясно и четливо означение на:

1. страната, от която произхождат, изписана с латински букви с височина минимум 20 mm;

2. научното и търговското наименование на продукта;

3. вида на представянето на продукта;

4. категорията свежест и категорията размер;

5. нетното количество на продукта в амбалажа;

6. датата на категоризиране и датата на превоз;

7. името и адреса на превозвача.

(2) Продуктите от риболов, директно доставени от мястото на произхода, от кораб, плаващ под флага на трети страни, и предназначени за продажба, подлежат на категоризация по реда на този раздел.


Чл. 20. (1) Категоризацията на рибата и другите водни организми по отношение на свежест и размер се осъществява от лица, притежаващи свидетелство за категоризация на риба и други водни организми. Свидетелствата се издават от организациите по чл. 10 ЗРА след проведен курс за обучение и успешно положен изпит.

(2) Организациите по ал. 1 уведомяват ИАРА за издадените свидетелства за категоризация на риба и други водни организми.

(3) В случаите, когато организациите по ал. 1 не организират курсове за обучение на лица, извършващи категоризация на риба и други водни организми, те се организират от ИАРА.


Раздел IV.
Информиране на потребителите при продажба на риба и други водни организми

Чл. 21. (1) При пускането на пазара на риба или други водни организми опаковката, етикетът или търговските документи съдържат следната информация:

1. търговското и научното наименование на рибата или водните организми;

2. производствения метод;

3. района на улова.

(2) Информацията по ал. 1 трябва да бъде достъпна за потребителите на всеки етап от пускането на пазара на рибата или другите водни организми.


Чл. 22. (1) Производственият метод се означава с един от следните изрази: "уловени", "уловени в сладки води" или "отгледани".

(2) Производственият метод може да не се указва изрично, когато от търговското наименование и района на улова недвусмислено се разбира, че рибата или другите водни организми са уловени в море.


Чл. 23. (1) Районът на улова се означава по следния начин:

1. за риба или други водни организми, уловени в море, се посочва един от районите, съгласно приложение № 11;

2. за риба или други водни организми, уловени в сладки води, се посочват държавата и районът, от където е техният произход;

3. за риба или други водни организми, отгледани във ферми, се посочва държавата, в която те са преминали през крайната фаза на развитие; когато рибата или другите водни организми са отгледани в повече от една държава, на етикета могат да бъдат указани всички страни, в които те са отглеждани.

(2) Районът на улова може да бъде означен и по-подробно от начина, посочен в ал. 1.


Чл. 24. (1) При пускане на пазара на различни видове риба или други водни организми информацията по чл. 20, ал. 1 се предоставя за всеки отделен вид.

(2) При пускане на пазара на едни и същи видове риба или други водни организми, добити чрез различни производствени методи, се посочва производственият метод за всяка партида.

(3) При пускане на пазара на едни и същи видове риба или други водни организми, добити от различни райони на улов или отгледани в различни държави, се посочва районът на улов или държавата на най-голямата партида и указание, че рибата или другите водни организми произхождат от различни райони на улов или отглеждане.


Чл. 25. Малки количества риба или други водни организми на стойност до 40 лв. могат да се продават от производителите директно на крайни потребители, без да се спазват изискванията по този раздел.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Партида" е определено количество рибни продукти от един вид, които са предмет на една и съща обработка и са от един кораб и едно и също място на произход.

2. "Представяне" е видът, в който рибните продукти се продават - цели, чистени, без глави и т.н.

3. "Видим паразит" е паразит или група паразити, чиито размери, цвят и структура могат да бъдат ясно разграничени от тъканите на рибата и който може да бъде наблюдаван с невъоръжено око без увеличаваща оптична техника, когато условията на осветление са добри за човешкото око.

4. "Място на произход" е обичайното наименование на мястото, където е извършен уловът.


Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 46, ал. 4 от Закона за рибарството и аквакултурите.


Приложение № 1 към чл. 4, ал. 1



(Образец на дневник за първа продажба:
първа корица - лице)
 
 
МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ
ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО РИБАРСТВО И АКВАКУЛТУРИ
--------------------------------------------------------------------------------
Дневник за първа продажба на продукти от риболов
№ ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Дата на започване ....................... г.
......................................................................................................................
  (подпис и печат)
Дата на приключване ....................... г.
......................................................................................................................
  (подпис и печат)
   
     
 

(Образец на дневник за първа продажба:

първа корица - гръб)

 
Рег. № на Центъра за първа продажба /
Рег. № на регистрирания купувач: ................................................................................................................................................................................................................................................
 
Данни за Центъра за първа продажба / регистрирания купувач:
 
Име: ....................................................................................................................................................................................................................................................................................
ЕГН/Булстат: ............................................................................................................................................................................................................................................................................
Адрес на регистрация: .....................................................................................................................................................................................................................................................................
 
 


Приложение № 2 към чл. 4, ал. 2



 
Номер на листа
Номер на дневника
 
Документ за първа продажба на продукти от риболов
 
Продавач _____________________________________________________________________________________________
Купувач ______________________________________________________________________________________________
Булстат/ЕГН ___________________________________________________________________________________________
Булстат/ЕГН ___________________________________________________________________________________________
Данъчен № ____________________________________________________________________________________________
Данъчен № ____________________________________________________________________________________________
Представляван от: ______________________________________________________________________________________
Представляван от: ______________________________________________________________________________________
Място на продажбата ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Договор за продажба (номер и дата) ______________________________________________________________________
Декларацията за произход (номер и дата) ________________________________________________________________
   
  Наимено- Място Начин на Размерна Катего- Мини- Предназ- Мяр- Коли- Ед. Стой-
    вание на предста- група рия све- мален начение ка чество цена ност
    на вида улова вяне   жест размер          
  1                      
  2                      
  3                      
  4                      
  5                      
  6                      
  7                      
  8                      
  9                      
  10                      
  11                      
                Обща стойност      
   
Продавач: ______________________________________________________________________________________________________________
Купувач: _________________________________________________________
(подпис) (подпис)
Дата на продажбата: ___________________________________________________________________________________________________________
 
   
   


Приложение № 3 към чл. 5



 
Декларация за приемане
 
Наименование на риболовния кораб, извършващ разтоварването: _________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Регистрационен номер на риболовния кораб, извършващ разтоварването:__________________________________________________________________________________________________________________________________________
Име на капитана на кораба: _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Име на пристанището на разтоварване: ____________________ Дата на разтоварване: _______________________________________________________________________________________________________________________________
Място на складиране на продуктите: _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Данни за декларация за произход: ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Данни за документ за превоз: _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
  Наименование Място на Начин на Категория Минимален Мярка Коли-  
    на вида улова представяне свежест размер   чество  
  1                
  2                
  3                
  4                
  5                
  6                
  7                
  8                
  9                
  10                
  11                
   
Приемащ: ___________________________________________________________________________________
Собственик/ упълномощено лице: _______________________________________________________________________
(подпис) (подпис)
   
Дата на предаването: __________________________________________________________________________________
 
   
   


Приложение № 4 към чл. 6, ал. 1



 
Документ за превоз
 
Наименование и идентификация на кораба / място
Получател ____________________________________________________________________________________
на внос ________________________________________________________________________________________________________
Булстат/ЕГН __________________________________________________________________________________
Място и дата на товарене _________________________________________________________________________________________
Декларацията за
Идентификация на превозното средство ____________________________________________________________________________
произход (номер и дата) ________________________________________________________________________
Място на доставката _____________________________________________________________________________________________
 
   
  Наименование на вида Място на улова Минимален размер Мярка Количество  
  1            
  2            
  3            
  4            
  5            
  6            
  7            
  8            
  9            
  10            
  11            
        Общо количество:    
 

Превозвач: __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(подпис)

Дата: ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 
 


Приложение № 5 към чл. 10, ал. 1



  Морски риби - пресни и охладени  
Търговско наименование Научно наименование Търговско наименование
(бълг. ез.)   (англ. ез.)
1 2 3
Писия от вида Pleuronectes platessa plaice
Дългопер тон Thunnus alalunga albacore or longfinned tuna
Тон от вида Thunnus thynnus bluefin tuna
Тон от вида Thunnus or Parathunnus obesus bigeye tuna
Херинга Clupea harengus herring
Треска Gadus morhua cod
Сардина Sardina pilchardus sardine
Пикша Melanogrammus aeglefinus haddock
Треска от вида Pollachius virens saithe
Треска от вида Pollachius pollachius pollack
Атлантическа скумрия Scomber scombrus mackerel
Японска скумрия Scomber japonicus mackerel
Сафрид Trachurus spp. horse mackerel
Черноморска акула Squalus acanthias and Scyliorhinus spp. dogfish
Морски костур Sebastes spp. redfish
Меджид Merlangius merlangus whiting
Путасу Micromestistius poutassou or Gadus poutassou blue whiting
Морска щука Molva spp. ling
Хамсия Engraulis spp. anchovy
Мерлуза Merluccius merluccius hake
  Lepidorhombus spp. megrim
  Brama spp. ray's bream
Морски дявол Lophius spp. anglerfish
Писия от вида Limanda limanda dab
Писия от вида Microstomus kitt lemon sole
Треска от вида Trisopterus luscus pouting
Треска от вида Trisopterus minutus poor cod
Гопа Boops boops bogue
Смарид Maena smaris picarel
Морска змиорка Conger conger conger
Mорска лястовица Trigla spp. gurnard
Кефал Mugil spp. mullet
Морска лисица Raja spp. skate
Речна писия Platichthys flesus common flounder
Морски език Solea spp. sole
  Lepidopus caudatus and Aphanopus carbo scabbardfish
Барбуня Mullus barbatus, Mullus surmuletus striped or red mullet
Кантар Spondyliosoma cantharus black sea bream
Цаца (копърка, трицона, Sprattus sprattus sulinus sprat
шпрот)    
Черноморска хамсия Engraulis encrasicholus ponticus anchovy
Черноморски меджид Merlangius merlangus euxinus whiting
Черноморски сафрид Trachurus mediterraneus ponticus black sea scad
Паламуд Sarda sarda bonito
Калкан Psetta maxima turbot
Лефер Pomatomus saltatrix bluefish
  Сладководни риби - пресни и охладени  
Бабушка Rutilus rutilus roach
Червеноперка Scardinius erythrophthalmus rudd
Уклей Alburnus alburnus bleak
Платика Abramis brama danube bream
Бяла мряна Barbus barbus barbel
Шаран Cyprinus carpio carp
Каракуда Carassius sp. crucian carp
Скобар Chondrostoma nasus undermouth
Речен кефал Leuciscus cephalus chub
Бял толстолоб Hypophthalmichthys molitrix silver carp
Пъстър толстолоб Aristichthys nobilis bighead carp
Бял амур Ctenopharyingodon idella grass carp
Сом Silurus glanis wels catfish
Бяла риба (сулка) Sander lucioperca pike perch
Речен костур Perca fluviatilis perch
Щука Esox lucius pike
  Проходни риби - пресни и охладени  
Карагьоз, дунавска скумрия Alosa pontica pontica shad
  Ракообразни - живи, пресни, охладени или замразени, със или без черупка  
Сиви скариди Crangon crangon shrimps
Северни скариди Pandalus borealis pandalid shrimps
Рак пустинник Cancer pagurus edible crabs
Норвежки омар Nephrops norvegicus norway lobsters
Езерен рак Astacus leptodactylus crayfish
  Мекотели - пресни, охладени, със или без черупка  
Миди от вида Pecten maximus common scallop
Охлюви от вида Buccinum undatum common whelk
Черна морска мида Mytilus galloprovincialis black mussels
Сепия Sepia officinalis and Rossia cuttlefish
  macrosoma  
     


Приложение № 6 към чл. 12, ал. 1


Таблици за оценка на свежест


Представените таблици за оценка на свежестта се отнасят за следните продукти в зависимост от специфичните за всеки вид критерии за оценка:

а) морски риби с бяло месо - пикша, видове от сем. Трескови, морски костур, меджид, морска щука, мерлуза, морски дявол, гопа, смарид, змиорка, морска лястовица, кефал, писии, морски език, черноморски меджид, калкан, лефер, барбуня, кантар;

б) морски риби с тъмно месо - тон, путасу, херинга, сардина, скумрия, паламуд, сафрид, хамсия, цаца;

в) акулообразни морски риби - черноморска акула, скат;

г) сладководни и проходни риби - бабушка, червеноперка, уклей, платика, мряна, шаран, каракуда, толстолоб, амур, скобар, речен кефал, сом, бяла риба, щука, карагьоз, речен костур;

д) ракообразни - скариди, езерен рак, норвежки омар, рак пустинник;

е) мекотели - черна морска мида, сепия.



  Критерии
  Категория свежест Не се допуска
  Екстра А Б  
1 2 3 4 5
А. Морски риби с бяло месо
Кожа Ярка дъгоцветна пигмен- Ярка пигментация, Пигментация в процес Потъмняла
  тация или опалесцентна, но без блясък на начално обезцветя- пигментация
  без обезцветяване   ване и потъмняла  
Кожна слуз Водниста, прозрачна Леко помътняла Белезникава Жълтеникаво сива,
        непрозрачна
Очи Изпъкнали, с черна Изпъкнали и леко по- Плоски, опалесцентни Хлътнали в средата,
  лъскава зеница, про- тънали, черна помът- роговици, непрозрачна сива зеница, белез-
  зрачна роговица няла зеница, леко опа- зеница никава роговица
    лесцентна роговица    
Хриле Ярко оцветяване, без слуз Леко обезцветяване, Сиви/кафяви пред Жълтеникави,
    прозрачна слуз обезцветяване, гъста, белезникава слуз
      непрозрачна слуз  
Коремна ципа Гладка, лъскава, Леко потъмняла, мо- Петниста, отделя Не лепне
(при изчисте- отделя се трудно же да се отделя от се лесно от плътта  
ната риба) от плътта плътта    
Мирис на хрилете и на коремната кухина        
- бели риби На морски водорасли Липса на мирис на На ферментирало, Кисел
освен писиите   морски водорасли, леко кисел  
    неутрален мирис    
- писии На прясно олио, на На олио, на морски На олио, на фермент, Кисел
  черен пипер, на пръст водорасли или леко на немного прясно,  
    сладникав леко кисел  
Консистенция Стегната, еластична, По-малко еластична Леко мека (отпусната), Мека (отпусната),
на мускулату- с гладка повърхност   по-малко еластична, люспите се отделят
рата     с восъчна повърхност лесно от кожата,
      (кадифена) и потъм- нагърчена
      няла повърхност
Допълнителни критерии за платиката без глави
Кръвоносни Добре очертани кон- Добре очертани Немного ясни конту- Напълно неясни
съдове (корем- тури, яркочервени контури, по-тъмна ри, кафяви контури, кафяви
ни мускули)   кръв   кръвоносни съдове,
        пожълтяване на
        плътта
Б. Морски риби с тъмно месо
Кожа Ярка пигментация с ярки Загуба на яркост и Помътняла без блясък, Силно потъмняла
  цветове, блестящи, с дъго- блясък, по-мътни цве- избледнели цветове, пигментация,
  цветна пигментация, ясно тове, по-слаба разли- при сгъване на рибата кожата се отлепя
  разграничаване между ка между гръбни и кожата се набръчква от плътта
  гръбни и коремни по- коремни повърхности    
  върхности      
Кожна слуз Водниста, прозрачна Леко мътна Белезникава Сива жълтеникава,
        непрозрачна слуз
Консистен- Много стегната и Средно стегната и Леко мека Мека (отпусната)
ция на муску- твърда твърда    
латурата        
Хрилни капа- Сребристи Сребристи, леко чер- Кафяви на цвят, разши- Жълтеникави
чета   вени или кафяви рени кръвоизливи  
Очи Изпъкнали, с черно-синя Изпъкнали и леко Плоски, замъглена Хлътнали в средата,
  лъскава зеница, прозрач- сплескани, тъмна зе- зеница, кръвоизливи сива зеница, белез-
  ни "клепачи" ница, леко опалесцен- около очите никава роговица
    тна роговица    
Хриле Равномерно тъмночерве- Не така ярък цвят, по- Удебеляване, обезцве- Жълтеникави,
  ни до пурпурни, без слуз бледи по ръбовете, тяване, непрозрачна белезникава слуз
    прозрачна слуз слуз  
Мирис на хри- На пресни морски водо- Липса на мирис или Мирис на мазнина с Кисел и мирис на
лете расли, остър мирис на йод на морски водорасли, лек дъх на сяра, на гра- гнилостни процеси
    неутрален мирис нясала сланина или на  
      гнил плод  
В. Акулообразни морски риби
Очи Изпъкнали и много лъс- Изпъкнали и леко Плоски, мътни Хлътнали и жълте-
  кави, дъгоцветни, малки потънали, загуба на   никави
  зеници блясък и дъгоцветност, овални зеници    
Общ външен В стадий на трупно вко- По-късен стадий на Наличие на малко слуз Голямо количество
вид чаняване или частично в трупно вкочаняване, в устната кухина и в слуз в устната кухина
  стадий на трупно вкоча- липса на слуз по ко- хрилните отвори, от- и в хрилните отвори
  няване, наличие на малко жата и особено в уст- пусната челюст  
  светла слуз по кожата ната кухина и хрилните отвори    
Мирис на На морски водорасли Липса на мирис или Кисел мирис, лек ми- Остра амонячна
хрилете   лек мирис на нещо не рис на амоняк миризма
    прясно, но без мирис на амоняк    
Специфични или допълнителни критерии за ската
Кожа Дъгоцветна и ярка пиг- Ярка пигментация, Пигментация в процес Обезцветяване,
  ментация, лъскава, вод- водниста слуз на обезцветяване и по- набръчкана кожа,
  ниста слуз   тъмняла непрозрачна гъста слуз
      слуз  
Състояние Стегната и еластична Стегната Мека Отпусната
на кожата        
Общ вид Заоблени и пропускащи Твърди Меки Отпуснати
на перките светлината ръбове на перките      
Корем Бял, лъскав, с бледолилав Бял, лъскав, с черве- Бял, помътнял, с мно- Жълт до зеленикав
  отблясък около перките ни петна само около гобройни червени и корем, червени пет-
    перките жълти петна на в мускулатурата
Г. Сладководни и проходни риби
Кожа Ярка и лъскава пигмен- Ярка пигментация без Помътняла пигмента- Обезцветена пигмен-
  тация. блясък, по-мътни цве- ция, избледнели цве- тация, силно потъм-
  Разграничаване между тове, по-слаба разли- тове няване.
  гръбни и коремни по- ка между гръбни и   Кожата се отлепя от
  върхности коремни повърхности   плътта, "настръхна-
        ла кожа"
Кожна слуз Водниста, прозрачна Леко помътняла Белезникава, с по-голя- Сива жълтеникава,
      ма плътност непрозрачна
Очи Изпъкнали, с лъскава зе- Изпъкнали и леко по- Плоски, замъглена Хлътнали, сива зени-
  ница, прозрачна роговица тънали, помътняла зеница ца, белезникава
    зеница, леко опалес-   роговица
    центна роговица    
Хриле Ярко оцветяване, без слуз Леко обезцветяване, Обезцветяване, гъста Жълтеникави, белез-
    прозрачна слуз непрозрачна слуз никава слуз
Мирис на хрилете и кожната слуз        
- мирни риби На сладководни водо- Неутрален мирис Леко кисел мирис Кисел мирис
  раслови форми      
- хищни риби Липса на мирис на водо- Неутрален мирис Леко кисел мирис Кисел мирис
  расли      
Консистенция на Стегната, еластична, По-малко еластична Леко мека (отпусната), Мека (отпусната)
мускулатурата твърда повърхност   липса на еластичност  
         
Д. Ракообразни  
   
За скариди  
  Критерии
  Категория свежест
  Екстра А
Минимални - повърхност на черупката: влажна и лъскава; Същите като за категория "Екстра"
характеристики - в случай на пресипване скаридите не трябва да залепват една за друга;  
  - плът без чужда миризма;  
  - без пясък, слуз и други чужди материи  
Външен вид на:   От леко измит розово-червен цвят до синкаво-
1. скариди Цвят розов, бледочервен, с малки бели петна; червен с бели петна; гръдната част на черуп-
с черупката гръдна част на черупката - светла на цвят ката трябва да е светла, леко сивкава
2. дълбоководни Равномерно розов цвят Розови с възможно започнало потъмняване
едри скариди   на главата
Състояние на - черупката се сваля лесно само с малки тех- - черупката се сваля лесно с малки
мускулатурата нически неизбежни загуби на плът загуби на плът
при или след от- - стегната, но не жилава - сравнително по-малко стегната, леко
страняване на   жилава
черупката    
Фрагменти Рядко се допускат парчета скариди Малко количество парчета е допустимо
Мирис Пресен мирис на морски водорасли, леко Кисел мирис, отсъствие на мирис на морски
  сладникав мирис водорасли
За норвежки омар  
  Критерии
  Категория свежест
  Екстра А Б
Кожа Бледорозов или розов до Бледорозов или розов до оран- Леко обезцветяване, черни петна
  оранжево-червен цвят жево-червен цвят, без черни и сиво оцветяване особено по ко-
    петна жата и опашните сегменти
Очи и хриле Черни лъскави очи, розо- Очите потъмнели и сиво-черни, Хрилете тъмносиви или зелени-
  ви хриле сивкави хриле каво оцветени по гръбната повърхност
Мирис Характерен мек мирис Загуба на характерния мек ми- Слабо кисел
  на ракообразни рис на ракообразни, липса на мирис на амоняк  
Мускулатура Прозрачна и синьо оцве- Непрозрачна, но не и обезцве- Непрозрачна и потъмняла на вид
(опашка) тена, към бяла тена  
       
Е. Мекотели      
       
За сепия      
    Критерии  
    Категория свежест  
  Екстра А Б
1 2 3 4
Кожа Ярко оцветяване, трудно Потъмняла пигментация, труд- Обезцветена, лесно се отлепва от
  се отлепва от мускула- но се отлепва от мускулатурата мускулатурата
  турата    
Мускулатура Много стегната, бисерно Стегната, тебеширенобяла Леко мека, розово-бяла или леко
  бяла   жълта
Пипала Устойчиви на отстраняване Устойчиви на отстраняване Сравнително лесно отстраняване
Мирис Свеж, на морски водорасли Слаб или без мирис Мирис на мастило
За черна морска мида      
    Критерии  
    Категория свежест  
  Екстра А Не се допуска
Външен вид      
- с черупка Плътно затворена черуп- Черупките могат да бъдат с Отворена черупка, не прилепва
  ка, влажна, чиста (без ти- малка цепнатина, но при натиск при натиск, натрошени черупки.
  ня), без белези от повреди. плътно прилепват, чисти, до- Загубили жизнени функции
  Нормално количество пускат се леки белези от пов-  
  междучерупкова течност реди, влажна  
- без черупка С бистър опалесциращ Леко помътнял ликвор, без про- Изсъхнал ликвор, намалена елас-
  ликвор (леко млечен или мяна в цвета и текстурата на тичност на месото, сив цвят
  светлосив), бледожълт месото  
  цвят, без остатъци от черупка или други примеси, плътно гладко месо    
Мирис Свеж мирис на морски Леко кисел, отсъствие на мирис Без мирис на морски водорасли.
  водорасли, леко сладни- на морски водорасли Кисел мирис или мирис на амоняк
  кава миризма, да няма силен рибен мирис    
       


Приложение № 7 към чл. 15, ал. 1



Категория размер Минимални размери
Вид Размер kg/риба(1) бр. в 1 kg(2) Регион Географска Минимален
          зона размер, cm
1 2 3 4 5 6 7
Атлантическа херинга 1 0,25 и повече 4 или по-малко 1 ICES Vb 20
(Clupea harengus)         (зона ЕО)  
  2 от 0,125 до 0,25 от 5 до 8 2   20
  3 от 0,085 до 0,125 от 9 до 11   (a) 18
  4(а) от 0,05 до 0,085 от 12 до 20 3 (b) 20
Балтийска херинга 4(б) от 0,036 до 0,85 от 12 до 27      
(Clupea harengus), уловена и дебаркирана на север от 59°30'N            
Балтийска херинга 4(с) от 0,057 до 0,085 от 12 до 17      
(Clupea harengus), уло- 5 от 0,031 до 0,057 от 18 до 32      
вена и дебаркирана 6 от 0,023 до 0,031 от 33 до 44      
на юг от 59°30'N            
Балтийска херинга 7(a) от 0,023 до 0,036 от 28 до 44      
(Clupea harengus), уло- 7(b) от 0,014 до 0,023 от 45 до 70      
вена и дебаркирана във води под суверенитета и юрисдикцията на Естония и Латвия            
Балтийска херинга 8 от 0,010 до 0,014 от 71 до 100      
(Clupea harengus), уловена и дебаркирана в залива на Рига            
Сардина 1 0,067 и повече 15 или     не е опре-
(Sardina pilchardus)     по-малко     делен
  2 от 0,042 до 0,067 от 16 до 24      
  3 от 0,028 до 0,042 от 25 до 35      
  4 от 0,015 до 0,028 от 36 до 67      
Средиземно море   от 0,011 до 0,028 от 36 до 91      
Акула от вида 1 2 и повече -     -
(Scyliorhinus spp.) 2 от 1 до 2        
  3 от 0,5 до 1        
Черноморска акула 1 2,2 и повече -     -
(Squalus acanthias) 2 от 1 до 2,2        
  3 от 0,5 до 1        
Морски костур 1 2 и повече -     -
(Sebastes spp.) 2 от 0,6 до 2        
  3 от 0,35 до 0,6        
Треска (Gadus morhua) 1 7 и повече - 1   35
  2 от 4 до 7   2 (а) 35
  3 от 2 до 4     (б) 30
  4 от 1 до 2   3   35
  5 от 0,3 до 1   Балтика Южно от 35
          59°30'N  
Треска от вида 1 5 и повече - 1   35
(Pollachius virens) 2 от 3 до 5   2 (а) 35
  3 от 1,5 до 3     (б) 30
  4 от 0,3 до 1,5   3   35
        Балтика Южно от 30
          59°30'N  
Пикша 1 1 и повече - 1 ICES Vb 30
(Melanogrammus         (зона ЕО)  
aeglefinus) 2 от 0,57 до 1   2 (а) 30
  3 от 0,37 до 0,57     (б) 27
  4 от 0,17 до 0,37   3   30
Меджид 1 5 и повече - 1   27
(Merlangius merlangus) 2 от 0,35 до 0,5   2 (а) 23
  3 от 0,25 до 0,35     (б) 23
  4 от 0,11 до 0,25   3   23
Морска щука 1 5 и повече - 1   -
(Molva spp.) 2 от 3 до 5   2 (а) не е определен
  3 от 1,2 до 3     (б) -
        3   63
Атлантическа скумрия 1 0,5 и повече 50 или по-малко 1   20
(Scomber scombrus) 2 от 0,2 до 0,5 от 51 до 125 2 Освен в Северно 20
          море  
  3 от 0,1 до 0,2 от 126 до 250   Северно море 30
    от 0,08 до 0,2 от 126 до 325 3   20
        5   20
          Средиземно море 18
Японска скумрия 1 0,5 и повече -     -
(Scomber japonicus) 2 от 0,25 до 0,5        
  3 от 0,14 до 0,25        
  4 от 0,05 до 0,14        
Хамсия (Engraulis spp.) 1 0,033 и повече 30 или по-малко 3 Освен ICES IХ а 12
  2 от 0,020 до 0,033 от 31 до 50 3 ICES IХ а 10
  3 от 0,012 до 0,020 от 51 до 83   Средиземно море 9
  4 от 0,008 до 0,012 от 84 до 125      
Писия от вида 1 0,6 и повече - 1   25
(Pleuronectes platessa) 2 от 0,4 до 0,6   2 (а) 25
  3 от 0,3 до 0,4     (б) 27
  4 от 0,15 до 0,3     Северно море 27
        3   25
        Балтика Сектори 22 до 25 25
          Сектори 26 до 28 21
          Сектор 29 Южно 18
          от 59°30'N  
Мерлуза 1 2,5 и повече - 1   30
(Merluccius merluccius.) 2 от 1,2 до 2,5   2 (а) 30
  3 от 0,6 до 1,2     (б) 30
  4 от 0,28 до 0,6   3   27
  5 от 0,2 до 0,28     Средиземно море 20
Средиземно море   от 0,15 до 0,28        
Lepidorhombus spp. 1 0,45 и повече - 1   25
  2 от 0,25 до 0,45   2 (а) 25
  3 от 0,20 до 0,25     (б) 25
  4 от 0,11 до 0,20   3   20
Средиземно море   от 0,05 до 0,20        
Brama spp. 1 0,8 и повече -     -
  2 от 0,2 до 0,8        
Морски дявол 1 8 и повече - 1   -
(Lophius spp.), цял, 2 от 4 до 8   2 (а) не е опре-
без вътрешности           делен
  3 от 2 до 4     (б) -
  4 от 1 до 2   3   не е опре-
            делен
  5 от 0,5 до 1     Средиземно море 30
Морски дявол 1 4 и повече        
(Lophius spp.) без глави 2 от 2 до 4        
  3 от 1 до 2        
  4 от 0,5 до 1        
  5 от 0,2 до 0,5        
Писия от вида 1 0,25 и повече - 1   15
(Limanda limanda) 2 от 0,13 до 0,25   2 (а) 15
          (б) 23
          Северно море 23
        3   23
Писия от вида 1 0,6 и повече - 1   25
(Microstomus kitt) 2 от 0,35 до 0,6   2 (а) 25
  3 от 0,18 до 0,35     (б) 25
        3   25
Дългопер тон 1 4 и повече -     -
(Thunnus alalunga) 2 от 1,5 до 4        
Тон от вида 1 70 и повече -   Средиземно море 70 cm или
(Thunnus thynnus)           6,4 kg
  2 от 50 до 70        
  3 от 25 до 50        
  4 от 10 до 25        
  5 от 6,4 до 10        
Тон от вида 1 10 и повече -     -
(Thunnus obesus) 2 от 3,2 до 10        
Треска от вида 1 5 и повече - 1   -
(Pollachius pollachius) 2 от 3 до 5   2 (а) 30
  3 от 1,5 до 3     (б) -
  4 от 0,3 до 1,5   3   30
Путасу 1 - 7 или по-малко     -
(Micromesistius poutassou 2   от 8 до 14      
или Gadus poutassou) 3   от 15 до 25      
  4   от 26 до 30      
Треска от вида 1 0,4 и повече - 3   не е опре-
(Trisopterus luscus) и           делен
треска от вида 2 от 0,25 до 0,4        
(Trisopterus minutus) 3 от 0,125 до 0,25        
  4 от 0,05 до 0,125        
Гопа (Boops boops) 1   5 и по-малко     -
  2   от 6 до 31      
  3   от 32 до 70      
Смарид (Maena smaris) 1   20 или по-малко      
  2   от 21 до 40      
  3   от 41 до 90      
Морска змиорка 1 7 и повече - 1   -
(Conger conger) 2 от 5 до 7   2 (а) 58
  3 от 0,5 до 5     (б) -
        3   58
Морска лястовица 1 1 и повече -     -
(Trigla spp.) 2 от 0,4 до 1        
  3 от 0,2 до 0,4        
  4 от 0,06 до 0,2        
Други морски 1 0,25 и повече        
лястовици 2 0,2 до 0,25        
Сафрид (Trachurus spp.) 1 0,6 и повече - 1   15
  2 от 0,4 до 0,6   2   15
  3 от 0,2 до 0,4   3   15
  4 от 0,08 до 0,2   5   15
  5 от 0,02 до 0,08     Средиземно море 12
Кефал (Mugil spp.) 1 1 и повече - 1   -
  2 от 0,5 до 1   2 (а) 20
  3 от 0,2 до 0,5     (б) -
  4 от 0,1 до 0,2   3   20
          Средиземно море 16
Морска лисица 1 5 и повече -     -
(Raja spp.) 2 от 3 до 5        
  3 от 1 до 3        
  4 от 0,3 до 1        
Морска лисица (криле) 1 3 и повече -     -
  2 от 0,5 до 3        
Речна писия 1 повече от 0,3 - 1   24
(Platichthys flesus) 2 от 0,2 до 0,3 вкл.   2 (а) 24
          (б) 24
        3   24
        Балтика Сектори 22 до 25 25
          Сектори 26 до 28 21
          Сектори 29 до 32 18
          Южно от 59°30'N  
Морски език (Solea spp.) 1 0,5 и повече   1   24
  2 от 0,33 до 0,5   2 (а) 24
  3 от 0,25 до 0,33     (б) 24
  4 от 0,17 до 0,25   3   24
  5 от 0,12 до 0,17     Средиземно море 20
Барбуня 1 500 g и повече        
(Mullus surmuletus, 2 от 200 до 500 g        
Mullus barbatus) 3a от 40 до 200 g        
Средиземно море 3b от 18 до 200 g     Средиземно море 11
Кантар (Spondyliosoma 1 800 g и повече        
cantharus) 2 от 500 до 800 g        
  3 от 300 до 500 g        
  4 от 180 до 300 g        
Lepidopus caudatus 1 3 и повече        
  2 от 2 до 3        
  3 от 1 до 2        
  4 от 0,5 до 1        
Aphanopus carbo 1 3 и повече -     -
  2 от 0,5 до 3        
Сепия (Sepia officinalis и 1 0,5 и повече -     -
Rossia macrosoma) 2 от 0,3 до 0,5        
  3 от 0,1 до 0,3        
Норвежки омар 1 - 20 и по-малко 2 Скагерак и Категат 40 mm
(Nephrops norvegicus) 2   от 21 до 30     130 mm
  3   от 31 до 40 2 Ирландско море, 25 mm
          освен Шотландия  
  4   повече от 40   (ICES VIа и VIIа), 85 mm
          Скагерак и Категат  
        2 Западна Шотландия 20 mm
          и Ирландско море  
          (ICES VIа и VIIа) 70 mm
        3   20 mm
            70 mm
          Средиземно море 20 mm
            70 mm
Опашки от норвежки 1 - 60 и по-малко 2 Скагерак и Категат 72 mm
омар 2   от 61 до 120      
  3   от 121 до 180 2 Ирландско море, 46 mm
          освен Западна  
          Шотландия  
  4   повече от 180   (ICES VIа и VIIа),  
          Скагерак и Категат  
        2 Западна Шотландия и 37 mm
          Ирландско море  
          (ICES VIа и VIIа)  
        3   37 mm
Сиви скариди 1 6,8 mm и повече        
(Crangon crangon) 2 6,5 mm и повече        
Северни скариди един   250 и по-малко      
(Pandalus borealis) размер          
пресни или замразени            
Северни скариди, варе- 1 - 160 и по-малко     -
ни във вода или на пара 2   от 161 до 250      
Рак пустинник 1 16 cm и повече -     -
(Cancer pagurus) 2 от 13 до 16 см        
Цаца (копърка, трицо- 1 0,010 и повече 100 или по-малко Черно море   7
на, шпрот) (Sprattus 2 от 0,005 до 0,010 от 101 до 200      
sprattus sulinus)            
Хамсия (Engraulis 1 0,014 и повече 70 или по-малко      
encrasicholus ponticus) 2 от 0,010 до 0,014 от 71 до 100 Черно море   9
  3 от 0,007 до 0,010 от 101 до 140      
Черноморски меджид 1 0,10 и повече 10 или по-малко      
(Merlangius merlangus 2 от 0,05 до 0,10 от 11 до 20 Черно море   12
euxinus) 3 от 0,03 до 0,05 от 21 до 33      
Сафрид (Trachurus 1 0,05 и повече 20 или по-малко Черно море   12
mediterraneus ponticus) 2 0,03 - 0,05 от 21 до 33      
Паламуд (Sarda sarda) 1 1,2 и повече        
  2 от 0,7 до 1,2   Черно море   28
  3 от 0,3 до 0,7        
Лефер 1 1,2 и повече        
(Pomatomus saltatrix) 2 от 0,7 до 1,2   Черно море   28
  3 от 0,3 до 0,7        
Калкан (Psetta maxima) 1 5 и повече        
  2 от 3 до 5   Черно море   45
  3 от 1,5 до 3        
Бабушка (Rutilus rutilus) 1 0,30 и повече 3 или по-малко р. Дунав и    
  2 от 0,12 до 0,30 от 4 до 8 вътрешни водни обекти    
Червеноперка 1 0,5 и повече 2 или по-малко р. Дунав и    
(Scardinius 2 от 0,25 до 0,5 от 3 до 5 вътрешни    
erythrophthalmus) 3 от 0,12 до 0,25 от 5 до 8 водни обекти    
Уклей 1 0,09 и повече 11 или по-малко р. Дунав и   15
(Alburnus alburnus) 2 0,05 - 0,09 от 12 до 20 вътрешни водни обекти    
Платика 1 1,5 и повече   р. Дунав и   20
(Abramis brama) 2 от 1 до 1,5   вътрешни    
  3 от 0,5 до 1,0   водни обекти    
Бяла мряна 1 1,5 и повече   р. Дунав и   25
(Barbus barbus) 2 от 0,8 до 1,5   притоците    
Шаран (Cyprinus carpio) 1 1,8 и повече   р. Дунав и   30
  2 от 1,2 до 1,8   вътрешни    
  3 от 0,6 до 1,2   водни обекти    
Каракуда (Carassius sp.) 1 1 и повече   р. Дунав и   15
  2 от 0,5 до 1   вътрешни    
  3 от 0,3 до 0,5   водни обекти    
Скобар 1 0,5 и повече   р. Дунав и   20
(Chondrostoma nasus) 2 от 0,2 до 0,5   вътрешни    
        водни обекти    
Речен кефал 1 1 и повече   р. Дунав и   22
(Leuciscus cephalus) 2 от 0,5 до 1   вътрешни    
  3 от 0,25 до 0,5   водни обекти    
Бял толстолоб 1 2 и повече   р. Дунав и   40
(Hypophthalmichthys 2 от 1,5 до 2   вътрешни    
molitrix) 3 от 1 до 1,5   водни обекти    
Пъстър толстолоб 1 5 и повече   р. Дунав и   40
(Aristichthys nobilis) 2 от 3 до 5   вътрешни    
  3 от 1,5 до 3   водни обекти    
Бял амур 1 5 и повече   р. Дунав и   40
(Ctenopharingodon 2 от 3 до 5   вътрешни    
idella) 3 от 1,5 до 3   водни обекти    
Европейски сом 1 6 и повече   р. Дунав и   65
(Silurus glanis) 2 от 4 до 6   вътрешни    
  3 от 2 до 4   водни обекти    
Бяла риба (сулка) 1 1,5 и повече   р. Дунав и   45
(Sander lucioperca/ 2 от 1 до 1,5   вътрешни    
Stizostedion lucioperca) 3 от 0,7 до 1   водни обекти    
Речен костур 1 0,8 и повече   р. Дунав и   12
(Perca fluviatilis) 2 от 0,3 до 0,8   вътрешни    
  3 от 0,1 до 0,3   водни обекти    
Щука (Esox lucius) 1 1,5 и повече   р. Дунав и   35
  2 от 1 до 1,5   вътрешни    
  3 от 0,6 до 1   водни обекти    
Карагьоз, дунавска 1 0,5 и повече   р. Дунав и   22
скумрия (Caspialosa 2 от 0,3 до 0,5   Черно море    
pontica/Alosa pontica) 3 от 0,2 до 0,3        
Езерен рак 1 0,11 и повече 9 или по-малко вътрешни   8
(Astacus leptodactylus) 2 0,07 до 0,11 от 9 до 14 водни обекти    
Черна морска мида един 7 cm и повече   Черно море   7
(Mytilus размер          
galloprovincialis)            
Охлюви от вида един 4,5 cm и повече     Региони от 1 до 5 4,5
(Buccinum undatum) размер       с изключение на  
          Скагерак и Категат  
Миди от вида един 10 cm и повече     Региони от 1 до 5 10
(Pecten maximus) размер       с изключение на  
          Скагерак и Категат  
          и с изключение на  
          ICES VIIа северно  
          от 52°30'N и VIId  
          ICES VIIа северно 11
          от 52°30'N и VIId  
             


Приложение № 8 към чл. 16, ал. 1


1. Херинга от вид (Clupea harengus).

2. Сардела от вид (Sardina pilchardus).

3. Скумрия от вид (Scomber scombrus).

4. Скумрия от вид (Scomber japonicus).

5. Сафрид (Trachurus spp.).

6. Хамсия (Engraulis spp.).

7. Смарид от вида (Maena smaris).

8. Цаца (копърка, трицона, шпрот) (Sprattus Sprattus sulinus).


Приложение № 9 към чл. 16, ал. 2



Количество, предлагано Минимално тегло,
за продажба (t) взето за проба (kg)
Под 5 8
5 или повече, но по-малко от 15 20
15 или повече, но по-малко от 40 40
40 или повече, но по-малко от 60 60
60 или повече, но по-малко от 80 80
80 или повече, но по-малко от 100 100
100 или повече 120
   


Приложение № 10 към чл. 18, ал. 5



Вид Размер Обем, куб.м Коефициент
1 2 3 4
Херинга 1    
(Clupea spp.) 2 1 0,86
  3    
Скумрия 1    
(Scomber spp.) 2 1 0,8
  3    
       


Приложение № 11 към чл. 23, ал. 1, т. 1



Район на улов Обозначение
  на района(1)
Северозападен Атлантически океан FAO район 21
Североизточен Атлантически океан(2) FAO район 27
Балтийско море FAO район 27
Централно-западен Атлантически океан FAO район 31
Централно-източен Атлантически океан FAO район 34
Югозападен Атлантически океан FAO район 41
Югоизточен Атлантически океан FAO район 47
Средиземно море FAO райони 37.1, 37.2 и 37.3
Черно море FAO район 37.4
Индийски океан FAO райони 51 и 57
Тихи океан FAO райони 61, 67, 71, 77, 81 и 87
Антарктически океан FAO райони 48, 58 и 88
   

(*1) FAO годишник. Риболовна статистика. Улови. Том 86/1.2000

(*2) С изключение на Балтийско море.


Промени настройката на бисквитките